Папа Йоан XXIII си писал писма с Хрушчов

16640 | 13 юни 2013 | 14:13

Интервю на Мариела БАЛЕВА с наследниците на Анджело Ронкали - Гуидо и Диего Ронкали         
     

Братята Гуидо и Диего Ронкали са част от голямата фамилия на папа Йоан XXIII. Светият отец е бил глава на римокатолическата църква  от октомври 1958 до юни 1963 г. Около 30 години преди понтификата си Анджело Ронкали е прекарал в България, където е апостолически визитатор и делегат на Ватикана почти десетилетие - от 1925 до 1934 г. В същия период секретар на Италианската легация в София е Гуидо Ронкали, роднина на Анджело Ронкали.


Анджело Ронкали (вляво) и Гуидо Ронкали по време на престоя им в София през 30-те години на XX век


Братята, които са внуци на дипломата, бяха преди ден в България и изнесоха спектакъл в памет на своя чичо. Гуидо е известен актьор, а Диего е виолончелист. Събитието бе организирано от Италианския културен институт в София и е част от поредицата тържества по случай 50-годишнината от смъртта на Йоан XXIII, наричан у нас „Българският папа“.

 
         

- Вие сте част от фамилията Ронкали и сигурно сте слушали много разкази за именития си роднина Анджело Ронкали - папа Йоан XXIII. Родени сте малко след неговата смърт, но как бихте го описали на един българин, който не знае нищо за него?

