Проф. Огнян ГЕРДЖИКОВ: Правят законите с чук и тесла

19357 | 2 юли 2012 | 16:29

Интервю на с бившия председател на парламента за националните цели, проблемите в НДСВ и „часовникарството“ в законотворчеството- Проф. Герджиков, след конгреса, на който преизбрахте г-жа Христина Христова за лидер, остана съмнение, че партията ви е разделена на две - едните са от отбора на Христова, а другите - на Любка Качакова. Ще има ли разцепление в НДСВ?
Дума да не става. Конгресът избра след гласуване Христина Христова за председател съвсем легитимно. За какво разцепление говорите? Не виждам повод и за напрежение. Съвсем нормално е, че имаше повече от една  кандидатура.
- В последните дни обаче се пръкнаха още партии и движения, които водят началото си от НДСВ. Хора, които бяха сред лицата на царската партия, днес правят свои формации - Меглена Кунева, Борислав Цеков, бившият министър Николай Цонев... Каква е тази манифактура, професоре?
(Смее се.) Трябва да прибавите и ГЕРБ, защото основните им фигури са от НДСВ. Това само показва какво мощно движение се зароди през 2001 г. и колко огромен е неговият потенциал.
- Царят се обърна към конгреса с препоръката, че не е задължително на всяка цена да искате да влизате във властта. Това не ви ли озадачи?
Не, и не търсете в това сензация. Аз например ви казвам категорично, че нямам никакви лични политически амбиции. Бях, каквото бях. Повече това няма да се повтори.
- Какви са тогава амбициите ви?
Имам амбиция, разбира се, и тя е за България -  да стане по-добро и по-качествено място за живеене, да не изтичат на Запад най-добрите кадри на България - млади, образовани хора. Боли ме много. Не може тук да остават неграмотни хора и да искаме да просперираме.
- Защо си дадохте самоотвод, след като бяхте номиниран за председател на НДСВ?
Защото, първо, нямам политически амбиции, и второ - не ставам за политически лидер. Нямам такива качества. Ако създавам такова впечатление, извинявам се, но то е невярно.
- В редовната си рубрика в „Преса“ Кеворк Кеворкян написа миналата седмица, че „на царя никога не са му трябвали истински личности и не поставя начело на партията си хора като вас, Илчев, Петканов или Велчев“.  Какво мислите, прав ли е?
Благодаря му за съждението, което изказва за мен, но не е така. Не смятам, че царят се плаши от хората с авторитет. Напротив! Не бива обаче да се омаловажават качествата на г-жа Христова, защото, откакто е начело, направи страшно много. Та тя обикаля като Матей Миткалото страната - възстанови и укрепи структурите, които ние, признаваме си, бяхме занемарили през осемте години, докато бяхме на власт.
Факт е, че по данни на ЦИК ние сме четвърта политическа сила в страната. Ние сме пред Синята коалиция, „Атака“ и РЗС с брой на общински съветници и на кметове. А това говори, че структурите са живи, че имаме потенциал и хората си припомнят какво беше в нашето управление. В НДСВ обаче бяхме слаби партийни строители.
- А правили ли сте сметка колко процента загубихте от 2001 година насам - от 43 сега имате само 1! Не е ли обидно и наистина ли се надявате на чудо?
Не може да не загубим, след като осем години сме били в управлението. Това е един от законите в днешната политика  в България. Би било изненадващо, ако след толкова години имахме сходни проценти с тези в началото. Но социолозите винаги са ни давали по-малко, отколкото на практика сме показвали. До парламентарните избори все пак има една година...
- Да не би да работите тайно с Кунева, тя досега не е казала лоша дума за НДСВ. На конгреса бе заявено, че ще участвате самостоятелно на изборите, но сте отворени за коалиции. Да не замисляте нещо общо?
Да, ние сме отворени за коалиции с тези, които споделят нашите ценности. Но след изборите. Преди вота с партията на г-жа Кунева няма как да се коалираме. Ако резултатите покажат, че влизаме в НС, тогава вече са възможни действия заедно. Отворени сме за хора в центъра и вдясно от него. Има година време и се работи. Имаме вариант А, но имаме и вариант Б. Знаем обаче партиите, с които не бихме тръгнали. Това са „Атака“, РЗС, прибавете и „България на гражданите“ преди изборите.
- Какво липсва на България?
След 2007-а България няма формулирана национална цел. Ние от НДСВ имаме куража да я формулираме. Направихме го на конгреса и тази цел е през 2020 г. да влезем в четиридесетте най-развити икономики, да станем член на Клуба на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
- Как ще се постигне тази цел, засега това не изглежда възможно?
С три основни неща. На първо място образование, в него включвам и науката. Една необразована нация е обречена да бъде винаги на дъното. Второ, развитие на икономиката, тя е в основата на просперитета. Точно ние от НДСВ доказахме, че можем да се справяме. Икономическият ни екип постигна голям растеж, и повярвайте, това не е емоция от моя страна. Това са фактите. И трето, искаме да направим по-качествено здравеопазване, защото без здрава нация не можем да постигнем успехи.
- Но такива цели се постигат с кадри. Вие имате ли толкова, като вашите се нароиха в други партии?
