Мария Илиева: Музиката е моят свят

26583 | 3 март 2013 | 11:28

Интервю на Боряна АНТИМОВА за концертите в зала ''Олимпия'', дуетите, песните и социалните каузи


„Факт е, че ние, Стрелците, сме голяма работа - умни, талантливи и красиви!“ Трудно е да се каже дали Мария се шегува, или наистина вярва в зодиакалната си характеристика. Тя е такъв перфекционист във всичко, което прави, че успя да наложи респект към личността си в твърде млада възраст. Безспорно е и че отговаря и на трите характеристики на Стрелеца, за които говори - тя е умна, талантлива и красива, чаровна, вдъхновена и със силна харизма.

Пътят на едно от най-значимите имена на съвременната ни музикална сцена тръгва като по ноти. Родена е на 1 декември 1977 г. в старопрестолния град Велико Търново, в семейство на класически музиканти и сякаш наистина носи във вените си болярска кръв. Учи пиано и солфеж от петгодишна, започва да пее на 6 г. Завършва Софийската математическа гимназия и застрахователен бизнес в УНСС. Магистър е и по международни отношения.

Мария Илиева е музикален продуцент с два собствени лейбъла - MI Productions и Stereo room. Има издадени 3 албума и над 25 награди в най-престижните музикални класации. Канена е да подгрява концертите на световни звезди като Джордж Майкъл, Simple Minds, Дани Миноуг, Scorpions и много други. Снимала се е в 5 чужди филмови продукции и като една от безспорните ни звезди е била рекламно лице на няколко международни компании.

 

-Мария, ти ще си втората българка след Лили Иванова, която ще пее в парижката зала „Олимпия“ през март. Разкажи как получи поканата?

- Поканата дойде, както се случват най-хубавите неща - малко неочаквано и много вълнуващо. Миналата година се запознахме с Тони Карейра на фестивала Top of the Top в Полша, където двамата бяхме поканени. След изпълнението ми той дойде при мен и ми предложи да направим дует за предстоящия му албум, който записва с Лондонския симфоничен оркестър. Тони е мегазвезда на латиномузиката, същевременно е невероятен човек и професионалист. За мен беше чест да приема поканата му. Записите направихме в Париж, в едно от топ 3 студиата в Европа. Веднага след това  Тони ме покани да бъда специален гост на турнето му, с което отбелязва 25 години на сцена. Потвърдени са три дати в зала „Олимпия“ в Париж - 8, 9 и 10 март, и две в най-голямата закрита зала в Португалия, арена „Атлантико“ в Лисабон - 22 и 23 март.

- Твоята рецепта как се пълни зала като „Олимпия“ в Париж?

Безгрижно лято във Велико Търново

- Със сигурност е мечта на повечето музиканти в света да стъпят на тази сцена. Много се вълнувам от факта, че концертите на Тони Карейра в „Олимпия“ отдавна са разпродадени. Вярвам, че за да се постигне това, се изискват много талант, труд, постоянство и отдаденост на музиката.

- Какво ново около сътрудничеството ти с Тони Карейра?

- След турнето, живот и здраве, планираме да снимаме видео на дуетната ни песен.

- Наистина ли записваш парче с говорещ папагал? Разкажи за това.

- Това е една голяма смешка, която четох наскоро. Понякога се чудя как някои журналисти могат да имат такова голямо въображение, развито в толкова грешна посока (смее се).

- Парчето I Like беше определено за най-добра песен от България на музикална телевизия „Балканика“. Композираш ли?

- Често имам музикални идеи, които заедно с екипа ми музиканти превръщаме в реалност. Самата аз съм автор заедно с B.O.Y.A.N. на музиката на I Like, текста пък написахме двете с Rachel Row. В албумите ми „Лунен сън“ и „Идваш към мен“ има по няколко песни с мои идеи, в новия, който записвам в момента - също.

- Вече продуцираш млади таланти чрез компанията си Stereo room, не ти ли е рано още за това? В смисъл, би могла да си оставиш повече свободновреме за себе си и за мъжа до теб?

