Проф. Любен Корнезов

Идва ми да крещя от гняв и омерзение

89970 | 26 юни 2013 | 13:03

Интервю на Мариела Балева с проф. Любен Корнезов за прошката, изгубените надежди и ще има ли разцепление в БСП


 

   
Проф. Любен Корнезов е роден през 1947 г. в Ямбол. Бил е депутат във ВНС (1990-1991), депутат в 38-ото НС, зам.-председател на 39-ото и 40-ото НС. Бил е конституционен съдия, зам.-министър на правосъдиеито. Доктор по право, автор на десетки книги и монографии, на стотици статии. Член на НС на БСП. След прекратяване на мандата на 41-вото НС проф. Корнезов заяви, че се оттегля от политиката.
 
   

 

- Проф. Корнезов, повече от 10 дни държавата ври и кипи, а пред сградата на вашата партия се готвят да издигат Стена на срама. Дотам ли стигна БСП?
- Срамувам се. Омерзен съм. След назначаването на Делян Пеевски ми идва да крещя от гняв и безсилие. И през ум не ми е минавало, че сами ще си лепнем петното на позора. През своята 120-годишна история моята партия е допускала грешки, но не се е опозорявала по такъв нелеп начин. Не искам да се стига до тази стена, защото ще доубие партията ни. В морално, в организационно, във всяко едно отношение. Но подобни грешки закриват идеите, зад които стои БСП. Дано да няма стена, както и да се нарича - на срама или на плача.

- На Стената на плача в Йерусалим хората поставят листчета, в които пишат своите желания и надежди. Вие какво бихте написали?
- Стената на плача в Йерусалим е място, където от цял свят поклонници, вярващи и невярващи изплакват и своята мъка, и своите надежди. Търсят покаяние и пречистване, слагайки тези листчета. Питате ме какво бих написал? Бог да пази България! След като ние не можем да я пазим, дано Бог да я опази.

- От няколко дни политици публично се покайват, искат прошка, чуват се толкова много извинения. Защо политиците не можаха да разберат, че трябва да работят за народа, а не за себе си?
- Как ще върнем доверието към властта на тези хора, когато не можеш да ги погледнеш в очите? Почти невъзможно. Само с покаяние и посипване на главата с пепел не става. Покаянието е в свещената книга. Не може чрез външни прояви да искаш да измиеш ръцете си като Пилат Понтийски. Покаянието е някъде дълбоко в себе си да преосмислиш и грешките, дори и надеждите си, да се пречистиш вътрешно, негласно. Не бягам от собствената си отговорност и много ми тежи това. Но нашите политици първо не са държавници. Уж покайвайки се, така са се вкопчили на стола на властта... Покаянието в политиката е да поемаш отговорност и когато си сгрешил, да се оттеглиш. Няма друг изход. Дори да не си толкова виновен, дори да не си извършил престъпление, да не си откраднал, щом обществото вече не те възприема, нямаш друг изход. За да запазиш част от достойнството си, е по-добре да го направиш.

- Последните действия на ръководството на БСП станаха причина левите хора в страната отново да бъдат наричани „червени боклуци“ - възглас на площадите от 90-те години. Не ви ли обижда това?
- Ще ви кажа нещо, което надали ще повярвате, но в онези бурни времена от 1990-1991, че и 1997 г., съм ходил на всички митинги не само на БСП, но и на СДС. Исках да усетя атмосферата, хората. Е, не бях отпред, а отзад. Позната физиономия съм и хората идваха при мен, държаха се много дружелюбно. И тогава викаха „червени боклуци“, но не спрямо едно или друго лице, а спрямо една политика. Днес вече 10 дни чувам същите викове. И се чувствам засегнат много повече сега, отколкото преди.

- Срещу кого персонално са тогава възгласите „червени боклуци“?
- Тези викове днес са за ръководството на БСП. Но в моята партия има толкова прекрасни и честни хора. Бих казал, че сред тях има направо светци, казвам го в най-добрия смисъл на думата. Когато ме срещнат, виждам сълзите в очите им.

