Ще се разбере ли със себе си улицата?

11463 | 25 февр. 2013 | 08:38

Хора като Дянков и Борисов не са първата и единствената причина за безжалостното ограбване на българския народ. Стратегията „Остерити“ (тИсторията е показала, че всяка спонтанна революция преминава през няколко основни фази: 1) избухване; 2) разгръщане; 3) затихване и институционализация (възможен откат: реставрация!). Гражданската революция в България, избухнала на 17 февруари 2013 г., след вчерашните протести се намира между първата и втората фаза. Въпреки все още неясната ситуация осмелявам се да предложа на читателите на „Преса“ мой прочит на събитията от последната седмица, както и една прогноза. Заявявам още в началото, че анализът по-долу е направен със симпатия към организаторите на автентичните граждански протести и с убеденост, че тяхната платформа е изпълнима.

Първият кръстопът

Протестиращите стигнаха до него с неподозирана скорост: само 48 часа след Ден Първи падна правителството. Изпадналият в амок едноличен лидер на ГЕРБ подаде оставка и повлече след себе си целия кабинет и парламентарното мнозинство. Въпросът за властта - основен за всяка начална революционна обстановка, беше решен по най-непредвидения начин: бягство на управляващите от авансцената. Те превключиха на вариант „Кризисен пиар“, загърбиха дори текущите си задължения и разиграха пред очите на публиката бутафорен спектакъл „Бойко, не си отивай!“. Целта е прозрачна: да се подготви почвата за триумфално завръщане след предсрочните избори на едноличния режим, марка „Б.Б.“ Така вместо да продължат напред, да притискат Борисов и сие да изпълнят исканията, написани върху плакатите, протестиращите трябваше да спрат и да се ориентират в новата обстановка. А тя не беше (и все още не е) в тяхна полза: абдикирало правителство; парламентарна опозиция, която се страхува да вземе властта; президент без опит в кризисния мениджмънт; манипулативно настроени медии. Образно казано, пътят напред е пуст, няма организирани сили, които да партнират на революционерите.

Прегрупирането

Не всяка спирка по пътя на революцията помага за нейния успех. Доста наблюдатели са на мнение, че нейният потенциал и енергията на активистите ще се изчерпят за броени дни. Повод за това им дадоха първите разцепления в редиците на протестиращите. Практически навсякъде – във Варна, София, Благоевград - водачите и говорителите на масовите бунтове влязоха във вътрешен диспут, а после и в конфликт по съдбоносния  въпрос: как да продължат по-нататък? Магията на спонтанно роденото единство, демонстрирано в началото, е на път да изчезне. Самозвани пророци вещаят пълен разрив и неминуем крах. Платени мъдреци апелират инициативата да се предостави на „знаещите, посветените“.

Преструктурирането на гражданските движения обаче беше не само неизбежно, но и необходимо. От една страна, защото по социален и възрастов състав неговите активисти и водачи идваха от различни културни светове: обезверени бедняци и състоятелни люде, младежи и възрастни, космополити и патриоти...От друга страна, конюнктурата в различните градове и региони не е една и съща - в София икономиката и трудовият пазар още не са колабирали, във Варна гражданството е в плен на местни феодали, във Видинско е демографска пустиня. Съвсем нормално е приоритетите на местните граждански структури да се диверсифицират. В едно обаче походът им срещу властовите елити е монолитен, а крайната цел - непроменена: смяна на Системата и Възмездие за грабителите.

Това, което е анормално за едно зряло демократично общество, са опитите да се отклони вниманието и да се пресече устремът на народното недоволство. Дни наред наблюдаваме как сред редиците на протестиращите бяха инфилтрирани полицейски провокатори, партийни манипулатори, неофашистки групички, откровени лумпени. Само че не те, а придобилите опит в протестните акции след 2009 г. лидери и активисти са лицето на Февруарската революция. Доказателство: натрапниците бяха изолирани, а опитите за погром - пресечени. С включването на синдикати, военни, лекари, пациенти, експерти (което от вчера е вече факт) потенциалът за промени ще нарасне значително.

