За съжаление токът няма да поевтинее

14877 | 20 апр. 2013 | 09:29

Интервю на Весела ВАНЕВА с Eвгения ХАРИТОНОВА, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране,за цената на тока и държавЕвгения Харитонова завършва Техническия университет в София, специалност „Електроинженер“. Получава следдипломна квалификация по програма за управление в икономиката и енергетиката в УНСС и A. T. Karney (Дания). През 1995 и 1997 г. Харитонова специализира в Световната банка, а през 1999 г. - в PAI и University of Bath, London. Харитонова е заемала и ръководни длъжности в НЕК и ЕСО. От 2010 г. до 15 май 2012 г. е член на ДКЕВР. След това става зам.-министър с ресор енергетика, а през март 2013 г. оглави ДКЕВР. Владее руски, немски и английски.

 

Г-жо Харитонова, наслушахме се на прогнози какво ще стане с цените на тока от 1 юли. Ще поскъпне, няма да поскъпне, ще поевтинее. Какво ще се случи?
Няма да ви кажа, защото още не сме ги доизсмятали. Няма да поевтинее, за съжаление. Много бих искала, ама не може да стане сега. Защото всички енергийни дружества са си поискали увеличение. И не с един-два процента, а с по десетина. Като ги събираш, ти става ясно, че нещата не са хубави. Така че ще гледаме под лупа всички разходи.

Сметнахте ли дотук, ако изпълните всички желания, какво ще се случи?
Не, не сме, защото не искам да се смята такова нещо. Не е сериозно да говорим по въпроса. Лошото е, че потреблението намалява.

Какви са данните при вас, с колко?
При потребление в електроенергетиката 42 млрд. киловатчаса миналата година сега дружествата говорят за 32-33 млрд. квтч. Това са 22-24% намаление. Мислех, че делът на регулирания пазар, който снабдява населението и малките фирми, ще слезе на 12-14 млрд. квтч, но дружествата са заявили повече - 17 млрд. квтч. Изводът е, че индустрията трябва да заработи. Това е важно не само за товара на енергийната система. Става дума за работни места, за да могат хората да си плащат сметките, да живеят приличен живот.

Изяснихте ли си резервите по веригата производство - пренос - разпределение - снабдяване с електроенергия, за да няма поскъпване?
Ние ще ги изстискаме - това е ясно. Колегите са доста притеснени, защото трябва да дебнат едва ли не всичко. Възложихме проверка на инвестициите на трите електроразпределения (ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про“ - б.а.). Надявам се някъде в началото на май да направят преглед на инвестициите, защото това са разходите.

За какъв период?
За регулаторния период от 2008 г., който сега приключва. Да ги видим, но не само по документи, по хартийки, ами дали в действителност ги има жиците, както се казва. Защото ние хубаво признаваме някакви пари, нали? Всичко не може да се провери, ясно е. Ще направим представителна извадка, като на избори. Другото нещо - трябва да видим много детайлно какви са нещата в НЕК и в електроцентралите. Там обаче има един проблем, който не ми харесва и дай Боже да не съм права - въпросът с въглищата.

Какъв е проблемът с тях?
Мините искат увеличаване на цената на въглищата. Тя е от порядъка на 75-80% от цената за енергията от трите ТЕЦ в комплекса „Марица-изток“ 1, 2 и 3.

Толкова ли е невъзможно да се мине без промяна в цената на въглищата? Какво казва министерството?
Много категорично миньорите са настоявали за увеличаване на цената на въглищата.

С колко?
Някъде с двуцифрен процент.

Големи надежди се възлагат на либерализацията на пазара на електроенергия у нас - хората да могат да си избират доставчик. Кои проблеми биха се решили тогава?
Либерализация, ако трябва да бъдем честни, има за всички. За големите фирми тя отдавна е факт. Сега от 1 юли и потребителите на средното напрежение - на 20 киловолта, трябва да излязат на пазара и да си търсят търговец.

Това са производствени предприятия. Те знаят ли изобщо, че от 1 юли „ще бъдат изхвърлени“ на свободния пазар на ток?
Ами вие нали пишете? От друга страна, разпределителните предприятия трябва да ги информират, че на 1 юли ще трябва или да си търсят търговец, или да отиват на доставчик от последна инстанция.

Това е пак електроразпределителното дружество?
Да, ЕРП или НЕК. Но при доставчика от последна инстанция цената на електроенергията сигурно ще бъде по-голяма.

Колко?
В момента колегите разработват тази методика. Цената няма да бъде регулирана, но някаква горна граница ще трябва да й се сложи. Защото нали се сещате, че ако оставим това в ръцете на енергийните дружества... Всеки иска да печели. Ама някой трябва да ги стисне за врата и да ги вкара в правия път.

Колко по-скъпо ще плащат за ток предприятията, които не си изберат търговец от 1 юли?
Сигурно 20-ина процента отгоре. Потребителят, разбира се, може да си хване като търговец самото ЕРП, ако му е по-лесно. Ама ще трябва да види какви са в края на краищата условията и да седне да си прави сметката. Защото ако някой търговец се появи, който си договори мощност от АЕЦ „Козлодуй“, която е на чувствително по-ниска цена, ще му е по-изгодно.

Икономическият министър Асен Василев заяви пред „Преса“, че от модела на либерализация на пазара на ток за населението зависи дали тарифите ще се вдигнат. Какъв трябва да бъде моделът според вас?
Самите търговци на електроенергия трябва да намерят тази ниша. Мисля, че това е бъдещето. Защото най-сигурният платец е битовият. Всички ние, като дойде сметката за тока, отиваме и си плащаме - харесва ни или не. 98% си плащат, 2% винаги остават. Значи търговците трябва да хванат тази ниша. Защо казвам, че при това в рамките на 2-3 години цената на тока малко ще се повиши? Защото търговците трябва да направят някаква инвестиция. Например в измервателна техника.

