Правя всичко така, сякаш е последният ден от живота ми

40655 | 7 апр. 2013 | 11:07

споделя Качелия Воче и добавя: Аз от много малка се страхувах някой да не ме съжалява и затова винаги показвах „завидни мускули“. Давах си


Ако Камелия Воче е отпаднала и подсмърча от  настинка, то просто не е за вярване. Нали тя е винаги бляскава, винаги в перфектна форма. Легенди се носят за перфекционизма, с който върши всичко, от музиката и пеенето до кулинарията и дизайна. Дори облицова с коприна първата си кулинарна книга - „В кухнята с Камелия Воче“. Тя е самоуверена, без да е надменна; добронамерена, позитивна. Някому животът й може да изглежда приказен, но зад блясъка стоят сътресения, които биха сринали много жени. Не и нея.

Камелия Кръстева е родена на 9 юни 1965 г. в София. Завършва естрадно пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Звездата й изгрява в поредица участия и награди на престижни фестивали - „Златният Орфей“ 1988 г. (трето място), Сочи и Дрезден. Работи с „Динамит брас бенд“ и Бигбенда на БНР с ръководител Вили Казасян. Пее и в Скандинавия, Токио, Дубай и Германия, после продължава кариерата си в Италия, където остава 20 години. Там създава дом и семейство, но след тежък развод се прибира в София с двете си деца. Името Воче (Гласът) получава от Евгени Минчев, който я представя така на един концерт.


Майсторски постижения в кухнята помагат на Камелия в работата й над нейните кулинарни книги.

- Камелия, как реши да подвържеш с чиста коприна първата си книга „В кухнята с Камелия Воче“?

- Да, чиста коприна в тъмночервено, при това много скъпа, купена е от Бергамо, Италия, там се нарича „сета лукс“. Със същата коприна подвързват книгите на Ватикана, както и луксозните каталози за бижута на „Булгари“ - но в бяло. Да, истинско бижу се получи и цената на българското издание е много ниска при тази луксозна подвързия и хартия, но така поисках - да е изискано. Новото е, че я издават на английски език за Южна Америка и на немски за Германия. Поласкана от поръчката, ще я издам и на италиански. Предстои излизането на втората ми книга.

-И тя ли ще е обвита в коприна?

-Да, но ще е в тъмносиньо. В нея ще има уникални рецепти. Ровила съм се в различни енциклопедии и съм подбрала любопитни неща - какво са готвили някои велики хора от целия свят като Пучини, Данте, Росини, Верди, Моцарт… Разказала съм и защо всички в Холивуд са фенове на италианската кухня като най-качествената - заради избора на продуктите. Например Дани де Вито има цяла плантация с лимони, от които се прави прочутият ликьор „Лимончело“. Сигурна съм, че съдържанието й ще е много любопитно не само за любителите на кулинарията. Всички ястия приготвих сама и безумно се забавлявахме по време на снимки. Предстои конкурсът за най-добра рецепта на италианската фирма Dе Cecco - мои спонсори за първата корица.

- Заедно с Мон Дьо беше водеща на магазинното шоу „Седмо авеню“ по ТВ7. Липсва ли ти „центрофугата“ на телевизията?

- Определено много ми липсва докосването с телевизионните зрители… Живото предаване има една невероятна магия, която ти дава усещането, че се срещаш и говориш с хората...

- Готвиш ли нов албум?

- Работя над новите си песни с Александър Бръзицов, но нов албум не готвя. Довършвам вече обещания със симфоничен оркестър на два езика - български и английски. Не бързам, но трепетът ме удовлетворява максимално... Точно като в любовта - да се държиш и да правиш всичко така, сякаш е последният ден от живота ти! (Усмихва се.)

- Детството ти е белязано с болка - отгледана си от баба си, майка ти е в чужбина, събираш се с нея, когато си на 27 години… Разкажи за живота си тогава?

- О, не бих казала, че детството ми е било нещастно, а по-скоро необичайно... Аз от много малка се страхувах някой да не ме съжалява и затова винаги показвах „завидни мускули“. Давах си вид като че ли  имам по две майки и двама бащи до себе си... Но за това имаха принос и баба ми, и майка ми... Баба ми ме гледаше като принцеса... А майка ми, макар и далече, беше до мен с присъствието си - писма, колети, пари... Бях едно презадоволено дете и доста глезено, защото мама Надя ми даваше тези ласки „за две майки и двама бащи“, за които споменах. Баба ми беше невероятна жена, всичко най-добро в едно! Обичам я и винаги е до мен. Даваше ми самочувствие... Майка ми го доукрасяваше... Баща ми беше страхотен фен на Рей Чарлз... Музиката, моята най-добра приятелка, ми е подавала ръка да се изправям в най-трудните моменти.

