Живата богиня Кумари

В столицата на Непал

Жива богиня маха на туристите в Катманду

13943 | 30 ноем. 2016 | 12:38

В туристическия квартал Тамел последователите на хипи-движението могат да хапнат в заведенията, в които са присядали легендарните Бийтълс и Йоко Оно и Боб Дилън

Живата богиня Кумари-1480451839.jpgДурбар скуеър-1480452460.jpgГардън ъф дрииймс, Катманду-1480452388.jpgКладите край река Багмати-1480452315.jpg

Ако си мислите, че в Катманду по улиците ходят непалци с озарени погледи, събрали показалец и палец, викайки „Ом”,  сте жестоко заблудени. В далечната азиатска държава управляват комунисти маоисти и в столицата има доста по-голяма вероятност да попаднете на политическа демонстрация, отколкото на духовно средище.

 

Единствените, които минималистично се приближават до представата за възвишен гуру са неколцина европейци, пременени в непалски одежди, които дирят последователи в туристическия квартал Тамел.

 

А там наистина е като филиал на Вавилонската кула – всякакви езици и раси са се стекли в Катманду, привлечени от мистичната му слава. Но представителите им като усетят, че богът на Мамона е завладял единственият що-годе град в Непал, предпочитат да хванат гората. Или по-точно Хималаите, за да открият „техния” храм, гуру или духовен съветник за истината, заради която са прелетели половината свят. В Тамел пък последователите на хипи-движението могат да хапнат в заведенията, в които са присядали легендарните Бийтълс и Йоко Оно и Боб Дилън.

 

Името на непалската столица идва от манастира Кащамандап – в буквален превод „подслон под дърво”. Той е съграден през 1596 г. от крал Лакшми Нарсингх Мала. Обителта е изцяло дървена, а според – материалът за нея дошъл от едно-единствено вековно дърво. Абсолютно всички старинни сгради в главния град на Непал са включени в списъка на ЮНЕСКО със световното културно наследство под името „Долината Катманду”.

 

Разбира се, пътна настилка тук е непозната дума и затова повечето местни ходят с превръзки през устите, за да се предпазят от смога и праха, който се просмуква навсякъде. Най-вече в ноздрите и носоглътката.

 

Уличките са тесни и криволичат в невероятни меандри. В старата част на Катманду има още една непозната дума – канализация. На малки площадчета между десетина къщи има дълбоки кладенци, от които домакинствата се снабдяват с вода за пране и миене.

 

Вживителната течност за къпане се разнася от цистерни, които не мога да разбера как успяват да се промъкнат в тези сокаци, за да заредят тъмните пластмасови резервоари. Черният цвят привлича слънцето и така се топли водата за лична хигиена не само в непалските домове, ами и в повечето хотели от по-ниска класа. Така че най-сигурно е да си вземете душ между 10,30 и 17 часа.
После естественият реотан залязва.

 

Ако сте отседнали в Тамел, където са повечето прилични (и неприлични) хотели, Дурбар скуеър ви е на една крачка. Оказва се обаче, че площадите с това име в Катманду са три. И всичките са вписани в съкровищницата на ЮНЕСКО. Е, този в туристическият квартал разполага с храм, но търговците отдавна са го превзели.

 

Ако имате късмет, ще хванете в ранния следобед часа, в който можете да зърнете живата богиня Кумари. Сниманети й е строго забранено, но сладкото същество, нагиздено като кукла излиза на резбованото прозорче в своя храм и маха усмихнато на възторжената тълпа.
Едва ли, обаче някой подозира колко странна е съдбата му.

 

„Кумари” в превод означава „младо, неомъжено момиче”. Почитана е и от хиндуистите, и от будистите в Непал, които вярват, че е превъплъщение на богинята Дурга, наричана още Талежу. Преданието раздипля, че един ден крал Джаяпракаш играел табла с богинята Талежу и се опитал да я прелъсти. Това накърнило божествения й престиж, разгневило я и тя изчезнала от света на смъртните. Но обявила, че ще проповядва мъдростта си чрез малко момиче, което никога в живота си не е виждало кръв.

 

Така се появила Кумари Деви-богинята девица. Ако тя обаче види кръв – най-голяма е вероятността това да стане при първия й цикъл. Тогава се налага избор на нова жива богиня.

 

А това никак не е лесно и правилата, които трябва да спазва за безброй.
Всеки ден на момиченцето се прави специален и много сложен грим. Кумари не може да излиза навън, освен ако няма фестивал. Дори тогава краката й не бива да докосват земята, тя трябва да бъде носена на ръце или на паланкин (тържествена носилка за короновани особи).
Освен това на детето не е разрешено да разговоря с никого, освен със семейството си и близки приятели.

 

Момичетата се избират въз основа на няколко физически характеристики и трябва да преминат успешно поредица от тестове. Обикновено са на възраст между 3 и 4 годинки, трябва да имат гладка кожа без никакви белези – нито родилни, нито придобити. С големи, черни, леко изпъкнали очи.

