Когато обичаш някого, остави го свободен

29458 | 14 апр. 2013 | 12:09

Дони и Нети в откровен разговор с Боряна АнтимоваДобрин Векилов-Дони е роден на 7 май 1967 г. в София. Певец, автор на песни, композитор, продуцент, актьор и телевизионен водещ. Завършил е фармация. От 1988 до 1992 г. учи пеене при маестро Стефан Анастасов, а професионално се занимава с музика от 1989 г. Започва кариерата си в групите „Атлас“ (до 1993 г.) и „Медикус“, но най-голяма слава печели при дуета си с Момчил. Носител е на над 20 музикални награди. От началото на XXI век прави дует с Нети. В Театър „Българска армия“ е композитор и актьор в много спектакли.


Антоанета Добрева-Нети е родена на 14 септември 1975 г. в София. Завършва с отличие НАТФИЗ през 2000 г. в класа на Стефан Данаилов, Илия Добрев и Ивайло Христов. От малка свири на пиано и пее, а с театър се занимава от 1989 г. През 1994-1996 г. е модел и печели първо място на конкурса Best model през 1995 г. От 2000 г. е в театър „Българска армия“, участва в много постановки, снима се в 7 филма. Има награда за театрален дебют, „Максим“ за поддържаща роля и приз на БГ радио. Този сезон играе в „Ромео и Жулиета“ и „Декамерон“.


 

 

Влизаме в царството на Дони - студиото му в театър „Българска армия“, където се създава и записва музиката за много от спектаклите. Дони без Момчил и с Нети си е същият вглъбен и горящ в проектите си човек. Пристига тя - красива, излъчваща позитивност и хармония. Излъчва и спокойствието на жена, която живее по начина, който й харесва, с мъжа, с когото винаги е искала да бъде.

Дони и Нети в анимационния клип към постановката „Напролет както ви харесва“ в театър „Българска армия“.

Дони, по телефона споменахте за проект, който пазите в дълбока тайна. Какъв все пак е той?
Дони: Нарича се „Фондация“ и е група, създадена съвсем наскоро, преди два месеца. Досега сме правили само репетиции и един секретен концерт тук, долу, на наградите „Максим“, само пред вътрешна публика. Ние - това сме Кирил Маричков, който пее, свири на бас китара, китара и пиано; Иван Лечев - китара и цигулка; моя милост, който пее, свири на бас китара, китара, пиано и един нов инструмент conch shell.

Как изглежда?
Д.: Това е огромна раковина, на която се свири като на духов инструмент.
В състава ни са и Славчо Николов, китаристът на БТР, и на ударните инструменти Венко Поромански, бивш член на група „ТЕ“. „Фондация“ изпълнява авторски песни на хората от състава - на „Щурците“, ФСБ, БТР, мои. Идеята за името дойде от една поредица от седем книги на Айзък Азимов. И двамата с Нети сме фенове на книгите и на автора.

 Какво по-точно има в репертоара ви?
Д.: Песни като „Клетва“ и „Среща“ на „Щурците“ в дует с Кирил Маричков, моите „Малкият принц“, „Уморени крила“, „Червило“, „Ближи си сладоледа“ „Страхотен ден“. Направихме и „Вкусът на времето“ на „Щурците“, на ФСБ - „След десет години“. Интересното е, че Щуреца Кирил Маричков пее „След десет години“ на ФСБ. Има и песни на БТР като „Спасение“, „Да погледна в теб“…

На 30 април ни е първият концерт в „Студио 5“ в НДК. В началото на май имаме концерти в някои градове, планираме участие във фестивалите „Бургас и морето“ и „Аполония“ и пред българите в САЩ. За албум на този етап не мислим. Записахме „китка“ от песни, ще направим документален клип, включващ и снимки от всички периоди на „Щурците“, ФСБ, БТР, Дони и Момчил… Това са отворени динамични проекти. По света са правени такива групи - Old Stars Band.

