Проф. Иван КОЗОВСКИ: Аман от некомпетентни политици!

24424 | 13 май 2012 | 14:45

Интервю на Мариела БАЛЕВА с известния акушер-гинеколог и бивш депутат за боклуците, с които е замърсено обществото, и за лошите здравни упрПроф. д-р Иван Козовски е републикански консултант по акушерство и гинекология, обявен е за Медик на 2000 година. Ръководител е на Центъра по асистирана репродукция „Варна“ в морския град. Бивш депутат от НДСВ в 39-ото народно събрание.

Живеем сред четири милиона тона боклуци, както са изчислили колегите от Би Ти Ви. Колко от тях можем да изчистим за един ден, проф. Козовски?

България е тотално замърсена. Тази идея е много хубава и от телевизията знаят, че това е невъзможно за реализация. Важна е първата стъпка. Сигурен съм обаче, че тези, които най-много замърсяват, няма да се включат в тази прекрасна инициатива.

На какво ви прилича България сега?

На картата е красива страна, с хубави хора, която за съжаление не може да попадне на добри управници. Сега е един разграден двор. Където нито правосъдието е правосъдие, нито редът е ред. Ние сме най-бедната страна и тенденцията се задълбочава. Всеки ден научаваме за кражбите и беззаконията. Навремето един турски външен министър беше казал за нас: „Чудя ви се на българите - или ви липсва нещо, или имате нещо излишно.“
Нима не е бил прав?

С какви примеси, намеси и съставки е замърсено българското общество?

С корупция в сибирски размери, с мързел, завист и крадливост. И като се замесят в едно тесто, виждате какво се е получило. Лошото е, че първите две от тях векове са били чужди на българското общество, а днес са се вклинили здраво навсякъде. Като се почне от катаджиите и се свърши с чиновниците в администрацията. Ако човек остане честен и сигнализира за нередност, то тогава изживява истински ад. Той бива подгонен, ликвидиран като специалист, а в някои случаи даже и физически.

Къде е и какъв е най-големият боклук в България?

(Смее се.) Най-големите боклуци са на върха на пирамидата. И оттам надолу.

Хвърляте топката в полето на политиците, така ли?

За голямо съжаление. С всеки изминат ден това става все по-ясно. И най-лошото е, че непрекъснато идват други, които изместват предните с най-високопарни фрази и излияния, но те са същите - и от мъжки, и от женски пол.

Какви са управляващите днес?

Не съм открил топлото - България се управлява еднолично от Бойко Борисов. Но гадното е, че днес той казва едно, утре друго, а после трето или се връща на предишно. Това говори за некомпетентност. Идва ми да извикам: Аман от некомпетентни политици. Но дали ще ме чуе някой?

Защо е трудно на първите ни мъже да се научат да казват „не“ на големия брат, който и да е той?

Преклонена главица сабя не я сече - абсолютно вярно. Слугинажът е наша национална черта. САЩ продължават да управляват света и да налагат своята политика, а ние само казваме „йес“. Този факт го знаят и кучетата вече... Но друго ме подразни тези дни. Американският президент Обама разреши еднополовите браковете. И това го направи само за да получи повече постъпления в касата за следващия си мандат. Представяте ли си - консултирал се с дъщерите си по този въпрос?! Подобно е и в Англия, и в скандинавските страни. Светът върви към гибел. Както Римската империя - за да загине, една от основните причини е масовият хомосексуализъм.

Никога не сте крили отрицателното си отношение към хората с обратна сексуална ориентация, но не трябва ли да бъдете по-толерантен, все пак сме XXI век?

Знаете ли, светът се управлява от хомосексуалисти. Но уточнявам - казвам това и в пряк, и в преносен смисъл. Има една индианска поговорка, в която се казва, че Господ е дал на човека два края - глава и задник. И съобразно с който край иска - така живее.

Могат да ви обвинят в дискриминация, проф. Козовски.

