Унищожихме хиляди агентурни дела

44399 | 15 юни 2013 | 10:00

Това се случи след 10 ноември 1989-а, разказва разузнавачът полк. Димитър ВАНДОВ


Дипломат и разузнавач, Димитър Вандов (1927)  работи 40 години в Първо главно управление на ДС (ПГУ). Завършил е Военното артилерийско училище в София, Разузнавателната академия на КГБ в Москва и журналистика в Софийския университет. 26 години работи на територията на чужди държави. В продължение на 15 години е под прикритие в нашите дипломатически мисии в Турция като преводач, консул и културен аташе, 8 години работи в българското посолство в Париж, три години е акредитиран за аташе по печата в Хага. Дълги години оглавява най-важния отдел в ПГУ - Първи, който работи по направление Турция.

Полк. Вандов, животът ви е минал в разузнаването - повече от 40 години. Само в Турция сте били 3 пъти общо 15 години. Разкажете как беше в началото на работата ви там, какви бяха агентите, с които работехте?
През 1952 г. истанбулската резидентура имаше само трима агенти по линия на политическото разузнаване. Най-ценният агент, вербуван по онова време, беше агент „Нора“ - млада, хубава жена, омъжена за възрастен заместник-министър в едно от силовите министерства в Турция, който по силата на служебното си положение разполагаше с ценна военна и политическа информация, интересуваща нашето разузнаване. „Нора“ беше вербувана от разузнавача „Страхил“. Той умело развиваше отношенията си с тази жена и получаваше от нея много ценна информация. Съпругът й се оказа твърде бъбрив и споделяше с нея всичко, което знаеше. „Нора“ работеше за нашето разузнаване до 1962 г. - тогава тя бе изключена от агентурния ни апарат, защото съпругът й почина и вече нямаше как да ни бъде полезна.

Има ли агент от средите на емиграцията, когото бихте отличили?
Не са един или двама, но особено важна роля играеше агент „Христо“. Той бе политическа фигура, бивш депутат, близък сподвижник и личен приятел на Г. М. Димитров-Гемето (бащата на Анастасия Мозер - б.р.). Целта на нашето разузнаване беше от Турция „Христо“ да бъде изпратен в САЩ, където да участва в агентурната разработка на Гемето. През зимата на 1952 г. началникът на разузнаването заповяда „Христо“ да замине за САЩ.

От психологическа гледна точка какво представлява работата ви с турските граждани, които са били съгласни да сътрудничат на българското разузнаване?
В Турция имаше и има сериозно прогресивно движение. Особено сред младежта. Примерът е пред очите ви - вижте какво става през последните седмици на площад „Таксим“ в Истанбул. Тогава тези хора като правило работеха за нас на идейна основа. Намирахме и по-възрастни с добро обществено положение, които правеха същото.

Каква роля играеха парите при вербовката на агентите, материалният стимул ли беше най-важният при тях?
Парите играеха огромна роля. Ще ви разкажа следния случай. Много ценен за нас бе агент „Мурат“, който десетилетия наред ни даваше доста ценна документална информация. „Мурат“ беше турски гражданин и работеше в силовите министерства в Анкара.

Вербовката му бе извършена

само на материална основа. Снабден бе с миниатюрен фотоапарат „Минокс“, с който заснемаше секретни документи, а филмите ни предаваше чрез тайник. По същия начин получаваше и нашите указания, и възнагражденията си. За 18 години този агент ни предаде хиляди секретни документи, за което получи доста пари. Големите агенти от държавната администрация и политическия елит работеха главно на базата на материалната заинтересованост. Към тях подхождахме, съобразявайки се с турската поговорка „Мишка на сиренето и човек на парите насита нямат“.

На излизане от двореца на холандската кралица, 1965 г. От дясно на ляво: Тодор Додев, аташе по печата в Париж и Хага, Владимир Топенчаров, наш посланик във Франция и Холандия, търговският ни представител в Хага и Димитър Вандов.

