Мария Илиева: Музиката е моят свят

25502 | 3 март 2013 | 11:28

Интервю на Боряна АНТИМОВА за концертите в зала ''Олимпия'', дуетите, песните и социалните каузи


„Факт е, че ние, Стрелците, сме голяма работа - умни, талантливи и красиви!“ Трудно е да се каже дали Мария се шегува, или наистина вярва в зодиакалната си характеристика. Тя е такъв перфекционист във всичко, което прави, че успя да наложи респект към личността си в твърде млада възраст. Безспорно е и че отговаря и на трите характеристики на Стрелеца, за които говори - тя е умна, талантлива и красива, чаровна, вдъхновена и със силна харизма.

Пътят на едно от най-значимите имена на съвременната ни музикална сцена тръгва като по ноти. Родена е на 1 декември 1977 г. в старопрестолния град Велико Търново, в семейство на класически музиканти и сякаш наистина носи във вените си болярска кръв. Учи пиано и солфеж от петгодишна, започва да пее на 6 г. Завършва Софийската математическа гимназия и застрахователен бизнес в УНСС. Магистър е и по международни отношения.

Мария Илиева е музикален продуцент с два собствени лейбъла - MI Productions и Stereo room. Има издадени 3 албума и над 25 награди в най-престижните музикални класации. Канена е да подгрява концертите на световни звезди като Джордж Майкъл, Simple Minds, Дани Миноуг, Scorpions и много други. Снимала се е в 5 чужди филмови продукции и като една от безспорните ни звезди е била рекламно лице на няколко международни компании.

 

-Мария, ти ще си втората българка след Лили Иванова, която ще пее в парижката зала „Олимпия“ през март. Разкажи как получи поканата?

- Поканата дойде, както се случват най-хубавите неща - малко неочаквано и много вълнуващо. Миналата година се запознахме с Тони Карейра на фестивала Top of the Top в Полша, където двамата бяхме поканени. След изпълнението ми той дойде при мен и ми предложи да направим дует за предстоящия му албум, който записва с Лондонския симфоничен оркестър. Тони е мегазвезда на латиномузиката, същевременно е невероятен човек и професионалист. За мен беше чест да приема поканата му. Записите направихме в Париж, в едно от топ 3 студиата в Европа. Веднага след това  Тони ме покани да бъда специален гост на турнето му, с което отбелязва 25 години на сцена. Потвърдени са три дати в зала „Олимпия“ в Париж - 8, 9 и 10 март, и две в най-голямата закрита зала в Португалия, арена „Атлантико“ в Лисабон - 22 и 23 март.

- Твоята рецепта как се пълни зала като „Олимпия“ в Париж?

Безгрижно лято във Велико Търново

- Със сигурност е мечта на повечето музиканти в света да стъпят на тази сцена. Много се вълнувам от факта, че концертите на Тони Карейра в „Олимпия“ отдавна са разпродадени. Вярвам, че за да се постигне това, се изискват много талант, труд, постоянство и отдаденост на музиката.

- Какво ново около сътрудничеството ти с Тони Карейра?

- След турнето, живот и здраве, планираме да снимаме видео на дуетната ни песен.

- Наистина ли записваш парче с говорещ папагал? Разкажи за това.

- Това е една голяма смешка, която четох наскоро. Понякога се чудя как някои журналисти могат да имат такова голямо въображение, развито в толкова грешна посока (смее се).

- Парчето I Like беше определено за най-добра песен от България на музикална телевизия „Балканика“. Композираш ли?

- Често имам музикални идеи, които заедно с екипа ми музиканти превръщаме в реалност. Самата аз съм автор заедно с B.O.Y.A.N. на музиката на I Like, текста пък написахме двете с Rachel Row. В албумите ми „Лунен сън“ и „Идваш към мен“ има по няколко песни с мои идеи, в новия, който записвам в момента - също.

- Вече продуцираш млади таланти чрез компанията си Stereo room, не ти ли е рано още за това? В смисъл, би могла да си оставиш повече свободновреме за себе си и за мъжа до теб?

