320-градусовият екран в газометъра предлага космическо преживяване.

АртПреса

Желязното кралство на Рур

14145 | 22 юни 2015 | 17:18

Десетки изоставени заводи в областта днес са пристан за съвременно изкуство

320-градусовият екран в газометъра предлага космическо преживяване.-1434983182.jpgВ пространството на каменовъглената мина е намерено място и за кафене.-1434983494.jpg„Цолферайн” през нощта.-1434983419.jpgИзложбената зала в Оберхаузен приютява най-разнообразни експозиции.-1434983400.jpgВ музея на Рур се срещат дори и скелети на древни същества.-1434983373.jpgПътят на количките с въглища днес е модерен ескалатор.-1434983338.jpgАртефакти и старинни находки грижливо се съхраняват зад витрините.-1434983311.jpgВсяка една от стените на завода има своето ново приложение-1434983250.jpgОсвен шумове и аромати „Музеят на Рур“ е хербаризирал дори и растителността на региона.-1434983210.jpg

Преди години районът Рур в Германия бил един от най-мръсните в Европа. Из въздуха се носел въглищен прах, цветята и дърветата просто не можели да оцелеят в зоните на въгледобив. През ранните години на миналия век Германия успява да изпревари всички страни членки на ЕС по производството на чугун и стомана. Но през 70-те години отрасълът изпада в криза независимо от високото техническо и технологично ниво. Затова страната лека-полека се насочва към използването на по-чисти и евтини горива. Въгледобивните мини поетапно затварят врати и Рур започва трансформацията си в напълно достоен за нормален живот район в Западна Германия. Остава въпросът: Какво да правим с тези мастодонти?


От всички сгради, които архитектурните реставратори се опитват да спасят,

 

промишлените са най-трудни


Те са големи, скъпи за поддържане, трудни за отопляване, а и не са красиви. Наистина е голям проблем да се намерят добри приложения за тях. Затова и германските специалисти като че ли вземат най-доброто решение и превръщат индустриалните места в зони за изкуство. Днес опушените мини и заводи са превърнати в музеи, театри, сцени за различни изяви. В рудниците и преработвателните цехове сега кипи съвсем различен труд - на куратори, артисти, музиканти. И той заслужава да се види.


Най-голямата каменовъглена мина със завод за кокс в света „Цолферайн“ е превърната във впечатляващ културен център и символ на главния град на района - Есен. Рудникът през 2001 г. е включен в списъка на световното наследство на ЮНЕСКО, за да се запази за историята на света този внушителен епизод от битката на човека за овладяване на природните богатства. Сега в него може да се види как е било добивано и обработвано „черното злато“. По стените зад непонятните машини върви черно-бяла мултимедия, показваща нагледно какво е ставало в търбуха на железния звяр. Мината разполага и с друга любопитна атракция: 360-градусово кино, но с един-единствен 30-минутен филм. Добрата новина е, че вместо да ви залее с очаквана информация за въгледобива в страната, лентата

 

предлага картини, уловили живота


на гражданите на областта от онези времена, та чак до наши дни. Столовете се въртят във всички посоки и в началото на зрителите им е трудно да спрат да обикалят около оста си, защото всичко около тях е кино: от кадри на миньорите и горещата лава до такива на припкащи из парковете дечурлига, щастливи и костюмирани работещи хора или семейни вечери с много смях и вкусна храна.


Да се улови идентичността на региона, е и една от основните задачи на музея „Рур“, който също е разположен в сградата на мината и по-конкретно в нейните подземни недра. Най-горното от тях носи названието „Настояще“ и редом с изложените експонати посетителите могат буквално да чуят и да помиришат областта. Може да избирате между различни шумове и аромати. И трябва да ви кажа, че миризмата на замърсения Рейн може и да си я спестите.


На второто подземно ниво е залата за „Спомени“. Експозицията показва селекция от най-ценните за района геологически и археологически артефакти, както и много дарени експонати, като например порцелановия сервиз, в който се е хранело семейството на династията Круп. В най-долното ниво уютно се е разположила „История“-та.


Много са притегателните места в някогашния индустриален комплекс. Любопитен е Музеят на дизайна, организиран в бившето котелно на предприятието. Тук прочутият архитект сър Норман Фостър с лекота е демонстрирал как вече непотребна сграда може да бъде събудена за съвършено различно амплоа. Според нашия гид в преустройството на целия комплекс по официални данни са налети 320 млн. евро. Неофициалните далеч надхвърлят тази цифра. Нормално - сред колонадите от железни устройства има дори и плувен басейн.


Не по-малко впечатление от „Цолферайн“ прави газометърът в Оберхаузен, в който преди две години Кристо опакова... въздух в платнен балон с площта на три футболни игрища. Газометърът представлявал огромен резервоар за съхранение на природен газ. Съоръжението било построено през 1929 г. и преживява дори бомбите през Втората световна война, както и пожара през 1946 г., който почти го унищожава. Все пак системата работи до края на 80-те години, след което газометърът затваря.