Вярно ли е, че нашето разузнаване е разполагало с шифъра на турските специални служби?
Да, вярно е. Но смятам, че по този въпрос, както и по редица други важни дела и разработки, които водеше нашият Първи отдел към ПГУ-ДС, въобще не трябва да се говори. Но мога да споделя следното: ние четяхме туските шифрограми, адресирани до посланиците и резидентите на МИТ (спецслужбите) и военното разузнаване на Турция, работещи във всички държави. Плащахме много подкупи, за такъв агент се дават стотици хиляди. Всеки ден тече информация - поне по 30-40 броя. Щом Анкара ги излъчи, нашите ги прихващат и дешифровъчните служби ги дешифрират веднага, защото имаме шифъра. Веднага се дава на министъра, на ЦК на БКП, на КГБ и т.н.

Предварително ми казахте, че ще говорите за хората с агентурните им имена,  но комисията по досиетата публикува доста данни. Стана ясно, че вие сте вербували покойния вече Хачо Бояджиев, който е бил нелегален разузнавач. Разкажете нещо повече за този случай?
За тази комисия няма да говоря, но според мен, макар да изпълнява закона, тя е създадена и действа срещу националната сигурност. Знаете ли какво значи да обявиш агентите си пред целия свят? За Хачо мога да кажа, че беше голям приятел и истински българин, който работи единствено и само в името на държавата.

Споделете как го стигнахте до него, за да го вербувате и то като нелегален?
Той завършваше ВИТИЗ (днес НАТФИЗ - б.р.). До него стигнах след специално проучване. Представих се и му предложих да работи за разузнаването. Мога да ви споделя, че аз го запознах с истинските му родители. Както е разказвал през годините, още като бебе той е бил осиновен от арменци. Родната му майка - много красива еврейка, го ражда млада, още 18-годишна, а бащата е имал собствено семейство. Обучението на Хачо за нелегал беше три години - това е много тънка и много трудна работа. Други подробности не мога да ви кажа, защото това са неща, засягащи националната сигурност. Хачо беше изключителен мъж. Ние често се виждахме с него - запазихме приятелството си през годините и неведнъж сме се отдавали на спомени.

С вербовката на кои други разузнавачи сте се занимавали?
Един от тях беше ген. Стоян Савов. Макар да съм по-малък от него, вече бях минал обучение в школата на КГБ в Съветския съюз и трябваше да се заема с обучението му. Всъщност той беше първият човек в разузнването, който заяви, че желае да отиде на нелегална работа.

Как разбирате кога един човек става за такава работа, например при ген. Славов как беше?
При него беше по-особено. Още като ми възложиха тази задача, видях, че по няколко показатели Савов не ставаше за нелегал. Три години го готвих, той самият имаше германски корени и легендата му беше готова. Като дойде време да го изведем обаче сън не ме ловеше, виждах, че нещата при него бяха проблемни.

Защо, какви причини намерихте за тази ваша констатация?
Първо, той беше по-възрастен и не можеше да научи немския език както трябва, а беше необходимо да се представя за германец. Второ, имаше белег, който противникът го знае - преди това той беше наш резидент в Атина. Трето, имаше три деца, болна жена и болна майка, която живееше при него. Как да пратиш нелегален такъв човек! Преди да замине, реших да напиша съображенията си и да ги дам на ръковоството с предложението Савов да не заминава никъде, а да остане в ръководството на разузнаването, за което той имаше много качества. И това бе прието.

Ген. Савов не ви ли се обиди, все пак толкова време се е готвил?
При нас сърденето не е важно. Но ако утре той се издъни, тогава ще стане скандал за държавата. Ами семейството му? Стоян Савов прие доводите ми спокойно и по мъжки, а двамата с него останахме много близки през всичките тези години.

Анкара, 1966 г. Вандов в разговор с президента на Турция Джевдет Сунай. В средата е външният министър Ихсан Сабри Чаалаянгил.

След 10 ноември 1989 г. той се самоуби, защо?
Ген. Савов беше шеф на ПГУ, беше и зам. вътрешен министър, който отговаряше за разузнаването. След 10 ноември 1989 той подписа заповедите за унищожаването на архива на нелегалите, агентурата. Подведоха го под отговорност, образуваха му дело. И то на човека, работил цял живот само в името на държавата ни. На 6 февруари 1992 г.

моят колега и добър приятел се самоуби

Ген. Атанас Семерджиев и ген. Нанка Серкеджиева  бяха подведени под съдебна отговорност.

Защо решихте да унищожите агентурните досиета?
Отговорни ръководители от ведомството анализираха и предвидиха, че агентурните материали ще попаднат в ръцете на некомпетентни и враждебно настроени лица, поради което се разпореди да бъдат унищожени досиета на ценни агенти и сътрудници. Случилото се през годините показа, че сме били прави.