- Кои ще бъдат прави - тези, които прогнозират края на БСП, или тези, които прогнозират нейното разцепление?
- БСП няма да се разцепи. Да, има вътрешни търкания, има различни мнения. При едни бъдещи избори вероятно ще претърпи поражение, ще получи чувствително по-малко гласове, отколкото на последните избори. Партийни членове и симпатизанти казват вече: щом е тъй, ние няма да гласуваме. На какво да се разцепи партията? Каква е разликата между социалисти и социалдемократи, никой не може да ми обясни. Разцепление няма да има, но този удар ще се отрази чувствително на партията, вкл. на самочувствието на партийните членове. Особено ако правителството на Пламен Орешарски падне или завърши неуспешно своя кратък или по-дълъг мандат.

- Защо Станишев така се е вкопчил в партийната власт?
- Никога не съм бил във вътрешнопартийните интриги и боричкания. Времето ще покаже кой е прав и кой крив. Но докато покаже времето, животът си минава, ние увяхваме - и физически, и идеологически, и организационно.

- Вече не сте в сградата, в която са минали последните 20 години от живота ви, мислите ли за пленарната зала, гледате ли директните предавания от заседанията на Народното събрание?
- Да си призная, тъжно ми е. Толкова години от живота ми - хубаво или лошо, с грешки, с надежди - са минали в тази малка, но свята сграда. Може би най-святата сграда в София - българският парламент. Защото цялата наша най-нова история е минала през нея. Този парламент е 42-рият! Хиляди са били депутати - някои убивани, други застрелвани, трети са гонени. Съдба човешка, съдба българска! Аз сам се оттеглих. Почувствах, че вече трябва да дадам път на по-младите. Човек трябва да се оттегли с достойнство, а не с викове. Но още не мога да се отърся. Следя абсолютно всичко какво става в парламента. Даже и дневния ред. И все си казвам периодично: „Абе, Любене, отърси се от тези неща. Стига толкова!“

- Парламентарните игри на влез-излез и игрите с кворума дразнят ли ви? От тях излиза, че избраниците, вместо да служат на народа, служат на партийни интереси.
- Да си народен представител е отговорност, работа. Доколко можеш да се отдадеш. И трябва много знание. А не да седнеш там, на банката, да натискаш от време на време копчето, което са ти казали, без да разбираш за какво става дума, и тъщата да те види по телевизията. Парламентът не е театър.

- На Орлов мост протестиращите са поставили пощенска кутия, в която вкарват предложенията си за промени в Изборния кодекс. Ще бъде ли чут гласът на гражданите? Трябва ли да има изцяло нов кодекс?
- Избирателният кодекс изисква време. Особено ако е нов. Това иска месеци. Не е в силите на никого да го направи за седмица, две или три, абсурдно е. Събирането на предложения от протестиращите е умно. И ги поздравявам. Може да не възприемам всичките техни мнения, но трябва да се уважават, защото са мнения на хората. Нека да се обобщят. Да не си мислим, че сме по-умни. Аз съм юрист и съм написал много закони, но винаги може да чуеш и друго мнение. Да ти подскаже нещо.

- Появи се и харта за възстановяване върховенството на закона, под която подпис са сложили 60 уважавани българи, видяхте ли я?
- Зад тази харта знам, че стоят хора с изключителен авторитет. Това е много важен, нов етап от развитието на протестите. Познавам повечето от подписалите я - те са изключителни хора, класа. И задължително парламентът трябва да чуе техния глас и да ги анализира. Защото тези 60 души струват повече от парламента. Като качество имам предвид, като знание, като възможност. И трябва да бъдат привлечени в работата на парламентарната комисия при изработването на кодекса.

