Трябва да градим мостове между различните вероизповедания и религия, заявил папапа. Сн.пресцентър

Трябва да градим мостове между различните вероизповедания и религия

Росен Желязков подари на Франциск везана икона на Светите братя Кирил и Методий и Св. Климент

6601 | 24 май 2023 | 09:59

Папа Франциск се е обърнал към делегацията така: Поздравявам Ви за това, че въпреки че сте толкова различни сте заедно в името на Вашата страна България!

Трябва да градим мостове между различните вероизповедания и религия, заявил папапа. Сн.пресцентър-Sn-prestsentar_1684917763.jpgЖелязков в базиликата "Сан Клементе"-Zhelyazkov-v-bazilikata--San-Klemente-_1684926252.jpgБългарската делегация в базиликата "Сан Клементе"-Balgarskata-delegatsiya-v-bazilikata--San-Klemente-_1684926214.jpgБългарската делегация в базиликата  "Сан Клементе"-Balgarskata-delegatsiya-v-bazilikata--San-Klemente-_1684926173.jpgСн пресцентър -Sn-prestsentar-_1684917746.jpgСн.пресцентър-Sn-prestsentar_1684917728.jpgСн.пресцентър-Sn-prestsentar_1684917715.jpgСн.пресцентър-Sn-prestsentar_1684917702.jpgСн.Епицентър.бг-Sn-Epitsentar-bg_1684915942.jpgСн. Пресцентър -Sn--Prestsentar-_1684912628.jpgСн. Пресцентър -Sn--Prestsentar-_1684912605.jpg

Желая на българския народ здраве, надежда, оптимизъм и любов.
На ден като днешния празничен 24 май трябва да се пожелават само хубави неща.

Хубави неща пожела и папа Франциск на нашия народ.

Това заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков след срещата с папа Франциск във Ватикана навръх 24 май.

Проведохме много ползотворен разговор. Папата пази прекрасни спомени от посещението си в България през 2019 г., заяви Желязков.

 

И продължи: "За него мирът е позитивно благо, не е достатъчно само да няма война. Трябва да градим мостове между различните вероизповедания и религия, това важи с пълна сила в контекста на вътрешните ни политически събития".

 

Председателят на НС каза, че научавайки, че в делегацията са включени всички парламентарни сили, папата е попитал - лесно ли се общува. "Казах му, че когато има национални каузи, сме обединени. Той поощри това и каза, че е прекрасно, че хем сме различни, хем сме единни" , каза Желязков. И добави, че според него по националните си каузи наистина сме единни.

В този контекст е бил и поздравът на Светия отец по случай 24 май към официалната делегация, включваща представители на всички парламентарни групи с думите: Поздравявам Ви за това, че въпреки че сте толкова различни, сте заедно в името на Вашата страна България!

Росен Желязков разказа и за разговора си с кардинал Паролин.

"Проведох поличически разговор. Във Ватикана са добре запознати с развитието на политическата ситуация у нас и поощряват процеса за нормализация на политическия живот, който в момента тече.

Обсъдихме и международни теми като войната в Украйна и ситуацията около РСМ. Като акцентът падна върху една християнска Европа, в която е изключително важно да градим мостове."

 

Желязков е подарил на кардинал Пиетро Паролин албум „История на Българската православна църква“.

В двора на базиликата "Сан Клементе" Росен Желязков коментира и политическата обстановка у нас.

"Важо е да има стабилно управление, двегодишната нестабилност и криза, в която и да е страна, още повече страна от ЕС, буди тревога, която е необяснима, особено когато политическите сили, които имат възможността да реализират и политики и съвместна законодателна програма и имат еднакви виждания, да не съумеят да направят стабилно управление, по-скоро говори за гордост, която знаете в нашата религия е недопустима", категоричен бе той.

По време на аудиенцията на четири очи Желязков е подарил на Светия отец единствена по рода си икона на Св. Св. Кирил и Методий заедно с техния ученик Климент Охридски. Тя е ръчно везана със златен конец от две сестри от Панагюрище.

На гърба на иконата е изписано, че е дар от председателя на Народното събрание на България. А самата светиня е била поставена във везан калъф от кадифе с логото на Народното събрание.

Подаръкът е избран специално.

"Папа Франциск е скромен човек и сме се съобразили с това. Човешка творба, красиво и ръчно направена", обясни Желязков.