Днес в бившия резервоар,


висок 117 м с диаметър 67 м


е разположен музей, където периодично се поставят изложби. До 1 ноември например там може да се видят фотографии на шедьоври на изкуството в многократно по-големи размери. Така вместо да гледате едва ли не с бинокъл Мона Лиза в Лувъра, тук в Оберхаузен ще я откриете на около два метра висока фотография, поставена точно срещу изкусителен портрет на Грета Гарбо. Целта на изложбата е да покаже красотата в различните й аспекти. Представени са художници - от Пикасо до Хокусай, реплики на известни скулптури, станали вече част от историята фотографии.


Изумителен е начинът, по който е усвоена другата част от съоръжението. Останалите 20 000 кв. м площ са превърнати в най-голямата прожекционна зала в света. Представете си следното: по ниски амфитеатрални стълбища са разположени десетки пуфове, а зрителите удобно са се излегнали върху тях.


Всички са в транс


По 100 м високата страна на това кръгло, потънало в пълен мрак пространство върви 320-градусова мултимедия, която просто пренася зрителите в нови измерения. На фона на космическа музика част от стените се изнасят напред, други се вдлъбват или местят, а след това всичко се разпилява на милиони парченца, които продължават футуристичния си танц. Темата плавно преминава в реки от светлина, а ти като че ли потъваш във вълните им. След края на 30-минутната прожекция е необходимо време, за да дойдеш на себе си, и ако искаш, да използваш остъкления асансьор, който мигновено ще те изстреля на покрива на сградата. Там е и панорамната площадка, където всички обичайно правят снимки - високо в небето над вече потъналия в зеленина град.


Гледайки всички тези невероятни трансформации, е невъзможно да не изпиташ съжаление за нашите индустриални мъртъвци. Оглозгани за скрап, сакато стърчащи в самотното си битие. Вече като че ли се примирихме със съдбата на „Захарна фабрика“. Надеждата обаче живее, а с нея и опитите на ентусиастите да заселят с живот и нашите изоставени гиганти. Тази година например деветото издание на Водна кула арт фест ще се проведе едновременно и в София, и в Перник. Откриването в столицата е на 20 юни в Трамвайното депо, а в Перник - на 25 юни, в дълбините на Минния музей. В същия ден изоставената сграда на завод „Струма“ ще се превърне в пространство за съвременна скулптура и инсталации. Е, стискаме палци!

 

Газометърът като басейн

 

Сред многобройните съкровища на Рур не по-малко впечатляващ е и друг промишлен колос. Този в Дуисбург. Там се намира Ландшафтспарк, създаден през 1991 г. Една от големите му атракции е бившата стоманолеярна.


Паркът дава възможност на посетителите да разгледат някогашната фабрика, запазила дори пещите си, и е поредният възхитителен пример за адекватно усвояване на пространството. Там също има газометър, но през лятото той се пълни с вода и се преобразява в място за подводно плуване (дайвинг). Огромните стени и комини на завода са се превърнали в рай за любителите на скално катерене и ако ги гледаш достатъчно отдалеч, ще видиш десетки хора, които с размера на мравчици пъплят по бетонните пространства. Част от завода е преобразувана в лятно кино, където през топлите месеци се прожектират филми, организират се музикални концерти и се провеждат фестивали.


От категорията

Лили Иванова подлуди Плевен с нова рокля! Публиката: Като жива кукла е!

Концерт на Лили Иванова в Плевен-Kontsert-na-Lili-Ivanova-v-Pleven_1695888544.jpg

Примата потопи публиката в Плевен в океан от обич. А сцената на Летен театър ...

28 септ. 2023 | 11:08

Хасково за Лили Иванова: Тя е Планета! Запее ли, пренася публиката в свят от светлина!

Лили Иванова в Хасково-Lili-Ivanova-v-Haskovo_1695288156.png

Поп примата вдигна на крака публиката в спортната зала "Дружба", ...

21 септ. 2023 | 12:08

"Музейко" става на 8 години: Космическо парти

"Музейко" става на 8 години--Muzeyko--stava-na-8-godini_1695998750.png

Общинският културен институт участва в поредното събитие от най-големите ...

29 септ. 2023 | 17:45

Валерия Велева: За Лили Иванова ... за фалшивите и истинските неща

Валерия Велева: За Лили Иванова.. за фалшивите и истинските неща-1638786584.jpg

Лили усети това специално отношение към нея. Тя е особено чувствителна, когато ...

16 септ. 2023 | 01:12

Най-важното

И след чутото от премиера, енергетици и миньори остават на блокадата.

