Великите половинки - зад всеки успял мъж стои една изключителна дама

Жената, която създаде Тайван, защото не успя да завладее света

29159 | 20 дек. 2015 | 18:51

Духът на Мейлин Чан Кайши и днес владее населението на островната държава

-1450630346.jpg-1450630634.jpg-1450630498.jpg-1450630468.jpg-1450630449.jpg-1450630377.jpg

За повече от нас Тайван е просто надпис върху по-качествената електроника или смътна представа за проспериращ „Азиатски тигър”. Оказва се, че добре уредената и благоденстваща държава е „фамилно предприятие”, създадено и управлявано в продължение на четвърт век от генерал Чан Кайши и най-вече от съпругата му Мейлин.

 

За тях създаването на собствена страна е нещо като понижение. Та двамата са първата съпружеска двойка, удостоена с честта да бъде обявена за мъж и жена на годината от списание „Тайм” през 1937 г. Хемингуей нарича госпожа Кайши „Последната императрица на Китай”, а тя върти любов с конкурент на Рузвелт за президентския пост на Америка.

 

Почти четвърт век Мейлин, чието име означава „превъзходна”,  ръководи стотици милиони души в Китай, а след комунистическата революция за още 25 години създава нова държава – Тайван. И умира на 106 години в Ню Йорк през 2003-а с ореола на една от най-властните жени в света.

 

Родена  в Хонкоу със сребърна лъжица в устата, тя е красива, амбициозна и образована – завършва училище и колеж в Америка и често поправя преводачите на световни форуми, за което журналистите я наричат „Съвременната Жана Д’Арк”.  След като получава научни степени по английска литература и философия, Мейлин се връща обратно в родината си и се отдава на политика и благотворителност.

 

През 1922 г. се запознава с висшия офицер Чан Кайши. Бъдещият държавен глава на Китай е запленен, но според могъщия клан Сун не е подходящ. Та той в момента е женен, при това за вторатаси съпруга.  А освен това не е християнин! Младата дама, обаче е видяла в него „сърце на воин и душа на поет”, а Чан се отказва от будизма, за да сключат „политически обмислен и полезен за благото на революцията брак”. Мейлин пише на сватбения си ден „Това е моят шанс да отдам всичките си сили за укрепването на Китай”.

 

Мадам Кайши дърпа конците на политиката в родната си страна преди Втората световна война и дори става министър на авиацията. Като „Съпруга на Дракона” практически тя управлява Китай в продължение на 25 години и се меси активно в световната политика. 

 

Но мечтите й надхвърлят дори това.  Дамата иска да упралява света! При това в съдружие с един от най-обещаващите американски политици – Уендъл Уилки , основен претендент за президентското място на Рузвелт през 1940 и 1944г. Рузвелт печели, но не снема доверието си от Уилки и и го изпраща с дипломатическа мисия в Китай, където като всички западни дипломати и той пада в капана на привлекателната съпруга на Генералисимуса.

 

Американският издател Коул, душеприказчик на Мейлин, цитира думите й: “Ако Уендъл бъде избран, тогава аз и той ще управляваме света. Аз ще ръководя Ориента, а Уендъл – Западния свят“.

 

Въпреки очевидния изблик на мегаломания той признава: “Бях толкова хипнотизиран от една от най-възхитителните жени през онази вечер, че не бих могъл да пропусна нещо, което тя казва“. След Втората световна война, обаче късметът напуска  отбора на Кайши. Уендъл Уилки губи изборите и умира от инфаркт, войските на Мао Дзедун разбиват полковете на генералисимус Чан и той е принуден да бяга със съпругата си на остров Формоза, където после създава непризнатият от почти нито една държава Тайван.

 

С демократична, но здрава десница семейство Кайши превръща бившата португалска и японска колония в просперираща икономика, където учтивостта, редът и доброто възпитание сякаш са вродени.

 

Твърде често виждаме надписът Made in Taiwan върху скъпите джаджи, но страната има развита химическа и металургична промишленост, корабостроене и добив на нефт и средната заплата там е 1600 евро. Но това, което наистина прави неизтребимо впечатление е спазването на правилата по толкова ведър и ненатрапчив начин, че наистина изглежда напълно естествено.

 

Чели сме за доскоро най-високота сграда в света, небостъргача „Тайпе-101”, който струва 1,7 млрд. долара. Но въпреки детронирането си от „Бурж халифа”, той продължава да е най-екологичната постройка на планетата, построена изцяло по законите на фън-шуй.

 

А асансьорът, който отвежда туристите до 90-ия етаж е вписан в Книгата на „Гинес” като най-бързият. Лети с 65 км/ч и изминава 508-те метра за 39 секунди, без пътниците да усетят неприятен натиск от прекомерно налягане.  

