Паша Христове пее „Една българска роза“ на сцената на Летния театър в Слънчев бряг.

Голямата тема в събота

„Златният Орфей“ се завръща!

18685 | 25 апр. 2015 | 16:37

За световните звезди на фестивала, за „магиите“ на Хачо Бояджиев и как Орфей надви Олимпиадата в Мюнхен

Паша Христове пее „Една българска роза“ на сцената на Летния театър в Слънчев бряг.-1429971548.jpgАлана Майлс-1429971678.jpgДариана Генова с компания „орфейци“, сред които Маргарита Хранова и Йорданка Христова-1429971660.jpgОрфейската сватба на Дариана и Генко с кума Йорданка Христова-1429971624.jpgХачо Бояджиев-1429971587.jpgЖозефин Бейкър-1429971567.jpgГенко Генов със статуетката-1428913978.jpgСценографията на „Златният Орфей“ всеки път е различна и модерна.-1428914017.jpg

Помните ли кога улиците в България опустяваха? Когато по телевизията даваха „Златният Орфей“ и „Робинята Изаура“. Но за разлика от първия бразилски сериал за „Орфея“ се говореше цяла година. Децата припяваха песните, младите копираха тоалетите на звездите, а певците и композиторите пет минути след края на фестивала започваха да мислят за следващия.


В чест на 50-ата годишнина от създаването на „Златният Орфей“ Дариана, съпругата на неговия „баща“ Генко Генов, има амбицията да го възроди в пълния му блясък. Не сама, разбира се. Кметът на Бургас Димитър Николов и бордът на директорите на „Слънчев бряг“ също са в щастливата завера за завръщането в края на август. Детайлите по възраждането на фестивала ще станат ясни в близките дни. Докато чакаме добри новини, вестник „Преса“ припомня любопитни случки под светлината на прожекторите през годините и зад кулисите. А Дариана Генова на 11-ото издание на младежкия фестивал „Звездицата на Лора“ в Свищов учреди награда от фондация „Генко Генов“ за най-добро изпълнение на българска песен.

Повече зрители, отколкото на олимпиада

 

„Златният Орфей“ през 1972 г. е бил гледан от 200 милиона зрители! Фестивалът е шампион не само в системата на тогавашната Интервизия (социалистическите страни), ами е победил олимпиадата в Мюнхен с 18 милиона. Този факт е изнесен на специална пресконференция от Иван Славков, директор на БНТ по онова време. А понеже журналистите са свикани на пожар ден след официалната среща преди фестивала, Генко Генов решава, че ще го уволнят за нещо. Както се е случило с полския му колега, след като Брежнев гледал фестивала в Сопот и попитал: „Каква е тази помия?“


Директорът на нашето музикално събитие не е далеч от истината. След седем месеца срещу него започва процес за шпионаж, който поради липса на доказателства се префасонира в съд за злоупотреби.

 

Плахо начало, Милчо Левиев напуска журито

 

Възпитаникът на софийската консерватория и на парижката Сорбона - полиглотът Генко Генов, постъпва на работа в „Балкантурист“ на 2 април 1965 г. Задачата му е да отговаря за репертоара по заведенията, за нотите, за аранжиментите им. „Обикалях по репетиции и установих, че всички оркестранти, певци и певици свиреха и пееха предимно чужди песни на чужд език - пише Генко Генов в книгата си „Тайните на естрадата - истината за „Златният Орфей“. - Лили Иванова по онова време имитираше Рита Павоне и пееше на италиански. Константин Казански подражаваше на Адамо на френски и т.н. Когато ги питах защо не свирят и не пеят песни на наши композитори, те ми отговаряха, че са малко и не струват. Като изключим песните на Йосиф Цанков.


