Само Батето ме посрещна след Невъзможния път

48007 | 6 юли 2013 | 10:33

Минал съм малко повече от 100 хиляди мили, което е 5 пъти обиколка на Земята, и горе-долу съм живял 5 години на яхтата с платна.Атлантика съм минИзвестният мореплавател Дончо Папазов е роден в София през 1939 г. и е завършил икономика. Той е ръководител на програмата „Планктон“ (1970-1982) под егидата на ЮНЕСКО, БАН и вестник „Орбита“. В повечето експедиции плава със съпругата си Юлия Гурковска (Джу). Учудват всички, когато с яхта обикалят света за 777 дни заедно с 5-годишната си дъщеря Яна. Но е сам, когато потегля за нос Хорн през 1988 г. С яхтата „Тивия“ той става първият човек, преминал без спиране за шест месеца по Невъзможния път, намиращ се в южните 40-градусови ширини. Той е писател, за всички плавания е снимал документални филми и над 20 години работи в БНТ. След 1989 г. участва в политиката и е депутат в 36-ото НС.


 

Юлия и Дончо - напред към безбрежната шир.


 

Дончо, как живее днес човекът, обиколил няколко пъти земното кълбо с лодка и яхта? С какво се занимавате сега?
Винаги се чувствам добре. И това вероятно е заложено вътре в човека. Цял живот съм се мъчил, а след това свикнах да махам лошото от себе си и дребната злоба. Махам ги с добро и с мисли за доброто. Покрай моите експедиции аз съм ги усвоил. Иначе съм активен пенсионер, ходя всяка вечер на протести.

Прилича ли ви на времето отпреди 24 години?
И да, и не. Няма как след четвърт век да се повторят нещата. Прилича с това, че хората са ентусиазирани, че излизат с чисти намерения и че са много спокойни. По никакъв начин светът не се развива за зло. Както и България е много по-добре, отколкото преди 25 години. Колкото и да ругаем и да псуваме властта с пълно право, България е неузнаваема.

Откога ви интересува политиката?
Винаги ме е интересувала. От съвсем млад. Животът ми тръгна така: баща ми е от потърпевшите от народната власт - два пъти е бил в концлагер. Ние бяхме изселени от София, години наред живяхме във Велико Търново.

Каква е била причината да ви изселят?
Баща ми беше търговец на розово масло и имаше фабрики, заможен човек. Първата фирма за розово масло и търговия е основана през 1820 г.  и се казва „Дончо Ботев Папазов“, както и аз - на името на прадядо ми. Майка ми също е от гюладжийски род - и двамата са от Казанлък. Аз съм роден в центъра на София на улица „Московска“, но твърдя, че по душа съм казанлъчанин.

Значи сте от род на търговци. Фамилията ви свързана ли е с политиката, вие бяхте депутат в 36-ото НС?
Баща ми е бил член на Демократическата партия, на която и аз бях. Но не е развивал политическа дейност. Прадядо ми е участвал активно в борбите за църковната независимост. След това Левски се е криел и в майчината, и в бащината ми къща в Казанлък. Има доста писма от Левски до тях. Прадядо ми е в Учредителното събрание, след това е кмет на Казанлък. Дядо ми също е бил депутат. По бащина линия съм трето поколение, а по майчина второ поколение парламентарист.

Защо не станахте депутат във ВНС, тогава бяхте в Координационния съвет на СДС?
Отказах. Хем ние редихме списъците, аз бях заместник на Петко Симеонов, на националния избирателен щаб, обикалях страната, но общо взето, не обичам публичността. Влязох обаче в 36-ото НС, когато СДС спечели и Филип Димитров стана премиер. Дори станах председател на подкомисията по правата на човека. Като изключиш 15-20 души в целия парламент, нивото му беше много ниско. Ние седяхме на седмия ред с Лъчо Тошев, Едвин Сугарев и Аспарух Панов-Пухи, общувахме много добре, смеехме се. Общо взето, почти всеки ден аз им разправях някои геройски разказ. Имахме много добро приятелство.

