Проф. Огнян ГЕРДЖИКОВ: Правят законите с чук и тесла

27022 | 2 юли 2012 | 16:29

Интервю на с бившия председател на парламента за националните цели, проблемите в НДСВ и „часовникарството“ в законотворчеството- Проф. Герджиков, след конгреса, на който преизбрахте г-жа Христина Христова за лидер, остана съмнение, че партията ви е разделена на две - едните са от отбора на Христова, а другите - на Любка Качакова. Ще има ли разцепление в НДСВ?
Дума да не става. Конгресът избра след гласуване Христина Христова за председател съвсем легитимно. За какво разцепление говорите? Не виждам повод и за напрежение. Съвсем нормално е, че имаше повече от една  кандидатура.
- В последните дни обаче се пръкнаха още партии и движения, които водят началото си от НДСВ. Хора, които бяха сред лицата на царската партия, днес правят свои формации - Меглена Кунева, Борислав Цеков, бившият министър Николай Цонев... Каква е тази манифактура, професоре?
(Смее се.) Трябва да прибавите и ГЕРБ, защото основните им фигури са от НДСВ. Това само показва какво мощно движение се зароди през 2001 г. и колко огромен е неговият потенциал.
- Царят се обърна към конгреса с препоръката, че не е задължително на всяка цена да искате да влизате във властта. Това не ви ли озадачи?
Не, и не търсете в това сензация. Аз например ви казвам категорично, че нямам никакви лични политически амбиции. Бях, каквото бях. Повече това няма да се повтори.
- Какви са тогава амбициите ви?
Имам амбиция, разбира се, и тя е за България -  да стане по-добро и по-качествено място за живеене, да не изтичат на Запад най-добрите кадри на България - млади, образовани хора. Боли ме много. Не може тук да остават неграмотни хора и да искаме да просперираме.
- Защо си дадохте самоотвод, след като бяхте номиниран за председател на НДСВ?
Защото, първо, нямам политически амбиции, и второ - не ставам за политически лидер. Нямам такива качества. Ако създавам такова впечатление, извинявам се, но то е невярно.
- В редовната си рубрика в „Преса“ Кеворк Кеворкян написа миналата седмица, че „на царя никога не са му трябвали истински личности и не поставя начело на партията си хора като вас, Илчев, Петканов или Велчев“.  Какво мислите, прав ли е?
Благодаря му за съждението, което изказва за мен, но не е така. Не смятам, че царят се плаши от хората с авторитет. Напротив! Не бива обаче да се омаловажават качествата на г-жа Христова, защото, откакто е начело, направи страшно много. Та тя обикаля като Матей Миткалото страната - възстанови и укрепи структурите, които ние, признаваме си, бяхме занемарили през осемте години, докато бяхме на власт.
Факт е, че по данни на ЦИК ние сме четвърта политическа сила в страната. Ние сме пред Синята коалиция, „Атака“ и РЗС с брой на общински съветници и на кметове. А това говори, че структурите са живи, че имаме потенциал и хората си припомнят какво беше в нашето управление. В НДСВ обаче бяхме слаби партийни строители.
- А правили ли сте сметка колко процента загубихте от 2001 година насам - от 43 сега имате само 1! Не е ли обидно и наистина ли се надявате на чудо?
Не може да не загубим, след като осем години сме били в управлението. Това е един от законите в днешната политика  в България. Би било изненадващо, ако след толкова години имахме сходни проценти с тези в началото. Но социолозите винаги са ни давали по-малко, отколкото на практика сме показвали. До парламентарните избори все пак има една година...
- Да не би да работите тайно с Кунева, тя досега не е казала лоша дума за НДСВ. На конгреса бе заявено, че ще участвате самостоятелно на изборите, но сте отворени за коалиции. Да не замисляте нещо общо?
Да, ние сме отворени за коалиции с тези, които споделят нашите ценности. Но след изборите. Преди вота с партията на г-жа Кунева няма как да се коалираме. Ако резултатите покажат, че влизаме в НС, тогава вече са възможни действия заедно. Отворени сме за хора в центъра и вдясно от него. Има година време и се работи. Имаме вариант А, но имаме и вариант Б. Знаем обаче партиите, с които не бихме тръгнали. Това са „Атака“, РЗС, прибавете и „България на гражданите“ преди изборите.
- Какво липсва на България?
След 2007-а България няма формулирана национална цел. Ние от НДСВ имаме куража да я формулираме. Направихме го на конгреса и тази цел е през 2020 г. да влезем в четиридесетте най-развити икономики, да станем член на Клуба на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.
- Как ще се постигне тази цел, засега това не изглежда възможно?
С три основни неща. На първо място образование, в него включвам и науката. Една необразована нация е обречена да бъде винаги на дъното. Второ, развитие на икономиката, тя е в основата на просперитета. Точно ние от НДСВ доказахме, че можем да се справяме. Икономическият ни екип постигна голям растеж, и повярвайте, това не е емоция от моя страна. Това са фактите. И трето, искаме да направим по-качествено здравеопазване, защото без здрава нация не можем да постигнем успехи.
- Но такива цели се постигат с кадри. Вие имате ли толкова, като вашите се нароиха в други партии?
