Еврокризата удря Азия

26709 | 16 юли 2012 | 15:30

Азия започва да усеща влиянието на европейската финансова криза, отчитайки забавяне на растежа в ключови икономики

Автор:Предупрежденията, че дълговата криза в еврозоната и вялото възстановяване в САЩ ще повлекат надолу Азия станаха реалност миналия петък, когато Китай обяви, че нарастването на брутния му вътрешен продукт (БВП) през второто тримесечие се е забавило до 7,6 %, а това е най-слабият темп от три години за втората по големина икономика в света.

Икономиката на Сингапур се сви с 1,1 % през същия период до голяма степен заради спад от 6 % в промишленото производство. Индия, която заедно с Китай предвожда икономиките в региона, също се очаква да отчете свиване на растежа тази година, като Азиатската банка за развитие (АБР) прогнозира, че темпът на годишното увеличение на БВП ще отслабне до 6,5 % през 2012 година, спад в сравнение с първоначалната оценка от 7 %.

"Перспективата за развиваща се Азия се влоши заради различната глобална среда и по-бавния растеж в Китай и Индия", обяви банката в доклад в четвъртък.

"Забавянето на растежа в САЩ и еврозоната отслаби търсенето на износа от региона", се отбелязва в доклада. "Напоследък възникна и безпокойство за икономическата сила на важни развиващи се икономики", се допълва в документа.

Освен че страдат от слабия износ, водещите икономики в региона отчитат и спад в продажбите на дребно, като например в Хонконг, където между януари и май приходите се увеличила с 13,5 % на годишна основа - забавяне спрямо 24,9 % годишен растеж, отчетен година по-рано.

"Ние все още се борим със северноатлантическите финансови кризи и застоя в световната търговия, които започнаха през този месец преди пет години", коментира Дейвид О'Риър, главен икономист в хонконгската Обща търговска камара. "Най-вероятно е Хонконг да е в рецесия, точно сега", допълва той.

Азия играе роля и като вносител. Най-новите данни от Пекин разтърсиха Австралия, която изпраща над една четвърт от износа си за Китай.

Новината предизвика опасения, че австралийският БВП, чийто темп е 2,2 % за 12-те месеца до юли, ще бъде под равнището от 3,1 %, което Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) прогнозира за текущата финансова година до края на юни 2013 година.

Признаците на забавяне там вече са налице: безработицата нарасна от 5,1 % на 5,2 %, след като през юни бяха закрити 27 000 работни места; големите миннодобивни компании замразяват новите проекти; търговията на дребно е тежко засегната от свиването на потребителското доверие.

От ноември централната банка свали лихвените проценти, а и сигнализира, че може да ги понижи още, за да предотврати рецесия.

Цзючжун Чжуан, заместник-главен икономист на АБР с централа в Манила, заяви обаче, че регионът все така ще допринася най-много за глобалната икономика въпреки отслабващия растеж.

"Над половината от световния БВП ще продължи да идва от Азия", посочи той пред ДПА в петък. "В световен план не очакваме рецесия, но има рискове, най-големият от които е кризата в еврозоната. Нашето мнение е, че кризата в еврозоната няма да прерасне в глобална криза", допълни той.

"Вярваме, че страните от еврозоната работят заедно и ще излязат с действия, които ще предотвратят разрастване на кризата в еврозоната до глобална криза", каза той.

Азиатските икономики все пак трябва да подобрят издръжливостта си на външни шокове, отбелязва той, като намалят зависимостта си от външното търсене, стимулирайки вътрешните и регионалните източници на растеж и модернизирайки местните индустрии. Икономистът Лю Юанчун, професор от китайския университет Ренмин, коментира, че забавянето, което Китай преживява, е признак и за структурни проблеми.

"Преди, ако (темпът на увеличение на БВП) бе спаднал под 8 %, това щеше да бъде огромна неприятност за Китай. Най-големият проблем щеше да бъде рязко нарастване на безработицата", посочва той.

"С това забавяне обаче, проблемът с безработицата не е толкова отличителен. Това показва, че има известни фундаментални промени в структурните проблеми на Китай", твърди той. Това показва, че сегашното забавяне вече не е само спад в краткосрочното търсене, но и "фундаментален проблем на потенциално намаляване на способността да се предлага", допълва той.

Вътрешните проблеми също натежаха на азиатските икономики. Япония, например, все още се възстановява от миналогодишното земетресение и цунами и последвалото ядрено бедствие. Страната също така се бори с дефлация от над едно десетилетие, а в същото време все повече японски компании изнасят заводите си в чужбина.

В момента Nissan Motor Co. произвежда 27 % от автомобилите си в Китай, повече отколкото в Япония.

Минору Морита, политически анализатор от Токио и бивш редактор на водещо икономическо списание, твърди, че преместването на производството в чужбина "би могло да влоши допълнително местната икономика".

Вместо това "правителството трябва да направи повече, за да подпомогне създаването на работни места и да се повиши вътрешното търсене", препоръчва той.

Цзючжун Чжуан от АБР отбелязва, че регионът ще извлече ползва от засилването на търговията между неговите икономики.

"Регионалната интеграция ще изиграе важна роля в такъв смисъл, че междурегионалната търговия и финансова интеграция ще допринесат да се подобри конкурентоспособността на региона и да се повиши издръжливостта", заключава той.


 


От категорията

Първан Симеонов: Няма логика да се отиде на нови избори, Доган е прав!

Първан Симеонов: Няма логика да се отиде на нови избори-Parvan-Simeonov--Nyama-logika-da-se-otide-na-novi-izbori_1708864112.jpg

Правителството има шанс да свърши малко черна работата, защото е крайно ...