Признайте за някоя грешка, която сте направили?

Ооо, имам и веднага признавам. Една от тях е, когато в Координационния съвет на СДС гласувах „за“ приемането на АСП в СДС. Т.нар. сини мравки произлязоха точно от АСП. Част от тях и в момента са добри бизнесмени - Асен Мичковски и разни други. По същото това време излязоха законът за приватизацията и законът за земята. Ние имахме забележки, но не бяха чути. Общо взето, законът за приватизацията доведе до парадокса по-късно, че СДС прави приватизацията, а собствеността отиде в ръцете на подставени от БКП хора. Да предадеш икономическата власт, знаейки прекрасно, че тази власт води до политическа. Това е една от основните ни грешки.

Вие сте човек, който се е занимавал с много неща - мореплавател, журналист, публицист... Какво още сте били?
По образование съм икономист, завършил съм счетоводна отчетност. Много кратко работих като счетоводител и ме уволниха за некадърност.

Защо?
Защото ми дадоха една ведомост за заплатите, написана с молив, аз трябваше да я повторя с химикал. И сбърках на някого от шефовете заплатата, така той взе повече пари. Като разбрах това, върнах разликата - внесох я и така се сдобих с име на честен и глупав. И ме разкараха. След това много години работих с икономика, занимавах се с наука. Бях по едно време дори шеф на секция, маса трудове съм писал по икономически тези.

А любовта към морето как дойде - изведнъж или постепенно?
Още като съвсем малък, влизах на дълбокото и реших, че ще се удавя, ако не ме научат да плувам. На пет години вече плувах. Нашите ме водеха на море. Спасителите във Варна много ме обичаха, защото правех атракция - непрекъснато се спусках прав по една водна пързалка, а тя беше висока 10-15 метра. След това се хванах с подводно плуване. От най-първите леководолази съм. Дълги години имах и рекорд по гмуркане.

Спомняте ли си първото пътешествие, първата лодка?
С Джуто (Юлия Гурковска, или просто Джу) си купихме една моторна лодка. И аз много се чудех какво да я правя. Интересното е, че имах вноска за апартамент - изтеглих парите и купих лодката, по чертеж.

Какво е усещането да си в открито море? Да знаеш, че си сам в една безбрежна шир?
Сложен въпрос е. Много пъти са ме питали, но аз и досега не знам какво е усещането да си между небето и морето.

Иван Славков-Батето държи малката Яна пред погледа на Юлия и Дончо.


 

Изпитвали ли сте страх във водата?
Не. Нито ме е страх от тъмно, нито пък от бури в океана. Последното ми голямо плаване беше точно преди 25 години - то приключи през 1988 г. Обикалях в южните ширини, и то през зимата. Затова се казва Невъзможният път.

Къде и как преминахте през този Невъзможен път, защо се нарича така?
Това е обиколка на света по южните т.нар. ревящи 40-градусови ширини през трите носа - нос Добра надежда, нос Луин и нос Хорн. Двайсет години се бях подготвял за това. Преди мен по маршрута  е минал само аржентинецът Вито Дюма през 1942-ра, но той е спирал на 6 пристанища. Аз бях първият, който го измина, без да спира. Моята голяма мечта беше нос Хорн и като минах оттам, се разплаках...

За колко време изминахте маршрута?
На 13 юни изминаха точно 25 години оттогава. Това бяха 164 дни в самота и борба със стихиите. Аз тръгнах от Буенос Айрес около Нова година - 1988, и завърших на 13 юни в 13 ч. и 13 минути пак там.