- Създадох „Стереостая“ с мисия. Непрекъснато сме свидетели как изключително талантливи млади българи нямат възможност и поле за изява. Затова аз реших да п р от е г н а ръка на няколко артисти с огромен талант и ярки личности. Щастлива съм с това, което постигаме заедно с Криста, B.O.Y.A.N., KNAS, а до неотдавна и Мона. Удовлетворението от успеха на артистите в лейбъла е огромно.

- Ти си известна със своя перфекционизъм. Към кого е по-висока летвата - към младите артисти от компанията или към теб самата?

- Поставям най-високо летвата пред себе си, но съм взискателна и към артистите, които продуцирам. В крайна сметка моето име и авторитет стоят зад всеки отделен проект. Вярвам, че човек трябва да открие сам за себе си докъде желае да стигне и как ще го направи. От това се тръгва, нататък е дисциплина и надграждане.

- Определяш се като работохоличка. Организирана ли си? Какъв е пределът на енергията ти без почивка?

- Определено съм работохолик. За щастие имам в ъ з м ожн о с т та да се занимавам с това, което най-много обичам, и в този смисъл работата ме зарежда. Понякога имам нужда да се откъсна от всичко и всички за известно време. Харесва ми да си почивам сама, но миналата година осъзнах, че всъщност имам предел на почивката - след две седмици бездействие ми става скучно и нямам търпение да се завърна към работата (смее се).

- Определят те като пряка приемничка на Лили Иванова и безспорна звезда. Какво от стила и професионализма на Лили би искала да вземеш?

- Такова определение може само да ме ласкае. Лили Иванова е невероятна, за всички нас е чест, че можем да се докоснем и да се учим от изкуството и професионализма и. Сигурна съм, че няма артист в България, който да не мечтае един ден да бъде толкова голям в творчеството си, колкото е тя, но малцина си дават сметка, че такова величие се постига с много талант, дисциплина, посвещение и жертвоготовност.

Мария и Графа - добри приятели, колеги и великолепният им дует в парчето „Крадена любов“

- Ти не си сред артистите, които казват: „Живея в България, затова световните сцени са недостъпни за мен.“ Кое подхранва твоето добро самочувствие и оптимизъм?

- Вярвам, че границите са само в ума ни. Уви, те са и най-трудните за прекрачване.

- Родена си в артистично семейство. Майка ти Ваня Монева е диригент на женския народен хор „Космически гласове“, а покойният ти баща Красимир Илиев приживе бе концертмайстор на Софийския духов оркестър. Мислила ли си дали животът ти би тръгнал в тази посока, ако не беше обкръжена от музика?

- От малка съм закърмена с музика, но съм благословена родителите ми да не са хора, които въпреки волята ми ще ме поведат в една или друга посока. Като тийнейджър аз сама реших да се захвана с нещо съвсем различно от музиката и избрах да уча в Софийската математическа гимназия, която завърших, след което продължих в УНСС. Музиката ме откри отново като студентка и тогава си дадох сметка, че това е призванието ми.

- Като дете плачеше ли, че те карат да свириш на пиано? Страдаше ли за безгрижните игри на улицата?

- Спомням си колко непосилни понякога ми се виждаха безкрайните уроци. Трябва да си призная, че се е случвало, вместо да свиря, тайно да се измъквам през прозореца, за да играя с децата.

- Като коренячка търновка вярваш ли, че все още е останала болярска кръв у вас, родените в старопрестолния град момичета, и че това ви прави
с нещо по-различни от другите българки?

- Разбира се - ние сме принцеси! (Смее се.)

- Тия дни беше на почивка на едно топло място. Къде, ако не е тайна? Как предпочиташ да прекарваш почивката си?

- Много обичам да съм сама, да се откъсна от всичко и просто да си лежа на плажа с книга в ръка. Така и направих - харесах си един остров на Карибите и заминах. Беше страхотно.

- Фотографията е една от любимите ти страсти. Какво снима напоследък?

- Много ми е интересно, когато хвана фотоапарата, затова винаги снимам всичко и всички. Най-новите ми снимки са тези от почивката.

