Проф. Валери СТЕФАНОВ: Народ и елит си говорят за... вампири

40333 | 3 юли 2012 | 17:18

Интервю на Таня Джоева за образованието, властта и революцията в умоветеВалери Стефанов е роден на 21 юли 1958 г.
Доктор на филологическите науки и професор по история на литературата в СУ „Св. Климент Охридски“. Бивш декан на Факултета по славянски филологии. Автор на редица книги в областта на литературознанието, сред които „Имената на времето“, „Участта Вавилон“ и други, както и на романа „Изгубените магарета“. Председател на Съюза на колекционерите в България.

- Проф. Стефанов, в последните 20 години чули ли сте добри думи за българското образование? Все е критикувано тежко. Има ли според вас защо?
- Добрите думи са за изключенията, критичните са за системата. Има прекрасни преподаватели, добри училища, мотивирани ученици и студенти.

Да не забравяме, че образованието е критикувано, откакто има модерна българска държава. В началото на XX век са се изсипвали не по-малко остри критики срещу училището. Обществото винаги е било изключително взискателно към системата, но рядко е склонно да вникне задълбочено в истинските й проблеми. За последните двадесет години се изредиха редица реформатори и резултатът от техните благородни усилия е налице - нарастващ брой слабограмотни и зле социализирани млади хора.
- Неотдавна отново имахме повод за тъжна равносметка - оценките от матурите по литература показаха, че изпращаме най-слабия випуск. Защо се получи така - липса на съвременен интерес и разбиране към събитията в „Под игото“, лошо преподаване или белег на всеобщ културен и духовен упадък?
- Ще изпращаме и посрещаме все по-слаби випуски. Причините са комплексни и вие точно назовавате част от тях. Озоновият слой ни защитава от опасните лъчи на слънцето, „слоят“ на културата ни защитава от диващината. Когато този слой изтънее съвсем, българското общество ще „подивее“ окончателно.

Второ, не се разбира и не се реагира на факта, че училището на ХХІ век няма да е същото като през двайсети. По причини от най-различен характер. Намираме се в епоха на поврат – технологичен, информационен, културен, - който ще преформатира образователните институции. Ще промени целите, задачите, методиките им. Вече ги променя, но хаотично. На тези предизвикателства трябва да се отговори с мисъл, а не с вопъл. Нито зле разбраната либерализация, нито хватката на бюрокрацията са отговори на въпросите. Много хора прахосаха ценно време за работа, чийто резултат остава съмнителен.
- Скучно и тромаво ли се преподава литература в българското училище? Кой и как да запали децата по книгите?
- На невежия и мързелив човек всичко му е скучно, досадно и тромаво. И някой друг му е виновен. Училището не може да даде на децата това, което домашно развлеченото и плебейски фамилиарното българско общество непрестанно им отнема. В България, където на почит са многото мускули и малкият ум, училището не може да бъде спасителен остров.

Книгата е инструмент за самопознание. Четенето е сложно умение, то предполага базисна грамотност, култивирана способност да разбираш, да се ориентираш в кодове. Училището не ни е нужно, за да рецитираме Канона, а за да разбираме света. Да се обърнем към самите себе си по един по-интригуващ начин. Да разберем, че освен земен хляб има и духовен дял.
- Новите медии - интернет, социалните мрежи - променят ли навиците, грамотността, възприятията и отношението на младите към света?
- Новите медии променят тотално живота. Те са лесен и бърз достъп до информация, но и поле за манипулация. Виртуалното общуване заменя живото общуване. Маската заменя лицето. Екранът вече почти унищожи Двора, Махалата, където се формираха досегашните поколения. Екранът отнема радостта от прякото общуване и захласа от играта. Казал съм го и друг път - едно странно същество е залепнало за екрана и ние не знаем какво ще стане с това същество. С какво ще ни изненада виртуалната какавида?
- Съгласен ли сте с твърдението, че българските младежи предпочитат да учат чужди езици, за да емигрират?
- Социалистическият свят беше свят на примирени домоседи. Домоседи по принуда. Отвореният свят е предизвикателство за пътника, за бродника. В най-дълбоката си същност пътуването е любопитство към света, то предполага отворени очи и отзивчиво сърце. Във вашия въпрос става дума не толкова за пътуване, а за бягство. Младата българска емиграция е оценка за страната, в която живеем. И тази оценка очевидно не е положителна.

