Проф. Огнян ГЕРДЖИКОВ: Правят законите с чук и тесла

20295 | 2 юли 2012 | 16:29

Интервю на с бившия председател на парламента за националните цели, проблемите в НДСВ и „часовникарството“ в законотворчеството- Проф. Герджиков, след конгреса, на който преизбрахте г-жа Христина Христова за лидер, остана съмнение, че партията ви е разделена на две - едните са от отбора на Христова, а другите - на Любка Качакова. Ще има ли разцепление в НДСВ?
Дума да не става. Конгресът избра след гласуване Христина Христова за председател съвсем легитимно. За какво разцепление говорите? Не виждам повод и за напрежение. Съвсем нормално е, че имаше повече от една  кандидатура.
- В последните дни обаче се пръкнаха още партии и движения, които водят началото си от НДСВ. Хора, които бяха сред лицата на царската партия, днес правят свои формации - Меглена Кунева, Борислав Цеков, бившият министър Николай Цонев... Каква е тази манифактура, професоре?
(Смее се.) Трябва да прибавите и ГЕРБ, защото основните им фигури са от НДСВ. Това само показва какво мощно движение се зароди през 2001 г. и колко огромен е неговият потенциал.
- Царят се обърна към конгреса с препоръката, че не е задължително на всяка цена да искате да влизате във властта. Това не ви ли озадачи?
Не, и не търсете в това сензация. Аз например ви казвам категорично, че нямам никакви лични политически амбиции. Бях, каквото бях. Повече това няма да се повтори.
- Какви са тогава амбициите ви?
Имам амбиция, разбира се, и тя е за България -  да стане по-добро и по-качествено място за живеене, да не изтичат на Запад най-добрите кадри на България - млади, образовани хора. Боли ме много. Не може тук да остават неграмотни хора и да искаме да просперираме.
- Защо си дадохте самоотвод, след като бяхте номиниран за председател на НДСВ?
Защото, първо, нямам политически амбиции, и второ - не ставам за политически лидер. Нямам такива качества. Ако създавам такова впечатление, извинявам се, но то е невярно.
- В редовната си рубрика в „Преса“ Кеворк Кеворкян написа миналата седмица, че „на царя никога не са му трябвали истински личности и не поставя начело на партията си хора като вас, Илчев, Петканов или Велчев“.  Какво мислите, прав ли е?
Благодаря му за съждението, което изказва за мен, но не е така. Не смятам, че царят се плаши от хората с авторитет. Напротив! Не бива обаче да се омаловажават качествата на г-жа Христова, защото, откакто е начело, направи страшно много. Та тя обикаля като Матей Миткалото страната - възстанови и укрепи структурите, които ние, признаваме си, бяхме занемарили през осемте години, докато бяхме на власт.
Факт е, че по данни на ЦИК ние сме четвърта политическа сила в страната. Ние сме пред Синята коалиция, „Атака“ и РЗС с брой на общински съветници и на кметове. А това говори, че структурите са живи, че имаме потенциал и хората си припомнят какво беше в нашето управление. В НДСВ обаче бяхме слаби партийни строители.
- А правили ли сте сметка колко процента загубихте от 2001 година насам - от 43 сега имате само 1! Не е ли обидно и наистина ли се надявате на чудо?
Не може да не загубим, след като осем години сме били в управлението. Това е един от законите в днешната политика  в България. Би било изненадващо, ако след толкова години имахме сходни проценти с тези в началото. Но социолозите винаги са ни давали по-малко, отколкото на практика сме показвали. До парламентарните избори все пак има една година...
- Да не би да работите тайно с Кунева, тя досега не е казала лоша дума за НДСВ. На конгреса бе заявено, че ще участвате самостоятелно на изборите, но сте отворени за коалиции. Да не замисляте нещо общо?
Да, ние сме отворени за коалиции с тези, които споделят нашите ценности. Но след изборите. Преди вота с партията на г-жа Кунева няма как да се коалираме. Ако резултатите покажат, че влизаме в НС, тогава вече са възможни действия заедно. Отворени сме за хора в центъра и вдясно от него. Има година време и се работи. Имаме вариант А, но имаме и вариант Б. Знаем обаче партиите, с които не бихме тръгнали. Това са „Атака“, РЗС, прибавете и „България на гражданите“ преди изборите.
- Какво липсва на България?
След 2007-а България няма формулирана национална цел. Ние от НДСВ имаме куража да я формулираме. Направихме го на конгреса и тази цел е през 2020 г. да влезем в четиридесетте най-развити икономики, да станем член на Клуба на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
- Как ще се постигне тази цел, засега това не изглежда възможно?
С три основни неща. На първо място образование, в него включвам и науката. Една необразована нация е обречена да бъде винаги на дъното. Второ, развитие на икономиката, тя е в основата на просперитета. Точно ние от НДСВ доказахме, че можем да се справяме. Икономическият ни екип постигна голям растеж, и повярвайте, това не е емоция от моя страна. Това са фактите. И трето, искаме да направим по-качествено здравеопазване, защото без здрава нация не можем да постигнем успехи.
- Но такива цели се постигат с кадри. Вие имате ли толкова, като вашите се нароиха в други партии?
