Фокус-мокус и токът ще поевтинее до 5%

14506 | 26 юни 2013 | 13:45

Трите оскъпяващи добавки ще изчезнат от фактурите, но ще се скрият в цената на енергиятаВ цялата суматоха тези дни предстои токът да поевтинее с 5% най-много. Но народът от протестите не се вълнува от това. Ако можеше да си говори пряко с властта, навярно би казал: „За тока обяснявайте на ланската ми шапка.“ Сега моментът е нов. Лош момент на лошо място. Сметките за ток и парно бяха огнището на зимните шествия. Новите 5% поевтиняване след мартенското означават икономия от 2 лв. при досегашна сметка за ток от 40 лв. или 5 лв. на 100 лв., ако в дома има як фризер и климатици.

Още първите министерски изявления тази пролет, че в България има криза на свръхпроизводство на електроенергия, породиха у студентите в икономическите специалности лошо предчувствие. Погледнато по учебник, кризите на свръхпроизводство обикновено завършват с дефицит. Защото цените падат, парите не стигат за възпроизводство на мощностите и на работната сила и част от фабриките отпадат от пазара, докато клиентите усетят недостига от съответната стока. В случая с тока това означава режим, „дискотека“, далавери, престъпна управленска некадърност, лошо наследство и - забравете!

В потвърждение на лошите предчувствия на студентите икономическият министър Драгомир Стойнев обяви миналата седмица, че има голяма вероятност от режим на тока, ако властите не вземат спешни мерки. Дали тези думи са рекет, или не са - политолозите да му мислят. За крайния потребител въпросът е, след като нещата са докарани до ръба на пропастта, ще бъде ли направена крачка напред, или ще започне поправяне на грешките. Засега не е ясно. Властите стоят с единия крак във въздуха.

Крачката, която е замислена, се нарича нов модел за ценообразуване на електроенергията. Другото й име е сметка без кръчмар, тъй като при представянето на модела на 18 юни в Държавната комисия за енергийно и водно регулиране нейните членове признаха, че още не са анализирали числа. А ако каруцата е сложена пред коня, вероятността да паднат в пропастта се увеличава.

Новият ценови модел трябва да изпълни две взаимноизключващи се задачи. От една страна, трябва да запълни дупката от 1,5 млрд. лв. дефицит в системата,

за да не се стигне до режим

От друга страна, трябва да осигури икономии, достатъчни за петпроцентно намаление на цените на тока за бита и малките фирми. Според изчисления на бранша стойността на тази мярка е поне 150 млн. лв. Простата аритметика показва, че за да се изпълнят и двете задачи едновременно, електроенергетиката трябва да икономиса около 1,650 млрд. лв., или 27,5% от общо 6 млрд. лв., които трябва да минат през сметките ни в следващата една година до 30 юни 2014 г. Ако не успее, ще трябва по някое време да ги вкара в цените.
Новият модел предвижда сегашните три добавки върху стойността на енергията да отпаднат от фактурите ни. Нагледно те представляват общо 1,831 ст., или 12% от средната цена на тока за бита - 15,66 ст./киловатчас. Но трите добавки няма да се изпарят от сметките ни, а ще влязат в цената за енергията.

Скриването им в общия кюп може да има психологически ефект -

хората да не псуват управниците

одобрили бремето на дългосрочните договори за скъп зелен ток, скъпо парно и скъпи инвестиции в двата американски теца в комплекса „Марица-изток“. От гледна точка на прозрачността замаскирането на добавките не е похвално и Брюксел едва ли ще ни се зарадва за него.

Властите предприемат тази стъпка, за да насочат целево едни предполагаеми 300 млн. лв. от бюджета за облекчаване бремето на скъпата зелена енергия върху гърба на крайните потребители. Това е сумата, която България очаква да получи от продажбата на емисии въглероден диоксид на международните пазари за период от 19 месеца до края на юни догодина. До момента за седем месеца в Министерството на финансите от този източник са натрупани около 90 млн. лв. Но дори да се натрупат 300 млн. лв., сметката само с тях пак не излиза. Защото по данни на ДКЕВР общо за зелена енергия и за субсидиране на парното в следващия едногодишен ценови период до 30 юни 2014 г. българският потребител трябва да плати 1,2 млрд. лв. при покривани с досегашните цени 563 млн. лв. Разликата е 637 млн. лв.

Очакваните 300 млн. лв. от емисии ще потушат едва половината от дефицита. Значи се разчита на някакъв таен ключ от мазето. За съществуването му намекна и министър Драгомир Стойнев, като каза, че „някого ще го заболи“ от предвидените мерки. И също, когато предупреди депутатите, че ще бъдат подложени на огромен натиск да не гласуват окончателно приетите засега само на първо четене промени в Закона за енергетиката и в Закона за енергията от възобновяеми източници.

