Деси Добрева: Животът е прекрасен

42679 | 16 юни 2013 | 11:42

Девет години след напускането на „Шоуто на Слави“ Деси Добрева вече е майка на едногодишна дъщеря и музикант със собствена кариера, но сиДесислава Добрева е родена на 29 март 1981 г. във Варна. Завършва музикалното училище в родния си град, джаз и поп пеене и педагогика в Музикалната академия „Панчо Владигеров“. Става популярна като вокалистка в „Шоуто на Слави“. През 2004 г. го напуска и заминава за САЩ, за да учи в Музикалния колеж „Бъркли“ в Бостън, Масачузетс. Определена е за поп певица за 2008 г. от Фен тв и един от 12- те финалисти на българския конкурс за Евровизия с песента Strong („Силен“). За известно време е водеща на телевизионния блок „Полет над нощта“ по БНТ. Има един издаден албум.

Девет години след напускането на „Шоуто на Слави“ Деси Добрева вече е майка на едногодишна дъщеря и музикант със собствена кариера, но си остава същото слънчево момиче - амбициозно, позитивно и дружелюбно. Обича това, което прави, и твърди, че има достатъчно енергия, за да захранва работохолизма си и нескончаемия си апетит за нови занимания.


Снимка - Десислава Давидова

Деси, отново си на колела, бързаш да се прибереш във Варна при малката си дъщеря. Така ли протича животът ти - между София и морската столица?
Да, между София и Варна, между Щатите и България, в момента - между работата и грижите за детето ми… Харесва ми да посещавам различни места и да се занимавам с различни неща. Последните две години живея повече във Варна, но се радвам много, че имам възможност да пътувам в страната и навън. Стоенето на едно място ми омръзва, затова непрекъснато правя нещо. Усещам, че имам енергията и амбицията, а също и знанието и опита да се занимавам. В последно време навлязох изцяло в предишния си ритъм на работа и пътувам с удоволствие. Изморяват ме единствено много дългите преходи.

Деси и умора? Създаваш впечатление на неуморим човек… Кое те държи винаги такава борбена?
Такъв ми е характерът. Винаги съм била позитивно настроена. Много рядко се е случвало да се отдам на някой проблем. Тогава успявам някак да погледна отстрани на нещата и да си кажа, че всъщност проблемът изобщо не е чак толкова голям. Винаги има разрешение. Преди 5-6 години започнах да се занимавам с алтернативни методи срещу стрес, умора, за позитивен и здравословен начин на живот - като медитация, йога. Чета много философски книги и се срещам с много енергични, позитивно настроени хора и в последните години наистина чувствам промяна в себе си към добро. По-малко се тревожа, особено за дребни неща. Така запазвам и себе си, и детето си.

Този автотренинг резултат от йога ли е?
Не само. И преди съм си го мислила, затова и започнах да се занимавам с йога. Като по-малка бях някак по-практична, целеустремена. В годините между 20 и 30 натрупвах опит, намерих си мястото. Но на моменти позволявах на някой проблем да влезе в мен. Аз по принцип съм притеснителен човек, макар да не ми личи.
И сега наистина много, много рядко се ядосвам.

Ти си слънчев човек, наистина ли не си имала моменти на обезкуражаване?
Имала съм тежки периоди, но съм продължавала напред. Животът е прекрасен и трябва да се продължи. Времето лекува всичко.

Какво беше детството ти?
Имах прекрасно детство, заобиколена бях с много обич, израснах в чудесно семейство с много хубави принципи, етика и възпитание. Родителите ми не са музиканти, инженери са, и двамата с по две висши образования, но всички вкъщи са много музикални и са се занимавали непрофесионално с музика. Въобще имах късмета да попадна в много хубава среда и в музикалното училище бях сред много добри деца. При нас нямаше такива проблеми като алкохол, наркотици, разюздани партита, порнографии и т.н. Ние бяхме толкова отдадени на изкуството!

Само на родителите ли се доверяваш за отглеждането на Алина?
Тя вече е на година и 9 месеца. Когато не мога да я взема с мен, я оставям на тях и те са страхотна гледачница. Може би един ден ще се установя за по-постоянно в София, заради дъщеря ми.

Как започна всичко при Слави?
Тогава бях в сесия, първа година студентка по джаз и поп пеене в музикалната академия. След като постъпих в шоуто, втората година записах успоредно още една
специалност - музикална педагогика. Но тогава, преди прослушването, ми предстояха изпити за втората специалност и трябваше да завърша първата година. Майка ми се обади, случайно чула, че обявяват конкурс за вокалистки в „Шоуто на Слави“, и каза, че ме е записала, да отида да се явя. В интерес на истината не приех добре тази идея, защото нямах никакво време, много се притеснявах за изпитите и през цялото време учех. Отидох буквално между другото.