- Успя ли да компенсираш със собствените си деца това, което все пак подсъзнателно ти е липсвало в детството?

-Децата ми, най-хубавото нещо на света... Аз се чувствам много горда с тях най-вече защото са изключителни, и двамата. Много се обичат и закрилят… Да, чувствам се удовлетворена от резултатите. Мисля, че съм добър родител. Деси завърши право в Рим, вече е една уверена и успяваща 30-годишна дама. В момента е на ръководен пост в голяма международна компания, отговаря за 143-ма души.

Самуил завърши Първи английски лицей и работи при сестра си. Той е много силен в информатиката, компютрите са голямата му страст и очаквам да продължи образованието си в тази област. И двете ми деца получиха възможно най-доброто възпитание в Селезианското училище в Рим. Говорят по четири езика. Имала съм много тежки моменти, но сега съм доволна от резултата - прекрасни са.

- Ти се раздели с втория си италиански съпруг, след като разбра с ужас, че е опитал да посегне сексуално на дъщеря ти от първия брак… И ти събра куража да говориш открито за тази болка…

- Аз се прибрах през 2007-а в България и никога до 2011 г. не се е коментирал моят втори развод... Но просто трябваше да отговоря на некомпетентна и доста грозна статия, която описваше лъжливи събития... И то събрани от човек, който няма деца, не е родител и никога няма да бъде такъв... за да спечели 50 лева, беше подал скандална и невярна информация... Имах 11-годишен перфектен семеен живот с бащата на сина ми. От тази история днес виждам само силата, с която сме излезли с децата! Аз съм много безкомпромисна и крайна при такива неща, понякога и малко нещо може да ме пречупи, отрязвам веднъж завинаги.

- Споменавала си, че преди това животът ти с този човек е бил като приказка?

- Да, цялата тази история ме нарани дотолкова, че за определен период от време бях загубила вкуса към живота... Та той толкова се радваше на успехите на Деси, на златните й медали от училище! През всичките 11 години до този момент бракът ни беше просто мечта! Мъжът ми беше скромен и грижовен човек, не знаеше какво е алкохол, хазарт. Неговият бизнес беше книговезки и покрай него и аз се научих да подвързвам книги. Работеше много и проявяваше страхотна грижа към нас, не правеше разлика, че Деси му е доведена дъщеря. Заради тази грижа го избрах навремето.

Когато се оженихме, бяхме бедни и всичко сами сме изградили отначало двамата, ръка за ръка. Но и когато не сме имали достатъчно пари, той не спестяваше дребните жестове на внимание, например да ми донесе цветя, набрани от градината. Караше ме с колата навсякъде, където пътувах да пея… Заради този брак-приказка ударът беше двойно по-голям!

- Сигурно не ти е било лесно да напуснеш Рим след 20 години живот там?

- О, да, и сега продължавам да страдам за Рим, липсва ми до болка. Това е любимият ми град и всичките 20 години съм си завирала носа по всички местенца... Даже усещам, че си търся често повод да ходя там… Имам къща в Рим, която поддържам; там подвързах и книгата си. В Рим живеех в един от най-прекрасните квартали - „Кастели Романи“ („Дворците на Рим“), или римската Бояна, както си я наричаме ние, българите. Целият квартал е много чист, подреден, много зелен, с красиви къщи и съседи - интелигентни и възпитани хора.

-Завършила си естрадния факултет. Какъв беше твоят път от детството до сцената?

-Ооо, страхотни моменти... На 6 години за кратко ходех на детска градина (около 4-5 месеца), там имаше едно момиченце Мариета, което изправяха отпред да пее песни на Лили Иванова. Всички учителки я ласкаеха, а аз се дразнех, че не зная нито една естрадна песен, и за отрицателно време й „изядох” репертоара. Тогава се записах на китара и солфеж в читалище „Аура“. И така на 11 години пеех песни на Middle of the road, хит тогава беше “Влакът на живота”...

