Правя всичко така, сякаш е последният ден от живота ми

52478 | 7 апр. 2013 | 11:07

споделя Качелия Воче и добавя: Аз от много малка се страхувах някой да не ме съжалява и затова винаги показвах „завидни мускули“. Давах си


Ако Камелия Воче е отпаднала и подсмърча от  настинка, то просто не е за вярване. Нали тя е винаги бляскава, винаги в перфектна форма. Легенди се носят за перфекционизма, с който върши всичко, от музиката и пеенето до кулинарията и дизайна. Дори облицова с коприна първата си кулинарна книга - „В кухнята с Камелия Воче“. Тя е самоуверена, без да е надменна; добронамерена, позитивна. Някому животът й може да изглежда приказен, но зад блясъка стоят сътресения, които биха сринали много жени. Не и нея.

Камелия Кръстева е родена на 9 юни 1965 г. в София. Завършва естрадно пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Звездата й изгрява в поредица участия и награди на престижни фестивали - „Златният Орфей“ 1988 г. (трето място), Сочи и Дрезден. Работи с „Динамит брас бенд“ и Бигбенда на БНР с ръководител Вили Казасян. Пее и в Скандинавия, Токио, Дубай и Германия, после продължава кариерата си в Италия, където остава 20 години. Там създава дом и семейство, но след тежък развод се прибира в София с двете си деца. Името Воче (Гласът) получава от Евгени Минчев, който я представя така на един концерт.


Майсторски постижения в кухнята помагат на Камелия в работата й над нейните кулинарни книги.

- Камелия, как реши да подвържеш с чиста коприна първата си книга „В кухнята с Камелия Воче“?

- Да, чиста коприна в тъмночервено, при това много скъпа, купена е от Бергамо, Италия, там се нарича „сета лукс“. Със същата коприна подвързват книгите на Ватикана, както и луксозните каталози за бижута на „Булгари“ - но в бяло. Да, истинско бижу се получи и цената на българското издание е много ниска при тази луксозна подвързия и хартия, но така поисках - да е изискано. Новото е, че я издават на английски език за Южна Америка и на немски за Германия. Поласкана от поръчката, ще я издам и на италиански. Предстои излизането на втората ми книга.

-И тя ли ще е обвита в коприна?

-Да, но ще е в тъмносиньо. В нея ще има уникални рецепти. Ровила съм се в различни енциклопедии и съм подбрала любопитни неща - какво са готвили някои велики хора от целия свят като Пучини, Данте, Росини, Верди, Моцарт… Разказала съм и защо всички в Холивуд са фенове на италианската кухня като най-качествената - заради избора на продуктите. Например Дани де Вито има цяла плантация с лимони, от които се прави прочутият ликьор „Лимончело“. Сигурна съм, че съдържанието й ще е много любопитно не само за любителите на кулинарията. Всички ястия приготвих сама и безумно се забавлявахме по време на снимки. Предстои конкурсът за най-добра рецепта на италианската фирма Dе Cecco - мои спонсори за първата корица.

- Заедно с Мон Дьо беше водеща на магазинното шоу „Седмо авеню“ по ТВ7. Липсва ли ти „центрофугата“ на телевизията?

- Определено много ми липсва докосването с телевизионните зрители… Живото предаване има една невероятна магия, която ти дава усещането, че се срещаш и говориш с хората...

- Готвиш ли нов албум?

- Работя над новите си песни с Александър Бръзицов, но нов албум не готвя. Довършвам вече обещания със симфоничен оркестър на два езика - български и английски. Не бързам, но трепетът ме удовлетворява максимално... Точно като в любовта - да се държиш и да правиш всичко така, сякаш е последният ден от живота ти! (Усмихва се.)

- Детството ти е белязано с болка - отгледана си от баба си, майка ти е в чужбина, събираш се с нея, когато си на 27 години… Разкажи за живота си тогава?

- О, не бих казала, че детството ми е било нещастно, а по-скоро необичайно... Аз от много малка се страхувах някой да не ме съжалява и затова винаги показвах „завидни мускули“. Давах си вид като че ли  имам по две майки и двама бащи до себе си... Но за това имаха принос и баба ми, и майка ми... Баба ми ме гледаше като принцеса... А майка ми, макар и далече, беше до мен с присъствието си - писма, колети, пари... Бях едно презадоволено дете и доста глезено, защото мама Надя ми даваше тези ласки „за две майки и двама бащи“, за които споменах. Баба ми беше невероятна жена, всичко най-добро в едно! Обичам я и винаги е до мен. Даваше ми самочувствие... Майка ми го доукрасяваше... Баща ми беше страхотен фен на Рей Чарлз... Музиката, моята най-добра приятелка, ми е подавала ръка да се изправям в най-трудните моменти.

