КАКВА Е ТАЯ ДЪРЖАВА?

25717 | 17 май 2012 | 17:06

Размисли по една реплика на премиера от проф.Драгомир ДРАГАНОВ„Каква е тая държава?“ Този екзистенциален въпрос задал министър-председателят на своите подопечни на последното заседание на кабинета.
Екзистенциален поне в два аспекта. Първо, главата на изпълнителната власт пита подчинените си в каква всъщност държава упражнява въпросната власт. Е, ако и той не знае, какво остава за нас, редовите й поданици.

Второто обаче е далеч по важно. Наистина, каква е тая държава, която управлява Борисов?
Поводът да се замисли върху това дал на Борисов

случаят с „Братя Избегалеви“

И просто се чудя как се е въздържал да добави и любимата си фраза: „Ние ги хващаме, те ги пускат.“
Защото от думите му става ясно, че той би процедирал по друг начин: „В момента, в който съдията удари с чука и даде осъдителната присъда, идва съдебната полиция, слага белезниците и откарва в затвора.“ Ама направо по сталински просто.
Няма закон за съдебната власт, няма триинстанционно правосъдие, няма конституция. Трак с чука по масата - и в затвора.
Далеч съм от идеята да защитавам „Братя Избегалеви“. Но и аз, подобно на премиера, започвам да се питам „каква е тая държава“?
Каква е тая държава, в която премиерът нарежда - „моля още днес да регулирате това, през депутат, да се види кой от правната комисия, но ако не днес, утре трябва да се вкара тази поправка в закона“, за чукчето, белезниците и направо в затвора?
Като един от бащите на конституцията вече 21 г. наивно (ама много наивно) вярвах в две неща. Първото е, че сме парламентарна република. Такава, в която министър-председателят се отчита на и се контролира от законодателната власт. Оказа се обаче, че просто трябва да му се намери някой „депутат от правната комисия“,

за да изпълни незабавно волята

на изпълнителната власт. Обзалагам се, че няма как да не е от ГЕРБ...
И второто, в което вярвах - че сме станали правова държава. Сиреч държава, в която законите не се „поправят“ на парче в зависимост от конкретните случаи. Независимо дали са „Ванко 1“ или „Избегалеви“.
Направо ми е тъжно, като гледам репортажи от съдебните зали - пред клетите съдии неизменно стоят сборници със закони. Не поради това, че те не знаят да съдят, а защото поправките във всичките НПК, НК, ГПК и каквото още се досетите валят върху тях вече не през месец, ами през седмица! И съдиите трябва да се „актуализират“... Също през седмица.
Моят приятел Александър Джеров ме е научил на един прост принцип - ако един закон е поправян повече от 25%, хвърляй го и прави нов. Сегашните закони - от съдебните през този за движението по пътищата до образователния, са коригирани над 50%! Резултатът е, че обикновените хора са все по-объркани с „правовата държава“, а печелят само адвокатите.
Та и тук да изокам - всъщност каква държава сме: „правова“ или „адвокатска“? Защото 21 г. оставихме да творят законите не професионални юристи, а адвокати. И те си ги направиха изцяло в своя полза. Та Бойко няма защо да се чуди за „Избегалеви“... Така е по законите на адвокатите.
Но да си продължа с питанката: „Каква държава сме?“ Арестували две лица. Вярно, откровени бандити.

Но вижте логиката

на вицепремиера Цецо: щом не са си говорили за последната театрална постановка, значи са замисляли убийство на култов антимафиот.
На когото сега се организира специална охрана. Пак за сметка на данъкоплатците, де. Пък МВР пари няма...
Ама това им било малката цел. По-голямата - да предизвикат политическа паника в държавата и предсрочни избори. Представяте ли си - двама ограничени бандюги в колата планират крупна политическа криза! Е, наистина, каква държава сме, ако вътрешният й министър дрънка такива нелепости?
По-нататък. МВР успешно реализирало акция „Ветераните“. Даже един от „реализираните“ автокрадци дружески споделил с полицаите, че вече ще се пенсионира, защото му било „омръзнало“ да го хващат.
Ало, тогава какво става с онова „Ние ги хващаме, те ги пускат“? Кой кого хваща и кой го пуска? И в по-широк смисъл - щом са „ветерани“, значи МВР ги познава отдавна. И какво е правило досега?

