Секс-стимулаторът Addyi претърпя съкрушителен провал

Женската виагра вместо да възбужда предизвиква главоболие

7558 | 8 дек. 2015 | 16:44

Розовите хапчета са несъвместими с алкохол, сънотворни и противозачатъчни, една таблетка струва 26 долара, а понякога води до припадъци


Пускането в продажба на розовата таблетка-чудо, дамски еквивалент на виаграта, бе отбелязано с хвалебствени материали в медиите от фармацевти, учени и обикновени потребителки. Те тръбяха, че розовото хапче Addyi ще задмине мъжките сини таблетки по потребителско търсене. Защото дамският стимулатор би трябвало не само да предизвиква физиологична реакция на сексуална възбуда, ами да засилва либидото, особено по време на менопауза.

 

Това се обясняваше с факта, че Addyi стимулира биохимичните процеси непосредствено в главния мозък, насочвайки всички мисли на дамите в сексуална посока. 

 

Без сертификат няма рецепта


Такъв гръмовен провал не са очаквали нито производителите, нито аптекарите, нито дори жените, участвали в изпитанията на уж вълшебните таблетки. От пускането на препарата в аптеките през септември са издадени само... 227 рецепти в САЩ. За сравнение – през 1998 година през първия месец след излизането на виаграта по данни на IMS Health за нея са написани 598 452 (!) рецепти.


Експертите трескаво търсят причината за краха. Шефът на фирмата-производител Майкъл Пиърсън на пресконференцията по този тъжен за него повод обяснил, че главната причина е бюрократичната система на американското здравеопазване.

 

Лекарят има право да изписва ново лекарство едва след като премине курс за правилата на приемането му, да държи изпит и да получи сертификат. До този момент такъв документ имат само 5600 лекари, т.е. 1% от практикуващите в САЩ гинеколози и сексолози.

 

Разузнаването докладва

Бюрокрацията, обаче не е главната причина според специалистите от агенцията Bloomberg Inteligence (нещо като разузнавателен отдел на едноименния телевизионен канал). Те провели собствено разследване и стигнали до извода, че далеч не всички дами са доволни от ефекта на дългоочакваната розова таблетка.


Основните причини за скандалния крах на Addyi са:


1. Принципът на действие на хапчето, обявен като негово главно преимущество (пряко въздействие върху структурите на главния мозък), на практика се оказа централният му недостатък. При много пациентки вместо повишаване на либидото препаратът предизвиква главоболие

2. Страничните ефекти се очертават по-сериозни от предвидените. Всяка пета жена след употреба на Addyi забелязва повишена сънливост, раздразнителност, подтиснатост, световъртеж и дори припадъци. Причината: Addyi понижава кръвното налягане, т.е. Дамите-хипотонички са рискова група.


3. Розовите хапчета са категорично несъвместими с алкохол, сънотворни, хормонални контрацептиви и противогъбични медикаменти.


4. Задължителният дълъг курс на приемане. За разлика от мъжката виагра, дамската има ефект само при продължително пиене – от три до осем седмици.


5. И, накрая, високата й стойност. Една таблетка Addyi струва $26. При двумесечен курс това означава близо 1500 долара. Солидна сума дори за средностатистическа американка. При това без 100-процентова гаранция за успех.


От категорията

Анджелина Джоли се появи по пижама и чехли на голямо лондонско летище (Снимки)

Анджелина Джоли се появи по пижама iи чехли на голямо лондонско летище
Сн. Инстаграм-1659515191.png

Изборът ѝ на тоалет със сигурност е повече от нетипичен, всъщност той е ...

3 авг. 2022 | 11:20

Продават колекция с „изгубени“ бижута на Елвис Пресли

Продават колекция с „изгубени“ бижута на Елвис Пресли
Кадър: бТВ-1659426460.jpg

Аксесоарите певецът е подарил на своя мениджър полковник Том Паркър през ...

2 авг. 2022 | 10:44

Започна „Забавно лято, грижовна есен“
(Галерия)

Започна „Забавно лято, грижовна есен“-1659639684.jpg

Програмата на Фондация „BCause“ успява да се докаже като една от ...

4 авг. 2022 | 21:55

Израелската певица Дафна Леви ще пее на джаз фестивала в Банско
(Галерия)

Израелската певица Дафна Леви ще пее на джаз фестивала в Банско-1659637991.jpg

Веред, съпругата на посланик Йорам Елрон, ще приготви за всички, които искат да ...

4 авг. 2022 | 21:31