Комисар Младен Маринов, СДВР: Нямаше заповед полицаите да бият протестиращи

32168 | 27 февр. 2013 | 09:38

Причина за сблъсъците са провокатори


 Младен Маринов е роден 21 ноември 1971 г в гр. Ябланица. Завършил е Академията на МВР и Югозападния университет, специалност право. В МВР работи от 1991 г. Започнал е като редови полицай, охранявал хиляди митинги и протести в София. От 2008 г. е началник на отдел „Охранителна полиция“ в СДВР. Преминал специализации в Международната академия по правоприлагане ILEA в Унгария и САЩ.

 

- Комисар Маринов, какви са правилата за охрана на протести и шествия?

- Протестите и свободното събиране на гражданите са регулирани със Закона за митингите и манифестациите. В него е предвиден т.нар. уведомителен режим. Всеки има право свободно да изразява мнението си, но трябва да уведоми общината. Тя преценява дали един протест ще се проведе, а не полицията. Обаче има и т.нар. спонтанни протести.

- Сегашните такива ли са?

- Някои от тях - да. Тези, които се правят както изисква законът, в 99% от случаите протичат нормално. Ние също се срещаме с организаторите. Целта е да помогнем мероприятието да мине без проблеми. Уточняват се маршрутите. Имаме и срещи с тези, които ще отговарят за сигурността, казваме им как да реагират в случаи на провокации. Практиката показва, че нямаме проблеми с хора, които са легитимни и е ясно кой е организатор, кой комендант.

- Как се преценява колко полицаи ще охраняват протест?

- За всяко мероприятие се прави анализ на риска. Това включва обществено-политическата обстановка, поводът, заради който се събират хората. Това ни дава яснота и какви ще са участниците. Много е важно отношението на организатора, какви са очакванията му. Има случаи, в които той е обявил мероприятието, но не знае какви хора ще се отзоват. Последните протести с възможностите, които дава интернет, се организират по този начин.

- Това ги прави непредвидими, така ли?

- Абсолютно. Случвало се е в интернет 100 000 души да са заявили, че ще дойдат, но обикновено идват 10% от тях. Когато някоя група прави протест, тя знае членовете си. Сега на митингите срещу монополите са засегнати всички, могат да дойдат всякакви хора. При анализа трябва да преценим дали мероприятието е с нисък или висок риск. Имаме и база данни, която ни показва дали при подобни митинги в предишни години е имало проблеми, дали организаторите са имали конфликти с полицията, или е имало такива между самите протестиращи. На базата на този анализ се преценява и каква да е полицейската охрана. Винаги има риск нещата да ескалират, но ние сме в постоянна готовност.

- Полицаите, ангажирани с охраната, преминават ли на специално обучение?

- Те се обучават постоянно. Всеки месец имат лекции, една от тях е за поведението на полицая при охрана на масови мероприятия. След всеки протест от последната седмица правим анализ на действията и ситуацията. Отстраняваме проблемите, променяме тактиката, защото се променя и ситуацията.

- Хората казват, че полицията е виновна за сблъсъците миналия вторник на Орлов мост, когато бяха бити протестиращи.

- Прави се проверка за действията на полицаите. Но проблемите започнаха от миналата неделя, когато имаше протест пред Министерството на икономиката, откъдето трябваше да тръгне шествие до Народното събрание. След като организаторите официално обявиха край, голяма група тръгна към сградата на ЧЕЗ на ул. „Раковски“. Ние сме длъжни да опазим имуществото на гражданите, фирмите и държавните институции. Направихме кордон, за да не допуснем да чупят и рушат. Но колегите отпред попаднаха под лавина от камъни. Там наистина имаше хора, които бяха отишли да протестират, но имаше групичка провокатори. По-голямата част от злобата им беше насочена към полицията.

- Тази агитка ли провокира сблъсъците на Орлов мост?

- Да. Нападнаха полицаите, когато те имаха команда да освободят платното, за да може шествието да се върне към парламента. Но няма как определени хора да си постигнат целите, ако няма сблъсък с полицията.

- Защо не арестувахте провокаторите?

