Камен Воденичаров: Момчето в мен все още беснее

37509 | 2 юни 2013 | 11:06От създаването на легендарната студентска програма „Ку-ку“ са минали 23 години, а Камен Во си е същото възторжено и нахъсано момче. Все така е леко артистично разпилян и трескаво чертаещ нови проекти, а главата му е пълна с куп планове и мечти. „В кризата човек трябва да опитва повече неща, защото по-малко можеш да реализираш“ - така той обяснява основното си житейско кредо.

Камен Борисов Воденичаров е роден на 13 май 1966 г. в София. Завършва куклено актьорско майсторство в класа на проф. Николина Георгиева и кино- и телевизионна режисура при Людмил Стайков в НАТФИЗ. Като студент участва в създаването на Независимите студентски дружества и на Федерацията на независимите студентски дружества през 1989 и 1990 г. Един от основателите на Студентската програма „Ку-ку“ (1990 г.) и тв предаването „Каналето“ (1995 г.) заедно с Тончо Токмакчиев и Слави Трифонов. През 1998 г. поема ръководството на ММ като собственик, по-късно продава акциите си. Водещ е през първия сезон на риалити шоуто „Сървайвър“, на тв програмите по БНТ „В неделя с...“ и „Неделя х 3“. Продължава да участва в „Шоуто на Канала“ като актьор в скечове и като режисьор. Автор е на проекта от документални филми „5 минути София“.


 

Камене, наскоро се върна от фестивала в Кан, какъв беше поводът да отидеш?

И личен, и служебен. Отидох да си потърся подкрепа, другарчета, копродуценти за проекта ми, с който кандидатствам по програма „Медии“ на ЕС. Имах няколко срещи с колеги и продуценти... Притеснява ме обаче, че като част от Евросъюза и с достъп до фондовете, вместо да се развиваме и да се равняваме по добрите модели - не само киното, но и изобщо в икономиката - ние изоставаме. Капсулираме се, не виждаме по-далече от носа си, подвластни сме на предубеждения, непрекъснато се случват някакви машинации, фалшификации, кой кого излъгал, убил, заклал... А светът си върви напред и никого не чака.

Какво се случи в „Неделя х 3“ по БНТ?

Разминаха ни се идеите за развитие на предаването. Е, не ми беше много уютно и комфортно, след като направих два според мен много добри сезона с „В неделя с...“, а после и „Неделя х 3“. Но не си тръгнах обиден, сега продължавам с „Шоуто на Канала“, с Тончо правим хамалите и други скечове. Новото е, че от Нова година и режисирам цялото предаване, като се редуваме с Жоро Торнев и Мишо Ланджев. За моя радост телевизията подкрепи и проекта ми „Пет минути София“, епизодите бяха излъчени от Коледа до 3 март. Качихме ги във всички vbox канали, в youtube и продължават да ги гледат. От края на юни ще пуснем още няколко епизода.

Напоследък май повече те тегли режисирането?

По-скоро вече съм запален и по това. Междувременно завърших и кино- и телевизионна режисура в НАТФИЗ при Людмил Стайков. Направих един документален филм за Преображенския манастир. Имам идеи и кандидатствам за различни проекти. Работата зад кадър много ме влече.

Приятелят Любо Киров гостува на Камен в тв предаването „Неделя х 3“.

Сега би ли режисирал ново атомно „Ку-ку“?

Днес няма как да се получи същото, защото информационната среда е съвсем различна, слава Богу. Тогава имаше само една национална телевизия и едно радио. Сега каналите за информация са десетки.

Сагата с бюлетините не беше ли подходяща?

 Да, това е божественото атомно „Ку-ку“ на 2013-а. Но докато за онова бяха достатъчни десетина човека, главно новинари, днес ще са нужни верига от телевизии и местни канали да повторят новината, да се включи и социологическа агенция...

При раздялата ви със Слави оставихте впечатлението, че всеки се захвана с това, което искаше, и че той тегли повече към комерсиалното, а ти - към по-изисканото, артистичното?

Не е точно така. Това не значи, че аз не се интересувах от финансите и от възможността да печелиш добре. Слави притежава таланта на организатор, продуцент, има усет и характер как да проведе една по-дълга линия. Затова бяхме толкова силни заедно - защото аз и Любен Дилов се занимавахме по-скоро с креативната част, а Слави - с финансите.

