Мартин Димитров: Искаха да легитимирам една срамна коалиция

22463 | 17 май 2012 | 16:56

Интервю на Мария СТАЛЯНОВА за това кой мъти водите в СДС и време ли е да се сбогуваме със сините

Автор:Мартин Димитров е роден на 13 април 1977 г. в София. През 2005 г. е избран за наблюдател в Европейския парламент, като след присъединяването на България към Европейския съюз на 1 януари 2007 г. придобива статут на евродепутат.

Присъединява се към СДС с идеята, че на България е необходима силна дясна партия, която да решава проблемите на хората. Става лидер на синята партия на 21 декември 2008 г. От началото на 2009 г. е съпредседател на новоучредената Синя коалиция, в която влизат ДСБ, Българска социалдемократическа партия, Обединени земеделци и Радикалдемократическа партия в България.

На 15 май 2012 г. Мартин Димитров подаде оставка като лидер на СДС, след като Националният съвет на партия гласува срещу продължаване на Синята коалиция за следващия парламентарен и европейски вот.

На кого сипа СДС сол в раната, за да се задейства този „план за унищожение на партията“, както сам го наричате?

Задействаха наистина този план. Три години имах инструменти и намирах начини да спирам подобни процеси. Този път натискът явно е бил толкова голям, че много хора, които не смееха да ме погледнат в очите, гласуваха срещу Синята коалиция. Без аргументи. После от срам гледаха да избягат от заседанието на Националния съвет. Тези хора си представяха, че аз ще продължавам да бъда председател на СДС след това. И те правят коалиция с НДСВ, ВМРО-НИЕ и други партии, които са загубили репутацията си и аз трябва да я легитимирам тази коалиция. Аз не мога да допусна това, затова си подадох оставката.

Върху кои хора е оказван натиск? И от кого?

Оказван е огромен натиск.

Дайте пример.

Решението на Градския съвет на СДС в Пловдив е „за“ Синята коалиция, а на Националния съвет те гласуваха против. Решението на Областния съвет в Благоевград е „за“ Синята коалиция, а самите хора гласуват против. За да не си спазват решенията на собствените съвети, значи някой много сериозно ги е притискал.

Избягвате да говорите с имена. Кой е този някой?

Всички структури, които са в коалиционни споразумения с ГЕРБ - явни и неявни, гласуваха срещу Синята коалиция. До последната такава структура. ГЕРБ се опитват да си разчистват пътя. Искат да махнат всички конкуренти. Това се случва на политическия терен в момента.

Толкова ли ги е страх от СДС?

Не става въпрос за страх или нестрах. Те просто искат да нямат конкуренти. Те ще губят доверие, ще имат много проблеми. Това, което искат, е накрая да се избира между ГЕРБ и БСП. И хората ще си кажат: „Да, бе, ГЕРБ не можаха да свършат работа, обаче за комунистите ли да гласувам? Айде, ще дам гласа си за ГЕРБ.“ Затова искат да нямат Синя коалиция.

Това означава, че ще посегнат и на групата в парламента?

Информираха ме от хора от тези среди, така да го кажем, че следващата стъпка е разваляне на парламентарната група. Искам обаче отсега да ги предупредя, че това няма да стане. Няма да развалим парламентарната група, което би ни оставило без политическо представителство. Извън Лъчезар Тошев (бел. ред. - депутат от Синята коалиция), не виждам друг човек, който би изпълнил такова искане. Каквото искат да правят, парламентарната група ще остане.

Лъчезар Тошев е от другия отбор, който във вторник на практика победи, така ли?

Аз не знам дали, като буташ СДС в бездната, си спечелил нещо. Ще видим тази работа!

Имаше ли по-ранни индикации за това, което се случи във вторник?

Когато нещата са опирали до аргументация и убеждаване, а не до стимулиране, съм успявал хората да ми чуят аргументите и да ме разберат. На заседанието на Националния съвет участниците в него бяха като зомбирани. Имам чувството, че някой директно ги е „стимулирал“, така да го наречем.

С какво?

Няма как да знам. Но за първи път съм много притеснен и смятам, че тези хора (бел. ред. - гласувалите срещу Синята коалиция) поставят под въпрос съществуването на СДС. За първи път виждам огромна опасност да не влезем в следващия парламент.
Какво ще се последва, ако това се случи? Умира ли СДС?
Явно тези хора изпълняват поръчката да ни няма.

