Ние сме арестанти на консумативите

16060 | 20 апр. 2013 | 12:22

Малин Кръстев и Герасим Георгиев-Геро, новите стари водещи на ''Господари на ефира'': Трябва да прекръстим адреналинките на тестостеронки


 

Геро, честита награда „Любимец 13“ (без да броим и номинацията за „Аскеер“).
Геро: Благодаря! Бяхме номинирани с Малин Кръстев, Любо Нейков, Стефан Рядков. Получих я за ролята си в „Между два стола“ в Сливенския театър. „Любимец 13“ е най-приятният приз, защото го дава публиката. То си е театрална награда…

Ама всички номинирани ги дават по телевизията.
Геро: Това наистина помага, но пък всичките сме театрални актьори и хората оценяват това, което правим на сцената. Може би нашата популярност от телевизията ги вкарва в салона, обаче това, което правим, си е чисто театрална работа. И мен много ме радва.

Малинко, ти имаш и „Аскеер“, и „Икар“, но в театъра оценяват ли това, че публиката понякога идва заради човека от екрана.
Малин: Нормално е. Вече ни наричат „мечки“. Аз дори предложих за представленията, в които играем, да се слага стикер с меченце срещу имената ни на плаката. (Б.р. - в театралните среди иронично наричат популярните от сериали или тв шоута актьори „мечки“, защото привличат зрители. Явлението дотолкова се наложи, че Вергов, Карамазов и Захари Бахаров регистрираха фирма за забавления Three Bears - трите мечки, англ.).

Да ни наричат „мечки“, е малко обидно, защото излиза едва ли не, че нямаме никакви качества. Напротив, 20 години съм в театъра, снимал съм се в десетки български и международни филми. Шоуто „Господари на ефира“ е част от професията. Аз съм наемник. Номерът е да си професионалист във всичко, което правиш. Да, хората искат да видят на живо любимците си от сериал или телевизионен формат. В цял свят е така.

„Мечкарството“ дава ли отражение върху заплатите ви в театъра?
Малин: Няма как да стане. С новата реформа ние сме арестувани от консумативите. С Геро сме в Младежкия театър. С неговия Бай Ганьо той спечели сума награди, но Влади Люцканов (директорът на театъра) няма как да му вдигне заплатата. Ние сме арестувани от ток, вода и парно. Ако някое от тях скочи, ще се наложи дори да си намалим запла- тите.

Да не говорим за другите европейски държави, но знаете ли как е в Албания? Там националните културни институции (музей, опера, театър) са освободени от плащане на консумативи. А знаете ли колко ток хабят 140 прожектора само за едно представление?
Ами репетициите?! От това, което си изкараме от представленията, като си платим масрафа...

Геро: А не можем да не го платим, защото ще спрат тока и театърът не може да функционира...
Малин: Каквото остане, е за заплати. Нашата професия не се работи, тя се живее. Актьорството винаги е било мисия. Остава ти да бъдеш професионалист. И ако
изгубиш актьорската хигиена, обезсмисляш професията. По-добре си ходи!

Не сте ли чували подмятания, че принизявате професията, като участвате в шоу?
Малин: Глупости!
Геро: Може някои да са го казвали, но това е тяхно мнение. Изобщо не съм съгласен, че принизяваме професията, защото ние си вършим професионално нещата и в театъра.
Малин: Сигурно колегите имат различни усещания за професията, но това не ме притеснява. Направихме уникално шоу преди 10 г. „Господари на ефира“ беше нещо неочаквано за българския стандарт. Шоуто стана много популярно. Аз никога не съм искал да се занимавам с телевизия, но „Господарите“ е нещо, което правя с кеф. Мнозина сигурно се правят на „големи театрали, които не искат да се опетнят“. Но вечер сме заедно на сцената и той излиза да си играе малката заплата. Докато ние не си спестяваме усилия, независимо дали на снимачната площадка, в „Господари на ефира“, или в театъра.

В шоуто двойките водещи често се сменят. Разбрах, че сте заедно по собствено желание.
Геро: Моето първо появяване беше с Малин. По-важното е, че той пожела да водя с него, защото за шоуто той е... тази дума не я харесвам, ама е институция. Двамата се познаваме доста добре и начинът на водене е много приятен, защото се допълваме един друг.

