Проф. Валери СТЕФАНОВ: Народ и елит си говорят за... вампири

30447 | 3 юли 2012 | 17:18

Интервю на Таня Джоева за образованието, властта и революцията в умоветеВалери Стефанов е роден на 21 юли 1958 г.
Доктор на филологическите науки и професор по история на литературата в СУ „Св. Климент Охридски“. Бивш декан на Факултета по славянски филологии. Автор на редица книги в областта на литературознанието, сред които „Имената на времето“, „Участта Вавилон“ и други, както и на романа „Изгубените магарета“. Председател на Съюза на колекционерите в България.

- Проф. Стефанов, в последните 20 години чули ли сте добри думи за българското образование? Все е критикувано тежко. Има ли според вас защо?
- Добрите думи са за изключенията, критичните са за системата. Има прекрасни преподаватели, добри училища, мотивирани ученици и студенти.

Да не забравяме, че образованието е критикувано, откакто има модерна българска държава. В началото на XX век са се изсипвали не по-малко остри критики срещу училището. Обществото винаги е било изключително взискателно към системата, но рядко е склонно да вникне задълбочено в истинските й проблеми. За последните двадесет години се изредиха редица реформатори и резултатът от техните благородни усилия е налице - нарастващ брой слабограмотни и зле социализирани млади хора.
- Неотдавна отново имахме повод за тъжна равносметка - оценките от матурите по литература показаха, че изпращаме най-слабия випуск. Защо се получи така - липса на съвременен интерес и разбиране към събитията в „Под игото“, лошо преподаване или белег на всеобщ културен и духовен упадък?
- Ще изпращаме и посрещаме все по-слаби випуски. Причините са комплексни и вие точно назовавате част от тях. Озоновият слой ни защитава от опасните лъчи на слънцето, „слоят“ на културата ни защитава от диващината. Когато този слой изтънее съвсем, българското общество ще „подивее“ окончателно.

Второ, не се разбира и не се реагира на факта, че училището на ХХІ век няма да е същото като през двайсети. По причини от най-различен характер. Намираме се в епоха на поврат – технологичен, информационен, културен, - който ще преформатира образователните институции. Ще промени целите, задачите, методиките им. Вече ги променя, но хаотично. На тези предизвикателства трябва да се отговори с мисъл, а не с вопъл. Нито зле разбраната либерализация, нито хватката на бюрокрацията са отговори на въпросите. Много хора прахосаха ценно време за работа, чийто резултат остава съмнителен.
- Скучно и тромаво ли се преподава литература в българското училище? Кой и как да запали децата по книгите?
- На невежия и мързелив човек всичко му е скучно, досадно и тромаво. И някой друг му е виновен. Училището не може да даде на децата това, което домашно развлеченото и плебейски фамилиарното българско общество непрестанно им отнема. В България, където на почит са многото мускули и малкият ум, училището не може да бъде спасителен остров.

Книгата е инструмент за самопознание. Четенето е сложно умение, то предполага базисна грамотност, култивирана способност да разбираш, да се ориентираш в кодове. Училището не ни е нужно, за да рецитираме Канона, а за да разбираме света. Да се обърнем към самите себе си по един по-интригуващ начин. Да разберем, че освен земен хляб има и духовен дял.
- Новите медии - интернет, социалните мрежи - променят ли навиците, грамотността, възприятията и отношението на младите към света?
- Новите медии променят тотално живота. Те са лесен и бърз достъп до информация, но и поле за манипулация. Виртуалното общуване заменя живото общуване. Маската заменя лицето. Екранът вече почти унищожи Двора, Махалата, където се формираха досегашните поколения. Екранът отнема радостта от прякото общуване и захласа от играта. Казал съм го и друг път - едно странно същество е залепнало за екрана и ние не знаем какво ще стане с това същество. С какво ще ни изненада виртуалната какавида?
- Съгласен ли сте с твърдението, че българските младежи предпочитат да учат чужди езици, за да емигрират?
- Социалистическият свят беше свят на примирени домоседи. Домоседи по принуда. Отвореният свят е предизвикателство за пътника, за бродника. В най-дълбоката си същност пътуването е любопитство към света, то предполага отворени очи и отзивчиво сърце. Във вашия въпрос става дума не толкова за пътуване, а за бягство. Младата българска емиграция е оценка за страната, в която живеем. И тази оценка очевидно не е положителна.

