ВТАСВАНЕ И РЕАБИЛИТАЦИЯ

23805 | 14 май 2012 | 17:49

10 стотинки, 2 милиона, 90 милиона от Кеворк КЕВОРКЯНБившият министър Трайчо Трайков ще бъде върнат на работа - това стана ясно в 14 часа и пет минути в петък по време на парламентарния контрол. Дотогава обаче в залата бяха останали десетина господа, които имат таланта да спят с широко отворени очи, а пък излъчванията на държавната телевизия в този час поначало се използват за натирването на публиката й, доколкото изобщо я има, към другите телевизии.

Това беше голяма новина, но тъй и не намери място в медиите - защото в петък те чакат в началото на заседанието да видят само каква е вербалната форма на Бойко, бързо се уверяват, че няма от какво да се тревожат и останалото не ги интересува. С шегичките си Бойко ги вдъхновява за уикенда и това им е напълно достатъчно, другото им се вижда скучно.

Да, де, обаче Трайчо се връща - и това е неизбежно, след като по думите на външния министър Младенов се оказа, че проблемната визита в Катар била напълно, дори хиляда процента (1000%) успешна. Председателката Ц. Цачева не беше успяла да аранжира тази бомбастична новина както трябва - вместо да изтегли въпроса към Младенов още в началото на заседанието, тя го беше оставила в отегчението на неговия завършек. Заради това се съмнявам, че дори Бойко е разбрал новината за Трайчо, но сега той ще я научи от тази дописка и ще стори каквото е нужно.

ГЕРБ, понеже са орисани да бъдат победители завинаги, понякога разсеяно и неловко си формират посланията - а можеха да извлекат солидни активи от тази новина, вън от съмнение. И сега Бойко трябва да качи на онзи червен камион, с който Цветанов уж бил агитирал за изборите в Кюстендил, точно Младенов - още повече че на него червен камион и всичко друго в червено му отива далеч повече. Аз ако съм, но добре, че не съм, бих накарал Младенов да обикаля страната с червения камион дотогава, докато целокупното българско население не разбере вестта за Трайчовата реабилитация, понеже иначе няма откъде да го постигне това щастие. Да обикаля Младенов и да съобщава на импровизирани митинги, че посещението в Катар е било голям успех, и да вика в мегафона: „Вива, Трайчо, вива, Катар!“, и каквото друго си реши. А може и самият Трайчо да шофира червения камион - обаче това вече ще бъде прекалена реабилитация.

Толкова десетилетия се храня с новини, това ми е занаятът и е цяло чудо как все още съм с целия си. Но и досега не мога да се начудя как втасват българските новини. На някои им трябват поне два месеца - като тази за Катар. На други - например за Кунева - понякога и шест са малко. Ето чак половин година след президентските избори ние разбрахме, че още тогава Кунева всъщност ни е казвала, че ще прави партия, че няма нищо против партиите - това зло на българската политика, както всъщност я чувахме да твърди, и пр. Казвала ни го е горката жена, но кой да я разбере. В този случай новината втаса бавно, маята й може би е била дефектна, де да знам, може би дори е била червена, нещо червено винаги има във всичко у нас - червен камион, червена мая и пр. Хубаво все пак, че накрая втаса - и вече всичко е наред, истината бухна толкова внушително, че се наложи да се навлече с огромна рокля кринолин, тип циркова шатра - а под нея се крият още доста новини. Но все още не са втасали както трябва. Например една от тях е, че наоколо се навъртат само около половин милион умни хора - ония, които са гласували за роклята, а останалите 7 милиона сте формени идиоти, дебили, главанаци и тъпанари, понеже не ви харесва роклята.

Това е интересна идея, вън от съмнение, но и при нея най-любопитното е как бавно втасва тя. На Кунева й бяха нужни пет години, за да проумее убеждението на патрона й Симеон, че на българите им е дефектен чипът - за да каже пък сега тя, че ония с нормалния чип са едва една петнадесета от населението, не повече.

Сега, като му вземат имотите, Симеон ще формира и следващото си послание - че на българите им е дефектен не чипът, а направо генът. Дори се чудя защо не започна с гена, дядо му със сигурност му се е разсърдил от отвъдното - чип, та чип, ето това са глезотиите на доброто възпитание. Обаче българинът от добри обноски не разбира, от метафори - също, и нямаше как да се обиди веднага от този проклет чип. Виж, ако му кажеш, че генът му е дефектен, е друга работа. Пак нищо няма да последва, но поне циганите можеха да се обадят.