Ние доказахме, че имаме кадри и голяма част от тях са запазени. Но е вярно, че някои от най-качествените излязоха извън. Самият факт, че те направиха нови движения, е показателно. Но в НДСВ има още хора - умни и с натрупан опит.
Като точка 7 на вашата „Визия за България“, която приехте на конгреса, е записан библейският принцип „Не кради“. Хората биха погледнали най-малко с усмивка на него...
Записахме „Кради по-малко“. Разбирам за какво намеквате, но ако на хората през ума им минават подобни мисли, нека да видят графиката на „Трансперънси интернешънъл“, където личи как НДСВ по време на управлението си свали корупционния индекс. През последните години той се качва. И това е обективен показател според международни източници. Не казвам, че при нас нямаше корупция, но сега за съжаление тя е два, може би три пъти по-висока.
- Тройната коалиция, в която участвахте, продължават да я свързват именно с голямата корупция, премиерът непрекъснато говори за големите кражби?
Пак ще попитам - защо сега корупцията е по-голяма? Индексът говори много по-добре от мен. Трябва да престанем да отричаме всичко, което е направено, и да говорим каквото ни падне. Много от добрите неща, които се случиха в държавата, се дължат именно на НДСВ - плоският данък даде стимул на икономиката и на бизнеса. По наше време чуждестранните инвестиции бяха такива, че на човек се падаха най-много инвестиции в сравнение с цяла Европа - общо бяха над шест милиарда. А сега колко са? Клонят към нула!
- При вас нямаше тази криза, проф. Герджиков, друго беше времето.
Вярно е, но нали казваме европейска и световна икономическа криза. Тогава за Полша, за прибалтийските републики няма ли криза? Защо те успяха да я преодолеят, да имат растеж на БВП, а ние лазим по дъното. Това показва, че въпреки тази криза има държави, които, ако се управляват адекватно, могат да преодолеят кризата. Оказа се, че ние не можем да го направим.
- Защо, причината каква е?
Защото няма достатъчно професионални екипи, които да знаят как да направят реформите, за да можем да тръгнем нагоре. С това управление ще сме на опашката.
- Правите лоша оценка на днешното управление, така ли да ви разбирам?
Нека да е ясно - сегашното управление има и успехи. Шапка свалям на правителството заради желанието да изгради инфраструктурата, защото това е кръвоносната система на една държава. Но не може само с инфраструктура. Без да се даде тласък на икономиката, ние никога не можем да напуснем мястото, на което сме - последно в ЕС.
- Управляващите от ГЕРБ обаче запазват солидно доверие. Само на харизмата на Борисов ли се крепи то?
Бойко Борисов е целунат от Бога, той знае как да говори, за да се харесва на хората, има много силни качества, безспорен авторитет сред своите. Но това стига до един момент. Не може да трае вечно. Хората все пак чакат плодовете. А те са оскъдни и еднопосочни. България има нужда от мощен тласък, а по начина, по който се управлява страната, няма как да стане.
- Като бивш председател на парламента, като юрист какво е мнението ви за законотворчеството в НС?
Това е най-голямата ми болка. По-слабо законотворчество от това като в този парламент май не е имало. Това е огромна слабост, а технологията за правенето на закони е сбъркана тотално. В момента се работи парцелирано, без синхрон. Сега едни и същи закони се променят в годината по няколко пъти - жестока язва е това, признак на изключителна слабост.
- Дебатите по законите или ги няма, или са ярко партийно оцветени. И какви закони излизат?
Сега е пълно не само с лобистки, но и с неграмотни закони, което истински ме вбесява. Законодателството е часовникарска работа, а те искат с чукове и тесли да го правят! Часовник с чук и тесла не се поправя. Трябва да има професионализъм, защото правенето на закони е изключително фина работа и се искат специалисти. В България са малко хората, които знаят как се правят закони. Но никой не ги търси.
- Защо, страхуват се от моженето им ли, или не са от тяхната партия?
Може би се смятат за велики. За Консултативния съвет по законодателство към НС сегашните управляващи решиха, че няма нужда от него и го закриха. А той вършеше много работа и беше спирачка за някои безумства. Правно-технически нещата бяха много по-вързани. Сега нормотворчеството е като самодейност. Не че преди нямаше слабости. Но сега е почти катастрофа, дължаща се на слаб професионализъм. Може и да съм краен.
- Много се ядосвате...
Това е моето мнение. Болно ми е да го казвам, може някои да се обидят, но това е истината.
- Следите ли дебатите покрай бъдещия избор на нов главен прокурор? Чуха се мнения, че трябва да бъде прокурор, от управляващите премиерът Борисов и г-жа Искра Фидосова казаха: Защо пък да не е съдия? Какво е вашето мнение?
Няма пречка да е съдия, но той трябва да е качествен. (Замисля се.) Аз дори познавам такъв. Бил е мой студент и е оставил следа в съзнанието ми - Сотир Цацаров от Пловдив (шеф на окръжния съд там). Има и други морални хора, задълбочени, и ако им се даде шанс, могат да бъдат полезни.


