Бойко Борисов: От филията с мас до политиката

56999 | 21 май 2013 | 10:15

„Шерифът на нацията“ със 123 неразкрити убийства


   

В изграждането на образа на Бойко Борисов в българското публично пространство текат две паралелни линии, които взаимно се отричат и оборват. От една страна, никой не може да отрече на бившия премиер умението да налага себе си като легендарен образ от типа на Батман - борец с несправедливостта и престъпността, мъжкото момче, тръгнало от нищото, борило се с живота и постигнало успехи, което днес, от висотата на поста си подхожда към проблемите директно и решително. От друга страна, откакто започна за става значима фигура в българската политика, Борисов стана интересен и на чуждите служби и журналисти, които го описват по начин, съвсем противоположен на този, по който той сам се представя пред българите.


   

 

Някога приятели, сега врагове с Алексей Петров


 

Въпреки упоритите слухове за тъмното минало на Бойко Борисов, които витаят от години, официалните данни от българските служби, потвърждаващи или отричащи това, са оскъдни. Но няколко чужди документи дават храна за подобни догадки. Става въпрос за изтеклите в „Уикилийкс“ две секретни грами на бившия американски посланик у нас Джон Байърли, които би трябвало да бъдат декласифицирани през 2016 година; както и за така наречения

швейцарски доклад

писан от януари до юни 2005 г. и послужил като основен източник на американския журналист Джеф Щайн за унищожителната му статия за Борисов в щатското издание „Конгрешънъл Куотърли“ през 2007 г. Щайн отказва да назове поръчителя и автора на доклада, само уточнява, че е поискан от западна банка във връзка с преценка на риска за инвестиции в България. Но категорично заявява, че е проверил информацията в него през свои източници, включително и от ЦРУ и други щатски специални служби.

Публикуваното в началото на тази година досие „Буда“ на сайта „Биволъ“, информацията от което бе потвърдена от тогавашния шеф на ГДБОП Станимир Флоров, съвпада с изнесеното в чуждестранните документи. Още от 2003 година в българския интернет се разпространява анонимна справка бестселър за личността на бившия премиер, фактите от която също се потвърждават в швейцарския доклад и грамите на посланик Байърли. По непотвърдена информация справката е изготвена от служители на НСС като част от проучване на Борисов от въпросната служба.

Ето как изглежда биографията на Борисов според тези документи:

Роден е през 1959 година в Банкя. „Израства в квартал на София, където се замесва в дребни банди и си спечелва репутация на квартален хулиган“, пише в грамата си посланик Байърли. „Баща му, Методи Борисов, до 1987 г. е служител на Софийско градско управление - МВР. Бил е началник на 2-ри сектор в столичната противопожарна охрана. Членувал е в БКП. Уволнен заради подозрения в извънбрачна връзка“, пише в швейцарския доклад. Там също така е съобщено, че Борисов има дъщеря от разтрогнат брак, която живее в САЩ. Майка му е учителка.

Борисов обича да

описва детството си като много бедно

Филията с мас, която е ял на улицата като малък, картофите, които е садил в двора, и помията, която носел на прасетата, вече са се превърнали в съвременен фолклор. Ако се съди по професиите на родителите му, едва ли е живял в крайна бедност.

Борисов завършва средно образование в гр. Банкя със златен медал. В гимназията е бил секретар на комсомолската организация. През 1977 година кандидатства в школата в Симеоново, но не е приет в по-престижните факултети заради дядо си, който е арестуван от комунистическия режим след преврата през 1944 г.

Някъде по това време започва да се занимава активно с карате. (Бил е треньор на националния отбор по този спорт.) Оттогава датират и връзките му с Алексей Петров, с когото после ще се окажат смъртни врагове.

След промените отказва да подпише декларация за деполитизация, т.е. отказва да напусне БКП - подава оставка от МВР и влиза в частния бизнес. Самият Борисов е признавал това в свое интервю.

В началото на 90-те години Борисов започва общ бизнес и ползва общи офиси с Младен Михалев-Маджо и Румен Николов-Пашата, босове на известната криминална групировка СИК. В началото на 90-те години е регистрирана и първата фирма на Борисов - охранителната компания „Ипон“. Тя се занимава със сигурността на частни фирми, но също така и със събиране на дългове и други „специални“ поръчки. В швейцарския доклад се отбелязва, че има данни „Ипон“ да е замесена в криминални деяния още от самото си създаване. Цитира се пример с убит на 5 декември 1994 г. в  Зона Б5 млад мъж, който дължал пари на голяма българска корпорация. „Ипон“ е наета да събере тези вземания. Случаят не е разкрит. Споменава се и кражбата на 500 000 лв. от касата в офис на „Ипон“. Грабителят и неговата приятелка са намерени убити в района на Враца. Извършителят също не е открит.

