Експертен съвет на „Преса“: Какво (не) може да направи парламентът сега

13312 | 28 февр. 2013 | 14:10

Смяна на народни избраници и съд за министри

Автор:Водопад от искания - това е резултатът от протестите, които продължават и след оставката на правителството „Борисов“. Идеи за излизане от кризата и успокояване на недоволните граждани лансират и политиците. Лидерът на БСП Сергей Станишев предложи забрана за прекъсване на тока на българските граждани за три месеца, тъй като се очаква мнозина да закъснеят с плащане на задълженията си. Президентът Росен Плевнелиев настоява за спешни промени в Закона за Черноморското крайбрежие и защита на дюните.


Протестиращите във Варна искат оставката на Кирил Йорданов.


В същото време обществото е в цайтнот. Една от първите идеи на държавния глава бе 41-вото народно събрание да работи до парламентарните избори. Тя бе подета и от гражданската кръгла маса в Сливен. По-вероятно е обаче депутатите да се саморазпуснат, след като служебното правителство започне да работи. От многобройните искания на кръглите маси и на политиците „Преса“ избра настоятелни идеи и се обърна за коментар към експерти с въпроса: „Може ли отиващият си парламент да ги приеме сега, или да ги остави в наследство на 42-рото народно събрание?“


1. Смяна на народни избраници

Категорично „да“ за отзоваване на депутати!


Борислав Цеков, депутат в 39-ото НС, основател на движение „Модерна България“

Възможно ли е отзоваване на изборни представители у нас? Категорично да! В американската конституционна доктрина се извежда триадата на пряката демокрация – гражданска инициатива, референдуми, отзоваване. Глупости говорят някои, че отзоваване съществувало само в Димитровската конституция и в авторитарни режими. Демократичният модел на отзоваване съществува в САЩ, Канада, Германия, Швейцария, Япония и др. В САЩ само през 2011 г. има 151 вота за отзоваване на щатски конгресмени, сенатори, губернатори, кметове и съветници. Спомняте ли си как Арнолд Шварценегер стана губернатор на седмата икономика в света – щата Калифорния?

След като гражданите отзоваха предишния губернатор. Правителството на Дейвид Камерън внесе такъв законопроект през декември. В демокрации от нашата черга като Латвия с допитване въведоха през 2008 г. вот за отзоваване на целия парламент по инициатива на една десета от избирателите. А през 2011 г. отзоваха депутатите заради корупционни скандали. И у нас е в ход подписка за референдум на движение „Модерна България“. Предлага се демократична процедура, която гарантира, че мнозинството не може да отзове опозицията. Основанията са обективни - напускане на листата, установен конфликт на интереси, внесен в съда обвинителен акт за умишлено престъпление, неизпълнение на задълженията за 6 месеца. Следващото условие е да е изтекла една година от мандата. Тогава с подписка от 5% от избирателите в съответния район може да се насрочи вот за отзоваване. Тънкият момент е тук. Вотът е позитивен. За да запази поста си, политикът трябва да получи три четвърти от избирателната квота. Хиляди противници могат да гласуват срещу него, но ако има тази подкрепа, запазва поста си. Ако не, влиза следващият в листата.

С промяна в Закона за местното самоуправление отзоваването на общински съветници и кметове може да стане веднага, в рамките на този парламент. За депутати е нужна конституционна промяна, което ще отнеме месец-два. Що се отнася до искането за съдебна отговорност за министри, те я носят и сега, стига да има кой да я търси. Това е работа на прокуратурата и съда. Извънредни съдилища са недопустими в една демокрация.


2. Едно четвърт от лошите кредити да се изкупуват от държавата

2. Изключително екзотична идея


Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите

Изключително екзотична идея. Винаги съм се възхищавал на хора, които генерират такива уникални мисли. Казвам го с ирония, защото не може така - ял, пил, а някой друг да плаща. Лошите кредити зависят от промяната в икономическата обстановка, недобра преценка на кандидата за кредит, както и на този, който му го дава. Те са функция и от икономическото управление на страната. Не може Бойко Борисов, който не е компетентен в тази област, да те управлява четири години, а после да се чудиш защо става така.

