Денят за размисъл е излишен

17673 | 15 май 2013 | 18:00

каза за БГНЕС адв. Михаил Екимджиев, председател на Управителния съвет на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека.

Автор: 

Това, което прави прокуратурата действително е безпрецедентно, това е един нов облик, едно ново лице на прокуратурата, коментира адв. Михаил Екимджиев.  Но ключов е въпросът дали това е едно по-добро, по-институционално и изчистено лице на прокуратурата или е налице едно малко неочаквано поне за мен и повечето наблюдатели заиграване на прокуратурата с една от политическите сили, които не спечелиха изборите, допълни той.

Ако прокуратурата действа принципно, последователно, като машина без оглед на това, че има избори и без оглед на това как нейните действия биха повлияли на изборите, това би заслужавало само адмирации и аз като един доскорошен отявлен критик на Сотир Цацаров, бих му поднесъл своите извинения за всичките си съмнения и резерви, които съм изразил спрямо неговите качества и независимост. Има сериозни съмнения, че прокуратурата не просто си върши работата, а заиграва с една от политическите сили, включително и с внушенията, че може да се стигне до касирането на изборните резултати, което вече е не особено здравословно за и без това доста напрегнатия политически живот в България, изразява съмненията си Екимджиев.

 

Моите резерви се подсилват от това, че редом до Сотир Цацаров, от лявата му страна, най-близо до сърцето му седеше Роман Василев. Той е прокурор, който е заплашен непосредствено от дисциплинарно уволнение заради нарушенията, свързани с използването на СРС-та по делото срещу Тенчо Попов, Петър Сантиров и Николай Цонев. Освен това той е застрашен и от наказателна отговорност и заради ареста на Николай Цонев, при който имаше откровена злоупотреба с власт от негова страна. Всичко това го прави изключително зависим и подходящ за изпълнение на нехигиенични, мокри, включително и политически поръчки. Точно неговото присъствие непосредствено до главния прокурор Сотир Цацаров ме кара да мисля, че има и нещо не съвсем чистоплътно в последните действия на прокуратурата, аргументира се адвокатът. Иначе в противен случай Сотир Цацаров би предпочел да работи с нови лица, некомпрометирани, необременени, въпреки че те не биха били толкова зависими и толкова готови да изпълняват поръчки като Роман Василев, защото той е доказал своята готовност да действа както му бъде разпоредено. Помним случая с ареста на Николай Цонев, припомня той.

Мисля си, че ако Сотир Цацаров наистина искаше да изгради един нов публичен имидж на прокуратурата, едно ново институционално лице на прокуратурата, той не би използвал компрометирани прокурори за това. Единствената разумна причина да се използват такива прокурори е тяхната безропотна подчиненост и готовност да направят всичко, само и само за да отърват дисциплинарна и наказателна отговорност, счита Екимджиев.

 

Прокурорът е господар на досъдебното производство, единствено той има право да преценява разгласата на кои факти би затруднила разкриването на обективната истина и дали общественият интерес от оповестяването на тези факти натежава на везните, съпоставен с теоретичната и хипотетичната опасност от затрудняване разкриването на обективната истина. Не мога да знам какви са всички доказателства, не мога да знам какво е вътрешното убеждение на прокурорите, за да знам дали с това безпрецедентно извършване на процесуално-следствени действия на пресконференция по някакъв начин се застрашава разкриването на обективната истина. По-скоро ние робуваме на едно клише, което старата прокуратура създаде, тя се криеше от гражданите и не искаше да оповестява информация и най-лесното оправдание да не дава информация беше "следствена тайна" и "опасност от затрудняване разкриването на обективната истина". Това се използваше като клише, независимо дали такава опасност действително съществува. Ако говорим за опит да се създаде нов публичен имидж на прокуратурата, това действие може да заслужава адмирации, но от друга страна ако то е насочено срещу политическа партия ГЕРБ и в подкрепа на нейните политически опоненти, оценката ми е изцяло с негативен знак, държи на гледната си точка адвокатът - правозащитник.

