Орлин Горанов: Светът е за амазонките

23800 | 30 юни 2013 | 13:04

Аз съм от старата школа и знам, че ако човек сам не си помогне, няма кой да го направи. Трябва да излезем от рамките на нашата народопсихологОрлин Горанов е роден на 8 август 1957 г. в Берковица. Като малък пее в хор „Бодра смяна“, а после и в ансамбъла на ГУСВ. През 80-те години на миналия век става популярен с дуета си с Кристина Димитрова. Лауреат на „Златния Орфей“ и на много други престижни награди. Академик от Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). През 1990 г. завършва оперно пеене и до днес участва в оперни постановки. През 2010 г. се снима във филма „Мисия Лондон“ в ролята на Президента. От 2009 г. е член на Ордена на рицарите тамплиери.


 

 

 

Орлине, как успя да опазиш чисто името си толкова години?

В тоя свят на амазонки малко останаха мъжете. В световен мащаб е така. Виж колко много дами са на топпозиции, като се започне от президенти, премиер-министри, банкери. Така че съдбата на нормалния мъж става все по-тежка.

Какво репетираш сега?

Работя върху няколко проекта. С екипа на Кюстендилския театър направихме постановката „Апокалипсис, кога?“. Сценаристи са трима млади гении от сценарния екип на Слави Трифонов. Написана е за интелигентни хора и третира важни за целия свят проблеми, свързани с апокалипсиса. Последният ми проект е в Сатиричния театър - „Операцията“, една уникална черна комедия по пиесата на Иво Сиромахов. Става страхотен купон на репетициите. Това е още един начин човек да каже нещо на хората.

Естрада, опера, а сега и театър. Защо го правиш?

Честно да ти кажа, не  изпитвам някакво угризение. Та аз над 20 години работя в оперен театър, и дали ще говоря, или ще пея на сцената, няма голяма разлика.

За теб не се е чула лоша дума, хората те обичат.

Може би защото съм се старал винаги да бъда искрен в това, което чувствам и което на мен ми доставя удоволствие. Един актьор няма как да лъже много на сцената, защото тя е една голяма лупа всичко се вижда и у с е щ а . Така че трябва да се раздаваш, както казват спортистите, на сто процента. Всеки спектакъл остава във времето като един изживян и неповторим момент.

Ти си и желан дуетен партньор. Освен с Кристина Димитрова пееш и с Тони Димитрова и с Мариана Попова. Какво подготвяш в момента?

С Кристина направихме едно лятно парче, което и така се казва - „Лято“, включено е в състезателната програма на фестивала „Бургас и морето“. Имаме го и с английско заглавие - „Хелоу“, да може и туристите да разбират. Освен това с Митко Гидишки - един прекрасен музикант и композитор, правим парчета на испански.

Не мрънкаш, че нямаш ангажименти в кризата, а се впускаш смело в нови проекти...

Оплакването не е креативно. Аз съм от старата школа и знам, че ако човек сам не си помогне, няма кой да го направи. Трябва да излезем от рамките на нашата народопсихология, крайно време е да спрем да чакаме неволята да ни оправи нещата. Трябва да си запретнем ръкавките и сами да си окопаем градинката, да си оправим оградката и да заживеем като едни нормални хора. Защото не зачитаме изобщо най- скъпото нещо в тоя живот - времето. При нас върви 24 години преход. Докога? И лошото е, че все търсим причините у другите, а. никой не си задава елементарния въпрос, като се погледне в огледалото: „Аджеба, аз лично какво направих''?

Но не личи да си в паника за бъдещето на България?

Паника за какво? А какво да кажат германците и чехите, като ги заля водата тази година и ги остави без къщи и без ток? Но никой не мрйнка, хората се хванаха в ръце и си помогнаха. 

Значи борба и много работа?

Ама разбира се!

Трябваше да стигнем дъното

за да сеогледаме и да се запитаме -сега накъде? Няма начин. Иначе какво да правя в кризата - вкъщи да се заключа, да седя, плача? Казват: носиш три дини под една мишница! Не, аз нося една по-голяма диня! Аз ходя и в операта, и в театъра, и с Кристина, и с Мариана, и с Тони Димитрова. Участвам в много проекти и нещата се случват. Много от колегите може би не са свикнали на тая динамика и ги е страхизлязат на пазара. Няма нищо по-хубаво от това човек да пробва различни неща. В крайна сметка всеки ден ни е подарен. Аз не знам още колко време ще имам да работя тази работа, колко ще ме слуша славейчето (гласът - б.а.), но опитвам. И това мекрепи. Това ме държи жив. Аз съм един от противниците на пенсионирането от гледна точка на това, че  ако си активен в живота си, би могъл да бъдеш полезен, докато дишаш. Когато спра да пея, мога да преподавам.