 

Заради земетръсната зона на Тайпе зданието е изградено по специална авангардна технология и може да издържи трус до 8 по Рихтер. В основата на сградата има огромен метален амортисьор – дампер, във формата на топка.

 

Най-голямото приключение за посетителите е 90-ият етаж с изцяло стъклени стени, от които се откриват неземни гледки към  тримилионната столица на Тайван – Тайпе. А понеже мол-културата там е доведена до съвършенство, първите пет етажа на кулата са търговски център.

 

В мегаполиса древните храмове се гушат до главозамайващи небостъргачи, шумните и благоуханни нощни пазари съседстват с офис сгради, а покрай парковете фучат влакове-стрела.

 

Но ако си мислите, че и там царства типичната азиатска бутаница, много се лъжете.  Навсякъде се усеща желязната ръка в кадифена ръкавица на мадам Чан Кайши. На светофарите безкрайната опашка от готови да преминат пешеходци се точи в колона по един покрай витрините на магазините и никой не хуква като обезумял, щом светне зелено.

 

На осемлентовите булеварди има специално бързо платно за градските автобуси и никому не хрумва дори, че може да изхитрува и  да избегне задръстването като се нанесе там. В метрото 20-годишните отстъпват място на 40-годишните, те от своя страна стават безропотно пред 60-годишните, а всички вкупом стоят прави пред седалките за инвалиди, дори и в най-претъпкания влак.

 

Децата пък са почти свещени и всеки им прави място. И всичко това – без напомняне, без натиск, ей така, сякаш дишат.

 

Същото е отношението и на най-задръстените и шумни тържища – нощните пазари, които са любимо място за забавление на местните. Тъй като  през деня е твърде горещо, голямата веселба настава след заник слънце.

 

На най-големия – „Шилин” младежите си правят срещи, за да хапнат, да послушат музика, да се видят с гаджето, но никой не крещи, не се блъска – просто следват пътя на тълпата и ако искат да видят нещо, се отбиват.  В друг нощен пазар „Никшъ”, наречен „Стомахът на Тайпе”, пък семейни двойки канят приятелите си на вечеря, вместо да готвят у дома. Впрочем, в доста от жилищата в тайванската столица липсва помещение, наречено „кухня”.

 

А няма и нужда – евтина храна за всеки вкус може да бъде намерена навсякъде и по всяко време. В „Никшъ” младите мотористи си правят доста опасни шеги като форсират машините си и ги шпорят сред тълпата. Но хората чуват ревящите зверове и просто им правят място, усмихвайки се.

 

Цялата тази приветливост и учтивост идва от мантрите, които децата усвояват още в училище. На някого могат да звучат малко Оруелски в стил „1984”, но това са заветите на г-жа Кайши за задължителната любезност, която в Тайван е станала органична.

 

И на никого не му прави впечатление, че  напдисите, които текат на светещи ленти в превозните средства са прекалено назидателни. Традиционната информация след колко минути ще бъдете на следващата спирка, от коя страна е перона и какви вързки има, е следвана от поучителни фрази като „Ако не е належащо да говорите по мобилните си телефони, напишете SMS” или „Когато ползвате електронно устройство, огледайте се дали не пречите на другите да слязат”.

 

Генералисимусът и съпругата му не само са поощрявали частната инициатива и капиталистическиа начин на живот, ами са внушили на няколко поколения тайванци да бъдат естествени патриоти, да са учтиви в отношенията си и да спазват правилата. И това им дава сигурност за настоящето и увереност в бъдещето.

 

Е, и големите глоби също си казват думата. За ядене, пиене или дъвчене на дъвка в метрото наказанието е 500 тайвански долара – около 250 български лева. И държавата си ги събира безотказно. Който няма пари –  ги отработва.

 

Сигурно малцина от множеството, стекло се в черквата „Сейнт Бартоломю” в Манхатън да изпрати Мейлин Кайши във вечния й път, са мислили за нея като за Майката на Тайван, но в островната държава тя има специално място в мавзолея на Бащата на нацията, около който се е ширнал спокоен парк с театър и картинна галерия. 

 

В сетните десетилетия от живота си „Последната императрица на Китай” се отдава на рисуване. През янеари 2000 година изложбата й от живопис и калиграфия е посетена от повече от 30 000 души в САЩ.  

 

Тя приключва дните си в 18-стаен апартамент в Ийст Сайд, заобиколена от три кучета,  20 слуги и слуховете, че шкафовете в дома й са пълни със златни кюлчета.


От категорията

Принц Хари на процеса срещу "Мирър": Откакто съм се родил, ми казват, че Чарлз не ми е баща

-Memoarite-na-prints-Hari-po-pogreshka-byaha-pusnati-v-prodazhba-v-Ispaniya-dni-predi-premierata-_1672986842.jpg

Има хиляди, може би милиони статии, които са написани за мен, от времето, ...