Родината, която е мащеха - затова да се махаме по-скоро и по-далеч от нея! Този поток от емигранти обрича България. Той е знакът на нейното отнето бъдеще. Ако не се намерят хора, които да разчетат този знак, бъдещето ще дойде с четирима страховити конници. Знаете откъде пристигат.
- Проектозаконът за училищното образование, който възбуди спорове, мина вече едно препятствие - първо четене в парламента. Одобрявате ли го и как дотирането на частните училища от държавата ще се отрази първо на самото образование, после и на социалната структура на обществото ни?
- Законът е прекалено обемен и сложен, за да се произнеса за него като цялост. В неговата основа следва да стоят съвременната културна, информационна и методическа ситуация и добре разписаният обществен интерес.
Смятам, че всеки млад човек трябва да се ползва равноправно от грижите на държавата. Това е справедливо, другото е лош популизъм. Получаваш своя ваучер и сам решаваш какво да правиш с него. Това те прави по-свободен и по-отговорен. Прави те лично ангажиран към каузата на собственото ти образование.

Българското общество е готово безучастно да гледа как държавата харчи огромен ресурс, често със съмнителни резултати, но е патологично ревниво към всеки лев, насочен към богатите и „частниците“. Смятам, че добрите частни училища са залог за по-доброто бъдеще на българската образователна система.
- Все кърпим закони или предлагаме нови и нови бюрократични мерки. Те могат ли да облекчат диагнозата на просветата и културата, или само прикриват факта, че интелектуалният елит на България допусна явлението, което някои наричат опростачване на нацията, други - чалгизация?
- Елитите винаги са били сочени като виновници за упадъка на масите. За тяхното омагьосване, развращаване, подивяване... Така е било с руския болшевизъм и с немския националсоциализъм. Проблемът е, че днес няма български национален интелектуален елит. Не е останал, затрил се е. Не се е изградил като авторитет и коректив. Няколко овехтели медийни чучела продължават да стърчат в пейзажа като доказателство за факта, че народ и елит заедно „добруват“ на дъното на българския казан. За какво си говорят в казана? Говорят си за вампири, това е темата, която обединява нацията, сплотява интелектуално хората.
- Ако бяхте кандидат-студент, как бихте подхванали темата „Всичко е за продан“, която тази година се падна на желаещите да учат журналистика в СУ? И как бихте я развили от гледна точка на опита и годините си? Впрочем наистина ли продадохме всичко, или остана поне малко съвест, морал или вкус към духовното?
- Темата на есето не предполага кой знае какви интелектуални пориви и подвизи. То очертава рамката на една мисловна семплота, с която ни зареждат всеки ден „критичните“ и моралистични медии. От една страна, заданието ни призовава да бъдем лицемерно-патетични - всичко е за продан, но има неща, които не се продават и предават - честта, родината, съвестта и пр. От друга страна, то очаква да се разгърне патоса на критичността - какво е това общество, което позволява всичко да се продава! Ако трябва да вляза в ролята на потърпевшия от тази семпла тема, ще започна с прочит на Ботевото стихотворение „Патриот“ - „като човек - що да прави?..“
- Гледате ли с оптимизъм към протестите на Орлов мост? Временно и случайно явление ли бяха, или са предвестник на глобална промяна в България?
- Българското общество е във фаза, близка до тази в „Адаптация“, една стара песен на Васил Найденов - „Под мостовете не шумят реки...“ На Орлов мост зашумя реката на един граждански прилив и той може да се окаже безценен. Оглупяващите маси могат да бъдат извадени от унеса само чрез подобни жестове. Чрез радикални жестове на гражданска критичност. Чрез революция в умовете като контрапункт на медийните биберони.
- За какво мечтаят вашите студенти - за пари, за социално достойнство, за европейски начин на живот?
- Не знам за какво мечтаят, не е възпитано да се наднича в мечтите на другите. Няма единен „европейски начин на живот“. И ние, българите, живеем някакъв свой вариант на „европейския начин на живот“. Част сме от „културното многообразие“, от „социалната палитра“. Проблемът ни е, че все не си харесваме живота. Искаме друг живот. И докато чакаме живота на другите, нашият вече е свършил. Ние сме исторически закоравели мазохисти - не ни харесва да бъдем себе си.
- В „Преса“ излезе материалът „Кауза без бунтовници“ - за младите българи, които се ангажират с позиции и се вълнуват, но само виртуално, единствено в интернет. На улицата гневът им бързо утихва, гражданският им интерес се оказва нетраен. Съгласен ли сте с тезата и защо днес всеки бунт рано или късно се превръща в позитивно мислене?
- Мрежата и Улицата си приличат, но и се различават. Приличат си по това, че са места за срещи, за общуване, за договаряне... Приличат си и по това, че се наблюдават - окото на Големия брат ревниво бди над Мрежата и над Улицата.