Много ли досиета унищожихте?
Хиляди. Даже десетки хиляди. Знам точната цифра, но тя не ви трябва, а и това не е важно.

А какво се случи с изведените в чужбина нелегални български разузнавачи след 10 ноември?
Бяха отзовани и се върнаха у нас. Защото у тях имаше информация кои агенти в разузнаваната страна са вербувани, и ако данните бяха попаднали в ръцете на хора, каквито сега има навсякъде, включително в комисията по досиетата, тази информация щеше да бъде предадена на противника ни.

Вие били ли сте арестуван?
Два пъти в Турция. Вторият път беше доста опасно. Това се случи на 17 август 1977 г. в Истанбул и беше свързано с провокацията, че се очаква голям атентат в София, чиято цел е да бъде убит Тодор Живков и други видни политици.

Как получихте тази информация?
От Италия наш агент-провокатор докладва, че вече има създадена организация и атентатът ще стане на тази и тази дата. Диверсанти, снабдени със специални оръжия, щели да преминат „на зелено“ турско-българската граница и да извършат терористичния акт в Бояна. Срещу солидна сума лицето, предложило тази информация, бе готово да достави доказателства и документи по случая, като предаването им трябваше да стане на един от площадите в Истанбул.
Нашите веднага се задействаха, взеха всички мерки и ми наредиха като резидент кой оперативен работник да установи връзка с агента. Аз обаче веднага заподозрях провокация.

Как разбрахте, кое ви даде повод са се усъмнихте?
Познавам маниера на противника. Комшиите ни са майстори - в провокацията участваха от ЦРУ, италианските служби и турските МИТ (спецслужбите). След като разбрах с кой полет от Рим ще дойде агентът, отидох на летището, проследих агента - той беше българин по произход, и видях, че го чака подозрителна кола с двама души. Единия от тях го разпознах, че ме е проследявал. Веднага казах на нашите хора, че човекът е провокатор и не трябва да ходим на среща с него. От Центъра обаче настояваха, че е проверен. По време на операцията три пъти докладвах, че всичко това е скалъпено и целта е друга, но не ме послушаха.

Истанбул, август 1975 г., в казино „Тарабия“ заедно с Тодор Григоров и хубава танцьорка.

Каква е била целта?
Агентът предложи да се срещнем и да ни предаде писмен документ за всичко - откъде ще минат, колко взривни материали ще бъдат взети и т.н. Веднага написах на нашите, че вечерта

ще ме арестуват

И това се случи, но сметката на противника бе объркана. Държаха ни около едни час и поискаха разрешение от Анкара да отида на следствие. Това означаваше инквизиции, защото нямах имунитет в консулството.

И стигна ли се до бой?
Не. Тогава премиерът Сюлейман Демирел е наредил да ме освободят. Причината - след десетина дни му предстоеше среща с Тодор Живков и това можеше да навреди на отношенията ни. Освен това ние с колегата нямахме документ в ръцете. В това време от резидентурата ни бяха хванали съобщение - ние подслушвахме турската полиция, - че ще ме арестуват пак и ще отида на следствие. И Васил Коцев тогава ми написа: „Напускай Турция по избран от теб начин в най-кратък срок.“ Измъкнах се много бързо с кола по странични пътища до границата.

Сигурно имате много награди?
Много са, имам 24 ордени и медали. Лично Юрий Андропов (шеф на КГБ и първи човек на СССР) ме е приемал, за да ме награди за работата ми в Турция - даде ми ловна пушка. Наградата беше по принцип общо за работата ми, но ставаше дума за вербовката на един агент от Министерския съвет на Турция, който беше шифровач там. 

21 май 1968 г. По време на посещението на Тодор Живков в Анкара. Вандов докладва на посланика Стефан Петров (в средата).

(в. Преса, печатно издание, брой 160 (511) от 15 юни 2013)


 


Еврохолд

От категорията

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти

Кеворк Кеворкян: Хигиенисти-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Как ви се вижда една клада от театрални билети? Впрочем, как ли би изглеждал ...