- За коя друга твоя страст още не знаем?

- Напоследък хип-хопът ми е голяма страст. Съвсем скоро ще излязат две български хип- хоп песни, в които участвам. Едната е на рапъра Dee, с когото работим върху благотворителния сингъл Bad dream в подкрепа на борбата срещу трафика на хора и насилствената проституция - кауза, към която съм съпричастна от години. Другата песен е с KNAS, хип-хоп артиста на „Стереостая“, и Bacardy, шведски рапър, който дойде в България специално за да се включи в проекта. Песента се казва Wanna Be The Best, вече снимахме видеото към нея - режисьор е младият талант, носител на
награда за най-добър режисьор от наградите за хип-хоп, BASHMOTION.

- Случвало ли ти се е да прекараш един ден, без да пееш и слушаш музика?

- Не... дори не мога да си го представя. Музиката е целият ми свят.

- Защо винаги криеш красивите си очи зад тъмни очила? Това само артистичен маниер ли е, или има връзка с някакъв твой проблем отпреди?

- Очилата са любимият ми аксесоар, имам много и най-различни модели. Харесва ми да ги нося, просто са част от стила ми.

- При толкова много концерти, записи и продуциране остава ли достатъчно време за любовта?

- Да, любовта трябва да е навсякъде и във всичко, което правиш.

- Казват, че колкото по-успешен е един артист, толкова по-трудно му е в личния живот. Притеснява ли те, че твоите ангажименти може да натежат на любимия?

- Ако работата натежи на любовта или пък любовта на работата, значи нещо в някое от двете не е наред.

- Ти се включи в много социално значими акции, какво от живота около теб най-много те разстройва?

- Обичам да се ангажирам със социални каузи, в които виждам смисъл. Има безкрайно много несправедливости, които не можем просто да подминем. От миналата година работя с фондация „Цветан Цанов“ за превенция на насилието между децата в България. С D2 записахме и благотворителния сингъл „С теб научих как“. Фонда- цията е на името на дванадесетгодишния Цецко, който беше зверски убит от свой връстник през 2011 г. Такива актове ме ужасяват и натъжават.

- Кога за последен път плака?

- Плача рядко. Изпратих баща ми преди няколко месеца и това сбогуване беше много тежко за мен.

- Пролетта е близо, с какви надежди е свързана тя за теб?

- Пролетта е любимият ми сезон и нямам търпение да стане топло и зелено. Надявам се на добро здраве и дух, защото ми предстоят много интересни музикални приключения. Подготвям и нов самостоятелен сингъл, който е почти готов и искрено се надявам да ви хареса!

(в. Преса, печатно издание, брой 412 от 3 март 2013)


 


От категорията

Кеворк Кеворкян: Приковани на кръста

Кеворк Кеворкян-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Денков дори не се сети да извади срещу виелиците бронетранспортьорите, които ...

9 дек. 2023 | 16:24

Military Watch Magazine: САЩ са притеснени от тежките загуби на западна бронирана техника в Украйна

Унищожени американски БМП Брадли на фронта в Украйна-Unishtozheni-amerikanski-BMP-Bradli-na-fronta-v-Ukrayna_1702128911.jpg

Нови кадри показват как руски войници завладяват поредната порция германски ...

9 дек. 2023 | 15:34

Белези на свободата: Назад във времето с Александър Йорданов
(Видео)

Александър Йорданов Кадър: Нова нюз-Aleksandar-Yordanov-Kadar--Nova-nyuz_1702148336.jpg

Получава покана да се присъедини към новата вълна от човека, от когото се е ...

9 дек. 2023 | 20:55

Изпълнителният директор на МВФ за България: Трябва да овладеете инфлацията

Изпълнителният директор на Международния валутен фонд за България – Пол Хилберс Снимка: БНТ-Izpalnitelniyat-direktor-na-Mezhdunarodniya-valuten-fond-za-Balgariya---Pol-Hilbers-Snimka--BNT_1702138780.png

Необходимо е да се запази валутния борд, както и фискални политики в ...