Родината, която е мащеха - затова да се махаме по-скоро и по-далеч от нея! Този поток от емигранти обрича България. Той е знакът на нейното отнето бъдеще. Ако не се намерят хора, които да разчетат този знак, бъдещето ще дойде с четирима страховити конници. Знаете откъде пристигат.
- Проектозаконът за училищното образование, който възбуди спорове, мина вече едно препятствие - първо четене в парламента. Одобрявате ли го и как дотирането на частните училища от държавата ще се отрази първо на самото образование, после и на социалната структура на обществото ни?
- Законът е прекалено обемен и сложен, за да се произнеса за него като цялост. В неговата основа следва да стоят съвременната културна, информационна и методическа ситуация и добре разписаният обществен интерес.
Смятам, че всеки млад човек трябва да се ползва равноправно от грижите на държавата. Това е справедливо, другото е лош популизъм. Получаваш своя ваучер и сам решаваш какво да правиш с него. Това те прави по-свободен и по-отговорен. Прави те лично ангажиран към каузата на собственото ти образование.

Българското общество е готово безучастно да гледа как държавата харчи огромен ресурс, често със съмнителни резултати, но е патологично ревниво към всеки лев, насочен към богатите и „частниците“. Смятам, че добрите частни училища са залог за по-доброто бъдеще на българската образователна система.
- Все кърпим закони или предлагаме нови и нови бюрократични мерки. Те могат ли да облекчат диагнозата на просветата и културата, или само прикриват факта, че интелектуалният елит на България допусна явлението, което някои наричат опростачване на нацията, други - чалгизация?
- Елитите винаги са били сочени като виновници за упадъка на масите. За тяхното омагьосване, развращаване, подивяване... Така е било с руския болшевизъм и с немския националсоциализъм. Проблемът е, че днес няма български национален интелектуален елит. Не е останал, затрил се е. Не се е изградил като авторитет и коректив. Няколко овехтели медийни чучела продължават да стърчат в пейзажа като доказателство за факта, че народ и елит заедно „добруват“ на дъното на българския казан. За какво си говорят в казана? Говорят си за вампири, това е темата, която обединява нацията, сплотява интелектуално хората.
- Ако бяхте кандидат-студент, как бихте подхванали темата „Всичко е за продан“, която тази година се падна на желаещите да учат журналистика в СУ? И как бихте я развили от гледна точка на опита и годините си? Впрочем наистина ли продадохме всичко, или остана поне малко съвест, морал или вкус към духовното?
- Темата на есето не предполага кой знае какви интелектуални пориви и подвизи. То очертава рамката на една мисловна семплота, с която ни зареждат всеки ден „критичните“ и моралистични медии. От една страна, заданието ни призовава да бъдем лицемерно-патетични - всичко е за продан, но има неща, които не се продават и предават - честта, родината, съвестта и пр. От друга страна, то очаква да се разгърне патоса на критичността - какво е това общество, което позволява всичко да се продава! Ако трябва да вляза в ролята на потърпевшия от тази семпла тема, ще започна с прочит на Ботевото стихотворение „Патриот“ - „като човек - що да прави?..“
- Гледате ли с оптимизъм към протестите на Орлов мост? Временно и случайно явление ли бяха, или са предвестник на глобална промяна в България?
- Българското общество е във фаза, близка до тази в „Адаптация“, една стара песен на Васил Найденов - „Под мостовете не шумят реки...“ На Орлов мост зашумя реката на един граждански прилив и той може да се окаже безценен. Оглупяващите маси могат да бъдат извадени от унеса само чрез подобни жестове. Чрез радикални жестове на гражданска критичност. Чрез революция в умовете като контрапункт на медийните биберони.
- За какво мечтаят вашите студенти - за пари, за социално достойнство, за европейски начин на живот?
- Не знам за какво мечтаят, не е възпитано да се наднича в мечтите на другите. Няма единен „европейски начин на живот“. И ние, българите, живеем някакъв свой вариант на „европейския начин на живот“. Част сме от „културното многообразие“, от „социалната палитра“. Проблемът ни е, че все не си харесваме живота. Искаме друг живот. И докато чакаме живота на другите, нашият вече е свършил. Ние сме исторически закоравели мазохисти - не ни харесва да бъдем себе си.
- В „Преса“ излезе материалът „Кауза без бунтовници“ - за младите българи, които се ангажират с позиции и се вълнуват, но само виртуално, единствено в интернет. На улицата гневът им бързо утихва, гражданският им интерес се оказва нетраен. Съгласен ли сте с тезата и защо днес всеки бунт рано или късно се превръща в позитивно мислене?
- Мрежата и Улицата си приличат, но и се различават. Приличат си по това, че са места за срещи, за общуване, за договаряне... Приличат си и по това, че се наблюдават - окото на Големия брат ревниво бди над Мрежата и над Улицата.