Ние доказахме, че имаме кадри и голяма част от тях са запазени. Но е вярно, че някои от най-качествените излязоха извън. Самият факт, че те направиха нови движения, е показателно. Но в НДСВ има още хора - умни и с натрупан опит.
Като точка 7 на вашата „Визия за България“, която приехте на конгреса, е записан библейският принцип „Не кради“. Хората биха погледнали най-малко с усмивка на него...
Записахме „Кради по-малко“. Разбирам за какво намеквате, но ако на хората през ума им минават подобни мисли, нека да видят графиката на „Трансперънси интернешънъл“, където личи как НДСВ по време на управлението си свали корупционния индекс. През последните години той се качва. И това е обективен показател според международни източници. Не казвам, че при нас нямаше корупция, но сега за съжаление тя е два, може би три пъти по-висока.
- Тройната коалиция, в която участвахте, продължават да я свързват именно с голямата корупция, премиерът непрекъснато говори за големите кражби?
Пак ще попитам - защо сега корупцията е по-голяма? Индексът говори много по-добре от мен. Трябва да престанем да отричаме всичко, което е направено, и да говорим каквото ни падне. Много от добрите неща, които се случиха в държавата, се дължат именно на НДСВ - плоският данък даде стимул на икономиката и на бизнеса. По наше време чуждестранните инвестиции бяха такива, че на човек се падаха най-много инвестиции в сравнение с цяла Европа - общо бяха над шест милиарда. А сега колко са? Клонят към нула!
- При вас нямаше тази криза, проф. Герджиков, друго беше времето.
Вярно е, но нали казваме европейска и световна икономическа криза. Тогава за Полша, за прибалтийските републики няма ли криза? Защо те успяха да я преодолеят, да имат растеж на БВП, а ние лазим по дъното. Това показва, че въпреки тази криза има държави, които, ако се управляват адекватно, могат да преодолеят кризата. Оказа се, че ние не можем да го направим.
- Защо, причината каква е?
Защото няма достатъчно професионални екипи, които да знаят как да направят реформите, за да можем да тръгнем нагоре. С това управление ще сме на опашката.
- Правите лоша оценка на днешното управление, така ли да ви разбирам?
Нека да е ясно - сегашното управление има и успехи. Шапка свалям на правителството заради желанието да изгради инфраструктурата, защото това е кръвоносната система на една държава. Но не може само с инфраструктура. Без да се даде тласък на икономиката, ние никога не можем да напуснем мястото, на което сме - последно в ЕС.
- Управляващите от ГЕРБ обаче запазват солидно доверие. Само на харизмата на Борисов ли се крепи то?
Бойко Борисов е целунат от Бога, той знае как да говори, за да се харесва на хората, има много силни качества, безспорен авторитет сред своите. Но това стига до един момент. Не може да трае вечно. Хората все пак чакат плодовете. А те са оскъдни и еднопосочни. България има нужда от мощен тласък, а по начина, по който се управлява страната, няма как да стане.
- Като бивш председател на парламента, като юрист какво е мнението ви за законотворчеството в НС?
Това е най-голямата ми болка. По-слабо законотворчество от това като в този парламент май не е имало. Това е огромна слабост, а технологията за правенето на закони е сбъркана тотално. В момента се работи парцелирано, без синхрон. Сега едни и същи закони се променят в годината по няколко пъти - жестока язва е това, признак на изключителна слабост.
- Дебатите по законите или ги няма, или са ярко партийно оцветени. И какви закони излизат?
Сега е пълно не само с лобистки, но и с неграмотни закони, което истински ме вбесява. Законодателството е часовникарска работа, а те искат с чукове и тесли да го правят! Часовник с чук и тесла не се поправя. Трябва да има професионализъм, защото правенето на закони е изключително фина работа и се искат специалисти. В България са малко хората, които знаят как се правят закони. Но никой не ги търси.
- Защо, страхуват се от моженето им ли, или не са от тяхната партия?
Може би се смятат за велики. За Консултативния съвет по законодателство към НС сегашните управляващи решиха, че няма нужда от него и го закриха. А той вършеше много работа и беше спирачка за някои безумства. Правно-технически нещата бяха много по-вързани. Сега нормотворчеството е като самодейност. Не че преди нямаше слабости. Но сега е почти катастрофа, дължаща се на слаб професионализъм. Може и да съм краен.
- Много се ядосвате...
Това е моето мнение. Болно ми е да го казвам, може някои да се обидят, но това е истината.
- Следите ли дебатите покрай бъдещия избор на нов главен прокурор? Чуха се мнения, че трябва да бъде прокурор, от управляващите премиерът Борисов и г-жа Искра Фидосова казаха: Защо пък да не е съдия? Какво е вашето мнение?
Няма пречка да е съдия, но той трябва да е качествен. (Замисля се.) Аз дори познавам такъв. Бил е мой студент и е оставил следа в съзнанието ми - Сотир Цацаров от Пловдив (шеф на окръжния съд там). Има и други морални хора, задълбочени, и ако им се даде шанс, могат да бъдат полезни.


