Орлин Горанов: Светът е за амазонките

23124 | 30 юни 2013 | 13:04

Аз съм от старата школа и знам, че ако човек сам не си помогне, няма кой да го направи. Трябва да излезем от рамките на нашата народопсихологОрлин Горанов е роден на 8 август 1957 г. в Берковица. Като малък пее в хор „Бодра смяна“, а после и в ансамбъла на ГУСВ. През 80-те години на миналия век става популярен с дуета си с Кристина Димитрова. Лауреат на „Златния Орфей“ и на много други престижни награди. Академик от Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). През 1990 г. завършва оперно пеене и до днес участва в оперни постановки. През 2010 г. се снима във филма „Мисия Лондон“ в ролята на Президента. От 2009 г. е член на Ордена на рицарите тамплиери.


 

 

 

Орлине, как успя да опазиш чисто името си толкова години?

В тоя свят на амазонки малко останаха мъжете. В световен мащаб е така. Виж колко много дами са на топпозиции, като се започне от президенти, премиер-министри, банкери. Така че съдбата на нормалния мъж става все по-тежка.

Какво репетираш сега?

Работя върху няколко проекта. С екипа на Кюстендилския театър направихме постановката „Апокалипсис, кога?“. Сценаристи са трима млади гении от сценарния екип на Слави Трифонов. Написана е за интелигентни хора и третира важни за целия свят проблеми, свързани с апокалипсиса. Последният ми проект е в Сатиричния театър - „Операцията“, една уникална черна комедия по пиесата на Иво Сиромахов. Става страхотен купон на репетициите. Това е още един начин човек да каже нещо на хората.

Естрада, опера, а сега и театър. Защо го правиш?

Честно да ти кажа, не  изпитвам някакво угризение. Та аз над 20 години работя в оперен театър, и дали ще говоря, или ще пея на сцената, няма голяма разлика.

За теб не се е чула лоша дума, хората те обичат.

Може би защото съм се старал винаги да бъда искрен в това, което чувствам и което на мен ми доставя удоволствие. Един актьор няма как да лъже много на сцената, защото тя е една голяма лупа всичко се вижда и у с е щ а . Така че трябва да се раздаваш, както казват спортистите, на сто процента. Всеки спектакъл остава във времето като един изживян и неповторим момент.

Ти си и желан дуетен партньор. Освен с Кристина Димитрова пееш и с Тони Димитрова и с Мариана Попова. Какво подготвяш в момента?

С Кристина направихме едно лятно парче, което и така се казва - „Лято“, включено е в състезателната програма на фестивала „Бургас и морето“. Имаме го и с английско заглавие - „Хелоу“, да може и туристите да разбират. Освен това с Митко Гидишки - един прекрасен музикант и композитор, правим парчета на испански.

Не мрънкаш, че нямаш ангажименти в кризата, а се впускаш смело в нови проекти...

Оплакването не е креативно. Аз съм от старата школа и знам, че ако човек сам не си помогне, няма кой да го направи. Трябва да излезем от рамките на нашата народопсихология, крайно време е да спрем да чакаме неволята да ни оправи нещата. Трябва да си запретнем ръкавките и сами да си окопаем градинката, да си оправим оградката и да заживеем като едни нормални хора. Защото не зачитаме изобщо най- скъпото нещо в тоя живот - времето. При нас върви 24 години преход. Докога? И лошото е, че все търсим причините у другите, а. никой не си задава елементарния въпрос, като се погледне в огледалото: „Аджеба, аз лично какво направих''?

Но не личи да си в паника за бъдещето на България?

Паника за какво? А какво да кажат германците и чехите, като ги заля водата тази година и ги остави без къщи и без ток? Но никой не мрйнка, хората се хванаха в ръце и си помогнаха. 

Значи борба и много работа?

Ама разбира се!

Трябваше да стигнем дъното

за да сеогледаме и да се запитаме -сега накъде? Няма начин. Иначе какво да правя в кризата - вкъщи да се заключа, да седя, плача? Казват: носиш три дини под една мишница! Не, аз нося една по-голяма диня! Аз ходя и в операта, и в театъра, и с Кристина, и с Мариана, и с Тони Димитрова. Участвам в много проекти и нещата се случват. Много от колегите може би не са свикнали на тая динамика и ги е страхизлязат на пазара. Няма нищо по-хубаво от това човек да пробва различни неща. В крайна сметка всеки ден ни е подарен. Аз не знам още колко време ще имам да работя тази работа, колко ще ме слуша славейчето (гласът - б.а.), но опитвам. И това мекрепи. Това ме държи жив. Аз съм един от противниците на пенсионирането от гледна точка на това, че  ако си активен в живота си, би могъл да бъдеш полезен, докато дишаш. Когато спра да пея, мога да преподавам.

