Асен Василев: Не обичам да търся скелети

17848 | 2 апр. 2013 | 11:57

Ще направим такава либерализация на пазара, която да не вдига цената на тока- Г-н Василев, тази седмица се очаква да дойдат специалисти от Еврокомисията за партньорска проверка в енергетиката. Това ли ще бъде одитът, за който говорихте при встъпването ви в длъжност?

- Това е началото. Ще пристигнат специалисти от Главна дирекция „Енергетика” и Главна дирекция „Конкуренция“, които заедно с наши специалисти ще прегледат информацията. Ще видят и какви са проблемите в сектора и ще набележим мерки как те могат да бъдат решени при въвеждането на трети либерализационен пакет. Ако стане нужда да се правят допълнителни проверки, те, разбира се, ще бъдат правени. Освен това, както знаете, аз помолих Комисията за защита на конкуренцията да започне процедура за одит за конкуренцията в енергетиката. Също така съм помолил Агенцията за държавна финансова инспекция да започне проверка на обществените поръчки и изобщо на поръчките в енергетиката. Така че по няколко направления се работи, за да се види какво точно се случва в енергетиката. И за да можем наистина да го предоставим на гражданите и да започнем информиран дебат за този сектор, който не е бил реформиран от последните поне 20 години.

- Ще наемете ли чуждестранен консултант за одита?

- За момента - не. Ние имаме един консултант - Houlihan Lokey, който обаче работи по много специфичен проект - отделянето на Електроенергийния системен оператор (ЕСО) от НЕК.

- Обмисляте ли варианти НЕК да бъде обявена във фалит - знаете за огромните задължения на държавната електрокомпания.

- Не, не мисля. НЕК е обществен доставчик, така че не виждам защо и по какъв начин трябва да бъде обявена във фалит. Истината е, че НЕК е в затруднено финансово състояние по редица причини. Една от последните, разбира се, е намалението на цената на тока от 5 март, което веднага се отрази на дружеството.

- Но защо? Нали поевтиняването беше изцяло за сметка на ЕРП-тата и на по-евтиния руски газ? Поне така ни беше обяснено от регулатора.

- Намалението удари ЕРП-тата, но доколкото знам, има също така доста нездравословен енергиен микс. Тоест НЕК трябва да поема доста голяма субсидия за зелена енергия, която не се покрива напълно от добавката във фактурите. Също има субсидия за кафява енергия (за парното - б.а.), която не се покрива напълно от добавката. Съществуват фиксирани договори за изкупуване на електроенергия, които са на по-високи цени от тези, на които НЕК продава на гражданите. Тоест да го кажем така - НЕК обира абсолютно всички негативи в системата, които съществуват чисто финансово.

- Кажете и за кадровите промени в структурата на Българския енергиен холдинг (БЕХ).

- Когато са готови, ще ги обявя. В момента все още преглеждаме нещата. Най-вероятно ще излязат в началото на следващата седмица. Просто посещението в Брюксел беше малко по-дълго, отколкото бяхме планирали.

- Докато бяхте в Брюксел, в България възникна голям спор - либерализацията на електроенергийния пазар ще понижи ли цените на тока за населението, или ще ги повиши?

- Докато не направим анализа, няма как да отговорим на този въпрос. Предварителните анализи и общественото обсъждане всъщност са с цел да се види как най-добре и най-социално отговорно да бъде направена либерализацията. Има много начини да се либерализира пазарът. Ще бъдат търсени вариантите, при които няма повишаване на цените за крайни потребители.

- Интересно нещо казвате. По-конкретно?

- Това са все технически детайли, които не знам доколко са интересни на гражданите. Например по какъв начин ще бъдат структурирани балансиращите групи. По какъв начин ще бъдат направени правилата за търговия на пазара. По какъв начин ще бъде търгуван студеният резерв. За съжаление, както аз се образовах, така и гражданите ще трябва да се образоват, за да изберем заедно най-добрия вариант за структуриране на пазара. Така че да се получи правилен баланс между крайните потребители и всички участници по веригата. Едно недомислено решение може да доведе до много големи главоболия. Затова викаме и експерти от Брюксел, които имат опит от другите държави, където са се случвали либерализации. Затова има и обществен съвет - за да може най-щекотливите проблеми да бъдат казани ясно и да се вземат социално отговорни решения, с които всички участници са съгласни или поне всички участници са еднакво недоволни, което може би е това, което да се стремим да постигнем.

- Кога очаквате резултати?

- Ако зависеше от мен, възможно най-скоро. Въпросът е чисто технически колко бързо може да се случи и как може да се направи отговорно, така че системата да не се срине в процеса.

- А има ли опасност да се срине?

- Всяка система, ако се подходи грубо, непрофесионално или прекалено прибързано, има опасност да се срине, независимо дали е човешкият организъм, който е претоварен, или е енергетиката. Аз вече обявих, че системата е в стрес - това не трябва да е тайна за никого. При условие че имаме два пъти и половина повече инсталирани мощности, отколкото е консумацията, значи това е система в стрес по дефиниция. Трябва да се пипа изключително внимателно, изключително професионално и затова привличаме помощ отвсякъде, откъдето можем да вземем.