8 юни 2023 | 10:29

Дойче Веле: Съпругата на Ердоган - владетелката на хилядата стаи, която пие чай за 1800 евро

Сн. Туитър-Sn--Tuitar_1686038044.jpg

Дизайнерска чанта за 45 000 евро, свръхлуксозни покупки и моден дизайн – ...

6 юни 2023 | 10:47

Медии: Принц Хари води тайни преговори за връщане във Великобритания и събиране със семейството

Медии: Принц Хари води тайни преговори за връщане във Великобритания и събиране със семейството-Prints-Hari-na-tseremoniyata-v-Uestminstarskoto-abatstvo--Snimka--AP-_1683391576.png

Предварителният разговор между принца и баща му Чарлз III относно възможността ...

5 юни 2023 | 10:45

Гонят принц Хари от САЩ? Съд разглежда визата му в светлината на разкритията, че е употребявал дрога

Гонят принц Хари от САЩ? Съд разглежда визата му в светлината на разкритията, че е употребявал дрога-1582714398.jpg

Организацията, която е изключително влиятелна в консервативните среди в САЩ, ...

7 юни 2023 | 17:33

Най-важното

Виновните за този безобразен акт трябва да понесат отговорност, подчерта президентът

Радев осъди нападението срещу язовир Нова Каховка

Радев осъди нападението срещу язовир Нова Каховка-Prezidentat-Rumen-Radev-uchastva-v-osmiya-Delfiyski-ikonomicheski-forum-v-Gartsiya_1682656503.jpg

В Туитър държавният глава написа, че атаката застрашава множество цивилни, ...

8 юни 2023 | 09:30

И той го знае много добре”, каза още Пеевски

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!-Peevski--Ako-polititsite-mislyat-za-balgarite---shte-ima-NS--ako-mislyat-za-drugo---nyama-da-ima-kabinet_1666161160.png

Наше право е да решаваме кой ще бъде част от конституционната комисия и ако ...

8 юни 2023 | 10:25

Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски, подчерта Цонев

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!-Tsonev-kam-Hristo-Ivanov--Peevski-razraboti-proekta-za-promeni-v-Konstitutsiyata--nyama-da-go-otteglim-_1686209101.jpg

В кулоарите на парламента Пеевски повтори думите на Цонев: "Наше право е ...

8 юни 2023 | 10:20

Министърът на правосъдието председатества ВСС

Атанас Славов: Ще предложа да заседаваме и утре за отстраняването на Иван Гешев

Атанас Славов: Ще предложа да заседаваме и утре за отстраняването на Иван Гешев-1650446021.png

Протестиращи в защита на главния прокурор посрещаха кадровиците на съдебната ...

8 юни 2023 | 09:33

Той смята, че сегашният главен прокурор Иван Гешев трябва да бъде сменен

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор-Kostadin-Kostadinov-za-izyavlenieto-na-Kovachevski--Podobni-izkazvaniya-sa-otkrovena-provokatsiya--Snimka-BTA_1684408151.jpg

Като си помисля у нас какви хора стават министри на правосъдието, би било ...

8 юни 2023 | 09:49

Става въпрос за преводи от испански, които са дадени на парламента

Иван Гешев внесе в парламента последните материали по делото „Барселонагейт“

Иван Гешев внесе в парламента последните материали по делото „Барселонагейт“-Vaprosi-ot-glavniya-prokuror-Ivan-Geshev--postaveni-po-vreme-na-preskonferentsiya-vav-vrazka-s-razsledvane-na-prestapna-grupa-za-danachni-prestapleniya-i-prane-na-pari_1679053221.png

Главният прокурор поиска имунитета на Бойко Борисов на 2 юни

8 юни 2023 | 09:02

В програмата са и поправки в Закона за чужденците и Търговския закон

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване (НА ЖИВО)
(Видео)

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване-Deputatite-obsazhdat-udarno-zakonoproekta-anti-Geshev-Snimka-BTA_1685099437.jpg

Депутатите ще обсъдят проект на решение, внесен от Министерски съвет, за ...

8 юни 2023 | 08:10

След едночасов дебат, ВСС реши да разгледа двете предложенията за освобождаване на главния прокурор

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор (На живо)
(Видео)

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор-Prokuraturata--Proveryavat-se-nad-70-signala-sreshtu-Ivan-Geshev_1684843821.jpg

„Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително ...

8 юни 2023 | 08:03

ДПС представи промените в Конституцията първо в Брюксел, получи одобрението на Вера Юрова

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права-Predlozheniyata-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--razdelenie-na-VSS-i-glaven-prokuror-s-oryazani-prava_1686212392.jpg

Проектът за конституционни промени предвижда още уреждане на въпроса с ...

8 юни 2023 | 11:19