Стигнах до извода, че най-добрият път за поява на нови и качествени песни е класическият път на конкурса.“


Генко предлага на „Балкантурист“ проект за надпревара „Песни за Българското Черноморие“, одобряват бюджет от 2500 лева, които той така и не успява да похарчи. Тръгва от композитор на поет да ги моли да напишат нещичко. От 50 представени песни избират 14 и започват мъките. Певците отказват да ги изпълняват: „Да не сме луди да пеем български песни, и то нови, дето никой не ги знае?!“ Генов отново намира разрешение на проблема. Чрез шефа на „Балкантурист“ спуска до изпълнителите „окръжно“, че който не ще да пее, няма да види вълните през лятото, ами ще бъде изпратен я в Разград, я в Пазарджик. Пред угрозата да пропуснат морето всички се навиват. Е, изпълнител на последното парче - на Борис Карадимчев, намират едва на Слънчев бряг, но нещата потръгват. На 1 август 1965 г. се провежда конкурсът „Песни за Българското Черноморие“, който на следващата година „пораства“ до „Златният Орфей“. Тогава Йорданка Христова представя „Делфините“, а Лили Иванова - „Море на младостта“. Заради последната песен Милчо Левиев напуска журито. Той държи тя да не бъде допусната до конкурса, защото според него е изплагиатствана от прочутото френско парче, изпълнявано от Ив Монтан и Жюлиет Греко, „Падащи листа“.


От второто издание на фестивала тръгва и свежата песничка „Робинзон Крузо“. Генко Генов получава по пощата текста на Николай Ботев и го дава на Борис Карадимчев. Композиторът бързо създава запомнящата се мелодия, жива и до днес. По-трудно намират дете, което да я изпълни. Изборът им пада на Бонка Найденова, която донася награда на авторите. Пак с писмо пристигат и стиховете на друга емблематична песен - „Лунната соната“. Ангел Заберски създава незабравимата песен по римите на Кольо Севов.

 

Първата стачка след 9 септември

 

Като оазис на свободолюбивия дух „Златният Орфей“ се оказва арена на първата стачка след 9 септември 1944 г. През 1970 г. оркестрантите, предвождани от диригента Емил Георгиев, отказват да излязат на сцената, докато не им се плати. Публиката вече пълни залата, а музикантите демонстративно играят табла. Денят е неделя и няма откъде да намерят исканите от тях 1000 лева. Генко Генов и директорът на „Балкантурист“ Николай Иванов обикалят администраторите на хотелите и прибират дневния оборот. Концертът започва с половин час закъснение, а Генко едва обуздава шефа да не отнесе въпроса „където трябва“.

 

Едва откъсва Бригита Чолакова от цирка, а Хачо от чука

 

Голяма грижа на Генко Генов е намирането на подходящо конферансие за фестивала „Златният Орфей“. Първото издание е поверено на чешки комици, но събитието се нуждае от истински водещ. Една вечер той чува в цирка Бригита Чолакова и разбира, че с матерния си немски и добър руски и английски тя е неговият човек. „С много усилия я откъснахме от манежа и я назначихме за конферансие в бар-вариетето на Слънчев бряг и съответно на фестивала“, пише Генов.


Режисурата също е проблем. Вещият създател на „Златният Орфей” забелязва младия Хачо Бояджиев като човек с интересни идеи, които умее да реализира, и удря с него джакпота. А легендарният постановчик пък... върти чук. „В деня на откриването на фестивала по обяд минавах по алеята на задната страна на бар-вариетето и видях на покрива полугол човек да размахва с всички сили чук, сякаш иска да разбие бетона - спомня си Генко. - Загледах се, познах Хачо и отминах. Сетне разбрах, че пробивал дупки, за да постави там прожектори. Никой работник срещу никакво заплащане не се съгласил да рискува живота си на ръба на покрива и той го направил сам. Какъв беше резултатът? Когато вечерта започна да се вдига завесата на вариетето, която представляваше рибарски мрежи с тапи, изтръпнах, защото знаех, че отзад са складирани разни вехтории и кабели. Какво бе учудването на всички, когато осветлението в полутъмната зала съвсем намаля, завесата се разтвори напълно и осветени от прожекторите, които Хачо бе монтирал на покрива, блеснаха дърветата, дюните и морето. А Лили пееше „Море на младостта“. Залата избухна в аплодисменти. Даже аз самият не знаех, че задната стена на сцената е остъклена. Хачо бе разчистил всичко, мръсните стъкла бяха лъснати, пожарна кола бе измила листата на дърветата и картината бе смайваща“, щастлив е от избора си на режисьор създателят на фестивала.

