Жозеп Борел: България и Унгария участват във финансирането на оръжията за Украйна

Днес не е взето решение за спиране на вноса на руски петрол и природен газ

Жозеп Борел: България и Унгария участват във финансирането на оръжията за Украйна

25406 | 11 апр. 2022 | 19:57

Върховният представител на ЕС обвини руските войски, че съзнателно предизвикват глад в световен мащаб, като бомбардират и унищожават запасите от зърно и пречат на неговия износ с блокирането на голям брой кораби в украинските пристанища


България и Унгария участват във финансирането на оръжията, които ЕС доставя на Украйна, иначе нямаше как те да ѝ бъдат доставени. Това каза върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел след края на Съвет "Външни работи" в Люксембург.

Двете държави участват в общото финансиране на оръжия в размер на 1,5 млрд. евро, макар Унгария да не допуска преминаването им през нейна територия, заяви Борел в отговор на въпрос дали е видял промяна в тяхната позиция:

"Тези страни участват във финансирането на оръжията, които ЕС доставя на Украйна чрез своите страни-членки. Ако не участваха, това нямаше да е възможно, тъй като решенията се вземат с единодушие. Така че всички 27 държави членки бяха единодушни и всяка от тях финансира своята част".

Борел определи с две думи руската агресия срещу Украйна като "провал и ужас". "Те се опитаха да превземат Киев и бяха отблъснати. И оставят след себе си избити цивилни, разрушени градове след безразборен обстрел като на гарата в Краматорск", подчерта той и заяви, че ударът по гарата в Краматорск миналата седмица дори не е военно действие, а чисто престъпление.

Борел каза още, че министрите днес са обсъдили дезинформацията и руската пропаганда за войната, например разпространяването на твърдения, че наложените срещу Москва санкции са причина за нарастването на цените и очаквания недостиг на храни.

Борел обвини руските войски, че съзнателно предизвикват глад в световен мащаб:

"Те бомбардират и унищожават запасите от зърно и пречат на неговия износ. Голям брой кораби не могат да напуснат украинските пристанища. На практика те предизвикват глад по света, като блокират корабите и унищожават складовете в Украйна".

Министрите са обсъдили с главния прокурор на международния наказателен съд Карим Хан как да бъде потърсена отговорност на Русия за сериозното нарушение на международното право чрез документиране на военните престъпления. Чрез видеовръзка е участвала и главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова.

За държавите, които не ползват руски газ, е лесно да кажат, че могат и без него, заяви още Борел.

Той отбеляза, че се подготвят нови санкции срещу Русия и нищо не е изключено. По неговите думи налагането на ембарго над вноса на руски петрол и газ се обсъжда, но днес решение не е било прието. Според него е по-вероятно първо да бъде ограничен или спрян вносът на петрол, защото е на четири пъти по-голяма стойност и е по-лесно заменим.

Дори утре да спрем да внасяме газ, това няма да попречи на очакваното в следващите дни и седмици нападение на руските войски. Мерките, които обсъждаме, са средносрочни, поясни Борел. Той посочи, че изходът за ЕС е във възобновяемата енергия.

 

Източник: БНР, БТА

 


Намери своята история

От категорията

Прокуратурата в РСМ проверява Българския културен клуб "Иван Михайлов" и сдружение "Цар Борис III"

Съобщението на прокуратурата в РСМ Снимки: БНТ-1660936295.png

Държавното обвинение в Скопие проучва има ли пропуск в документите за ...

19 авг. 2022 | 22:10

Путин към Макрон: Украинските бомби срещу Запорожката АЕЦ създават опасност от мащабна катастрофа

-1660920796.jpg

Това бе първият им разговор от 28 май, когато Путин и Макрон участваха в ...

19 авг. 2022 | 17:49

Премиерката на Финландия си направи тест за наркотици след скандал с клип от купон с нейно участие

Сана Марин Снимка: БТА-1660935679.jpg

"Никога през живота си не съм употребявала наркотици", категорична бе ...

19 авг. 2022 | 22:00

Разпитаха Олаф Шолц за участието му в скандал със схема за укриване на данъци

Олаф Шолц-1651762530.jpg

Политически противници го призовават да даде повече информация за свои срещи ...

19 авг. 2022 | 20:17