ДЕСЕТ СЪВЕТА КЪМ БЪДЕЩИЯ МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ

16983 | 22 май 2013 | 13:02

Един литър краве мляко се подпомага в Румъния с 9 евроцента, нашите пият само по чаша студена вода.

Автор:   
     

Уважаеми г-н бъдещ Министър-председател,

Убеден съм, че ако се съобразите с горните препоръки, ще имате шанс да изкарате успешен и пълен мандат. Обратното, според мен, най-много да ви доведе да изкарате зимата.

1. Назначете навсякъде по един първи заместник-министър от БАН. В различните институти на академията има изключителни специалисти, които могат да дублират Министерския съвет и тихичко да вкарват в пътя министъра, особено ако грамотността му е съмнителна и апетитът - несъмнен. Тези зам.-министри ще се отчитат пред вас и пред общото събрание на БАН. Така в обществото ще се появи надежда, че страната ще се управлява по-професионално и кражбите ще намалеят.

2. Второто ви посещение след Брюксел да е в Иракски Кюрдистан. Със залежи от 45 млрд. барела петрол и 4-5 трилиона куб. метра газ това са Катар и Кувейт, взети заедно. Но по-важно е, че няма друга толкова богата страна, която да има толкова приятелско отношение към нас и която е започнала да се развива от нулата едва преди няколко години. Министър-председателят на Кюрдистан Ничерван Барзани ми предложи миналата година да ни дава по 3000 тона петролни продукти дневно (10% от консумацията ни) срещу български стоки и строителство, но тогавашното правителство и външният му министър се оказаха над тези дреболии.

3. Поискайте незабавно от Брюксел българите да получават същите субсидии за земеделие и животновъдство като другите европейски фермери. Гърците вземат за една крава по 500 евро, нашите - по 100. На поляците им дават 12 цента субсидия за яйце, на нас - 0. Един литър краве мляко се подпомага в  Румъния с 9 евроцента, нашите пият само по чаша студена вода.

И тъй като двойният аршин не само унижава, но и ни унищожава икономически, наложете върху вносните продукти такса,  равностойна на субсидията. Не казвайте, че нямате право на това. Ако кило турски домати влизат у нас, облекчени с един лев експортна премия от Анкара, този лев следва да се прибере от българската държава. Ако ирландското говеждо се подпомага с две евро на кило, с толкова трябва да поскъпне и на българския пазар. Получените пари разпределете между нашите фермери за възстановяване на пазарното равновесие. Благовидни предлози, колкото щеш - да се проверява дали животните да не са хранени с ГМО фуражи, дали зеленчуците не са пръскани със забранени пестициди и т.н.

4. Европейските пари следва да се разпределят не от чиновници и агенции, а от Българската банка за развитие по схеми, сходни с тези, по които се отпускат кредити. Една банка може много по-добре от правителствените “калинки” да установи дали някой отговаря на критериите и може да получи финансиране. Банката може и да повлияе на Брюксел да опрости някои условия, щом прецени, че те пречат. Така европейските средства ще се усвояват в много по-голяма степен и много по-целесъобразно.
    
5. Използвайте европейските фондове за превръщане на страната в лидер в производството на биологични храни. Това е единствената стока, с която можем да излезем победоносно на глобалния пазар. Подпомагането на това производство, за което България има уникален ресурс, трябва да е приоритетна ваша политика. Насочете парите от Брюксел и за създаване на мощности за преработка на добиваните у нас суровини и продукти.

6. Свикайте всички български посланици в края на лятото, за да им обявите, че внасяте съществени изменения във външната политика. Дипломация ще се прави вече главно с балканските държави, със страните с българска диаспора, с петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и по ред причини с Германия и с Италия. С всички останали външната ни политика трябва да е основно бизнес, и то в смисъл български износ за съответната държава. Разпоредете на посланиците да се срещнат с всички наши производители, които изнасят или могат да изнасят за дадената страна, и да сметнат как да им помогнат. Наредете им също, когато се върнат на работа, да канят постоянно на обеди и вечери съществуващите или потенциални вносители на български стоки. Предупредете ги, че ако износът ни за “тяхната” страна не достигне определена сума, ще ги връщате бързо.