В исторически план, обединяването на хората, разливането на гнева е ставало по улиците и площадите. По улиците текат не просто потоци хора, там се стичат емоции. Колективни емоции. Помитащи емоции. Дворците с основание се страхуват от улиците, от гнева на площадите. Но Властта има и тази способност - да забравя, че рано или късно светът се събужда от следобедната си дрямка. И се озовава в утрото на някакво начало. Това,  което впечатлява днес, са интелигентността и вдъхновението, изписани по лицата на събуденото младо поколение на България. Не са много, но не са и малко. Те са призвани да закърпят разкъсаната социална тъкан. Да върнат смисъла на понятието „гражданска култура“.
- Защо толкова ругаем политиците, но все чакаме точно те да свършат нещо?
- За ругатните причините са много - голяма част от съвременните български политици впечатляват единствено със своята посредственост. Чакаме дела от политиците не защото сме принципно слепи, а защото модерната демокрация е процедура по делегиране. Гласът на народа праща някакви хора в парламента и те започват да се отблагодаряват на народа по свой си начин. В България демокрацията свършва с изборите, после идва Властта като самата себе си. Като обичащата себе си.
- Като граждани и избиратели направихме редица експерименти с политическия елит, многократно го подменяхме, и изглежда - нищо. Животът ни не стана по-справедлив, по-подреден. Ние ли не поумняхме, или някой превръща избраниците ни в марионетки? Изходът?
- В България разликите между „политически елит“ и битово простолюдие са почти изтрити. За разлика от древните гърци съвременните българи не знаят, че политиката е много сложно изкуство. Политиката изисква опит, човешка зрялост, гражданско чувство, способност да се мисли в структури, а не в конюнктури... Политиката се структурира чрез партии, а не чрез котерии. Няма как да внесем добри политици, трябва като древните гърци да си ги създадем.
- Вие се изкушихте да се включите в политиката чрез ГОРД на Слави Бинев. Оправдават ли се очакванията ви дотук? Ако сте допуснали грешка, ще имате ли смелостта да я признаете?
- Лаконичният ми отговор е - не смятам да се занимавам с политика. С това, което се нарича „политика“ в България.
- Наблюдатели твърдят, че Бойко Борисов се превърна в еталон за лидер. Ако трябва да търсим алтернатива, къде и как да намерим друг Бойко?
- Всякакви работи се твърдят. Много „наблюдатели“ и „експерти“ градят Вавилонската кула на бърборенето. Ако природата не търпи празнотата, медиите не търпят мълчанието. Борисов е властови ефект, продукт на кризисни времена, които разрастват колективния невротизъм. От тиковете на неврозата се раждат не само политически лидери, но и шамани, кумири, идоли... Всевъзможни езически божества и магически посредници. Ако ще трябва да се търси „друг Бойко“, това алтернатива ли е?


 


От категорията

Първан Симеонов: Няма логика да се отиде на нови избори, Доган е прав!

Първан Симеонов: Няма логика да се отиде на нови избори-Parvan-Simeonov--Nyama-logika-da-se-otide-na-novi-izbori_1708864112.jpg

Правителството има шанс да свърши малко черна работата, защото е крайно ...

25 февр. 2024 | 14:27

Капката, която преля…

Нешка Робева: Плач за Навални... А Асандж, Сноудън, Гуантанамо?

Нешка Робева: Плач за Навални... А Асандж, Сноудън, Гуантанамо?-1646119035.jpg

Вие чули ли сте за наложени санкции на Израел, пита прославената треньорка и ...

25 февр. 2024 | 11:02

Александър Симов: Първата политическа смърт на Христо Иванов беше трагична и епична

Първата политическа смърт на Христо Иванов беше трагична и епична.
Втората му агония е като ситком.-Aleksandar-Simov--PP-i-DB-napraviha-Boyko-Borisov-da-izglezhda-razumen-politik_1683476123.png

Когато павираш пътя си с вечни исторически компромиси, политически трикове, ...

25 февр. 2024 | 22:39

Зеленски: През пролетта ще предложим платформа, с която Путин да се съгласи, че е загубил тази война

Володимир Зеленски -Volodimir-Zelenski_1703272019.jpg

Сега е най-трудният момент за нашето единство. Ако ни разпаднат отвън или, не ...