На един празник на Строителни войски поисках разрешение да я изпея. На този концерт пианистът във войнишка униформа каза: “Дайте да разкараме това досадно хлапе оттук, нека изпее една песен и да се маха (смях). Този войник беше Валди от “Щурците”. След няколко месеца ме викнаха отново да пея с тях и Валди ми каза: „Ако искаш да станеш певица, трябва да учиш музика.” На 12 тръгнах на уроци при госпожа Кънева и Цветана Възвъзова. Много съм получила от тях...

Камелия със своите приятели и съперници от тв състезанието „Черешката на тортата“ - Камен Воденичаров, Евгения Калканджиева, Катерина Евро и Дичо.

- Един левскарски въпрос: защо така нелепо свърши голямата любов с „радостта на народа“ Божидар Искренов? Необратимо ли е?

- Няма нелепи завършеци... Отношенията ни са приключили окончателно. Предпочитам да не говоря изобщо за това, а когато го споменавам, да е само с добро.

- За много българки ти си представата за жената с главно „Ж“. Как по-леко да се преглътне една изневяра?

- Не прощавам изневярата, не обичам двойствените връзки. Но когато някой реши да го направи, мисля, че другият е оставил пространство за това. Изневерява се, когато нещо ти липсва. Не говоря само за интимност. Може да са правилните думи при събуждане, може да е начинът, по който присъстваш във всекидневието на другия...

  Камелия е радостна и горда, че децата й Деси и  Самуил са привързани помежду си и си помагат
.

Да се чуди човек защо такава качествена жена сякаш няма късмет в любовта… Дали пък на мъжете не им идва малко в повече и се плашат от дами като теб - красиви, умни, секси, силни, успели?

-Не знам кой твърди, че съм нещастна в любовта, но аз по принцип се чувствам много щастлив човек, макар че животът ме е подложил на какви ли не изпитания. Мисля също, че съм получила от живота и любовта много повече, отколкото заслужавам.

- Има ли сега мъж до теб?

- Да, имам мъж до себе си, щастлива съм!

След връщането от Италия ти много бързо навлезе в светския живот на столицата. Какво стои зад този твой блясък, което хората не виждат?

- След участието ми в тв предаването „Черешката на тортата“ хората вече ме виждат като една от тях. Усещат ме, че съм естествена и истинска, това много ме радва, защото аз съм такава. Много обичам да имам гости. Харесва ми да си стоя вкъщи, намирам си сто неща, които обичам да правя...

- Как при толкова занимания с кулинария поддържаш перфектна фигура?

- Не съм по диетите определено, дори прекалявам доста с хапването. Имам добър метаболизъм, но и не се спирам, доста се движа. Тичам на стадиона, ходя и на фитнес. Не робувам на външния вид, но почти не излизам без грим. Дори когато съм вкъщи, съм гримирана. На това се научих в Италия. Там и всички много се грижат за  външния си вид, дори и да са със скромни възможности. Бях много впечатлена например как идваха на работа жените, които чистеха у нас - като за вечерно парти, с перфектен маникюр и прическа.

-За коя твоя страст се знае малко?

- Това, което мога да правя нонстоп, ако имам повече време, е да слушам Пучини и да карам ски!

- Как си представяш живота си и себе си след десет години? Май няма да се дадеш лесно на остаряването?

- Не се страхувам от възрастта. Дори не съм привърженик на естетичната хирургия. Човек има различни моменти - расте, развива се и бръчките са перфектната картина на това негово развитие.

(в. Преса, печатно издание, брой 96 (447) от 07 април 2013)


Камелия е радостна и горда, че децата й Деси и Самуил са привързани помежду си и си помагат.


От категорията

Боян Чуков: Прекалено много косвени признаци показват, че държавността ни е в предсмъртна агония

Боян Чуков Снимка: БНР Бургас-Boyan-Chukov-Snimka--BNR-Burgas_1695927981.jpg

"Службите се превърнаха в инструменти за забавление на управляващите, ...

28 септ. 2023 | 22:05

Валерия Велева: А защо Пеевски?

Валерия Велева-1638786584.jpg

Изведнъж всички видяха качествата му на парламентьор, на парламентарист, на ...

28 септ. 2023 | 08:13

Първан Симеонов: Битката за София е общополитическа. Очакваме балотаж

Първан Симеонов: Битката за София е общополитическа. Очакваме балотаж -1636960647.jpg

На въпроса дали ще продължи да съществува "сглобката", Симеонов ...

29 септ. 2023 | 14:41

Каракачанов: За счупените ракети, поповете-шпиони и нашенските лакеи

Каракачанов: За счупените ракети, поповете-шпиони и нашенските лакеи-1632208029.jpg

Нямам съмнение, че тази акция с поповете-шпиони е кьорфишек с цел отклоняване ...

