За съжаление токът няма да поевтинее

11155 | 20 апр. 2013 | 09:29

Интервю на Весела ВАНЕВА с Eвгения ХАРИТОНОВА, председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране,за цената на тока и държавЕвгения Харитонова завършва Техническия университет в София, специалност „Електроинженер“. Получава следдипломна квалификация по програма за управление в икономиката и енергетиката в УНСС и A. T. Karney (Дания). През 1995 и 1997 г. Харитонова специализира в Световната банка, а през 1999 г. - в PAI и University of Bath, London. Харитонова е заемала и ръководни длъжности в НЕК и ЕСО. От 2010 г. до 15 май 2012 г. е член на ДКЕВР. След това става зам.-министър с ресор енергетика, а през март 2013 г. оглави ДКЕВР. Владее руски, немски и английски.

 

Г-жо Харитонова, наслушахме се на прогнози какво ще стане с цените на тока от 1 юли. Ще поскъпне, няма да поскъпне, ще поевтинее. Какво ще се случи?
Няма да ви кажа, защото още не сме ги доизсмятали. Няма да поевтинее, за съжаление. Много бих искала, ама не може да стане сега. Защото всички енергийни дружества са си поискали увеличение. И не с един-два процента, а с по десетина. Като ги събираш, ти става ясно, че нещата не са хубави. Така че ще гледаме под лупа всички разходи.

Сметнахте ли дотук, ако изпълните всички желания, какво ще се случи?
Не, не сме, защото не искам да се смята такова нещо. Не е сериозно да говорим по въпроса. Лошото е, че потреблението намалява.

Какви са данните при вас, с колко?
При потребление в електроенергетиката 42 млрд. киловатчаса миналата година сега дружествата говорят за 32-33 млрд. квтч. Това са 22-24% намаление. Мислех, че делът на регулирания пазар, който снабдява населението и малките фирми, ще слезе на 12-14 млрд. квтч, но дружествата са заявили повече - 17 млрд. квтч. Изводът е, че индустрията трябва да заработи. Това е важно не само за товара на енергийната система. Става дума за работни места, за да могат хората да си плащат сметките, да живеят приличен живот.

Изяснихте ли си резервите по веригата производство - пренос - разпределение - снабдяване с електроенергия, за да няма поскъпване?
Ние ще ги изстискаме - това е ясно. Колегите са доста притеснени, защото трябва да дебнат едва ли не всичко. Възложихме проверка на инвестициите на трите електроразпределения (ЧЕЗ, ЕВН и „Енерго-Про“ - б.а.). Надявам се някъде в началото на май да направят преглед на инвестициите, защото това са разходите.

За какъв период?
За регулаторния период от 2008 г., който сега приключва. Да ги видим, но не само по документи, по хартийки, ами дали в действителност ги има жиците, както се казва. Защото ние хубаво признаваме някакви пари, нали? Всичко не може да се провери, ясно е. Ще направим представителна извадка, като на избори. Другото нещо - трябва да видим много детайлно какви са нещата в НЕК и в електроцентралите. Там обаче има един проблем, който не ми харесва и дай Боже да не съм права - въпросът с въглищата.

Какъв е проблемът с тях?
Мините искат увеличаване на цената на въглищата. Тя е от порядъка на 75-80% от цената за енергията от трите ТЕЦ в комплекса „Марица-изток“ 1, 2 и 3.

Толкова ли е невъзможно да се мине без промяна в цената на въглищата? Какво казва министерството?
Много категорично миньорите са настоявали за увеличаване на цената на въглищата.

С колко?
Някъде с двуцифрен процент.

Големи надежди се възлагат на либерализацията на пазара на електроенергия у нас - хората да могат да си избират доставчик. Кои проблеми биха се решили тогава?
Либерализация, ако трябва да бъдем честни, има за всички. За големите фирми тя отдавна е факт. Сега от 1 юли и потребителите на средното напрежение - на 20 киловолта, трябва да излязат на пазара и да си търсят търговец.

Това са производствени предприятия. Те знаят ли изобщо, че от 1 юли „ще бъдат изхвърлени“ на свободния пазар на ток?
Ами вие нали пишете? От друга страна, разпределителните предприятия трябва да ги информират, че на 1 юли ще трябва или да си търсят търговец, или да отиват на доставчик от последна инстанция.

Това е пак електроразпределителното дружество?
Да, ЕРП или НЕК. Но при доставчика от последна инстанция цената на електроенергията сигурно ще бъде по-голяма.

Колко?
В момента колегите разработват тази методика. Цената няма да бъде регулирана, но някаква горна граница ще трябва да й се сложи. Защото нали се сещате, че ако оставим това в ръцете на енергийните дружества... Всеки иска да печели. Ама някой трябва да ги стисне за врата и да ги вкара в правия път.

Колко по-скъпо ще плащат за ток предприятията, които не си изберат търговец от 1 юли?
Сигурно 20-ина процента отгоре. Потребителят, разбира се, може да си хване като търговец самото ЕРП, ако му е по-лесно. Ама ще трябва да види какви са в края на краищата условията и да седне да си прави сметката. Защото ако някой търговец се появи, който си договори мощност от АЕЦ „Козлодуй“, която е на чувствително по-ниска цена, ще му е по-изгодно.