25 февр. 2024 | 21:42

Най-важното

Н. Пр. Кенет Мертен не каза дали санкционния списък за българи ще се разшири

Американският посланик в България: Все още анализираме ефекта от санкциите „Магнитски“ тук

Н. Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ у нас-N--Pr--Kenet-Merten--poslanik-na-SASht-u-nas_1708879624.png

Според него е важно, че „през последната близо година българският парламент ...

25 февр. 2024 | 18:44

Българската делегация беше посрещната от заместник-председателя на албанския парламент Агрон Джерджмаркай

Росен Желязков пристигна на официално посещение в Република Албания

Росен Желязков пристигна на официално посещение в Република Албания
Снимка БТА--_1708872785.jpg

Утре председателят на парламента ще се срещне с президента на Република Албания ...

25 февр. 2024 | 16:51

Сред акцентите на разговора им са били процесът “Акаба”, иновациите, образованието и туризма

Мария Габриел разговаря с краля на Йордания Абдула II

Мария Габриел разговаря с краля на Йордания Абдула II
Снимка МВнР-Mariya-Gabriel-razgovarya-s-kralya-na-Yordaniya-Abdula-II-Snimka-MVnR_1708868210.png

Във фокуса на срещата е и сътрудничеството в сферата на отбраната и НАТО

25 февр. 2024 | 15:35

По петте главни приоритета на кабинета няма никакво изпълнение, категорична е лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Националният съвет свиква отчети и избори в София и в Бургас (ВИДЕО)
(Видео)

Корнелия Нинова: Националният съвет свиква отчети и избори в София и в Бургас-Ninova-za-Shengen--Upravlyavat-ni-nekadarnitsi-i-predateli-na-natsionalniya-interes--Ostavka-_1703932027.jpg

Пленумът имаше кворум, това че на някой не му харесват решенията, не означава, ...

25 февр. 2024 | 15:46

Водещият пленума Георги Свиленски изключва микрофоните, не дава възможност за изказвания

Таков към ръководството на БСП: Можете да ни изключите от вашата група по интереси, от партията - не

Иван Таков към тясното ръководство на БСП: Можете да ни изключите само от вашата група по интереси, от Партията - не-Ivan-Takov--Osnovnata-ni-zadacha-e-da-ne-dopusnem--Sglobkata--da-se-vazproizvede-v-Sofiya_1693643447.png

Всичките фалшиви опорки, с които ни нападаше част от тясното ръководство от ...

25 февр. 2024 | 14:13

Украинският президент не разкри броя на ранените

Зеленски заяви, че откакто руските сили нахлуха в Украйна, са убити 31 хиляди украински войници

Зеленски заяви, че откакто руските сили нахлуха в Украйна, са убити 31 хиляди украински войници-Zelenski-zayavi--che-otkakto-ruskite-sili-nahluha-v-Ukrayna--sa-ubiti-31-hilyadi-ukrainski-voynitsi_1708879961.png

Държавният глава изрази убедеността си, че американският Конгрес ще одобри нов ...

25 февр. 2024 | 18:50

Това е естествена смърт, заяви шефът на украинското разузнаване

Кирило Буданов: Може да ви разочаровам, но Навални наистина е починал от кръвен съсирек

Кирило Буданов: Може да ви разочаровам, но Навални наистина е починал от кръвен съсирек-Nachalnikat-na-glavnoto-razuznavatelno-upravlenie-na-Ministerstvoto-na-otbranata-na-Ukrayna-general-mayor-Kirilo-Budanov_1683522338.jpg

Така той опроверга твърдението на президента Владимир Зеленски, че руският ...

25 февр. 2024 | 17:04

Наблюдаваме опит донякъде да бъде елиминирано ДПС от сглобката, анализира експертът

Първан Симеонов: Няма логика да се отиде на нови избори, Доган е прав!

Първан Симеонов: Няма логика да се отиде на нови избори-Parvan-Simeonov--Nyama-logika-da-se-otide-na-novi-izbori_1708864112.jpg

Правителството има шанс да свърши малко черна работата, защото е крайно ...

25 февр. 2024 | 14:27

Преподавателят в Харковския университет не скри разочарованието от военната помощ за Украйна

Проф. Станчев: Войната през 2024 г. ще е на дронове

Проф. Станчев: Войната през 2024 г. ще е на дронове-Prof--Stanchev--Voynata-prez-2024-g--shte-e-na-dronove_1708875844.png

Украинците произвеждат 150 вида дронове - в гаражи, в къщи и в алборатории, ...

25 февр. 2024 | 17:43