Как ви посрещнаха в столицата на Аржентина?
Направиха ми удивително посрещане. Като пристигнах, бях много изтощен и влязох с яхтата в голямата река Парана - на 180 мили от Буенос Айрес. Дойде един военен кораб и аз помислих, че съм направил някакъв гаф. Застанаха мирно, смъкнаха флага и тогава разбрах, че това е в моя чест. Викаха, кряскаха нещо, разбрахме се, че съм добре, и се оттеглиха. След това дойдоха още три военни кораба и пак същото. После още два и един друг кораб, натоварен с телевизии, журналисти, дори и българи имаше. Оказа се, че идват в моя чест, за да ме ескортират до Буенос Айрес. След това разбрах, че са пуснали и техния най-известен крайцер „Розарио“. Той е свещен за тях, защото пръв влязъл в битката срещу англичаните за Фолклендските острови.

Трудно ли беше усещането да стъпите на твърда земя след половин година на яхтата „Тивия“?
Не знам как съм се чувствал, но на другия ден вестниците там излязоха със заглавия, че съм изглеждал като мъртвец със запазено чувство за хумор. Трудно ходех, подкрепяха ме, не помня колко интервюта бях дал, но в дните след това в цял Буенос Айрес ме поздравяваха със „Здрасти, Дончо!”. А то им е лесно - Санчо, Дончо... (смее се). По време на плаването бях  отслабнал с 36 кг. Три месеца след края му най-големият им вестник излезе с четири страници изследване, в което психолози и лекари описваха цялата тази работа с мен.

С какво се хранехте по време на тези 164 дни?
Бях на свободна храна - имах български консерви и сушени плодове.

А риба опитвахте ли да ловите?
Никога. В живота си не съм хващал риба и не съм убивал зверче, по-голямо от хлебарка. Е, ако трябва да оцелея, сигурно бих си хванал, но не ми се е налагало.

Дончо Папазов и днес продължава да върти педалите на любимото си колело всеки ден.

Снимка - Мариела Балева


 

Имах дълги години харпун, но никога не съм го използвал и не съм стрелял с него.

Имахте ли късмет с времето?
Никакъв. Имах 14 дни много гаден вятър. Повечето от половината от времето вятърът беше над 6-7 бала. Имах огромни неколкометрови вълни, които ме преобърнаха два пъти с лодката. Учудващо е, че не ми се счупи мачтата и оцелях. В началото ми се счупи двигателят, имах слънчеви батерии, но те спряха, защото настъпи полярната зима и полярната нощ. Имах друг вид батерии - цинк-въздух. Те също не можеха да се преборят. Това ме принуди да живея едва ли не като животно. Студ, тъмнина, вечно мокър, дори не можеш свещ да запалиш - така изкарах последните три месеца. Радиолюбителите на Нова Зеландия даваха 24-часово дежурство. Сигурно стотици, ако не хиляди души ме следяха. Аз нямах и електричество, пазех го и казвах само: „Окей съм.“ Помня, че докато се оправях от първото преобръщане, не бях спал една седмица. Имах връзка с България, но бях много нещастен, защото не можех да говоря.

А защо не можехте да говорите?
Говорът ми беше блокирал от безсънието и не ми течеше мисълта. Онези кой знае как са се притеснили. Аз винаги криех, като имах неприятности, да не ги обременявам.

Как ви посрещнаха в България?
Беше много интересно. През 1989 г. когато се върнах от Невъзможния път, единственото официално лице, което дойде да ни посрещне в Созопол, беше Иван Славков. За разлика от Буенос Айрес, където имах чувството, че целият 8-милионен град е дошъл на пристанището. С Иван никога не съм бил близък приятел, но винаги  сме имали нещо много общо. Бях в близки отношения с неговия заместник Христо Цачев. Много пъти, когато съм имал плаване с лодката, търсех дисидентски книги от чужбина - най-вече на руски, давал съм и на Христо, и на Иван от тях. И никой не ме е издал.