Преди време ми откраднаха колата. И когато отидох при съответния следовател и му обясних някои неща, той ми рече: „Не са те.“ Още не ми е отговорил - „Щом знаеш, че не са те, значи знаеш и кои са“...
Ходя още по-нататък с въпроса на Борисов: „Каква държава сме?“ И наистина, каква държава сме, ако

в интерес на личния пиар

проваляме грандиозна международна операция?
Разказа ми го антимафиот, спец по наркотрафика. Всички служби са знаели за онези прословути вече 67 кг наркотици, тръгнали от Аржентина. И всички те внимателно са следели маршрута - от изходния пункт до крайния. Това е т. нар. контролирана пратка. Ако мине тя, тръгват истинските количества. И службите търпеливо чакали.
Ама в „каква държава сме“ работата се объркала. Защото лично премиерът трябвало да присъства на прихващането на „контролата“. Че и да обясни защо тъкмо поради това митниците следва да отидат в Русе (апропо, вътрешна европейска граница). Резултатът - всички антидрогови служби по света ни псуват, но у нас премиерът е Бог.
Ами историята с Гриша Ганчев? Слушах го по една телевизия колко просто обясни схемата с ДДС далаверата в захарния бизнес. Толкова просто я обясни, че даже и на милиционер да му стане ясна.
Но не - нашите „професионалисти“ от МВР решили, че

циганите ДДС-ари са невинни

а виновният е Гриша. Все едно че те произвеждат продукция, върху която се изчислява и ДДС, а Гришата просто си краде. Според мен обаче е тъкмо обратното...
Ох, душата не ми дава да отмина и рекета срещу българските производители от страна на чуждите търговски вериги. Пак по телевизията гледах как убиват нашето производство. И как всичко, което ние даваме като пари за храна, тутакси се изнася в по-богати държави. И как нашата нехае. Ей тук вече пък аз ще изрева към Бойко: „Каква държава сме тогава“, щом не ни пука за българското?
Ще завърша тези си тъжни разсъждения отново с казуса „Братя Избегалеви“.

Ваньо Танов дълбокомислено обясни

че двамата можели „да напуснат страната от много места“. Защото „на вътрешни граници данни за лицата, напускащи страната, не се вкарват“.
Глупости, Ваньо. На Кулата на жена ми така й вкараха данните, че ни държаха два часа (за сведение на потенциалните бегълци - предпоследното число на ЕГН-то при мъжете е чифт, а при жените - тек). Та недей да прикриваш, че ако „Избегалеви“ са духнали, то едва ли е било без „безкористното“ съдействие на служители на МВР.
Пък и докато разтоварят поне част от денковете с онези 40 милиона лева, сигурно е било голям зор. Оставям на читателите на „Преса“ да си представят какво е като обем 40 млн. Вероятно „Избегалевите“ са били с ремарке. Ама в „каква е тая държава“ и това е възможно.
Онзи ден се видях с едно българче емигрантче. Красив, снажен, интелигентен, образован. Каза ми: „Чичо Драго, никога няма да се върна в България.“
И тогава си помислих, че на въпроса на Бойко: „Каква е тая държава?“, май отговорът е: „Избегалия“.
Много ми е мъчно за което.


 


ГЕРБ
Костадинов
Илия Лазаров СДС
Еврохолд

От категорията

Кръстев: Не говорете за успехите на ЕС -за зелена сделка и раздяла с енергийната зависимост от Русия

Кръстев: Не говорете за успехите на ЕС -за зелена сделка и раздяла с енергийната зависимост от Русия-Ivan-Krastev--Voynata-pokaza--che-ima-ukrainska-natsiya--razlichna-ot-ruskata-i-neyn--bashta--e-Putin_1661353115.jpg

На предстоящите европейски избори партиите вдясно от християндемократическата ...

24 май 2024 | 10:15

Валерия Велева: Вонята под юргана. Въпросът е да има кеш!

Валерия Велева: Вонята под юргана на Промяната. Въпросът е да има кеш.-1638786584.jpg

Проблемът е, че Киро, Асен и Лена бяха натресени като отрицание на порочните ...

22 май 2024 | 13:11

Секретен обект

Какви тайни крие лабораторията на Червения площад

Какви тайни крие лабораторията на Червения площад-Cherveniya-ploshtad_1663761142.jpg

Тунел свързва Мавзолея с Кремъл, твърдят експерти. 100 години учени поддържат ...

24 май 2024 | 22:14

40% от българите не са прочели нито една книга през миналата година

По повод празника на културата, просветата и българската писменост – 24 май в София до 2 юни се провежда Пролетния панаир на книгата. Снимка БТА-Po-povod-praznika-na-kulturata--prosvetata-i-balgarskata-pismenost---24-may-v-Sofiya-do-2-yuni-se-provezhda-Proletniya-panair-na-knigata_1716556017.png

Според данните на “Алфа рисърч около 63% от сънародниците ни не са ходили на ...