Вие казахте, че една от най-големите грешки на все още коалиционния ви партньор Иван Костов е, че не се оттеглил. Това е и основният мотив, с който бе отхвърлено споразумението с ДСБ. Говорихте ли с г-н Костов преди заседанието във вторник, обяснихте ли му как стоят нещата?

По тази тема сме говорили много пъти. Казвал съм му директно мнението си. Но това, което също трябва да се признае, е, че неговият Национален съвет не успяха да го манипулират по този начин. Докато нашият е тотално пробит. Това е тъжно и същевременно много жалко.

Защо се получи пробойната при вас?

Защото явно се оказа, че срещу подаръци тези хора са готови да жертват СДС.

Мислите ли, че нещата могат да се обърнат? Сега ще се избере един временен лидер до организиране на вътрешнопартийните избори. Т.е. има ли време СДС да тръгне в положителната според вас посока?

Ако нещата зависят от редовите членове, които два пъти са ме избирали на преки избори, съм убеден, че може да се обърне резултатът.

Т.е. те не могат да бъдат манипулирани, така ли?

По-трудно, много по-трудно. Имайте предвид, че и мен този Национален съвет в този му състав никога няма да ме избере за председател заради различията за бъдещето на партията, които имаме. Ако нямаше избори, на които всички членове да могат да гласуват, никога този Национален съвет нямаше да ме избере.

Но те сега искаха да останете начело на партията...

Да, защото имат нужда от някой, който има честност, почтеност и се надяваха аз да легитимирам бъдещата им срамна коалиция (бел. ред. - с НДСВ и ВМРО-НИЕ).

Т.е. да платите цената.

Да. Но не мога да си го позволя - нито в личен план, нито да го причиня на СДС.

А бихте ли се кандидатирали отново за лидер, или тази тема приключи за вас?

Не, не бих. Но има хора, които са с необходимите качества и които ми се иска да бъдат следващият лидер на СДС. Само че тези хора, като видяха падението на последния НС, засега не искат да участват. Това ме притеснява. Като видяха моралната разруха, в момента нямат желание да се кандидатират. Признавам пред вас, че не знам как ще го реша този проблем.

Кого визирате?

Няма да кажа. Категоричен съм!

Разочарова ли ви поведението на Румен Христов, който беше кандидат за президент и ръководството направи всичко възможно в кампанията за това той да постигне нещо повече. Сега обаче той се обръща срещу вас?

Лошото е, че хората, които изкараха 1,8% на президентските избори, което беше много слаб резултат, сега получиха мандат в партията да повторят този резултат. Това на практика се получи. Точно тези, които не успяха да докарат и 2% на вота, сега ще работят за представянето на следващите парламентарни избори. Това е просто смайващо.

Те вярват, че ще успеят. На какво се базира тази увереност?

Попитайте тях, за мен е необяснимо.

Добре, но ако вие лично сте сбъркали и това решение СДС да поеме по самостоятелен път се окаже правилното, как ще постъпите?

Ще бъда най-щастливият човек на света. Само че аз видях резултатите от самостоятелното явяване на СДС два пъти. Първият път беше през 2007 г. начело с Петър Стоянов - тогава беше тотална нула! Миналата година на президентските избори на практика се явихме сами и пак нула. Видял съм и знам какво ще последва. Ако се направи и срамната коалиция с НДСВ и ВМРО-НИЕ, то ще бъде голямо падение тази работа.

Водени ли са разговори вече с НДСВ, за да го твърдите толкова убедено?

Да, водени са. Нашият шеф на предизборния щаб Борис Марков без оторизацията и съгласието на ръководството е водил такива разговори.

И според вас е постигната договорка?

Да. Сега ще видим. Тези срамни договорки трябва да станат ясни. Вижте, каквито и да са ДСБ, ние отговаряме на въпроси само за едно правителство - нашето. Ако се направи коалиция с НДСВ, ще бъдат задавани въпроси за правителствата на НДСВ и тройната коалиция. Това ще са въпроси, на които никой няма да отговори. Това са срамни, тежки въпроси.

Все пак СДС беше в опозиция и тогава.

Ние сме били може би най-яростната опозиция на тези правителства. Това ще предаде историята на СДС и ще ни постави в една трагикомична ситуация. Не мога да бъда част от това.

Вие лично как реагирахте на писмото на Христина Христова от неделя, когато тя открито предложи на СДС съюз?