7. Прекратете използването на термина “търговска тайна” от обществените поръчки. Не може да има секретност при харченето на обществени пари. Вкарайте без колебание в интернет всички обществени поръчки, дори най-малките, за да стоят там достатъчно време преди отварянето на офертите. Нито един договор, анекс, протокол или плащане да не бъдат потвърдени и узаконени, ако предварително не бъдат поместени в националния сайт за обществени поръчки.

8. Внедрете системата за 24-часово наблюдение на всеки ТИР, влязъл най-вече от Турция, Гърция и Македония, до напускането на страната или разтоварването му на наша митница. Сформирайте мобилни групи със специални пълномощия, които вътре в страната да спират и проверяват камионите за контрабанда и нерегламентиран внос. Не се притеснявайте, такава практика има във Франция. Мобилните групи следва да получават процент от всяка конфискувана с тяхно съдействие стока. Тогава и пиле няма да прехвръкне безмитно над България.

9. Обложете с 2% данък всички преводни книги, чужди филми, дискове с музика, както и всички продаващи се смартфони и таблети и насочете парите за подпомагане на българската култура. Преди да креснат, ще ви предложа достолепно обяснение - за усъвършенстване на превода, за отваряне на българската култура към световната или нещо подобно. Франция направи такава стъпка и никой не писна. Обложете с 10% данък и рекламите на всички непроизведени в България стоки и насочете парите за реклама на българското производство.

10. Възложете проверка на условията, при които са сключени видимо неизгодни договори за концесии, за инвестиции, за електропроизводство, разпределение и т.н. Има начин да се установи дали за сключването им са давани подкупи. Всеки договор, получен с мръсни пари, ще бъде веднага развален (подкупът се приема като част от системата за пране на пари). Там, където не е имало пари под масата или не можем да ги докажем, предоговорете условията. Правителството на всяка суверенна държава има сили и право да наложи предоговаряне от гледна точка на националния интерес.

(в. Преса, печатно издание, брой 138 (489) от 22 май 2013)


 


От категорията

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков-Boyan-Chukov--Nay-mnogo-shteti-po-makedonskiya-vapros-ni-nanesoha-Georgi-Dimitrov-i-Kiril-Petkov_1675025349.jpg

Бъдещият държавен елит на Русия се изгражда днес на украинските фронтове. ...

30 ян. 2023 | 11:05

Милен Керемедчиев: Провокациите в РС Македония няма да бъдат избегнати, търсят се и от двете страни

Милен Керемедчиев-1633412453.png

"България трябва внимателно да документира и представя всички примери за ...

30 ян. 2023 | 10:11

Ген. Запрянов: Украйна бързо усвоява нови технологии, но за Ф-16 и ПВО е нужно време
(Видео)

Ген. Атанас Запрянов Кадър: Нова нюз-Gen--Atanas-Zapryanov-Kadar--Nova-nyuz_1675104842.jpg

"Освен количествените параметри, важно е и технологичното ...

30 ян. 2023 | 20:51

80 години от края на Сталинградската битка - повратният момент във Втората световна война

Предаването на фелдмаршал Паулус Снимка: Федерален архив на Германия-Predavaneto-na-feldmarshal-Paulus-Snimka--Federalen-arhiv-na-Germaniya_1675083153.jpg

Окончателният край на битката е на 2 февруари 1943 г., когато се предава и ...

