Живея живота си с оптимизъм

25254 | 12 май 2013 | 09:29

Разговор на Боряна АНТИМОВА с оперната прима Христина АнгелаковаОперната прима Христина Ангелакова е родена в Исперих. Завършва Националната музикална академия „Панчо Владигеров“ в класа на проф. Сима Иванова, специализира в Рим и в Центъра за млади оперни певци към La Scala в Милано. През 1973 г. получава голямата награда на конкурса за оперни артисти в италианския град Тревизо. Две години по-късно е първа и в Остенде, Белгия.

Веднъж световно прославена, тя цели 23 г. остава на сцената на Софийската опера, а през 2001-2004 г. е неин директор. От 1985-а Христина Ангелакова преподава оперно пеене в Националната музикална академия. Директор е на Моцартовия фестивал в Правец и председател на фондация „Опера и балет“.

Единият ъгъл от красивия й хол с много картини и прозорци към Борисовата градина е превърнат в офис. От него към цял свят хвърчат имейли, звънят телефони. Като дейна и модерна дама тя сърфира в интернет, поддържа профил във Фейсбук, кара кола. Така не позволява болният й крак с предстояща операция на коляното да я прикове на място.


 

 

В ролята на Марина от „Борис Годунов“ на Мусоргски.


 

Госпожо Ангелакова, казахте, че има разлика между това да си известен и да оставиш следа?
Може човек цял живот да е правил много стойностни неща, но ако това не се отразява от медиите, той не става известен. А чрез известността си би могъл да формира позиции, мнения, да повлияе на хора, които се лутат в своя път, да изберат посоката. Така че известността, използвана както трябва, е нещо много полезно.

Хората все още ви свързват и с поста ви на директор на Софийската опера?
Директорството колкото ми даде, толкова ми и отне, в чисто личен план - не само като време, но и постепенно спрях с кариерата си. А можех поне още 7-8, че и повече години да пея. Но това не го приемам като драма, винаги съм обичала да организирам събития. За мен е удоволствие, като събера певци, които са добри всеки в своя стил, както направихме с концерта „Павароти и приятели“.

Май си тръгнахте от операта обидена...
Опитах се да остана втори мандат, много ми се искаше, защото си мислех, че тогава щях да знам много повече.

Можех да оставя много по-голяма следа

в репертоарната политика и в гостуването на различни творци, не само певци, но и диригенти.

Трябва да се смени схемата на управление, както е по света. Освен артистичния директор, генералният директор - интендантът - в никакъв случай да не е творец, а мениджър. Освен това директорът често е много пристрастен в избора на репертоар и певци, в ангажирането за турне.

Това като че ли са камъни в градината на сегашния директор Пламен Карталов, с когото сте в открит конфликт?
Не бива да бъде както едно време „вся власть Советам“. Не бива административната и творческата дейност да бъдат концентрирани в едно лице. Недопустимо е също да се назначават близки хора. Аз лично не бих дала роля на приятел, ако не е добър. Компромиси с изкуството не се правят!

Пламен Карталов е директорствал много, има опит, но е създал в себе си усещането за гениалност, което невинаги е добър съветник. Няма уважение към хората, които му правят продукта. Някои са готови да се оставят да ги мачка. Свободата е нещо много важно и в един оперен театър няма място за диктатура.

Като артистичен директор на Моцартовия фестивал в Правец, какво подготвяте?
Тази година фестивалът ще се проведе от 15 до 18 август. Със спектакъл на „Аида“ на Русенската опера отбелязваме 200 години от рождението на Верди. Правим един страхотен концерт под диригентството на Росен Гергов - млад музикант, който живее в Австрия, ярък талант. Ще имаме един разкошен солист, американски пианист. Имаме и балетна вечер - животът на Моцарт в танц.

И винаги като традиция завършваме с един галаконцерт, който обикновено е класика и джаз, обаче

тази година ще включим и рок

Прави се на площада и той е пълен. Ще ни гостува Йълдъз Ибрахимова, а рок аранжименти върху класически произведения ще направи Никола Коцев, автор на две рок опери, който живееше доскоро в скандинавските страни. Подбираме максимално добри изпълнители и композитори, не си позволяваме да има и намек за халтура.

Дъщеря ви Русана изкушена ли е от музиката?
Тя е на 31, завърши финанси и кредит, сега работи в холдинга на баща си Красимир Дачев. Но не може да се каже, че го е наследила, защото аз съм била винаги по-добрата математичка в нашето семейство, а бившият ми съпруг е силен повече по история и география. От студентка дъщеря ми работи при баща си. Ходи по-често на театър, отколкото на опера.