- Какви „скелети в гардероба“ заварихте?

- Никога не съм обичал да търся скелети. Досега там, където сме видели проблеми, сме успели да ги обхванем и да ги решаваме позитивно. Винаги нагласата според мен трябва да бъде не да се обясняваме какво, защо, кога, от кого не е свършено нещо. Ако има работа, да седнем и да си я вършим. За тези три месеца, ако тръгнем да се обясняваме и да търсим скелети, нищо няма да свършим. Хората очакват от нас ясни цифри, да се направи точна диагноза какво се случва в различните системи и дай боже, една сравнително спокойна рецепта за това как тези проблеми могат да бъдат решени.

- Миналата седмица д-р Константин Тренчев прогнозира много скорошния разпад на енергетиката - до месец.

- Мисля, че шансовете това да се случи са малки. Но една от причините да предприемем спешни мерки е точно за да може сравнително бързо да се балансира системата и да се стабилизира.

- Страх ли ви е от миньорска стачка?

- Мен не ме е страх от никого. Миньорите са напълно в правото си - ако искат да стачкуват, да стачкуват, ако смятат, че това би довело до подобрение на тяхното положение. Мисля, че с двата синдиката постигнахме ясно разбиране, че виждаме проблемите, не сме ги загърбили. И си стиснахме ръцете да търсим тези решения заедно.

- Какво мислите за работата на ЕРП-ата - ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про“ в България?

- Имахме среща с тях. Помолих трите ЕРП-та да направят това, което направи „Топлофикация София“ под егидата на кмета г-жа Йорданка Фандъкова - да седнат с протестиращите, да преразгледат общите условия, така че те да се променят и да отговорят на исканията на хората. За да може хората наистина да имат честен достъп и равнопоставен контракт с електроразпределителните дружества. Това е първата стъпка към установяването на нормален диалог.

- Отнемането на лицензи ще реши ли проблемите?

- Това е нещо, по което аз не съм компетентен. ДКЕВР си провежда проверката и трябва да вземе съответното решение.

- Защо приехте компромиса с оставането на ресорния за туризма зам.-министър Иво Маринов?

- Защото туристическият сектор го поиска. Той е един изключително важен сектор, т.е. ако там нещата вървят добре, не виждам какво да се подобрява. Аз съм му делегирал абсолютно всички права, които са за сектора, така че оттам нататък, ако има нужда от моята помощ, той ще я получи.

- Кой е локомотивът, който може да донесе стопански растеж в България, да изтегли цялата икономика нагоре?

- Подход. Основният подход, който трябва да се търси, който е в основата на почти всички успешни икономики с бърз растеж, е да се намери сектор, пазарна ниша, както искате го наречете, аз на чисто технически език бих го нарекъл структурен дисбаланс в световната икономика, т.е. този структурен дисбаланс обуславя голям растеж в тази конкретна област, т.е. това е едното изискване. Второто изискване е ние да имаме предпоставки или дадености, или по някакъв начин преимущества да решим проблеми в този структурен дисбаланс по по-добър начин от всички останали конкуренти.

- И той е? Неговото име е?

- Не е един, те са няколко. Но това е тема за друго голямо интервю.

- В огромното и клюкарско пространство на интернет имаше коментари, свързани с фирмата, от която идвате. Например възникна въпросът дали хората там винаги са си получавали заплатите?

- В „Евърбред“? Да.

-А дали с добро и с чисти сметки сте се разделяли със съдружниците си?

-Винаги. Освен когато сме се съдили в Ню Йорк, както стана с един от предишните партньори. Но това са минали истории. Пак сметките са чисти, защото съдът се е произнесъл. Само едно уточнение трябва да направим за „Евърбред“. Имахме доста сериозен проблем със затруднено финансиране, но това беше с подизпълнител на „Евърбред“ в България, където голяма част от персонала работеше. Тези неща в голямата си част също са изчистени. Знаете как е - има движение нагоре-надолу, но това също беше изчистено.

(в. Преса, печатно издание, брой 91 (442) от 02 април 2013)


 


От категорията

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна-1636791503.jpg

Според него е много вероятно САЩ да преосмислят политиката си за Украйна във ...

4 юни 2023 | 15:45

Дъглас Макгрегър: Руската кауза е дълбоко справедлива

Дъглас Макгрегър: Руската кауза е дълбоко справедлива-Globalistite-i-neokonservatorite-yavno-iskat-direkten-vaorazhen-konflikt-s-Rusiya--iztakva-Daglas-Makgregar_1667070909.png

Съединените щати навлязоха в екзистенциална война, защото руснаците, с ...

4 юни 2023 | 15:23

Христо Иванов пред Дойче веле: Задачата на този парламент е да рестартира парламентарната република

Христо Иванов пред Дойче веле: Задачата на този парламент е да рестартира парламентарната република-Hristo-Ivanov--Nyama-da-vrashtame-darenieto-na-Nexo_1673772823.jpg

Трябва да бъде преразгледан и Изборният кодекс, така че да имаме консенсус как ...

