Димо Алексиев: Всеки отглежда своя Левски в душата си

31303 | 10 март 2013 | 12:20

Моят театър би бил на крайности, които все пак не стигат до извратености.


''Ако може някакъв малък текст, с малка снимчица“, пазари се Димо по телефона. Но как ли ще се скрие от всенародната любов, след като на 18 февруари започна снимките във филма „Васил Левски“ с режисьор Максим Генчев? Хората ще го олицетворяват с Апостола... С мерките си 194 cм/89 кг, с чупливата си руса коса и сини очи той спокойно би могъл да се класира за секссимвол. Но Димо мрази необузданата крещяща публичност и напудрените статии, които не носят нищо добро на артиста. Сивито му за кастинги, в което пише дори номера на обувките му (47-49!), е впечатляващо за 29-те му години.

Роден е на 29 юли 1983 г. в София. Завършил е НАТФИЗ при доц. Веселин Ранков с наградата „НАЙ-НАЙ“. През 2009 г. Димо получи „Аскеер“ за изгряваща звезда за ролята си на Калигула във Варненския театър. Бил е Ромео на варненска сцена и Сирано дьо Бержерак в Народния. Напоследък стана широко известен в ролите на близнаците Мирослав и Славомир в сериала „7 часа разлика“. Има дъщеря Лора на година и 9 месеца от актрисата и финалистка във втория „Мюзик айдъл“ Анна Топалова. Двамата са неразделни вкъщи - а напоследък и като режисьорски тандем от завършването им на НАТФИЗ.

 

 

Като Калигула в едноименния спектакъл на Явор Гърдев на Варненския драматичен театър „Стоян Бъчваров“.

- Димо, предстои ти премиера на„Буря“ на А. Н. Островски в Руския културно-информационен център на 13 март?

- Да, събрахме се ентусиасти и поставихме началото. Правихме благотворителни концерти за събиране на средства за декори и костюми, подкрепиха ни „Грамофон“, „Точка Бг“ и други приятели. Тримата заедно с Анна Топалова и Минко Ламбов бяхме първите, после се включиха и всички останали, които участват в този спектакъл. Към нашия екип са Ивелина Балчева, Явор Веселинов, Тихомир Делидобрев, Боби Борисов, Христо Порязов, Румен Григоров.

- Освен че си на сцената, ти режисираш спектакъла заедно с Анна Топалова. Не е ли много смело за един 29-годишен актьор?

- Това е много интересна пиеса. След като я прочетох, ми хареса как е изградена и написана. Като съдържание тя е много актьорска - колкото повече се играе, толкова по-добра ще става - има много накъде да зрее. Образите са така добре написани, всичко е така добре подредено и логично, че единствено трябва да се изиграе. Не се приемам като режисьор, а като гледащ актьор.

Преди много съм се дразнил от тази невъзможност и неизчакване да чуеш какво ти подава актьорът. Режисьорът би трябвало да доразвива това, което показва актьорът, в желаната от него посока, да го облагородява, да го уголемява, да го дозира. А не да си наложи и изисква неговото гениално виждане. Комплексарско е някак. Аз и Анна винаги сме започвали от актьора.

- От 18 февруари започна снимки в ролята на Апостола… Даваш ли си сметка какво е да поемеш ролята на Левски?

- Аз не мога да го разбера това. Знам, че хората много искат да чуят как им обяснявам за подготовката ми за Левски, как за тази роля три месеца съм бил послушник в манастир, а успоредно е вървяла физи- ческата ми подготовка и ездата, и други подобни истории, които сме слушали от онези там, отвъд океана. И аз също много бих се радвал подобно нещо да ми се случи, но за съжаление мястото е България и тук всичко се прави по-иначе.

- Но става въпрос за националната ни икона… Това не те ли притеснява?

- Точно защото е националната ни икона, всеки си има своя Левски, всеки носи свой образ в сърцето си. Всеки си отглежда своя Левски. Ето защо хората ще видят това, което аз усещам и си представям за него, и после може да го харесат или не. Икона - хубаво, ама Левски е бил човек. Освен това не вярвам, че той е истински идол на българския народ. Няма как да ме убедят, че е идол, а хиляди фенове да викат на стадиона „К.р за Левски“! Ама това е игра и те били запалянковци, ама българи ли са? И какво викат? И то е много показателно за всичко в чудната ни държава град, както я наричам. Същото е с Ботев и с толкова други абсурди.

- Стана широко известен на хората с двойната си роля на близнаците Мирослав и Славомир в сериала „7 часа разлика“. Тежко ли ти беше да се превъплътиш веднъж в гей, втори път - в хетеросексуален?

- Не, не ми беше трудно. Роли като всички други.