- Успя ли да компенсираш със собствените си деца това, което все пак подсъзнателно ти е липсвало в детството?

-Децата ми, най-хубавото нещо на света... Аз се чувствам много горда с тях най-вече защото са изключителни, и двамата. Много се обичат и закрилят… Да, чувствам се удовлетворена от резултатите. Мисля, че съм добър родител. Деси завърши право в Рим, вече е една уверена и успяваща 30-годишна дама. В момента е на ръководен пост в голяма международна компания, отговаря за 143-ма души.

Самуил завърши Първи английски лицей и работи при сестра си. Той е много силен в информатиката, компютрите са голямата му страст и очаквам да продължи образованието си в тази област. И двете ми деца получиха възможно най-доброто възпитание в Селезианското училище в Рим. Говорят по четири езика. Имала съм много тежки моменти, но сега съм доволна от резултата - прекрасни са.

- Ти се раздели с втория си италиански съпруг, след като разбра с ужас, че е опитал да посегне сексуално на дъщеря ти от първия брак… И ти събра куража да говориш открито за тази болка…

- Аз се прибрах през 2007-а в България и никога до 2011 г. не се е коментирал моят втори развод... Но просто трябваше да отговоря на некомпетентна и доста грозна статия, която описваше лъжливи събития... И то събрани от човек, който няма деца, не е родител и никога няма да бъде такъв... за да спечели 50 лева, беше подал скандална и невярна информация... Имах 11-годишен перфектен семеен живот с бащата на сина ми. От тази история днес виждам само силата, с която сме излезли с децата! Аз съм много безкомпромисна и крайна при такива неща, понякога и малко нещо може да ме пречупи, отрязвам веднъж завинаги.

- Споменавала си, че преди това животът ти с този човек е бил като приказка?

- Да, цялата тази история ме нарани дотолкова, че за определен период от време бях загубила вкуса към живота... Та той толкова се радваше на успехите на Деси, на златните й медали от училище! През всичките 11 години до този момент бракът ни беше просто мечта! Мъжът ми беше скромен и грижовен човек, не знаеше какво е алкохол, хазарт. Неговият бизнес беше книговезки и покрай него и аз се научих да подвързвам книги. Работеше много и проявяваше страхотна грижа към нас, не правеше разлика, че Деси му е доведена дъщеря. Заради тази грижа го избрах навремето.

Когато се оженихме, бяхме бедни и всичко сами сме изградили отначало двамата, ръка за ръка. Но и когато не сме имали достатъчно пари, той не спестяваше дребните жестове на внимание, например да ми донесе цветя, набрани от градината. Караше ме с колата навсякъде, където пътувах да пея… Заради този брак-приказка ударът беше двойно по-голям!

- Сигурно не ти е било лесно да напуснеш Рим след 20 години живот там?

- О, да, и сега продължавам да страдам за Рим, липсва ми до болка. Това е любимият ми град и всичките 20 години съм си завирала носа по всички местенца... Даже усещам, че си търся често повод да ходя там… Имам къща в Рим, която поддържам; там подвързах и книгата си. В Рим живеех в един от най-прекрасните квартали - „Кастели Романи“ („Дворците на Рим“), или римската Бояна, както си я наричаме ние, българите. Целият квартал е много чист, подреден, много зелен, с красиви къщи и съседи - интелигентни и възпитани хора.

-Завършила си естрадния факултет. Какъв беше твоят път от детството до сцената?

-Ооо, страхотни моменти... На 6 години за кратко ходех на детска градина (около 4-5 месеца), там имаше едно момиченце Мариета, което изправяха отпред да пее песни на Лили Иванова. Всички учителки я ласкаеха, а аз се дразнех, че не зная нито една естрадна песен, и за отрицателно време й „изядох” репертоара. Тогава се записах на китара и солфеж в читалище „Аура“. И така на 11 години пеех песни на Middle of the road, хит тогава беше “Влакът на живота”...

На един празник на Строителни войски поисках разрешение да я изпея. На този концерт пианистът във войнишка униформа каза: “Дайте да разкараме това досадно хлапе оттук, нека изпее една песен и да се маха (смях). Този войник беше Валди от “Щурците”. След няколко месеца ме викнаха отново да пея с тях и Валди ми каза: „Ако искаш да станеш певица, трябва да учиш музика.” На 12 тръгнах на уроци при госпожа Кънева и Цветана Възвъзова. Много съм получила от тях...