Част от промените ще позволят на диспечерите на Електроенергийния системен оператор да спират производството на ток от някои централи, когато те заплашват балансирането на системата. Така незримо се изчертава мишена върху гърдите на слънчевите и вятърните електроцентрали основно, тъй като тяхното производство се балансира най-трудно. Това е епохална промяна спрямо сегашния законов постулат, че цялото количество електроенергия, произведено от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и от когенерацията на електроенергия и топлоенергия, подлежи на задължително изкупуване на високи цени. Освен това по думите на председателя на енергийната комисия на парламента Рамадан Аталай ДКЕВР също ще има право да ограничава скъпи производства, за да защити интересите на крайните потребители.

При това положение пред очите на собствениците на ВЕИ светва надписът

„Време е да се паникьосаш!“

Не само защото може да им отрежат големите печалби. Нито дори от страх за плащането на банковите заеми, които според различни оценки са между два и три млрд. лв. Възниква огромен риск от субективизъм, тоест за корупция и далавера. След като спирането на слънчеви паркове ще може да става по преценка на диспечери и чиновници, възможно ли е централите, свързани с опозиционни политици, да се превърнат в заплаха за балансирането на системата и да им се дръпне шалтерът? Докато онези, които са в невидимата паяжина на управляващите за момента, да работят без проблеми. И сегашните закони, и поправките изискват справедливо и недискриминационно разпределяне на тежестите. Но проверяващите ще са пак същите, а редовият гражданин не е нито диспечер, нито е в ДКЕВР.

Новият модел за ценообразуване ще намали с повече от 50%, или с 18,31 лв. на мегаватчас таксите, заплащани от износителите на електроенергия. Това е полезно, за да може електроцентралите, а и миньорите да работят. Не са толкова много стоките, които произвеждаме и изнасяме, за да се лишим от някоя от тях. През най-добрата година - 2011, България е доставила в региона близо 10 млрд. квтч електроенергия. За първите пет месеца на т. г. - едва 1,5 млрд. квтч. Ако износът се отпуши, общото количество за годината може да достигне 6 млрд. квтч.
Проблемът е за потребителите в страната. Ако общата финансова тежест за тях не се намали, преразпределението може да облекчи едни, но ще натовари други. Затова от икономическото министерство обявиха, че са започнали преговори както по дългосрочните договори с двата американски теца, така и със собственици на ВЕИ, за намиране на приемливи отстъпки, така че общото ценово бреме малко да олекне.

Най-трудни ще са преговорите с топлофикациите. Ако ги започнат, властите може и да усетят нещо от онова, което абонатите наричат рекет. Истината е, че цените на парното и топлата вода в момента са такива, а не с близо 30% по-високи, само благодарение на субсидиите, които потребителите на електроенергия плащат в цените на тока. Според някои оценки става дума за сума около 310 млн. лв. Други приблизително 100 млн. лв. отиват за премии върху цената на електроенергията от заводски ТЕЦ. Тази сума ще бъде силно орязана с промяна в Закона за енергетиката, според която премии ще има само за тока, който остава, след като са задоволени собствените нужди на теца, както и тези на клиентите на топлоенергията.

Пет браншови организации в енергетиката предупредиха, че новият ценови модел ще ни отдалечи от свободния пазар на електроенергия, ще задълбочи проблемите на страната в прилагането на Третия енергиен либерализационен пакет в ЕС и като цяло няма да проработи. Това заявиха в „Отворено писмо“ Националният комитет на България в Световния енергиен съвет, Институтът за енергиен мениджмънт, Българската браншова камара на енергетиците, Българският енергиен форум и Асоциацията на топлофикационните дружеста в България. Дано да се лъжат. Ама надали.

(в. Преса, печатно издание, брой 171 (522) от 26 юни 2013)


 


ГЕРБ
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Симеон Николов: Ахилесовата пета на плановете за разполагане сили на страни от НАТО в Украйна

Симеон Николов: Ахилесовата пета на плановете за разполагане сили на страни от НАТО в Украйна-1472586819.jpg

Все по-честото споменаване на страните от източния фланг в дискусиите за ...

20 май 2024 | 12:40

Д-р Антон Панчев: Повече от крайно време е да променим своята политика към Албания

Д-р Антон Панчев: Трябва да отправим ултиматум за скъсване на дипломатическите отношения с Албания-1659604554.png

Защо да отправим ултиматум за скъсване на дипломатическите отношения с ...