 

Зъбите им непременно трябва да са много бели и добре подредени, гласът – звучен, усмивката – красива, ръцете – дълги, дланите – нежни и деликатни. Най-важното обаче е хороскопът на момичетата да съвпада с този на управляващия крал. (Никой не можа да ми обясни по чий хороскоп избират сега Кумари, след като от 10 години Непал няма крал). Освен това астралната карта на детето трябва да съвпада с описания в древните книги.

 

Тестовете, през които преминава живата богиня, се състоят от 32 етапа. Един от тях е да прекара цяла нощ сама в храма, заобиколена от змии и статуи на демони. Друг - да влезе сама в полутъмна стая, в която има разпръснати прясно отрязани глави на биволи и овни. Ако премине и през този кошмар, момиченцето ще трябва да избере принадлежали на предишната Кумари сред много поставени пред него предмети.

И всичко това, за да я подложат на сложни всекидневни ритуали, които да поддържат нейната божественост и честта да бъде обсипана с внимание и дарове. На нея се кланят всички – от бездомните до милионерите. Дори кралят на Непал нямал право да управлява, докато не е благословен от Кумари, преди комунистите да го детронират през 2006 година.

Щом се превърне в жена, обаче се разбира, че тя не е преродена богиня и се налага да напусне храма. Семейството й вече не се радва на почит, Кумари се налага да тръгне на училище, да се научи да се грижи сама за себе си и най-вече да преглътне, че друго сладко момиченце ще маха на богомолците от прозорчето.

 

Самото светилище прилича повече на двуетажна къща. Цялото е във филигранна дърворезба с вътрешен двор.

Друга забележителност на Катманду - хълмът Сваямбху е най-високата точка в града. При хубаво и ясно време от него се открива завладяваща гледка към цялата долина на непалската столица. Там е кацнала една от най-големите светини, храмът Сваямбхунатх. Според едни източници стъпалата до него са 350, според други – 365 колкото са дните в годината, но всички те водят до бяла ступа, която според местните е на повече от 2000 години.

 

Истинска изненада за любителите на екзотиката е внезапната поява на „Гардън ъф дриймс”, скрита зад висок зид. Щом влезете, сясаш сменяте държавата и епохата едновременно. Наричят я още „Градината на шестте сезона”, защото в Непал водят на очтет също така „ранна пролет” и „късна есен”. Стилът на мястото е „нео класика”, но някои го определят акто „едуардиански” – през 1920 година е управлявал британския крал Едуард Седми.

 

Шестте хиляди квадратни метра зеленина били предназначени за частния отдих на непалския фелдмаршал Кайзер Сумшер. Павилионите са посветени на шестте сезона, а водоскоците, езерцата и цветните лехи пресъздават изцяло атмосферата на Англия от началото на ХХ век. Влюбени седят по полянките, преплели ръце, семейства хапват в елегантното кафене, а любознателните туристи надникват и в малкия музей.

 

На 15 километра е Бхактапур – една от старите столици на Непал от времето, когато е бил раздробен на безброй малки княжества. Пътят към „Градът на пламенно вярващите”, както в превод е името на селището минава покрай брега на река Багмати.

 

Там са погребалните клади – жестока илюстрация на съвременния свят. От едната страна на водата са любопитните, туристите с фотоапаратите и маймуните, а от другата – опечалените, заобиколили покойника си, за да го изпратят в последния му път. Синът запалва кладата и всички се сбогуват с близкия си човек, докато тленната му плът се извива като дим към небето. След около два часа, облените в сълзи близки си отиват, а местните гробари... изриват пепелта в река Багмати.Пеещи купи в Непал

В туристическия квартал Тамел последователите на хипи-движението могат да хапнат в заведенията, в които са присядали легендарните Бийтълс и Йоко Оно и Боб Дилън

Гардън ъф дриймс, Катманду

В туристическия квартал Тамел последователите на хипи-движението могат да хапнат в заведенията, в които са присядали легендарните Бийтълс и Йоко Оно и Боб Дилън

Дурбар скуеър, Катманду

В туристическия квартал Тамел последователите на хипи-движението могат да хапнат в заведенията, в които са присядали легендарните Бийтълс и Йоко Оно и Боб Дилън

Жени ремонтират кралския дворец в Катманду

В туристическия квартал Тамел последователите на хипи-движението могат да хапнат в заведенията, в които са присядали легендарните Бийтълс и Йоко Оно и Боб Дилън

От категорията

Алена за 2-ри април: Стремежът към промяна ще е измамен. Носи загуби и намалени приходи за хората
(Видео)

Алена за 2-ри април: Стремежът към промяна ще е измамен. Носи загуби и намалени приходи за хората-Alena--Godinata-na-Zaeka-kara-polititsite-da-priznavat-greshkite--Edva-li-obache-tova-shte-stane-i-u-nas_1674471022.jpg

Сблъсъкът между достойнството на народа и надменността на политиците, забравили ...

31 март 2023 | 18:10

Сватбата на годината ще е в Дубай! Премиерът на ОАЕ омъжва неземно красивата си щерка

Сватбата на годината ще е в Дубай! Премиерът на ОАЕ омъжва неземно красивата си щерка-Svatbata-na-godinata-shte-e-v-Dubay--Premierat-na-OAE-omazhva-nezemno-krasivata-si-shterka_1680253444.png

Женихът Шейх Мана е служил във въоръжените сили на ОАЕ. Той е известен с ...