Няма ли да се ползват пак същите електромери, които са на енергото?
Може, но търговецът ще трябва да плаща за това и да си включи някаква такса. Всичкото това ще трябва да се регламентира. Самият търговец, за да си намести потребителите, ще трябва да получава товарови профили от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и от диспечерските служби на ЕРП- тата. В същото време всеки от нас като потребител ще трябва да си заяви някакво потребление и всичкото това е свързано с разходи.

Звучи отвлечено, сякаш никога няма да стане.

Тези дни идва един търговец, искаше лиценз за координатор на балансираща група - стандартна, точно каквато е за битовите потребители. И аз нарочно го попитах той готов ли е да поеме битови потребители. Каза: „Не - към тоя момент.“

Защо?
Още му е трудно. В страната има много лицензирани търговци, макар че напоследък гледахме няколко преписки за прекратяване на лицензи за търговия с електрическа енергия.

Как си го обяснявате?
Явно не могат да развиват дейност. Може би не могат да си доставят евтина енергия. Или са надценили собствените си възможности. Или пък си нямат клиенти - те трябва да си намерят клиентите.

При криза на свръхпроизводството би трябвало цените да падат. Какви са сега на свободния пазар?
Не знам. Имайте предвид, че търговците на ток не си казват цените.

Какви са шансовете да избегнем съдебна процедура в ЕС заради закъснялата либерализация на електроенергийния пазар?
Надявам се, че сме я избегнали. Защото приехме наредбите, заради които бяха проблемите. Изпратихме на министерството всички документи, то трябва да докладва на Брюксел.

След като главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че трябва да отнемете лицензите на ЧЕЗ, това не предрешава ли нещата?
Трябва много да внимаваме в нашите произнасяния. За втори път комисията провежда процедура за отнемане на лиценз. Предишния път са го отнели на „Централгаз“ - малко газо- разпределително дружество, където нещата са били доста по-прости. И въпреки всичко решението отначало е паднало в съда. Така че втори път се е гледало и т.н. В случая с ЧЕЗ насреща имаме една голяма компания, представител на държава членка на ЕС. Нямаме никакво право за най-малко излизане от рамките на закона. Иначе нещата стават много лоши за България. Ще се плащат много пари. Вече излезе новата наредба за лицензиране. Там е и
записано, че при отнемане на лиценз ДКЕВР трябва да вземе становище от другите държавни институции.

Попречи ли ви изявлението на главния прокурор?
По закон ние сме независима комисия. Това е по директиви и по регламенти на ЕС и не е хубаво други институции да се намесват по този начин.

Как ще се оправите с бума на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ)?
Аз съм радетел за създаването на зелен фонд, в който да се събират пари от различни източници и оттам да се плаща на ВЕИ. В него да влизат зелени добавки и парите от продажбите на емисии парникови газове. По този начин считам, че зелената добавка ще падне чувствително. По моите разчети ще намалее от 11 лева
на мегаватчас на 3 лева. Това си е все пак нещо по- разумно.

Ще прегласувате ли временната такса за достъп, която ДКЕВР въведе за ВЕИ през септември 2012 г., но падна в съда? Тя отнема между 10 и 39% от приходите на зелените централи.
Съгласно закона трябва да направим постоянна цена за достъп. Но трябва да бъде в чувствително по-малки размери и това трябва да се обоснове. Това е лично мое мнение, не ангажирам комисията. И сумата трябва да бъде конкретна стойност, а не процент от изкупната цена на зелената енергия. Очаквам в близките месеци да се включат нови ВЕИ. Те са имали договори от по-рано, но са се забавили с изграждането.

Какви промени планирате за топлофикациите?
Те трябва да започнат да работят като хората. Има една директива от декември миналата година за енергийната ефективност, където са заложени по-тежки параметри за спестяването на гориво от когенерацията. Сегашният механизъм за приоритетно изкупуване на електроенергията им на преференциални цени ще приключи до края на 2014 г.

Сега плащаме прекалено скъпо тока от „Топлофикация София“ - близо 30 ст. за киловатчас. Ще намалите ли тази цена?
Тези разчети тепърва ще правим. Но казах - те трябва да заработят както трябва.

(в. Преса, печатно издание, брой 109 (460) от 20 април 2013)


 


От категорията

Древната професия на Христо Иванов: От "нито глас за Пеевски" до скута на Пеевски (Видео)
(Видео)

Архивите говорят: Къде отиде националното достойнство на Христо Иванов!?-Arhivite-govoryat--Kade-otide-natsionalnoto-dostoynstvo-na-Hristo-Ivanov-_1708615719.png

На видео послание към избирателите Христо Иванов заявява: "Нито глас за ...

22 февр. 2024 | 17:24

Избори 2 в 1? Предстоят тежки препирни, докато в сглобката стигнат до това решение

Тежки препирни в сглобката, докато стигнем до избори 2 в 1-Kiril-Petkov--Hristo-Ivanov--Boyko-Birisov---sglobkata-skartsa-li--skartsa--a-ha-da-se-razpadne--no-ne-se-razpada_1700754463.jpg

Срокът между два парламента би могъл да бъде и по-кратък - например един месец, ...

21 февр. 2024 | 17:34

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина-Volodimir-Zelenski-Snimka--UNIAN_1702480122.jpg

Градовете на изток сега се опасяват, че ще бъдат следващите мишени на Русия, ...

22 февр. 2024 | 17:43

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53