Вижте, това е една перверзия. В редки случаи е болестно състояние. Имал съм такъв случай в лекарската си практика. Мъж падна от колело и си загуби тестисите. Той действително се превърна след това в гей. Но не съм съгласен, че е генно обусловено. Има и друго много важно - порицано е както в Библията, така и в Корана. Хомосексуализмът обаче е много опасен в политиката.

Защо?

Защото такива хора стават зависими и решенията, които трябва да вземат, са подвластни на ориентацията им. Тази зависимост кара човек да върши много големи компромиси във всяко едно отношение.

Изглежда ли нещо в България такова, каквото е?

(Замисля се.) Ох, как да ви кажа, че е така, както изглежда. Аз съм лекар и ви гарантирам, че здравеопазването продължава да се влошава. Само да си припомним как здравна министърка беше намерена на един търновски разклон, след това друг министър беше намерен на разклон в Кюстендилско. Днешната сигурно е намерена на някой дуловско-силистренски разклон.

Не сте ли краен, професоре. Дайте й шанс...

(Хваща се за главата.) Десислава Атанасова е симпатична госпожа, но е напълно некомпетентна. И ще бъде разигравана от средния ешелон, който се намира покрай нея. Той вече започна. Да, има прецеденти, но не може да сложиш за министър на здравеопазването човек, който, първо, е толкова млад, и второ, не е дългогодишен лекар. Предполагам, че тези, които имат качества, са отказали. Защото трудно можеш да се справиш в тази огромна бездна, от която въобще не се знае как да се излезе. Пари има, не е да няма, но се пръскат за други цели. В здравеопазването много се краде, злоупотребява се с лекарствата, които са оскъпени в пъти повече, а нашите пациенти ходят до Румъния и Турция, за да си ги купят на по-нормални цени. И държавата нехае.

Бяхте депутат, не тъжите ли за парламента?

Не-еее, ама никак не ми е мъчно. Още не мога да си намеря място, макар да минаха години, че не успях нищо да направя в Народното събрание. А толкова исках, предлагах... и глас в пустиня. Там всичко предварително е разпределено. Не може да прокараш нищо рационално. Спомням си колко се опитвах да деполитизирам нещата в здравеопазването. А те ми приказваха за вземане на политическо решение. Та това е идиотско!

На какво бихте оприличи Народното събрание днес?

Ще ви го кажа така - ако беше жив Владимир Димитров-Майстора, нямаше да може да нарисува нищо хубаво. Българският парламент - и то от доста време, е нищо, нула. Там трябва да се въведат други порядки, да има компетентност, да не се правят закони само след политически решения, и то безумни, след лобизъм... Първо се гласува едно, после се променя и така до безкрай.

Какво лекарство бихте предписали на депутатите като лекар?

(Усмихва се.) Депутатите изглеждат като зависими от психотропни вещества. Само така мога да си обясня абсолютно безмозъчното им гласуване. Натискат копчето, защото така им е посочено от партията или вожда! Приличат на зависими хора от психотропни вещества. И в реда на тези мисли след дълга употреба следващата крачка е към една друга болница, тази на 4-ти километър. Да, има един малък процент народни избраници, които наистина си вършат съвестно работата. Но и те попадат в този общ водовъртеж. Аз обаче с друго ги бих сравнил, като гледам комбинативния ум на една немалка част от тях.

С Остап Бендер ли?

Остап Бендер е любимият ми герой, както и книгата „Златният телец“ на Илф и Петров. Но в сравнение с тях той е романтичен герой. Бендер е знаел 400 начина как да се печелят пари по законен начин. Ако бандитите и мошениците бяха остапбендеровци - с босилек да ги ръсиш, но те са архимафиоти. Не се задоволяват с малко.

Откриват се нови болници, предстои да започнат строежи на нови, какъв знак е това, професоре?