В исторически план, обединяването на хората, разливането на гнева е ставало по улиците и площадите. По улиците текат не просто потоци хора, там се стичат емоции. Колективни емоции. Помитащи емоции. Дворците с основание се страхуват от улиците, от гнева на площадите. Но Властта има и тази способност - да забравя, че рано или късно светът се събужда от следобедната си дрямка. И се озовава в утрото на някакво начало. Това,  което впечатлява днес, са интелигентността и вдъхновението, изписани по лицата на събуденото младо поколение на България. Не са много, но не са и малко. Те са призвани да закърпят разкъсаната социална тъкан. Да върнат смисъла на понятието „гражданска култура“.
- Защо толкова ругаем политиците, но все чакаме точно те да свършат нещо?
- За ругатните причините са много - голяма част от съвременните български политици впечатляват единствено със своята посредственост. Чакаме дела от политиците не защото сме принципно слепи, а защото модерната демокрация е процедура по делегиране. Гласът на народа праща някакви хора в парламента и те започват да се отблагодаряват на народа по свой си начин. В България демокрацията свършва с изборите, после идва Властта като самата себе си. Като обичащата себе си.
- Като граждани и избиратели направихме редица експерименти с политическия елит, многократно го подменяхме, и изглежда - нищо. Животът ни не стана по-справедлив, по-подреден. Ние ли не поумняхме, или някой превръща избраниците ни в марионетки? Изходът?
- В България разликите между „политически елит“ и битово простолюдие са почти изтрити. За разлика от древните гърци съвременните българи не знаят, че политиката е много сложно изкуство. Политиката изисква опит, човешка зрялост, гражданско чувство, способност да се мисли в структури, а не в конюнктури... Политиката се структурира чрез партии, а не чрез котерии. Няма как да внесем добри политици, трябва като древните гърци да си ги създадем.
- Вие се изкушихте да се включите в политиката чрез ГОРД на Слави Бинев. Оправдават ли се очакванията ви дотук? Ако сте допуснали грешка, ще имате ли смелостта да я признаете?
- Лаконичният ми отговор е - не смятам да се занимавам с политика. С това, което се нарича „политика“ в България.
- Наблюдатели твърдят, че Бойко Борисов се превърна в еталон за лидер. Ако трябва да търсим алтернатива, къде и как да намерим друг Бойко?
- Всякакви работи се твърдят. Много „наблюдатели“ и „експерти“ градят Вавилонската кула на бърборенето. Ако природата не търпи празнотата, медиите не търпят мълчанието. Борисов е властови ефект, продукт на кризисни времена, които разрастват колективния невротизъм. От тиковете на неврозата се раждат не само политически лидери, но и шамани, кумири, идоли... Всевъзможни езически божества и магически посредници. Ако ще трябва да се търси „друг Бойко“, това алтернатива ли е?


 


От категорията

Скандални законопроекти. "Промяната" взима на Радев НСО, ДАНС, МВР и шофьора дори!

Скандални законопроекти. "Промяната" взима на Радев службите и шофьора дори!-Skandalni-zakonoproekti---Promyanata--vzima-na-Radev-sluzhbite-i-shofyora-dori-_1669848874.jpg

Въпреки гневната реакция на президента Кирил Петков и хората му са внесли ...

1 дек. 2022 | 01:14

Най-близкият човек до Лили: В най-интимните моменти хората имат усещане, че Лили пее точно за тях

Николай Недеков-Nikolay-Nedekov_1669837579.jpg

В позитивен план Лили бе впечатлена от публиката във всеки един град, за което ...

30 ноем. 2022 | 23:21

Тед Снайдър: Войната между Запада и Изтока в Украйна започва още през 2004-а

Тед Снайдър: Войната между Запада и Изтока в Украйна започва още през 2004-а-Ted-Snaydar--Voynata-mezhdu-Zapada-i-Iztoka-v-Ukrayna-zapochva-oshte-prez-2004-a_1669907996.png

Исторически Западна Украйна е гласувала за президентски кандидати с европейски ...

1 дек. 2022 | 17:18

DW: Когато земята в Украйна замръзне - кой ще надвие в зимната фаза от войната

DW: Когато земята в Украйна замръзне - кой ще надвие в зимната фаза от войната-ISW--Voynata-v-Ukrayna-struva-vse-po-skapo-na-Rusiya_1667456527.jpg

Украйна трябва да прекъсне руските маршрути за доставки – с помощта на ...