Аз няма да крия от вас, че Христина Христова в чисто личен план ми е симпатична. Симпатична е жената. Но НДСВ е партията, която беше част от тройната коалиция, по време на която корупцията в България видя невиждани размери. Няма как това да бъде забравено.
Каква е ролята на Петър Стоянов в този процес, който тече в СДС? Миналата седмица той за първи път много остро и категорично застана срещу съюза ви с Иван Костов.
Петър Стоянов ми каза преди време в личен разговор, че трябва да се разделим с Костов. Аз директно му отговорих; „Тогава СДС не влиза в парламент.“ Няма да забравя той как отвърна: „Няма проблем. СДС не влиза, но и ДСБ не влиза и започваме да градим десницата на чисто.“ За мен това е план за нашето унищожение, а не план за нашето спасяване.

Кога информирахте Иван Костов за решението на Националния съвет? Чухте ли се с него?

Въобще не съм се чувал с него. Днес (бел. ред. - вчера) разговаряхме директно в парламента.

Той как реагира?

Нямам намерение да го коментирам.

Добре, какво ще правите оттук насетне?

Единственият добър шанс за СДС е моралните и разумни хора въпреки цялото падение, което видяха, да приемат да се кандидатират за председател на СДС. Това е единственото добро решение, което мога да видя. Иначе тежко ни и горко.

Кога трябва да се проведат новите вътрешнопартийни избори?

Сега ще се избере временен лидер измежду състава на Националния изпълнителен съвет.

От тези 10 души, които са в него?

Да, аз също съм вътре като председател на парламентарната група. Така че ще наблюдавам всичко изкъсо. Всички знаят, че аз имам най-големия излаз, така че няма да има прошка за нито един опит за продажба на СДС.

А ако ви посочат вас за временен лидер? Възможна ли е такава хипотеза, при положение че не са искали изобщо да подавате оставка?

Не, не, не. Не може така. Знам, че имат големи мераци в тази посока, но това няма как да се случи. Тези хора, които нанесоха този тежък удар върху СДС, сега с лицата си трябва да застанат начело - Румен Христов, Цанко Цветанов (бел. ред. - председател на СДС-Варна), Борис Марков. Призовавам ги да застанат с лицата си и да ги видя каква политика ще направят, какви предложения ще внасят.

Три години и половина начело на СДС е доста дълъг период за един лидер на партията. С какво най-много се гордеете?

Най-много се гордея с това, че по време на моя мандат СДС беше независим от мафията, олигархията, разбойниците и водеше честна и морална политика. С това се гордея най-много и това ми е най-скъпото в мандата. Също така постигнахме добри резултати на европейските и парламентарните, а и на местните избори. Допуснахме сериозна грешка на президентските избори, от която, вместо да се поучим, те решиха същият модел да бъде приложен на следващите парламентарни избори.
За три години СДС има здрав двигател за правене на политика и доста свестни хора, но сега разумните хора загубиха на практика това гласуване в Националния съвет.

Очаквате ли заради тези спорове отлив на избиратели? След президентския вот това беше основният извод - ако десницата е заедно, избирателите ще гласуват.

Самите хора ни го казваха това. Имайте предвид, че много от нашите избиратели, включително от София, имат много забележки към Костов. Собственият ми баща има тежки упреци към Костов, те са колеги от УНСС. Но всички тези хора, които не искат Костов, искаха дясно обединение, защото това ни връща към старото силно СДС. Вие представяте ли си как ще изглеждаме електорално с временен председател Румен Христов или Борис Марков или Цанко Цветанов?! Давате ли си сметка?! Положението отива на трагикомично.

А очаквате ли да се прехвърлят гласовете на СДС към ДСБ?

Категорично не.

Какво е бъдещето на Мартин Димитров в политиката?

Това е въпрос, който ще търпи развитие оттук нататък.


 


Еврохолд

От категорията

Георги Марков: Урсула няма да стане шеф на ЕК

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Моравецки и Орбан се срещнаха с победителя в Словения Янез Янша, който ще влезе ...

18 юни 2024 | 10:01

В момента всичко зависи от ИТН

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство

Проф. Димитър Вацов: ГЕРБ и ДПС са в менгеме, което ги задължава да направят правителство-Prof--Dimitar-Vatsov--GERB-i-DPS-sa-v-mengeme--koeto-gi-zadalzhava-da-napravyat-pravitelstvo_1718716295.jpg

Те имат най-висока електорална легитимност, защото имат най-висок процент от ...

18 юни 2024 | 16:10

The American Conservative: НАТО трябва да сключи ядрена сделка с Русия

-Putin-gotvi-eskalatsiya-na-voennite-deystviya-v-Ukrayna_1711729244.jpg

Тактическите ядрени оръжия на Русия предоставят на политическото й ръководство ...

