Проф. Иван КОЗОВСКИ: Аман от некомпетентни политици!

18883 | 13 май 2012 | 14:45

Интервю на Мариела БАЛЕВА с известния акушер-гинеколог и бивш депутат за боклуците, с които е замърсено обществото, и за лошите здравни упрПроф. д-р Иван Козовски е републикански консултант по акушерство и гинекология, обявен е за Медик на 2000 година. Ръководител е на Центъра по асистирана репродукция „Варна“ в морския град. Бивш депутат от НДСВ в 39-ото народно събрание.

Живеем сред четири милиона тона боклуци, както са изчислили колегите от Би Ти Ви. Колко от тях можем да изчистим за един ден, проф. Козовски?

България е тотално замърсена. Тази идея е много хубава и от телевизията знаят, че това е невъзможно за реализация. Важна е първата стъпка. Сигурен съм обаче, че тези, които най-много замърсяват, няма да се включат в тази прекрасна инициатива.

На какво ви прилича България сега?

На картата е красива страна, с хубави хора, която за съжаление не може да попадне на добри управници. Сега е един разграден двор. Където нито правосъдието е правосъдие, нито редът е ред. Ние сме най-бедната страна и тенденцията се задълбочава. Всеки ден научаваме за кражбите и беззаконията. Навремето един турски външен министър беше казал за нас: „Чудя ви се на българите - или ви липсва нещо, или имате нещо излишно.“
Нима не е бил прав?

С какви примеси, намеси и съставки е замърсено българското общество?

С корупция в сибирски размери, с мързел, завист и крадливост. И като се замесят в едно тесто, виждате какво се е получило. Лошото е, че първите две от тях векове са били чужди на българското общество, а днес са се вклинили здраво навсякъде. Като се почне от катаджиите и се свърши с чиновниците в администрацията. Ако човек остане честен и сигнализира за нередност, то тогава изживява истински ад. Той бива подгонен, ликвидиран като специалист, а в някои случаи даже и физически.

Къде е и какъв е най-големият боклук в България?

(Смее се.) Най-големите боклуци са на върха на пирамидата. И оттам надолу.

Хвърляте топката в полето на политиците, така ли?

За голямо съжаление. С всеки изминат ден това става все по-ясно. И най-лошото е, че непрекъснато идват други, които изместват предните с най-високопарни фрази и излияния, но те са същите - и от мъжки, и от женски пол.

Какви са управляващите днес?

Не съм открил топлото - България се управлява еднолично от Бойко Борисов. Но гадното е, че днес той казва едно, утре друго, а после трето или се връща на предишно. Това говори за некомпетентност. Идва ми да извикам: Аман от некомпетентни политици. Но дали ще ме чуе някой?

Защо е трудно на първите ни мъже да се научат да казват „не“ на големия брат, който и да е той?

Преклонена главица сабя не я сече - абсолютно вярно. Слугинажът е наша национална черта. САЩ продължават да управляват света и да налагат своята политика, а ние само казваме „йес“. Този факт го знаят и кучетата вече... Но друго ме подразни тези дни. Американският президент Обама разреши еднополовите браковете. И това го направи само за да получи повече постъпления в касата за следващия си мандат. Представяте ли си - консултирал се с дъщерите си по този въпрос?! Подобно е и в Англия, и в скандинавските страни. Светът върви към гибел. Както Римската империя - за да загине, една от основните причини е масовият хомосексуализъм.

Никога не сте крили отрицателното си отношение към хората с обратна сексуална ориентация, но не трябва ли да бъдете по-толерантен, все пак сме XXI век?

Знаете ли, светът се управлява от хомосексуалисти. Но уточнявам - казвам това и в пряк, и в преносен смисъл. Има една индианска поговорка, в която се казва, че Господ е дал на човека два края - глава и задник. И съобразно с който край иска - така живее.

Могат да ви обвинят в дискриминация, проф. Козовски.

Вижте, това е една перверзия. В редки случаи е болестно състояние. Имал съм такъв случай в лекарската си практика. Мъж падна от колело и си загуби тестисите. Той действително се превърна след това в гей. Но не съм съгласен, че е генно обусловено. Има и друго много важно - порицано е както в Библията, така и в Корана. Хомосексуализмът обаче е много опасен в политиката.

Защо?

Защото такива хора стават зависими и решенията, които трябва да вземат, са подвластни на ориентацията им. Тази зависимост кара човек да върши много големи компромиси във всяко едно отношение.

Изглежда ли нещо в България такова, каквото е?

(Замисля се.) Ох, как да ви кажа, че е така, както изглежда. Аз съм лекар и ви гарантирам, че здравеопазването продължава да се влошава. Само да си припомним как здравна министърка беше намерена на един търновски разклон, след това друг министър беше намерен на разклон в Кюстендилско. Днешната сигурно е намерена на някой дуловско-силистренски разклон.

Не сте ли краен, професоре. Дайте й шанс...

