Великите половинки - зад всеки успял мъж стои една изключителна дама

Жената, която създаде Тайван, защото не успя да завладее света

29951 | 20 дек. 2015 | 18:51

Духът на Мейлин Чан Кайши и днес владее населението на островната държава

-1450630346.jpg-1450630634.jpg-1450630498.jpg-1450630468.jpg-1450630449.jpg-1450630377.jpg

За повече от нас Тайван е просто надпис върху по-качествената електроника или смътна представа за проспериращ „Азиатски тигър”. Оказва се, че добре уредената и благоденстваща държава е „фамилно предприятие”, създадено и управлявано в продължение на четвърт век от генерал Чан Кайши и най-вече от съпругата му Мейлин.

 

За тях създаването на собствена страна е нещо като понижение. Та двамата са първата съпружеска двойка, удостоена с честта да бъде обявена за мъж и жена на годината от списание „Тайм” през 1937 г. Хемингуей нарича госпожа Кайши „Последната императрица на Китай”, а тя върти любов с конкурент на Рузвелт за президентския пост на Америка.

 

Почти четвърт век Мейлин, чието име означава „превъзходна”,  ръководи стотици милиони души в Китай, а след комунистическата революция за още 25 години създава нова държава – Тайван. И умира на 106 години в Ню Йорк през 2003-а с ореола на една от най-властните жени в света.

 

Родена  в Хонкоу със сребърна лъжица в устата, тя е красива, амбициозна и образована – завършва училище и колеж в Америка и често поправя преводачите на световни форуми, за което журналистите я наричат „Съвременната Жана Д’Арк”.  След като получава научни степени по английска литература и философия, Мейлин се връща обратно в родината си и се отдава на политика и благотворителност.

 

През 1922 г. се запознава с висшия офицер Чан Кайши. Бъдещият държавен глава на Китай е запленен, но според могъщия клан Сун не е подходящ. Та той в момента е женен, при това за вторатаси съпруга.  А освен това не е християнин! Младата дама, обаче е видяла в него „сърце на воин и душа на поет”, а Чан се отказва от будизма, за да сключат „политически обмислен и полезен за благото на революцията брак”. Мейлин пише на сватбения си ден „Това е моят шанс да отдам всичките си сили за укрепването на Китай”.

 

Мадам Кайши дърпа конците на политиката в родната си страна преди Втората световна война и дори става министър на авиацията. Като „Съпруга на Дракона” практически тя управлява Китай в продължение на 25 години и се меси активно в световната политика. 

 

Но мечтите й надхвърлят дори това.  Дамата иска да упралява света! При това в съдружие с един от най-обещаващите американски политици – Уендъл Уилки , основен претендент за президентското място на Рузвелт през 1940 и 1944г. Рузвелт печели, но не снема доверието си от Уилки и и го изпраща с дипломатическа мисия в Китай, където като всички западни дипломати и той пада в капана на привлекателната съпруга на Генералисимуса.

 

Американският издател Коул, душеприказчик на Мейлин, цитира думите й: “Ако Уендъл бъде избран, тогава аз и той ще управляваме света. Аз ще ръководя Ориента, а Уендъл – Западния свят“.

 

Въпреки очевидния изблик на мегаломания той признава: “Бях толкова хипнотизиран от една от най-възхитителните жени през онази вечер, че не бих могъл да пропусна нещо, което тя казва“. След Втората световна война, обаче късметът напуска  отбора на Кайши. Уендъл Уилки губи изборите и умира от инфаркт, войските на Мао Дзедун разбиват полковете на генералисимус Чан и той е принуден да бяга със съпругата си на остров Формоза, където после създава непризнатият от почти нито една държава Тайван.

 

С демократична, но здрава десница семейство Кайши превръща бившата португалска и японска колония в просперираща икономика, където учтивостта, редът и доброто възпитание сякаш са вродени.

 

Твърде често виждаме надписът Made in Taiwan върху скъпите джаджи, но страната има развита химическа и металургична промишленост, корабостроене и добив на нефт и средната заплата там е 1600 евро. Но това, което наистина прави неизтребимо впечатление е спазването на правилата по толкова ведър и ненатрапчив начин, че наистина изглежда напълно естествено.

 

Чели сме за доскоро най-високота сграда в света, небостъргача „Тайпе-101”, който струва 1,7 млрд. долара. Но въпреки детронирането си от „Бурж халифа”, той продължава да е най-екологичната постройка на планетата, построена изцяло по законите на фън-шуй.

 

А асансьорът, който отвежда туристите до 90-ия етаж е вписан в Книгата на „Гинес” като най-бързият. Лети с 65 км/ч и изминава 508-те метра за 39 секунди, без пътниците да усетят неприятен натиск от прекомерно налягане.  