Масовите фалити на фирми, това, че много хора останаха без работа, е следствие от погрешен политически избор. Вярно е, че страдат и гражданите, които не са гласували за това правителство. Кабинетът вземаше базови решения в сферата на икономиката, намесваше се в бизнес средата. Общо взето, нашият модел е частна собственост със силна намеса на държавата, по-скоро на един човек. Защо с данъците ни да се плащат лоши кредити? Тези, които не могат да обслужват задължения, да представят сметките си на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. Надявам се парламентът да не гласува екзотики под натиск, въпреки че мнозинството е съставено от роботи, хора без лица, които само вдигат ръце.

От икономическа гледна точка няма спешни мерки, които Народното събрание да трябва да приеме веднага. Решенията влияят на икономиката след 5-6 месеца. Важно е максимално бързо да има правителство, което да работи и да поеме отговорност.


3. Да се спасят дюните по морето

Промени в 7 закона ще спрат бъдещите строежи


Тома Белев, председател на УС на Асоциацията на парковете в България


Дюните по морето ще бъдат по-добре защитени, ако Народното събрание приеме новите текстове в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие. Заедно с тях се изменят още шест закона - за устройство на територията, за биологичното разнообразие, за горите и др. Най-важната промяна е, че планирани строежи няма да се реализират, ако попадат в защитени територии. Това ще рече, че се спира прилагането на подробни устройствени планове за имоти, в които има дюни.

С промените в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие има леко отстъпление по отношение на защитата на дюните. Върху тях ще могат да се строят обекти на техническата инфраструктура, с национално значение (тръбопроводи), както и свързани с отбраната и сигурността. Но истината е, че сега действащият закон не се прилага от министерствата. И това до голяма степен се дължи на факта, че Агенцията по кадастър не засне дюните и не ги нанесе в публичен регистър, каквото задължение имаше още през 2008 г. Мораториумът за строителство върху определени защитени територии, който се предлага от БСП и среща подкрепа и при част от управляващите, няма да реши трайно проблемите.


4. Забрана за прекъсване на тока за период от 3 месеца

Има логика, но при по-кратък срок


Проф. Атанас Тасев, енергиен експерт

Има резон в идеята на Сергей Станишев да се забрани спирането на тока на потребителите, които обжалват сметките си. Предложението на БСП това да стане за период от три месеца, не е най-подходящият вариант. Трябва да се търси друг срок, три месеца е прекалено дълъг период. Според него трябва да се спазва презумпцията за невиновност на потребителите. Ако клиентите са манипулирали уредите, те трябва да плащат с лихви на дружествата. Заради това при спорна сметка обслужващото предприятие трябва в тридневен срок да провери изправността на електромера.

Предложението на ГЕРБ членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да се избират с две трети мнозинство в парламента е в интерес на потребителите. Задължително трябва да се провери дали тази мярка не противоречи на конституцията. Според основния закон парламентът приема решения с обикновено мнозинство. Българският енергиен холдинг (БЕХ) има съществени фунции както от административна, така и от имиджова гледна точка. Холдингът е инструмент за реформа. Той привлича ресурс, играе на международните пазари. Когато е очевидно, че в БЕХ има дефект и кадрова слабост, е по-добре той да бъде закрит.

Възможността ДКЕВР да променя цената на тока повече от веднъж годишно е опасен механизъм за потребителите. Пътят към ада е постлан само с добри намерения. Целта сега да се намалят сметките ще се осъществи, но по принцип тенденцията е към повишение на цената на електроенергията. Ако се увеличи квотата на АЕЦ „Козлодуй“ в енергийния микс, ще бъде намален износът, който косвено оказва положителен ефект върху сметките на българските потребители. Приходите от износ позволяват да се свият начисленията за добавки за зелена и кафява енергия в сметките.


5. Да се премахне ДДС върху електроенергията

Няма смисъл, ще има повече разходи


Георги Стоев, икономист от „Индъстри уоч“


Няма никакъв смисъл от премахването на Данъка върху добавената стойност върху електроенергията. Подобна мярка не е правилна, защото диференцирана ставка върху ДДС ще бъде трудна за администриране и ще донесе повече разходи за бюджета, отколкото ползи. Винаги съм бил привърженик на намаляването на ДДС, но по-ниска ставка трябва да има за всички стоки и услуги, не само за избрани.

Разговори на тази тема се водят от няколко години и в общи линии мнението е било, че бюджетът, при разумно управление на разходите, може да си позволи по-нисък данък. Смятам, че ставката може да се смъкне дори с 5 процентни пункта - до 15 на сто. Притесненията, че подобна мярка ще намали приходите, не са основателни. Невинаги смъкването на един налог води до по-ниски постъпления. Такъв пример е данъкът върху печалбата. Когато беше намален на 10%, приходите скочиха. Причината за това е абсолютно логична - повече пари остават в частния сектор. Тези средства се насочват към инвестиции и разкриване на нови работни места. Така икономиката като цяло се оживява.