- Гуидо: Навярно това е първият папа, който не поставя своята религия над тази, която изповядват останалите. Искам българите да знаят, че той е и първият папа, който наистина е обичал източноправославните християни. Той е третирал хората като братя, независимо от това какво е вероизповеданието им. В едно от последните писма, които пише на смъртния си одър, той казва с уважение: „Има овце, които не са от моята кошара“ и има предвид точно източноправославните християни.
- Какво сте научили от своите роднини за Анджело Ронкали?
- Много добре съм запознат с един епизод от неговия живот, в който той посредничи за брака на православния цар Борис III с католичката Джована Савойска. И точно по този повод Симеон Сакскобургготски ме покани и посрещна тук в България - мисля, че беше 2001 или 2002 г. (оттогава съм идвал 6 или 7 пъти). Той си даваше сметка каква е значимостта на семейство Ронкали за реализацията на този брак. Анджело Ронкали има изключителна роля при възстановяването на град Чирпан по време на голямото земетресение там през април 1928 г. Когато хиляди българи остават без подслон, епископът се застъпва за пострадалите пред Римската курия и издейства значителна материална помощ.
- А вие - Диего, чувствате ли се по-специален с това, че сте част от фамилията Ронкали, помагало ли ви е в живота?
- Диего:
Чувствам, че специалният е той - дядо Ронкали, и това ми е много приятно. Поддържал е близки взаимоотношения с моето семейство, помагал е на баща ми и в качеството си на папа и е венчал леля и чичо.
- Гуидо: Носенето на фамилията Ронкали от практическа гледна точка за професионалния ни живот – не бих казал, че ни помага. Но за мен това е дълбока форма на духовна подкрепа. Ще ви споделя нещо лично - когато се моля, аз отправям молитвите си не толкова към Иисус, а към папа Йоан XXIII.
- Папата е бил наричан „пастир на мира“, той получава през 1963 г. и световната награда за мир „Балзан“ заедно с американския президент Кенеди.
- Завещанието към света на папа Йоан XXIII е мирът. Негово светейшество е поддържал приятелски взаимоотношения със съветския ръководител Никита Хрушчов. Когато през ноември 1961 г. папа Йоан XXIII става на 80 години, Хрушчов му праща телеграма, на която получава и отговор. Сигурно съветският лидер си е правел своите сметки, но и Блаженият отец е имал намерение да извлече полза от официалностите. Руснакът е искал да го посети в покоите му и да го поздрави за юбилея му, но Светият отец отговорил: „Да не прибързваме с такова действие. Нашите взаимоотношения ще се развиват стъпка по стъпка.“ Ето това е голямата дипломация. И посреща във Ватикана дъщерята на Хрушчов със съпруга й, който пък работи в КГБ. Той няма как да не е знаел за това, но го прави.
- Как е посрещнато това в средите на Ватикана?
- Избухва голям скандал, защото наследничката на Хрушчов влиза във Ватикана и личния папски кабинет, където му предава писмените поздрави на баща си. А ако подобна среща се бе състояла тогава, такъв акт направо би взривил църквата. Между тях двамата се води дълга кореспонденция - телеграми, писма...
- Знаете ли какво са съдържали тези  писма?
- Ооо, те са много интересни. Когато дъщерята на Хрушчов му дава писмото, в него той бил написал: „Ние не сме различни, има нещо общо между нас.“ Последвал отговорът на папата: „Защото и двамата  сме селяни.“ Веднага идват думите на Хрушчов: „Да, така е. И двамата произлизаме от простотата на селския бит.“
- Какво знаете за ролята на папата при разрешаването на  ракетната криза в Куба, когато светът е изправен пред възможна трета световна война?
- По време на ракетната криза в Куба през 1962 г. те продължават  кореспонденцията си. Йоан XXIII му написва: „Ти си руснак, аз съм италианец, ти си комунист, аз съм свещеник... има много разлики помежду ни, но едно нещо ни обединява - и двамата сме селяни.“ След това изведнъж добавя: „Хрушчов, вие трябва да спрете с тези ракети.“ Все едно приятел да ти поиска услуга.
Казват, че Хрушчов бил много развълнуван от съобщението. Ето това е величието на папа Йоан XXIII - в дипломацията на сърцето. Папата е будел голяма симпатия у околните. Нямало е човек, който да го мрази.
- Анджело Ронкали е роден в едно селце близо до Бергамо, той е четвъртото от общо 12 деца. Вие също ли сте от тази област?
- Ние сме шест деца - двамата с брат ми имаме четири сестри, от тях само Елиза е родена в Бергамо, останалите в Рим. Баща ни работеше във Ватикана, той беше директор на археологическите части на ватиканските музеи. В нашата фамилия традиционно има много деца. Папата например е бил четвъртото дете от 13 на брой. Майка ми е шесто дете от 10. Ние двамата с брат ми имаме 24 първи братовчеди.
- Споменахте в началото за Симеон Сакскобургготски, какви са впечатленията ви от него?
- Не съм наясно с политическите въпроси, но ще споделя чисто човешката си гледна точка за него. Със сигурност цар Симеон II се оказа много по-интелигентен човек от предишните наши владетели от фамилията Савоя и наследниците й днес (имам предвид мъжете). Те са глупави хора, които се появяват периодично по телевизията и казват „искам да стана крал“. Аз съм италианец и с неохота трябва да призная това пред вас.
- Обяснете защо мнението ви за бившия български монарх е такова?
-  Макар и дете, Симеон е бил цар. След това е дошъл моментът на републиката, минават години, връща се, заклева се в името на републиката пред констититуцията и става премиер. Впечатлен съм от това. За мен той е интелигентен, човек аристократ, модерен, който си дава сметка че моментът на монархията е отминал и е дошло времето на републиката. Време, в което ще трябва да направи нещо за страната си. И той го прави много по-добре от нашите наследници на Савоя. Искам обаче специално да благодаря на Италианския културен институт, лично на директорката му г-жа Анна Аментоладжини и на посланика на Италия Н. Пр. Марко Контичели за гостоприемството им, както и за това, че бяха много упорити в исканията си да се осъществи този рецитал в София.


(в. Преса, печатно издание, брой 158 (509) от 13 юни 2013)


 


От категорията

Древната професия на Христо Иванов: От "нито глас за Пеевски" до скута на Пеевски (Видео)
(Видео)

Архивите говорят: Къде отиде националното достойнство на Христо Иванов!?-Arhivite-govoryat--Kade-otide-natsionalnoto-dostoynstvo-na-Hristo-Ivanov-_1708615719.png

На видео послание към избирателите Христо Иванов заявява: "Нито глас за ...

22 февр. 2024 | 17:24

Избори 2 в 1? Предстоят тежки препирни, докато в сглобката стигнат до това решение

Тежки препирни в сглобката, докато стигнем до избори 2 в 1-Kiril-Petkov--Hristo-Ivanov--Boyko-Birisov---sglobkata-skartsa-li--skartsa--a-ha-da-se-razpadne--no-ne-se-razpada_1700754463.jpg

Срокът между два парламента би могъл да бъде и по-кратък - например един месец, ...

21 февр. 2024 | 17:34

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина-Volodimir-Zelenski-Snimka--UNIAN_1702480122.jpg

Градовете на изток сега се опасяват, че ще бъдат следващите мишени на Русия, ...

22 февр. 2024 | 17:43

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53