Дали прокуратурата е успяла да си свърши работата ще разберем, когато тя обективира тази си активност, тези си действия в конкретно обвинение спрямо конкретни лица и тези обвинения бъдат вкарани в съда с обвинителни актове и те издържат. Само ако има повдигнати обвинения и те издържат в съда, само тогава можем да кажем, че прокуратурата си е свършила работата, иначе ще кажем, че тя е вдигала пушилка и имитирала активност с неособено здравословни от гледна точка на обществения живот на България мотиви. Само те знаят какво са събрали досега и какво точно е казал Росен Желязков и другите разпитани и какво точно пише в договора между Министерски съвет и фирмата-изпълнител и в договорите за транспортиране. Тонът, с който беше изнесена тази пресконференция, подробността на извършените действия, намеците от страна на Цацаров за вътрешното му убеждение за предназначението на тези бюлетини, ме карат да мисля, че ще има повдигнати обвинения, е неговото предположение като юрист.

 

Аз съм напълно съгласен с аргументите на Сотир Цацаров, че Бойко Борисов явно сам си припозна ГЕРБ като политическата партия, организирала това нерегламентирани бюлетини. В изявленията в деня за размисъл на прокуратурата нямаше никакъв намек за това кои са отговорните партии, припомни адвокатът.

От журналистическите интерпретации, главно на TV7 за това, че фабриката за печатане е собственост на общински съветник от ГЕРБ, тръгна внушението, че това най-вероятно е дело на ГЕРБ. За журналистическите интерпретации прокуратурата не може да бъде държана отговорна, подчерта Екимджиев.

 

От друга страна, когато се случва нещо толкова грандиозно като скандал с такъв осезаем обществен интерес, нещо, което може да доведе до опорочаване на изборите никакъв ден за размисъл не може да бъде съобразяван, категорично надделява общественият интерес. Хората трябва да знаят какво се случва, да знаят, че техния вот може да бъде опорочен. От тази гледна точка аз не намирам нищо укоримо в действията на прокуратурата, които бяха предприети в деня за размисъл, категоричен е Екимджиев.

Отделно денят за размисъл е една измишльотина, абсолютно излишна в закона и в ИК. Едва ли има нормален човек, който има нужда от тези 24 часа да медитира, за да разбере за кого трябва да гласува. Така че тази ситуация, която очевидно не е предвидена в закона, защото никой не може да предвиди цялата шарения на житейските ситуации, показва, че денят за размисъл е излишен и животът е по-силен от закона. Когато нещо толкова извънредно, толкова немислимо за здравия човешки разум се случи, като това приготовление за фалшификация на вота, никакви законови разпоредби не могат да надделеят над обществения интерес. И пак подчертавам, от тази гледна няма никакъв укор нито към прокуратурата, нито към политическите сили, които проведоха своите пресконференции, нито към медиите, които изпълниха професионалния си дълг и разпространиха всичко това, категоричен е адвокат Михаил Екимджиев. 


 


От категорията

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!-Prof--Stoyan-Denchev--Mariya-Gabriel---kandidat-premier--Dobro-popadenie-_1683642192.jpg

Важното е, някой от управляващата сглобка да не припознае тази глупост и вкупом ...

10 дек. 2023 | 19:26

Кеворк Кеворкян: Приковани на кръста

Кеворк Кеворкян-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Денков дори не се сети да извади срещу виелиците бронетранспортьорите, които ...

9 дек. 2023 | 16:24

Валерия Велева: Безпросветност, Безродност и Безсъщност

Коледно настроение на площад "Св. Александър Невски"-Koledno-nastroenie-na-ploshtad--Sv--Aleksandar-Nevski-_1702135368.jpg

Впрочем цяла София е потънала в угнетяваща сивота - мръсни улици, няма светеща ...

9 дек. 2023 | 17:21

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове
(Видео)

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове-Udi-Alan-pred-balgarska-mediya--Zhivotat-e-izpalnen-sas-sluchayni-shansove_1702222368.png

Смелият гений на седмото изкуство Уди Алън представи във Венеция 50-ия си филм ...

