Орлин Горанов: Светът е за амазонките

30798 | 30 юни 2013 | 13:04

Аз съм от старата школа и знам, че ако човек сам не си помогне, няма кой да го направи. Трябва да излезем от рамките на нашата народопсихологОрлин Горанов е роден на 8 август 1957 г. в Берковица. Като малък пее в хор „Бодра смяна“, а после и в ансамбъла на ГУСВ. През 80-те години на миналия век става популярен с дуета си с Кристина Димитрова. Лауреат на „Златния Орфей“ и на много други престижни награди. Академик от Българската академия на науките и изкуствата (БАНИ). През 1990 г. завършва оперно пеене и до днес участва в оперни постановки. През 2010 г. се снима във филма „Мисия Лондон“ в ролята на Президента. От 2009 г. е член на Ордена на рицарите тамплиери.


 

 

 

Орлине, как успя да опазиш чисто името си толкова години?

В тоя свят на амазонки малко останаха мъжете. В световен мащаб е така. Виж колко много дами са на топпозиции, като се започне от президенти, премиер-министри, банкери. Така че съдбата на нормалния мъж става все по-тежка.

Какво репетираш сега?

Работя върху няколко проекта. С екипа на Кюстендилския театър направихме постановката „Апокалипсис, кога?“. Сценаристи са трима млади гении от сценарния екип на Слави Трифонов. Написана е за интелигентни хора и третира важни за целия свят проблеми, свързани с апокалипсиса. Последният ми проект е в Сатиричния театър - „Операцията“, една уникална черна комедия по пиесата на Иво Сиромахов. Става страхотен купон на репетициите. Това е още един начин човек да каже нещо на хората.

Естрада, опера, а сега и театър. Защо го правиш?

Честно да ти кажа, не  изпитвам някакво угризение. Та аз над 20 години работя в оперен театър, и дали ще говоря, или ще пея на сцената, няма голяма разлика.

За теб не се е чула лоша дума, хората те обичат.

Може би защото съм се старал винаги да бъда искрен в това, което чувствам и което на мен ми доставя удоволствие. Един актьор няма как да лъже много на сцената, защото тя е една голяма лупа всичко се вижда и у с е щ а . Така че трябва да се раздаваш, както казват спортистите, на сто процента. Всеки спектакъл остава във времето като един изживян и неповторим момент.

Ти си и желан дуетен партньор. Освен с Кристина Димитрова пееш и с Тони Димитрова и с Мариана Попова. Какво подготвяш в момента?

С Кристина направихме едно лятно парче, което и така се казва - „Лято“, включено е в състезателната програма на фестивала „Бургас и морето“. Имаме го и с английско заглавие - „Хелоу“, да може и туристите да разбират. Освен това с Митко Гидишки - един прекрасен музикант и композитор, правим парчета на испански.

Не мрънкаш, че нямаш ангажименти в кризата, а се впускаш смело в нови проекти...

Оплакването не е креативно. Аз съм от старата школа и знам, че ако човек сам не си помогне, няма кой да го направи. Трябва да излезем от рамките на нашата народопсихология, крайно време е да спрем да чакаме неволята да ни оправи нещата. Трябва да си запретнем ръкавките и сами да си окопаем градинката, да си оправим оградката и да заживеем като едни нормални хора. Защото не зачитаме изобщо най- скъпото нещо в тоя живот - времето. При нас върви 24 години преход. Докога? И лошото е, че все търсим причините у другите, а. никой не си задава елементарния въпрос, като се погледне в огледалото: „Аджеба, аз лично какво направих''?

Но не личи да си в паника за бъдещето на България?

Паника за какво? А какво да кажат германците и чехите, като ги заля водата тази година и ги остави без къщи и без ток? Но никой не мрйнка, хората се хванаха в ръце и си помогнаха. 

Значи борба и много работа?

Ама разбира се!

Трябваше да стигнем дъното

за да сеогледаме и да се запитаме -сега накъде? Няма начин. Иначе какво да правя в кризата - вкъщи да се заключа, да седя, плача? Казват: носиш три дини под една мишница! Не, аз нося една по-голяма диня! Аз ходя и в операта, и в театъра, и с Кристина, и с Мариана, и с Тони Димитрова. Участвам в много проекти и нещата се случват. Много от колегите може би не са свикнали на тая динамика и ги е страхизлязат на пазара. Няма нищо по-хубаво от това човек да пробва различни неща. В крайна сметка всеки ден ни е подарен. Аз не знам още колко време ще имам да работя тази работа, колко ще ме слуша славейчето (гласът - б.а.), но опитвам. И това мекрепи. Това ме държи жив. Аз съм един от противниците на пенсионирането от гледна точка на това, че  ако си активен в живота си, би могъл да бъдеш полезен, докато дишаш. Когато спра да пея, мога да преподавам.