Тук проблемът е друг. Тези болници са частни, а и частните болници се издържат от касата, т.е. с държавни средства. Като зная колко много се краде и се злоупотребява на всички равнища с тези пари, направо ме заболява главата. Кадърните лекари напускат страната и отиват да търсят реализация на Запад. А в министерството ни има 350 бюрократи! Докато в една Германия, която е 75-80 милиона, процентно те са три пъти по-малко. Увеличават се и инвитро центровете - пак е свързано с получаване на безотчетни пари и субсидии от държавата.

Колко трябва да работят в нашето здравно ведомство според вас?

Не повече от 120-130 души. Сега само си седят на столовете и  се занимават с излишни подзакони, разпоредби, противоречащи си една на друга. В здравеопазването трябват кардинални реформи. С тях да се заеме някой, на когото му стиска и на когото му пука. Най-малко обаче това може да направи сегашната министърка. Тя обикаля по разни приюти, сега по болници... За да направи констатации, които всички знаем. А знаете ли, че болниците крият случаи на починали родилки. Направил съм много сериозни проучвания и съм установил, че майчината смъртност у нас е голяма. Макар че се опитват да заглушат тези мои данни.

Сериозно! Дайте гласност, посочете цифри?

Майчината смъртност у нас неколкократно превишава обявената в съответните информационни бюлетини. По-зле от нас са само в Русия и Турция, дори в Румъния е по-ниска. В България тя е някъде около 30 на 100 хиляди раждания. А западноевропейската е 7-8 на 100 хиляди.  Ежегодно у нас умират между 28-30 родилки. Установил съм, че тези, които издават бюлетините, дори не знаят дефиницията за майчина смърт.

Ако се опитат да ви оборят?

Нека го направят. Ще ги засипя с данни, защото съм абсолютно прав. Сега пиша един доклад, който обаче не мога да ви разкрия, защото все пак е конфиденциален, но като му дойде времето, ще го покажа.

Кой е виновен за смъртта на родилки?

В няколко мои публикации недвусмислено  съм доказал, че  голяма част умират поради лекарска некомпетентност, небрежност и безхаберие. Това не може да се прощава. Дойде време да бръкнем в тази дълбока рана, за да я изчистим. Много е вярна поговорката, че рибата мирише от главата.

Вините българските здравни управници?

Здравните управници продължават да вършат много глупости. Първо, от незнание и недостатъчна подготовка. Но второто е по- страшно: от страх се съобразяват с властимащите, за да избегнат всякакви противоречия. За третото се досещате: следват личния си интерес и да не загубят службата си.


 


Еврохолд

От категорията

Габриел Вълков: Нинова бе избрана пряко, но никой не й дава право да тропа по масата, прави циркове

Габриел Вълков, председател на Младежкото обединение в БСП-Gabriel-Valkov--lider-na-Mladezhkoto-obedinenie-v-BSP_1718103174.jpg

Стефан Данаилов е казал - при един провал председателят благодари и се ...

14 юни 2024 | 15:11

Politico: Споразумението между САЩ и Украйна няма да продължи и десет месеца, ако Тръмп се завърне

Politico: Споразумението между САЩ и Украйна няма да продължи и десет месеца, ако Тръмп се завърне-Politico--Sporazumenieto-mezhdu-SASht-i-Ukrayna-nyama-da-prodalzhi-i-deset-mesetsa--ako-Tramp-se-zavarne_1718358110.jpg

Пактът не задължава Съединените щати да изпратят войски в Украйна и да я ...

14 юни 2024 | 12:38

Христо Панчугов: Ниската избирателна активност постави ДПС в ситуация на незаобиколим фактор

Христо Панчугов: Ниската избирателна активност постави ДПС в ситуация на незаобиколим фактор-1599315950.jpg

Необходимо е да видим кабинет с ясна политическа отговорност. Същевременно ...

13 юни 2024 | 09:09

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен-1559660172.png

ПП-ДБ няма легитимност като коалиционен субект заради срива в резултата си, ...