 

За „бабата“ и детето

 

След като успява да покани френската кинозвезда и певица Даниел Дарио и немския актьор и изпълнител Удо Юргенс за рецитали на „Златният Орфей“, Генко Генов решава да доведе легендарната американка с френско гражданство Жозефин Бейкър. През 20-те години на ХХ век тя превзема Париж, като танцува само по поличка от банани, но през 60-те години е известна като осиновителка на 12 деца и певица. Импресариото Ӝ иска хонорар от 10 000 долара. С яростен пазарлък Генко смъква до 5000, но опонентът му отказва да свали и цент. Чрез френски приятел шефът на „Златният Орфей“ разбира, че Бейкър ще бъде на летище „Орли“ между 12 и 2 на обяд на път от Ница за Рио де Жанейро. Той хваща самолета от София, каца на летище „Бурже“ и тогавашният кореспондент на БНТ Боян Трайков го откарва до „Орли“ (срещу уговорка за интервю с Жозефин). „Представих Ӝ се и я поканих да летува с десетте си деца на Слънчев бряг. Тя отговори, че би било възможно някои от тях да дойдат. Разбрахме се да пее за 800 долара, ако не казвам на никого за сумата. Накрая я помолих да даде интервю за националната телевизия във връзка с гостуването Ӝ на „Златният Орфей“ през 1970 г. После Боян ме закара на „Бурже“ и се прибрах в София“, четем в мемоарите на Генко Генов.


Когато в Окръжния комитет на БКП в Бургас правят оценка на фестивала, добавят забележката „И друг път да не се канят такива стари баби“.


Години след същата 1970-а цяла България си припява „Си, си, Албертино“, песничката на 9-годишната норвежка Анита Хегерланд. Генко чува нейни изпълнения на малка ролка, изпратена му в писмо от приятел, и усеща, че в това дете „има нещо“, но среща лют отпор. Подборната комисия е против да я поканят, защото е прекалено малка. Генов се измъква с аргумента, че в регламента на конкурса за изпълнители възрастова граница не е посочена.

 

Орфейска сватба за 760 лева

 

За сватбата на създателя на фестивала Генко Генов с третата му съпруга Дариана, която се бори като лъвица за освобождаването му от затвора, се носят легенди. Нормално! Ако се съди по пищността Ӝ, приказките за платените 50 000 лева звучат логично. Но на младоженеца масрафът излиза едва 760 лева.


Три самолета със сватбари изсипват на 11 ноември 1973 г. всички най-популярни български певци - от доайена Леа Иванова до най-младия тогава Христо Кидиков. Уговорката е всеки да си плати полета и нощувките. В хотел „Кубан“ всички отсядат с намаление за група. Все пак са 120 човека. Извън сезона нощувката струва 1,20 лева. Специално за церемонията отварят Етнографския музей в Несебър.


Кумуват Йорданка Христова и диригентът Емил Георгиев. Тържественият обяд е в ресторанта на „Кубан“ и по фактура струва 406 лева. Хватката е, че двама приятели на Генко излизат с лодки на риба в морето и се връщат с толкова сафрид и калкан, че да нахранят два пъти по 120 сватбари.


От поморийската изба и от Окръжния комитет на БКП в Бургас подаряват на младоженците по една бъчва вино. Младият тогава Асен Гаргов предлага да свири безплатно с оркестъра си, озвучаването също е подарък - от дискотека „Велико Търново“ на Златни пясъци, младежката сервитьорска бригада на ресторанта пък предлага безплатно обслужване заради късмета да поднася питиета на естрадни звезди. А през трите дена на сватбата няма певец, който да не се качи на сцената, за да поднесе изпълнението си като подарък за новобрачните.