Икономическият министър Асен Василев заяви пред „Преса“, че от модела на либерализация на пазара на ток за населението зависи дали тарифите ще се вдигнат. Какъв трябва да бъде моделът според вас?
Самите търговци на електроенергия трябва да намерят тази ниша. Мисля, че това е бъдещето. Защото най-сигурният платец е битовият. Всички ние, като дойде сметката за тока, отиваме и си плащаме - харесва ни или не. 98% си плащат, 2% винаги остават. Значи търговците трябва да хванат тази ниша. Защо казвам, че при това в рамките на 2-3 години цената на тока малко ще се повиши? Защото търговците трябва да направят някаква инвестиция. Например в измервателна техника.

Няма ли да се ползват пак същите електромери, които са на енергото?
Може, но търговецът ще трябва да плаща за това и да си включи някаква такса. Всичкото това ще трябва да се регламентира. Самият търговец, за да си намести потребителите, ще трябва да получава товарови профили от Електроенергийния системен оператор (ЕСО) и от диспечерските служби на ЕРП- тата. В същото време всеки от нас като потребител ще трябва да си заяви някакво потребление и всичкото това е свързано с разходи.

Звучи отвлечено, сякаш никога няма да стане.

Тези дни идва един търговец, искаше лиценз за координатор на балансираща група - стандартна, точно каквато е за битовите потребители. И аз нарочно го попитах той готов ли е да поеме битови потребители. Каза: „Не - към тоя момент.“

Защо?
Още му е трудно. В страната има много лицензирани търговци, макар че напоследък гледахме няколко преписки за прекратяване на лицензи за търговия с електрическа енергия.

Как си го обяснявате?
Явно не могат да развиват дейност. Може би не могат да си доставят евтина енергия. Или са надценили собствените си възможности. Или пък си нямат клиенти - те трябва да си намерят клиентите.

При криза на свръхпроизводството би трябвало цените да падат. Какви са сега на свободния пазар?
Не знам. Имайте предвид, че търговците на ток не си казват цените.

Какви са шансовете да избегнем съдебна процедура в ЕС заради закъснялата либерализация на електроенергийния пазар?
Надявам се, че сме я избегнали. Защото приехме наредбите, заради които бяха проблемите. Изпратихме на министерството всички документи, то трябва да докладва на Брюксел.

След като главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че трябва да отнемете лицензите на ЧЕЗ, това не предрешава ли нещата?
Трябва много да внимаваме в нашите произнасяния. За втори път комисията провежда процедура за отнемане на лиценз. Предишния път са го отнели на „Централгаз“ - малко газо- разпределително дружество, където нещата са били доста по-прости. И въпреки всичко решението отначало е паднало в съда. Така че втори път се е гледало и т.н. В случая с ЧЕЗ насреща имаме една голяма компания, представител на държава членка на ЕС. Нямаме никакво право за най-малко излизане от рамките на закона. Иначе нещата стават много лоши за България. Ще се плащат много пари. Вече излезе новата наредба за лицензиране. Там е и
записано, че при отнемане на лиценз ДКЕВР трябва да вземе становище от другите държавни институции.

Попречи ли ви изявлението на главния прокурор?
По закон ние сме независима комисия. Това е по директиви и по регламенти на ЕС и не е хубаво други институции да се намесват по този начин.

Как ще се оправите с бума на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ)?
Аз съм радетел за създаването на зелен фонд, в който да се събират пари от различни източници и оттам да се плаща на ВЕИ. В него да влизат зелени добавки и парите от продажбите на емисии парникови газове. По този начин считам, че зелената добавка ще падне чувствително. По моите разчети ще намалее от 11 лева
на мегаватчас на 3 лева. Това си е все пак нещо по- разумно.

Ще прегласувате ли временната такса за достъп, която ДКЕВР въведе за ВЕИ през септември 2012 г., но падна в съда? Тя отнема между 10 и 39% от приходите на зелените централи.
Съгласно закона трябва да направим постоянна цена за достъп. Но трябва да бъде в чувствително по-малки размери и това трябва да се обоснове. Това е лично мое мнение, не ангажирам комисията. И сумата трябва да бъде конкретна стойност, а не процент от изкупната цена на зелената енергия. Очаквам в близките месеци да се включат нови ВЕИ. Те са имали договори от по-рано, но са се забавили с изграждането.

Какви промени планирате за топлофикациите?
Те трябва да започнат да работят като хората. Има една директива от декември миналата година за енергийната ефективност, където са заложени по-тежки параметри за спестяването на гориво от когенерацията. Сегашният механизъм за приоритетно изкупуване на електроенергията им на преференциални цени ще приключи до края на 2014 г.

Сега плащаме прекалено скъпо тока от „Топлофикация София“ - близо 30 ст. за киловатчас. Ще намалите ли тази цена?
Тези разчети тепърва ще правим. Но казах - те трябва да заработят както трябва.