Исканията: време е за реализъм

И днешната гражданска революция в България роди утопии, мечти и смели проекти. Ако не беше така, бунтовете щяха да се изродят в кърваво отмъщение, каквото в родната ни история се е случвало многократно. Но исканията на протестиращите еволюираха в един нормален за днешната ситуация в Европа и света микс от битови, конституционни, хуманни и глобалистки идеи. В тях има всичко: антимонополни и антиолигархични лозунги, социални призиви за справедливост и солидарност, политически изявления за нов преход, закани за търсене на персонална отговорност. Традиционните еснафи и конформисти са стреснати от този радикализъм и надигат глас срещу „безумието на тълпата“! Забавят ли се още протестиращите в опитите да прокарат на практика своята платформа, верноподаниците и кукловодите ще победят гражданите, поискали да бъдат автономна сила в управлението на държавата. Изходът е: трезво, с безкористната помощ на независими експерти, да се подредят приоритетите във времето така, че да се случат без засечки. Не виждам нито едно от гражданските искания, включително най-радикалните и плашещите, по които да не се намери разумно решение. Няколко примера:

- Плашилото, наречено „Национализация”. Неолибералните идеолози у нас скочиха вкупом върху носителите на тази идея и ги обвиниха в комунизъм и севернокорейски тоталитаризъм. Всъщност никой не говори за експроприация от болшевишки тип. Предложението на проф. Боян Дуранкев за обратно изкупуване от държавата на мажоритарните дялове на естествените/частни монополи или корпорации, отдали се на спекулативен бизнес, е не само пазарно аргументирана, но и практически реализирано напоследък - по отношение на железниците (Нова Зеландия); банките (САЩ, Холандия, Белгия, Испания) и т.н.

- Плашилото „Смяна на Системата“. Онези, които са се сдобили с парцел в райска България, по законен или криминален път, се опасяват, че ще им отнемат привилегирования статут. Първите нямат основание да се страхуват, но вторите - да! Само че те са пренебрежимо малцинство. Под „смяна на Системата“, както успях да лично да се убедя на вчерашната среща на инициативния комитет в София, се разбира: „нова конституция или коренна промяна на настоящата“. Промените са в една посока: пряко участие на гражданите в контролните органи на държавата (както е в скандинавския регион); в съдебните заседания (подобно на САЩ); граждански избор на прокурори и съдии; двукамерен парламент (120 депутати плюс 60 сенатори) и прочее иновации, все прогресивни, несъмнено демократични и международно практикувани. Каква е опасността тогава, освен за тези, които са се абонирали до живот за властта и нейните благини!

-Плашилото, наречено „Повишение на доходите“. Тук най-вече скачат пишман бизнесмените и т.нар. соросчета, от мрежите на пазарните фундаменталисти. Ах, щели сме да изгубим стратегическо предимство и да прогоним стратегическите инвеститори (като че ли някой се е засилил да вложи парите в бедна България!); Ох, не пипайте плоския данък, той е наше завоевание (вярно е, но за свръхбогатата прослойка); първо трябвало да постигнем висока производителност на труда и после да вдигаме заплатите (откровена манипулация: производителността на труда на българските работници и специалисти отдавна изпреварва мизерните им възнаграждения) и т.н. Не се заяждам, просто призовавам: време е не само синдикатите, но и следващият парламент да преразгледа политиката на доходите и данъците у нас, която от 23 години никога не е била в тон с европейската, нито с принципите на нормалния конкурентен пазар.

Какво ни липсва?

Вероятно много неща: от вкоренени демократични традиции и култура на протестните акции до усвоени образци за реакция като колективно тяло, като българска нация, когато потенциалните рискове се превръщат в реална опасност, а последната води до катастрофични сривове. Но един проблем излиза на преден план, когато се вгледаме по-внимателно в платформата и зигзага на българските протестни движения: не е идентифицирана най-голямата опасност (иначе казано - Врагът).

Както пише немският социолог проф. Улрих Бек в своята нашумяла книга „Германска Европа“, несъстоятелно е да се вика: „Кризо, отивай си“. Тя, кризата, както и всички беди на посттоталитарна България, беше причинена от тоталното прегръщане на модела на неолибералната държава, която изостави гражданите и коронова банкстерите. Онези, които открито стоят на кормилото на управлението, и другите, които задават маршрута от своите луксозни свърталища, през това време узурпираха държавната власт, прилежащите към нея ресурси  и контакти. Хора като Дянков и Борисов не са първата и единствената причина за безжалостното ограбване на българския народ. Стратегията „Остерити“ (т.е. сурово затягане на коланите) ни беше наложена от МВФ и Световната банка още с модела на прехода и препотвърден от неоконсервативна Европа на Меркел и Саркози. Така че враговете са „Остерианците“, колкото и непонятно да звучи тази дума за редовите българи и техните граждански водачи.