 Продължавате и с „Акустик Бийтълс Проджект“?
Д.: Да, един път месечно свирим в „Студио 5“ и обикаляме страната. Там съм с Коцето Калки, Славчо Николов, китариста на БТР и Венко Поромански.
Двамата сте заедно и в спектакъла „Ромео и Жулиета“ в Армията, чиято премиера беше неотдавна. Дони написа музиката, а вие, Нети, играете... майката. Извинете, но защо майката, не сте ли мечтали за Жулиета?
Нети: Всъщност според пиесата майката е по-малка от мен. Жулиета е на 14 и майка й я ражда на толкова. А дали съм мечтала за Жулиета? Не точно, но съм играла много образи от този тип - мечтателки,

романтични и в същото време борбени

Ако реша да играя Жулиета, не мисля, че точно възрастта ще ме спре.

Споменахте, че героинята ви е доста различна от вас?
Н.: Да, и за пръв път съм в отрицателен образ - много силен характер, много властен, до злоба. Трябваше да намеря някакъв ключ, за да я харесам и да я играя с увереност. За зрителите е зла и лоша, но за себе си тя е абсолютно убедена, че прави най-доброто за детето си. Постарах се максимално да я направя студена, на моменти злобна, безкомпромисна. А студенината ми е тотално непривична. Радвам се, че отзивите на колегите са много добри.

Мисълта за дъщеря ви Лилия промени ли с нещо усещането ви към тази роля?
Н.: Има една много драматична сцена, когато майката и бащата разбират, че детето им е мъртво. Първия път, когато трябваше да излезем и да играем вече на сцената, дори не искам да го казвам, за миг мина през главата ми, че би могло такова нещо да се случи и на мен…

 Дони, тежко ли ви беше да композирате музиката към спектакъла, какво ви вдъхновяваше?
Д.: Постарах се да изчистя всичко, което би ме подтикнало да имитирам каквото и да е. Включих само 4 акорда като поклон към великия Нино Рота (бел. ред. - автор на музиката към филма на Франко Дзефирели от 1968 г.).

Всеки има някаква представа за Ромео и Жулиета и в 90 процента от случаите тя е, че те са икони на любовта. Хората смятат, че иконата трябва да се играе като икона, а

това са живи образи, с грешките им

с всичките проблеми на тийнейджъри. Исках музиката да е много разнообразна и като резултат е най-сериозната музикална партитура, която съм създавал и като разнообразие, и като времетраене.

Нали вече имате опит в създаването на мюзикъл?
Д.: Да, написах „Копче за сън“ преди няколко години, „Красива птичка с цвят зелен“ преди години тук в театъра и „Опера за три гроша“ в НАТФИЗ през 1996 г.

 Двамата сте все повече време сте тук, в Армията?
Д.: Разпределяме си времето. Вече подбирам нещата, с които се занимавам. Двамата си дадохме сметка преди 2-3 години, че не ни се пътува непрекъснато да пеем на всеки местен баровец някъде. Подбираме си нещата, не драпаме на всяка цена песните ни да се изкачват по класации. Повярвайте ми, огромен брой колеги си скъсват задниците, с извинение, плащат си по радиа и телевизии да ги излъчват. Ние не правим нищо на всяка цена.

Нети, вие как се чувствахте в „Декамерон“?
Н.: Много интересен спектакъл стана. Режисьорът Диана Добрева просто ни провокираше, задаваше ни теми, разигравахме етюди, а тя наблюдаваше всичко това и оформи спектакъла първо в главата си и след това го сглобихме. Много ярък стана, в него има и комедиа дел арте, но е и много стилен.
Д.: Не участвам в този спектакъл, но съм гледал, слушал и почти съм участвал в процеса. Ние с Нети сме на разстояние няколко метра тук, в театъра.