Протестиращите втвърдиха тона, заговориха за ефективна стачка, и Хаинбоаз е затворен

Протестиращите втвърдиха тона, заговориха за ефективна стачка-Protestirashtite-vtvardiha-tona--zagovoriha-za-efektivta-stachka_1696187037.jpg

"Абсолютно всичко, което каза г-н Денков, ние категорично не сме съгласни. ...

1 окт. 2023 | 22:02

Това, което е било, няма как да продължи, подчертава министърът на фнансите

Асен Василев към миньорите: Професията ви е със затихващи функции

Асен Василев към миньорите: Професията ви е със затихващи функции-Asen-Vasilev-kam-minyorite--Profesiyata-vi-e-sas-zatihvashti-funktsii_1696177300.jpg

Проблемът е в това, че има една група политици, които подстрекават, смята ...

1 окт. 2023 | 19:19

Така няма да решим проблемите, обяви премиерът, след като синдикатите не се явиха в МС (ВИДЕО)

Денков към протестиращите: Няма да изтеглим плановете, те не предвиждат затваряне на мини и централи
(Видео)

Николай Денков: За да има съгласие, трябва да има разговор - не с мегафони, а на масата
Снимка Ладислав Цветков, БТВ-Nikolay-Denkov--Za-da-ima-saglasie--tryabva-da-ima-razgovor---ne-s-megafoni--a-na-masata-Snimka-Ladislav-Tsvetkov--BTV_1696170030.jpg

Ще водим преговори по всички точки. България не е поела ангажимент да закрие ...

1 окт. 2023 | 17:17

По време на многбройните си контакти Ердоган нарича Борисов "моят приятел и брат Бойко".

Борисов на ВИП сватба в Истанбул - специален гост на Ердоган

Борисов специален гост на Ердоган -Borisov-spetsialen-gost-na-Erdogan-_1696150444.jpg

Президентът на Турция ожени втория си племенник, а на сватбеното тържество сред ...

1 окт. 2023 | 11:48

През 2003 г. влезе в действие директивата, която въведе пазара на въглеродните емисии, припомня Юлиан Попов

Екоминистърът: Политически партии се възползват и разпалват протеста

През 2003 г. влезе в действие директивата, която въведе пазара на въглеродните емисии, припомня Юлиан Попов-Prez-2003-g--vleze-v-deystvie-direktivata--koyato-vavede-pazara-na-vaglerodnite-emisii--pripomnya-Yulian-Popov_1696184197.jpg

Заради цената на въглеродните емисии, въглищната електроенергия е много скъпа, ...

1 окт. 2023 | 21:15

60,41 лева/MWh без акциз и ДДС е предложената цена

Окончателно: „Булгаргаз” предложи 4,6% по-евтин газ за октомври

Окончателно: „Булгаргаз” предложи 4,6% по-евтин газ за октомври-1641111182.jpg

Цената се дължи на успешно проведения от дружеството търг за доставка на ...

1 окт. 2023 | 14:42

Кандидат-кметът на ГЕРБ - СДС за столицата пусна и забавно клипче "Книга срещу усмивка" (ВИДЕО)

Антон Хекимян: Ще върнем духа на стара София, ще обновим бул. “Мария Луиза”
(Видео)

Антон Хекимян: Ще върнем духа на стара София, ще обновим бул. “Мария Луиза”-NOVA-tv-krade-nay-populyarnooto-litse-na-BTV---Anton-Hekimyan_1695457226.jpg

Булевард "Мария Луиза" определено се нуждае от обновяване. Отгоре ще ...

1 окт. 2023 | 17:44

Богатите си купуват закони и благоволение, а бедният човек никой не го чува, подчертава кандидат-кметът за София от БСП

Ваня Григорова: Трябва да се спрат концесиите в София и да се върнат в обществени ръце

Ваня Григорова: Трябва да се спрат концесиите в София и да се върнат в обществени ръце-Vanya-Grigorova--Tryabva-da-se-sprat-kontsesiite-v-Sofiya-i-da-se-varnat-v-obshtestveni-ratse_1696180041.jpg

Подкрепям блокадата на миньорите. Опитахме всякакъв начин на диалог, винаги ни ...

1 окт. 2023 | 20:03

Той става част от екипа на Мехмед Вакльов от ДПС

Безпрецедентно обединение в Якоруда: Независимият кандидат Марио Асьов се отказа от надпреварата

Безпрецедентно обединение в Якоруда: Независимият кандидат Марио Асьов се отказа от надпреварата, става част от екипа на Мехмед Вакльов от ДПС-Bezpretsedentno-obedinenie-v-Yakoruda--Nezavisimiyat-kandidat-Mario-Asyov-se-otkaza-ot-nadprevarata--stava-chast-ot-ekipa-na-Mehmed-Vaklyov-ot-DPS_1696173764.jpg

Това се случи днес, когато ДПС откри предизборната си кампания, на която ...

1 окт. 2023 | 18:20