Как да се преведе на разбираем език тази философия, е най-голямото предизвикателство пред разгръщащата се Февруарска революция. Но не се ли стигне до нея, лидерите и протестиращите ще останат на първия кръстопът. И ще ги помете Реставрацията!

Няколко думи за прототипите. Чувам повик да заимстваме исландския модел. Той е приложим, но само като политическа технология за участие на гражданите. Дълговият проблем при тях и у  нас е от коренно различен тип. Съветват ни да се учим и от Гърция. Току-що се върнах оттам, в разгара на стохилядния протест в Атина. Гръцката „Сириза“ няма аналог у нас, няма и време да бъде създавана до април т.г. Но като стратегически вариант не бива да се отхвърля. Сочат ни за пример испанци и португалци („Движението на възмутените“). Тепърва ще стане ясно след вчерашната акция на студентите и младите доколко иберийският опит може да бъде приложен в една балканска страна. Някои правят аналогии между инициативата „Окупирай“ и българските системни окупации на Орлов мост. Има прилика, но не и в мащабите и дълбочината на акцията.

Моят извод е: революциите не се копират, те генерират според специфичната ситуация. Иначе казано, трябва ни национален модел. За мен българската специфика (дори национален бранд, който се споменава в чужбина) се символизира чрез логото „Децата на прехода“. Продължаващата революция може да е дело на младото поколение. Такава е моята оптимистична прогноза...


(в. Преса, печатно издание, брой от 406 от 25 февруари 2013)


От категорията

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?-1587151181.jpg

Те нямаше да допуснат моите деца да са по-малко европейци от техните. Те нямаше ...

3 дек. 2022 | 23:12

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност!

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност! -1629291305.jpg

Искам да попитам, двамата полицаи убити от автобус в Бургас – на границата ли ...

3 дек. 2022 | 23:33

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22

Най-важното

Сутринта Борисов даде знак, че няма да се кандидатира за премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер-Desislava-Atanasova--Borisov-veroyatno-nyama-da-e-nominatsiya-za-premier-_1667148302.png

ази вечер, часове преди този важен политически акт Десислава Атанасова, заедно ...

4 дек. 2022 | 23:33

Първите изтребители F-16 може да са готови през 2024 г., казва военният министър

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29-Dimitar-Stoyanov--Shte-dadem-na-Ukrayna-vaorazhenie--no-ne-raketni-sistemi-S-300-i-MiG-29_1670173411.jpg

Продължава търсенето на втора ръка изтребители на лизинг - изпратени са 4 писма ...

4 дек. 2022 | 18:52

Заложени са 724 млн. евро, посочва вицепремиерът

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване-Atanas-Pekanov--Balgariya-ochakva-2-7-mlrd--lv--do-kraya-na-godinata_1669448416.jpg

Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да ...

4 дек. 2022 | 20:56

Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля, заяви лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов: ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма! Но да мислим за такъв, който все пак ще мине
(Видео)

Борисов потвърди! Той ще е кандидат- премиерът: По-добър от мен няма!-Borisov-potvardi--Toy-shte-e-kandidat--premierat--Po-dobar-ot-men-nyama-_1670141708.jpg

"Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине ...

4 дек. 2022 | 10:12

Ако получи такива прокуратурата ще предприеме незабавни действия

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро,-Ivan-Geshev--Namirame-v-sredata-na-konstitutsionna-kriza--Prizovavam-za-dialog-_1666182217.jpg

Припомняме, че Нидерландия ще гласува на 8 декември против приемането на ...

4 дек. 2022 | 08:43

Политическата криза у нас пречи да реализираме външнополитическите си приоритети, подчертава евродепутатът от ДПС

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз-Ilhan-Kyuchuk--Sluchvashtoto-se-s-Shengen-podkopava-doverieto-na-balgarskite-grazhdani-v-Evropeyskiya-sayuz_1670139007.jpg

След като ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ДПС е готово да преговаря с ...

4 дек. 2022 | 09:27

Напролет червените линии ще поизбледнеят, смята анализаторът

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

По думите й двамата не са имали напрежение в отношенията преди това

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва-Aktrisata-Diana-Dimitrova-za-prezhivyanoto-nasilie--Litseto-prodalzhava-da-me-zaplashva_1670178038.jpg

Тя обясни, че тази седмица е разбрала кои са истинските й приятели и на кого ...

4 дек. 2022 | 20:11

Срещата ЕС - Западни Балкани нищо няма да реши

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22