 


От категорията

Димитър Недков: Явлението "Кирил Петков" е невъзможно без президента Радев…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Няма по-голяма трагедия за народ в парламентарна република, чийто държавен ...

27 ноем. 2022 | 13:03

Неуки спекуланти

Кеворк Кеворкян: Намеци по телевизията

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Непрекъснато ни дават повод да си задаваме въпроса - Кога един ...

27 ноем. 2022 | 12:51

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи-1640078063.jpg

Акад. Любомир Милетич е сравнил тези клането с Баташкото клане, но Батак, пише ...

28 ноем. 2022 | 17:05

Най-важното

Ще се задейства ли най-после прокуратурата?

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР -M-vo-na-inovatsiite--Da--Kiril-Petkov-e-oshtetil-darzhavata--razdal-e-honorari-za-1-mln--leva-za-BBR-_1669662896.jpg

Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия ...

28 ноем. 2022 | 21:10

Днес Министерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка

Слави бесен: Заради безотговорните и престъпни действия на ПП няма да имаме медицински хеликоптери!

-1648029330.png

Причината да пропадне обществената поръчка за хеликоптерите е, че ...

28 ноем. 2022 | 20:24

ДАНС започва проверка

Прокуратурата се самосезира по думите на Нинова и Свиленски за манипулиране на машинния вот

--Dnevnikat-e-podpraven--na-nyakoi-mashini-za-glasuvane-ne-e-zaradi-vanshna-namesa_1666882900.jpg

Вашият съпредседател и бивш министър-председател, ето там отпред, дойде и каза: ...

28 ноем. 2022 | 12:08

Има шанс да се води правителство в рамките на първия или втория мандат, заяви Янев

Радев хока партиите: Вместо да търсят диалог, се занимават с ИК! Янев: Въпросът за цените е по-важен
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1669637407.jpg

До момента само разговорите преди същинската процедура по връчване на ...

28 ноем. 2022 | 07:53

Председателят на БСП отправи обръщение и към партийните организации по места: "Приемете другарите ни обратно!"

Нинова кани Първанов, Кадиев, Дончева, Манолова: Върнете се в БСП! Заедно ще търсим обединение
(Видео)

Пресконференция на БСП-Preskonferentsiya-na-BSP_1669631779.jpg

Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи, каква ...

28 ноем. 2022 | 12:26

Петков започнал да се разпорежда в банката още преди Румен Радев да го направи министър

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.
(Видео)

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.-GERB-izvanredno--Kiril-Petkov-s-brutalni-narusheniya-v-BBR--darzhavata-oshtetena-s-nay-malko-1-mln-_1669650914.jpg

Пред медиите говориха председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и ...

28 ноем. 2022 | 15:33

В България в момента вилнее един политически терминатор, който взривява държавата

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Опасността не е отминала. Все по-често ще се сблъскваме с такива вируси, подчерта шефът на ВМА

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален-Gen-Mutafchiyski-pred-UniBIT--Da-se-zakalnesh-v-znameto-i-da-sluzhish-na-rodinata--naistina-si-spetsialen_1669647838.jpg

Това е философия - да предвидиш, да бъдеш с два хода напред. Когато си ...

28 ноем. 2022 | 16:59

Заради управлението на ”Промяната” на хоризонта се задава нова политическа платформа - на олигарсите

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!-1478005363.jpg

И търсете, търсете новия Стефан Стамболов, иначе Вие влизате в историята за ...

28 ноем. 2022 | 14:06