Дълги години тренира баскетбол, а напоследък ходи на уроци по рисуване, този неин талант е от баща й. Не живее при мен, но я наблюдавам с много интерес и любопитство. Тя от шестмесечна тръгна да пътува с баща си и с мен по концерти и това продължи, докато започна училище. Оставаха за премиерите ми и няколкото спектакъла, а после се прибирахме тримата.

Раздялата ви с Красимир не беше ли заради вашата прекалена ангажираност и отдаденост на операта?
Не, в един момент се разминахме. Не съм забелязала да го е дразнила моята отдаденост на операта, по-скоро съм се упреквала за отсъствията си спрямо дъщеря си. Но когато съм била тук, съм гледала да бъда и домакинята, и майката, и съпругата, да е всичко на максимум, за да изкупя „греховете“ от отсъствията си.

Разкажете за детството си, за пътя си до големите оперни сцени.
Родителите ми не са музиканти, но майка ми пееше прекрасно. Тя е родена в Шумен, а баща ми - в Гоце Делчев. Баща ми преди завършването на прогимназия е заминал за Белград, защото сестра му и нейният мъж са избягали по време на Септемврийското въстание през 1923 г. Той там е завършил гимназия и право. Върнал се е в България след завършването си и го изпратили да стажува в Исперих. Майка ми завършва в Шумен гимназия и курсове за хирургическа медицинска сестра и си намира работа в Исперих. Там двамата се запознават, там се влюбват и женят. Винаги с много ентусиазъм разказвам за Исперих.

В Миланската скала с Монсерат Кабайе (в средата) и Фиоренца Косото (вдясно).

За какво например?
В това малко градче имаше оркестър от ентусиасти. Помня много добре учителя си по музика Мичоров. Той дирижираше този оркестър, в който свиреха съдията, полицаи. Правеше се оперетата „Шибил“, в която пееше и майка ми, а аз винаги плачех, като убиваха героя...

В Исперих започнах да уча цигулка, там идваше на концерти Любен Владигеров, близнакът на Панчо Владигеров. Той помогна на родителите ми

да намерят малка цигулка за мен

После продължих с уроците в Разград.

Във възрожденска среда сте расли...
Да, като говорим за 1952-1955 година, а спомените ми и сега са много ярки. Мисля, че това се отрази на цялостното ми развитие после. Пеенето на майка ми ме е запалило да се уча и аз. Но сериозното ми музикално оформяне е в Шумен. Имахме страхотен хор и оркестър към гимназията и страхотна преподавателка Люба Тютюнджиева. Първите си арии съм изпяла с този училищен оркестър. Още като ученичка станах солистка на хор „Родни звуци“ в Шумен. После записах оперно пеене в консерваторията.

Аз бях пълна отличничка и можех всичко друго да запиша. Кандидатствах едновременно в консерваторията и физика в университета, защото баща ми искаше „нещо по-положително“, а не артистка да ставам (смее се). Но после като влязох, не ми казаха: „Не, няма там!“ Подкрепяха ме много и съжалявам, че татко не беше жив вече в най-успешните ми години.

Кой беше най-големият ви пробив на оперна сцена?
Може би при специализацията в Ла Скала. След дипломирането ми в консерваторията отидох във Венеция, където имаше летни музикални курсове към римската

В ролята на Адалджиза в операта „Норма“ от Белини.


 

академия „Санта Чечилия“. Първо трябваше да те прослушат и ако те вземат - дават стипендия. Ама каква стипендия - само безплатни уроци и нещо малко за квартира. Смелостта е присъща на младостта и вероятно съм била почти сигурна, че ще ме вземат, но помня, че тръгнах с някакви смешни 50 долара тогава и с влак...

Райна Кабаиванска също е разказвала как майка й я изпратила с консерви в куфара...
И аз така тръгнах, но освен с консерви специално ме изпратиха за кодош с един плик с люти чушки. Аз ям много люто. Смеех се дали не са ги пратили, за да ми дадат първоначална скорост с лютото (смее се). Във Венеция ме приеха заедно с още две българки. Предложиха ми и стипендия за академията „Санта Чечилия“ в Рим. В Рим беше красиво, но не се учеше много-много. „Долче вита"“... Но аз бях отишла да правя кариера, да видя къде съм спрямо другите певци. Отидох на прослушване в центъра за специализация към Ла Скала и ме приеха.