- Създадох „Стереостая“ с мисия. Непрекъснато сме свидетели как изключително талантливи млади българи нямат възможност и поле за изява. Затова аз реших да п р от е г н а ръка на няколко артисти с огромен талант и ярки личности. Щастлива съм с това, което постигаме заедно с Криста, B.O.Y.A.N., KNAS, а до неотдавна и Мона. Удовлетворението от успеха на артистите в лейбъла е огромно.

- Ти си известна със своя перфекционизъм. Към кого е по-висока летвата - към младите артисти от компанията или към теб самата?

- Поставям най-високо летвата пред себе си, но съм взискателна и към артистите, които продуцирам. В крайна сметка моето име и авторитет стоят зад всеки отделен проект. Вярвам, че човек трябва да открие сам за себе си докъде желае да стигне и как ще го направи. От това се тръгва, нататък е дисциплина и надграждане.

- Определяш се като работохоличка. Организирана ли си? Какъв е пределът на енергията ти без почивка?

- Определено съм работохолик. За щастие имам в ъ з м ожн о с т та да се занимавам с това, което най-много обичам, и в този смисъл работата ме зарежда. Понякога имам нужда да се откъсна от всичко и всички за известно време. Харесва ми да си почивам сама, но миналата година осъзнах, че всъщност имам предел на почивката - след две седмици бездействие ми става скучно и нямам търпение да се завърна към работата (смее се).

- Определят те като пряка приемничка на Лили Иванова и безспорна звезда. Какво от стила и професионализма на Лили би искала да вземеш?

- Такова определение може само да ме ласкае. Лили Иванова е невероятна, за всички нас е чест, че можем да се докоснем и да се учим от изкуството и професионализма и. Сигурна съм, че няма артист в България, който да не мечтае един ден да бъде толкова голям в творчеството си, колкото е тя, но малцина си дават сметка, че такова величие се постига с много талант, дисциплина, посвещение и жертвоготовност.

Мария и Графа - добри приятели, колеги и великолепният им дует в парчето „Крадена любов“

- Ти не си сред артистите, които казват: „Живея в България, затова световните сцени са недостъпни за мен.“ Кое подхранва твоето добро самочувствие и оптимизъм?

- Вярвам, че границите са само в ума ни. Уви, те са и най-трудните за прекрачване.

- Родена си в артистично семейство. Майка ти Ваня Монева е диригент на женския народен хор „Космически гласове“, а покойният ти баща Красимир Илиев приживе бе концертмайстор на Софийския духов оркестър. Мислила ли си дали животът ти би тръгнал в тази посока, ако не беше обкръжена от музика?

- От малка съм закърмена с музика, но съм благословена родителите ми да не са хора, които въпреки волята ми ще ме поведат в една или друга посока. Като тийнейджър аз сама реших да се захвана с нещо съвсем различно от музиката и избрах да уча в Софийската математическа гимназия, която завърших, след което продължих в УНСС. Музиката ме откри отново като студентка и тогава си дадох сметка, че това е призванието ми.

- Като дете плачеше ли, че те карат да свириш на пиано? Страдаше ли за безгрижните игри на улицата?

- Спомням си колко непосилни понякога ми се виждаха безкрайните уроци. Трябва да си призная, че се е случвало, вместо да свиря, тайно да се измъквам през прозореца, за да играя с децата.

- Като коренячка търновка вярваш ли, че все още е останала болярска кръв у вас, родените в старопрестолния град момичета, и че това ви прави
с нещо по-различни от другите българки?

- Разбира се - ние сме принцеси! (Смее се.)

- Тия дни беше на почивка на едно топло място. Къде, ако не е тайна? Как предпочиташ да прекарваш почивката си?

- Много обичам да съм сама, да се откъсна от всичко и просто да си лежа на плажа с книга в ръка. Така и направих - харесах си един остров на Карибите и заминах. Беше страхотно.

- Фотографията е една от любимите ти страсти. Какво снима напоследък?