- Много е трудно да се арестуват в такава ситуация, а и това ще нанесе много поражения на нормално протестиращите. Не може сред множеството да влезе груба полицейска сила и да ги извади. Те са подготвени. Нападат и използват прикритието на множеството, защото знаят, че не можем да влезем и да изведем само тях. На големия протест в неделя, на 24-ти, провокаторите не вирееха, защото хората разбраха, че има такива. Получавахме информация за много групи, които се бяха въоръжили с павета, но самите хора ги изтласкаха настрани. Имаше поне 3 групи от по 20-30 души, които след преминаването край Съдебната палата изкъртиха паветата от паната пред „Св. Неделя“.

- Вярно е, че замеряха полицаите с камъни, пиратки и боя, но се видя, че те удрят повалени на земята хора. Защо?

- Да, имаше паднали хора. Когато полицията тръгне да „разсича“ такава група, няма как да няма. Но не е давана заповед полицаите да удрят гражданите. Дълго време те само се отбраняваха, но когато агресията се увеличи, трябваше да се действа, защото самите полицаи вече бяха в опасност. Групата може да им мине в гръб, да ги огради. Няма в света полиция, която ще чака да я бият 1 час и няма да прави нищо.

- В кои случаи може да се използват физическа сила и палки срещу протестиращите?

- Досега полицията не е предприемала активни действия за разпръскване на протестиращите, както ни позволява законът. В някои страни от Европа обаче има разлика в действията при масови мероприятия с висок риск. Там първо се слагат заграждения, които ограничават зоните за сигурност пред институциите. Когато има парапети, се изключва физическият контакт полицай-протестиращ. Това намалява до известна степен напрежението. Когато възникнат масови нарушения на реда, да не говорим за безредици, колегите използват водометната машина и газ преди разсичането с физическа сила на множеството.

- Ние защо не ги използваме?

- Психологията в България е друга. Когато някой чуе, че се изкарва водометна машина, едва ли не са излезли танковете от военно поделение. Ние живеем в България. Представяте ли си някой да каже полицията да използва газ?! Водните оръдия са употребявани веднъж преди около 2 години след футболен мач, но в градски условия, когато агитката на ЦСКА от 6-7 хил. души напусна Герена и по пътя започна да руши всичко. Това е единственото им използване в моята над 20-годишна практика. Водометната машина разпръсква тълпата, без да нанася сериозни щети. Когато това се прави с полицейски кордон, винаги има физически контакт и е възможно да има пострадали.

- Какви са техниките за неутрализиране на буйстващи и провокатори?

- На книга има много техники. В ситуация като тази на Орлов мост имахме право по закона след предупреждението да предприемем всички действия, включително използване на водометна машина и газ. В момента целта ни е да запазим обществения мир. Всичко, което се случва в София и има голям отзвук, ако тук полицията допусне безредици и пострадат хора, не искам да мисля докъде може да се стигне. Полицията никога не е била толкова толерантна и да търпи толкова удари. Всеки един от полицаите е пострадал, дори и аз имам синини от хвърлени павета.

- Казахте, че имате над 20 г. стаж и сте охранявали протести и през 90-те години на миналия век. Какви са приликите и разликите със сегашните?

- Народното недоволство го има пак. Винаги се е търсело и се е стигало до провокация с полицията. Винаги е имало провокатори. Такива групи съществуват, когато има достатъчна маса около тях. Това ядро най-добре се развива в група 6-8 до 10 хил. души. Когато са повече тези малки групи, няма как да запалят цялото множество. Когато протестиращите са по-малко, както беше първите две вечери на Орлов мост, това е идеална почва за провокативни групи и за постигане на търсения ефект. Агресията винаги започва срещу полицаите. Нападението винаги е било едно и също. Много пъти съм замерян с паветата и камъни.

- Сегашните протести с какво се отличават?

- Сегашните протести минават с по-малко лозунги и с повече издигане на националния флаг. Тези през 90-те години на миналия век бяха с много лозунги. Митингите бяха доста поляризирани, протестираха червени и сини, които бяха едва ли не врагове. На последния масов протест в неделя хората нямаха „оцветяване“, вдигаха българското знаме. Протестиращите бяха българи и не показваха политически пристрастия. Това е основна разлика от прехода.
 

(в. Преса, печатно издание, брой от 408 от 27 февруари 2013)


 


От категорията

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?

Проф. Стоян Денчев: И ти ли Рюте?-1587151181.jpg

Те нямаше да допуснат моите деца да са по-малко европейци от техните. Те нямаше ...

3 дек. 2022 | 23:12

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност!