 

Заради земетръсната зона на Тайпе зданието е изградено по специална авангардна технология и може да издържи трус до 8 по Рихтер. В основата на сградата има огромен метален амортисьор – дампер, във формата на топка.

 

Най-голямото приключение за посетителите е 90-ият етаж с изцяло стъклени стени, от които се откриват неземни гледки към  тримилионната столица на Тайван – Тайпе. А понеже мол-културата там е доведена до съвършенство, първите пет етажа на кулата са търговски център.

 

В мегаполиса древните храмове се гушат до главозамайващи небостъргачи, шумните и благоуханни нощни пазари съседстват с офис сгради, а покрай парковете фучат влакове-стрела.

 

Но ако си мислите, че и там царства типичната азиатска бутаница, много се лъжете.  Навсякъде се усеща желязната ръка в кадифена ръкавица на мадам Чан Кайши. На светофарите безкрайната опашка от готови да преминат пешеходци се точи в колона по един покрай витрините на магазините и никой не хуква като обезумял, щом светне зелено.

 

На осемлентовите булеварди има специално бързо платно за градските автобуси и никому не хрумва дори, че може да изхитрува и  да избегне задръстването като се нанесе там. В метрото 20-годишните отстъпват място на 40-годишните, те от своя страна стават безропотно пред 60-годишните, а всички вкупом стоят прави пред седалките за инвалиди, дори и в най-претъпкания влак.

 

Децата пък са почти свещени и всеки им прави място. И всичко това – без напомняне, без натиск, ей така, сякаш дишат.

 

Същото е отношението и на най-задръстените и шумни тържища – нощните пазари, които са любимо място за забавление на местните. Тъй като  през деня е твърде горещо, голямата веселба настава след заник слънце.

 

На най-големия – „Шилин” младежите си правят срещи, за да хапнат, да послушат музика, да се видят с гаджето, но никой не крещи, не се блъска – просто следват пътя на тълпата и ако искат да видят нещо, се отбиват.  В друг нощен пазар „Никшъ”, наречен „Стомахът на Тайпе”, пък семейни двойки канят приятелите си на вечеря, вместо да готвят у дома. Впрочем, в доста от жилищата в тайванската столица липсва помещение, наречено „кухня”.

 

А няма и нужда – евтина храна за всеки вкус може да бъде намерена навсякъде и по всяко време. В „Никшъ” младите мотористи си правят доста опасни шеги като форсират машините си и ги шпорят сред тълпата. Но хората чуват ревящите зверове и просто им правят място, усмихвайки се.

 

Цялата тази приветливост и учтивост идва от мантрите, които децата усвояват още в училище. На някого могат да звучат малко Оруелски в стил „1984”, но това са заветите на г-жа Кайши за задължителната любезност, която в Тайван е станала органична.

 

И на никого не му прави впечатление, че  напдисите, които текат на светещи ленти в превозните средства са прекалено назидателни. Традиционната информация след колко минути ще бъдете на следващата спирка, от коя страна е перона и какви вързки има, е следвана от поучителни фрази като „Ако не е належащо да говорите по мобилните си телефони, напишете SMS” или „Когато ползвате електронно устройство, огледайте се дали не пречите на другите да слязат”.

 

Генералисимусът и съпругата му не само са поощрявали частната инициатива и капиталистическиа начин на живот, ами са внушили на няколко поколения тайванци да бъдат естествени патриоти, да са учтиви в отношенията си и да спазват правилата. И това им дава сигурност за настоящето и увереност в бъдещето.

 

Е, и големите глоби също си казват думата. За ядене, пиене или дъвчене на дъвка в метрото наказанието е 500 тайвански долара – около 250 български лева. И държавата си ги събира безотказно. Който няма пари –  ги отработва.

 

Сигурно малцина от множеството, стекло се в черквата „Сейнт Бартоломю” в Манхатън да изпрати Мейлин Кайши във вечния й път, са мислили за нея като за Майката на Тайван, но в островната държава тя има специално място в мавзолея на Бащата на нацията, около който се е ширнал спокоен парк с театър и картинна галерия. 

 

В сетните десетилетия от живота си „Последната императрица на Китай” се отдава на рисуване. През янеари 2000 година изложбата й от живопис и калиграфия е посетена от повече от 30 000 души в САЩ.  

 

Тя приключва дните си в 18-стаен апартамент в Ийст Сайд, заобиколена от три кучета,  20 слуги и слуховете, че шкафовете в дома й са пълни със златни кюлчета.


