7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“ чака „Белене“

21132 | 24 юли 2012 | 16:32

Къде са четирите възможни площадки за новата ядрена мощностЯдрени енергетици, които поначало са далече от политиката, упорито повтарят от години: „Не противопоставяйте проекта за седми блок на АЕЦ „Козлодуй“ на АЕЦ „Белене“. Седми и дори осми блок - по 1000 мегавата всеки, имат смисъл като заместващи мощности на предсрочно спрените четири блока в „Козлодуй“, които осигуряваха общо 1760 мегавата.“ Така разсъждават инженери. Но дори когато те не се занимават с политика, политиката се занимава с тях.
Министерският съвет взе решение да започне подготовка за изграждане на седми блок на АЕЦ „Козлодуй“,  след като прокара в Народното събрание прекратяването на проекта за АЕЦ „Белене“. Разширяването на Първа атомна се появи като компромис къде да бъде сложено оборудването, изработено от руската „Атомстройекспорт“ за „Белене“. „До момента съоръженията за първи блок са готови над 80%, а за втори - около 25%, съобщи пред „Преса“ изпълнителният директор на АЕЦ „Козлодуй“ Валентин Николов, бивш зам.-министър на икономиката и енергетиката и бивш депутат от ГЕРБ.

Държавната компания НЕК, собственик на площадката и на целия проект „Белене“, предложи на руския главен изпълнител три варианта за прекратяване на строителството. Първият е целият комплект за АЕЦ „Белене“ да бъде продаден в друга страна, а за новата мощност в „Козлодуй“ да се обяви търг. Вторият вариант е изработеното вече оборудване на единия блок да бъде доставено в „Козлодуй“, да се извърши препроектиране на неядрената му част, реакторът да се приспособи за работа със западна турбина с мощност 1200 мегавата и да се пусне като 7-и блок - хибриден модел, а останалите поръчани руски съоръжения да не се произвеждат или да бъдат продадени. Третата възможност е отношенията между НЕК и „Атомстройекспорт“ да се уреждат в съда, а седми блок да върви самостоятелно по своя път. Засега и българската, и руската страна смятат този вариант като най-неприемлив.

Икономическият министър Делян Добрев очакваше изборът между трите възможности да бъде направен до края на юни. Решение обаче още няма. Според Валентин Николов, който е активен участник в преговорите, „има известно смущение в системата“ - руската страна изчаква да разбере дали АЕЦ „Белене“ може да се възроди като частен проект на западен инвеститор.

Изявление, че такъв кандидат има, беше направено в началото на юни от председателя на Българския атомен форум „Булатом“ Богомил Манчев на годишната конференция на организацията. Оттам посочиха като потенциален инвеститор Пенсионния фонд на американската армия. Има ли писмо за намерения от този кандидат? По запитване на „Преса“ Министерството на икономиката, енергетиката и туризма направи преглед на цялата кореспонденция на НЕК, а и на своята. Деловодствата не намериха такова писмо. „Ние инвеститора не го знаем кой е“, отбеляза Валентин Николов. При срещата му с екипа на вестника в неговия кабинет е и евродепутатът от ГЕРБ Владимир Уручев, инженер, дългогодишен служител на АЕЦ „Козлодуй“. „Трябва да видя, да поговоря с Манчев. Защо ги прави тези изявления? Само внася шум в системата.“ От години Уручев участва във форумите на „Булатом“, но тази пролет пропусна. Нямаше удобен полет от Брюксел, обясни той. Двамата с Николов биха искали 7-и блок на „Козлодуй“ да се развива като самостоятелен проект. Но признават, че сега се изчаква развитието по „Белене“. Докога? Времето ще покаже.

