Денят за размисъл е излишен

17153 | 15 май 2013 | 18:00

каза за БГНЕС адв. Михаил Екимджиев, председател на Управителния съвет на Асоциацията за европейска интеграция и права на човека.

Автор: 

Това, което прави прокуратурата действително е безпрецедентно, това е един нов облик, едно ново лице на прокуратурата, коментира адв. Михаил Екимджиев.  Но ключов е въпросът дали това е едно по-добро, по-институционално и изчистено лице на прокуратурата или е налице едно малко неочаквано поне за мен и повечето наблюдатели заиграване на прокуратурата с една от политическите сили, които не спечелиха изборите, допълни той.

Ако прокуратурата действа принципно, последователно, като машина без оглед на това, че има избори и без оглед на това как нейните действия биха повлияли на изборите, това би заслужавало само адмирации и аз като един доскорошен отявлен критик на Сотир Цацаров, бих му поднесъл своите извинения за всичките си съмнения и резерви, които съм изразил спрямо неговите качества и независимост. Има сериозни съмнения, че прокуратурата не просто си върши работата, а заиграва с една от политическите сили, включително и с внушенията, че може да се стигне до касирането на изборните резултати, което вече е не особено здравословно за и без това доста напрегнатия политически живот в България, изразява съмненията си Екимджиев.

 

Моите резерви се подсилват от това, че редом до Сотир Цацаров, от лявата му страна, най-близо до сърцето му седеше Роман Василев. Той е прокурор, който е заплашен непосредствено от дисциплинарно уволнение заради нарушенията, свързани с използването на СРС-та по делото срещу Тенчо Попов, Петър Сантиров и Николай Цонев. Освен това той е застрашен и от наказателна отговорност и заради ареста на Николай Цонев, при който имаше откровена злоупотреба с власт от негова страна. Всичко това го прави изключително зависим и подходящ за изпълнение на нехигиенични, мокри, включително и политически поръчки. Точно неговото присъствие непосредствено до главния прокурор Сотир Цацаров ме кара да мисля, че има и нещо не съвсем чистоплътно в последните действия на прокуратурата, аргументира се адвокатът. Иначе в противен случай Сотир Цацаров би предпочел да работи с нови лица, некомпрометирани, необременени, въпреки че те не биха били толкова зависими и толкова готови да изпълняват поръчки като Роман Василев, защото той е доказал своята готовност да действа както му бъде разпоредено. Помним случая с ареста на Николай Цонев, припомня той.

Мисля си, че ако Сотир Цацаров наистина искаше да изгради един нов публичен имидж на прокуратурата, едно ново институционално лице на прокуратурата, той не би използвал компрометирани прокурори за това. Единствената разумна причина да се използват такива прокурори е тяхната безропотна подчиненост и готовност да направят всичко, само и само за да отърват дисциплинарна и наказателна отговорност, счита Екимджиев.

 

Прокурорът е господар на досъдебното производство, единствено той има право да преценява разгласата на кои факти би затруднила разкриването на обективната истина и дали общественият интерес от оповестяването на тези факти натежава на везните, съпоставен с теоретичната и хипотетичната опасност от затрудняване разкриването на обективната истина. Не мога да знам какви са всички доказателства, не мога да знам какво е вътрешното убеждение на прокурорите, за да знам дали с това безпрецедентно извършване на процесуално-следствени действия на пресконференция по някакъв начин се застрашава разкриването на обективната истина. По-скоро ние робуваме на едно клише, което старата прокуратура създаде, тя се криеше от гражданите и не искаше да оповестява информация и най-лесното оправдание да не дава информация беше "следствена тайна" и "опасност от затрудняване разкриването на обективната истина". Това се използваше като клише, независимо дали такава опасност действително съществува. Ако говорим за опит да се създаде нов публичен имидж на прокуратурата, това действие може да заслужава адмирации, но от друга страна ако то е насочено срещу политическа партия ГЕРБ и в подкрепа на нейните политически опоненти, оценката ми е изцяло с негативен знак, държи на гледната си точка адвокатът - правозащитник.

Дали прокуратурата е успяла да си свърши работата ще разберем, когато тя обективира тази си активност, тези си действия в конкретно обвинение спрямо конкретни лица и тези обвинения бъдат вкарани в съда с обвинителни актове и те издържат. Само ако има повдигнати обвинения и те издържат в съда, само тогава можем да кажем, че прокуратурата си е свършила работата, иначе ще кажем, че тя е вдигала пушилка и имитирала активност с неособено здравословни от гледна точка на обществения живот на България мотиви. Само те знаят какво са събрали досега и какво точно е казал Росен Желязков и другите разпитани и какво точно пише в договора между Министерски съвет и фирмата-изпълнител и в договорите за транспортиране. Тонът, с който беше изнесена тази пресконференция, подробността на извършените действия, намеците от страна на Цацаров за вътрешното му убеждение за предназначението на тези бюлетини, ме карат да мисля, че ще има повдигнати обвинения, е неговото предположение като юрист.

 

Аз съм напълно съгласен с аргументите на Сотир Цацаров, че Бойко Борисов явно сам си припозна ГЕРБ като политическата партия, организирала това нерегламентирани бюлетини. В изявленията в деня за размисъл на прокуратурата нямаше никакъв намек за това кои са отговорните партии, припомни адвокатът.

От журналистическите интерпретации, главно на TV7 за това, че фабриката за печатане е собственост на общински съветник от ГЕРБ, тръгна внушението, че това най-вероятно е дело на ГЕРБ. За журналистическите интерпретации прокуратурата не може да бъде държана отговорна, подчерта Екимджиев.