От своя страна папата е дарил Желязков с пластика, на която са изобразени цвете и гълъб, "разкъсани" от кръст, с посланието, че мирът и човешките взаимоотношения са много крехки и трябва да се пазят.

 

След срещите във Ватикана педседателят на парламента Росен Желязков присъства на празнична литургия в базиликата "Сан Клементи", където произнесе и кратко слово.

 

Книжовната и просветителска дейност на Кирил и Методий е част от облика на съвременна Европа. Тя е вградена дълбоко в основите на богатото и равнопоставено културно многообразие на обединения континент, заяви председателят на Народното събрание Росен Желязков пред присъстващите на поклонението пред мощите на Св. Кирил.

 

той отбеляза, че събралите се в базиликата изразяват дълбоката си почит към непреходното дело на светите първоучители Кирил и Методий, към историческия им принос, към величието на тяхната апостолска мисия. Той припомни, че преди 43 години двамата славянски първоучители бяха провъзгласени за небесни съпокровители на Европа. По думите му това признание от покойния Папа Йоан Павел ІІ не е случайно, а закономерно, защото книжовната и просветителска дейност на Кирил и Методий е част от облика на съвременна Европа.

 

„Днес ние сме обединени в своето многообразие. Живеем на континент, който черпи вдъхновение от богато културно, религиозно и хуманно наследство. И макар да преживяваме бурни и критични времена, ние сме непоколебими в своя стремеж да градим една мирна Европа, която е отворена за културата, познанието и прогреса“, посочи председателят на парламента.

 

Докато го има този неугасващ стремеж към нови културни постижения, докато имаме обща воля за напредък и благополучие, докато са живи високите ни общи идеали за човеколюбие, свобода и човешко достойнство, делото на Светите братя ще бъде живо, допълни Росен Желязков.

 

В базиликата „Сан Клементе“ беше отслужена тържествена православна литургия, водена от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний. Участие взеха клирици от Българската православна църква, семинаристи от Софийската духовна семинария и представители на Богословския факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. През тази година се честват 120 години от основаването на семинарията и 100 години от създаването на факултета.


От категорията

Зеленски благодари лично на Пеевски за военната помощ за Украйна

При посещението си в България по-рано тази година Зеленски лично се срещна с Пеевски-Pri-poseshtenieto-si-v-Balgariya-po-rano-tazi-godina-Zelenski-lichno-se-sreshtna-s-Peevski_1702062219.jpg

Благодаря на политическите лидери Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. ...

8 дек. 2023 | 20:22

"Възраждане" и ПП - ДБ стигнаха до бой заради БТР-ите за Украйна

Напрежение между депутати от "Възраждане" и Манол Пейков от ПП - ДБ, според тях той бил пиян-Naprezhenie-mezhdu-deputati-ot--Vazrazhdane--i-Manol-Peykov-ot-PP---DB--spored-tyah-toy-bil-piyan_1702048457.jpg

100-те бронирани машини са ни нужни, твърдят от БСП и "Възраждане", ...

8 дек. 2023 | 17:10

Крум Зарков: Ограничаването правомощията на служебното правителство е насочено срещу президента

Крум Зарков Снимка: БНТ-Krum-Zarkov-Snimka--BNT_1702067812.jpg

Това предложение е плод на една фрустрация на сглобката от една страна от това, ...

8 дек. 2023 | 22:36

Проф. Пламен Киров за промените в Конституцията: Най-вероятно ще има сериозни изменения

Проф. Пламен Киров-Prof--Plamen-Kirov--Gabrovski-mozhe-da-e-predlozhenie-za-premier-otnovo--ako-e-kato-Stanishev_1671000564.jpg

"Никоя правна норма, никой закон, колкото и съвършен да е той, не може да ...

8 дек. 2023 | 22:04

Най-важното

Благодарен съм за потвърждаване на доставката на БТР-и за Украйна, както и на новия пакет военна помощ

Зеленски благодари лично на Пеевски за военната помощ за Украйна

При посещението си в България по-рано тази година Зеленски лично се срещна с Пеевски-Pri-poseshtenieto-si-v-Balgariya-po-rano-tazi-godina-Zelenski-lichno-se-sreshtna-s-Peevski_1702062219.jpg

Благодаря на политическите лидери Бойко Борисов, Делян Пеевски и Кирил Петков. ...