Как се издържахте?
Трябваше да си търся работа, за да си плащам квартирата. Гледах деца. Имах късмет със семейството, в което попаднах. Госпожата в семейството, където отидох да работя, учеше пеене за удоволствие. Работеше в една от най-големите библиотеки на Милано, а мъжът й беше голям специалист на мостови конструкции по магистрали. Трябваше да се грижа за трите деца.

Кога почувствахте за пръв път триумф от това, което представяте на сцената?
Вече пеех, имах и записи в телевизия RAI Милано, но гъдела на успеха и на надеждата, че отивам нагоре, почувствах, когато бях дубльор на една румънска певица Кортес със страхотна кариера. Пееше в „Едип цар“ от Стравински и „Бал с маски“ в Ла Скала, но взе че се разболя, и аз трябваше да я заместя и в двете роли. Тогава за пръв път почувствах опиянението, макар да не успях изцяло да го изживея заради голямата доза страх. Не бях прекарала целия репетиционен период, бях много притеснена, по-болна от нея (смее се). Но „Бал с маски“ беше с Пласидо Доминго и известната турска певица Лейла Генчер. Така че кръщението ми на голямата сцена на Ла Скала беше с много големи певци.

Вашите най-любими роли?
Всяка е любима, особено от централните. При мецосопраните като мен се смята, че Кармен е сред най-любимите роли. Като тръгвах от София, казах на моята професорка от консерваторията Сима Иванова: „Да знаете, като прочетете някъде афиш с моето име в ролята на Кармен, значи съм си реализирала мечтата.“ После си мислех колко ограничена мечта съм имала тогава.

Изпяла съм всички големи роли

- и Азучена в “Трубадур“, и Амнерис в „Аида“. После в „Дон Карлос“ на Верди, Прециозила от „Силата на съдбата“ от Верди. Бях и Улрика в „Бал с маски“. В конкурса в Тревизо за нея взех първа награда за мецосопран, а Гена Димитрова - първа награда за сопрановата роля на Амелия. И тогава наградата, освен някаква дребна сума, беше да играем тези роли в Ла Скала, така че с Гена заедно дебютирахме.

За разлика от други ваши колеги вие много по-малко сте живели в чужбина?
Най-дълго, поне десет години, съм живяла в Италия. Сега вече съжалявам за там безкрайно. Докато учех в „Санта Чечилия“, после в Ла Скала, ми продължаваха визите, не съм оставала никога без български паспорт.

Като Амнерис от „Аида“ на Верди, постановка на Берлинската опера.

Имах късмет, че по това време в посолството ни в Рим съветник по културата беше проф. Атанас Божков, а той ми беше преподавал по история на изкуствата в консерваторията. След като спечелих конкурса за млади оперни певци тук през 1975 г., ми предложиха работа като солист в Софийската опера, носталгията се оказа много силна и се прибрах...

И сега го отчитате като грешка?
Полугрешка, защото пък тогава се омъжих и родих дъщеря ми. Иначе, ако бях останала там, липсата на семейство щеше да ми остане като една голяма празнота. Но после, и то най-вече след промените, съжалявах много, защото някак изкуството отиде в девета глуха. Загуби се, замъгли се необходимостта от духовност...

Вие продължавате да работите и да не разчитате само на пенсията си, както много ваши колеги?
Имам пенсия с инвалидност, която е 339 лева. Но това го казвам не за да се жалвам. За мен работата не е само начин да си плащам това, което всеки трябва да плаща. Държа много да имам средства, за да мога с мои приятелки да изляза на кино и театър, един път седмично ходим на заведение. Животът трябва да се живее с оптимизъм.

Кога за последно пяхте?
Гласът ми е добре, но диафрагмата не, това е мускул, който се отпуска, когато не го тренираш, когато не пееш. Отдавна не съм пяла, но си правя майсторски класове, давам уроци на певци, завършили консерваторията.

 


(в. Преса, печатно издание, брой 128 (479) от 12 май 2013)


От категорията

ДПС представи предложенията си за промени в Конституцията (ДОКУМЕНТ)

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права-Predlozheniyata-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--razdelenie-na-VSS-i-glaven-prokuror-s-oryazani-prava_1686212392.jpg

Проектът за конституционни промени предвижда още уреждане на въпроса с ...

8 юни 2023 | 11:19

Ето проектът на ДПС за промени в Конституцията: Главният прокурор да има само методическа функция

Проектът на ДПС за промени в Конституцията: Орязване на правомощията на главния прокурор-Proektat-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--Oryazvane-na-pravomoshtiyata-na-glavniya-prokuror_1686135030.jpg

Характерно за промените е, че те не налагат свикване на Велико народно ...