Заради подозрения, че Борисов има връзки с организираната престъпност, през 1998-2000 г. той е изучаван от Националната служба за сигурност (НСС) с цел привличането му за нещатен сътрудник на НСС, се казва в доклада. Тогавашният шеф на службата ген. Атанас Атанасов обаче категорично отрече тази информация. Но според швейцарския доклад през този период Борисов редовно дава информация на НСС за действията на лидери на организираната престъпност в България.

Изнесеното в медиите дело за оперативно наблюдение „Буда” косвено потвърждава тези данни. От него разбираме, че през 90-те години Борисов става интересен и за друга специална служба - ЦСБОП. Според секретните документи от тази папка той е бил наблюдаван заради подозрения за връзки с оперативно интересни лица. Предложено му е сътрудничество, което той отказал. Наблюдението му е прекратено поради липса на доказателства за връзки.

Борисов се появява

под светлината на прожекторите

когато фирмата му поема охраната на държания под домашен арест бивш комунистически диктатор Тодор Живков от ареста до смъртта му през 1998 година. В края на 90-те години започва да охранява и Симеон Сакскобургготски при частните му посещения в България, а когато бившият цар печели и става премиер, Борисов е назначен за главен секретар на МВР.

Това шеметно издигане в обществото според швейцарския доклад се дължи на задкулисни протекции на влиятелни сиви кардинали, които го препоръчват на царя.

Щастливо детство в Банкя


 

Твърди се, че сред тях са ген. Любен Гоцев и ген. Бриго Аспарухов. Може би затова и докато беше премиер, Борисов предложи ген. Аспарухов да бъде назначен за негов съветник, но това предизвика скандал и назначението пропадна. А генералът пък наскоро призна в свое интервю, че съжалява, задето навремето е помогнал на Борисов в кариерата.

Борисов подава оставка като главен секретар на МВР след така наречения Яхтен скандал. През април 2003 година медиите публикуват снимки на финансовия министър Милен Велчев, транспортния Пламен Петров и депутата от НДСВ Мирослав Севлиевски на яхта край Монако заедно със сочения за един от най-големите контрабандисти Иван Тодоров-Доктора. След бурна реакция от страна на засегнатите, които обвиняват МВР в манипулация, на 25 април Борисов подава оставка, но тя не е приета от премиера Сакскобургготски и така той изкарва мандата си. Той ще се запомни с множество показни убийства, никое от което не е разкрито и до ден днешен -  Бай Миле, Пешо Кучето, Димата Руснака, прокурора Никола Колев и мн. др.

Един от най-запомнящите се епизоди от времето, когато Борисов е професионален шеф на МВР, е арестът на сръбския наркотрафикант Сретен Йосич през 2003 г., който малко по-късно е екстрадиран в Холандия, където го издирват от близо 10 години. По същото време тръгва слух, че сърбинът е поръчал Борисов. Запитан дали това е така, Йосич отговаря, че главният ни секретар премълчава нещо - защо е поръчан. Със сигурност не и заради ареста на Йосич на територията на страната, която версия Борисов охотно разпространява. В последните години, по времето на процеса срещу Килърите се появиха свидетелски показания, според които Бойко Борисов е искал голяма сума от сърбина, за да не го закача. Парите трябвало да си поделят той и застреляният прокурор Николай Колев, само че изобщо не стигнали до магистрата, твърди свидетелят.

Враждата между Борисов и бившата барета Алексей Петров също се разгаря за първи път по това време. Едната версия за нея е, че Петров се е надявал да бъде назначен за шеф на НСБОП от правителството на царя, но Бойко осуетява това. Другата - че Борисов подозирал агента на ДАНС Алексей, че не му казва всичко, каквото научава в службата, и го държи настрана от важна информация.

През септември 2005 г. след встъпването във власт на новото правителство на тройната коалиция Борисов

подава оставка

като професионален шеф на МВР. Новият вътрешен министър Румен Петков я приема. Откъдето тръгва и пътят му в голямата политика.