22 юни 2024 | 20:51

Видими зависимости! Дори и председателят на ВКС Галина Захарова не може да ги скрие

Председателят на ВКС Галина Захарова-Predsedatelyat-na-VKS-Galina-Zaharova_1719257446.jpg

В разрез с етичните принципи на магистратите, мнозинството от ВСС дискриминира ...

24 юни 2024 | 22:28

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Най-важното

В рамките на Съвета точката бе подкрепена от още четири държави.

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро

Министър Тахов настоява лимитът по ,,украинската помощ” да бъде махнат или увеличен до 560 000 евро-Ministar-Tahov-nastoyava-limitat-po--ukrainskata-pomosht--da-bade-mahnat-ili-uvelichen-do-560-000-evro_1719254201.jpg

Министър Тахов обясни, че заради лимитите от подпомагане са изключени ...

24 юни 2024 | 21:35

Ако не беше Борисов, още щеше да мишкуваш в Министерство на образованието

Делян Добрев остро към Денков: Трябва ти Гинко билоба! Борисов те избра за премиер, не те свали!

-Delyan-Dobrev-ostro-kam-Denkov--Vie-ot-PP-ste-sbirshtina-ot-koruptsioneri-i-dokazani-izmamnitsi-_1717583952.jpg

Първият кабинет франкенщайн между ПП, ДБ, БСП и ИТН падна, защото СЛАВИ ...

24 юни 2024 | 21:06

Изборите са решение, но са лошо решение

Борисов след консултациите: Ще предложим правителство на малцинството. Премиерът ще е от ГЕРБ
(Видео)

Борисов след срещата с Радев-Borisov-sled-sreshtata-s-Radev_1719211838.png

"Най-вероятно аз ще взема папката. Аз ще бъда с кандидат-премиера. Казах ...

24 юни 2024 | 09:49

"Изборите са краен вариант и не се решение", каза Йордан Цонев

Цонев пред Радев: Бъдете медиатор, убедете останалите партии да подкрепят правителство на ГЕРБ-СДС
(Видео)

ДПС отиде на консултации при президента Румен Радев (На живо)-DPS-otide-na-konsultatsii-pri-prezidenta-Rumen-Radev--Na-zhivo-_1719216221.png

За ДПС, най-важното е да бъде подкрепен мандатът на победителя - ГЕРБ. ...

24 юни 2024 | 10:53

Имаме първи и втори мандат, и трябва да направим всичко възможно те да се реализират

Денков: Нищо не дължим на Борисов, той дължи на българския народ да състави правителство

Денков: ПП-ДБ ще бъдем в опозиция-Denkov--PP-DB-shte-badem-v-opozitsiya_1719234427.png

Ръководството и на трите партии сме напълно единни. Всякакво желание и опити за ...

24 юни 2024 | 16:04

Избирателната система в Гърция дава допълнителен бонус на партията победител

Борисов отново предлага избирателна система по гръцки образец

Борисов и Мицотакис.
Борисов отново заговори за промяна на избирателната система у нас по гръцки образец.-Borisov-i-Mitsotakis-Borisov-otnovo-zagovori-za-promyana-na-izbiratelnata-sistema-u-nas-po-gratski-obrazets-_1719237960.jpg

Изборите през 2009 г. са по смесена система и тогава ГЕРБ получава своеобразно ...

24 юни 2024 | 16:16

Чалгарите върнаха Борисов в играта! Край на хленча пред ПП! Край на несбъдната любов с ДБ!

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Това е знак, че владее полжението и има да се случват неща

Диана Дамянова: Борисов сам поведе делегацията при Радев - това е знаково!

Диана Дамянова-Diana-Damyanova--Ochevidno-otivame-na-izbori_1680873482.jpg

Несбъднатият председател на НС и настоящ генерал на ДСБ е силно заинтересован, ...

24 юни 2024 | 20:09

Предпоследният поставя условия и предварително чертае линии как ще се движат мандатите", заяви гневно днес Борисов

ИТН поискали ресурсните министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС

ИТН поискали ресурсни министерства и отлагане на еврозоната, за да подкрепят кабинет на ГЕРБ-СДС -ITN-poiskali-resursni-ministerstva-i-otlagane-na-evrozonata--za-da-podkrepyat-kabinet-na-GERB-SDS-_1719227167.jpg

Раздразнението на Борисов всъщност идва от "алчността" на ИТН, която ...

24 юни 2024 | 13:13