Знаеш, че около „певиците на Слави“, както ви наричат хората, винаги са се носели легенди… Наистина ли причината за твоето напускане беше желанието за индивидуална кариера, или имаше и още нещо?
Да, аз им казах още в началото, че искам да уча в чужбина и че бих искала солова кариера, дори си говорехме със Слави да направим по-нататък солови албуми на мен и Александра или на двете заедно. Но моят албум така и не се случи, а аз вече жадувах за солистична кариера. Тригодишният ми договор с шоуто изтичаше през юни 2004-та и реших да не го подновявам. През цялото време, докато работех там, освен че следвах по двете специалности, търсех варианти за учене в чужбина. В началото, когато сестра ми беше в Германия, още преди „Шоуто на Слави“, бях ходила при нея, за да проверя там какви са академиите. Бях си харесала една, щях да подавам документи, но тогава се явих на прослушването при Слави. След това сестра ми се премести в Лондон и аз започнах да проверявам варианти за учене там.

С Александра Раева на парти на тв пре- даването „България търси талант“, 2010 г.

Но завърши колежа „Бъркли“ в Бостън, САЩ?
Един от най-близките ми приятели отиде там. В продължение на две години той ми се обаждаше всяка седмица и ми казваше какво учи в университета и че аз задължително трябва да отида там. Така че той е причината да завърша „Бъркли“ Той ми помогна с документи, с информация за стипендии и с него живяхме една
година. Помогна ми и с езика, да навляза по предметите.

В „Шоуто на Слави“ се открои с твоите прочувствени фолклорни интерпретации. В „Бъркли“ намери ли почитатели на твоя фолклор?
Да, определено. Нашият чист автентичен фолклор им е интересен, но не биха го запели. На масовия американец нашата музика е по-добре да се поднесе по малко по-модерен, по-познат на него начин и когато правя моите обработки, ги модернизирам с джаз, поп и рок елементи.

Как се бореше с живота в САЩ?
Започнах да работя още като се записах да уча. Там във всеки университет се предлага работа за студенти, били те чужденци или местни. Винаги съм работила и учила едновременно, понякога ми е било доста трудно. Дори лятото след първите два семестъра там - а аз там вземах по два семестъра за един - ми трябваха още около 6000 долара, за да си платя следващата такса. Върнах се в България да търся пари и с мисълта, че може и да не успея да продължа. Но за голям мой късмет една дама - Калояна Димитрова от Варна, откликна безрезервно, без да ме познава, свърза ме с няколко фирми и ми събраха сумата. След това в „Бъркли“ кандидатствах за цяла стипендия и я получих. Завърших с пълно отличие и с пълна стипендия.

А какво работеше в началото, за да се издържаш?
Имах зелена карта и нямах проблеми с работата. В началото продавах бижута на един базар, много характерен за Бостън, всички чужденци го посещават. След това по-сериозната ми работа беше в Ню Йорк, където отидох след завършването на „Бъркли“. Там работих с недвижими имоти в Манхатън. Тази работа пък много ми помогна да усвоя американския начин на живот. Езиковата бариера абсолютно отпадна за мен, говорех преспокойно с всякакви клиенти, защото някои от тях имат много силен и трудно разбираем акцент. Когато отидох в Ню Йорк, знаех само две спирки на метрото. Когато започнах да работя с недвижими имоти, научих Манхатън наизуст, знам всяка сграда къде е, кой я е строил, колко струва, какви са наемите и т.н. Запознах се и с много хубави хора, някои се свързваха с мен заради впечатляващата ми биография на музикант и имахме общи интереси и теми за разговор.

Защо се върна?
Общо живях там 3 години и половина. Върнах се, първо, за да запиша един албум, който излезе в края на 2008 г., но много ме гонеше носталгията и останах.

На 6 юни ти представи клипа си I Believe In You And Me. Какъв ще бъде вторият ти албум, който подготвяш сега?
Изцяло български, обработки на народни песни. А сингъла на английски евентуално ще прибавим като бонус. Освен това в рамките на около месец се очаква да излезе съвместният албум, който записахме с представителния гвардейски духов оркестър и с БНР. Това са пиеси за духов оркестър, обработки на диригента капитан Ради Радев, няколко фолклорни песни и няколко популярни, като „Нашата мила страна“ на Ани Павлова. Получи се страхотно! Целият албум звучи много бодро, оптимистично, а самите обработки са доста различни от всичко, правено досега.