Но да се върнем при кринолина - бяха нужни пет години и дори повече, за да схване въпросната дама, че от дефектен чип не излизат умни хора и е цяло чудо, че са успели да се спасят дори половин милион. Но да не я мислим излишно - нейното изборно послание отсега е ясно и то очевидно ще й донесе успех: „Тъпанарите гласуват за друг!“, „При мен няма тъпанари!“ и пр.

Покрай Симеон, по-рано, и напоследък заради Кунева разбрах, че българите са ампутирани от гордост и може да им се говори всякак. Но както и да е.

И други новини от петък още втасват, но да се надяваме, че до края на парламентарната сесия ще научите за тях.

Напълно беше оневинен Станишев за аферата с австрийския лобист Хохегер - макар че в Австрия скандалът около него се разгаря все повече. Ето как се случи това.

Младенов обясни, че „Шеврон“ е спонсорирал с 3 хиляди долара приема по случай националния празник 3 март в посолството ни във Вашингтон - и срещу тази щедрост компанията е получила „информация за бизнес ситуацията в страната“. Тази консултация би могла да бъде от 3 реда - че българите са със сбъркан чип, а формените идиоти са огромното мнозинство. Но както и да е.

Обаче щом срещу една нищо и никаква консултация „Шеврон“ се е изръсила с 3 хиляди долара, защо пък Станишев да не плати 2 милиона евро, за да изглеждаме в очите на Европа не чак толкова големи идиоти - което при това го твърди бивш еврокомисар българка!

Наистина, Станишев е трябвало да бъде по-щедър, аз дори мисля, че сме минали метър. Компютърният спец Симеон сигурно е посинял от яд че навремето не се е сетил да плати на някой Мохегер или Кохегер 20 милиона евро, уж че е лобирал за влизането ни в Евросъюза. Ето това е пропуск - но вероятно и при Симеон чипът дава от време на време известна фира, все пак 7 години е живял между диваците на Кунева, това не може да не му се е отразило някак.

В петък имаше и други новини, освен че Трайчо и Станишев са реабилитирани. Между другото интересно какъв пост ще му предложат сега на Трайчо - най-лесно е да се върне в Министерството на енергетиката, но за да бъде компенсацията пълна, би могло да го направят шеф на проекта „Белене“ - той също е един голям провал, което според нашия чип означава, че внезапно може да се превърне в триумф. Щом това превръщение се случва с Катар, защо да не се сбъдне с „Белене“.

Другата новина се случи, докато земеделският министър Найденов се обясняваше с двама депутати, вероятно дошли с червен камион, за фотоволтаичните системи и орто-фотокартата на страната. Накрая чипът на Найденов* дефектира и той изтърси нещо знаменателно. „Инициирайте мораториум върху фотоволтаичните системи - рече той - и ще видите какво ще ви се случи, ще ви бият от тук до село Попинци!!!“, с ударение върху последното „и“.

Усетих, че някаква тъмна сила се разшава около парламента дори почувствах зловонието, което излъчва - но никой не обърна внимание на тази заплаха. Ония от червения камион не реагираха, обаче те така са си свикнали. И са много прави. Защото наистина какво ще му се случи например на Станишев за двата милиона евро, дадени на онзи австриец - сякаш че е дал десет стотинки на някой просяк край „Шератон“, надявам се, че вече прави такива широки жестове, все пак отскоро е шеф на европейските социалисти. Нищо няма да му се случи.

Всъщност когато населявате страната на идиотите със сбъркан чип, всичко е възможно. Два милиона евро могат да изглеждат като десет келяви стотинки. Могат да ви обиждат - а вие да се хилите. А утре може и да отидете да гласувате за някоя Криолина, понеже тъй ще ви сметнат, че сте умни. Горките, кога ли ще втасате най-сетне.

***

Покрай разправията за орто-фотокартата стана ясно, че Станишев със сигурност раздава стотинки край „Шератон“. На два пъти - през 2007 и 2008 година - тогава имахме и еврокомисар с неувреден чип (Кунева) - страната е била глобена с общо 90 милиона евро, понеже не е успяла да се справи с въпросната карта. Лично мен тия неща продължават да ме впечатляват, което означава, че трябва да прегледам чипа си.

***

Според американския политически фолклор във Вашингтон няма победители и победени, а само оцелели.

Не е известно кой точно нашенец е платил за консултацията, но и в днешната българска политика това правило е в сила.


* Бел.: Самият Найденов е противник на безконтролното разполагане на фотоволтаични системи върху плодородни земи.
 


От категорията

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си-Germanski-medii--Reputatsiyata-na-Radev-spadna-ot-51--na-edva-36--bavno-razshiryava-vlastta-si_1674804379.jpg

Политическата блокада, в която България живее вече две години, води до ...