Камелия със своите приятели и съперници от тв състезанието „Черешката на тортата“ - Камен Воденичаров, Евгения Калканджиева, Катерина Евро и Дичо.

- Един левскарски въпрос: защо така нелепо свърши голямата любов с „радостта на народа“ Божидар Искренов? Необратимо ли е?

- Няма нелепи завършеци... Отношенията ни са приключили окончателно. Предпочитам да не говоря изобщо за това, а когато го споменавам, да е само с добро.

- За много българки ти си представата за жената с главно „Ж“. Как по-леко да се преглътне една изневяра?

- Не прощавам изневярата, не обичам двойствените връзки. Но когато някой реши да го направи, мисля, че другият е оставил пространство за това. Изневерява се, когато нещо ти липсва. Не говоря само за интимност. Може да са правилните думи при събуждане, може да е начинът, по който присъстваш във всекидневието на другия...

  Камелия е радостна и горда, че децата й Деси и  Самуил са привързани помежду си и си помагат
.

Да се чуди човек защо такава качествена жена сякаш няма късмет в любовта… Дали пък на мъжете не им идва малко в повече и се плашат от дами като теб - красиви, умни, секси, силни, успели?

-Не знам кой твърди, че съм нещастна в любовта, но аз по принцип се чувствам много щастлив човек, макар че животът ме е подложил на какви ли не изпитания. Мисля също, че съм получила от живота и любовта много повече, отколкото заслужавам.

- Има ли сега мъж до теб?

- Да, имам мъж до себе си, щастлива съм!

След връщането от Италия ти много бързо навлезе в светския живот на столицата. Какво стои зад този твой блясък, което хората не виждат?

- След участието ми в тв предаването „Черешката на тортата“ хората вече ме виждат като една от тях. Усещат ме, че съм естествена и истинска, това много ме радва, защото аз съм такава. Много обичам да имам гости. Харесва ми да си стоя вкъщи, намирам си сто неща, които обичам да правя...

- Как при толкова занимания с кулинария поддържаш перфектна фигура?

- Не съм по диетите определено, дори прекалявам доста с хапването. Имам добър метаболизъм, но и не се спирам, доста се движа. Тичам на стадиона, ходя и на фитнес. Не робувам на външния вид, но почти не излизам без грим. Дори когато съм вкъщи, съм гримирана. На това се научих в Италия. Там и всички много се грижат за  външния си вид, дори и да са със скромни възможности. Бях много впечатлена например как идваха на работа жените, които чистеха у нас - като за вечерно парти, с перфектен маникюр и прическа.

-За коя твоя страст се знае малко?

- Това, което мога да правя нонстоп, ако имам повече време, е да слушам Пучини и да карам ски!

- Как си представяш живота си и себе си след десет години? Май няма да се дадеш лесно на остаряването?

- Не се страхувам от възрастта. Дори не съм привърженик на естетичната хирургия. Човек има различни моменти - расте, развива се и бръчките са перфектната картина на това негово развитие.

(в. Преса, печатно издание, брой 96 (447) от 07 април 2013)


Камелия е радостна и горда, че децата й Деси и Самуил са привързани помежду си и си помагат.


Еврохолд

От категорията

145 години от приемането на Търновската конституция

Търновската конституция-1425293725.jpg

230 са били първите ни следосвобожденски народни представители, които са ...

16 апр. 2024 | 08:37

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна-Lyubomir-Kyuchukov--Rechta-na-Putin-kazvashe-samo-edno---oshte-voyna-i-poveche-voyna_1677146202.png

Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във ...

16 апр. 2024 | 08:33

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!-O-39-Brayan-v-Sofiya--Da-znaete--che-badeshteto-e-na-tsennostite--za-koito-Ukrayna-se-bori-_1713267530.jpg

В същото време Украйна ще развие възможностите си да напада Русия в дълбочина. ...

16 апр. 2024 | 14:36

Световни медии припомнят пророчества на баба Ванга: След 2024 г. Европа вече няма да е същата!

Световни медии припомнят пророчества на баба Ванга: След 2024 г. Европа вече няма да е същата!-Sn--hurriyet-_1670924042.jpg

За 2024 г. Ванга е била категорична, че ни чакат повече лоши неща, отколкото ...