Калоян Методиев: Шенген е абсолютен външнополитически провал. Някой трябва да понесе отговорност! -1629291305.jpg

Искам да попитам, двамата полицаи убити от автобус в Бургас – на границата ли ...

3 дек. 2022 | 23:33

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22

Най-важното

Сутринта Борисов даде знак, че няма да се кандидатира за премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер

Десислава Атанасова взима мандата на ГЕРБ като кандидат-премиер-Desislava-Atanasova--Borisov-veroyatno-nyama-da-e-nominatsiya-za-premier-_1667148302.png

ази вечер, часове преди този важен политически акт Десислава Атанасова, заедно ...

4 дек. 2022 | 23:33

Първите изтребители F-16 може да са готови през 2024 г., казва военният министър

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29

Димитър Стоянов: Ще дадем на Украйна въоръжение, но не ракетни системи С-300 и МиГ-29-Dimitar-Stoyanov--Shte-dadem-na-Ukrayna-vaorazhenie--no-ne-raketni-sistemi-S-300-i-MiG-29_1670173411.jpg

Продължава търсенето на втора ръка изтребители на лизинг - изпратени са 4 писма ...

4 дек. 2022 | 18:52

Заложени са 724 млн. евро, посочва вицепремиерът

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване

Пеканов предупреди: Парламентът не е одобрил нито един от законите по Плана за възстановяване-Atanas-Pekanov--Balgariya-ochakva-2-7-mlrd--lv--do-kraya-na-godinata_1669448416.jpg

Смятам, че щом влезем в еврозоната, ще имаме по-голямо влияние и ще можем да ...

4 дек. 2022 | 20:56

Има вариант да се направи и с първия, и с втория, и с третия мандат, но трябва воля, заяви лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов: ГЕРБ си имаме премиер, по-добър от мен няма! Но да мислим за такъв, който все пак ще мине
(Видео)

Борисов потвърди! Той ще е кандидат- премиерът: По-добър от мен няма!-Borisov-potvardi--Toy-shte-e-kandidat--premierat--Po-dobar-ot-men-nyama-_1670141708.jpg

"Вторият вариант е да предложим вариант за премиер, който все пак да мине ...

4 дек. 2022 | 10:12

Ако получи такива прокуратурата ще предприеме незабавни действия

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро

Гешев ще изисква от Нидерландия доказателства за преминаване на границата ни за 50 евро,-Ivan-Geshev--Namirame-v-sredata-na-konstitutsionna-kriza--Prizovavam-za-dialog-_1666182217.jpg

Припомняме, че Нидерландия ще гласува на 8 декември против приемането на ...

4 дек. 2022 | 08:43

Политическата криза у нас пречи да реализираме външнополитическите си приоритети, подчертава евродепутатът от ДПС

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз

Илхан Кючук: Случващото се с Шенген подкопава доверието на българските граждани в Европейския съюз-Ilhan-Kyuchuk--Sluchvashtoto-se-s-Shengen-podkopava-doverieto-na-balgarskite-grazhdani-v-Evropeyskiya-sayuz_1670139007.jpg

След като ГЕРБ-СДС получи първия мандат, ДПС е готово да преговаря с ...

4 дек. 2022 | 09:27

Напролет червените линии ще поизбледнеят, смята анализаторът

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март

Димитър Ганев: Хартиената коалиция няма да състави кабинет. Избори - в средата на март-1641382969.jpg

Да управлява сега с БСП и ДПС за ГЕРБ означава да подари местните избори на ПП ...

4 дек. 2022 | 16:54

По думите й двамата не са имали напрежение в отношенията преди това

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва

Актрисата Диана Димитрова за преживяното насилие: Лицето продължава да ме заплашва-Aktrisata-Diana-Dimitrova-za-prezhivyanoto-nasilie--Litseto-prodalzhava-da-me-zaplashva_1670178038.jpg

Тя обясни, че тази седмица е разбрала кои са истинските й приятели и на кого ...

4 дек. 2022 | 20:11

Срещата ЕС - Западни Балкани нищо няма да реши

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара

Георги Марков: Радев да бойкотира срещата в Тирана! Всичко е пунта мара-1614159340.jpg

Рюте още 2017-та каза на Юнкер, който се застъпи за нас за Шенген, че е романтик

4 дек. 2022 | 11:22