 Но вие играете и в Музикалния театър, имате роля на зъл магьосник
Д.: Да, в „Аладин“, мюзикъл на Марио Балтаджиев, с 60 участници, много пищно, мащабно. За деца е, но става и за възрастни. Аз съм магьосникът, който плаши децата, пея четири арии с оркестър и диригент. Харесва ми да играя за деца.

От колко години сте тук, в Армията?
Д.: Аз - от 21 години, а Нети е тук от 2001-ва след дипломирането си в НАТФИЗ. През 1992-ра беше за пръв път представлението „Секс, наркотици и рокендрол“, наскоро чествахме 20 години, но сме в 21-вия сезон. Оттогава вече не броя за колко представления съм написал музиката и в колко съм участвал като актьор.

Нети, и при вас музиката е била първа, преди театъра?
Н.: Да, осем години пях в Детския радиохор, преди това от 4-годишна свиря на пиано. Завърших и театрална паралелка, а всички в нея умеехме да пеем, танцуваме и играем. Неотдавна в „Денсинг старс“ изпълних индийски танц.

Аз всъщност винаги съм харесвала Индия

А още в театралната паралелка много се впечатлих, че от древността артистите са могли едновременно да играят, да пеят и да танцуват добре.

Медитиране в Рим

 

Тези ваши пътувания до Изтока… Ако единият не го влечеше толкова тази култура, какво ли щеше да стане?
Н.: Мислила съм, че ако източната тема не беше толкова основна част от живота ни, надали бихме се събрали. Но не ме е навил Дони за това. Майка ми е физик и ходи в Индия на научна конференция. От снимките и от разказите й ми стана много интересно. Тогава по телевизията се прокраднаха няколко индийски филма, и цялата тази пищност ми е направила впечатление в комунизма, който беше доста сив.

Бихте ли се снимали двамата в Боливуд?
Н.: Нивото там е много високо. Не като актьорска игра в повечето случаи преиграват. Но артистите, които пеят и танцуват едновременно, са просто феноменални.

Приятно е да ви слуша и гледа човек - излъчвате хармония…
Н.: Животът ни е динамичен, живеем в момента. Няма го у нас това усещане, че дълги години сме заедно.

А кой гледа Лилия?
Н.: В момента - нейната гледачка. Сменяме се тримата, но сега, като свършихме с „Ромео и Жулиета“, доста често двамата сме си заедно с нея.
Д.: Невинаги ангажираме гледачката. Не можем да избираме между баби и гледачки, майките ни са много дейни, а вариантът ясла на тази ранна възраст не ни устройва.

 Дони, помним ви от движението срещу мутрите „Не на страха“ през 1996 г. Как днес отекват в артистичните ви сърца протестите на улицата?
Д.: Може би в предишни години бих гледал на тях с друга емоция. Няма как човек да не се възмущава, когато някой посяга така на сметките му. Хората са много чувствителни към лъжите особено когато се повтарят. Подкрепям протестите. Но самият съм доста променен вече и опитвам по-скоро себе си да променям.

Участието в политиката не ме привлича

бих искал да съм полезен на близките ми, а в професията да се опитвам да влияя, да променям нещо в хората. Просто днес съм по-вглъбен.
Н.: Ако се заемеш с нещо такова, трябва да му отдадеш нужното време. Напълно съм наясно, че един човек не може да промени системата. А ако влезе в политиката с познанията, с идеите си, то трябва да е в конкретната сфера, в която той разбира, и да помага там. Но на тоя етап от живота ми не мисля, че имам опита, нито самочувствието да го направя.

Какво обичате да правите, когато не се занимавате с театър и музика?
Н.: Да си седим вкъщи и да си играем с детето. Обичаме и двамата да си четем, но напоследък не ни остава много време, детето иска през цялото време да си играе с нас. Което е чудесно и ми е ясно, че сега е моментът да й отдаваме стопроцентовото си внимание. Много ни е приятно, тя е забавна и артистична, дете с чувство за хумор.