В какви отношения си с попфолка?
Не го приемам, тъй като там се правят предимно кавъри, използват се нецензурни текстове, подтикващи към наркотици, пушене, алкохол, разврат, порнография, силикон и т.н., което според мен изобщо не е най-важното в живота. Аз не одобрявам този начин на живот. Имам алергия към цигарите, стоя надалече от цигарения дим и много рядко ходя по заведения. Радвам се, че приеха този закон за забрана на пушенето, защото сега, като ходя да пея, ми е по-добре. Два пъти съм ходила в „Пирогов“ заради такива участия на задимено място. Колкото до силикона, не бих си сложила. Човек трябва да се уважава и да харесва себе си такъв, какъвто е.

Като водеща в „Полет над нощта“, 2010 г.

Снимка - Янко Димитров

 На последните парламентарни избори ти беше водач на листа от партията „Нова алтернатива“ във Варна, а през 2009-а се кандидатира за евродепутат. Кой те запали за политиката?
 Когато искаме да променим нещо, трябва да дадем всичко от себе си. Само с оплакване и плюене не става. Хората във Варна ме познават като обществено ангажиран човек, присъединявам се към много благотворителни каузи, без да съм поискала един лев за каквото и да е. Искам да има бъдеще за мен и за моето дете тук в България. Смятам, че политиката е едно от позволените и възможните средства, чрез които човек да промени манталитета на хората и средата, в която живее.

А защо избра точно „Нова алтернатива“ на бившия военен министър Николай Цонев?
Харесаха ми платформата, идеите, начинът, по който тези хора разговарят с мен. Членовете на тази партия са същите като мен - млади, инициативни, енергични, представители на дребния и на средния бизнес, имат виждане за развитие на страната.

На следващите избори би ли се включила отново?
Да, защо не? Това, че не влязохме в парламента, не ме обезкуражи, напротив, човек трябва да се запаси с повече енергия, да направи анализ на грешките си и да се бори. Не се отказвам лесно, човек трябва да е борбен. Искам да се боря за една по-добре уредена страна за мен и детето ми.

Поработи и като водеща в „Полет над нощта“, как се чувстваше там?
Бях 4 месеца през 2005-а, преди да замина за Щатите, а след завръщането ми през 2010-а работих една година. Чудесно се разбирахме с Хачо Бояджиев и много
съжалявам, че БНТ не подновиха предаването. Ние написахме искане с екипа, но отказаха.

Лятото, когато цялата страна се стреми към морето, ти къде би отишла на почивка?
Лятото ще работя усилено върху албума и върху още един проект, който все още пазя в тайна. Като морски човек нямам навика и манталитета да ходя на почивка, но това лято твърдо сме решили, може би за пръв път, да отидем с приятели някъде извън Варна, разбира се, а може и извън България.

Любимите ти занимания, за които не знаем?
Още от малка много обичам да подреждам. Започвам да се вманиачавам до най-дребни детайли. Например подреждам гардероба си по цветове. Занимавам се два часа, след това ми втръсва и връщам всичко обратно.

В тази нескончаема криза оптимистка ли си за България?
Определено. Нещата няма да се получат бързо, но ще станат с желание и много труд от младите енергични хора, които имат желание да променят нещата около себе си.

С Любо Киров - любим дует

(в. Преса, печатно издание, брой 161 (512) от 16 юни 2013)


 


От категорията

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!-Prof--Stoyan-Denchev--Mariya-Gabriel---kandidat-premier--Dobro-popadenie-_1683642192.jpg

Важното е, някой от управляващата сглобка да не припознае тази глупост и вкупом ...

10 дек. 2023 | 19:26

Кеворк Кеворкян: Приковани на кръста

Кеворк Кеворкян-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Денков дори не се сети да извади срещу виелиците бронетранспортьорите, които ...

9 дек. 2023 | 16:24

Валерия Велева: Безпросветност, Безродност и Безсъщност

Коледно настроение на площад "Св. Александър Невски"-Koledno-nastroenie-na-ploshtad--Sv--Aleksandar-Nevski-_1702135368.jpg

Впрочем цяла София е потънала в угнетяваща сивота - мръсни улици, няма светеща ...

9 дек. 2023 | 17:21

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове
(Видео)

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове-Udi-Alan-pred-balgarska-mediya--Zhivotat-e-izpalnen-sas-sluchayni-shansove_1702222368.png

Смелият гений на седмото изкуство Уди Алън представи във Венеция 50-ия си филм ...