 

От друга страна, когато се случва нещо толкова грандиозно като скандал с такъв осезаем обществен интерес, нещо, което може да доведе до опорочаване на изборите никакъв ден за размисъл не може да бъде съобразяван, категорично надделява общественият интерес. Хората трябва да знаят какво се случва, да знаят, че техния вот може да бъде опорочен. От тази гледна точка аз не намирам нищо укоримо в действията на прокуратурата, които бяха предприети в деня за размисъл, категоричен е Екимджиев.

Отделно денят за размисъл е една измишльотина, абсолютно излишна в закона и в ИК. Едва ли има нормален човек, който има нужда от тези 24 часа да медитира, за да разбере за кого трябва да гласува. Така че тази ситуация, която очевидно не е предвидена в закона, защото никой не може да предвиди цялата шарения на житейските ситуации, показва, че денят за размисъл е излишен и животът е по-силен от закона. Когато нещо толкова извънредно, толкова немислимо за здравия човешки разум се случи, като това приготовление за фалшификация на вота, никакви законови разпоредби не могат да надделеят над обществения интерес. И пак подчертавам, от тази гледна няма никакъв укор нито към прокуратурата, нито към политическите сили, които проведоха своите пресконференции, нито към медиите, които изпълниха професионалния си дълг и разпространиха всичко това, категоричен е адвокат Михаил Екимджиев. 


 


От категорията

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

Делегатите на 50-я конгрес на БСП веднъж дадоха доверие на Нинова - през януари 2022 г.-Delegatite-na-50-ya-kongres-na-BSP-vednazh-dadoha-doverie-na-Ninova---prez-yanuari-2022-g-_1675862570.jpg

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и ...

8 февр. 2023 | 17:51

Божинов: Берем плодовете на предателството на национална памет, завършено при „харвардския" кабинет

Войн Божинов: Малката държава Северна Македония се подигра с българското общество-1641470359.jpg

В югозападната ни съседка са напипали великолепно пулса на брюкселската ...

7 февр. 2023 | 11:26

Анализ на БДД: Русия не може да си позволи поражение, Украйна няма да бъде изоставена да капитулира

Анализ на БДД: Русия не може да си позволи поражение, Украйна няма да бъде изоставена да капитулира-Ukrayna--Dosega-ruskata-armiya-e-dala-102-500-zhertvi-vav-voynata-v-Ukrayna_1671962699.jpg

Американският глобалистичен хегемонизъм и руската имперска носталгия си дадоха ...

8 февр. 2023 | 18:05

Кеворк Кеворкян: Особености на българския слугинаж

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Радев мълчи красиво – можеше поне да похвали протежето си ПростоКирчо за ...

7 февр. 2023 | 10:55

Най-важното

Ердоган обеща спешно подпомагане в размер на 10 000 турски лири (около 530 долара) за всяко пострадало семейство

Над 15 000 са потвърдените жертви на земетресението в Турция и Сирия

Над 15 000 са потвърдените жертви на земетресението в Турция и Сирия-Snimka--DPS_1675783107.jpg

В раздираната от война Сирия жертвите са 2662.Хиляди хора в Сирия все още са в ...

9 февр. 2023 | 08:18

Няма информация за жената в Антакия, която се издирва

МВнР: Намерено е тялото на издирвания българин в Искендерун

Намерено е тялото на издирваната българка в Антакия-1604296416.jpg

В Турция е потвърдена смъртта на над 12 хиляди души, ранените са над 53 хиляди

9 февр. 2023 | 08:42

Представители на ДПС заминават за Адана, за да направят анализ на нуждите на българската общност там.

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали-1634123432.jpg

В района на Адана живеят около 30 000 български изселници, които са заминали за ...

9 февр. 2023 | 09:35

Икономическото състояние на Съюза и войната в Украйна - във фокуса на форума

Радев заминава за Брюксел за извънредното заседание на Европейския съвет

Радев заминава за Брюксел за извънредното заседание на Европейския съвет-Novogodishno-privetskie-na-prezidenta-Rumen-Radev_1672517737.jpg

Тема на срещата ще е и миграцията и гарантирането на сигурността на външните ...

9 февр. 2023 | 08:14

Украинският президент бе на работна вечеря с френския си колега и германския канцлер

Зеленски поиска от Франция и Германия тежко оръжие и изтребители

Зеленски се срещна с Макрон и Шолц в Париж-Zelenski-se-sreshtna-s-Makron-i-Sholts-v-Parizh_1675924143.jpg

Русия не бива да спечели тази война. Украйна е част от европейското семейство, ...

9 февр. 2023 | 08:26

Няма решение на МС за прекратяване на договора с "Газпром" и за неплащане по новите условия

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи-Borislav-Sarafov--Polovinata-ot-zadarzhanite-za-detska-pornografiya-sa-semeyni--s-detsa--Snimka-Novini-bg_1668768284.png

Отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора „White & Case“. ...

9 февр. 2023 | 00:20

Уотърс се противопостави на западните доставки на оръжия за Киев

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана-Rodzhar-Uotars-pred-OON--Invaziyata-na-Rusiya-v-Ukrayna-e-protivozakonna--no-provokirana_1675929289.jpg

Заместник-постоянният представител на САЩ при ООН Ричард Милс призна ...

9 февр. 2023 | 09:46

Социалистите съзнават, че партията има нужда от „огън“, но няма да направят промяна на конгреса

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

Делегатите на 50-я конгрес на БСП веднъж дадоха доверие на Нинова - през януари 2022 г.-Delegatite-na-50-ya-kongres-na-BSP-vednazh-dadoha-doverie-na-Ninova---prez-yanuari-2022-g-_1675862570.jpg

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и ...

8 февр. 2023 | 17:51

Гражданите каталясаха от избори, дори и гневът не ги мотивира

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели-1583697474.png

За да има редовно правителство някои червени линии трябва да се изтънят до ...

8 февр. 2023 | 12:20