Междувруменно в Деня на Европа - на 9 май тази година, централата учреди дружество „АЕЦ Козлодуй - Нови мощности“ с капитал 2 млн. лв. Това е проектната компания, която ще работи за изграждането на седми блок. В борда на директорите влизат зам.-министърът на финансите Владислав Горанов, шефът на държавната мегакомпания Български енергиен холдинг Михаил Андонов и 34-годишният доскорошен служител на икономическото министерство Любен Маринов, сега изпълнителен директор.
Българската страна не бърза в преговорите с Русия за „Белене“, но АЕЦ „Козлодуй“ и неговото дъщерно дружество „Нови мощности“ не бездействат по проекта за 7-и блок. В архивите на дружеството се пазят скици не на една, а на 4 потенциални площадки за разширяване на централата. Нейните служители например винаги са знаели, че срещу пети и шести блок има място за още един-два реактора. Теренът там е толкова добре проучен, че когато испанската „Ибердрола“ е поканена през 2007 г. от „Козлодуй“ да изследва възможностите за изграждане на нова мощност, това място изобщо не е включено в анализите. Ясно е, че става. „Ибердрола“ проучва три други площадки, а тази - „най-старата“, сега е включена като четвърта. Терените 1 и 2 са на изток от съществуващата площадка на АЕЦ „Козлодуй“, а 3 и 4 - на запад от нея.
„За да разположим един блок, ни трябват около 100 декара земя, а на всеки от проучваните терени имаме много повече. Ето тук - 550 декара. Тук - също“, показва на скицата Иван Андреев от проектната компания. Най-старата площадка е изцяло собственост на АЕЦ „Козлодуй“. Останалите покриват отчасти земеделски земи, частна собственост. Макар че са близо до оградата на АЕЦ, те и в момента са обработваеми. На тях се отглеждат жито, царевица, рапица, слънчоглед. „Няма проблем. Има камери, наблюдава се“, обясняват домакините. Местната ловна дружинка най-добре познава площадка номер 1. Тя е на север от студения канал, който доставя вода от Дунав за охлаждането на реакторите. В шубраците зад канала се въдят фазани. Но козлодуйските ловци предпочели местността да стане площадка за нов блок, стига основата да е достатъчно здрава, за да издържи конструкцията. Все пак 1000-мегаватовият реактор за „Белене“ е близо два пъти по-тежък от козлодуйските хилядници заради допълнителните системи за безопасност и физическа защита.

Площадка 2 е край пътя, по който допреди години минаваше основният трафик от автомобили към Козлодуй. По време на Косовската криза през 1999 г. той беше затворен, а колите използват обходен път, наричан още Панорамния - от него се разкрива най-пълна гледка към цялата АЕЦ „Козлодуй“.
Площадка 3 се пада в нивите на северозапад от централата. В далечината зад нея се виждат жилищните блокове на Козлодуй. „Стъпвайте внимателно. В трънака има смокове“, предупреждават служители. Дивата природа, изглежда, е доволна, че районът се пада в охраняваната зона около АЕЦ.

„В момента организираме паралелно три процедури за 7-и блок. Обявили сме търг за геоложко проучване и избор на площадка. Отделно сме уведомили Министерството на околната среда и водите и ще започнем процедура за Оценка на въздействието върху околната среда (ОВОС). Избираме и фирма, която ще извърши предпроектното проучване“, казва Валентин Николов. Пет кандидата вече са подали оферти за проучването - американската компания „Уестингхауз“, френската „Арева“, консорциум между „Арева“ и японската „Мицубиши“, българската „Риск инженеринг“ и американската „Уорли Парсънс“, консултант на АЕЦ „Белене“ и на газопровода „Набуко“.
Офертите на кандидатите още не са отворени заради едно административно усложнение. Според становище на Агенцията за обществени поръчки проектната компания „АЕЦ „Козлодуй“-Нови мощности“ не може да бъде възложител на обществени поръчки, защото няма лиценз. Затова тези дни АЕЦ „Козлодуй“ ще приеме вътрешни правила, които да уредят работата по конкурса за предпроектното проучване. Изпълнителният директор на централата Валентин Николов очаква първа копка за седми блок след три години, а пускане в експлоатация на новата ядрена мощност - през 2022 г. 