С Мариана Попова на снимките на последния клип Lejos

 

Ти си и рицар тамплиер. Не всеки може да се посвети на това, нали?

Да, така е, човек трябва да даде. Човек трябва да живее така, че да остави нещо след себе си. Иначе се превръщаме в едни машини за фекалии, просто е обидно да се живее така. Личната ми кауза винаги е била хората да се обичат. А нашата скромна цел в ордена е икуменическото право - обединението на всички религии, защото Бог е един, но с различни имена. Човек трябва да вярва в себе си и в нещо малко по-съвършено от нас - в любовта, както е вярвал Христос. Вярващите гледат по съвсем друг начин на живота си, на нещата около себе си. Имат очи за хубавите неща, а те са навсякъде около нас! Както казва Конфуций - ако успееш да постигнеш някакъв паритет между бялото и черното, между доброто и лошото, значи си постигнал пълната хармония.

Снима се като комичен президент във филма „Мисия Лондон“. И екранът ли те влече както сцената?

Това ми е втори филм. Преди 24 години направих един опит за летене с Анри Кулев в „Бащата на яйцето“. Пеех някои песни от саундтрака и режисьорът ми предложи да се снимам. Играех една каменна статуя. Последните години доста активно се снимам и в телевизионни предавания. Миналата година участвах само в
една серия на „Столичани в повече“. Чакам да ми се обади Робърт де Ниро да правим нещо заедно. Някои намират у мен прилика с него, има нещо такова, приличаме си по дясната вежда. В „Мисия Лондон“ се забавлявах много. Лошото е, че след това доста често чувах репликата: „Кога ще се кандидатираш за президент?“ Не смятам, че България има нужда точно от такъв президент - под чехъл.
 
Е, кога ще се кандидатираш за президент или депутат?
 
Мисля, че изкуството има много повече лостове, изказни средства за въздействие върху хората. Още повече че в моята професия сам си определям мандата.
 
Започваш и да преподаваш наесен...
 
Да, имам покана от Югозападния университет в Благоевград да направя клас. Няма да го титулувам по „поп и джаз“, а изобщо по пеене. Но ако не се съберат достатъчно силни гласове на прослушването, ще пишем тази година за нулева.
 
Кое е по-ценно - да имаш академична титла или да пълниш зала 1 на НДК?
 
Нито едното от двете. Като изляза на сцената, изобщо не ме интересува дали пея пред 5000 или пред 15 000 души. За мен е важно тези хора да се почувстват малко по-специални, малко по-особени и накрая да си тръгнат чисти.
 

С Къци Лафазанов и Силвия Лулчева в кадър от сериала „Столичани в повече“

 

 
Далече си от грандоманията май?
 
Кому е нужно?
 
Звездната болест е зверски тежък вирус
 
Добре, какво съм направил за тия 30 години? Взех „Златният Орфей“ - окей. Имам и други награди, вкъщи е пълно със статуетки и всякакви грамоти. Но за мен всяко участие е на олимпийския принцип - заради самото участие.
 
Сега може ли да те видим в някой оперен спектакъл?
 
Аз съм свободен артист - където ме поканят. Но съм на щатна работа в представителния ансамбъл на Националната гвардейска част заедно с Марги Хранова, Сунай Чалъков и други колеги. Не е това, което беше преди, за армията не е същата и не ходим да повдигаме с песни бойния дух. Сега сме само на големите празници. Пеем различни неща, всеки изпълнява личния си репертоар, имаме и патриотични песни. Има чудесен квартет „Армейска песен“, в който се запяват и някои стари войнишки песни, познати на всички, минали през казармата. Имаме и много хубави песни за България. Защо у нас така се изкривиха нещата? Не мога да разбера. Ако някой изпее нещо за родината, го определят като поръчков певец. А виж как е в САЩ - всяка тяхна песен на празник е патриотична.

Ти си остана секссимвол за много жени, а в същото време за теб не се е чуло нищо компрометиращо.

Мисля, че няма нищо срамно в това човек да остане верен на съпругата си, да си я обича. Ето, и при Стинг е така.

Как се поддържа такова здраво семейство?

Първо, трябва да си приятел с човека, с когото живееш, и да не се опитвате да се доказвате един на друг, а да се приемате такива, каквито сте, да гледате в една
посока. Аз сигурно имам много трески за дялане.