Има ли момент на напасване, както е в театрална пиеса?
Малин: Тук работата е много колективна. Нашето напасване е в ръцете на сценаристите, на целия екип. То определя шоуто и го формира в краен продукт. Ние с Геро се знаем още от театралната академия - 20 и кусур години. Играли сме заедно отпреди да съществува „Господари на ефира“. Шоуто досега само е печелило от водещите си. Между тях няма случайни. Това са хора с добро чувство за хумор, с бързи рефлекси, със светкавични коментари към видеата. А когато си се сработил така, че усещаш партньора „с гърба си“, още полесно се влиза в сценария.

В „Господари на ефира“ се чувствам като учебна кола. Всички нови водещи през мен минават - Руслан Мъйнов, Геро, Вальо Танев... Мислех едно „У“ да си сложа на главата, като учебен автомобил. Приятно е!
Геро: А и ние сме най-ръстовата двойка в предаването. Държим височината. Такава височина при другите няма.
Малин: Адреналинките сега са най-щастливи, че не стърчат една глава над водещите.

Абе, вашите жени не ви ли ревнуват от тези полуголи мацки наоколо? Изкушение си е все пак?
Малин: (Смее се.) Адреналинките трябва да ги прекръстим на тестостеронки, защото нашето предаване е стигнало дотам, че който приятел ме срещне, не пита „Геро как е“, ами пита за адреналинките.
Геро: Вършим си работата, чак такова внимание не им обръщаме на момичетата. Иначе е приятно около теб да има три хубави създания. Представи си, ако наоколо подскачаха трима космати адреналини, какво щеше да бъде.

Явно чувството ви за хумор е на нивото на ръста ви?
Геро: Малин има невероятно чувство за хумор. Просто се кефя някой неподготвен като застане насреща му. Бива изяден за секунди. Обожавам английското му чувство за хумор и затова сме толкова близки приятели. Защото ми биндисва...

„Биндисва“ означава, че ти допада?
 Геро: Това е възрожденска българска дума и означава, че ми подхожда.
Малин: Кажи, че ти импонира - тази чисто българска дума.

 Редакторите и аутокюто (б.р. - машина, която изписва репликите) позволяват ли волни закачки и импровизации?
Малин: Аутокюто понякога блокира и сме принудени да импровизираме. На сценарната група й е доста трудно на всеки три месеца да напасва текста спрямо
водещите, които се сменят. Тъкмо свикнат с чувството за хумор на Митко и Зуека, пък изведнъж Мария - Румен, Мария - Рачков, аз и Геро... Желанието ни винаги е било за по-кратки анонси, за да можем да импровизираме.
Геро: Затова са избрани актьори за водещи, а не четци на новини.
Малин: Най-хубавото е, че запазваме добрия тон и се опитваме да няма обидена личност. Много се кефя на хората, които приемат „Златния скункс“ и казват: „Благодаря ви. Той ще ми напомня, че не бива да се държа по този начин, да обещавам напразно, да върша това и това.“ Мисля, че с това спечелихме българската аудитория. Хората имат доверие на „Господарите“, че разследват до последно, че дори да имат обещание, проверяват дали е спазено.
Геро: „Господари на ефира“ се превърна в институция. Сега се плашат помежду си с нас. Не помня екипът да се е захванал с дадена тема и да не е стигнал докрай. Сигналите са стотици. Хората възприемат шоуто като последна инстанция. За мен е странно в правова държава да разчиташ на едно предаване да 

 

разрешава проблеми, които са задължение на институциите. Ние самите гледаме да спазваме правилата, защото не можеш да бъдеш коректив, пък да
си некоректен.

А благодарности получавате ли?
Геро: Доста.

