Дясната алтернатива на "плана Орешарски"

13115 | 21 май 2013 | 12:44

В деня, когато обществото се фокусира върху “плана Орешарски” групата експерти Macro Watch публикува доклад на тема „Варианти за икономическа

Автор:Докладът е изготвен въз основа на обсъждания, проведени в периода октомври 2012 – март 2013 г. от експертите Георги Ангелов, Лъчезар Богданов, Десислава Николова, Георги Прохаски, Димитър Чобанов и Георги Ганев.

Документът съдържа предложения за повишаване на растежа. Сред най-интересните предложения е продажбата на Общинска банка с цел финансиране на строежа на детски градини, диференцирането на минималните осигурителни прагове, лична карта с чип за всеки гражданин и санкции за чиновниците, които размотават гражданите и бизнеса.

Докладът има четири акцента – безработицата, образованието, инвестициите и бизнес средата, публичните разходи и публичните услуги.
Това означава, от една страна, че именно в тези сфери са натрупани най-големи проблеми, и от друга, че проблемите зависят в много голяма степен от волята на политиците да влияят чрез промени, мерки и реформи.

Като мярка срещу безработицата се препоръчва премахване или намаляване на минималните осигурителни прагове. Възможно решение е и диференцирането им по райони, така че да бъдат по-ниски в бедните общини. Минималните осигурителни прагове се увеличаваха бързо в добрите времена за икономиката, но продължиха да се увеличават бързо и след началото на кризата, като от 2009 до 2013 г. кумулативното увеличение е над 50%, изчисляват авторите.

Редица мерки са насочени към повишаване на гъвкавостта на пазара на труда. Сред тях са ограничения за колективните трудови договори и промени в Кодекса на труда (по отношение на извънредния труд, работното време, почасовата работа, уволнения, и др.). Според икономистите това е по-трудно е да се направи в трудни за икономиката времена, но в добрите времена няма желание за подобни мерки.

Объсъждат се различни варианти за надбавката за трудов стаж – да стане доброволна, да се определя на ниво предприятие, да се замести от други стимули или да се ограничи до 6% от заплатата. Според Macro Watch увеличаването на минималната работна заплата до 1000 лева ще доведе до загуба на 1 милион работни места.
Специално внимание се обръща на участието на жените на пазара на труда, което е резултат и от проблема с детските градини. Затова експертите препоръчват продажбата на Общинска банка и използване на приходите за строеж на детски ясли и въвеждане на ваучъри (за децата, които не са класирани или съобразно подоходен критерий).

По отношение на образованието се разглеждат 36 мерки и от тях се препоръчват пет: атестиране на университетите от бизнеса, финансирането на университетите да зависи от резултатите, обвързване на средствата за квалификация с нуждите на пазара на труда, привличане на най-добрите ученици и студенти да стават учители и стимули за училищата, които отговарят на местния пазар на труд.

Акцент в препоръките за бизнеса са привличането на инвестиции в трудоемки сектори, въвеждане на спестовен елемент във всички осигурителни схеми, насочване на ресурсите към инфраструктура, която подобрява естествените предимства на икономиката. Предлага се още икономически и финансов анализ на капиталовите проекти и привличане на частни инвестиции в инфраструктура, макар да се отбелязва, че това може да доведе до искане на държавни гаранции. Едно от интересните предложения, разгладано в доклада, но не попаднало в препоръките е, автоматичното правило за пенсиите (шведски модел).
Очаквано най-много са предложенията за подобряване на бизнес средата. Те се фокусират върху електронни услуги, електронни плащания, лична карта с чип за всеки гражданин, ясни и кратки срокове за административните услуги, както и санкции за неспазени срокове и санкции за невъведени електронни услуги. Препоръчва се още оценка на въздействието (подобно нещо би трябвало и сега да се прави) и реформа на най-тежките регулации. Мерките по отношение на енергетиката са най-общи и се изчерпват с либерализация и енергийна ефективност.

В областта на публичните финанси по традиция десните икономисти настояват за по-малко държава. Те предлагат да се въведе фискално правило в конституцията за средносрочно балансиран бюджет (вкл. излишък в добри времена и умерен дефицит в лоши). Изследване на ИПИ от 2009 година анализирайки данни от ОИСР доказва, че оптималният размер на държавата, тоест размерът на правителствените разходи, който води до максимален икономически растеж, е не по-голям от 25% от БВП, аргументират се те. От друга страна, според Световния икономически форум, България е едва на 89-то място в света по показателя „прахосване на държавните разходи“. Затова част от мерките са концентрирани върху ефективността на публичните разходи с акцент върху електронното правителство, пълен преглед на публичните разходи на всеки 5 години и реално прилагане на програмното бюджетиране при отказ от финансирането на бюджетни структури на исторически принцип (на практика много бюджети се правят, като просто се индексират предходните).