- Между обикновените хора и политиците е издълбана огромна пропаст, може ли да се върне поне малко доверието между тях?
- Винаги има начин, но това става с дела, а не с думи. В днешната политика думите изгубиха своето значение. Спешни, но разумни действия в областта на социалната политика и насърчаване на честния бизнес. Хората трябва реално да почувстват, че държавата работи за техните интереси. Но затова са необходими държавници, а не политикани. Държавници от ранга на Петко Каравелов, Стефан Стамболов, Константин Стоилов, Александър Стамболийски, Георги Димитров. За съжаление днес не виждам такива сред мотаещите се по коридорите на властта. Само за седмица успяхме да омаскарим и един безспорен авторитет като Пламен Орешарски. Но и на него да му е за обеца. Защото едно е да си бил министър, друго е министър-председател в трудни за държавата времена. Пламен Орешарски трябва да се еманципира от партиите, за да оцелее.

- ГЕРБ внесе случая „Пеевски“ пред КС. Какъв според вас ще бъде резултатът?
- От конституционна гледна точка случаят е сложен, като има аргументи и в едната, и в другата насока. Но държава не се управлява с решаване на казуси. Според мен г-н Пеевски трябва доброволно да се оттегли като депутат, като освободи от сянката си БСП и ДПС. А с това и донякъде недоволството на хората.

- Анализатори вече бият тревога, че сме пред институционална криза. Така ли е?
- Кризата е политическа, икономическа и морална - всеобща. Партиите загубиха доверието на хората, вкл. и на немалка част от своите членове и симпатизанти. Азбучна истина е, че без многопартийност няма демокрация - тогава накъде вървим? Площадът не може да управлява, колкото и симпатични и образовани хора да са протестиращите. Необходими са функциониращи, а не воюващи помежду си държавни институции, чрез които хората по площадите да реализират правата си.

- Как ще коментирате поведението на президента Росен Плевнелиев?
- Президентът публично сне доверието си към правителството. Безпрецедентен случай в нашата история. Държавният глава трябва да олицетворява единството на нацията, да бъде балансьор между отделните власти, а не да ги разединява.

- Дъното е стигнато - ще можем ли да се оттласнем от него?
- Моралната криза стига дотам, че чиновници от МОН да изхвърлят от учебниците стиховете на Ботев, Вазов, Вапцаров. Много от младите вече не чувстват България като своя родина и търсят щастието си извън нея. Тези яки, дебеловрати момчета с черни фланелки ли ще бъдат лицето на нашата младеж? Политическите лидери трябва да позатиснат своето его и нарцисизъм. Поне веднъж да се проявят като държавници и да седнат на една маса, за да уточнят кои са спешните мерки. След това може да се отива към нови избори.

(в. Преса, печатно издание, брой 171 (522) от 26 юни 2013)


 


От категорията

Украински политолог: Безсмислено е да продължаваме военните действия,"победоносен край" е невъзможен

Украинският политолог Вадим Карасьов: Безсмислено е да продължаваме военните действия,"победоносен край" е невъзможен-Ukrainskiyat-politolog-Vadim-Karasyov--Bezsmisleno-e-da-prodalzhavame-voennite-deystviya-pobedonosen-kray--e-nevazmozhen_1709536769.jpg

Управляващите и украинското общество са в капана на дилема, избирайки между ...

4 март 2024 | 09:17

Психолог: Борисов е с дълга стратегия, Петков е слаб играч, Хр. Иванов бавно и методично са разорява

Политиката прилича на покер игра, казва Росен Йорданов-1613124507.jpg

По думите му, на Бойко Борисов в момента не му е удобно да поема ангажимента с ...

3 март 2024 | 20:56

Милен Керемедчиев: Няма бъдеще за Газа, което да е мирно или отрегулирано

Милен Керемедчиев: Няма бъдеще за Газа, което да е мирно или отрегулирано-1615973697.jpg

При примирие и двете страни ще се прегрупират, подчертава бившият зам.-министър ...

4 март 2024 | 13:11

Daily Express: Смъртоносните ракети на Путин "Сатана-II" са готови за бойно дежурство

-1650530400.png

Със зашеметяващата дължина от 35 метра, ракетата Satan-II тежи 220 тона и има ...