С Мариана Попова на снимките на последния клип Lejos

 

Ти си и рицар тамплиер. Не всеки може да се посвети на това, нали?

Да, така е, човек трябва да даде. Човек трябва да живее така, че да остави нещо след себе си. Иначе се превръщаме в едни машини за фекалии, просто е обидно да се живее така. Личната ми кауза винаги е била хората да се обичат. А нашата скромна цел в ордена е икуменическото право - обединението на всички религии, защото Бог е един, но с различни имена. Човек трябва да вярва в себе си и в нещо малко по-съвършено от нас - в любовта, както е вярвал Христос. Вярващите гледат по съвсем друг начин на живота си, на нещата около себе си. Имат очи за хубавите неща, а те са навсякъде около нас! Както казва Конфуций - ако успееш да постигнеш някакъв паритет между бялото и черното, между доброто и лошото, значи си постигнал пълната хармония.

Снима се като комичен президент във филма „Мисия Лондон“. И екранът ли те влече както сцената?

Това ми е втори филм. Преди 24 години направих един опит за летене с Анри Кулев в „Бащата на яйцето“. Пеех някои песни от саундтрака и режисьорът ми предложи да се снимам. Играех една каменна статуя. Последните години доста активно се снимам и в телевизионни предавания. Миналата година участвах само в
една серия на „Столичани в повече“. Чакам да ми се обади Робърт де Ниро да правим нещо заедно. Някои намират у мен прилика с него, има нещо такова, приличаме си по дясната вежда. В „Мисия Лондон“ се забавлявах много. Лошото е, че след това доста често чувах репликата: „Кога ще се кандидатираш за президент?“ Не смятам, че България има нужда точно от такъв президент - под чехъл.
 
Е, кога ще се кандидатираш за президент или депутат?
 
Мисля, че изкуството има много повече лостове, изказни средства за въздействие върху хората. Още повече че в моята професия сам си определям мандата.
 
Започваш и да преподаваш наесен...
 
Да, имам покана от Югозападния университет в Благоевград да направя клас. Няма да го титулувам по „поп и джаз“, а изобщо по пеене. Но ако не се съберат достатъчно силни гласове на прослушването, ще пишем тази година за нулева.
 
Кое е по-ценно - да имаш академична титла или да пълниш зала 1 на НДК?
 
Нито едното от двете. Като изляза на сцената, изобщо не ме интересува дали пея пред 5000 или пред 15 000 души. За мен е важно тези хора да се почувстват малко по-специални, малко по-особени и накрая да си тръгнат чисти.
 

С Къци Лафазанов и Силвия Лулчева в кадър от сериала „Столичани в повече“

 

 
Далече си от грандоманията май?
 
Кому е нужно?
 
Звездната болест е зверски тежък вирус
 
Добре, какво съм направил за тия 30 години? Взех „Златният Орфей“ - окей. Имам и други награди, вкъщи е пълно със статуетки и всякакви грамоти. Но за мен всяко участие е на олимпийския принцип - заради самото участие.
 
Сега може ли да те видим в някой оперен спектакъл?
 
Аз съм свободен артист - където ме поканят. Но съм на щатна работа в представителния ансамбъл на Националната гвардейска част заедно с Марги Хранова, Сунай Чалъков и други колеги. Не е това, което беше преди, за армията не е същата и не ходим да повдигаме с песни бойния дух. Сега сме само на големите празници. Пеем различни неща, всеки изпълнява личния си репертоар, имаме и патриотични песни. Има чудесен квартет „Армейска песен“, в който се запяват и някои стари войнишки песни, познати на всички, минали през казармата. Имаме и много хубави песни за България. Защо у нас така се изкривиха нещата? Не мога да разбера. Ако някой изпее нещо за родината, го определят като поръчков певец. А виж как е в САЩ - всяка тяхна песен на празник е патриотична.

Ти си остана секссимвол за много жени, а в същото време за теб не се е чуло нищо компрометиращо.

Мисля, че няма нищо срамно в това човек да остане верен на съпругата си, да си я обича. Ето, и при Стинг е така.

Как се поддържа такова здраво семейство?