Дариана Генова:

Изорала съм държавата, за да го има „Златният Орфей“

 

Когато арестуват Генко Генов, съпругата му Дариана е бременна с първото им дете - Блага. Всеки ден тя обикаля в един и същи час около следствената служба на „Развигор“ и свири с уста техния сигнал с надеждата, че той я чува. Близо девет години тя не се отказва от мечтата да го види на свобода. Води 20 дела, дава всичките си пари за адвокати, живее със заеми от Взаимоспомагателната каса, включва се в бригади заради допълнителното заплащане. „Няма нещо, което да не съм работила - строителство, гледала съм добитък, буци пръст съм разбивала в „Озеленяване“. Имам познати къде ли не. А като прибавим и съдебните среди... Помагаха ми обикновените хора, несъгласни с несправедливостта, възхищаваха се, че не се отказвам от мъжа си, и ми даваха рамо дори без да се познаваме лично. След затвора си дадохме сметка, че на нас ни помагаха хора, за които нищо не сме направили. Заради нас самите“, каза пред „Преса“ Дариана. След като Генко е покосен от третия инфаркт през 1993 г., тя става директор на „Златният Орфей“. Година преди това Елка Константинова като министър на културата в правителството на Филип Димитров закрива всички фестивали в държавата като „ненужни“. Тъкмо когато Генко се радва на първия след освобождаването си „изцяло негов „Орфей“. „Останахме без офис, без телефони, което беше страшно за онова време“, припомня си Дариана Генова.


Първият Ӝ фестивал без Генко е през 1994 г. „Тогава и големите певци бяха изпаднали зад борда, още не се бяха научили да си търсят спонсори, сами да издават музиката си. Аз започнах да продуцирам песните, да заплащам музика, текст, аранжимент, студио на всички парчета от фестивала“, припомня си съпругата на Генко Генов. По 30 песни за всяка от седемте години - сметката е проста - 210.
„Изорала съм държавата. Обикалях като луда. Най-кадърните певци бяха най-бедни, защото много трудно започна да работи машината певци да си поръчват и да си плащат песните - сподели Дариана. - Фестивалът стана пет дни. Започнах отново с рецитали на чужди изпълнители. Дойде Тото Кутуньо. Пол Роджърс направи страхотен концерт с оркестър, за който се говори до ден днешен. Всичките 19 човека от „Темптейшънс“ дойдоха. Демис Русос направи най-прекрасния си рецитал на Слънчев бряг. Разказах му защо не се е осъществило гостуването му преди години, когато Генко го беше поканил - понеже пеел с един голям кръст на врата. Мъжът ми страшно го заболя, че не можа да го доведе. Казах на Демис, че си бях обещала на всяка цена да го поканя, за да се успокои духът на Генко. Русос страшно се зарадва: „Значи ние сега изпълняваме една мечта“, и си тръгна щастлив от България. Алана Майлс дойде точно когато беше на върха с песента си „Блек велвет“, щастлива е г-жа Генова.


Усилията и идилията да поддържа жива мечтата на любимия си мъж за нея приключват през лятото на 2000 година, когато след статия във вестник „Демокрация“, че Генко Генов и тя са били агенти на Държавна сигурност, спонсорите внезапно престават да вдигат телефоните си. „Настъпи тишина. Направих пресконференция и казах „край“. Надявам се възраждането на „Златният Орфей“ да се реализира както Генко би искал“, завърши Дариана.

 

Възкръснал

 

От приятелите на Генко Генов в чужбина никой не търси съпругата му през годините, в които той е в затвора, защото службите го обявяват в странство за починал. Голяма е радостта, когато Венцел Райчев като шеф на София прес го изпраща в Париж да придружи даренията на Франция за изнемогващия български народ в началото на 1990 година. Генко среща един свой приятел, той разпространява новината, че е жив, и близките му се събират просълзени в хотела му с думите: „Ти за нас си възкръснал!“

 

Кръговратът на живота

 

Създателят на фестивала Генко Генов е негов директор до 1974 г., когато е арестуван по подозрение в шпионаж. „Искаха му смъртна присъда. После, понеже прокурорът и съдията се обединиха и казаха: „Няма да осъдим на смърт човек без нито едно доказателство“, промениха на злоупотреби“, каза пред „Преса“ съпругата му Дариана Генова. В крайна сметка Генко получава 20 години лишаване от свобода, като сред мотивите е посочено, че с участието на звезди от световна величина е пропагандирал западната култура в социалистическа България. Освобождават го след 8,5 години.