31 март 2023 | 12:02

Март си отива с нова магнитна буря

Март си отива с нова магнитна буря-1642229184.jpg

Коронарните дупки представляват отделна област, която възниква в резултат на ...

28 март 2023 | 10:27

Прочут руски астролог: Април е съдбоносен, чакат ни колосални промени! Тайното става явно!

Прочут руски астролог: Април е съдбоносен, чакат ни колосални промени! Тайното става явно!-Prochut-ruski-astrolog--April-e-sadbonosen--chakat-ni-kolosalni-promeni--Taynoto-stava-yavno-_1679924589.jpg

Той прогнозира, че в средата на месеца в света отново ще се появи сеизмична ...

27 март 2023 | 16:41

Най-важното

Списък с номерата на секциите и адресите им е публикуван на сайта на ЦИК

Избирателите в България са 6 594 593, секциите с видеонаблюдение - 11 608

Избирателите в България са 6 594 593, секциите с видеонаблюдение - 11 608-Ot-izbori-na-izbori--Kak-se-promeni-organizatsiyata-na-vota-v-Balgariya-v-chisla-Snimka-BTA_1678861393.jpg

След приключване на гласуването в утрешния ден трябва да има излъчване и ...

1 апр. 2023 | 12:32

Учениците, пращали сигнали за бомби, не искали да ходят на училище, посочи той относно заплахите

Главсекът на МВР за жълтите павета: Европрокурори отказали да отложат претърсванията за след вота
(Видео)

Главсекът на МВР за жълтите павета: Европрокурори отказали да отложат претърсванията за след вота-Glavsekat-na-MVR-za-zhaltite-paveta--Evroprokurori-otkazali-da-otlozhat-pretarsvaniyata-za-sled-vota_1680335768.png

Обезпечили сме на 100% сигурността на изборните места. Ще бъдат извършени ...

1 апр. 2023 | 10:54

По думите му към момента няма сигнали за нарушения, всичко е регулирано и осигурено

Гл. комисар Станимир Станев: МВР ще проверява нетипични и обемисти багажи на гласуващите

Гл. комисар Станимир Станев: МВР ще проверява нетипични и обемисти багажи на гласуващите-Gl--komisar-Stanimir-Stanev--MVR-shte-proveryava-netipichni-i-obemisti-bagazhi-na-glasuvashtite_1680330518.jpg

В понеделник и вторник бяха получени първите кибератаки, но те бяха с произход ...

1 апр. 2023 | 09:28

За подаването на част от тях беше задържан 17-годишен ученик от София

Шефът на "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Бомбените заплахи са безпочвени, вотът вече се охранява
(Видео)

Шефът на "Киберпрестъпност" в ГДБОП: Бомбените заплахи са безпочвени, вотът вече се охранява-Shefat-na--Kiberprestapnost--v-GDBOP--Bombenite-zaplahi-sa-bezpochveni--votat-veche-se-ohranyava_1680331261.png

Оставено е на всеки един отделен ръководител на училище или държавна институция ...

1 апр. 2023 | 09:39

Информационният сайт за цените на храните се посещава над 10 000 пъти на ден

Министър Никола Стоянов: Единен стикер ще показва трайно ниските цени на продуктите в магазините

Министър Никола Стоянов: Единен стикер ще показва трайно ниските цени на продуктите в магазините-Nikola-Stoyanov--Prez-poslednite-mesetsi-vidyahme-parvi-pozitivni-signali_1672516308.jpg

Служебният министър на икономиката обясни, че ако се погледне цената на млякото ...

1 апр. 2023 | 09:33

Той е арестуван днес от ГДБОП

17-годишен ученик от София е изпратил част от бомбените заплахи в училищата в страната

17-годишен ученик от София е изпратил част от бомбените заплахи в училищата в страната-1637314659.jpg

Докато е изпращал заплашителните имейли заедно с него са били още няколко ...

31 март 2023 | 22:04

Западът допуска политическа грешка – настройвайки с позволени и непозволени средства световната общественост срещу Русия

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро

Жоржета Пехливанова: „Историята ще ме оправдае!“ Фидел Кастро-1551802045.jpg

Надпреварата във въоръжаването сякаш замени надпреварата в мирните инициативи, ...

1 апр. 2023 | 01:08

Да не се вторачваме в бедността! Скотовете си заслужават скотската съдба – така излиза

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си

Кеворк Кеворкян: Соя. Тия никога няма да състрадават най-напред Народа си-1633510993.jpg

В момента в България не съществува институция, която да гарантира за качествата ...

31 март 2023 | 22:40

След неделя вечер идва времето на разумен и практичен диалог за създаване на работещо правителство

Огнян Минчев: Хората искат споразумение за управление на страната, партиите да се договорят!

Огнян Минчев: Хората искат споразумение за управление на страната, партиите да се договорят!-1647695855.jpg

Но - нека да е ясно! Кредитът на доверие към днешните политически актьори се ...

31 март 2023 | 14:51