Ние доказахме, че имаме кадри и голяма част от тях са запазени. Но е вярно, че някои от най-качествените излязоха извън. Самият факт, че те направиха нови движения, е показателно. Но в НДСВ има още хора - умни и с натрупан опит.
Като точка 7 на вашата „Визия за България“, която приехте на конгреса, е записан библейският принцип „Не кради“. Хората биха погледнали най-малко с усмивка на него...
Записахме „Кради по-малко“. Разбирам за какво намеквате, но ако на хората през ума им минават подобни мисли, нека да видят графиката на „Трансперънси интернешънъл“, където личи как НДСВ по време на управлението си свали корупционния индекс. През последните години той се качва. И това е обективен показател според международни източници. Не казвам, че при нас нямаше корупция, но сега за съжаление тя е два, може би три пъти по-висока.
- Тройната коалиция, в която участвахте, продължават да я свързват именно с голямата корупция, премиерът непрекъснато говори за големите кражби?
Пак ще попитам - защо сега корупцията е по-голяма? Индексът говори много по-добре от мен. Трябва да престанем да отричаме всичко, което е направено, и да говорим каквото ни падне. Много от добрите неща, които се случиха в държавата, се дължат именно на НДСВ - плоският данък даде стимул на икономиката и на бизнеса. По наше време чуждестранните инвестиции бяха такива, че на човек се падаха най-много инвестиции в сравнение с цяла Европа - общо бяха над шест милиарда. А сега колко са? Клонят към нула!
- При вас нямаше тази криза, проф. Герджиков, друго беше времето.
Вярно е, но нали казваме европейска и световна икономическа криза. Тогава за Полша, за прибалтийските републики няма ли криза? Защо те успяха да я преодолеят, да имат растеж на БВП, а ние лазим по дъното. Това показва, че въпреки тази криза има държави, които, ако се управляват адекватно, могат да преодолеят кризата. Оказа се, че ние не можем да го направим.
- Защо, причината каква е?
Защото няма достатъчно професионални екипи, които да знаят как да направят реформите, за да можем да тръгнем нагоре. С това управление ще сме на опашката.
- Правите лоша оценка на днешното управление, така ли да ви разбирам?
Нека да е ясно - сегашното управление има и успехи. Шапка свалям на правителството заради желанието да изгради инфраструктурата, защото това е кръвоносната система на една държава. Но не може само с инфраструктура. Без да се даде тласък на икономиката, ние никога не можем да напуснем мястото, на което сме - последно в ЕС.
- Управляващите от ГЕРБ обаче запазват солидно доверие. Само на харизмата на Борисов ли се крепи то?
Бойко Борисов е целунат от Бога, той знае как да говори, за да се харесва на хората, има много силни качества, безспорен авторитет сред своите. Но това стига до един момент. Не може да трае вечно. Хората все пак чакат плодовете. А те са оскъдни и еднопосочни. България има нужда от мощен тласък, а по начина, по който се управлява страната, няма как да стане.
- Като бивш председател на парламента, като юрист какво е мнението ви за законотворчеството в НС?
Това е най-голямата ми болка. По-слабо законотворчество от това като в този парламент май не е имало. Това е огромна слабост, а технологията за правенето на закони е сбъркана тотално. В момента се работи парцелирано, без синхрон. Сега едни и същи закони се променят в годината по няколко пъти - жестока язва е това, признак на изключителна слабост.
- Дебатите по законите или ги няма, или са ярко партийно оцветени. И какви закони излизат?
Сега е пълно не само с лобистки, но и с неграмотни закони, което истински ме вбесява. Законодателството е часовникарска работа, а те искат с чукове и тесли да го правят! Часовник с чук и тесла не се поправя. Трябва да има професионализъм, защото правенето на закони е изключително фина работа и се искат специалисти. В България са малко хората, които знаят как се правят закони. Но никой не ги търси.
- Защо, страхуват се от моженето им ли, или не са от тяхната партия?
Може би се смятат за велики. За Консултативния съвет по законодателство към НС сегашните управляващи решиха, че няма нужда от него и го закриха. А той вършеше много работа и беше спирачка за някои безумства. Правно-технически нещата бяха много по-вързани. Сега нормотворчеството е като самодейност. Не че преди нямаше слабости. Но сега е почти катастрофа, дължаща се на слаб професионализъм. Може и да съм краен.
- Много се ядосвате...
Това е моето мнение. Болно ми е да го казвам, може някои да се обидят, но това е истината.
- Следите ли дебатите покрай бъдещия избор на нов главен прокурор? Чуха се мнения, че трябва да бъде прокурор, от управляващите премиерът Борисов и г-жа Искра Фидосова казаха: Защо пък да не е съдия? Какво е вашето мнение?
Няма пречка да е съдия, но той трябва да е качествен. (Замисля се.) Аз дори познавам такъв. Бил е мой студент и е оставил следа в съзнанието ми - Сотир Цацаров от Пловдив (шеф на окръжния съд там). Има и други морални хора, задълбочени, и ако им се даде шанс, могат да бъдат полезни.