7 юни 2023 | 13:49

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение-1568320806.jpg

Изтърбушена държава, абсолютно – това никак не е преувеличено. Но никой от ...

6 юни 2023 | 10:37

Харалан Александров: Хората се оглеждат и търсят българска версия на Виктор Орбан

Харалан Александров: Хората се оглеждат и търсят българска версия на Виктор Орбан -Haralan-Aleksandrov--Sred-vragovete-na-Geshev-e-i-Rusiya--sled-kato-kaza--che-shte-arestuva-Putin_1683006038.png

„Нашата оценка на ЕС и към големия свят се приема като възможност да се пътува, ...

8 юни 2023 | 11:38

Най-важното

Така пред съдебния съвет остава висящо второто предложение заради изказването на Гешев, че в парламента има "политически боклук"

Шок във ВСС! Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха искането си за освобождане на Гешев

Шестима членове на прокурорската колегия оттеглиха първото си искане за освобождане на Гешев-Shestima-chlenove-na-prokurorskata-kolegiya-ottegliha-parvoto-si-iskane-za-osvobozhdane-na-Geshev_1686212502.jpg

То беше за твърдяни нарушения, накърняващи престижа на съдебната власт във ...

8 юни 2023 | 11:20

ДПС представи промените в Конституцията първо в Брюксел, получи одобрението на Вера Юрова

ДПС представи предложенията си за промени в Конституцията (ДОКУМЕНТ)

Предложенията на ДПС за промени в Конституцията- разделение на ВСС и главен прокурор с орязани права-Predlozheniyata-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--razdelenie-na-VSS-i-glaven-prokuror-s-oryazani-prava_1686212392.jpg

Проектът за конституционни промени предвижда още уреждане на въпроса с ...

8 юни 2023 | 11:19

И той го знае много добре”, каза още Пеевски

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!-Peevski--Ako-polititsite-mislyat-za-balgarite---shte-ima-NS--ako-mislyat-za-drugo---nyama-da-ima-kabinet_1666161160.png

Наше право е да решаваме кой ще бъде част от конституционната комисия и ако ...

8 юни 2023 | 10:25

Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски, подчерта Цонев

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!-Tsonev-kam-Hristo-Ivanov--Peevski-razraboti-proekta-za-promeni-v-Konstitutsiyata--nyama-da-go-otteglim-_1686209101.jpg

В кулоарите на парламента Пеевски повтори думите на Цонев: "Наше право е ...

8 юни 2023 | 10:20

Финансовият министър смени ръководствата на НАП и Митниците само ден след като беше назначен на поста

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите

Асен Василев: Върнах Спецов и Тонев, за да се увеличат приходите-Asen-Vasilev--Napravihme-vsichko--koeto-GERB-poiskaha-ot-nas--sega-tryabva-da-vzemat-reshenie_1683100982.png

Искам събираемостта да се увеличи. Всеки ден получавам сводки и затова взех ...

8 юни 2023 | 11:29

Единствено ние внесохме закони с грижа за хората, подчертава лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Управляващото мнозинство се изби на втория ден

Корнелия Нинова: Управляващото мнозинство се изби на втория ден-Korneliya-Ninova--Upravlyavashtoto-mnozinstvo-se-izbi-na-vtoriya-den_1686212533.jpg

Последния месец и половина паралелната държава се прегрупира, за да оцелее и да ...

8 юни 2023 | 11:20

В програмата са и поправки в Закона за чужденците и Търговския закон

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване (НА ЖИВО)
(Видео)

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване-Deputatite-obsazhdat-udarno-zakonoproekta-anti-Geshev-Snimka-BTA_1685099437.jpg

Депутатите ще обсъдят проект на решение, внесен от Министерски съвет, за ...

8 юни 2023 | 08:10

След едночасов дебат, ВСС реши да разгледа двете предложенията за освобождаване на главния прокурор

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор (На живо)
(Видео)

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор-Prokuraturata--Proveryavat-se-nad-70-signala-sreshtu-Ivan-Geshev_1684843821.jpg

„Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително ...

8 юни 2023 | 08:03

Той смята, че сегашният главен прокурор Иван Гешев трябва да бъде сменен

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор-Kostadin-Kostadinov-za-izyavlenieto-na-Kovachevski--Podobni-izkazvaniya-sa-otkrovena-provokatsiya--Snimka-BTA_1684408151.jpg

Като си помисля у нас какви хора стават министри на правосъдието, би било ...

8 юни 2023 | 09:49