На 29 март 1990 година Народното събрание реабилитира политически и граждански 22-ма „шпиони“, съдени в периода между 1974 и 1981 г., сред тях е и Генко Генов.


По закон, ако си бил несправедливо обвинен, трябва да бъдеш възстановен на работното си място отпреди присъдата. Министърът на културата Димо Димов връща Генко на предишната му служба, т.е. член на организационния комитет и на българското жури на фестивала. На 5 юни конферансието обявява на сцената, че Министерството на културата му присъжда „Златният Орфей“.


Още по темата

Дариана Генова възражда „Златният Орфей“

Дариана Генова-1428913795.jpg

Смачканите ни души жадуват за хубава музика

10 апр. 2015 | 16:51

Най-важното

Ще се задейства ли най-после прокуратурата?

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР -M-vo-na-inovatsiite--Da--Kiril-Petkov-e-oshtetil-darzhavata--razdal-e-honorari-za-1-mln--leva-za-BBR-_1669662896.jpg

Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия ...

28 ноем. 2022 | 21:10

Днес Министерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка

Слави бесен: Заради безотговорните и престъпни действия на ПП няма да имаме медицински хеликоптери!

-1648029330.png

Причината да пропадне обществената поръчка за хеликоптерите е, че ...

28 ноем. 2022 | 20:24

ДАНС започва проверка

Прокуратурата се самосезира по думите на Нинова и Свиленски за манипулиране на машинния вот

--Dnevnikat-e-podpraven--na-nyakoi-mashini-za-glasuvane-ne-e-zaradi-vanshna-namesa_1666882900.jpg

Вашият съпредседател и бивш министър-председател, ето там отпред, дойде и каза: ...

28 ноем. 2022 | 12:08

Има шанс да се води правителство в рамките на първия или втория мандат, заяви Янев

Радев хока партиите: Вместо да търсят диалог, се занимават с ИК! Янев: Въпросът за цените е по-важен
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1669637407.jpg

До момента само разговорите преди същинската процедура по връчване на ...

28 ноем. 2022 | 07:53

Председателят на БСП отправи обръщение и към партийните организации по места: "Приемете другарите ни обратно!"

Нинова кани Първанов, Кадиев, Дончева, Манолова: Върнете се в БСП! Заедно ще търсим обединение
(Видео)

Пресконференция на БСП-Preskonferentsiya-na-BSP_1669631779.jpg

Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи, каква ...

28 ноем. 2022 | 12:26

Петков започнал да се разпорежда в банката още преди Румен Радев да го направи министър

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.
(Видео)

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.-GERB-izvanredno--Kiril-Petkov-s-brutalni-narusheniya-v-BBR--darzhavata-oshtetena-s-nay-malko-1-mln-_1669650914.jpg

Пред медиите говориха председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и ...

28 ноем. 2022 | 15:33

В България в момента вилнее един политически терминатор, който взривява държавата

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Опасността не е отминала. Все по-често ще се сблъскваме с такива вируси, подчерта шефът на ВМА

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален-Gen-Mutafchiyski-pred-UniBIT--Da-se-zakalnesh-v-znameto-i-da-sluzhish-na-rodinata--naistina-si-spetsialen_1669647838.jpg

Това е философия - да предвидиш, да бъдеш с два хода напред. Когато си ...

28 ноем. 2022 | 16:59

Заради управлението на ”Промяната” на хоризонта се задава нова политическа платформа - на олигарсите

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!-1478005363.jpg

И търсете, търсете новия Стефан Стамболов, иначе Вие влизате в историята за ...

28 ноем. 2022 | 14:06