Споменахте, че се качвала на сцената и танцувала?
Н.: Да, на вътрешното ни коледно празненство на театъра. Иначе по концерти не я водим. Но тогава не можахме да я свалим от сцената! Застана по средата, започна да танцува, усмихна се. Опитахме се два-три пъти да я свалим, но тя бавно и елегантно пак отиде до средата на сцената.

За кое любимо занимание не ви остава достатъчно време?
Н.: Да рисувам.
Д.: Много обичам да стоя по книжарници, разглеждам и купувам много книги, които събирам за лятото, когато ги четем и двамата. Носим поне един голям сак книги, а на връщане ги подаряваме на местната библиотека и се прибираме без багаж. Чета научнопопулярна литература, когато сме тук, и художествена, когато сме на морето.
Обичам много да си играя вкъщи с Лия. С Нети имаме определени филми, които обичаме да гледаме заедно. Много обичам също да се ровя в сайтове, кореспондирам си с приятели тибетци във Фейсбук и по скайпа.

Нети, как се укротява и опитомява един групар като Дони?
Н.: А защо е нужно да го укротява човек? Дони не е от този тип хора, които държат непрекъснато да са по купони, напротив, и двамата обичаме да сме си вкъщи. Нашата професия е да се срещаме с хора, самата тя е забава, така че оценяваме уюта на дома.

Без да се засягате, творецът е егоист…
Д.: На път съм да се преборя с това и е част от работата ми върху себе си (смее се). Но и тоталното изкореняване на егото е грешно.
Н.: Ако отидете в другата крайност, също не е добре - няма да може да докажете идеите си, няма да вярвате в себе си.

Сватбата на Дони и Нети, май 2001 г.

 А вие, Дони, не се ли страхувате, че може да загубите тази красива шеметна Нети?
Д.: Не, не се страхувам и не ревнувам, наистина.
Н.: Нашата връзка не се крепи само на мъжко-женските отношения. Ревността като чувство не съществува и при двама ни. Привърженичка съм на една максима за свободата на другия. Дони, как беше точно?
Д.: Когато обичаш някого, пусни го на свобода, ако се върне - твой е. Ако го сгази кола - за какво ти е. Това, последното, го казва моят любим герой Алф.

(в. Преса, печатно издание, брой 103 (454) от 14 април 2013)


 


От категорията

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан-Euractiv--Radev-stoi-zad-natsionalisticheskiya-zavoy-na-balgarskata-levitsa--ES-da-se-gotvi-za-nov-Orban_1701586573.jpg

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите ...

3 дек. 2023 | 08:54

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Първанов: Бяхме като треснати от оставката на Виденов, Костов е труден противник

Първанов: Бяхме като треснати от оставката на Виденов, Костов е труден противник-Ideyata-za-sluzhebno-pravitelstvo-se-e-izhabila--smyata-prezidentat-na-Balgariya-ot-2002-2012-g-_1699730558.png

Костов е човек на закона, каза той и даде пример с това, че бившият премиер не ...

3 дек. 2023 | 10:13

Президент срещу генерал. До какво ще доведе конфликтът между Зеленски и Залужни

До какво ще доведе конфликтът между Зеленски и Залужни?-Do-kakvo-shte-dovede-konfliktat-mezhdu-Zelenski-i-Zaluzhni-_1701590767.jpg

Зеленски вече говори за заплахата от "Майдан-3", който уж се подготвя ...

3 дек. 2023 | 10:04

Най-важното

Това ще бъде един от основните ни приоритети оттук нататък, заяви премиерът Николай Денков

Акад. Денков: Русе е центърът на магистралите, които искаме да развием на Балканите

Това ще бъде един от основните ни приоритети оттук нататък, заяви премиерът Николай Денков-Tova-shte-bade-edin-ot-osnovnite-ni-prioriteti-ottuk-natatak--zayavi-premierat-Nikolay-Denkov_1701603283.jpg

Не сме забравили и за ролята на Русе за първите стъпки към демокрацията в края ...

