САЩ подкрепят усилията на Брюксел за постигане на решение между Скопие и София

Зоран Заев: Не ни трябва ЕС на цената на македонската идентичност и език

6205 | 5 май 2021 | 12:37

"Няма споразумение, което да определя как се чувстваме и на какъв език говорим. В крайна сметка това е европейска ценност", подчерта премиерът на Северна Македония


Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев заяви, че страната му няма нужда от Европейския съюз на цената на своята идентичност и език, но все пак отбеляза, че е оптимист, че ще се намери решение на спорните въпроси с България. Това предава скопската ТВ 21, цитирана от Агенция "Фокус".

„Приятели, ЕС, САЩ, са тук, за да измислят творчески идеи, но това е нашето решение, ние вземаме решението. Ние не се нуждаем от ЕС с цената на македонската идентичност и език. Кой ще влезе така в ЕС? По този начин постигнахме големи споразумения, защитавайки нашата уникалност, език и идентичност. Няма споразумение, което да определя как се чувстваме и на какъв език говорим. В крайна сметка това е европейска ценност. Радвам се, че България признава, че те нямат проблем с тези въпроси. Искат утвърждаване на корените. Ще определим корените, но по европейски начин“, каза Заев.

„САЩ подкрепят всички усилия на Европейския съюз и неговите страни-членки да помогнат на България и Северна Македония да стигнат до решение“, заяви междувременно пред The Voice of America говорител на Държавния департамент в отговор на въпрос дали Вашингтон подкрепя предложението на Австрия да посредничи между София и Скопие за решението на спорните въпроси, предава македонското електронно издание „Либертас“.

„Историческият Преспански договор показа, че страните от Западните Балкани са способни да изпълняват трудни задачи, да правят компромиси и да намират решения. Убедени сме, че България и Северна Македония ще направят същото, като преговарят за двустранните си спорове извън процеса на присъединяване към ЕС. Съединените щати насърчават всички усилия на ЕС и неговите държави-членки да помогнат на страните да постигнат по-лесно този резултат“, заяви говорителят на Държавния департамент.

Той също така добави, че САЩ силно подкрепят кандидатурите за членство в ЕС на всички кандидати от Западните Балкани.

„Ние вярваме, че бъдещето на Западните Балкани е изцяло в ЕС. Процесът на разширяване насърчава дългосрочния мир, стабилност и просперитет в региона“, отбеляза говорителят на американското външнополитическо ведомство.

Австрийският министър за Европа Каролин Едщадлер по време на посещението си в Скопие във вторник предложи Виена да посредничи в преговорите между София и Скопие. Според нея би било голяма грешка, ако двустранните конфликти и нерешените исторически въпроси са причина страната да не започне преговори за присъединяване със Съюза.

 


Намери своята история

От категорията

Венеция и Будапеща могат да попаднат в списъка на ЮНЕСКО за застрашеното световно наследство

-1486827659.jpg

Организацията на ООН е загрижена и от мащабни ремонти в квартала, където е ...

23 юни 2021 | 10:28

Опасно! Руски боен кораб в Черно море прогони британски разрушител с предупредителни изстрели

Разрушителят от Кралския боен флот HMS Defender-1624449310.jpg

Бомбардировач е хвърлил четири експлозивни осколочни бомби като предупреждение ...

23 юни 2021 | 14:54

Еди Рама към Зоран Заев в Скопие: Дано София не поиска да се наречете Западна България

Еди Рама в Скопие-1624465443.png

"Всеки има право да се чувства напълно разочарован, защото изведнъж ...

23 юни 2021 | 19:23

Заев: ЕС има проблем, но ние не се отказваме. Ще ходя до София отново и отново и ще търся решение

-1606315523.jpg

Фактът, че 26 държави-членки на ЕС не успяват да предотвратят блокада на една ...

23 юни 2021 | 18:01