- По нашите ширини мъжете не са толерантни към гейовете, а някои актьори дори отказват подобни роли, да не ги свързват после с това…

- А, това ми звучи като „гузен негонен бяга“. Българските мъже обичат да играят гейове, всеки обича да се прави на пе..раст, особено в компания, то е преди циганин и след пиян, защото е много яко така да се превъплъщаваш. Аз щях да си направя много по-добре ролята, ако първо бях Славомир, а после трябваше да изиграя гея. Така че малко съжалявам за образа на Миро, сега бих го направил по-плътен и по-хубав.

- Минаваш за индивидуалист, това пречило ли ти е да реализираш някои свои планове и мечти?

- Не се приемам като индивидуалист, а като човек, който си защитава правата и съветва и други да го правят.

- През 2009 г. получи „Аскеер“ за изгряваща звезда за страхотния Калигула, поставен от Явор Гърдев във Варна. Това не е ли като сбъдната мечта, нещо като да играеш Хамлет?

- Страхотен е наистина. Прекрасно го усещам, защото след толкова време вече мога да кажа, че това представление е узряло. За съжаление то не мърда много от Варна. Но за мен друг такъв спектакъл няма в България.

След като изгледаш „Калигула“, си мислиш поне половин час за него, след това те кара да си помислиш още, на всички налага да мислят. И той не е жесток образ, а един много чувствителен човек.

- Е как така?! В представите ни е някакъв изрод, чудовище?

- Хората го правят чудовище. Той просто не може да понася тяхното спокойствие и търпение, затова стига до крайности, за да ги задейства. Това много пасва в момента на обстановката по нашите улици. Гениално построена постановка на Явор Гърдев, Никола Тороманов, Калин Николов и текстът на Албер Камю е зашеметяващ. Това е празник за актьорите! На 16 март са следващите представления във Варна, играе се пред сто човека избрана публика.

На снимки за филма за Васил Левски.

- Във Фейсбук пише за теб Free Spirit Sofia - co-Director + Masajist… Как да се разбира това?

- Free Spirit е просто свободен дух. Ние сме кръг от хора с различни професии, които се обединяват от любовта към театъра. Хора, които обичат да правят театър и са готови да го правят, дори ако това за момента не им носи дивиденти.

- Обявил си се още като „арт миньор“…

- Актьорството е къртовска работа, освен това непрекъснато се бориш с кал, опасности, мръсотия и мизерни условия и всичко - с надеждата, че някога ще напипаш скъпоценната жила. Ако вложиш достатъчно труд в копаенето, ще стигнеш до залеж. Тук сам решаваш от кой тип да бъдеш - занаятчия или актьор…

- Какво от миналото ти те е накарало да се развиваш в тази посока?

- Аз имах много хубаво детство, в голям двор като на село в малко градче, Кнежа. Имах много време за себе си. За жалост тогава не бях открил щастието да се заровиш в книгите. Много време прекарвах с разни животни. Никога не съм си представял, че ще бъда актьор. И именно желанието ми за свобода ме е накарало вероятно да се пробвам в актьорството. Не съм си представял, че ще седя на някакъв стол от 8 до 12 и 30, след това обедна почивка и т.н. Стигнах до актьорството, намерих си го!

- Възможно ли е да не правиш компромиси в работата си заради хляба?

- Да, възможно е. С лишения, търпение и воля. Въпрос на избор. Ти или го правиш докрай, защото вярваш в това, или не го правиш. Трети вариант няма. Така е било и при Левски. Той е бил човек на крайностите - или-или, бяло-черно. Свобода или смърт. Това са неща конкретни и ясни, те не търпят отлагане, усукване и увъртане. И това е много хубаво! Както всеки носи в себе си Левски, всеки може да му даде живот, като се опита да бъде като него.

- Ще останеш ли в България?

- Не, разбира се, какво да правя тук? Няма да се отказвам от това, което обичам, но предпочитам да се блъскам някъде и да успея на място, където ще си заслужава да успея. Защото в България е много лесно да успееш. Всъщност у нас е много лесно да станеш известен и к’во от т’ва?

- Като гледа човек сивито ти, ще се продадеш без проблем на Запад. Какво пише тук - фехтовка, танци, пеене, екстремни спортове, езда, кънки на лед, волейбол, акробатика, ски, клоунада… А каскадьор защо?

- Защото много рано разбрах, че нямам връзки да се вмъкна в тия среди и няма да е лесно, дори и да правя нещо, което другите актьори не могат добре. И тъпакът Димо, вместо да научи перфектно няколко езика, се хвана с каскади, за което главно е виновен Емил Видев и съм му много задължен. Правех предимно бойни падания и такива разни мелета…

- Не отговаряш на лични въпроси, но кажи нещо за детето си?