 


От категорията

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

Делегатите на 50-я конгрес на БСП веднъж дадоха доверие на Нинова - през януари 2022 г.-Delegatite-na-50-ya-kongres-na-BSP-vednazh-dadoha-doverie-na-Ninova---prez-yanuari-2022-g-_1675862570.jpg

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и ...

8 февр. 2023 | 17:51

Божинов: Берем плодовете на предателството на национална памет, завършено при „харвардския" кабинет

Войн Божинов: Малката държава Северна Македония се подигра с българското общество-1641470359.jpg

В югозападната ни съседка са напипали великолепно пулса на брюкселската ...

7 февр. 2023 | 11:26

Анализ на БДД: Русия не може да си позволи поражение, Украйна няма да бъде изоставена да капитулира

Анализ на БДД: Русия не може да си позволи поражение, Украйна няма да бъде изоставена да капитулира-Ukrayna--Dosega-ruskata-armiya-e-dala-102-500-zhertvi-vav-voynata-v-Ukrayna_1671962699.jpg

Американският глобалистичен хегемонизъм и руската имперска носталгия си дадоха ...

8 февр. 2023 | 18:05

Кеворк Кеворкян: Особености на българския слугинаж

Кеворк Кеворкян-1461834919.jpg

Радев мълчи красиво – можеше поне да похвали протежето си ПростоКирчо за ...

7 февр. 2023 | 10:55

Най-важното

Преди извънредното заседание на Европейския съвет

Радев: Ще наложим вето, ако има санкции срещу ядрената енергетика на Русия

Румен Радев в Брюксел Снимка: БНТ-Rumen-Radev-v-Bryuksel-Snimka--BNT_1675933939.jpg

Време е една година след започването на тази кръвопролитната война, фокусът да ...

9 февр. 2023 | 11:07

Ердоган обеща спешно подпомагане в размер на 10 000 турски лири (около 530 долара) за всяко пострадало семейство

Над 15 000 са потвърдените жертви на земетресението в Турция и Сирия

Над 15 000 са потвърдените жертви на земетресението в Турция и Сирия-Snimka--DPS_1675783107.jpg

В раздираната от война Сирия жертвите са 2662.Хиляди хора в Сирия все още са в ...

9 февр. 2023 | 08:18

Няма информация за жената в Антакия, която се издирва

МВнР: Намерено е тялото на издирвания българин в Искендерун

Намерено е тялото на издирваната българка в Антакия-1604296416.jpg

В Турция е потвърдена смъртта на над 12 хиляди души, ранените са над 53 хиляди

9 февр. 2023 | 08:42

Представители на ДПС заминават за Адана, за да направят анализ на нуждите на българската общност там.

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали

Ахмед Ахмедов: Около 20 души от българската изселническата общност в Адана са загинали-1634123432.jpg

В района на Адана живеят около 30 000 български изселници, които са заминали за ...

9 февр. 2023 | 09:35

Зад мерките за контрол на цените прозира обърканост и некомпетентност, смята той

Димитър Маргаритов: Служебният кабинет на Радев не се справя с ценовия шок

Димитър Маргаритов-Dimitar-Margaritov_1675930197.jpg

Бившият заместник-министър на икономиката припомни, че последният действащ ...

9 февр. 2023 | 10:08

Няма решение на МС за прекратяване на договора с "Газпром" и за неплащане по новите условия

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи

Борислав Сарафов: "Алтернативните" доставки на газ по времето на Петков са били руски, но по-скъпи-Borislav-Sarafov--Polovinata-ot-zadarzhanite-za-detska-pornografiya-sa-semeyni--s-detsa--Snimka-Novini-bg_1668768284.png

Отговорните длъжностни лица са наели британската правна кантора „White & Case“. ...

9 февр. 2023 | 00:20

Уотърс се противопостави на западните доставки на оръжия за Киев

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана

Роджър Уотърс пред ООН: Инвазията на Русия в Украйна е противозаконна, но провокирана-Rodzhar-Uotars-pred-OON--Invaziyata-na-Rusiya-v-Ukrayna-e-protivozakonna--no-provokirana_1675929289.jpg

Заместник-постоянният представител на САЩ при ООН Ричард Милс призна ...

9 февр. 2023 | 09:46

Социалистите съзнават, че партията има нужда от „огън“, но няма да направят промяна на конгреса

50-тият Конгрес. Ще има драма, но БСП ще се обедини около Нинова

Делегатите на 50-я конгрес на БСП веднъж дадоха доверие на Нинова - през януари 2022 г.-Delegatite-na-50-ya-kongres-na-BSP-vednazh-dadoha-doverie-na-Ninova---prez-yanuari-2022-g-_1675862570.jpg

Заседанието на най-висшия ръководен орган на червените ще се следи под лупа и ...

8 февр. 2023 | 17:51

Гражданите каталясаха от избори, дори и гневът не ги мотивира

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели

Политологът Георги Киряков: Президентът създаде кохорта, вече и враговете му станаха приятели-1583697474.png

За да има редовно правителство някои червени линии трябва да се изтънят до ...

8 февр. 2023 | 12:20