29 септ. 2023 | 13:54

Най-важното

Протестите ще продължат, категорични са синдикалисти

Проходът на републиката и АМ "Тракия" остават блокирани, протестиращите ще останат и през нощта

Кадър: БНТ-Kadar--BNT_1696007517.jpg

Енергетиците и миьорите искат гаранции, че до 2030 г. няма да има ангажимент за ...

29 септ. 2023 | 20:10

Няма дати за затваряне на конкретни въглищни централи

Денков към миньорите: Спрете протестите! Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас

Денков към протестиращите: Централите ще работят до 2038 г., правим най-доброто за вас-Denkov-kam-protestirashtite--Tsentralite-shte-rabotyat-do-2038-g--pravim-nay-dobroto-za-vas_1695994537.png

Крайният срок да се изпрати пакетът документи до ЕК е утре, 30 септември. ...

29 септ. 2023 | 16:34

Той призова властта да даде ясни гаранции за осигуряването на трудовата заетост в регионите

Румен Радев за протестите: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените им фирми
(Видео)

Румен Радев: Приоритетът на управляващите са печалбите на приближените фирми-Rumen-Radev--Prioritetat-na-upravlyavashtite-sa-pechalbite-na-priblizhenite-firmi_1695993073.jpg

Налице са съмнения, и то основателни, че крамолите вътре в управляващата ...

29 септ. 2023 | 16:10

Финасовият министър обещал - всеки работник, който иска да напусне, да получи веднага 36 заплати

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г
(Видео)

На спешна среща Пеевски, Борисов и Василев се разбраха: Въглищните централи ще работят до 2038 г-Na-speshna-sreshta-Peevski--Borisov-i-Vasilev-se-razbraha--Vaglishtnite-tsentrali-shte-rabotyat-do-2038-g_1695980497.jpg

"Очакваме премиерът и Министерски съвет да вземат мерки. Както се вижда, ...

29 септ. 2023 | 12:20

Вместо преговори, справедливо протестиращите за хляба си получават жандармерия и сълзотворен газ

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места

Нинова към депутатите: Правителството да поиска отсрочка по Плана, за да спасим хиляди работни места-Ninova--Podkrepyayki-protestite--dali-Borisov-ne-iska-da-svali-pravitelstvoto_1694938683.jpg

Напрежението расте и в същото време премиерът Денков обявява категорично: ...

29 септ. 2023 | 13:24

В крайна сметка заседанието бе прекратено в 20 ч заради липса на кворум

БСП и ИТН блокираха парламентарната трибуна, искат извънредно гледане на териториалните планове

Снимка: Фейсбук-Snimka--Feysbuk_1696004407.jpg

"Когато опозицията се опитва да блокира работата на Народното събрание и ...

29 септ. 2023 | 19:18

Официалната причина е депутатската ваканция, която вчера парламента си удължи до 8 ноември

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни

Сметките на Асен Василев пак не излизат - отложиха проектобюджета за 2024 с 15 дни-Asen-Vasilev--Zabranata-za-vnos-na-ukrainsko-zarno-nanese-shteti-v-razmer-na-146-mln--lv-_1694599270.jpg

Нинова разкритикува управляващите и заяви, че за пръв път с проекторешение се ...

29 септ. 2023 | 18:57

В изборите влизаме с нагласа за победа, ще увеличим броя на кметовете си, заяви народният представител

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите
(Видео)

Делян Пеевски: За всички важни решения е нужно участието на ДПС, така решиха избирателите-Delyan-Peevski--Za-vsichki-vazhni-resheniya-e-nuzhno-uchastieto-na-DPS--taka-reshiha-izbiratelite_1695981330.jpg

По отношение на руския петрол Пеевски коментира: „Въпросът е решен вече, както ...

29 септ. 2023 | 09:25

БСП е против удължаване на срока за внасяне в парламента на проектобюджета за догодина

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция

Нинова остро: Това е погром - сглобката отлага закона за парите на хората заради ваканция. Снимка БСП-Ninova-ostro--Tova-e-pogrom---sglobkata-otlaga-zakona-za-parite-na-horata-zaradi-vakantsiya_1695980935.jpg

Социалистите настояват правителството да поиска месец отсрочка от ЕК за Плана ...

29 септ. 2023 | 12:13