Първо, трябва да си приятел с човека, с когото живееш, и да не се опитвате да се доказвате един на друг, а да се приемате такива, каквито сте, да гледате в една
посока. Аз сигурно имам много трески за дялане.

Съпругата ти не е артист. Как се справяхте с ревността през годините?

Ревността за мен е чувство на безпомощност. Нямаш право да имаш чувство за собственост към когото и да било. Какво значи да ревнуваш?

© КРАСИ ТАНЕВ

 

А пееш, че „светът е за двама“…

В това парче има съвсем друга поанта - че никой човек не е самотен остров, всеки има нужда от някого до себе си. В нея няма ограничение само за любовта между мъж и жена. Там се пее „даже мен да ме няма на белия свят, потърси любовта ми в стръкче пролетен цвят“. Авторът Димитър Точев не казва дали това е любовта към любимата,  към детето или към някой друг. Всичко е много относително в нашия живот. Затова човек трябва да има очи да вижда хубавите неща, да не ги пропуска.

Имаш едно дете - Жаклин.

Толкова донесе щъркелът. Тя е на 25 години. Още от малка е много самостоятелно дете. Отиде да учи в гимназия във Виена и се справи чудесно, завърши, взе си дипломата, влезе да следва във Виенския университет. Но след първата година реши да отскочи до Щатите при своя приятелка, хареса й много и в момента е в Тексас. Учи в колеж ивент мениджмънт (управление на събития - б.р.). Това е много хубава специалност, може да организираш всичко - от сватби до конгреси. Жаклин отдавна е космополит и въобще не я притеснява къде ще живее в бъдеще и дали да се върне тук или не. Затова съм най-щастлив, че успяхме да й дадем
най-важното - свобода на избора

Роден си в Берковица. Какъв е споменът ти от този град?

Само съм роден там, лятото - мама отишла да види баба и аз, като сме минали покрай панаира, съм казал: „Ей сега ще изляза!“ Но всяка ваканция ходех в Берковица. Беше разкошно местенце, зимата и лятото е чудесно там, чакам с нетърпение да започне строежът на един огромен хотелски проект на Ком, защото там е една много благодатна за скиори част от Стара планина. Долу под пистите има и минерална вода, така че това би развило района драстично.

Къде тук, в София, премина детството ти?

Играехме на „Арсеналска“, тогава още имаше един склад на „Топливо“, имаше пожарна на мястото на мола „Сити център“. Басейнът „Спартак“ беше игрище и там

тренираше отбор „Спартак“, който след години се сля с „Левски“. Беше весело. На 2-3 часа минаваше по една кола и си играехме направо на улицата. Беше пълно с тополи.

Кой те откри за музиката?

Майка ми казваше, че много съм обичал да пускам плочите на Робертино Лорети и да крещя с него. Някъде във втори-трети клас група деца решихме да отидем на конкурс в хор „Бодра смяна“. Приеха ме и започнах да пътувам насам-натам по лагери, турнета. Бях до 7-и клас в хора, докато започнах да се окосмявам и да ми мутира гласът. После продължих и в хора на гимназията.

Леко си отслабнал. От много тичане ли?

Старая се земното привличане да не ми влияе толкова. Поддържам си същите килограми и същата форма.

Как ще почиваш през лятото?

В свободното си време обичам да се виждам с хора - гледам да обръщам повече внимание на приятелите и на семейството. Ходя от време на време да ритаме топчица със стари колеги, футболче. Всяко лято ходя на морето да половя малко рибка, да покарам яхтичка - ей такива нормални неща.

(в. Преса, печатно издание, брой 175 (526) от 30 юни 2013)


 


ГЕРБ
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Симеон Николов: Ахилесовата пета на плановете за разполагане сили на страни от НАТО в Украйна

Симеон Николов: Ахилесовата пета на плановете за разполагане сили на страни от НАТО в Украйна-1472586819.jpg

Все по-честото споменаване на страните от източния фланг в дискусиите за ...

20 май 2024 | 12:40

Д-р Антон Панчев: Повече от крайно време е да променим своята политика към Албания

Д-р Антон Панчев: Трябва да отправим ултиматум за скъсване на дипломатическите отношения с Албания-1659604554.png

Защо да отправим ултиматум за скъсване на дипломатическите отношения с ...

20 май 2024 | 12:53

Кольо Колев: Мачът не е свирен, 600 000 избиратели търсят за кого да гласуват

Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в 50-ото НС-1550768774.jpg

Три политически формации са близо до 4%-овата бариера и в следващите дни до ...