Американският посланик прави следната характеристика на бившия премиер: „Борисов има улична мъдрост, но често се проявява като политически наивен. Той е изключително нетолерантен към публична и лична критика.“


Батман в грамата на посланик Байърли

„Като главен секретар на МВР Борисов безсрамно промотираше собствената си личност и умело комбинираше връзките си с влиятелни медийни босове и съвършените си по холивудски медийни инстинкти, за да осигури благоприятно за себе си отразяване.

Наричаха го Батман заради мрачното му присъствие, влечението му към черните дизайнерски дрехи и внезапните появявания на местопрестъпления“, пише в грамата си Байърли и продължава: „По време на мандата му като главен секретар го определяха като „шерифа на нацията“ въпреки 123-те свързани с организираната престъпност убийства, след които не последваха никакви арести на сенчести босове. В негова защита трябва да кажа, че Борисов постигна много успехи в сътрудничеството с американските правоохранителни и разузнавателни агенции в областта на предотвратяването на разпространението на фалшива валута и трафик на хора. Той се опитва да използва тези връзки в своя полза, като се хвали с близките си контакти със западните служби, най-вече с американските. Редовните му срещи с представители на руското посолство обаче не са толкова добре огласени“, казва посланик Байърли в грамата си.

С Румен Николов-Пашата (втория отляво)


 


Началото на кариерата

Започва кариерата си в системата на МВР като командир на взвод в Софийско градско управление на МВР - сектор „Противопожарна охрана“. По-късно е произведен командир на рота. Преназначен в Централно управление на противопожарната охрана. От 1985 до 1990 г. е преподавател и завеждащ катедра във Висшия институт за подготовка на офицери и научноизследователска дейност (ВИПОНД) на МВР. През този период защитава докторска дисертация на тема „Психо-физическата подготовка на оперативния състав“.

През 1989 г. по време на т. нар. възродителен процес Борисов е командирован с курсантски взвод в района на Каолиново, Дулово и Разград във връзка с масовите изселвания на местните жители в Турция. (Неговите твърдения в интервюта от 2001 г., че в този период е командвал батальон, не отговарят на истината, пише сайтът „Биволъ“.) Задачата му е да не допуска безредици, които биха могли да възникнат заради недоволството на българските турци.


Жената до него

В грамата на американския посланик, както и в швейцарския доклад името на Цветелина Бориславова, доскорошната спътница в живота на Бойко Борисов, се споменава многократно. Тя е смятана за основен двигател и мозък на неговото израстване. Двамата се срещат, докато са все още в брак с предишните си половинки в края на 80-те години на миналия век. Следват два развода и общ живот без подпис. Цветелина Бориславова е израснала в семейство на дипломат, до 18-ата си година е живяла предимно в чужбина. Тя е съдружник на Борисов в първите му фирми след промените, включително и в „Ипон“. През март 1997 г. джипът й е взривен пред офиса на една от тях на ул. „Раковски“.

Бориславова бързо израства в бизнеса, докато мъжът до нея се занимава все повече с политика. Твърди се, че не без негова помощ става собственик и на СИБанк, която впоследствие продаде. 

 

(в. Преса, печатно издание, брой 137 (488) от 21 май 2013)


 


От категорията

Die Welt: Тайните сделки на президента Зеленски

Тайните сделки на президента Зеленски-1660215313.jpg

Разследване на Sledstvie.Info показа, че комикът, заедно с братята Шефир и още ...

11 авг. 2022 | 13:54

Политически анализатор: Няма логика партийните лидери да се оттеглят преди избори

 Емил Соколов - историк и анализатор-1660210298.jpg

При добра кампания БСП може да спре изтичането на гласове към „Възраждане“ и ...

11 авг. 2022 | 12:30

АЯР: При авария в Запорожката АЕЦ потенциална опасност може да има за крайните североизточни райони

Руски войник охранява района на окупираната Запорожка АЕЦ Снимка: БТА/АП-1660226633.jpg

Извършената оценка показва, че времето за достигане на замърсяването до ...

11 авг. 2022 | 16:58

Консервативна "културна революция" е в ход в Русия

Консервативна "културна революция" е в ход в Русия-1542879274.jpg

Основни стълбове на култа към консервативните ценности са православната вяра, ...

11 авг. 2022 | 15:47