(Хваща се за главата.) Десислава Атанасова е симпатична госпожа, но е напълно некомпетентна. И ще бъде разигравана от средния ешелон, който се намира покрай нея. Той вече започна. Да, има прецеденти, но не може да сложиш за министър на здравеопазването човек, който, първо, е толкова млад, и второ, не е дългогодишен лекар. Предполагам, че тези, които имат качества, са отказали. Защото трудно можеш да се справиш в тази огромна бездна, от която въобще не се знае как да се излезе. Пари има, не е да няма, но се пръскат за други цели. В здравеопазването много се краде, злоупотребява се с лекарствата, които са оскъпени в пъти повече, а нашите пациенти ходят до Румъния и Турция, за да си ги купят на по-нормални цени. И държавата нехае.

Бяхте депутат, не тъжите ли за парламента?

Не-еее, ама никак не ми е мъчно. Още не мога да си намеря място, макар да минаха години, че не успях нищо да направя в Народното събрание. А толкова исках, предлагах... и глас в пустиня. Там всичко предварително е разпределено. Не може да прокараш нищо рационално. Спомням си колко се опитвах да деполитизирам нещата в здравеопазването. А те ми приказваха за вземане на политическо решение. Та това е идиотско!

На какво бихте оприличи Народното събрание днес?

Ще ви го кажа така - ако беше жив Владимир Димитров-Майстора, нямаше да може да нарисува нищо хубаво. Българският парламент - и то от доста време, е нищо, нула. Там трябва да се въведат други порядки, да има компетентност, да не се правят закони само след политически решения, и то безумни, след лобизъм... Първо се гласува едно, после се променя и така до безкрай.

Какво лекарство бихте предписали на депутатите като лекар?

(Усмихва се.) Депутатите изглеждат като зависими от психотропни вещества. Само така мога да си обясня абсолютно безмозъчното им гласуване. Натискат копчето, защото така им е посочено от партията или вожда! Приличат на зависими хора от психотропни вещества. И в реда на тези мисли след дълга употреба следващата крачка е към една друга болница, тази на 4-ти километър. Да, има един малък процент народни избраници, които наистина си вършат съвестно работата. Но и те попадат в този общ водовъртеж. Аз обаче с друго ги бих сравнил, като гледам комбинативния ум на една немалка част от тях.

С Остап Бендер ли?

Остап Бендер е любимият ми герой, както и книгата „Златният телец“ на Илф и Петров. Но в сравнение с тях той е романтичен герой. Бендер е знаел 400 начина как да се печелят пари по законен начин. Ако бандитите и мошениците бяха остапбендеровци - с босилек да ги ръсиш, но те са архимафиоти. Не се задоволяват с малко.

Откриват се нови болници, предстои да започнат строежи на нови, какъв знак е това, професоре?

Тук проблемът е друг. Тези болници са частни, а и частните болници се издържат от касата, т.е. с държавни средства. Като зная колко много се краде и се злоупотребява на всички равнища с тези пари, направо ме заболява главата. Кадърните лекари напускат страната и отиват да търсят реализация на Запад. А в министерството ни има 350 бюрократи! Докато в една Германия, която е 75-80 милиона, процентно те са три пъти по-малко. Увеличават се и инвитро центровете - пак е свързано с получаване на безотчетни пари и субсидии от държавата.

Колко трябва да работят в нашето здравно ведомство според вас?

Не повече от 120-130 души. Сега само си седят на столовете и  се занимават с излишни подзакони, разпоредби, противоречащи си една на друга. В здравеопазването трябват кардинални реформи. С тях да се заеме някой, на когото му стиска и на когото му пука. Най-малко обаче това може да направи сегашната министърка. Тя обикаля по разни приюти, сега по болници... За да направи констатации, които всички знаем. А знаете ли, че болниците крият случаи на починали родилки. Направил съм много сериозни проучвания и съм установил, че майчината смъртност у нас е голяма. Макар че се опитват да заглушат тези мои данни.

Сериозно! Дайте гласност, посочете цифри?

Майчината смъртност у нас неколкократно превишава обявената в съответните информационни бюлетини. По-зле от нас са само в Русия и Турция, дори в Румъния е по-ниска. В България тя е някъде около 30 на 100 хиляди раждания. А западноевропейската е 7-8 на 100 хиляди.  Ежегодно у нас умират между 28-30 родилки. Установил съм, че тези, които издават бюлетините, дори не знаят дефиницията за майчина смърт.

Ако се опитат да ви оборят?

Нека го направят. Ще ги засипя с данни, защото съм абсолютно прав. Сега пиша един доклад, който обаче не мога да ви разкрия, защото все пак е конфиденциален, но като му дойде времето, ще го покажа.

Кой е виновен за смъртта на родилки?

В няколко мои публикации недвусмислено  съм доказал, че  голяма част умират поради лекарска некомпетентност, небрежност и безхаберие. Това не може да се прощава. Дойде време да бръкнем в тази дълбока рана, за да я изчистим. Много е вярна поговорката, че рибата мирише от главата.