8 дек. 2023 | 20:22

Манол Пейков от ПП - ДБ е по риза и пиян в пленарната зала, възмущават се хората на Костадинов

"Възраждане" и ПП - ДБ стигнаха до бой заради БТР-ите за Украйна

Напрежение между депутати от "Възраждане" и Манол Пейков от ПП - ДБ, според тях той бил пиян-Naprezhenie-mezhdu-deputati-ot--Vazrazhdane--i-Manol-Peykov-ot-PP---DB--spored-tyah-toy-bil-piyan_1702048457.jpg

100-те бронирани машини са ни нужни, твърдят от БСП и "Възраждане", ...

8 дек. 2023 | 17:10

Викове "Оставка!" прекъсваха на няколко пъти изказването на министър Тодор Тагарев

НС реши: Даваме на Киев зенитни комплекси и ракети. Опозицията: Вкарвате ни във война!

Викове "Оставка!" прекъсваха изказването на министър Тодор Тагарев-Vikove--Ostavka--prekasvaha-izkazvaneto-na-ministar-Todor-Tagarev_1702055426.jpg

Проектът беше подкрепен от ГЕРБ-СДС (61 гласа), ПП-ДБ (53), ДПС (33). Против ...

8 дек. 2023 | 19:09

Доверил съм се на Христо Иванов за промените в Конституцията, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов: Забраната за двойнато гражданство за министри трябва да отпадне (ВИДЕО)
(Видео)

Борисов: Трябва да продължим с военната помощ за Украйна-Borisov-pred-Epitsentar-bg--Asen-Vasilev-mi-kaza--che-zdravniyat-ministar-Hinkov-tryabva-da-si-hodi_1701813060.jpg

Промените за Трети март няма да подкрепя, ще има второ четене след седмица, на ...

8 дек. 2023 | 14:25

По думите му тепърва се водят разговори за регулаторите, нямало уточняване на квоти (ВИДЕО)

Пеевски: Не е на ДПС настояването да отпадне забраната за двойно гражданство за министри
(Видео)

Пеевски: До Коледа приключва конституционната процедура-V-tsyalata-strana-strukturite-na-DPS-izdigat-Delyan-Peevski-za-lider-na-partiyata_1700572670.jpg

Обсъжда се кръгът, от който президентът да избира служебен премиер. След като ...

8 дек. 2023 | 14:35

Президентът Радев да представи неговия проект за Конституцията, готови сме да внесем смислените предложения, заяви лидерът на БСП

Нинова за конституционните промени: Фалшив дебат за фейк конституция, вносителите се отказаха от тях
(Видео)

Нинова за конституционните промени: Фалшив дебат за фейк конституция, вносителите се отказаха от тях-Ninova-za-konstitutsionnite-promeni--Falshiv-debat-za-feyk-konstitutsiya--vnositelite-se-otkazaha-ot-tyah_1702040343.jpg

Във вторник ви каня в парламента, където сме поканили автори на сега ...

8 дек. 2023 | 14:58

Стойността на цялостната организация по старт на коледната кампания е 50 000 лв.

След взрив от подигравки! Кметът Терзиев маха златната арка пред храма "Св.Ал.Невски"

След взрив от подигравки! Кметът Терзиев маха златната арка пред храма "Св.Ал.Невски"-Sled-vzriv-ot-podigravki--Kmetat-Terziev-maha-zlatnata-arka-pred-hrama--Sv-Al-Nevski-_1702046373.jpg

Арката е и част от цялостна концепция за обживяване и превръщане на площада ...

8 дек. 2023 | 16:38

София я чакат много тежки дни с тази бездарна, самозабравила се шайка, попаднала в местната власт с лъжи

Карлос Контрера: На "Московска" 33 се настаниха розово-лилави болшевики, крайно неграмотни и нагли

Карлос Контрера: На "Московска" 33 се настаниха Розово-лилави болшевики,  крайно неграмотни и нагли-Karlos-Kontrera--Na--Moskovska--33-se-nastaniha-Rozovo-lilavi-bolsheviki--krayno-negramotni-i-nagli_1702019823.jpg

Политическата криза в Столичен общински съвет и Столична община е факт. Днес ...

8 дек. 2023 | 09:15

Ако стане партия, Народното движение Трети март ще раздели нацията за пореден път

И с новата партия около президента може да стане ала-бала

Таня Джоева: И с новата партия около президента може да стане ала-бала-Iznenadata-Radev---lovki-manevri-mezhdu-impiychmant-i-prezidentska-republika_1678290663.png

На българското общество все повече му омръзва от паянтово партийно ...

8 дек. 2023 | 08:25