 


Еврохолд

От категорията

Проф.Алтун за опита за преврат 2016-а: Единството и решимостта на Турция бяха подложени на изпитание

Проф.Алтун за опита за преврат 2016-а: Единството и решимостта на Турция бяха подложени на изпитание-Prof-Altun-za-opita-za-prevrat-2016-a--Edinstvoto-i-reshimostta-na-Turtsiya-byaha-podlozheni-na-izpitanie_1720869136.png

Нашите хора излязоха на площадите да защитят демокрацията си по призива на ...

15 юли 2024 | 07:52

Тома Томов: Гледаме Байдън – смахнат старик! А в Тръмп виждаме лидер, който няма как да бъде спрян!

Тома Томов: Светът се променя. Западът вече не може да бъде световен хегемон. Край на демокрацията-1488460129.png

"Очаквам страхотно развихряне на информационна война. Очаквам изостране на ...

14 юли 2024 | 18:09

Огнян Дъскарев: Дали 20-годишният младеж не е бил повлиян от крайните изказвания на Байдън и Хилари?

Огнян Дъскарев Снимка: Агенция "Фокус"-Ognyan-Daskarev-Snimka--Agentsiya--Fokus-_1721064967.jpg

Възможно е вицепрезидент на Тръмп да стане Джей Ди Ванс, сенатор от Охайо, ...

15 юли 2024 | 20:34

Борислав Цеков: Срокът от 3 месеца, който искат от ПП-ДБ, е опит за парламентарен преврат

Борислав Цеков Снимка: БНТ-Borislav-Tsekov-Snimka--BNT_1721060670.jpg

Това, че в Конституцията не пише конкретен срок, не значи, че няма такъв за ...

15 юли 2024 | 19:23

НАЙ-ВАЖНОТО

39-годишният Ванс е ветеран от морските пехотинци и е силно консервативен

Тръмп обяви сенатор Джеймс Дейвид Ванс за своя кандидат за вицепрезидент

Доналд Тръмп и сенатор Джеймс Дейвид Ванс Снимка: Фейсбук-Donald-Tramp-i-senator-Dzheyms-Deyvid-Vans-Snimka--Feysbuk_1721073765.jpg

Ванс е противник на абортите, гей браковете и масовата миграция. В международно ...