Времето отми ли обидите между теб и Слави?

Да. Мисля, че и двамата сме така скроени. Ето, успяхме да реализираме един чудесен „Сървайвър“, на който той беше продуцент, аз - водещ. Вече сме пораснали, помъдрели и се чуваме от време на време.

Бихте ли направили отново нещо заедно?

Защо не? Въпросът е какво. Екипът ни доста се нарои. Голямата грешка на всички ни е, че не намерихме онзи ключ, който да ни позволи да си останем заедно, да останем банда, а всеки да има творческата и финансовата свобода да реализира и свои лични проекти. Много хора около нас, свързани с медиите, ни „помогнаха“, защото никой не искаше толкова силна група. В момента хората от нашата школа са продуценти, режисьори, автори, сценаристи и имат договор с тези, които ни разбутаха... А представяш ли си, ако не ни бяха разбутали - щяхме да имаме собствена телевизия...

С Тончо Токмакчиев и легендарната кукла на студентската програма „Ку-ку“.

Снимка - Личен архив

Остана ли нещо от онова момче от Студентския парламент през 1990-а?

Да, то си е у мен и продължавам да беснея и да се ядосвам на неуредици и глупотевини, на простотии, които не зависят от мен. Затова, когато имам възможност, пътувам. Ето, десетте дни във Франция ме изпълниха с идеи и проекти. Дори - както ми се смеят моите родители - ми подействаха добре и на гастрита. Това, което ядеш в техните супермаркети на същата цена, е много по-качествено. И резултатът е, че от седмици не съм вземал талцид. Моят гастрит е от емоции и нерви, но и от храна.

По едно време се заговори, че ще изневериш на посланията в „Не съм избягал“ и ще забегнеш в Барселона?

Имам много приятели там. Споменах в едно предаване и кой чул-не дочул, преиначиха нещата. Исках да продам жилището си и да си купя един хубав апартамент в Барселона, да си ходя лятото, да го давам под наем, но не и да емигрирам. Но не можах да събера сумата.

Докато тук се коментираше твоята сексуалност, никой не те попита за твоята голяма парижка любов от 90-те - модела Елина Кешишева... Защо не продължи тази красива приказка?

Елина остана във Франция. Имаше кариера като манекен. А очи, които не се виждат, се забравят.

Защо остана „сам, но не самотен“?

Защото непрекъснато съм фокусиран върху това, което работя. Имал съм по-неангажиращи връзки, живял съм в една по-бохемска, „долче вита“ среда. И сега, когато това темпо е намаляло и когато този клубен ритъм вече не е същият, не само защото аз съм се променил, а защото и светът не е същият, мисля, че това е един мой пропуснат шанс. А колкото до моята сексуалност, абонат съм на жълтата преса от години, непрекъснато се пише за някакви измислени драми, скандали. С Любо Киров например сме приятели повече от десет години, много си помагаме, но това беше изкривено. Напоследък съзнателно спрях да поствам мои лични снимки, защото ги крадат и пишат под тях небивалици.

С Тончо и Христо Стоичков на церемонията „Футболист на годината“ през  2010 г.

Снимка - БГНЕС

Това изостря ли гастрита ти?

Да, не може да не ми действа. Лятото с Камен Балкански, много добър мой приятел, с когото от деца сме заедно, бяхме на Боровец с много голяма компания. С него сме скиори от деца. Обичаме също да наемаме колелета и да джиткаме насам-натам. Постнах във Фейсбук наша снимка с Камен с колелетата и каските и писах за страхотния ни купон на Рила. Някой я беше откраднал и публикувал с текст: „Камен върти педали на Боровец с непознат мъж“...

Приятелите ти казват, че си ларж, щедър, великодушен, но и че си много чувствителен на тема предателства.

Предателствата по-скоро ме натъжават. А от равновесие може да ме изкара несправедливостта в реалния живот или от екрана. Виждаш как някой ти говори по
телевизията неща, за които е взел пари, а ти се прави на Фифи Перото, и искаш да се пъхнеш в екрана и да го удушиш! Колкото до приятелите, останаха най- истинските, при тях драмите са преодолени, изживени, простено е. Много важно е да можеш да простиш.