20 май 2024 | 17:10

Антон Гицов: Битката при Батулия

-Anton-Gitsov_1670931190.jpg

Жандармеристите, участвали в убийството на Томпсън и другите партизани , са ...

20 май 2024 | 15:06

Най-важното

Участници в срещата бяха ръководствата на АИКБ, БСК, БТПП, КРИБ

ДПС представи своите приоритети пред работодателските организации

Снимка: ДПС-Snimka--DPS_1716216987.jpg

Като топ приоритет двете страни поставиха влизането на България в Еврозоната и ...

20 май 2024 | 17:56

Министър-председателят акцентира върху широкото обществено недоволство по темата

Премиерът Главчев възложи на ДАНС проверка по казуса с лифтовете на Витоша

Премиерът Главчев възложи на ДАНС проверка по казуса с лифтовете на Витоша-Premierat-Glavchev-vazlozhi-na-DANS-proverka-po-kazusa-s-liftovete-na-Vitosha_1716209587.png

Със спирането на последния функциониращ кабинков лифт възникват въпроси по ...

20 май 2024 | 15:51

Безсмислено заседание - още миналата седмица Надзорния съвет на НОИ вече подкрепи това увеличение

Социалната комисия отказа да гласува пак увеличение на пенсиите с 11% - НОИ вече взе това ешение

Социалната комисия отказа да гласува отново увеличението на пенсиите с 11%-Sotsialnata-komisiya-otkaza-da-glasuva-otnovo-uvelichenieto-na-pensiite-s-11-_1716207938.jpg

Надзорния съвет на НОИ вече подкрепи това увеличение. Поради това от НОИ ...

20 май 2024 | 15:21

По-голямата част ще бъде насочена към администрацията на висшите училища

Правителството спази обещанието си, превеждат на университетите близо 80 милиона лева

Правителството спази обещанието си, превеждат на университетите близо 80 милиона лева-Pravitelstvoto-spazi-obeshtanieto-si--prevezhdat-na-universitetite-blizo-80-miliona-leva_1716186834.jpg

Още в петък полагащите се 39 млн. лв. допълнително финансиране за увеличение на ...

20 май 2024 | 09:33

Името му беше замесено с убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса

Апелативният прокурор на София Радослав Димов е подал оставка

Апелативният прокурор на София Радослав Димов е подал оставка-Apelativniyat-prokuror-na-Sofiya-Radoslav-Dimov-e-podal-ostavka_1716204537.jpg

По неофициална информация причините за това са лични

20 май 2024 | 14:28

Допускам, че позицията ми няма да се хареса на мнозина, пише той

И кметът на Триадица от ПП-ДБ-СС се обяви против безумните промени на Терзиев около НДК

Димитър Божилов Снимка: Фейсбук-Dimitar-Bozhilov-Snimka--Feysbuk_1716191371.jpg

Бус лентата трябва да се премахне, не намерих велосипедист, който да е ...

20 май 2024 | 10:47

Няма държава в света, която сама да е постигнала висококачествено здравеопазване

Хабилитираните педиатри и медици към хората: Отношението към ‚Мама и Аз‘ София решава изборите

Хабилитираните педиатри и медици към хората: Отношението към ‚Мама и Аз‘ София решава изборите-Habilitiranite-pediatri-i-meditsi-kam-horata--Otnoshenieto-kam--Mama-i-Az--Sofiya-reshava-izborite_1715950045.jpg

Избирателите да кажат на партиите, че преди има ученици и учители на ...

20 май 2024 | 08:00

Известни личности засипаха с рози от майтап партията на Христо Иванов

Идейно изчерпване! Мрежата се забавлява с новия слоган на "Да, България"

Известни личности засипаха с рози от майтап партията на Христо Иванов-Top-magistrat--obvarzan-s-Hristo-Ivanov--zarezhdal-Antikoruptsionniya-fond-s-materiali_1711212260.jpg

„Не бъди като ергена! Направи своя избор!”, е новият забавен слоган на ...

20 май 2024 | 16:49

Социологът прогнозира много ниска избирателна активност - около 35%, т.е. между 2,5 и 2,7 млн. души

Кольо Колев: Мачът не е свирен, 600 000 избиратели търсят за кого да гласуват

Кольо Колев: Мачът не е свирен, в дните до изборите ще се реши разпределението на силите в 50-ото НС-1550768774.jpg

Три политически формации са близо до 4%-овата бариера и в следващите дни до ...

20 май 2024 | 17:10