Валентин Николов:

Имаме цена за един блок – 2 млрд. евро

- Г-н Николов, проблемът с АЕЦ „Белене“ беше, че няма западен инвеститор. Как се решава той за 7-и блок на „Козлодуй“?
- Има изключителен интерес. Големи компании искат да участват. Няма да ги спомена. Проблемът е, че кривата на риска в момента е в най-горната си точка. Рисковете за 7-и блок са твърде големи, за да може инвеститор да влезе. Затова работим стъпка по стъпка. След като се лицензира площадката, ще обявим търг за инвеститор.

- АЕЦ „Белене“ отдавна има лицензирана площадка.
- Там проектът не е структуриран правилно. Не е направена проектна компания. НЕК носи всички позитиви и негативи от АЕЦ „Белене“ и до момента е платила от порядъка на 1,350 млрд. лв. След като няма проектна компания, много трудно е можело да се намери инвеститор. А щом  финансирането не е изяснено, не е било редно да поръчват каквото и да било на руската страна.

- Тоест вие няма да поръчвате нищо за 7-и блок, преди да има инвеститор?
- Разбира се. Въпросът е, че АЕЦ „Козлодуй“ има достатъчно финансови ресурси, за да приключи работата до лицензиране на площадката. И да може оттук нататък 49% от компанията по проекта да предложим на външен инвеститор. Тогава, когато е лицензирана площадката, рискът ще е паднал почти в най-ниската си точка.

- Колко ще струва 7-и блок?
- Още не е приключило предпроектното проучване. Технологията е ясна - лека вода под налягане. Не е ясна мощността, която ще покаже дали инвестицията ще се покрие с приходите от продажбата на ток. Но - тук има хранилище за отработено гориво. Има специалисти. Има къде да живеят и да отглеждат децата си. Има всичко необходимо за отвеждане на електрическата енергия към електропреносната система. Само това щеше да струва за „Белене“ 2 млрд. лв.

- Има ли опасност един блок в „Козлодуй“ да излезе колкото двата в „Белене“?
- Категорично не. Последното споразумение № 5 е за 3,890 млрд. евро без ескалацията (повишението на цената във връзка с инфлацията - б.а.). Ако смятаме наполовина за един блок, това са близо 2 млрд. евро. Оттук нататък зависи каква е ескалацията. Мисля, че ще се договорим. 2 млрд. евро си стоят като цена, която е подписана в споразумението. 


Русия прие да работи
по новия проект

Руската компания „Атомстройекспорт“, която е главен изпълнител на спряната АЕЦ „Белене“, прие да участва в подготовката на 7-и блок на АЕЦ „Козлодуй“. „На 17 юли получихме писмо оттам, в което се предлагат  специалисти за работа по този реактор“, каза изпълнителният директор на централата Валентин Николов.
По думите му задължително изискване ще бъде турбината на бъдещия ядрен блок да осигурява електрическа мощност 1200 мегавата вместо предвидените за „Белене“ 1000 мегавата. Предстои да се обоснове обаче дали реакторът, проектиран за 1000 мегавата, може да осигури безопасно значително по-голяма електрическа мощност.


 


От категорията

Ето проектът на ДПС за промени в Конституцията: Главният прокурор да има само методическа функция

Проектът на ДПС за промени в Конституцията: Орязване на правомощията на главния прокурор-Proektat-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--Oryazvane-na-pravomoshtiyata-na-glavniya-prokuror_1686135030.jpg

Характерно за промените е, че те не налагат свикване на Велико народно ...

7 юни 2023 | 13:49

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение-1568320806.jpg

Изтърбушена държава, абсолютно – това никак не е преувеличено. Но никой от ...

6 юни 2023 | 10:37

Георги Проданов: Добра новина е, че правителството е лишено от комфорт

Георги Проданов: Добра новина е, че правителството е лишено от комфорт-1655707664.png

По вътрешнополитическите задачи на кабинета "Денков" има консенсус, ...

7 юни 2023 | 18:00

Руско издание: За кого е изгодно разрушаването на ВЕЦ Каховка?