13 юни 2024 | 18:05

Най-важното

Не всички депутати, избрани от два района, са обявили от кой от тях влизат в Народното събрание

Кои са новите 240 народни представители (пълен списък)

Ясен е списъкът на новите депутати-Plenarna-zala_1718288345.jpg

Централната избирателна комисия обяви окончателно мандатите за депутатските ...

14 юни 2024 | 16:13

Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане, заяви президентът във Външното министерство в Москва.

Путин: Спирам войната, ако Украйна се откаже от НАТО и от завзетото от Русия

Путин: Западното лицемерие означава, че сме близо до точката, от която няма връщане-Putin--Zapadnoto-litsemerie-oznachava--che-sme-blizo-do-tochkata--ot-koyato-nyama-vrashtane_1718362123.jpg

Ако Украйна и Западът отхвърлят най-новото ни предложение за мир, ситуацията на ...

14 юни 2024 | 13:47

Войната в Украйна показа, че най-важният фактор е човешкият

Президентът в Стара Загора: Трябва да осигурим военна подготовка за младите

Президентът: Трябва да осигурим военна подготовка за младите-Prezidentat--Tryabva-da-osigurim-voenna-podgotovka-za-mladite_1718358829.png

Съюзниците ни в НАТО вече връщат наборната военна служба и ние трябва да водим ...

14 юни 2024 | 12:53

Те разполагат с много пари и трябва да се провери откъде идват, смята той

Проф. Николай Радулов: Срам ме е, че гарантирах за Николай Марков, "Величие" е пълна с измамници
(Видео)

Проф. Николай Радулов-Prof--Nikolay-Radulov_1718368411.jpg

Експертът по национална сигурност заяви, че има информация за полицейски ...

14 юни 2024 | 15:33

БСП има нужда от диалогичен лидер, който да обедини лявото, категоричен е председателят на Младежкото обединение

Габриел Вълков: Нинова бе избрана пряко, но никой не й дава право да тропа по масата, прави циркове

Габриел Вълков, председател на Младежкото обединение в БСП-Gabriel-Valkov--lider-na-Mladezhkoto-obedinenie-v-BSP_1718103174.jpg

Стефан Данаилов е казал - при един провал председателят благодари и се ...

14 юни 2024 | 15:11

След като на мнозинството от народа му е все едно, защо тогава да не бъде товарен с всякакви абсурдни данъци?

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер

Костадинов: "Възраждане" ще се противопостави на въведената от КЕВР такса електромер-Kostadinov---Vazrazhdane--shte-se-protivopostavi-na-vavedenata-ot-KEVR-taksa-elektromer_1718354876.jpg

Не бих се учудил следващото да е такса водомер, после такса бизнес (може да ...

14 юни 2024 | 11:47

По думите му трябва да има много ясен разговор за лявото

Александър Симов: 150 000 гласа е политически фалит, БСП да се яви на поканата на ГЕРБ

Александър Симов: 150 000 гласа е политически фалит, БСП да се яви на поканата на ГЕРБ-Aleksandar-Simov--PP-i-DB-napraviha-Boyko-Borisov-da-izglezhda-razumen-politik_1683476123.png

Този вот е катастрофален. Даже катастрофален не е точно. Това е историческото ...

14 юни 2024 | 15:22

За България е важно управлението да има идеологически облик, а то няма от много време

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен

Георги Киряков: Правило е водещата партия да предложи политически кабинет, не експертен-1559660172.png

ПП-ДБ няма легитимност като коалиционен субект заради срива в резултата си, ...

13 юни 2024 | 18:05

От някогашната синя карта на България, дясното е останало в три общини, две от които са Хитрино и Грамада

Валерия Велева: Десницата - изхабена и провалена, по пътя на Костов

Валерия Велева-1638786584.jpg

Този драматичен цикъл на дясното у нас завършва през 2024-а с една брутална ...

13 юни 2024 | 19:42