25 февр. 2024 | 14:27

Капката, която преля…

Нешка Робева: Плач за Навални... А Асандж, Сноудън, Гуантанамо?

Нешка Робева: Плач за Навални... А Асандж, Сноудън, Гуантанамо?-1646119035.jpg

Вие чули ли сте за наложени санкции на Израел, пита прославената треньорка и ...

25 февр. 2024 | 11:02

Александър Симов: Първата политическа смърт на Христо Иванов беше трагична и епична

Първата политическа смърт на Христо Иванов беше трагична и епична.
Втората му агония е като ситком.-Aleksandar-Simov--PP-i-DB-napraviha-Boyko-Borisov-da-izglezhda-razumen-politik_1683476123.png

Когато павираш пътя си с вечни исторически компромиси, политически трикове, ...

25 февр. 2024 | 22:39

Зеленски: През пролетта ще предложим платформа, с която Путин да се съгласи, че е загубил тази война

Володимир Зеленски -Volodimir-Zelenski_1703272019.jpg

Сега е най-трудният момент за нашето единство. Ако ни разпаднат отвън или, не ...

25 февр. 2024 | 21:42

Най-важното

Н. Пр. Кенет Мертен не каза дали санкционния списък за българи ще се разшири

Американският посланик в България: Все още анализираме ефекта от санкциите „Магнитски“ тук

Н. Пр. Кенет Мертен, посланик на САЩ у нас-N--Pr--Kenet-Merten--poslanik-na-SASht-u-nas_1708879624.png

Според него е важно, че „през последната близо година българският парламент ...

25 февр. 2024 | 18:44

Българската делегация беше посрещната от заместник-председателя на албанския парламент Агрон Джерджмаркай

Росен Желязков пристигна на официално посещение в Република Албания

Росен Желязков пристигна на официално посещение в Република Албания
Снимка БТА--_1708872785.jpg

Утре председателят на парламента ще се срещне с президента на Република Албания ...

25 февр. 2024 | 16:51

Сред акцентите на разговора им са били процесът “Акаба”, иновациите, образованието и туризма

Мария Габриел разговаря с краля на Йордания Абдула II

Мария Габриел разговаря с краля на Йордания Абдула II
Снимка МВнР-Mariya-Gabriel-razgovarya-s-kralya-na-Yordaniya-Abdula-II-Snimka-MVnR_1708868210.png

Във фокуса на срещата е и сътрудничеството в сферата на отбраната и НАТО

25 февр. 2024 | 15:35

По петте главни приоритета на кабинета няма никакво изпълнение, категорична е лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Националният съвет свиква отчети и избори в София и в Бургас (ВИДЕО)
(Видео)

Корнелия Нинова: Националният съвет свиква отчети и избори в София и в Бургас-Ninova-za-Shengen--Upravlyavat-ni-nekadarnitsi-i-predateli-na-natsionalniya-interes--Ostavka-_1703932027.jpg

Пленумът имаше кворум, това че на някой не му харесват решенията, не означава, ...

25 февр. 2024 | 15:46

Водещият пленума Георги Свиленски изключва микрофоните, не дава възможност за изказвания

Таков към ръководството на БСП: Можете да ни изключите от вашата група по интереси, от партията - не

Иван Таков към тясното ръководство на БСП: Можете да ни изключите само от вашата група по интереси, от Партията - не-Ivan-Takov--Osnovnata-ni-zadacha-e-da-ne-dopusnem--Sglobkata--da-se-vazproizvede-v-Sofiya_1693643447.png

Всичките фалшиви опорки, с които ни нападаше част от тясното ръководство от ...

25 февр. 2024 | 14:13

Украинският президент не разкри броя на ранените

Зеленски заяви, че откакто руските сили нахлуха в Украйна, са убити 31 хиляди украински войници

Зеленски заяви, че откакто руските сили нахлуха в Украйна, са убити 31 хиляди украински войници-Zelenski-zayavi--che-otkakto-ruskite-sili-nahluha-v-Ukrayna--sa-ubiti-31-hilyadi-ukrainski-voynitsi_1708879961.png

Държавният глава изрази убедеността си, че американският Конгрес ще одобри нов ...

25 февр. 2024 | 18:50

Това е естествена смърт, заяви шефът на украинското разузнаване

Кирило Буданов: Може да ви разочаровам, но Навални наистина е починал от кръвен съсирек

Кирило Буданов: Може да ви разочаровам, но Навални наистина е починал от кръвен съсирек-Nachalnikat-na-glavnoto-razuznavatelno-upravlenie-na-Ministerstvoto-na-otbranata-na-Ukrayna-general-mayor-Kirilo-Budanov_1683522338.jpg

Така той опроверга твърдението на президента Владимир Зеленски, че руският ...

25 февр. 2024 | 17:04

Наблюдаваме опит донякъде да бъде елиминирано ДПС от сглобката, анализира експертът

Първан Симеонов: Няма логика да се отиде на нови избори, Доган е прав!

Първан Симеонов: Няма логика да се отиде на нови избори-Parvan-Simeonov--Nyama-logika-da-se-otide-na-novi-izbori_1708864112.jpg

Правителството има шанс да свърши малко черна работата, защото е крайно ...

25 февр. 2024 | 14:27

Преподавателят в Харковския университет не скри разочарованието от военната помощ за Украйна

Проф. Станчев: Войната през 2024 г. ще е на дронове

Проф. Станчев: Войната през 2024 г. ще е на дронове-Prof--Stanchev--Voynata-prez-2024-g--shte-e-na-dronove_1708875844.png

Украинците произвеждат 150 вида дронове - в гаражи, в къщи и в алборатории, ...

25 февр. 2024 | 17:43