Съюзът на пивоварите в България (СПБ) организира различни събития по повод стартиралата през януари кампания Love BEER, или кампанията за опровергаване на митовете за пивото. Също така на фокус в Love Beer са жените, и то тези, независимите, активните, които все си казват: „Понякога правя това, което се очаква. По-често правя каквото ми харесва.“
Сензационно, но факт - първите и най-добри пивовари в света били жените. Освен това те държали правата за производство на бира в Древен Египет. Това стана ясно на поредната сбирка от кампанията Love Beer. Сомелиерът Николай Караколев развенча най-широко разпространения мит, че тъмното пиво е за зимата, а светлото - за лятото. „Е, няма такова нещо като зима и лято за бирата, защото една тъмна бира с парче тирамису е добро съчетание за горещия следобед. Колкото до въпроса какъв вид пиво е най-подходящ за жегата, то това е - изпитото“, пошегува се лекторът. Когато присъстващите дами го попитаха коя е любимата му марка, той отвърна: „Защо трябва да избираш, като може да имаш всичко.“
Специалистът побърза да опровергае и втория най-разпространен мит - този за биреното коремче. „Не всеки има право да се оправдава. Ако консумацията на храна надделява над тази на бира, да, ще имате коремче. Но тогава не бирата е вашият проблем. Добре е да знаем, че са доказани полезните качествата на пивото - в умерени количества, разбира се. То е антиоксидант, съдържа голяма част витамини от групата В, както и глутатион - важен протеин за човешкия организъм, и аминокиселината пролин.
Разпространена шега между почитателите на кехлибарената напитка е и бирената диета.
Най-важното нещо за пиенето на едно истински добро пиво е температурата, с която е поднесено то: за светлата бира - до 7 градуса, за пшеничната (или бяла) - до 8 градуса, за тъмната - от 9 до 15,5 градуса в зависимост от самата бира.
Чашата също е важна!
За всяка дегустация съдът е почти толкова важен, колкото и питието. За светлото пиво най-подходяща е стъклената чаша с цилиндрична форма, а за да се усети ароматът на тъмното пиво, би следвало да бъде сервирано в овална чаша.
„Знам, че бирата провокира пиенето, но не я наливайте и не я изпивайте толкова бързо, че да не усетите вкуса ѝ“, посъветва дамите сомелиерът Николай Караколев.
Бирена диета:
За закуска - светла бира
За обяд - вайс бира (бялата или пшенична)
За следобедна закуска - полутъмен лагер
За вечеря - тъмно пиво