- Имам прекрасна дъщеря, много сладко мъниче на година и девет месеца, казва се Лора. Представям си нейният живот да премине далече от България. Аз затова искам да изляза в чужбина.

Като Ромео на сцената на Варненския театър „Стоян Бъчваров“.

- Един въпрос от почитателка: твоята представа за истинска жена?

- У жената ценя най-много искреността. Но тя много трудно се постига. Да си истински искрен с някого, е по-болезнено от лукса да имаш много истински приятели.

- Да, но нали мъжете цените гръдни обиколки, дължина на бедрата…

- Това вече влиза в пълния пакет. (Смее се.) Всеки иска да има добра, вярна, умна и красива жена. Проблемите започват, когато добрата разбере за вярната, а умната надуши красивата. (Смее се.)

- Ти си харесван мъж, но даваш вид на презиращ суетата, не правиш фотосесии, на които си красив и лъскав…

- Чак пък красив - не бих казал, но нямам проблеми да съм в образа на красив или в образа на грозен човек. Важното е да си истински и да си го оправдаваш и защитаваш докрай.

- Кое друго изкуство те вдъхновява в работата ти?

- Всичките. Музиката. А също и литературата - прекрасно. Те затова хората отиват в Тибет или влизат в затвора - за да прочетат всички книги, които са искали, да си обърнат внимание малко и на себе си…

- Какво може да те разплаче?

- Всичко. Аз съм чувствителен човек. Ако нещо те кара да плачеш - плачеш; ако нещо те кара да се смееш - се смееш. Всеки ден може да се разплачеш, достатъчно е да тръгнеш по улиците - страшно е, страшно! Разплакващи са не само просяците, а хората като цяло, отношенията между тях. Улицата е чудесен учител за живота и най-доброто място за всички актьорски търсения. Внимание, действа отчайващо…

- Затова ли те намирам в градинката на църквата „Св. Седмочисленици“?

- Това ми е останало от студентските години. И не само да наблюдаваш хората, тук можеш да правиш каквото си искаш - да си навън, да нямаш нещо над главата си и да си вземеш твоите двадесет минути, ако толкова имаш. Минути, в които да си ти, да правиш нещо, което искаш.

- Как се виждаш след десет години?

- Дано да съм помъдрял тогава. Надявам се да мога да се занимавам свободно с това, което искам, да нямам толкова много пречки като сега. Искам

В сериала „7 часа разлика“.

да съм свободен в желанието ми да случвам нещата, които искам.

- Твоята мечта? Например - да си имаш някакъв свой театър, в който да си свободен?

- Да! Мечтая да имам място, където да можеш безпрепятствено да се занимаваш с арт лаборатории, например. След десет години със сигурност бих преподавал. Аз съм много за това да си издаваш тайните в актьорството Има хора, които намират цаката на нещо, някакви леснинки, а след това си ги кътат и цял живот си живеят от тях. Аз предпочитам да ги издавам. Когато по-отрано посееш нещо чисто и го направиш добре, няма как това да не даде много добър резултат след време. Често сме си говорили с Анна за това, но трябва време и много чисти подбуди - да помогнеш на едни хора да открият някакви неща за себе си, да усетят кое как се прави. А после те да те надминат, да ти покажат някакви нови светове… Това е обмен.

- Ако след десет години някой заговори за „театъра на Димо Алексиев“, какво би искал да представлява?

- Ще е жив театър. Театър, в който хората истински ще живеят, докато правят нещата. И ще горят в това. И ще играят като руснаци, които са емоционални и склонни към крайности. Такъв би бил моят театър - на крайности, които все пак не стигат до извратености.

(в. Преса, печатно издание, брой 67 (419) от 10 март 2013)


 


От категорията

Ето проектът на ДПС за промени в Конституцията: Главният прокурор да има само методическа функция

Проектът на ДПС за промени в Конституцията: Орязване на правомощията на главния прокурор-Proektat-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--Oryazvane-na-pravomoshtiyata-na-glavniya-prokuror_1686135030.jpg

Характерно за промените е, че те не налагат свикване на Велико народно ...

7 юни 2023 | 13:49

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение-1568320806.jpg

Изтърбушена държава, абсолютно – това никак не е преувеличено. Но никой от ...

6 юни 2023 | 10:37

Георги Проданов: Добра новина е, че правителството е лишено от комфорт

Георги Проданов: Добра новина е, че правителството е лишено от комфорт-1655707664.png

По вътрешнополитическите задачи на кабинета "Денков" има консенсус, ...