Вините българските здравни управници?

Здравните управници продължават да вършат много глупости. Първо, от незнание и недостатъчна подготовка. Но второто е по- страшно: от страх се съобразяват с властимащите, за да избегнат всякакви противоречия. За третото се досещате: следват личния си интерес и да не загубят службата си.


 


От категорията

The Washington Post: САЩ правят оръжие за Украйна - всъщност правят пари за себе си

Едно от оръжията, който САЩ усъвършенстват с парите за Украйна, е системата "Пейтриът"-Raketen-kompleks--Peytriat--Snimka--BTA_1670745168.jpg

От 68-те милиарда долара военна и свързана с нея помощ, които Конгресът е ...

30 ноем. 2023 | 16:04

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

Евроатлантическата преса обърна палачинката преди пълното поражение на НАТО да бъде видяно от всички

Италианският журналист Марко Травальо иронизира пресата в Италия-Italianskiyat-zhurnalist-Marko-Travalyo-ironizira-presata-v-Italiya_1701540249.png

След Нетребко има риск да реабилитират и Достоевски, който май също беше ...

2 дек. 2023 | 20:03

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Най-важното

Според вицепремиера е нещо положително, когато един екип си отправя критики

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен

Мария Габриел категорична: Кабинетът "Денков-Габриел" ще бъде стабилен-Mariya-Gabriel-Snimka--MVnR_1701280919.jpg

Ден на отворените врати за студенти се проведе в Министерството на външните ...

2 дек. 2023 | 18:19

Финансовата сметка на държавата отдавна е изпусната с твърде големи социални разходи, твърди бившият финансов министър

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори

Владислав Горанов: Бюджетът ще бъде подкрепен, защото алтернативата е нови избори-1644942600.jpg

Ръководството на държавните финанси вярва в съществуването на това, че може да ...

2 дек. 2023 | 22:23

България е критикувана за "отблъскване" на мигранти към Турция

Австрийска медия: България е сляпо петно в ЕС, когато става въпрос за безопасността

Австрийски медии критикуват България за "отблъскване" на мигранти към Турция-Snimka--Anadolskata-agentsiya_1695807487.jpg

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ е публикуван обзор ...

2 дек. 2023 | 19:28

Как нашият подуправител може да направи далавера под тези няколко шапки, възмущава се лидерът на ГЕРБ

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!

Бойко Борисов пред младите: На ГЕРБ мога да се карам само аз, на мен - никой!-Boyko-Borisov-pred-mladite--Na-GERB-moga-da-se-karam-samo-az--na-men---nikoy-_1701524380.jpg

Терзиев, Бонев и компания са кметове благодарение на нас. Казвам ...

2 дек. 2023 | 12:33

Време е да си седнем на задниците, да помълчим и да се държим по-конструктивно, казва съпредседателят на ДБ

Христо Иванов: Имаме стратегическо сътрудничество с ГЕРБ, партньорство с ПП, подкрепяме кабинета

Христо Иванов подчерта стратегическото сътрудничество с ГЕРБ-Hristo-Ivanov--Kakva-e-alternativata-na-sglobkata---da-hvarlim-stranata-pak-v-parlamentarna-kriza--_1699271752.jpg

“Демократична България” трябва да дефинира дългосрочните цели на страната от ...

2 дек. 2023 | 12:59

Българският държавният глава направи изказване на Срещата на върха за климата по време на COP 28

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси

Президентът Румен Радев: Преходът към зелена икономика не трябва да води до компромиси-Prezidentat-Rumen-Radev--Prehodat-kam-zelena-ikonomika-ne-tryabva-da-vodi-do-kompromisi_1701515550.jpg

Екстремните климатични явления налагат решителни действия, посочи той и ...

2 дек. 2023 | 13:11

Сякаш започваме нещо, само, за да не го завършим

Кеворк Кеворкян: Недовършеняци с две леви ръце

-1461834919.jpg

Всяка година, всеки сняг връща България сто години назад, но никой вече не ...

2 дек. 2023 | 17:37

Американците са съобщили на Зеленски, че преговорите ще продължат с него или без него

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир

Сиймур Хърш: Герасимов и Залужни преговарят за мир-Siymur-Harsh--Glupostta-na-Prigozhin-zasili-pozitsiite-na-Putin_1688123144.jpg

Според различни източници Путин не би възразил срещу споразумение, което ...

2 дек. 2023 | 19:55

Рреме е за директно дарителство към можещите, знаещите и правещите

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘

Кметовете на Бургас и Плевен са сред първите, дарили по една заплата за ,Мама и Аз‘ -Kmetovete-na-Burgas-i-Pleven-sa-sred-parvite--darili-po-edna-zaplata-za--Mama-i-Az--_1701509599.jpg

Приемаме единствено поименни дарения, прозрачно, само по банков и електронен ...

2 дек. 2023 | 11:25