18 юни 2024 | 19:01

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

Най-важното

Към днешна дата съставяне на правителство не е възможно, посочи лидерът на ГЕРБ

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за шеф на парламента,от това зависи дали ще преговаряме за кабинет
(Видео)

Борисов: Ще предложим Рая Назарян за председател на парламента-Borisov--Shte-predlozhim-Raya-Nazaryan-za-predsedatel-na-parlamenta_1718720553.png

Ако искат да го направим това, ритуално всички - считайки, че отивайки на седми ...

18 юни 2024 | 16:55

Рая Назарян е родена на 16 септември 1985 г. в град Варна

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.

Коя е Рая Назярян - бъдещият председател на 50-ото Народно събрание.-Koya-e-Raya-Nazyaryan---badeshtiyat-predsedatel-na-50-oto-Narodno-sabranie-_1718722810.png

Част от преговорния екип на партията по несъстоялата се ротация с „Продължаваме ...

18 юни 2024 | 17:59

На този етап не сме получили никакви категорични отговори за парламентарна подкрепа

Сачева: ГЕРБ-СДС искат да направят правителство, но подкрепа не е дадена на 100% от ДПС и ИТН
(Видео)

Изявление на ГЕРБ-СДС след разговорите с ИТН в търсене на подкрепа за нов кабинет -Izyavlenie-na-GERB-SDS-sled-razgovorite-s-ITN-v-tarsene-na-podkrepa-za-nov-kabinet-_1718709874.jpg

Все още няма новина, че ГЕРБ, ДПС и ИТН ще правят правителство заедно. ...

18 юни 2024 | 14:21

Ситуацията е тежка и сложна. Страната е блокирана без редовно правителство

ИТН след срещата с ГЕРБ: Правилно е да има експертен кабинет, разговорите ще продължат

ИТН след срещата с ГЕРБ: Правилно е да има експертен кабинет, разговорите ще продължат (На живо)-ITN-sled-sreshtata-s-GERB--Pravilno-e-da-ima-eksperten-kabinet--razgovorite-shte-prodalzhat--Na-zhivo-_1718709512.jpg

Ние обясняваме от година и половина, че най-добре е България да има експертен ...

18 юни 2024 | 14:07

Определението е окончателно

ПП „Величие“ оспори изборните резултати. ВАС : Жалбата е недопустима, остава без последствия

ПП „Величие“ оспори изборните резултати. ВАС : Жалбата е недопустима, остава без последствия-PP--Velichie--ospori-izbornite-rezultati--VAS---Zhalbata-e-nedopustima--ostava-bez-posledstviya_1718729461.jpg

Разглеждането на жалбата по реда на чл. 58, ал. 1 от ИК от ВАС, е недопустимо, ...

18 юни 2024 | 19:50

Появи се „нов изкуствено създаден проект“, който откъсна гласове от нас

Цончо Ганев: Правителство ще има, „Възраждане“ остава опозиция

Цончо Ганев: Правителство ще има, „Възраждане“ остава опозиция. Снимка БТА-Tsoncho-Ganev--Pravitelstvo-shte-ima---Vazrazhdane--ostava-opozitsiya_1718702016.jpg

Това, което имаме като резултати, не ни задоволява. Затвърдихме си броя ...

18 юни 2024 | 12:13

Твърдо оставаме опозиция, обяви съпредседателят на ПП-ДБ

Кирил Петков: Няма да подкрепим Рая Назарян за председател на Народното събрание

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1718726944.jpg

На въпрос за коментара на избрания за евродепутат Радан Кънев, че коалицията ...

18 юни 2024 | 19:08

Най-важното е, че днес най-шумните хора в Кремъл говорят за оръжие, а не за пари

Путин създава ново поколение олигарси, свръхбогати бизнес елити получават политическа власт

Путин създава ново поколение олигарси, старите минават на заден план-Putin-sazdava-novo-pokolenie-oligarsi--starite-minavat-na-zaden-plan_1718717368.jpg

Независимо от вида си, олигарсите помогнаха на Путин да остане на власт чрез ...

18 юни 2024 | 16:32

Орбан и Мелони ще обединят Десницата срещу съюза на ЕНП и ПЕС за постове в ЕС

Георги Марков: Урсула няма да стане шеф на ЕК

Георги Марков-Georgi-Markov_1679054335.jpg

Моравецки и Орбан се срещнаха с победителя в Словения Янез Янша, който ще влезе ...

18 юни 2024 | 10:01