4 март 2024 | 09:23

Най-важното

Утре на 5 март ГЕРБ представят проект на коалиционно споразумение, изработен по европейските стандарти

Решаваща седмица: Денков подава оставка, ГЕРБ предлагат на ПП-ДБ коалиционно споразумение

Решаваща седмица: Денков подава оставка, ГЕРБ предлага коалиционно споразумение-Reshavashta-sedmitsa--Denkov-podava-ostavka--GERB-predlaga-koalitsionno-sporazumenie_1709534004.jpg

При завъртането на парламентарната рулетка ГЕРБ ще вземат първия мандат и ще ...

4 март 2024 | 08:17

Отворихме нова страница в двустранните връзки, отбеляза президентът на Азербайджан (ОБНОВЕНА)

Желязков пред Алиев: Азербайджан е ключов партньор на България за енергийна диверсификация

Росен Желязков пред президента Илхам Алиев: Азербайджан е ключов партньор за България-Rosen-Zhelyazkov-pred-prezidenta-Ilham-Aliev--Azerbaydzhan-e-klyuchov-partnyor-za-Balgariya_1709536439.png

Председателят на парламента и водената от него делегация положиха венец пред ...

4 март 2024 | 10:53

Средствата ще бъдат насочени за подобряване на охраната

ЕК предоставя 85 млн. евро на България и Румъния за управление на границите

ЕК предоставя 85 млн. евро на България и Румъния за управление на границите-1536825689.jpg

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен написа в "Екс" по този ...

4 март 2024 | 13:18

Скоро ще намерим решение на въпроса за разширяването на Шенген, подчертава президентът на Австрия

Байдън и Си сред президентите, поздравили българския народ за Националния празник Трети март

Байдън и Си сред президентите, поздравили българския народ за Националния празник Трети март-Pravitelstvoto--Nyama-instruktsiya-za--tih-boykot--na-Natsionalniya-praznik-Treti-mart_1708951827.jpg

Историческите крачки на България, включително напредъка в енергийната ...

4 март 2024 | 09:23

В учебниците за 2 и 3 клас липсва 3 март като български национален празник, коментира юристът

Атанас Семов: Масовият българин все по-силно вее байрака на нетърпимост към отмяна на миналото

Атанас Семов: Съдебната система може да се изчисти, ако се пощади от политическа намеса-1610696084.jpg

Политическият живот даваше повече кураж на онези, които могат в тайно ...

4 март 2024 | 08:32

България е на последно място по дигитални умения, изтъква бившият социален министър

Зорница Русинова: Работещите бедни са основно в сектора на администрацията и услугите

Зорница Русинова: Работещите бедни са основно в сектора на администрацията и услугите-Zornitsa-Rusinova--Raboteshtite-bedni-sa-osnovno-v-sektora-na-administratsiyata-i-uslugite_1709535601.png

Осемнадесет пъти е по-висок рискът за човек да влезе в капана на ...

4 март 2024 | 08:59

Въпреки това шансовете ѝ се смятат за илюзорни, твърдят анализатори

Ники Хейли отбеляза първа победа срещу Тръмп на първичните избори на републиканците

-Izborite-v-Yuzhna-Karolina-mozhe-da-sa-reshavashti-za-bitkata-Heyli---Tramp-za-nominatsiyata-na-Republikanskata-partiya_1706276249.jpg

Тя спечели надпреварата във Вашингтон, окръг Колумбия, с 62,86% от гласовете ...

4 март 2024 | 08:15

Украински войници разказват за отчаяните опити да бъде задържан градът

"Вашингтон пост": Загубата на Авдеевка е съкрушително поражение за Украйна

-Avdeevka_1709532719.jpg

Майор, 21 г., войник от 3-та щурмова бригада на Украйна, който се е сражавал ...

4 март 2024 | 08:11

Кадрите са заснети край връх Шипка и около Паметника на свободата там и озвучени със стиховете на гения Иван Вазов

Опълченците на Шипка оживяват във филм на арх. Пламен Мирянов
(Видео)

Опълченците на Шипка оживяват във филм на арх. Пламен Мирянов-Opalchentsite-na-Shipka-ozhivyavat-vav-film-na-arh--Plamen-Miryanov_1709451118.jpg

Това е пореден патриотичен проект на архитект Мирянов, посветен на България и ...

3 март 2024 | 09:30