(в. Преса, печатно издание, брой 109 (460) от 20 април 2013)


 


От категорията

ДПС представи предложенията си за промени в Конституцията (ДОКУМЕНТ)

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права-Predlozheniyata-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--razdelenie-na-VSS-i-glaven-prokuror-s-oryazani-prava_1686212392.jpg

Проектът за конституционни промени предвижда още уреждане на въпроса с ...

8 юни 2023 | 11:19

Ето проектът на ДПС за промени в Конституцията: Главният прокурор да има само методическа функция

Проектът на ДПС за промени в Конституцията: Орязване на правомощията на главния прокурор-Proektat-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--Oryazvane-na-pravomoshtiyata-na-glavniya-prokuror_1686135030.jpg

Характерно за промените е, че те не налагат свикване на Велико народно ...

7 юни 2023 | 13:49

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение-1568320806.jpg

Изтърбушена държава, абсолютно – това никак не е преувеличено. Но никой от ...

6 юни 2023 | 10:37

Харалан Александров: Хората се оглеждат и търсят българска версия на Виктор Орбан

Харалан Александров: Хората се оглеждат и търсят българска версия на Виктор Орбан -Haralan-Aleksandrov--Sred-vragovete-na-Geshev-e-i-Rusiya--sled-kato-kaza--che-shte-arestuva-Putin_1683006038.png

„Нашата оценка на ЕС и към големия свят се приема като възможност да се пътува, ...

8 юни 2023 | 11:38

Най-важното

Така пред съдебния съвет остава висящо второто предложение заради изказването на Гешев, че в парламента има "политически боклук"

Шок във ВСС! Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха искането си за освобождане на Гешев

Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха първото си искане за освобождане на Гешев-Shestima-chlenove-na-prokurorskata-kolegiya-ottegliha-parvoto-si-iskane-za-osvobozhdane-na-Geshev_1686212502.jpg

То беше за твърдяни нарушения, накърняващи престижа на съдебната власт във ...

8 юни 2023 | 11:20

ДПС представи промените в Конституцията първо в Брюксел, получи одобрението на Вера Юрова

ДПС представи предложенията си за промени в Конституцията (ДОКУМЕНТ)

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права-Predlozheniyata-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--razdelenie-na-VSS-i-glaven-prokuror-s-oryazani-prava_1686212392.jpg

Проектът за конституционни промени предвижда още уреждане на въпроса с ...

8 юни 2023 | 11:19

И той го знае много добре”, каза още Пеевски

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!-Peevski--Ako-polititsite-mislyat-za-balgarite---shte-ima-NS--ako-mislyat-za-drugo---nyama-da-ima-kabinet_1666161160.png

Наше право е да решаваме кой ще бъде част от конституционната комисия и ако ...

8 юни 2023 | 10:25

Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски, подчерта Цонев

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!-Tsonev-kam-Hristo-Ivanov--Peevski-razraboti-proekta-za-promeni-v-Konstitutsiyata--nyama-da-go-otteglim-_1686209101.jpg

В кулоарите на парламента Пеевски повтори думите на Цонев: "Наше право е ...

8 юни 2023 | 10:20

Финансовият министър смени ръководствата на НАП и Митниците само ден след като беше назначен на поста

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите-Asen-Vasilev--Napravihme-vsichko--koeto-GERB-poiskaha-ot-nas--sega-tryabva-da-vzemat-reshenie_1683100982.png

Искам събираемостта да се увеличи. Всеки ден получавам сводки и затова взех ...

8 юни 2023 | 11:29

Единствено ние внесохме закони с грижа за хората, подчертава лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Управляващото мнозинство се изби на втория ден

Корнелия Нинова: Управляващото мнозинство се изби на втория ден-Korneliya-Ninova--Upravlyavashtoto-mnozinstvo-se-izbi-na-vtoriya-den_1686212533.jpg

Последния месец и половина паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да ...

8 юни 2023 | 11:20

Той смята, че сегашният главен прокурор Иван Гешев трябва да бъде сменен

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор-Kostadin-Kostadinov-za-izyavlenieto-na-Kovachevski--Podobni-izkazvaniya-sa-otkrovena-provokatsiya--Snimka-BTA_1684408151.jpg

Като си помисля у нас какви хора стават министри на правосъдието, би било ...

8 юни 2023 | 09:49

В програмата са и поправки в Закона за чужденците и Търговския закон

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване (НА ЖИВО)
(Видео)

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване-Deputatite-obsazhdat-udarno-zakonoproekta-anti-Geshev-Snimka-BTA_1685099437.jpg

Депутатите ще обсъдят проект на решение, внесен от Министерски съвет, за ...

8 юни 2023 | 08:10

След едночасов дебат, ВСС реши да разгледа двете предложенията за освобождаване на главния прокурор

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор (На живо)
(Видео)

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор-Prokuraturata--Proveryavat-se-nad-70-signala-sreshtu-Ivan-Geshev_1684843821.jpg

„Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително ...

8 юни 2023 | 08:03