27 ян. 2023 | 09:24

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!-Georgi-Yordanov-za-prof--Aleksandar-Chirkov--Toy-e-maestro-na-sardechnata-hirurgiya-_1674658201.jpg

Той не само е отличен лекар лечител, учен и педагог. Майстор в професията, той ...

27 ян. 2023 | 00:01

Кирил Петков пред "Гласът на Америка": НАТО купуваше оръжието ни и го даваше безплатно на Украйна
(Видео)

Кирил Петков пред "Гласът на Америка": НАТО купуваше оръжието ни и го даваше безплатно на Украйна-Kiril-Petkov-nyama-da-uvazhi-liderskata-sreshta--iskal-da-si-govori-nasame-s-Ninova--ili-troyka-s-DB_1674133267.jpg

От украинското посолство в София заявиха, че са получавали искания за оръжия и ...

27 ян. 2023 | 18:57

Европейски нюзрум: Създава се Европейски съюз за танковете „Леопард“

Първите германски бойни танкове „Леопард 2“ могат да бъдат в Украйна след около три месеца-Germanski-tank--Leopard-2--Snimka--Uikimediya_1674646248.jpg

Германия, САЩ и други съюзници искат да подкрепят Украйна във войната срещу ...

27 ян. 2023 | 17:58

Най-важното

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

Благодарение на БСП учебниците до 12-ти клас стават безплатни, подчертава лидерът на партията

Нинова: С безплатните учебници до 12 клас реално подкрепихме децата и семействата

Нинова: Днес БСП направихме още една крачка за реална социална подкрепа на децата и семействата-Ninova--Dnes-BSP-napravihme-oshte-edna-krachka-za-realna-sotsialna-podkrepa-na-detsata-i-semeystvata_1674822190.jpg

300 000 деца ще получат тази социална придобивка. Семействата им ще спестят по ...

27 ян. 2023 | 14:21

Не може каузата да бъде да се смени Нинова и да дойде Х или У, подчертава бившият президент на ПЕС

Станишев: Ключовият фактор за правителство след изборите е ГЕРБ - връщат доверие и влияние
(Видео)

ПП пропиляха доверието, което имаха, подчерта бившият президент на ПЕС-PP-propilyaha-doverieto--koeto-imaha--podcherta-bivshiyat-prezident-na-PES_1674822386.jpg

"ПП пропиляха доверието, което имаха. Предлаганите референдуми са ...

27 ян. 2023 | 11:29

В момента цената на газа за януари е 179 лв. за мегаватчас, очаква се да стане 129-130 лева

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното-KEVR--Gazat-shte-e-s-30--po-evtin-prez-fevruari--nyama-da-se-promenya-tsenata-na-parnoto_1674813420.jpg

"Булгаргаз" внесе заявление за цена февруари още на 11 януари. Тогава ...

27 ян. 2023 | 11:55

Не би трябвало да имаме опасения за нови бедствени събития, допълни Гечев

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората-Yavor-Gechev--Nyama-praktika-da-se-chistyat-nanosi-v-rechnite-korita-v-gorata_1674837107.jpg

Според Гечев евентуално може да се направят бетонови стъпала по горните течения ...

27 ян. 2023 | 18:30

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента, е заявил Карл Нехамер

Още по-твърда позиция! Австрия и Нидерландия обединяват усилия срещу приемането на България в Шенген

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента,  заявха Рюте и Нехамер-Edinni-sme-v-nashata-saprotiva-sreshtu-razshiryavaneto-na-Shengen-v-momenta--zayavha-Ryute-i-Nehamer_1674832727.jpg

Нидерландия и Австрия се готвят да поискат заедно решения в борбата срещу ...

27 ян. 2023 | 17:17

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38

Българският премиер призова да бъдат прекратени говорът и престъпленията от омраза в РСМ

Гълъб Донев към Ковачевски: Честванията на Гоце Делчев трябва да са безпроблемни!

Гълъб Донев разговаря с Димитър Ковачевски за честването на Гоце Делчев Снимка: БТА, архив-Galab-Donev-za-makedonskiya-klub--Shte-sledim-za-antizakonni-idei--Kovachevski--Tryabva-sblizhavane-Snimka-BTA_1667048555.jpg

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен ...

27 ян. 2023 | 14:59

Украинското разузнаване обаче твърди, че Москва планира да създаде 2-милионна армия

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март-Bloomberg--Putin-e-naredil-nova-ofanziva-v-Ukrayna-prez-fevruari-mart_1674829530.jpg

Настъплението на руските войски трябва да започне, преди Киев да получи модерни ...

27 ян. 2023 | 16:23