Фейсбук - новото място за политически флирт

17222 | 20 юли 2012 | 17:35

Родните парламентаристи все по-често се възползват от възможностите на социалните мрежи, за да комуникират пряко с избирателите сиЗа политиците хартията е вече минало. Това не означава, че са се затърчали да стават еколози. Причината е друга. Всички прозряха, че най-трудно е да закараш младите до урните. И сега атакуват именно тях.

Да живеят интернет и социалните мрежи, а и защо не и Марк Зукърбърг. Същият този, който създаде социалната мрежа Фейсбук, превърнала се в кошмар за много работодатели. За политиците обаче тя е безценен метод за безплатна комуникация.

Навлизането на технологиите в политиката си има своята история. След като шефското тяло в ГЕРБ сдоби с таблети последно поколение депутатската си маса, а примерът му бе последван от БСП, сега сините намериха нови технологични възможности за комуникация с избирателите си.


Страницата на Меглена Кунева.


Именно Фейсбук се оказа най-подходящото за целта място. Нищо в мрежата, дори регистрацията не се плаща, а информацията достига до милиони само за секунди.

Безспорно един от първите родни политици, докоснал се до необятните привилегии на американското изобретение в интернет, е Меглена Кунева. Кампанията й за президентския вот през 2011 г. се базира изцяло на социалната мрежа. Там бяха създадени около десетина профила на бившата ни еврокомисарка, всеки от които публикуваше информация всеки ден за всяко събитие.

Интернет комуникацията с членовете и симпатизантите намери специално място и в устава  на партията й „Движение България на гражданите“. Дори самото учредяване на формацията бе излъчвано пряко в интернет.

Към днешна дата Кунева има осем профила в социалната мрежа, от които един е администриран лично от нея, когато намери време. Политическият й проект също има своя страница.

Лидерът на ДСБ Иван Костов все по-често се хвали за постиженията си във Фейсбук. Голяма заслуга за това имат и хората от пресцентъра му, които публикуват ежедневно информация за дейността на Командира. От няколко месеца всяка негова стъпка се следи със снимки и смяна на статуси в мрежата. С наближаването на изборите за парламент догодина хората на Костов дори създадоха специална група „Управлението на Иван Костов“. Тя има за цел да припомни абсолютно всички постижения на правителството, в което Костов бе премиер.

Именно по думите му правителството на ОДС е най-успешното от началото на прехода през 1989 г.

„Макар кабинетът ни да наследи икономически колапс, ясната му визия, бързите му действия и политическа дисциплина предизвикват доверие у българите“, казва Командира.


Лидерът на ДСБ Иван Костов лично отговаря на въпросите в социалните мрежи, а преди няколко дни даде и първото си онлайн интервю в Туитър за блога „Отворен парламент“.


До момента групата е харесана от над 1000 души. А личният профил на съпредседателя на Синята коалиция се радва на над 14 200 почитатели.

В СДС също не изостават в тенденцията да бъдат модерни. Във Фейсбук могат да се намерят десетки страници, посветени на синята идея, на коалицията с ДСБ или на отделни политици. Повечето профили се администрират от пресцентровете, но често депутатите (в повечето случаи) имат собствени страници. Лично Мартин Димитров „стопанисва“ профила си в социалната мрежа и ежедневно публикува свои откровения за политическата ситуация у нас. Колегата му Ваньо Шарков също е на „ти“ с интернет възможностите и често следи какво се случва във Фейсбук. И двамата се хвалят със собствени блогове. „В XXI век е много трудно да се срещаш постоянно с хората, защото те предпочитат компютрите. Младите, на които отдаваме най-много надежди за бъдещето на политиката в България, комуникират по-лесно по интернет. Това е бъдещето“, коментират сините.

Оказва се, че не само в дясно гледат с широко отворени очи към технологиите. Националистите в „Атака“ отдавна са отказали хартиения формат на комуникация. Не само партията, но и пресцентърът си има профили, в които пуска всичко ново за Волен Сидеров и хората му. Лидерът на атакистите също може да се похвали със своя фен страница, която до момента е харесана от над 3400 души.

„Вредите, които само един статус във Фейсбук може да ти нанесе, никога не би могъл да си представиш предварително“, това твърди депутатът от БСП Антон Кутев. Може да му се вярва. Знае го от личен опит. От края на месец май той е сложен под карантина. От партийната централа му препоръчаха да забрави за Фейсбук. Причината бе негов коментар за земетресението в Перник, който разгневи жителите на миньорския град и възмути позитанци. Ето какво написа той: „Земетресението събори няколко комина и един селски мост. Стотина къщи се напукаха. Защо това се превръща в единствената национална тема? Помагаме на хората с напуканите къщи (нали за това е държавата) и продължаваме напред! Защо е този шум? Човек ще си каже, че си нямаме сериозни проблеми в тази държава, та се занимаваме с измислени. Вредата за живота на хората от замразените доходи е доста по-голяма, отколкото земетресението успя да нанесе!“


Антон Кутев осъзнава силата на социалните мрежи.


При взривяването на складовете на Петолъчката на 5 юни тази година социалната мрежа загря. Всички питаха къде е Кутев, за да коментира събитието. Депутатът мълчеше. И издържа на изкушението.

Сега твърди, че Фейсбук не е подходящ за политическа работа. „Проблемът е, че средата предполага провокативно поведение. Това твърде често противоречи на партийното“, казва изпатилият социалист. И допълва, че близо два месеца не пуска статуси. Но получава съобщения и си говори с познати чрез чата.

Изкуствоведът има и рецепта: „Хубаво е да имаш профил, за да не ти го създаде друг и да пише от твое име.“ Разказа как преди време хакнали страницата на колегата му Димитър Горов и започнали да пишат небивалици от негово име. Оказало се много трудно спирането на фалшивия профил.


 


От категорията

Кой ще направи компромис след 2 октомври? И защо?

-1593267964.jpg

Служебното правителство може да повлияе върху развитието на политическата криза ...

13 авг. 2022 | 08:35

Боян Чуков: Американците държат света в мъртва хватка. Засега

Боян Чуков-1647952113.jpg

Когато САЩ загубят чувствително своите предишни позиции в света, то тогава ще ...

14 авг. 2022 | 11:21

Проф. Светлана Шаренкова: Просто Киро, или лицемерие, облечено във власт

Проф. Светлана Шаренкова-1517831377.jpg

Храните, горивата, токът, парното, водата растат от ден на ден, на прага сме на ...

14 авг. 2022 | 18:46

Димитър Недков: О, задрямалий някогашен "Аспарухов електорат"…

Димитър Недков-1637040086.jpg

И не на последно място - кой български действащ парламент одобри ...

14 авг. 2022 | 17:46