15 юли 2024 | 23:02

Вместо кабинет ПП-ДБ предложиха Декларация за борба с корупцията

Радев поряза ПП-ДБ: Имате ли мнозинство за кабинет и за законодателни инициативи?
(Видео)

Радев поряза ПП-ДБ: Имате ли мнозинство за кабинет и за законодателни инициативи? -Radev-poryaza-PP-DB--Imate-li-mnozinstvo-za-kabinet-i-za-zakonodatelni-initsiativi--_1721051454.jpg

От резултата от вашето действие и реакциите на другите политически сили ще ...

15 юли 2024 | 16:01

Не разбрах тези хора в реалността ли са, коментира Йордан Цонев

Цонев за ПП-ДБ: Тези хора в реалността ли са? Пак правят брутален опит да изнасилят Конституцията

Хората на Пеевски порязаха ППДБ: Брутален опит да изнасилят Конституцията, няма да ги подкрепим-Yordan-Tsonev--Chast-ot-prioritetite-na-Gabriel-sa-i-prioriteti-na-DPS--podkrepyame-temata-za-Geshev_1683797900.png

Безсилие и опит да се назначат хора по регулаторите тук там се крие за това. ...

15 юли 2024 | 17:44

Необходими са стимули за младите хора, за да се установят в селските райони, отбеляза той

Министър Тахов взе участие в заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство в Брюксел

Снимка: Пресцентър на МЗХ-Snimka--Prestsentar-na-MZH_1721062062.jpg

Българският земеделски министър подчерта, че приоритет на страната ни е силна ...

15 юли 2024 | 19:47

Наглостта им достигна нов рекорд, категоричен е Добрев

Делян Добрев: Г-н президент, шарлатаните играят хилет, честно не могат да спечелят избори

Делян Добрев-Predsedatelyat-na-energiynata-komisiya-Delyan-Dobrev-obyasni-motivite-za-popravkata-s-argumenta--che-v-momenta-izmervaneto-e-netochno-_1707394118.png

"Не им позволявайте да Ви заблудят повторно и да Ви се качат пак на ...

15 юли 2024 | 10:53

В гасенето през последните дни са участвали над 400 служители и 135 пожарни автомобила

Калин Стоянов за пожарите: Няма застрашени населени места и бедстващи граждани

Калин Стоянов за пожарите: Няма застрашени населени места и бедстващи граждани-Kalin-Stoyanov--Belgiyskite-vlasti-ne-sa-ni-tarsili-za-izmamata-sas-sotsialni-pomoshti_1718983248.jpg

За още един пожар съобщи вътрешният министър - на границата с Република Северна ...

15 юли 2024 | 11:45

Турция беше недоволна от начина, по който опитът за преврат беше отразен в медиите на някои страни

Проф.Алтун за опита за преврат 2016-а: Единството и решимостта на Турция бяха подложени на изпитание

Проф.Алтун за опита за преврат 2016-а: Единството и решимостта на Турция бяха подложени на изпитание-Prof-Altun-za-opita-za-prevrat-2016-a--Edinstvoto-i-reshimostta-na-Turtsiya-byaha-podlozheni-na-izpitanie_1720869136.png

Нашите хора излязоха на площадите да защитят демокрацията си по призива на ...

15 юли 2024 | 07:52

От представените в 50-ото Народно събрание политически сили проблеми няма само в ГЕРБ, „Възраждане“ и ИТН

Кой ще подписва кандидат-депутатските листи - ще изпаднат ли БСП, ПП-ДБ и ДПС в юридически колапс?

--_1670329277.jpg

Навлизането в минното поле на юридическата казуистика окончателно ще отврати ...

15 юли 2024 | 13:50

Това ли е ДПС, в което всички вярваме, ДПС, за което всички сме работили безрезервно и отдадено?

Танер Кабилов:Доган е лидер,но по-силен, категоричен и решителен председател от Пеевски не сме имали

Танер Кабилов: След Доган не сме имали по-силен, категоричен и решителен председател от Пеевски-Taner-Kabilov--Sled-Dogan-ne-sme-imali-po-silen--kategorichen-i-reshitelen-predsedatel-ot-Peevski_1721049979.jpg

Категорично съм против да изключваме колеги от партията, това е ...

15 юли 2024 | 16:20