- Много ми е интересно, когато хвана фотоапарата, затова винаги снимам всичко и всички. Най-новите ми снимки са тези от почивката.

- За коя друга твоя страст още не знаем?

- Напоследък хип-хопът ми е голяма страст. Съвсем скоро ще излязат две български хип- хоп песни, в които участвам. Едната е на рапъра Dee, с когото работим върху благотворителния сингъл Bad dream в подкрепа на борбата срещу трафика на хора и насилствената проституция - кауза, към която съм съпричастна от години. Другата песен е с KNAS, хип-хоп артиста на „Стереостая“, и Bacardy, шведски рапър, който дойде в България специално за да се включи в проекта. Песента се казва Wanna Be The Best, вече снимахме видеото към нея - режисьор е младият талант, носител на
награда за най-добър режисьор от наградите за хип-хоп, BASHMOTION.

- Случвало ли ти се е да прекараш един ден, без да пееш и слушаш музика?

- Не... дори не мога да си го представя. Музиката е целият ми свят.

- Защо винаги криеш красивите си очи зад тъмни очила? Това само артистичен маниер ли е, или има връзка с някакъв твой проблем отпреди?

- Очилата са любимият ми аксесоар, имам много и най-различни модели. Харесва ми да ги нося, просто са част от стила ми.

- При толкова много концерти, записи и продуциране остава ли достатъчно време за любовта?

- Да, любовта трябва да е навсякъде и във всичко, което правиш.

- Казват, че колкото по-успешен е един артист, толкова по-трудно му е в личния живот. Притеснява ли те, че твоите ангажименти може да натежат на любимия?

- Ако работата натежи на любовта или пък любовта на работата, значи нещо в някое от двете не е наред.

- Ти се включи в много социално значими акции, какво от живота около теб най-много те разстройва?

- Обичам да се ангажирам със социални каузи, в които виждам смисъл. Има безкрайно много несправедливости, които не можем просто да подминем. От миналата година работя с фондация „Цветан Цанов“ за превенция на насилието между децата в България. С D2 записахме и благотворителния сингъл „С теб научих как“. Фонда- цията е на името на дванадесетгодишния Цецко, който беше зверски убит от свой връстник през 2011 г. Такива актове ме ужасяват и натъжават.

- Кога за последен път плака?

- Плача рядко. Изпратих баща ми преди няколко месеца и това сбогуване беше много тежко за мен.

- Пролетта е близо, с какви надежди е свързана тя за теб?

- Пролетта е любимият ми сезон и нямам търпение да стане топло и зелено. Надявам се на добро здраве и дух, защото ми предстоят много интересни музикални приключения. Подготвям и нов самостоятелен сингъл, който е почти готов и искрено се надявам да ви хареса!

(в. Преса, печатно издание, брой 412 от 3 март 2013)


 


От категорията

ДПС представи предложенията си за промени в Конституцията (ДОКУМЕНТ)

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права-Predlozheniyata-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--razdelenie-na-VSS-i-glaven-prokuror-s-oryazani-prava_1686212392.jpg

Проектът за конституционни промени предвижда още уреждане на въпроса с ...

8 юни 2023 | 11:19

Ето проектът на ДПС за промени в Конституцията: Главният прокурор да има само методическа функция

Проектът на ДПС за промени в Конституцията: Орязване на правомощията на главния прокурор-Proektat-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--Oryazvane-na-pravomoshtiyata-na-glavniya-prokuror_1686135030.jpg

Характерно за промените е, че те не налагат свикване на Велико народно ...

7 юни 2023 | 13:49

„Вашингтонският консенсус" е мъртъв. Ще има ли нов?

Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан обяви "Вашингтонския консенсус", който призовава за неолиберална глобална икономическа политика, за мъртъв--Rusiya-nabarzo-organizira-psevdoreferendumi--v-Ukrayna--zayavi-dnes-savetnikat-po-natsionalnata-sigurnost-na-Beliya-dom-Dzheyk-Salivan--kritikuvayki-Moskva-_1663700489.jpg

"Новият Вашингтонски консенсус“ включва твърдост към Китай, следване на ...