3 дек. 2023 | 13:30

Имаме реален шанс за Шенген и на 99,9 съм сигурен, че за въздух ще стане, прогнозира бившият премиер

Борисов пред младите в ГЕРБ: Искате ли го това правителство? Ако кажете, утре може да го няма
(Видео)

Борисов говори пред младите в ГЕРБ-Borisov-govori-pred-mladite-v-GERB_1701592630.jpg

Още първата седмица не могат да си направят общински съвет, пребиха хората в ...

3 дек. 2023 | 10:32

Ние сме написали икономическа обосновка, че сме против да бъде продадена земя

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има

Министър Кирил Вътев: Продажба на земя от Държавния поземлен фонд няма да има-Ministar-Kiril-Vatev--Prodazhba-na-zemya-ot-Darzhavniya-pozemlen-fond-nyama-da-ima_1701596740.jpg

"Най-важното нещо, което трябва да се случи в българското земеделие, е ...

3 дек. 2023 | 11:44

Очакваме през април да е готов целият проект и след издаване на разрешение за строеж да се работи по трасето между Русе и Бяла

Започва изграждането на автомагистрала "Русе - Велико Търново", Денков прави първа копка

Започва изграждането на автомагистрала "Русе - Велико Търново"-Zapochva-izgrazhdaneto-na-avtomagistrala--Ruse---Veliko-Tarnovo-_1701586000.jpg

На събитието ще присъстват още заместник-председателят на Народното събрание ...

3 дек. 2023 | 08:44

Плодороден чернозем в Тернополска, Хмелницка и Черновицка област се дава на "постоянна и безвъзмездна концесионна собственост" на западни компании

Зеленски предоставил на Сорос 400 кв. км украинска земя за съхранение на химически отпадъци

Зеленски предоставил на Сорос 400 кв. км украинска земя за съхранение на химически отпадъци-Zelenski-predostavil-na-Soros-400-kv--km-ukrainska-zemya-za-sahranenie-na-himicheski-otpadatsi_1701599095.png

Разкритието е на френския журналист Жул Венсен, който се позовава на данни, ...

3 дек. 2023 | 12:23

Нестандартна украса, която немалко хора биха оприличили като потресаваща

Вместо Дядо Коледа и Снежанка кметът Терзиев окичи София с розови еднорози и призраци в ефирни дрехи

Вместо Дядо Коледа и Снежанка кметът Терзиев окичи София с розови еднорози и призраци в ефирни дрехи-Vmesto-Dyado-Koleda-i-Snezhanka-kmetat-Terziev-okichi-Sofiya-s-rozovi-ednorozi-i-prizratsi-v-efirni-drehi_1701587893.jpg

Ето защо не изчистиха нито една снежинка и цяла седмица не събират падналите ...

3 дек. 2023 | 09:11

Увеличение с над 20% ще има в областите Сливен, Видин, Габрово, Враца, Ловеч и Хасково

Водата може да поскъпне в половината страна от 1 януари

Цената на водата може да поскъпне в половината страна от 1 януари-Ot-28-yuli-do-4-avgust-spira-toplata-voda-v-20-kvartala-na-Sofiya_1689171994.jpg

Скок с 10 на сто се предвижда за 6 области в страната - Кюстендил, Шумен, ...

3 дек. 2023 | 09:10

Радев ще участва в политическия живот след края на президентския си мандат

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан

Euractiv: Радев стои зад националистическия завой на българската левица, ЕС да се готви за нов Орбан-Euractiv--Radev-stoi-zad-natsionalisticheskiya-zavoy-na-balgarskata-levitsa--ES-da-se-gotvi-za-nov-Orban_1701586573.jpg

Партията на европейските социалисти (ПЕС) е готова да предприеме необходимите ...

3 дек. 2023 | 08:54

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37