30 ян. 2023 | 14:50

Най-важното

Предстои второ гласуване на Закона за здравното осигуряване

Депутатите изслушват шефовете на разузнаването на извънредно заседание

Депутатите изслушват шефовете на разузнаването на извънредно заседание-Narodnoto-sabranie-odobri-zakupuvaneto-na-novi-samoleti-F-16-sled-ozhestocheni-debati_1667562663.jpg

В дневния ред са предвидени 8 точки

31 ян. 2023 | 07:47

Според говорителя на Държавния департамент страните трябва да намалят риториката помежду си

Вашингтон призова София и Скопие да спрат с ескалацията

Вашингтон призова София и Скопие да спрат с ескалацията-Vashington-prizova-Sofiya-i-Skopie-da-sprat-s-eskalatsiyata_1675144940.jpg

Бъдещето на РСМ е в Европейския съюз. САЩ продължават да подкрепят пълната ...

31 ян. 2023 | 07:59

Станишев първо да каже за плоския данък и целувката с Местан на "Орлов мост", призова лидерът на БСП

Корнелия Нинова: Не съм чувала нищо по-смешно от цитата: "България спаси Украйна"!
(Видео)

Корнелия Нинова Кадър: Нова тв-Korneliya-Ninova-Kadar--Nova-tv_1675104262.jpg

"Тези, които говорят, че сме изнасяли оръжие за Украйна, да извадят един ...

30 ян. 2023 | 20:42

Средно за годината се очаква инфлацията да възлезе на 7%

Икономически срив! БНБ: През 2023 г. очакваме растежът на БВП да се забави съществено до 0,4%

БНБ: През 2023 г. очакваме растежът на реалния БВП да се забави съществено до 0,4%-BNB--dalg_1661856922.jpg

В прогнозата не се отчита потенциалното влияние на политическата несигурност в ...

30 ян. 2023 | 22:08

Кадърът на ПП заяви, че битият младеж не бил български гражданин и нямало нужда да го защитаваме

СДС гневни: Думите на Лорер за Християн Пендиков са силен шамар за българите в Северна Македония!

СДС: Думите на Даниел Лорер са силен шамар за българите в Северна Македония!-1644521763.jpg

Политическият цинизъм на „Продължаваме промяната“ е толкова безпардонен, че ...

30 ян. 2023 | 13:58

Потресаващ коментар!, подчертава председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС

Атанасова за думите на Лорер, че битият Пендиков не е българин: Безумно! Това е езикът на "добрите"

Атанасова за думите на Лорер за Пендиков: Безумно, колкото "войната е военна операция"-Desislava-Atanasova--Vreme-e-balgarite-da-izlachat-hora--koito-se-obedinyavat--za--a-ne--sreshtu-_1664029624.jpg

На езика на "добрите" новината "Християн Пендиков - секретар на ...

30 ян. 2023 | 14:03

Българи и сърби потъваме заедно в една и съща лодка

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков

Боян Чуков: Най-много щети по македонския въпрос ни нанесоха Георги Димитров и Кирил Петков-Boyan-Chukov--Nay-mnogo-shteti-po-makedonskiya-vapros-ni-nanesoha-Georgi-Dimitrov-i-Kiril-Petkov_1675025349.jpg

Бъдещият държавен елит на Русия се изгражда днес на украинските фронтове. ...

30 ян. 2023 | 11:05

Ама без германски танкисти, та адът да е за украинските им колеги

Георги Марков: 80 години след Сталинград отново германски танкове срещу Русия

Георги Марков: 80 години след Сталинград отново германски танкове срещу Русия-1614159340.jpg

Преди време Дугин се среща с Бжежински в Щатите и му вика: “Нали поехте ...

30 ян. 2023 | 13:06

Това не е особено уникално мнение сред либералите, но уникалното е да идва точно от г-н Лорер

И Шкварек скочи на Лорер: България, също като Израел, трябва да брани своите навсякъде по света!

Кристиян Шкварек-1649322236.jpg

Лорер е учил в Израел, бил е в младежкото движение на социалистическата партия ...

30 ян. 2023 | 14:25