1 дек. 2022 | 16:38

Най-важното

136 депутати осигуриха кворума

След среднощния маратон за Изборния кодекс заседанието на НС започва с блиц контрол (На живо)
(Видео)

След среднощния маратон за Изборния кодекс заседанието на НС започва с блиц контрол (На живо)-Sled-srednoshtniya-maraton-za-Izborniya-kodeks-zasedanieto-na-NS-zapochva-s-blits-kontrol--Na-zhivo-_1669965525.png

Като точка трета беше предложено да се гледа Изборният кодекс, като се отложи ...

2 дек. 2022 | 09:16

От ПП нагнетяват обществено напрежение, до няколко дни казваме кого предлагаме за премиер

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Който получи мандата, той ще е номинацията за премиер

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Който получи мандата, той ще е номинацията за премиер-Desislava-Atanasova--Borisov-veroyatno-nyama-da-e-nominatsiya-za-premier-_1667148302.png

Този сблъсък е лишен от политическа логика и не знам дали няма да откаже ...

2 дек. 2022 | 08:57

По думите му, за да си партнират с БСП, те трябва да се откажат от хартиената бюлетина

Никола Минчев: Вероятно няма да предлагаме правителство на малцинството

Никола Минчев: Вероятно няма да предлагаме правителство на малцинството-Nikola-Minchev--Upravlenie-s-GERB-i-DPS-e-bezprintsipen-kompromis--na-koyto-ne-sme-gotovi_1667030497.jpg

Минчев не изключва възможно управление на „хартиената коалиция“. Според него ...

2 дек. 2022 | 09:14

От ГЕРБ не да водени разговори с ДПС за подкрепа на първия мандат, съобщи Цонев.

Йордан Цонев: Скептичен съм за съставяне на правителство, нямаме разговори с ГЕРБ

Йордан Цонев: Ще продължим битката гласуването у нас да е като в САЩ и Европа-Yordan-Tsonev-kategorichen--S-tezi-mashini--koito-porodiha-samneniya--poveche-nyama-da-se-glasuva-_1667544701.jpg

Предложихме 100% машинно гласуване. Да заменим 100% машините с които се гласува ...

2 дек. 2022 | 09:00

Според него повечето хора ще гласуват с машини на следващите избори.

Костадинов: Смесеното гласуване ще доведе до изборна вакханалия, президентът да наложи вето

Костадинов: Смесеното гласуване ще доведе до изборна вакханалия, президентът да наложи вето-Kostadin-Kostadinov--PP-izglezhdat-kato-detsa--na-koito-klasnata-se-e-skarala_1666244485.jpg

Затова утре в 12.00 ч. излизаме на протест пред НС за запазването на българския ...

2 дек. 2022 | 09:05

До 2.55 часа парламентът обсъжда на второ четене промените в Изборния кодекс

Пак рекорд! 18 часа заседаваха депутатите за Изборния кодекс. Запазиха район "Чужбина

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1669929935.jpg

Остана досегашната разпоредба, според която многомандатните изборни райони са ...

2 дек. 2022 | 02:55

Полезното действие е, ако някой осъществи собствен, личен жест, каза още режисьорът

Явор Гърдев: Директорът на Народния театър не може да освободи Велислава Кръстева

Явор Гърдев-Yavor-Gardev--Moyata-ostavka-ot-Narodniya-teatar-sashto-e-depozirana_1668527682.jpg

Хората не могат да бъдат уволнявани от работа просто така. Действието, което тя ...

2 дек. 2022 | 04:26

Минеков със заплаха: Ако шефът на Народния театър не извади себе си от блатото, то ще бъде изсушено
(Видео)

Минеков със заплаха: Ако шефът на Народния театър не извади себе си от блатото, то ще бъде изсушено-1659365165.png

Министърът призова Василев Василев да направи необходимото по скандал в театъра ...

1 дек. 2022 | 13:16

Понякога, за да надградим, трябва да разчистим гнилите ябълки

Министър Пулев обмисля да сезира прокуратурата и АДФИ за случващото се в ББР

Министър Пулев обмисля да сезира прокуратурата и АДФИ за случващото се в ББР-Ministar-Pulev-obmislya-da-sezira-prokuraturata-i-ADFI-za-sluchvashtoto-se-v-BBR_1669911836.jpg

Надзорът успя да вкара за гласуване едно за мен доста спорно решение, което ...

1 дек. 2022 | 18:23