8 юни 2023 | 12:12

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение-1568320806.jpg

Изтърбушена държава, абсолютно – това никак не е преувеличено. Но никой от ...

6 юни 2023 | 10:37

Най-важното

Така пред съдебния съвет остава висящо второто предложение заради изказването на Гешев, че в парламента има "политически боклук"

Шок във ВСС! Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха искането си за освобождане на Гешев

Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха първото си искане за освобождане на Гешев-Shestima-chlenove-na-prokurorskata-kolegiya-ottegliha-parvoto-si-iskane-za-osvobozhdane-na-Geshev_1686212502.jpg

То беше за твърдяни нарушения, накърняващи престижа на съдебната власт във ...

8 юни 2023 | 11:20

И Пеевски, и Карадайъ бяха категорични, че не коментират състава на комисиите в НС

Пеевски поиска нов обществен договор: Умнокрасивите не могат да ни налагат нищо!

Пеевски поиска нов общестнен договор: Умнокрасивите не могат да ни налагат нищо!-Peevski-poiska-nov-obshtestnen-dogovor--Umnokrasivite-ne-mogat-da-ni-nalagat-nishto-_1686215366.jpg

Трябва да кацнат в парламента, защото се реят още и не разбират какво се случва ...

8 юни 2023 | 12:08

Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски, подчерта Цонев

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!-Tsonev-kam-Hristo-Ivanov--Peevski-razraboti-proekta-za-promeni-v-Konstitutsiyata--nyama-da-go-otteglim-_1686209101.jpg

В кулоарите на парламента Пеевски повтори думите на Цонев: "Наше право е ...

8 юни 2023 | 10:20

Финансовият министър смени ръководствата на НАП и Митниците само ден след като беше назначен на поста

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите-Asen-Vasilev--Napravihme-vsichko--koeto-GERB-poiskaha-ot-nas--sega-tryabva-da-vzemat-reshenie_1683100982.png

Искам събираемостта да се увеличи. Всеки ден получавам сводки и затова взех ...

8 юни 2023 | 11:29

Той посочи, че няма поглед върху работата на своя предшественик – Борис Михайлов

Спецов: Първо ще се запозная с реалните данни за събираемостта на приходите

Спецов: Първо ще се запозная с реалните данни за събираемостта на приходите-1641298335.png

Шефът на НАП коментира, че е имал колебания дали да влезе в ...

8 юни 2023 | 11:56

Единствено ние внесохме закони с грижа за хората, подчертава лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Управляващото мнозинство се изби на втория ден

Корнелия Нинова: Управляващото мнозинство се изби на втория ден-Korneliya-Ninova--Upravlyavashtoto-mnozinstvo-se-izbi-na-vtoriya-den_1686212533.jpg

Последния месец и половина паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да ...

8 юни 2023 | 11:20

В програмата са и поправки в Закона за чужденците и Търговския закон

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване (НА ЖИВО)
(Видео)

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване-Deputatite-obsazhdat-udarno-zakonoproekta-anti-Geshev-Snimka-BTA_1685099437.jpg

Депутатите ще обсъдят проект на решение, внесен от Министерски съвет, за ...

8 юни 2023 | 08:10

ВСС спори как да продължи след оттеглянето на първото искане за освобождаване на Гешев

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор (На живо)
(Видео)

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор-Prokuraturata--Proveryavat-se-nad-70-signala-sreshtu-Ivan-Geshev_1684843821.jpg

„Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително ...

8 юни 2023 | 08:03

Той смята, че сегашният главен прокурор Иван Гешев трябва да бъде сменен

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор-Kostadin-Kostadinov-za-izyavlenieto-na-Kovachevski--Podobni-izkazvaniya-sa-otkrovena-provokatsiya--Snimka-BTA_1684408151.jpg

Като си помисля у нас какви хора стават министри на правосъдието, би било ...

8 юни 2023 | 09:49