4 юни 2023 | 14:28

Първанов: Да не си помислят да пращат жива сила в Украйна! Ще съм от първите, излезли на площада

Първанов: Да не си помислят да пращат жива сила в Украйна! Ще съм от първите, излезли на площада. Снимка БНР-Parvanov--Da-ne-si-pomislyat-da-prashtat-zhiva-sila-v-Ukrayna--Shte-sam-ot-parvite--izlezli-na-ploshtada_1685791880.jpg

Когато се формираше тройната коалиция пак имаше барикади пред трибуната на ...

3 юни 2023 | 14:20

Най-важното

Все още не е ясно дали ДПС ще гласуват в подкрепа на бъдещото правителство, останалите партии ще гласуват "против"

Акад. Денков връща на Радев изпълнен втория проучвателен мандат

Акад. Денков връща на Радев изпълнен втория проучвателен мандат-Akad--Denkov-vrashta-na-Radev-izpalnen-vtoriya-prouchvatelen-mandat_1685937952.jpg

В петък, Денков и Мария Габриел обявиха, че са договорили структурата и състава ...

5 юни 2023 | 07:04

Не всички в партията са щастливи, но различното мнение обогатява партийния живот, смята зам.-шефът на ГЕРБ

Томислав Дончев за кабинета ПП-ГЕРБ: Това е конструкция с голямо напрежение, но е правилното решение

Томислав Дончев: Ако работи добре, правителството може да има и 4 г. живот-Tomislav-Donchev--Ako-raboti-dobre--pravitelstvoto-mozhe-da-ima-i-4-g--zhivot_1685893386.jpg

Важен е резултатът, има състав, има и мнозинство, което има воля да подкрепи ...

4 юни 2023 | 18:37

Седмица за седмица трябва да има ясен отчет за дейностите на новия кабинет, изтъква бившият депутат от ПП - ДБ

Лена Бориславова: Между ПП и ГЕРБ няма доверие, но правителството трябва да заработи

Лена Бориславова: Това е окончателният вариант на кабинета Денков-Габриел-Lena-Borislavova--Tova-e-okonchatelniyat-variant-na-kabineta-Denkov-Gabriel_1685889157.jpg

Виждаме атаки от шефа на ДАНС, от президента. Те не желаят да има правителство, ...

4 юни 2023 | 17:29

Радев можеше да бъде част от решението на кризата, а се оказа част от проблема, каза той

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има

Христо Иванов: Докато Гешев е на поста си обективно разследване по "Барселонагейт" не може да има-Hristo-Ivanov--Namirame-se-v-poluprezidentski-rezhim_1674645406.jpg

Ние от "Демократична България“ сме създадени, за да осигурим ...

4 юни 2023 | 19:25

Хамид Хамид е изразил личното си мнение

ДПС: Ще вземем решение за гласуване по кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат при Радев

Движението за права и свободи ще вземе решението как ще гласува за кабинета „Денков” след отчитането на втория мандат пред президента Румен Радев-1652800940.png

Това ще стане на заседание на ЦОБ на ДПС и на Парламентарната група на ...

4 юни 2023 | 13:03

Няма данни лице с това име да е преминало границата

Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България. ДНК тест потвърди самоличността му

Иван Демерджиев: Ангел Христов може да е вкаран мъртъв в България
Снимка БТА-Ivan-Demerdzhiev--Angel-Hristov-mozhe-da-e-vkaran-martav-v-Balgariya-Snimka-BTA_1685884952.jpg

Смъртният му акт е издаден от служител на Община Дупница без да бъде уведомена ...

4 юни 2023 | 16:11

Бившата барета посъветва лидера на ГЕРБ Бойко Борисов да не си дава имунитета за "Барселонагейт"

Алексей Петров готов да работи в ДАНС: Не трябва да бъде позволено на Гешев да се гаври с политиците

Алексей Петров: Познавах добре братя Галеви, участвах и в задържането им-Aleksey-Petrov--Poznavah-dobre-bratya-Galevi--uchastvah-i-v-zadarzhaneto-im_1685862478.jpg

Петров посочи, че не е получавал предложение за публична служба, но ако е за ...

4 юни 2023 | 10:06

И за да стане пародията пълна, не е ясно кога и къде е настъпила смъртта на Ангел Христов, както и на какво основание е издаде смъртен акт

Службите ни станаха за смях през цял свят! Трупът на Брат Галев - символ на разградената държавност!

Мистерия около завръщането и смъртта на Ангел Христов! -Misteriya-okolo-zavrashtaneto-i-smartta-na-Angel-Hristov--_1685902292.jpg

Държава, която неистово иска да влезе в Шенген, повече от 48 часа не може да ...

4 юни 2023 | 21:10

САЩ изгубиха вече повече от 100 милиарда долара за някаква работа, която американският народ не разбира и не подкрепя

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна

Джефри Сакс: Вашингтон е в шок. 80% от населението на земята не подкрепя позицията на САЩ в Украйна-1636791503.jpg

Според него е много вероятно САЩ да преосмислят политиката си за Украйна във ...

4 юни 2023 | 15:45