 


От категорията

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Евроатлантическата преса обърна палачинката преди пълното поражение на НАТО да бъде видяно от всички

Италианският журналист Марко Травальо иронизира пресата в Италия-Italianskiyat-zhurnalist-Marko-Travalyo-ironizira-presata-v-Italiya_1701540249.png

След Нетребко има риск да реабилитират и Достоевски, който май също беше ...

2 дек. 2023 | 20:03

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Най-важното

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Оставих работещ завод за отпадъци, каза тя, притеснена от "спекулации по темата"

Фандъкова: Терзиев трябва да влезе в ролята си на лидер и да осигури мнозинство, с което да работи

Фандъкова: Терзиев трябва да влезе в ролята си на лидер и да осигури мнозинство, с което да работи-Fandakova--Terziev-tryabva-da-vleze-v-rolyata-si-na-lider-i-da-osiguri-mnozinstvo--s-koeto-da-raboti_1701529442.jpg

Трябваше по-добра координация между различните служби за справяне със снега, ...

2 дек. 2023 | 17:01

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Президентът Радев да свика КСНС за конституционните промени и да покаже своя проект, заяви лидерът на БСП

Нинова пред кметове и общински съветници: Сглобката държи като заложник цял един народ

Нинова пред кметове и общински съветници: Сглобката държи като заложник цял един народ-Ninova-pred-kmetove-i-obshtinski-savetnitsi--Sglobkata-darzhi-kato-zalozhnik-tsyal-edin-narod_1701531865.jpg

Когато едно управление си отива, изважда опорката, че няма алтернатива. Да ...

2 дек. 2023 | 14:49

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Патриархът е лекуван от най-добрия екип във ВМА

Светият синод: Състоянието на патриарх Неофит се подобрява

Светият синод: Състоянието на патриарх Неофит се подобрява-Svetiyat-sinod--Sastoyanieto-na-patriarh-Neofit-se-podobryava_1701516886.jpg

Негово светейшество българския патриарх и Софийски митрополит бе хоспитализиран ...

2 дек. 2023 | 13:33

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25