20 май 2024 | 12:53

Кольо Колев: Мачът не е свирен, 600 000 избиратели търсят за кого да гласуват

Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в 50-ото НС-1550768774.jpg

Три политически формации са близо до 4%-овата бариера и в следващите дни до ...

20 май 2024 | 17:10

Антон Гицов: Битката при Батулия

-Anton-Gitsov_1670931190.jpg

Жандармеристите, участвали в убийството на Томпсън и другите партизани , са ...

20 май 2024 | 15:06

Най-важното

Чува се и телефонен разговор между Кирил Петков и Пламен Бобоков – олигархът-спонсор на „Промяната“

Скандален запис на ПП! Асен Василев: Скрит кеш имаме!

Скандален запис на ПП! Асен Василев: Скрит кеш имаме!-Skandalen-zapis-na-PP--Asen-Vasilev--Skrit-kesh-imame-_1716219748.jpg

В скаднален разговор по време на кампанията за последните парламентарни избори ...

20 май 2024 | 18:36

Участници в срещата бяха ръководствата на АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ

ДПС представи своите приоритети пред работодателските организации

Снимка: ДПС-Snimka--DPS_1716216987.jpg

Като топ приоритет двете страни поставиха влизането на България в Еврозоната и ...

20 май 2024 | 17:56

Министър-председателят акцентира върху широкото обществено недоволство по темата

Премиерът Главчев възложи на ДАНС проверка по казуса с лифтовете на Витоша

Премиерът Главчев възложи на ДАНС проверка по казуса с лифтовете на Витоша-Premierat-Glavchev-vazlozhi-na-DANS-proverka-po-kazusa-s-liftovete-na-Vitosha_1716209587.png

Със спирането на последния функциониращ кабинков лифт възникват въпроси по ...

20 май 2024 | 15:51

Безсмислено заседание - още миналата седмица Надзорния съвет на НОИ вече подкрепи това увеличение

Социалната комисия отказа да гласува пак увеличение на пенсиите с 11% - НОИ вече взе това решение

Социалната комисия отказа да гласува отново увеличението на пенсиите с 11%-Sotsialnata-komisiya-otkaza-da-glasuva-otnovo-uvelichenieto-na-pensiite-s-11-_1716207938.jpg

Надзорния съвет на НОИ вече подкрепи това увеличение. Поради това от НОИ ...

20 май 2024 | 15:21

По-голямата част ще бъде насочена към администрацията на висшите училища

Правителството спази обещанието си, превеждат на университетите близо 80 милиона лева

Правителството спази обещанието си, превеждат на университетите близо 80 милиона лева-Pravitelstvoto-spazi-obeshtanieto-si--prevezhdat-na-universitetite-blizo-80-miliona-leva_1716186834.jpg

Още в петък полагащите се 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на ...

20 май 2024 | 09:33

Името му беше замесено с убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса

Апелативният прокурор на София Радослав Димов е подал оставка

Апелативният прокурор на София Радослав Димов е подал оставка-Apelativniyat-prokuror-na-Sofiya-Radoslav-Dimov-e-podal-ostavka_1716204537.jpg

По неофициална информация причините за това са лични

20 май 2024 | 14:28

Няма държава в света, която сама да е постигнала висококачествено здравеопазване

Хабилитираните педиатри и медици към хората: Отношението към ‚Мама и Аз‘ София решава изборите

Хабилитираните педиатри и медици към хората: Отношението към ‚Мама и Аз‘ София решава изборите-Habilitiranite-pediatri-i-meditsi-kam-horata--Otnoshenieto-kam--Mama-i-Az--Sofiya-reshava-izborite_1715950045.jpg

Избирателите да кажат на партиите, че преди има ученици и учители на ...

20 май 2024 | 08:00

Известни личности засипаха с рози от майтап партията на Христо Иванов

Идейно изчерпване! Мрежата се забавлява с новия слоган на "Да, България"

Известни личности засипаха с рози от майтап партията на Христо Иванов-Top-magistrat--obvarzan-s-Hristo-Ivanov--zarezhdal-Antikoruptsionniya-fond-s-materiali_1711212260.jpg

„Не бъди като ергена! Направи своя избор!”, е новият забавен слоган на ...

20 май 2024 | 16:49

Социологът прогнозира много ниска избирателна активност - около 35%, т.е. между 2,5 и 2,7 млн. души

Кольо Колев: Мачът не е свирен, 600 000 избиратели търсят за кого да гласуват

Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в 50-ото НС-1550768774.jpg

Три политически формации са близо до 4%-овата бариера и в следващите дни до ...

20 май 2024 | 17:10