24 май 2024 | 15:59

Най-важното

Парламентарната асамблея на НАТО ще се проведе от 25 до 27 май в София

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея

Шефът на НАТО Столтенберг пристига в София. Парламентът - домакин на Парламентарната асамблея-Stoltenberg--Edna-ot-osnovnite-zadachi-na-NATO-e-da-predotvrati-eskalatsiya-na-konflikta-s-Rusiya_1701161676.jpg

Близо 400 парламентаристи от 32-те държави членки на НАТО и от 25 ...

24 май 2024 | 18:37

Да се стягаме, да имаме добър резултат, за да имаме основа за кабинет, каза лидерът на ГЕРБ

Борисов: ПП и ДБ ми дължат една ротация. Да ни подкрепят за наше правителство с наш премиер
(Видео)

Бойко Борисов-Boyko-Borisov_1716577926.jpg

Гледам, мъчат се ПП, ама кой ги е записал. Те си казват, че това е запис, ...

24 май 2024 | 18:34

Според полицията била паднала от дъжда…

Наследник на Талев: Родната къща на писателя е съборена с чук от македонисти

Димитър Панчев, родственик на писателя Димитър Талев-Naslednik-na-Talev--Rodnata-kashta-na-pisatelya-e-saborena-s-chuk-ot-makedonisti_1716577728.jpg

Виновни са родните управници и най-вече Манол Пейков!, каза Димитър Панчев, ...

24 май 2024 | 22:07

Очаква се на 30 юни у нас да дойдат и предстоятелите на поместните православни църкви

Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх

Вселенският патриарх Вартоломей е поканен да присъства на избора на новия български патриарх-1435760954.jpg

Ще се опитам да променя програмата, защото смятам тази покана за много голяма и ...

24 май 2024 | 19:44

На 27 май държавният глава ще бъде на работно посещение в Конфедерация Швейцария

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя

Президентът ще подкрепи българските гимнастички на Европейското първенство в Будапеща в неделя-Prezidentat-Radev--Ne-e-normalno-glavniya-prokuror-da-zvani-na-polititsi_1684396934.jpg

Румен Радев ще бъде на официално посещение в Унгария по покана на президента ...

24 май 2024 | 21:44

Церемонията бе наречена „Театрална суматоха“, посветена e на 95 години от рождението на Йордан Радичков

Мария Стефанова и Константин Николов спечелиха "Аскеер" за главни роли. Вижте останалите отличени

„Аскеер“ за водеща роля взеха Мария Стефанова – за ролята й на Розовата дама в „Оскар и розовата дама“ от Ерик-Еманюел Шмит (реж. Стефан Спасов, „Театър 199“). Снимка БТА--Askeer--za-vodeshta-rolya-vzeha-Mariya-Stefanova---za-rolyata-y-na-Rozovata-dama-v--Oskar-i-rozovata-dama--ot-Erik-Emanyuel-Shmit--rezh--Stefan-Spasov---Teatar-199-_1716580899.jpg

Двама от носителите на „Аскеер“ за 2024 година бяха обявени в края на април от ...

24 май 2024 | 22:52

Решението бе обявено в рамките на заседание от председателя на съда Науаф Салам

Международният съд на ООН задължи Израел да прекрати офанзивата в Рафа

Международният съд на ООН задължи Израел да прекрати офанзивата в Рафа-Mezhdunarodniyat-sad-na-OON-zadalzhi-Izrael-da-prekrati-ofanzivata-v-Rafa_1716587989.jpg

Съгласно решението Израел също така трябва да остави ГКПП "Рафа“ отворен ...

25 май 2024 | 00:56

В Киев са в паника - западните оръжия не променят ситуацията на фронта

Нова опорка на Зе-пропагандата: Западът е видовен за провалената мобилизация в Украйна

Украинската армия не успява да промени ситуацията на фронта въпреки западната помощ-front--nastaplenie--ataka_1716187593.jpg

Зачестяват публикациите в западни медии, че Европа все по-усилено убеждава ...

24 май 2024 | 14:02

Нашите въоръжени сили са пренапрегнати: предстоят им три войни, но са готови само за една

The Hill: Байдън губи Третата световна война от Русия и Китай

Байдън и неговите политици жертват националната сигурност на Америка, за да спечелят изборите през ноември-Baydan-i-negovite-polititsi-zhertvat-natsionalnata-sigurnost-na-Amerika--za-da-spechelyat-izborite-prez-noemvri_1716480605.jpg

Вместо да сплотят страната, за да надделее срещу все по-широката глобална атака ...

23 май 2024 | 19:08