С Мариана Попова на снимките на последния клип Lejos

 

Ти си и рицар тамплиер. Не всеки може да се посвети на това, нали?

Да, така е, човек трябва да даде. Човек трябва да живее така, че да остави нещо след себе си. Иначе се превръщаме в едни машини за фекалии, просто е обидно да се живее така. Личната ми кауза винаги е била хората да се обичат. А нашата скромна цел в ордена е икуменическото право - обединението на всички религии, защото Бог е един, но с различни имена. Човек трябва да вярва в себе си и в нещо малко по-съвършено от нас - в любовта, както е вярвал Христос. Вярващите гледат по съвсем друг начин на живота си, на нещата около себе си. Имат очи за хубавите неща, а те са навсякъде около нас! Както казва Конфуций - ако успееш да постигнеш някакъв паритет между бялото и черното, между доброто и лошото, значи си постигнал пълната хармония.

Снима се като комичен президент във филма „Мисия Лондон“. И екранът ли те влече както сцената?

Това ми е втори филм. Преди 24 години направих един опит за летене с Анри Кулев в „Бащата на яйцето“. Пеех някои песни от саундтрака и режисьорът ми предложи да се снимам. Играех една каменна статуя. Последните години доста активно се снимам и в телевизионни предавания. Миналата година участвах само в
една серия на „Столичани в повече“. Чакам да ми се обади Робърт де Ниро да правим нещо заедно. Някои намират у мен прилика с него, има нещо такова, приличаме си по дясната вежда. В „Мисия Лондон“ се забавлявах много. Лошото е, че след това доста често чувах репликата: „Кога ще се кандидатираш за президент?“ Не смятам, че България има нужда точно от такъв президент - под чехъл.
 
Е, кога ще се кандидатираш за президент или депутат?
 
Мисля, че изкуството има много повече лостове, изказни средства за въздействие върху хората. Още повече че в моята професия сам си определям мандата.
 
Започваш и да преподаваш наесен...
 
Да, имам покана от Югозападния университет в Благоевград да направя клас. Няма да го титулувам по „поп и джаз“, а изобщо по пеене. Но ако не се съберат достатъчно силни гласове на прослушването, ще пишем тази година за нулева.
 
Кое е по-ценно - да имаш академична титла или да пълниш зала 1 на НДК?
 
Нито едното от двете. Като изляза на сцената, изобщо не ме интересува дали пея пред 5000 или пред 15 000 души. За мен е важно тези хора да се почувстват малко по-специални, малко по-особени и накрая да си тръгнат чисти.
 

С Къци Лафазанов и Силвия Лулчева в кадър от сериала „Столичани в повече“

 

 
Далече си от грандоманията май?
 
Кому е нужно?
 
Звездната болест е зверски тежък вирус
 
Добре, какво съм направил за тия 30 години? Взех „Златният Орфей“ - окей. Имам и други награди, вкъщи е пълно със статуетки и всякакви грамоти. Но за мен всяко участие е на олимпийския принцип - заради самото участие.
 
Сега може ли да те видим в някой оперен спектакъл?
 
Аз съм свободен артист - където ме поканят. Но съм на щатна работа в представителния ансамбъл на Националната гвардейска част заедно с Марги Хранова, Сунай Чалъков и други колеги. Не е това, което беше преди, за армията не е същата и не ходим да повдигаме с песни бойния дух. Сега сме само на големите празници. Пеем различни неща, всеки изпълнява личния си репертоар, имаме и патриотични песни. Има чудесен квартет „Армейска песен“, в който се запяват и някои стари войнишки песни, познати на всички, минали през казармата. Имаме и много хубави песни за България. Защо у нас така се изкривиха нещата? Не мога да разбера. Ако някой изпее нещо за родината, го определят като поръчков певец. А виж как е в САЩ - всяка тяхна песен на празник е патриотична.

Ти си остана секссимвол за много жени, а в същото време за теб не се е чуло нищо компрометиращо.

Мисля, че няма нищо срамно в това човек да остане верен на съпругата си, да си я обича. Ето, и при Стинг е така.

Как се поддържа такова здраво семейство?

Първо, трябва да си приятел с човека, с когото живееш, и да не се опитвате да се доказвате един на друг, а да се приемате такива, каквито сте, да гледате в една
посока. Аз сигурно имам много трески за дялане.

Съпругата ти не е артист. Как се справяхте с ревността през годините?

Ревността за мен е чувство на безпомощност. Нямаш право да имаш чувство за собственост към когото и да било. Какво значи да ревнуваш?