10 дек. 2023 | 17:30

Най-важното

Ще спазваме европейските правила. Да има допълнителни правила за България и Румъния е неприемливо, каза той

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген, това e неприемливо!
(Видео)

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген-Nikolay-Denkov--Nikoga-ne-sme-obsazhdali-migranti-sreshtu-Shengen_1702226131.jpg

По отношение на продажбата на "Лукойл" Денков заяви, че е възможно да ...

10 дек. 2023 | 18:35

С промените в Конституцията този срамен епизод приключва, заяви председател на ПГ на ДПС

Пеевски остро: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, да прочете отново правомощията си

Пеевски: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, добре е отново да прочете правомощията си-Peevski--Radev-se-opitva-da-obarka-posokata-na-darzhavata--dobre-e-otnovo-da-prochete-pravomoshtiyata-si_1702217068.jpg

Нещата, всъщност, са прости - на Президента не му харесва, че България повече ...

10 дек. 2023 | 15:16

Той каза, че няма как да участва със свои предложения

Радев: Не е нормално парламент с рекордно ниско представителство да посяга на Конституцията
(Видео)

Радев: Не е нормално НС с критично ниско гражданско представителство да посяга на Конституцията-Radev--Ne-e-normalno-NS-s-kritichno-nisko-grazhdansko-predstavitelstvo-da-posyaga-na-Konstitutsiyata_1702205070.jpg

Относно възможността за налагане на вето на Бюджет 2024, Радев заяви, че има ...

10 дек. 2023 | 12:24

Президентът не работи за българския национален интерес, смята той

Василев отговори на Радев: В Конституцията не е записано колко трябва да е доверието в депутатите

Василев отговори на Радев: В Конституцията е записано е колко трябва да е доверието в депутатите-Vasilev-otgovori-na-Radev--V-Konstitutsiyata-e-zapisano-e-kolko-tryabva-da-e-doverieto-v-deputatite_1702228042.png

По думите му изказването му срещу министъра на здравеопазването дойде след ...

10 дек. 2023 | 19:05

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото под условие

Виена ни пуска в Шенген по въздуха, ако приемаме сирийци и афганистанци. Радев: Това е неприемливо!

Виена ни пуска в Шенген по въздуха срещу приемане на търсещи убежище сирийци и афганистанци-Viena-ni-puska-v-Shengen-po-vazduha-sreshtu-priemane-na-tarseshti-ubezhishte-siriytsi-i-afganistantsi_1702207535.jpg

В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на ...

10 дек. 2023 | 13:21

Д-р Димитров отрече да има декапитализация на дружеството

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време
(Видео)

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време-Shefat-na--Pirogov--Finansovata-zaguba-na-bolnitsata-ne-e-po-moe-vreme_1702224377.jpg

Аз работя в "Пирогов" при 5 правителства. С всяко едно правителство ...

10 дек. 2023 | 18:05

Сглобката скърца на оперативно ниво, но големите цели ни държат заедно

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

Ако всяка година трябва да плащаме по дълга 2,5 милиарда евро или 5 милиарда ...

10 дек. 2023 | 16:48

Съдбата като комбинация от случайност, чист късмет и безспирен извор на мечти през погледа на легендарния режисьор

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове
(Видео)

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове-Udi-Alan-pred-balgarska-mediya--Zhivotat-e-izpalnen-sas-sluchayni-shansove_1702222368.png

Смелият гений на седмото изкуство Уди Алън представи във Венеция 50-ия си филм ...

10 дек. 2023 | 17:30

Та ние не сме аборигени, за да получаваме такова унизително подаяние.

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!-Prof--Stoyan-Denchev--Mariya-Gabriel---kandidat-premier--Dobro-popadenie-_1683642192.jpg

Важното е, някой от управляващата сглобка да не припознае тази глупост и вкупом ...

10 дек. 2023 | 19:26