7 юни 2023 | 18:00

Руско издание: За кого е изгодно разрушаването на ВЕЦ Каховка?

Всички населени места под ВЕЦ Каховка са застрашени от наводняване.
Снимка Аварийните служби на Херсонска област-Vsichki-naseleni-mesta-pod-VETs-Kahovka-sa-zastrasheni-ot-navodnyavane-Snimka-Avariynite-sluzhbi-na-Hersonska-oblast_1686149796.jpg

Максималното покачване на нивото на водата – до 12 метра – ще настъпи, ако ...

7 юни 2023 | 17:54

Най-важното

Виновните за този безобразен акт трябва да понесат отговорност, подчерта президентът

Радев осъди нападението срещу язовир Нова Каховка

Радев осъди нападението срещу язовир Нова Каховка-Prezidentat-Rumen-Radev-uchastva-v-osmiya-Delfiyski-ikonomicheski-forum-v-Gartsiya_1682656503.jpg

В Туитър държавният глава написа, че атаката застрашава множество цивилни, ...

8 юни 2023 | 09:30

Той поясни, че това са предложенията, които е обявило Движението преди повече от година

Пеевски: Проектът на ДПС за конституционна реформа ще бъде публикуван днес

Пеевски: Проектът на ДПС за конституционна реформа ще бъде публикуван днес-Ne-podkrepyame-pravitelstvoto-kato-sastav--a-podkrepyame-samo-konstitutsionnata-reforma--komentira-ot-svoya-strana-Delyan-Peevski_1686059144.jpg

"Предполагам, до един час ще бъде на нашия сайт и на български, и на ...

8 юни 2023 | 09:57

Министърът на правосъдието председатества ВСС

Атанас Славов: Ще предложа да заседаваме и утре за отстраняването на Иван Гешев

Атанас Славов: Ще предложа да заседаваме и утре за отстраняването на Иван Гешев-1650446021.png

Протестиращи в защита на главния прокурор посрещаха кадровиците на съдебната ...

8 юни 2023 | 09:33

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор-Kostadin-Kostadinov-za-izyavlenieto-na-Kovachevski--Podobni-izkazvaniya-sa-otkrovena-provokatsiya--Snimka-BTA_1684408151.jpg

Като си помисля у нас какви хора стават министри на правосъдието, би било ...

8 юни 2023 | 09:49

Става въпрос за преводи от испански, които са дадени на парламента

Иван Гешев внесе в парламента последните материали по делото „Барселонагейт“

Иван Гешев внесе в парламента последните материали по делото „Барселонагейт“-Vaprosi-ot-glavniya-prokuror-Ivan-Geshev--postaveni-po-vreme-na-preskonferentsiya-vav-vrazka-s-razsledvane-na-prestapna-grupa-za-danachni-prestapleniya-i-prane-na-pari_1679053221.png

Главният прокурор поиска имунитета на Бойко Борисов на 2 юни

8 юни 2023 | 09:02

На министър Тодор Тагарев ще му трябва широко мислене, посочи експертът от Софийския форум за сигурност

Йордан Божилов: Системите ни на въоръжение са несъвместими с тези на нашите съюзници

Йордан Божилов: Системите ни на въоръжение са несъвместими с тези на нашите съюзници-1645872575.png

Голямо предизвикателство пред новия министър на отбраната и екипа му ще бъде ...

8 юни 2023 | 08:46

В програмата са и поправки в Закона за чужденците и Търговския закон

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване (НА ЖИВО)
(Видео)

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване-Deputatite-obsazhdat-udarno-zakonoproekta-anti-Geshev-Snimka-BTA_1685099437.jpg

Депутатите ще обсъдят проект на решение, внесен от Министерски съвет, за ...

8 юни 2023 | 08:10

В Конституционния съд има дело дали Съвет с изтекъл мандат може да взима такова решение

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор (На живо)
(Видео)

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор-Prokuraturata--Proveryavat-se-nad-70-signala-sreshtu-Ivan-Geshev_1684843821.jpg

В понеделник кадровиците приеха двете предложения за освобождаване на обвинител ...

8 юни 2023 | 08:03

Прависти поставят въпроса дали президентът ще изчака КС, за да подпише указ за освобождаване на главния прокурор или не

Адвокат Людмил Рангелов: Гешев трябва да извади всичко, времето му изтича

Адвокат Людмил Рангелов: Гешев трябва да извади всичко, времето му изтича-Advokat-Lyudmil-Rangelov--Geshev-tryabva-da-izvadi-vsichko--vremeto-mu-izticha_1686202828.jpg

Ако днес ВСС гласува освобождаването му и Радев утре подпише, позицията му като ...

8 юни 2023 | 08:38