© КРАСИ ТАНЕВ

 

А пееш, че „светът е за двама“…

В това парче има съвсем друга поанта - че никой човек не е самотен остров, всеки има нужда от някого до себе си. В нея няма ограничение само за любовта между мъж и жена. Там се пее „даже мен да ме няма на белия свят, потърси любовта ми в стръкче пролетен цвят“. Авторът Димитър Точев не казва дали това е любовта към любимата,  към детето или към някой друг. Всичко е много относително в нашия живот. Затова човек трябва да има очи да вижда хубавите неща, да не ги пропуска.

Имаш едно дете - Жаклин.

Толкова донесе щъркелът. Тя е на 25 години. Още от малка е много самостоятелно дете. Отиде да учи в гимназия във Виена и се справи чудесно, завърши, взе си дипломата, влезе да следва във Виенския университет. Но след първата година реши да отскочи до Щатите при своя приятелка, хареса й много и в момента е в Тексас. Учи в колеж ивент мениджмънт (управление на събития - б.р.). Това е много хубава специалност, може да организираш всичко - от сватби до конгреси. Жаклин отдавна е космополит и въобще не я притеснява къде ще живее в бъдеще и дали да се върне тук или не. Затова съм най-щастлив, че успяхме да й дадем
най-важното - свобода на избора

Роден си в Берковица. Какъв е споменът ти от този град?

Само съм роден там, лятото - мама отишла да види баба и аз, като сме минали покрай панаира, съм казал: „Ей сега ще изляза!“ Но всяка ваканция ходех в Берковица. Беше разкошно местенце, зимата и лятото е чудесно там, чакам с нетърпение да започне строежът на един огромен хотелски проект на Ком, защото там е една много благодатна за скиори част от Стара планина. Долу под пистите има и минерална вода, така че това би развило района драстично.

Къде тук, в София, премина детството ти?

Играехме на „Арсеналска“, тогава още имаше един склад на „Топливо“, имаше пожарна на мястото на мола „Сити център“. Басейнът „Спартак“ беше игрище и там

тренираше отбор „Спартак“, който след години се сля с „Левски“. Беше весело. На 2-3 часа минаваше по една кола и си играехме направо на улицата. Беше пълно с тополи.

Кой те откри за музиката?

Майка ми казваше, че много съм обичал да пускам плочите на Робертино Лорети и да крещя с него. Някъде във втори-трети клас група деца решихме да отидем на конкурс в хор „Бодра смяна“. Приеха ме и започнах да пътувам насам-натам по лагери, турнета. Бях до 7-и клас в хора, докато започнах да се окосмявам и да ми мутира гласът. После продължих и в хора на гимназията.

Леко си отслабнал. От много тичане ли?

Старая се земното привличане да не ми влияе толкова. Поддържам си същите килограми и същата форма.

Как ще почиваш през лятото?

В свободното си време обичам да се виждам с хора - гледам да обръщам повече внимание на приятелите и на семейството. Ходя от време на време да ритаме топчица със стари колеги, футболче. Всяко лято ходя на морето да половя малко рибка, да покарам яхтичка - ей такива нормални неща.

(в. Преса, печатно издание, брой 175 (526) от 30 юни 2013)


 


От категорията

Бил Гейтс: AI ще ни докара 3-дневна работна седмица

Бил Гейтс: AI ще ни докара 3-дневна работна седмица-1620107434.jpg

Той не е първият технологичен лидер и милиардер, който прогнозира, че ...

28 ноем. 2023 | 11:07

Взрив от гняв срещу културолога Слава Янакиева: Позор! Да бъде уволнена дисциплинарно от СУ!

Слава Янакиева-Slava-Yanakieva_1701102171.png

В посочената публикация отпреди около 2 години Слава Янакиева, която е ...

27 ноем. 2023 | 18:15

Сръбската Ванга: Четири държави в Европа изчезват! Русия, Китай и Индия ще станат център на света

Сръбската Ванга: Четири държави в Европа изчезват! Русия, Китай и Индия ще станат център на света-Srabskata-Vanga--Chetiri-darzhavi-v-Evropa-izchezvat--Rusiya--Kitay-i-Indiya-shte-stanat-tsentar-na-sveta_1701182010.jpg

Разпад прогнозирала тя и на Испания и Италия. Франция пък щяла да бъде ...

28 ноем. 2023 | 16:31

The American Conservative: Необходими са спешни дискретни преговори с Русия за край на войната

Унищожена украинска бронирана техника на фронта-Unishtozhena-boyna-tehnika-na-ukrainskite-sili_1689513438.jpg

Тръмп е прав - прекратяването на конфликта е въпрос на един ден и зависи ...