Непрекъснатите втурвания в нови проекти не попречиха ли на приятелствата и любовните връзки?

Ами, да, попречиха. Може би съм бил прекалено експанзивен, емоционален, нетърпящ възражения и сигурно имам вина за много от „счупените чаши“. Там, 

където съм осъзнал вината си, съм опитал да дам заден ход, да потърся извинение и прошка. Където считам, че съм бил абсолютно прав, продължавам да го

 

отстоявам. Но като цяло с годините доста се кротнах, вслушвам се и разглеждам нещата от различен ъгъл. Давам си сметка, че непоколебимостта ми, превъзбудеността за проекти и идеи ми изиграха лоша шега. В последните години гледам, преди да предприема нещо важно, три пъти да помисля, преди да срежа. Има няколко загубени приятелства, за които съжалявам. За любов... Има си хора, които остават в сърцето завинаги, но чак пък да страдаш... Не може да върнеш времето назад.

 Чувстваш ли се все още леко „отлепен“ от земята, защото си популярен?

Мисля, че съм бил винаги земен, сговорчив, диалогичен, което не значи, че не я е имало тази отлепеност. Познавам всички хора, които станаха популярни през последните 15-20 години, и всички преминахме през такъв период на усещане за недосегаемост, непогрешимост, едва ли не за допир до някаква божественост. Което е доста тъпо, но трябва да преминеш през него, да изживееш последствията, за да го осъзнаеш.

Теб какво те върна обратно на земята?

През тези години поне 3-4 пъти съм започвал всичко отначало. Връща те на земята провал, загуба на близък човек. Но пък роднините, близките, приятелите са онези хора, които най-много ти търпят щуротиите.

Казваш, че си сам в момента, нямаш сериозна връзка, продължаваш да искаш дете... Но не може да го създадеш с кого да е...

Мисля си за това от време на време... Не го приемам като неуспех, по-скоро го чувствам като една неудовлетвореност от нещо непостигнато.

Някога съжалявал ли си, че не си се снимал достатъчно в киното?

Имам малко роли, но и при 3 до 4 филма на година на кинематографията как да съжалявам? Имам участие в „Испанска муха“, наскоро правиха една тв новела „Като водата“. Но да, съжалявам, че не съм участвал в някой голям филм. Бих се снимал и в сериал, ако е хубава ролята. Играят ми се и кукли, харесва ми работата

В Балчик преди повече от 20 години с Катето Евро.

с деца. Ние с Тончо напоследък играем в една пиеса на Бургаския театър - Борислав Чакринов възстанови „Българският модел 20 години по-късно“ по Станислав Стратиев. Много е зареждащо. Даже сега се замислям есента за доста по-смело присъствие чисто актьорски в някои спектакли.

Пълен си с проекти...

Ами пълен съм, защото в днешно време, за да може човек да продължи напред и да се развива, трябва да прави много повече неща, отколкото преди. Един от пет проекта става. Но важното е, че имам хъс и енергия. Жалко обаче, че в България енергията е основно разрушителна, че се пилее по лоши неща...

(в. Преса, печатно издание, брой 147 (498) от 02 юни 2013)


 


От категорията

Древната професия на Христо Иванов: От "нито глас за Пеевски" до скута на Пеевски (Видео)
(Видео)

Архивите говорят: Къде отиде националното достойнство на Христо Иванов!?-Arhivite-govoryat--Kade-otide-natsionalnoto-dostoynstvo-na-Hristo-Ivanov-_1708615719.png

На видео послание към избирателите Христо Иванов заявява: "Нито глас за ...

22 февр. 2024 | 17:24

Избори 2 в 1? Предстоят тежки препирни, докато в сглобката стигнат до това решение

Тежки препирни в сглобката, докато стигнем до избори 2 в 1-Kiril-Petkov--Hristo-Ivanov--Boyko-Birisov---sglobkata-skartsa-li--skartsa--a-ha-da-se-razpadne--no-ne-se-razpada_1700754463.jpg

Срокът между два парламента би могъл да бъде и по-кратък - например един месец, ...

21 февр. 2024 | 17:34

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина-Volodimir-Zelenski-Snimka--UNIAN_1702480122.jpg

Градовете на изток сега се опасяват, че ще бъдат следващите мишени на Русия, ...

22 февр. 2024 | 17:43

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53