10 дек. 2023 | 17:30

Най-важното

Ще спазваме европейските правила. Да има допълнителни правила за България и Румъния е неприемливо, каза той

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген, това e неприемливо!
(Видео)

Николай Денков: Никога не сме обсъждали мигранти срещу Шенген-Nikolay-Denkov--Nikoga-ne-sme-obsazhdali-migranti-sreshtu-Shengen_1702226131.jpg

По отношение на продажбата на "Лукойл" Денков заяви, че е възможно да ...

10 дек. 2023 | 18:35

С промените в Конституцията този срамен епизод приключва, заяви председател на ПГ на ДПС

Пеевски остро: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, да прочете отново правомощията си

Пеевски: Радев се опитва да обърка посоката на държавата, добре е отново да прочете правомощията си-Peevski--Radev-se-opitva-da-obarka-posokata-na-darzhavata--dobre-e-otnovo-da-prochete-pravomoshtiyata-si_1702217068.jpg

Нещата, всъщност, са прости - на Президента не му харесва, че България повече ...

10 дек. 2023 | 15:16

Той каза, че няма как да участва със свои предложения

Радев: Не е нормално парламент с рекордно ниско представителство да посяга на Конституцията
(Видео)

Радев: Не е нормално НС с критично ниско гражданско представителство да посяга на Конституцията-Radev--Ne-e-normalno-NS-s-kritichno-nisko-grazhdansko-predstavitelstvo-da-posyaga-na-Konstitutsiyata_1702205070.jpg

Относно възможността за налагане на вето на Бюджет 2024, Радев заяви, че има ...

10 дек. 2023 | 12:24

Президентът не работи за българския национален интерес, смята той

Василев отговори на Радев: В Конституцията не е записано колко трябва да е доверието в депутатите

Василев отговори на Радев: В Конституцията е записано е колко трябва да е доверието в депутатите-Vasilev-otgovori-na-Radev--V-Konstitutsiyata-e-zapisano-e-kolko-tryabva-da-e-doverieto-v-deputatite_1702228042.png

По думите му изказването му срещу министъра на здравеопазването дойде след ...

10 дек. 2023 | 19:05

Министърът на вътрешните работи на Австрия Герхард Карнер е готов да разхлаби ветото под условие

Виена ни пуска в Шенген по въздуха, ако приемаме сирийци и афганистанци. Радев: Това е неприемливо!

Виена ни пуска в Шенген по въздуха срещу приемане на търсещи убежище сирийци и афганистанци-Viena-ni-puska-v-Shengen-po-vazduha-sreshtu-priemane-na-tarseshti-ubezhishte-siriytsi-i-afganistantsi_1702207535.jpg

В понеделник министър Герхард Карнер ще пътува до Словения, за да обсъди на ...

10 дек. 2023 | 13:21

Д-р Димитров отрече да има декапитализация на дружеството

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време
(Видео)

Шефът на "Пирогов": Финансовата загуба на болницата не е по мое време-Shefat-na--Pirogov--Finansovata-zaguba-na-bolnitsata-ne-e-po-moe-vreme_1702224377.jpg

Аз работя в "Пирогов" при 5 правителства. С всяко едно правителство ...

10 дек. 2023 | 18:05

Сглобката скърца на оперативно ниво, но големите цели ни държат заедно

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни

Лидерът на СДС Румен Христов: Има нужда от смяна на министри, някои са напълно анонимни-Dnes-SDS-stava-na-34-godini--Tolkova--na-kolkoto-e-demokratsiyata-u-nas--kazva-Rumen-Hristov_1701936764.jpg

Ако всяка година трябва да плащаме по дълга 2,5 милиарда евро или 5 милиарда ...

10 дек. 2023 | 16:48

Съдбата като комбинация от случайност, чист късмет и безспирен извор на мечти през погледа на легендарния режисьор

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове
(Видео)

Уди Алън пред българска медия: Животът е изпълнен със случайни шансове-Udi-Alan-pred-balgarska-mediya--Zhivotat-e-izpalnen-sas-sluchayni-shansove_1702222368.png

Смелият гений на седмото изкуство Уди Алън представи във Венеция 50-ия си филм ...

10 дек. 2023 | 17:30

Та ние не сме аборигени, за да получаваме такова унизително подаяние.

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!

Проф. Стоян Денчев: Австрия стреля с “въздушна” пушка по българското самочувствие! Що за простотия!-Prof--Stoyan-Denchev--Mariya-Gabriel---kandidat-premier--Dobro-popadenie-_1683642192.jpg

Важното е, някой от управляващата сглобка да не припознае тази глупост и вкупом ...

10 дек. 2023 | 19:26