ДЕСЕТ СЪВЕТА КЪМ БЪДЕЩИЯ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

22133 | 22 май 2013 | 13:02

Един литър краве мляко се подпомага в Румъния с 9 евроцента, нашите пият само по чаша студена вода.

Автор:   
     

Уважаеми г-н бъдещ Министър-председател,

Убеден съм, че ако се съобразите с горните препоръки, ще имате шанс да изкарате успешен и пълен мандат. Обратното, според мен, най-много да ви доведе да изкарате зимата.

1. Назначете навсякъде по един първи заместник-министър от БАН. В различните институти на академията има изключителни специалисти, които могат да дублират Министерския съвет и тихичко да вкарват в пътя министъра, особено ако грамотността му е съмнителна и апетитът - несъмнен. Тези зам.-министри ще се отчитат пред вас и пред общото събрание на БАН. Така в обществото ще се появи надежда, че страната ще се управлява по-професионално и кражбите ще намалеят.

2. Второто ви посещение след Брюксел да е в Иракски Кюрдистан. Със залежи от 45 млрд. барела петрол и 4-5 трилиона куб. метра газ това са Катар и Кувейт, взети заедно. Но по-важно е, че няма друга толкова богата страна, която да има толкова приятелско отношение към нас и която е започнала да се развива от нулата едва преди няколко години. Министър-председателят на Кюрдистан Ничерван Барзани ми предложи миналата година да ни дава по 3000 тона петролни продукти дневно (10% от консумацията ни) срещу български стоки и строителство, но тогавашното правителство и външният му министър се оказаха над тези дреболии.

3. Поискайте незабавно от Брюксел българите да получават същите субсидии за земеделие и животновъдство като другите европейски фермери. Гърците вземат за една крава по 500 евро, нашите - по 100. На поляците им дават 12 цента субсидия за яйце, на нас - 0. Един литър краве мляко се подпомага в  Румъния с 9 евроцента, нашите пият само по чаша студена вода.

И тъй като двойният аршин не само унижава, но и ни унищожава икономически, наложете върху вносните продукти такса,  равностойна на субсидията. Не казвайте, че нямате право на това. Ако кило турски домати влизат у нас, облекчени с един лев експортна премия от Анкара, този лев следва да се прибере от българската държава. Ако ирландското говеждо се подпомага с две евро на кило, с толкова трябва да поскъпне и на българския пазар. Получените пари разпределете между нашите фермери за възстановяване на пазарното равновесие. Благовидни предлози, колкото щеш - да се проверява дали животните да не са хранени с ГМО фуражи, дали зеленчуците не са пръскани със забранени пестициди и т.н.

4. Европейските пари следва да се разпределят не от чиновници и агенции, а от Българската банка за развитие по схеми, сходни с тези, по които се отпускат кредити. Една банка може много по-добре от правителствените “калинки” да установи дали някой отговаря на критериите и може да получи финансиране. Банката може и да повлияе на Брюксел да опрости някои условия, щом прецени, че те пречат. Така европейските средства ще се усвояват в много по-голяма степен и много по-целесъобразно.
    
5. Използвайте европейските фондове за превръщане на страната в лидер в производството на биологични храни. Това е единствената стока, с която можем да излезем победоносно на глобалния пазар. Подпомагането на това производство, за което България има уникален ресурс, трябва да е приоритетна ваша политика. Насочете парите от Брюксел и за създаване на мощности за преработка на добиваните у нас суровини и продукти.

6. Свикайте всички български посланици в края на лятото, за да им обявите, че внасяте съществени изменения във външната политика. Дипломация ще се прави вече главно с балканските държави, със страните с българска диаспора, с петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и по ред причини с Германия и с Италия. С всички останали външната ни политика трябва да е основно бизнес, и то в смисъл български износ за съответната държава. Разпоредете на посланиците да се срещнат с всички наши производители, които изнасят или могат да изнасят за дадената страна, и да сметнат как да им помогнат. Наредете им също, когато се върнат на работа, да канят постоянно на обеди и вечери съществуващите или потенциални вносители на български стоки. Предупредете ги, че ако износът ни за “тяхната” страна не достигне определена сума, ще ги връщате бързо.

7. Прекратете използването на термина “търговска тайна” от обществените поръчки. Не може да има секретност при харченето на обществени пари. Вкарайте без колебание в интернет всички обществени поръчки, дори най-малките, за да стоят там достатъчно време преди отварянето на офертите. Нито един договор, анекс, протокол или плащане да не бъдат потвърдени и узаконени, ако предварително не бъдат поместени в националния сайт за обществени поръчки.

8. Внедрете системата за 24-часово наблюдение на всеки ТИР, влязъл най-вече от Турция, Гърция и Македония, до напускането на страната или разтоварването му на наша митница. Сформирайте мобилни групи със специални пълномощия, които вътре в страната да спират и проверяват камионите за контрабанда и нерегламентиран внос. Не се притеснявайте, такава практика има във Франция. Мобилните групи следва да получават процент от всяка конфискувана с тяхно съдействие стока. Тогава и пиле няма да прехвръкне безмитно над България.

9. Обложете с 2% данък всички преводни книги, чужди филми, дискове с музика, както и всички продаващи се смартфони и таблети и насочете парите за подпомагане на българската култура. Преди да креснат, ще ви предложа достолепно обяснение - за усъвършенстване на превода, за отваряне на българската култура към световната или нещо подобно. Франция направи такава стъпка и никой не писна. Обложете с 10% данък и рекламите на всички непроизведени в България стоки и насочете парите за реклама на българското производство.

10. Възложете проверка на условията, при които са сключени видимо неизгодни договори за концесии, за инвестиции, за електропроизводство, разпределение и т.н. Има начин да се установи дали за сключването им са давани подкупи. Всеки договор, получен с мръсни пари, ще бъде веднага развален (подкупът се приема като част от системата за пране на пари). Там, където не е имало пари под масата или не можем да ги докажем, предоговорете условията. Правителството на всяка суверенна държава има сили и право да наложи предоговаряне от гледна точка на националния интерес.

(в. Преса, печатно издание, брой 138 (489) от 22 май 2013)


 


От категорията

Древната професия на Христо Иванов: От "нито глас за Пеевски" до скута на Пеевски (Видео)
(Видео)

Архивите говорят: Къде отиде националното достойнство на Христо Иванов!?-Arhivite-govoryat--Kade-otide-natsionalnoto-dostoynstvo-na-Hristo-Ivanov-_1708615719.png

На видео послание към избирателите Христо Иванов заявява: "Нито глас за ...

22 февр. 2024 | 17:24

Избори 2 в 1? Предстоят тежки препирни, докато в сглобката стигнат до това решение

Тежки препирни в сглобката, докато стигнем до избори 2 в 1-Kiril-Petkov--Hristo-Ivanov--Boyko-Birisov---sglobkata-skartsa-li--skartsa--a-ha-da-se-razpadne--no-ne-se-razpada_1700754463.jpg

Срокът между два парламента би могъл да бъде и по-кратък - например един месец, ...

21 февр. 2024 | 17:34

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина-Volodimir-Zelenski-Snimka--UNIAN_1702480122.jpg

Градовете на изток сега се опасяват, че ще бъдат следващите мишени на Русия, ...

22 февр. 2024 | 17:43

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53