Всички населени места под ВЕЦ Каховка са застрашени от наводняване.
Снимка Аварийните служби на Херсонска област-Vsichki-naseleni-mesta-pod-VETs-Kahovka-sa-zastrasheni-ot-navodnyavane-Snimka-Avariynite-sluzhbi-na-Hersonska-oblast_1686149796.jpg

Максималното покачване на нивото на водата – до 12 метра – ще настъпи, ако ...

7 юни 2023 | 17:54

Най-важното

Виновните за този безобразен акт трябва да понесат отговорност, подчерта президентът

Радев осъди нападението срещу язовир Нова Каховка

Радев осъди нападението срещу язовир Нова Каховка-Prezidentat-Rumen-Radev-uchastva-v-osmiya-Delfiyski-ikonomicheski-forum-v-Gartsiya_1682656503.jpg

В Туитър държавният глава написа, че атаката застрашава множество цивилни, ...

8 юни 2023 | 09:30

И той го знае много добре”, каза още Пеевски

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!-Peevski--Ako-polititsite-mislyat-za-balgarite---shte-ima-NS--ako-mislyat-za-drugo---nyama-da-ima-kabinet_1666161160.png

Наше право е да решаваме кой ще бъде част от конституционната комисия и ако ...

8 юни 2023 | 10:25

Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски, подчерта Цонев

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!-Tsonev-kam-Hristo-Ivanov--Peevski-razraboti-proekta-za-promeni-v-Konstitutsiyata--nyama-da-go-otteglim-_1686209101.jpg

В кулоарите на парламента Пеевски повтори думите на Цонев: "Наше право е ...

8 юни 2023 | 10:20

Министърът на правосъдието председатества ВСС

Атанас Славов: Ще предложа да заседаваме и утре за отстраняването на Иван Гешев

Атанас Славов: Ще предложа да заседаваме и утре за отстраняването на Иван Гешев-1650446021.png

Протестиращи в защита на главния прокурор посрещаха кадровиците на съдебната ...

8 юни 2023 | 09:33

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор-Kostadin-Kostadinov-za-izyavlenieto-na-Kovachevski--Podobni-izkazvaniya-sa-otkrovena-provokatsiya--Snimka-BTA_1684408151.jpg

Като си помисля у нас какви хора стават министри на правосъдието, би било ...

8 юни 2023 | 09:49

Става въпрос за преводи от испански, които са дадени на парламента

Иван Гешев внесе в парламента последните материали по делото „Барселонагейт“

Иван Гешев внесе в парламента последните материали по делото „Барселонагейт“-Vaprosi-ot-glavniya-prokuror-Ivan-Geshev--postaveni-po-vreme-na-preskonferentsiya-vav-vrazka-s-razsledvane-na-prestapna-grupa-za-danachni-prestapleniya-i-prane-na-pari_1679053221.png

Главният прокурор поиска имунитета на Бойко Борисов на 2 юни

8 юни 2023 | 09:02

На министър Тодор Тагарев ще му трябва широко мислене, посочи експертът от Софийския форум за сигурност

Йордан Божилов: Системите ни на въоръжение са несъвместими с тези на нашите съюзници

Йордан Божилов: Системите ни на въоръжение са несъвместими с тези на нашите съюзници-1645872575.png

Голямо предизвикателство пред новия министър на отбраната и екипа му ще бъде ...

8 юни 2023 | 08:46

В програмата са и поправки в Закона за чужденците и Търговския закон

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване (НА ЖИВО)
(Видео)

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване-Deputatite-obsazhdat-udarno-zakonoproekta-anti-Geshev-Snimka-BTA_1685099437.jpg

Депутатите ще обсъдят проект на решение, внесен от Министерски съвет, за ...

8 юни 2023 | 08:10

След едночасов дебат, ВСС реши да разгледа двете предложенията за освобождаване на главния прокурор

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор (На живо)
(Видео)

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор-Prokuraturata--Proveryavat-se-nad-70-signala-sreshtu-Ivan-Geshev_1684843821.jpg

„Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително ...

8 юни 2023 | 08:03