Бурни страсти около Закона за горите

9945 | 3 юли 2012 | 12:05

Активните страни, участващи в диалога, свързан със Закона за горите все още не могат да стигнат до общо решение по спорните моменти от него

Автор:Земеделският министър Мирослав Найденов даде днес черен флумастер на представителите на Коалиция "За да остане природа в България", за да зачеркнат, ако не приемат обсъдените повторно текстове от промените в Закона за горите по време на дискусия в НС.

Найденов визираше и един от спорните моменти за еколозите – поправката, според която се допускат безконтролни сечи в частните гори с малка площ до 20 декара. Найденов говори не само от свое име, но и от името на правителството. "Държа в себе си текст, по който има постигнат консенсус", продължи той. Ако има разминаване – задраскайте текста и сложете подписа си, призова еколозите той.

В дебата днес участват освен министърът на земеделието и храните и министърът на околната среда и водите Нона Караджова, зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Добромир Симидчиев, зам.-председателят на правната комисия в парламента Юлиана Колева. Очаква се към тях да се присъедини и председателят на правната комисия Искра Фидосова. Тук са по предварителна заявка и 60 представители на различни организации. На дискусията присъства също инвеститорът в ски зони и съоръжения, съсобственикът на Първа инвестиционна банка Цеко Минев.

Андрей Ковачев от ПП "Зелените" заяви, че с колегите си от партията подкрепя изцяло внесените поправки в закона от коалиция "За да остане природа в България". Процедурите по екологична оценка и по оценка за въздействие върху околната среда не създават екологични норми, а само констатират съществуващите, каза той.

Когато премахнем екологична норма, която гарантира опазването на природните паркове, тези процедури оттук нататък няма как да се спазват, е неговото мнение. Сегашната нормативна уредба гарантира, че в публичните държавни гори и земеделски земи в природните паркове не може да се променя предназначението, повтори той. Тези ски писти, които в момента са в Природен парк Витоша, са повечето от земеделския фонд, багерите не могат да влязат в тях и тези, които ги ползват не могат да унищожат природните дадености, каза Ковачев. С промяната, която ще бъде направена в закона, ще може да се издадат строителни разрешения без промяна на предназначението, дърветата ще могат да бъдат изсечени, морените ще могат да бъдат унищожени и природният парк – унищожен също.

Единственият режим, който ще остане да го пази в момента, това е планът за управление. Ние чухме намеренията на г-н Татарски и този план за управление да бъде променен.

Оттук нататък всичко ще остане на произвола на изпълнителната власт да решава дали да бъдат опазени природните паркове, или не. Това е всъщност голямата промяна в закона – унищожаване на законова норма, отсече Ковачев. Процедурите по ОВОС и екологична оценка без законова норма са нищо и всички добре го знаем, напомни Ковачев. Видяхме какво се случи по Черноморието – то беше застроено въпреки процедурите по ОВОС и екологична оценка, така че твърдо подкрепяме всички предложения за запазване на законовата норма такава, каквато беше досега за опазване на нашите природни паркове, заключи природозащитникът.

Бившият директор на "Парк Витоша" Тома Белев призова да се създаде общ устройствен документ, който да удовлетворява интересите на всички.

Филип Цанов от коалиция "Природа за хората и регионите" заяви, че спорните територии у нас са най-защитени в цяла Европа и в целия свят. Изграждането на 120 км писти по никакъв повод няма да създаде екологични проблеми в страната и в Европа, смята той. Има безработица в тези региони, която стига до 40%. Някои може да не ги интересува, но не и нас, добави той. Това, което се случва в момента е в резултат от действията на онези НПО, които са против развитието на зимния туризъм в страната. Те са против всичко, твърди Цанов. Заради всички рестрикции на Витоша не може да се смени нито едно съоръжение, подмяната на всяка стъпка на лифтовете по смисъла на ЗУТ е строителство и се влиза в един порочен кръг. Невъзможно е при сега действащото законодателство не само ново изграждане на лифтове, но и подмяна на старите, каза той.

Председателят на "Зелената партия" Александър Каракачанов отчете основната цел на промените - да се допусне неконтролирано навлизане в защитени територии. Той даде за пример хотела на "Копитото" на Витоша, който е бил малка хижа в миналото и се е надстроил впоследствие в пет-десет пъти по-голям обем, в пълно нарушение на законите в България и то с държавни пари в полза на частни лица. Народните представители пък понижиха статута на Витоша от Национален парк в Природен - един прекрасен пример как се действа в страната ни, каза Каракачанов.

Тези "предложения" в закона са само началото, утре ще последват други, които ще съсипят Витоша, както се съсипа Черноморието, смята той. А разумът на тези "разумни инвеститори" е равен на "разума" на управляващите, а в България той е много нисък, според Каракачанов. Цанов дава интересен пример - 0.68%, само толкова искаме да вземем, нищо повече, продължи той. Цанов не може да разбере, че това е принципен въпрос и затова ще му дам един прост пример. "Във Вашето тяло има много части, които се равняват на 0.68%, кои от тях да ви резнем?", обърна се той към защитника на поправките.