6. Нова избирателна система

Мажоритарен вот укрепва... партиите

Проф. Михаил Константинов, бивш член на ЦИК


Смяната на избирателната система - от пропорционална в мажоритарна - не е възможна сега. Най-важната причина: политиците не я искат. Единствената партия, на която й е безразлично какъв тип система има в България, е ДПС. Мажоритарната не е панацея. От 27 държави, членки на Европейския съюз, в две има такъв избор, в пет системата е смесена, в останалите 20 страни - пропорционална. Протестиращите искат две противоречиви неща - мажоритарен вот и намаляване на влиянието на партиите. Те пропускат, че мажоритарната система укрепва двупартийния модел. При нас вероятно ще бъде трипартиен, тъй като ДПС има твърди избиратели. Сега всеки се изживява като творец на новата държава и едва ли не се следва мисълта на Ленин, че управлението е просто нещо и може да го извърши всяка готвачка. Погрешна мисъл. 

Предложението за пропорционална система с преференции, която дава възможност на гласуващите да преподреждат листата на партиите, го имаше в проекта за промени. Но бе отхвърлено. Да помислим обаче - кандидатите ги редят централите, избирателите едва ли познават добре всеки от тях. Най-много всички да гласуват срещу водача на листата, защото смятат, че е баш партиецът. В следващите дни 41-вото НС едва ли ще пипа изборните закони.  За радикална промяна трябва време и подготовка.

Ако хората обаче са много гневни, те имат реален шанс да си изберат десетки независими кандидати. Как? Във всеки избирателен район протестиращите могат да издигнат двама независими - мъж и жена. Жените да гласуват за жената кандидат, мъжете - за мъжа кандидат. Или обратното. Така обаче всеки от двамата ще получи нужния брой гласове и от всеки район може да има по двама народни представители. Или общо 62-ма. Това е голяма парламентарна група, с която всеки ще се съобразява. Ето ви ход. Нашата система не е изцяло пропорционална, тя позволява да се избират мажоритарни кандидати.
Има и друг лесен вариант протестиращите да имат представители в парламента. Те могат да се явят с регистрацията на две съществуващи малки, неопетнени партии. Така както направи царят през 2001 г., след като бе спънат с регистрацията на НДСВ. Тогава той избра партиите на Весела Драганова и Тошо Пейков и в ЦИК бе записана коалицията НДСВ. 


 (в. Преса, печатно издание, брой от 409 от 28 февруари 2013)


От категорията

Скандални законопроекти. "Промяната" взима на Радев НСО, ДАНС, МВР и шофьора дори!

Скандални законопроекти. "Промяната" взима на Радев службите и шофьора дори!-Skandalni-zakonoproekti---Promyanata--vzima-na-Radev-sluzhbite-i-shofyora-dori-_1669848874.jpg

Въпреки гневната реакция на президента Кирил Петков и хората му са внесли ...

1 дек. 2022 | 01:14

Най-близкият човек до Лили: В най-интимните моменти хората имат усещане, че Лили пее точно за тях

Николай Недеков-Nikolay-Nedekov_1669837579.jpg

В позитивен план Лили бе впечатлена от публиката във всеки един град, за което ...

30 ноем. 2022 | 23:21

Тед Снайдър: Войната между Запада и Изтока в Украйна започва още през 2004-а

Тед Снайдър: Войната между Запада и Изтока в Украйна започва още през 2004-а-Ted-Snaydar--Voynata-mezhdu-Zapada-i-Iztoka-v-Ukrayna-zapochva-oshte-prez-2004-a_1669907996.png

Исторически Западна Украйна е гласувала за президентски кандидати с европейски ...

1 дек. 2022 | 17:18

DW: Когато земята в Украйна замръзне - кой ще надвие в зимната фаза от войната

DW: Когато земята в Украйна замръзне - кой ще надвие в зимната фаза от войната-ISW--Voynata-v-Ukrayna-struva-vse-po-skapo-na-Rusiya_1667456527.jpg

Украйна трябва да прекъсне руските маршрути за доставки – с помощта на ...