От категорията

Академията за мода присъди наградите Златна игла 2023! Дизайнер на годината е Радостина Долапчиева
(Видео)

Проф. Любомир Стойков заедно с дизайнерите - носители на приза „Златна игла 2023“.-Prof--Lyubomir-Stoykov-zaedno-s-dizaynerite---nositeli-na-priza--Zlatna-igla-2023-_1701346789.jpg

Албена Александрова и Кирил Чалъков бяха удостоени с приза за четвърти път

30 ноем. 2023 | 14:17

Тамара Глоба: Три зодии ще се радват на щастие и пари до дни

Тамара Глоба: Три зодии ще се радват на щастие и пари до дни-Tamara-Globa-za-2023--Mart-shte-dade-na-Rusiya-silni-sayuznitsi--v-kraya-na-godinata-shte-zapochnat-pregovori_1672297339.jpg

Телците да се фокусират върху семейството. Раци, през декември пред вас ще се ...

1 дек. 2023 | 15:17

Васил Найденов пя за Code Health TV и Бала на лекарите „Благодарим ви, че ви има!“
(Галерия)

Васил Найденов пя за Code Health TV и  Бала на лекарите „Благодарим ви, че ви има!“  -Vasil-Naydenov-pya-za-Code-Health-TV-i-Bala-na-lekarite--Blagodarim-vi--che-vi-ima--_1701516504.jpg

Акцент на вечерта беше благотворителността. Съвместната инициатива на Столична ...

2 дек. 2023 | 13:26

Силна магнитна буря удари Земята

Силна магнитна буря удари Земята-NOAA--Vrahlita-ni-moshtna-magnitna-burya_1691219387.jpg

Според дългосрочната прогноза се очаква смущенията да продължат през почивните ...

1 дек. 2023 | 17:11

Най-важното

Имаме реален шанс за Шенген и на 99,9 съм сигурен, че за въздух ще стане, прогнозира бившият премиер

Борисов пред младите в ГЕРБ: Искате ли го това правителство? Ако кажете, утре може да го няма
(Видео)

Борисов говори пред младите в ГЕРБ-Borisov-govori-pred-mladite-v-GERB_1701592630.jpg

Още първата седмица не могат да си направят общински съвет, пребиха хората в ...

3 дек. 2023 | 10:32

Ние сме написали икономическа обосновка, че сме против да бъде продадена земя

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има-Ministar-Kiril-Vatev--Prodazhba-na-zemya-ot-Darzhavniya-pozemlen-fond-nyama-da-ima_1701596740.jpg

"Най-важното нещо, което трябва да се случи в българското земеделие, е ...

3 дек. 2023 | 11:44

Очакваме през април да е готов целият проект и след издаване на разрешение за строеж да се работи по трасето между Русе и Бяла

Започва изграждането на автомагистрала "Русе - Велико Търново", Денков прави първа копка

Започва изграждането на автомагистрала "Русе - Велико Търново"-Zapochva-izgrazhdaneto-na-avtomagistrala--Ruse---Veliko-Tarnovo-_1701586000.jpg

На събитието ще присъстват още заместник-председателят на Народното събрание ...

3 дек. 2023 | 08:44

Плодороден чернозем в Тернополска, Хмелницка и Черновицка област се дава на "постоянна и безвъзмездна концесионна собственост" на западни компании

Зеленски предоставил на Сорос 400 кв. км украинска земя за съхранение на химически отпадъци

Зеленски предоставил на Сорос 400 кв. км украинска земя за съхранение на химически отпадъци-Zelenski-predostavil-na-Soros-400-kv--km-ukrainska-zemya-za-sahranenie-na-himicheski-otpadatsi_1701599095.png

Разкритието е на френския журналист Жул Венсен, който се позовава на данни, ...

3 дек. 2023 | 12:23

Нестандартна украса, която немалко хора биха оприличили като потресаваща

Вместо Дядо Коледа и Снежанка кметът Терзиев окичи София с розови еднорози и призраци в ефирни дрехи

Вместо Дядо Коледа и Снежанка кметът Терзиев окичи София с розови еднорози и призраци в ефирни дрехи-Vmesto-Dyado-Koleda-i-Snezhanka-kmetat-Terziev-okichi-Sofiya-s-rozovi-ednorozi-i-prizratsi-v-efirni-drehi_1701587893.jpg

Ето защо не изчистиха нито една снежинка и цяла седмица не събират падналите ...

3 дек. 2023 | 09:11

Увеличение с над 20% ще има в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Ловеч и Хасково

Водата може да поскъпне в половината страна от 1 януари

Цената на водата може да поскъпне в половината страна от 1 януари-Ot-28-yuli-do-4-avgust-spira-toplata-voda-v-20-kvartala-na-Sofiya_1689171994.jpg

Скок с 10 на сто се предвижда за 6 области в страната - Кюстендил, Шумен, ...

3 дек. 2023 | 09:10

Радев ще участва в политическия живот след края на президентския си мандат

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан-Euractiv--Radev-stoi-zad-natsionalisticheskiya-zavoy-na-balgarskata-levitsa--ES-da-se-gotvi-za-nov-Orban_1701586573.jpg

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите ...

3 дек. 2023 | 08:54

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25