Печени прасенца, цветя, бонбони?
Геро: (Смее се.) Една добра дума стига. Мен ми е странно, когато хората възприемат шоуто негативно, защото съм бил от двете страни - освен водещ съм бил и
обект на „Господарите“, докато работех за друго шоу. Никога не съм приемал шаржовете негативно. Телевизия е, живо предаване, гафовете са най-приятната част. Цупенето за мен е непонятно.
Малин: Дай Боже, скоро да връчим и новата ни награда „Бялата лястовица“. Толкова хора с добри дела остават в сянка. За жалост не е новина, че някой е представил България на някакъв форум, че е спасил човешки живот... Колкото по-често показваме хората, които правят нещо добро, толкова то ще се умножава. След 10 г. връчване на „скунксове“ на политици и обществено популярни личности трябва да тиражира- ме и добротата.
Геро: Иска ми се в нашата държава добрата новина „да продава“. Мечтая телевизионните емисии да започват с „наш актьор, наш спортист, наш учен постигна това и това“. А не да започват с негативните неща и добрите новини да ги сгъчкват в 30 секунди накрая. Тъжна работа!
Малин: Отдавна личността в тази държава, можещите хора и мъдрите старци са унижени. Звезди в България няма. Да дойдат да видят колко сме богати. Пък и колко ли сме известни. Ние сме професионалисти.

Това означава ли, че ако решат да спрат „Господари на ефира“, шоуто няма да ви липсва?
Геро: Няма вечни неща. Знаем, че шоуто няма да трае 200 години, но пък, дай Боже. Най-хубавото при нас двамата е, че сме актьори, имаме си нашата професия. И дали ще водим „Господари на ефира“, или друго предаване, това изобщо не ни събаря. По-важното е, докато сме в шоуто, да си вършим професионално нещата. Затова ходим с изправени глави.
Малин: От таланта ти зависи да надскочиш рутината и от малката роля да направиш събитие.
Геро: Театърът е велико изкуство, защото се случва на живо. Дори да изиграеш 200 представления, те 200 пъти са различни. Това те кара да очакваш следващото представление, за да намериш другия нюанс, другата боичка...
Малин: Има и представления, при които старееш с текста. Това е уникално. Вече 10 г. играя „Лазарица“ на Радичков. И всяка вечер откривам по нещо ново, ичовекът в салона е нов, и дъхът му е нов.

Киното е друг нюанс на актьорското присъствие. Имал съм шанса да се сблъскам с големи актьори от ранга на Катрин Деньов, Сандрин Бонер, Рой Шайдър, царство му небесно, Олег Меншиков, Сергей Бодров, снимал съм с режисьори като братя Тавиани. Киното оставя особен документ във времето.

(в. Преса, печатно издание, брой 109 (460) от 20 април 2013)


 

 


От категорията

Украински политолог: Безсмислено е да продължаваме военните действия,"победоносен край" е невъзможен

Украинският политолог Вадим Карасьов: Безсмислено е да продължаваме военните действия,"победоносен край" е невъзможен-Ukrainskiyat-politolog-Vadim-Karasyov--Bezsmisleno-e-da-prodalzhavame-voennite-deystviya-pobedonosen-kray--e-nevazmozhen_1709536769.jpg

Управляващите и украинското общество са в капана на дилема, избирайки между ...

4 март 2024 | 09:17

Психолог: Борисов е с дълга стратегия, Петков е слаб играч, Хр. Иванов бавно и методично са разорява

Политиката прилича на покер игра, казва Росен Йорданов-1613124507.jpg

По думите му, на Бойко Борисов в момента не му е удобно да поема ангажимента с ...

3 март 2024 | 20:56

Daily Express: Смъртоносните ракети на Путин "Сатана-II" са готови за бойно дежурство

-1650530400.png

Със зашеметяващата дължина от 35 метра, ракетата Satan-II тежи 220 тона и има ...

4 март 2024 | 09:23

Образованието удължава живота, установиха учени

Образованието удължава живота, установиха учени-Srednoto-obrazovanie-v-chuzhbina-nabira-vse-po-golyama-populyarnost-_1670342754.jpg

За да достигнат до своите заключения, изследователите са анализирали проби, ...

3 март 2024 | 23:16

Най-важното

Утре на 5 март ГЕРБ представят проект на коалиционно споразумение, изработен по европейските стандарти

Решаваща седмица: Денков подава оставка, ГЕРБ предлагат на ПП-ДБ коалиционно споразумение

Решаваща седмица: Денков подава оставка, ГЕРБ предлага коалиционно споразумение-Reshavashta-sedmitsa--Denkov-podava-ostavka--GERB-predlaga-koalitsionno-sporazumenie_1709534004.jpg

При завъртането на парламентарната рулетка ГЕРБ ще вземат първия мандат и ще ...