1 дек. 2022 | 16:38

Най-важното

136 депутати осигуриха кворума

След среднощния маратон за Изборния кодекс заседанието на НС започва с блиц контрол (На живо)
(Видео)

След среднощния маратон за Изборния кодекс заседанието на НС започва с блиц контрол (На живо)-Sled-srednoshtniya-maraton-za-Izborniya-kodeks-zasedanieto-na-NS-zapochva-s-blits-kontrol--Na-zhivo-_1669965525.png

Като точка трета беше предложено да се гледа Изборният кодекс, като се отложи ...

2 дек. 2022 | 09:16

От ПП нагнетяват обществено напрежение, до няколко дни казваме кого предлагаме за премиер

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Който получи мандата, той ще е номинацията за премиер

Десислава Атанасова, ГЕРБ: Който получи мандата, той ще е номинацията за премиер-Desislava-Atanasova--Borisov-veroyatno-nyama-da-e-nominatsiya-za-premier-_1667148302.png

Този сблъсък е лишен от политическа логика и не знам дали няма да откаже ...

2 дек. 2022 | 08:57

По думите му, за да си партнират с БСП, те трябва да се откажат от хартиената бюлетина

Никола Минчев: Вероятно няма да предлагаме правителство на малцинството

Никола Минчев: Вероятно няма да предлагаме правителство на малцинството-Nikola-Minchev--Upravlenie-s-GERB-i-DPS-e-bezprintsipen-kompromis--na-koyto-ne-sme-gotovi_1667030497.jpg

Минчев не изключва възможно управление на „хартиената коалиция“. Според него ...

2 дек. 2022 | 09:14

От ГЕРБ не да водени разговори с ДПС за подкрепа на първия мандат, съобщи Цонев.

Йордан Цонев: Скептичен съм за съставяне на правителство, нямаме разговори с ГЕРБ

Йордан Цонев: Ще продължим битката гласуването у нас да е като в САЩ и Европа-Yordan-Tsonev-kategorichen--S-tezi-mashini--koito-porodiha-samneniya--poveche-nyama-da-se-glasuva-_1667544701.jpg

Предложихме 100% машинно гласуване. Да заменим 100% машините с които се гласува ...

2 дек. 2022 | 09:00

Според него повечето хора ще гласуват с машини на следващите избори.

Костадинов: Смесеното гласуване ще доведе до изборна вакханалия, президентът да наложи вето

Костадинов: Смесеното гласуване ще доведе до изборна вакханалия, президентът да наложи вето-Kostadin-Kostadinov--PP-izglezhdat-kato-detsa--na-koito-klasnata-se-e-skarala_1666244485.jpg

Затова утре в 12.00 ч. излизаме на протест пред НС за запазването на българския ...

2 дек. 2022 | 09:05

До 2.55 часа парламентът обсъжда на второ четене промените в Изборния кодекс

Пак рекорд! 18 часа заседаваха депутатите за Изборния кодекс. Запазиха район "Чужбина

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1669929935.jpg

Остана досегашната разпоредба, според която многомандатните изборни райони са ...

2 дек. 2022 | 02:55

Полезното действие е, ако някой осъществи собствен, личен жест, каза още режисьорът

Явор Гърдев: Директорът на Народния театър не може да освободи Велислава Кръстева

Явор Гърдев-Yavor-Gardev--Moyata-ostavka-ot-Narodniya-teatar-sashto-e-depozirana_1668527682.jpg

Хората не могат да бъдат уволнявани от работа просто така. Действието, което тя ...

2 дек. 2022 | 04:26

Минеков със заплаха: Ако шефът на Народния театър не извади себе си от блатото, то ще бъде изсушено
(Видео)

Минеков със заплаха: Ако шефът на Народния театър не извади себе си от блатото, то ще бъде изсушено-1659365165.png

Министърът призова Василев Василев да направи необходимото по скандал в театъра ...

1 дек. 2022 | 13:16

Понякога, за да надградим, трябва да разчистим гнилите ябълки

Министър Пулев обмисля да сезира прокуратурата и АДФИ за случващото се в ББР

Министър Пулев обмисля да сезира прокуратурата и АДФИ за случващото се в ББР-Ministar-Pulev-obmislya-da-sezira-prokuraturata-i-ADFI-za-sluchvashtoto-se-v-BBR_1669911836.jpg

Надзорът успя да вкара за гласуване едно за мен доста спорно решение, което ...

1 дек. 2022 | 18:23