Съпругата ти не е артист. Как се справяхте с ревността през годините?

Ревността за мен е чувство на безпомощност. Нямаш право да имаш чувство за собственост към когото и да било. Какво значи да ревнуваш?

© КРАСИ ТАНЕВ

 

А пееш, че „светът е за двама“…

В това парче има съвсем друга поанта - че никой човек не е самотен остров, всеки има нужда от някого до себе си. В нея няма ограничение само за любовта между мъж и жена. Там се пее „даже мен да ме няма на белия свят, потърси любовта ми в стръкче пролетен цвят“. Авторът Димитър Точев не казва дали това е любовта към любимата,  към детето или към някой друг. Всичко е много относително в нашия живот. Затова човек трябва да има очи да вижда хубавите неща, да не ги пропуска.

Имаш едно дете - Жаклин.

Толкова донесе щъркелът. Тя е на 25 години. Още от малка е много самостоятелно дете. Отиде да учи в гимназия във Виена и се справи чудесно, завърши, взе си дипломата, влезе да следва във Виенския университет. Но след първата година реши да отскочи до Щатите при своя приятелка, хареса й много и в момента е в Тексас. Учи в колеж ивент мениджмънт (управление на събития - б.р.). Това е много хубава специалност, може да организираш всичко - от сватби до конгреси. Жаклин отдавна е космополит и въобще не я притеснява къде ще живее в бъдеще и дали да се върне тук или не. Затова съм най-щастлив, че успяхме да й дадем
най-важното - свобода на избора

Роден си в Берковица. Какъв е споменът ти от този град?

Само съм роден там, лятото - мама отишла да види баба и аз, като сме минали покрай панаира, съм казал: „Ей сега ще изляза!“ Но всяка ваканция ходех в Берковица. Беше разкошно местенце, зимата и лятото е чудесно там, чакам с нетърпение да започне строежът на един огромен хотелски проект на Ком, защото там е една много благодатна за скиори част от Стара планина. Долу под пистите има и минерална вода, така че това би развило района драстично.

Къде тук, в София, премина детството ти?

Играехме на „Арсеналска“, тогава още имаше един склад на „Топливо“, имаше пожарна на мястото на мола „Сити център“. Басейнът „Спартак“ беше игрище и там

тренираше отбор „Спартак“, който след години се сля с „Левски“. Беше весело. На 2-3 часа минаваше по една кола и си играехме направо на улицата. Беше пълно с тополи.

Кой те откри за музиката?

Майка ми казваше, че много съм обичал да пускам плочите на Робертино Лорети и да крещя с него. Някъде във втори-трети клас група деца решихме да отидем на конкурс в хор „Бодра смяна“. Приеха ме и започнах да пътувам насам-натам по лагери, турнета. Бях до 7-и клас в хора, докато започнах да се окосмявам и да ми мутира гласът. После продължих и в хора на гимназията.

Леко си отслабнал. От много тичане ли?

Старая се земното привличане да не ми влияе толкова. Поддържам си същите килограми и същата форма.

Как ще почиваш през лятото?

В свободното си време обичам да се виждам с хора - гледам да обръщам повече внимание на приятелите и на семейството. Ходя от време на време да ритаме топчица със стари колеги, футболче. Всяко лято ходя на морето да половя малко рибка, да покарам яхтичка - ей такива нормални неща.

(в. Преса, печатно издание, брой 175 (526) от 30 юни 2013)


 


От категорията

Ето проектът на ДПС за промени в Конституцията: Главният прокурор да има само методическа функция

Проектът на ДПС за промени в Конституцията: Орязване на правомощията на главния прокурор-Proektat-na-DPS-za-promeni-v-Konstitutsiyata--Oryazvane-na-pravomoshtiyata-na-glavniya-prokuror_1686135030.jpg

Характерно за промените е, че те не налагат свикване на Велико народно ...

7 юни 2023 | 13:49

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение

Кеворк Кеворкян: Умопомрачение-1568320806.jpg

Изтърбушена държава, абсолютно – това никак не е преувеличено. Но никой от ...

6 юни 2023 | 10:37

Георги Проданов: Добра новина е, че правителството е лишено от комфорт

Георги Проданов: Добра новина е, че правителството е лишено от комфорт-1655707664.png

По вътрешнополитическите задачи на кабинета "Денков" има консенсус, ...

7 юни 2023 | 18:00

Руско издание: За кого е изгодно разрушаването на ВЕЦ Каховка?