4 март 2024 | 08:17

Отворихме нова страница в двустранните връзки, отбеляза президентът на Азербайджан (ОБНОВЕНА)

Желязков пред Алиев: Азербайджан е ключов партньор на България за енергийна диверсификация

Росен Желязков пред президента Илхам Алиев: Азербайджан е ключов партньор за България-Rosen-Zhelyazkov-pred-prezidenta-Ilham-Aliev--Azerbaydzhan-e-klyuchov-partnyor-za-Balgariya_1709536439.png

Председателят на парламента и водената от него делегация положиха венец пред ...

4 март 2024 | 10:53

Скоро ще намерим решение на въпроса за разширяването на Шенген, подчертава президентът на Австрия

Байдън и Си сред президентите, поздравили българския народ за Националния празник Трети март

Байдън и Си сред президентите, поздравили българския народ за Националния празник Трети март-Pravitelstvoto--Nyama-instruktsiya-za--tih-boykot--na-Natsionalniya-praznik-Treti-mart_1708951827.jpg

Историческите крачки на България, включително напредъка в енергийната ...

4 март 2024 | 09:23

В учебниците за 2 и 3 клас липсва 3 март като български национален празник, коментира юристът

Атанас Семов: Масовият българин все по-силно вее байрака на нетърпимост към отмяна на миналото

Атанас Семов: Съдебната система може да се изчисти, ако се пощади от политическа намеса-1610696084.jpg

Политическият живот даваше повече кураж на онези, които могат в тайно ...

4 март 2024 | 08:32

България е на последно място по дигитални умения, изтъква бившият социален министър

Зорница Русинова: Работещите бедни са основно в сектора на администрацията и услугите

Зорница Русинова: Работещите бедни са основно в сектора на администрацията и услугите-Zornitsa-Rusinova--Raboteshtite-bedni-sa-osnovno-v-sektora-na-administratsiyata-i-uslugite_1709535601.png

Осемнадесет пъти е по-висок рискът за човек да влезе в капана на ...

4 март 2024 | 08:59

Миналата година са публикувани снимки

Видео с жени с летящи рокли в цветовете на националния трибагреник радва българите на Трети март

Видео с жени с летящи рокли в цветовете на националния трибагреник радва българите  на Трети март-Video-s-zheni-s-letyashti-rokli-v-tsvetovete-na-natsionalniya-tribagrenik-radva-balgarite-na-Treti-mart_1709475523.jpg

Клипът е заснет на Белоградчишките скали през месец февруари, с цел да поздрави ...

3 март 2024 | 15:59

Въпреки това шансовете ѝ се смятат за илюзорни, твърдят анализатори

Ники Хейли отбеляза първа победа срещу Тръмп на първичните избори на републиканците

-Izborite-v-Yuzhna-Karolina-mozhe-da-sa-reshavashti-za-bitkata-Heyli---Tramp-za-nominatsiyata-na-Republikanskata-partiya_1706276249.jpg

Тя спечели надпреварата във Вашингтон, окръг Колумбия, с 62,86% от гласовете ...

4 март 2024 | 08:15

Украински войници разказват за отчаяните опити да бъде задържан градът

"Вашингтон пост": Загубата на Авдеевка е съкрушително поражение за Украйна

-Avdeevka_1709532719.jpg

Майор, 21 г., войник от 3-та щурмова бригада на Украйна, който се е сражавал ...

4 март 2024 | 08:11

Кадрите са заснети край връх Шипка и около Паметника на свободата там и озвучени със стиховете на гения Иван Вазов

Опълченците на Шипка оживяват във филм на арх. Пламен Мирянов
(Видео)

Опълченците на Шипка оживяват във филм на арх. Пламен Мирянов-Opalchentsite-na-Shipka-ozhivyavat-vav-film-na-arh--Plamen-Miryanov_1709451118.jpg

Това е пореден патриотичен проект на архитект Мирянов, посветен на България и ...

3 март 2024 | 09:30