16 апр. 2024 | 14:29

Най-важното

Според нея честното отношение е да излезе министър-председателят и да отговори на всички въпроси

Йотова: Димитър Главчев дължи отговори! Министър Стефан Димитров е отличен дипломат
(Видео)

Вицепрезидентът за рокадата в МВнР: Димитър Главчев дължи отговори!-Yotova-v-Plovdiv--Neobhodima-e-obshta--razumna-zemedelska-politika--taka-che-da-mislim-i-za-badeshteto-Snimka-BTA_1708426417.jpg

Ако, действително, се окаже, че това е кабинет - неслужебен, т.е. не независим, ...

16 апр. 2024 | 14:31

Пристигнах и за да обсъдя със служебното правителство и необходимите последващи стъпки, обясни дипломатът

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!

О'Брайън в София: Да знаете, че бъдещето е на ценностите, за които Украйна се бори!-O-39-Brayan-v-Sofiya--Da-znaete--che-badeshteto-e-na-tsennostite--za-koito-Ukrayna-se-bori-_1713267530.jpg

В същото време Украйна ще развие възможностите си да напада Русия в дълбочина. ...

16 апр. 2024 | 14:36

Председателят на ДПС честити професионалния празник на юристите

Пеевски: Конституцията е гарантът за неотменимостта на евроатлантическата принадлежност на България

Пеевски: Конституцията е гарантът за неотменимостта на евроатлантическата принадлежност на България-Peevski--Elitat-na-PP-DB-na-snimki-s-kontrabandisti---tova-e-nechuvan-skandal-_1712661036.jpg

По думите му в сложното и противоречиво съвремие Конституцията е гарантът за ...

16 апр. 2024 | 13:43

Стефан Димитров първоначално отказал среща с О Брайън, приел го след натиск

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2014 година

Даниел Митов ще смени като външен министър Стефан Димитров, чийто брат уволни през 2011-Daniel-Mitov-shte-smeni-kato-vanshen-ministar-Stefan-Dimitrov--chiyto-brat-uvolni-prez-2011_1713249607.jpg

Георги Димитров бе разкрит като сътрудник на комунистическата Държавна ...

16 апр. 2024 | 09:30

Президентът не трябва да подписва указа за освобождаването, смята Костадинов

Костадинов: Външният министър не бива да бъде освобождаван, внасяме искане за изслушване на Главчев

-Kostadinov--Zashto-ne-mozhem-da-nakarame-Skopie-da-organizira-obshto-chestvane-na-pametta-na-Gotse-Delchev-_1707042025.jpg

Всичко, което се случи, е след реакция на заместник-държавния секретар, който ...

16 апр. 2024 | 10:57

Правителството очевидно е политическо, а не експертно, посочи дипломатът

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна

Любомир Кючуков: Външната ни политика се разглежда не като национална, а като партийна-Lyubomir-Kyuchukov--Rechta-na-Putin-kazvashe-samo-edno---oshte-voyna-i-poveche-voyna_1677146202.png

Тези дни нямаше нищо, което да даде основания да се говори за промяна във ...

16 апр. 2024 | 08:33

Президентът Радев като нищо може да откаже смяната на Стефан Димитров. Бозата е пълна и международна

МВнР е погром! Министърът отказал среща с О'Брайън,изчезнал по време на атаката на Иран срещу Израел

Кадиев: МВнР е погром!Стефан Димитров бил в Черна Гора с изключен телефон,докато Иран атакува Израел-Kadiev--MVnR-e-pogrom-Stefan-Dimitrov-bil-v-Cherna-Gora-s-izklyuchen-telefon-dokato-Iran-atakuva-Izrael_1713261920.jpg

В резултат на всичко това, външно министерство стана за смях, с активното ...

16 апр. 2024 | 13:01

Остава открит въпросът за причините за исканата оставка, изтъква Димитър Стоянов

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност

Секретарят по отбрана на Радев: Служебният премиер доказа партийна принадлежност-Dimitar-Stoyanov--Tryabva-da-se-misli-za-nova-struktura-i-modernizatsiya-na-armiyata_1677061642.jpg

Според него причината за предложението за смяна на външния министър се крие ...

16 апр. 2024 | 12:15

Кабинетът „Главчев” надгради кабинетите на Радев, който злоупотреби тежко с инструмента служебен кабинет

Калоян Методиев: Главчев незабавно да подаде оставка – не може да гарантира, че е неутрален

Калоян Методиев: Главчев незабавно да подаде оставка – не може да гарантира, че е неутрален-Kaloyan-Metodiev--Glavchev-nezabavno-da-podade-ostavka---ne-mozhe-da-garantira--che-e-neutralen_1713258562.png

Протестният вот на 9 юни може да бъде консолидиран около Нинова и БСП, защото ...

16 апр. 2024 | 12:06