9 дек. 2023 | 18:18

Най-важното

Ако бях на мястото на Хинков, бих подал оставка отдавна, каза той

Радомир Чолаков: Борисов трябва да е премиер, а вицепремиер - Пеевски и Василев или Петков
(Видео)

Радомир Чолаков: Борисов трябва да е премиер, а вицепремиер - Пеевски и Василев или Петков-Pravnata-komisiya-prie-na-parvo-chetene-zakona-za-lichniya-falit-na-parvo-chetene_1669822664.jpg

Разделянето на ВСС, диспропорцията, която се получава в двете - обществената и ...

9 дек. 2023 | 20:39

България е под много тежък външен натиск, което е агония за националния ни суверенитет

Проф. Георги Близнашки: Поправките в Конституцията са грешни и се дължат на озлобление
(Видео)

Проф. Георги Близнашки: Поправките в Конституцията са грешни и се дължат на озлобление-1597650321.png

Двойното гражданство води до раздвояване на лоялността. Ако искаш да работиш за ...

9 дек. 2023 | 17:02

Има опасност скрити зад офшорка хора с неясен капитал да купят "Лукойл"

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти

Кирил Петков: Начело на регулаторите трябва да застанат политически лица, не вярвам на експерти-Kiril-Petkov-Snimka--BTA_1696695208.jpg

"Ако някой от тези партии каже, че вярва на другия, ще е лъжа. Тук ...

9 дек. 2023 | 16:06

Сглобката си разпределя регулаторите даже и през Конституцията, за да векува във властта, заяви тя

Корнелия Нинова: Абсурд е да управляват хора с двойно гражданство
(Видео)

Корнелия Нинова Снимка: Нова тв-Korneliya-Ninova-Snimka--Nova-tv_1702117972.jpg

"Местната власт е единствената стабилна власт и то в следващите 4 години. ...

9 дек. 2023 | 12:32

В момента по-важните теми са свързани с конституционните промени и приемането на бюджета.

Даниел Митов: Никой не гледа към правителството като авторитет, който задава посоката

Даниел Митов: Никой не гледа към правителството като авторитет, който задава посоката-1655541543.png

Митов посочи още, че правителството на акад. Денков „върши нещо“, но отчете, че ...

9 дек. 2023 | 09:41

Вижда се желание да се избута свалянето на дерогацията към периода, когато Габриел ще стане премиер

Румен Христов, СДС: Виждаме, че в 17 държави цените на горивата са по-ниски от тези у нас

Румен Христов, СДС: Виждаме, че в 17 държави цените на горивата са по-ниски от тези у нас-Rumen-Hristov--Tryabva-smelost-za-prilagane-na-nepopulyarni-merki-sreshtu-visokite-tseni_1678356260.png

Той заяви, че винаги са отстоявали тезата за един консервативен и балансиран ...

9 дек. 2023 | 09:47

На страж пред “Вечния огън” се извисява коледна елха - като доказателство за днешната ни Безпросветност, Безродност и Безсъщност.

Валерия Велева: Безпросветност, Безродност и Безсъщност

Коледно настроение на площад "Св. Александър Невски"-Koledno-nastroenie-na-ploshtad--Sv--Aleksandar-Nevski-_1702135368.jpg

Впрочем цяла София е потънала в угнетяваща сивота - мръсни улици, няма светеща ...

9 дек. 2023 | 17:21

Изследването показва още, че най-щастливи в Европа са домакинствата, в които има дете

"Евростат": Българите са най-нещастната нация в Европейския съюз

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1702136612.jpg

България е единствената страна от 27-те в Европейския съюз, чиито граждани са ...

9 дек. 2023 | 17:42

Министерството подари на децата и уикенд в базата на ведомството в Боровец

Калин Стоянов към децата на МВР: Носете в сърцата си вярата в доброто

Снимка: МВР-Snimka--MVR_1702146522.jpg

"В мое лице имате приятел, който винаги ще се отзове, когато се нуждаете ...

9 дек. 2023 | 20:28