Всички населени места под ВЕЦ Каховка са застрашени от наводняване.
Снимка Аварийните служби на Херсонска област-Vsichki-naseleni-mesta-pod-VETs-Kahovka-sa-zastrasheni-ot-navodnyavane-Snimka-Avariynite-sluzhbi-na-Hersonska-oblast_1686149796.jpg

Максималното покачване на нивото на водата – до 12 метра – ще настъпи, ако ...

7 юни 2023 | 17:54

Най-важното

Виновните за този безобразен акт трябва да понесат отговорност, подчерта президентът

Радев осъди нападението срещу язовир Нова Каховка

Радев осъди нападението срещу язовир Нова Каховка-Prezidentat-Rumen-Radev-uchastva-v-osmiya-Delfiyski-ikonomicheski-forum-v-Gartsiya_1682656503.jpg

В Туитър държавният глава написа, че атаката застрашава множество цивилни, ...

8 юни 2023 | 09:30

И той го знае много добре”, каза още Пеевски

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!

Пеевски към Христо Иванов: Най-малко той може да бъде морален съдник на когото и да било!-Peevski--Ako-polititsite-mislyat-za-balgarite---shte-ima-NS--ako-mislyat-za-drugo---nyama-da-ima-kabinet_1666161160.png

Наше право е да решаваме кой ще бъде част от конституционната комисия и ако ...

8 юни 2023 | 10:25

Реформата ще бъде направена от този парламент, с участието на ДПС и на Пеевски, подчерта Цонев

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!

Цонев към Христо Иванов: Пеевски разработи проекта за промени в Конституцията, няма да го оттеглим!-Tsonev-kam-Hristo-Ivanov--Peevski-razraboti-proekta-za-promeni-v-Konstitutsiyata--nyama-da-go-otteglim-_1686209101.jpg

В кулоарите на парламента Пеевски повтори думите на Цонев: "Наше право е ...

8 юни 2023 | 10:20

Министърът на правосъдието председатества ВСС

Атанас Славов: Ще предложа да заседаваме и утре за отстраняването на Иван Гешев

Атанас Славов: Ще предложа да заседаваме и утре за отстраняването на Иван Гешев-1650446021.png

Протестиращи в защита на главния прокурор посрещаха кадровиците на съдебната ...

8 юни 2023 | 09:33

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор

Костадинов: За „Възраждане“ е добър моделът на САЩ - министърът на правосъдието да е и гл. прокурор-Kostadin-Kostadinov-za-izyavlenieto-na-Kovachevski--Podobni-izkazvaniya-sa-otkrovena-provokatsiya--Snimka-BTA_1684408151.jpg

Като си помисля у нас какви хора стават министри на правосъдието, би било ...

8 юни 2023 | 09:49

Става въпрос за преводи от испански, които са дадени на парламента

Иван Гешев внесе в парламента последните материали по делото „Барселонагейт“

Иван Гешев внесе в парламента последните материали по делото „Барселонагейт“-Vaprosi-ot-glavniya-prokuror-Ivan-Geshev--postaveni-po-vreme-na-preskonferentsiya-vav-vrazka-s-razsledvane-na-prestapna-grupa-za-danachni-prestapleniya-i-prane-na-pari_1679053221.png

Главният прокурор поиска имунитета на Бойко Борисов на 2 юни

8 юни 2023 | 09:02

На министър Тодор Тагарев ще му трябва широко мислене, посочи експертът от Софийския форум за сигурност

Йордан Божилов: Системите ни на въоръжение са несъвместими с тези на нашите съюзници

Йордан Божилов: Системите ни на въоръжение са несъвместими с тези на нашите съюзници-1645872575.png

Голямо предизвикателство пред новия министър на отбраната и екипа му ще бъде ...

8 юни 2023 | 08:46

В програмата са и поправки в Закона за чужденците и Търговския закон

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване (НА ЖИВО)
(Видео)

Депутатите ще обсъждат промени в Кодекса за социално осигуряване-Deputatite-obsazhdat-udarno-zakonoproekta-anti-Geshev-Snimka-BTA_1685099437.jpg

Депутатите ще обсъдят проект на решение, внесен от Министерски съвет, за ...

8 юни 2023 | 08:10

След едночасов дебат, ВСС реши да разгледа двете предложенията за освобождаване на главния прокурор

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор (На живо)
(Видео)

ВСС решава за Гешев - ще бъде ли предсрочно освободен главният прокурор-Prokuraturata--Proveryavat-se-nad-70-signala-sreshtu-Ivan-Geshev_1684843821.jpg

„Аз ще съдействам напълно, всички виждаме, че процедурата се движи изключително ...

8 юни 2023 | 08:03