28 ноем. 2023 | 15:15

Най-важното

По-голяма безхаберност и безпомощност в София не съм виждала последните години, заяви тя

Илияна Йотова: Асен Василев беше разкрит - в многото цифри е прикрил продажбата на държавна земя

Йотова: В управлението и в подкрепящите партии има тежки съмнения как са правени сметките в държават-Iliyana-Yotova-Snimka--BTA_1700128071.jpg

Финансовият министър беше разкрит, каза вицепремиера. Според нея Асен Василев ...

28 ноем. 2023 | 17:47

Любомир Дацов, председател на Фискалния съвет, посочи, че споделя критиките и препоръките на БНБ (На живо)

Бюджетът мина в комисията! БНБ с критики: Липсва буфер, създава дисбаланси, дефицитът е голям

Управителят на БНБ Димитър Радев препоръча 10-процентен буфер в бюджета. Снимка БНТ-Upravitelyat-na-BNB-Dimitar-Radev-preporacha-10-protsenten-bufer-v-byudzheta_1701170056.png

С този бюджет искаме България да се придвижи напред по доходи. Не трябва да ...

28 ноем. 2023 | 12:19

Според нея Василев е допуснал "груби грешки по отношение на вноската от транзит на газ с руски произход"

Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа: Намерението му да продава земя е престъпление към държавата!

Плугчиева уличи Асен Василев в лъжа: Намерението му за продажба на земя е престъпление към държавата-1489390488.jpg

Идеята на Асен Василев да продава държавна земя е абсолютно недопустима и ...

28 ноем. 2023 | 13:27

Когато в списъка има човек, който е включен в санкционните списъци на ЕС, той няма право да пътува

Габриел: Не всички членове на делегацията на Лавров са получили разрешение да прелетят над България

Мария Габриел ще участва в срещата на министрите на външните работи на страните членки на НАТО-Mariya-Gabriel-Snimka--BTA_1698395453.jpg

Габриел ще участва в срещата на министрите на външните работи на страните ...

28 ноем. 2023 | 13:57

Хюсменова беше гост на кръгла маса, организирана от екипа на детската градина на тема „Заедно за децата ни!“

Филиз Хюсменова стана посланик на дарителска кампания

Филиз Хюсменова  стана посланик на дарителска кампания-Filiz-Fyusmentsva-stana-poslanik-na-daritelska-kampaniya_1701182766.jpg

Филиз Хюсменова подчерта, че подкрепя всяка образователна институция, която ...

28 ноем. 2023 | 16:44

Най-възрастният общинар е Грети Стефанова от ПП - ДБ

Нинова с идея как да се реши кризата в СОС: Да се избере най-възрастният общинар за председател

Корнелия Нинова: БСП се събира с 16 партии, за да прави политики-Korneliya-Ninova--BSP-se-sabira-s-16-partii--za-da-pravi-politiki_1701185688.jpg

Ние сме против знамето, което развява в последните години ПЕС - за трети пол, ...

28 ноем. 2023 | 17:33

Констатациите, направени от „Вътрешен одит“ към МЗ трябва да се потвърдят от външен одит, каза той

Костадин Ангелов: Готвят политическа чистка в "Пирогов"

Костадин Ангелов: Готвят политическа чистка в "Пирогов"-Prof--Kostadin-Angelov-pozdravi-meditsite-za-Denya-na-balgarskiya-lekar_1697696773.png

По-рано днес министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков каза, че има ...

28 ноем. 2023 | 17:03

Към месец ноември 2023г. болничното заведение е на печалба в размер на 1 012 000лв.

Шефът на "Пирогов" уличи в лъжа министър Хинков: Нямаме нито лев задължения, болницата е на печалба

Шефът на "Пирогов" уличи в лъжа министър Хинков: Нямаме нито лев задължения, болницата е на печалба-Shefat-na--Pirogov--d-r-Valentin-Dimitrov--Postradaloto-rumanche-ot-Bansko-e-s-frakturi-na-preshlen--tri-rebra-i-kolyanoto_1677221753.jpg

Във връзка с негативната кампания която се води срещу болница „Пирогов“ и лично ...

28 ноем. 2023 | 19:17

Лечебното заведение е в лошо финансово състояние, посочи проф. Хинков

Здравният министър: Констатирани са финансови нарушения в „Пирогов", очаквам прокурорски проверки

Здравният министър: Констатирани са финансови нарушения в „Пирогов"-Prof--Hristo-Hinkov-Snimka--MZ_1693925166.jpg

Докладът е представен на премиера акад. Николай Денков и на проф. Костадин ...

28 ноем. 2023 | 12:32