Адвокат Свилен Овчаров, юрист на коалиция "За да остане природа в България" заяви, че в Закона за горите се прави невиждано изключение, за да могат определени инвеститори да заобиколят промяната в предназначението на горските площи. Природозащитните организации не са против инвестициите в туризма, но са приоритетно за онези от тях, които са природосъобразни и дават поминък целогодишно, а не сезонно. И не са свързани с нови сечи. В България има едно противопоставяне на масовия и на алтернативния туризъм, като вторият е целогодишен, устойчив и не унищожава собствения си ресурс, докато масовият унищожава клона, на който седи, т.е. собственият си ресурс, каза адвокат Овчаров.

По-рано днес по време на дискусията министър Мирослав Найденов заяви, че появилите се спекулации за умишлен палеж на Витоша с цел отклоняване на общественото внимание, който да повлияе на процеса по обсъждане на Закона за горите, са крайно нелепи. Найденов тогава помоли присъстващите да опровергаят тези слухове.


 


От категорията

Димитър Недков: Явлението "Кирил Петков" е невъзможно без президента Радев…

Димитър Недков-1637040086.jpg

Няма по-голяма трагедия за народ в парламентарна република, чийто държавен ...

27 ноем. 2022 | 13:03

Неуки спекуланти

Кеворк Кеворкян: Намеци по телевизията

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Непрекъснато ни дават повод да си задаваме въпроса - Кога един ...

27 ноем. 2022 | 12:51

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи

Антон Гицов: За ген. Тодор Бояджиев и за геноцида над тракийските българи-1640078063.jpg

Акад. Любомир Милетич е сравнил тези клането с Баташкото клане, но Батак, пише ...

28 ноем. 2022 | 17:05

Най-важното

Ще се задейства ли най-после прокуратурата?

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР

М-во на иновациите: Да, Кирил Петков е ощетил държавата, раздал е хонорари за 1 млн. лева за ББР -M-vo-na-inovatsiite--Da--Kiril-Petkov-e-oshtetil-darzhavata--razdal-e-honorari-za-1-mln--leva-za-BBR-_1669662896.jpg

Изнесената публично информация за подготвяната през 2021 г. облигационна емисия ...

28 ноем. 2022 | 21:10

Днес Министерството на здравеопазването е прекратило обществената поръчка

Слави бесен: Заради безотговорните и престъпни действия на ПП няма да имаме медицински хеликоптери!

-1648029330.png

Причината да пропадне обществената поръчка за хеликоптерите е, че ...

28 ноем. 2022 | 20:24

ДАНС започва проверка

Прокуратурата се самосезира по думите на Нинова и Свиленски за манипулиране на машинния вот

--Dnevnikat-e-podpraven--na-nyakoi-mashini-za-glasuvane-ne-e-zaradi-vanshna-namesa_1666882900.jpg

Вашият съпредседател и бивш министър-председател, ето там отпред, дойде и каза: ...

28 ноем. 2022 | 12:08

Има шанс да се води правителство в рамките на първия или втория мандат, заяви Янев

Радев хока партиите: Вместо да търсят диалог, се занимават с ИК! Янев: Въпросът за цените е по-важен
(Видео)

Кадър: Фейсбук-Kadar--Feysbuk_1669637407.jpg

До момента само разговорите преди същинската процедура по връчване на ...

28 ноем. 2022 | 07:53

Председателят на БСП отправи обръщение и към партийните организации по места: "Приемете другарите ни обратно!"

Нинова кани Първанов, Кадиев, Дончева, Манолова: Върнете се в БСП! Заедно ще търсим обединение
(Видео)

Пресконференция на БСП-Preskonferentsiya-na-BSP_1669631779.jpg

Важно е това обединение около какво ще се случва, какви идеи, каква ...

28 ноем. 2022 | 12:26

Петков започнал да се разпорежда в банката още преди Румен Радев да го направи министър

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.
(Видео)

ГЕРБ извънредно: Кирил Петков с брутални нарушения в ББР, държавата ощетена с най-малко 1 млн.-GERB-izvanredno--Kiril-Petkov-s-brutalni-narusheniya-v-BBR--darzhavata-oshtetena-s-nay-malko-1-mln-_1669650914.jpg

Пред медиите говориха председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова и ...

28 ноем. 2022 | 15:33

В България в момента вилнее един политически терминатор, който взривява държавата

Валерия Велева: Г-н Президент, вече нямате право да мълчите! Кажете истината за Кирил Петков!

Валерия Велева: Г-н Президент, нямате право да мълчите за Кирил Петков!-1511461406.jpg

Вие ни казахте, че "ако България има повече министри като Кирил Петков, ...

28 ноем. 2022 | 23:30

Опасността не е отминала. Все по-често ще се сблъскваме с такива вируси, подчерта шефът на ВМА

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален

Ген.Мутафчийски пред УниБИТ: Да се закълнеш в знамето и да служиш на родината, наистина си специален-Gen-Mutafchiyski-pred-UniBIT--Da-se-zakalnesh-v-znameto-i-da-sluzhish-na-rodinata--naistina-si-spetsialen_1669647838.jpg

Това е философия - да предвидиш, да бъдеш с два хода напред. Когато си ...

28 ноем. 2022 | 16:59

Заради управлението на ”Промяната” на хоризонта се задава нова политическа платформа - на олигарсите

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!

Кольо Парамов до Радев: Отървете се от ПП, поставяте себе си и държавата под огромен риск!-1478005363.jpg

И търсете, търсете новия Стефан Стамболов, иначе Вие влизате в историята за ...

28 ноем. 2022 | 14:06