Има нещо, което е трудно за вярване - как решихте с Джу да тръгнете около света заедно с 5-годишната си дъщеря през 1979 г.? Не се ли опитаха да ви попречат да я вземете?
Джу нямаше притеснения, но тогава се надигнаха много хора, няколко вестника писаха, че това е престъпление. Тя нямаше да е за първи път с нас. Предната година, 1978, пак на „Тивия“ направихме с Яна обиколка на Европа през зимата - от Балтийско до Черно море. Всъщност от 1979 до 1981 г. тримата обиколихме света по маршрута  Созопол  - Средиземно море - Гибралтар - Панама - Торесов проток - нос Добра надежда - Бразилия - Гибралтар - Созопол. За 777 дни изминахме 42 000 морски мили. Преди плаването тримата си извадихме апендиксите - така решихме, защото не се знаеше какво може да се случи във водата.

Какви спънки се опитаха да ви направят?
Имаше доста анонимни доноси. В телевизията, където работех по това време, бе постъпил донос от министъра на транспорта, че сме любители, че ще се удавим. До ЦК на БКП бе написано, че за да плава една яхта, й трябват двама капитани. Освен това вземаме малко дете, което е детеубийство.

Как се оправиха нещата?
Слава Богу, и Иван Славков, и Соня Бакиш (съпруга на тогавашния председател на НС Станко Тодоров, известна журналистка - б.р.) се разтърчаха и Яна успя да излезе от България. Но съпротивата беше ужасна. Властите отказаха да впишат Яна в паспорта на жена ми, за да не можем да минем границата. Тя обаче мина незаконно.

Сериозно, как?
Понеже е мъничка, докато ни оформят документите, Яна мина под гишето. Опитахме номера и на полската граница, но не я пуснаха. Тогава им изиграх една сцена, за която винаги се смея. Ощипах силно Яна, тя се разпищя и я хвърлих в ръцете на единия митничар. Казах му да си я вземат тогава и да я изпратят в България. Разбира се, аз никога нямаше да я оставя. Но поляците се видях в чудо с ревящата Яна и я пуснаха.

Не ви ли е минавала мисълта да избягате от България и да не се върнете повече?
Никога не бих си го позволил. Въпрос на морал е да избягаш от родината и да погубиш хората, които са си заложили главата, за да те пуснат. Благодарение на тях аз съм успял да постигна мечтите си, да преживея толкова красиви моменти. Освен това много обичам България, защо да бягам от нея? Макар семействата и на двама ни с Джу да са преживели всичките гнусотии на народната власт тогава... Със съпругата ми бяхме най-сниманите българи в света.

Как се запознахте с Джу?
С Джу се запознахме на Алепу, през 1968 г. Аз имах едно гадже чехкиня - Олга, вторият й баща беше българин. Олга забременя от мен. Заминах да се женя през септември 1968 г. по времето на Пражката пролет. Олга работеше в най-революционния чешки вестник, беше художник и живееше на площад „Вацлавске намести“. Покрай нея аз участвах - по свое желание, разбира се, в много демонстрации и дори за пръв път усетих, чух как удрят човек до мен с полицейска палка, в много демонстрации участвах на страната на демонстрантите.

Беше ли там, когато се е подпалил Ян Палах?
Не, но прозорците на жилището на Олга гледаха към мястото, където се е подпалил Ян Палах. Бях в Прага, когато се изтеглиха руските войски от града. Ожених се за Олга, но се разделихме много бързо, защото тя искаше да избяга в Австрия. Аз отказах и се разделихме. После тя роди сина ни Александър, а аз и Джу (Юлия почина през 2001 г.)се залюбихме.

Пресмятали ли сте колко хиляди километра сте изминали през живота си във вода?
Минал съм малко повече от 100 хиляди мили, което е 5 пъти обиколка на Земята, и горе-долу съм живял 5 години на яхтата с платна. Бих искал да се прави разлика между яхта с платна и яхтата на Ахмед Доган и на богаташите, които са с мотор. Атлантика съм минавал 8 пъти, а Пасифика три пъти. 

Юлия и Дончо Папазови по време на експедицията „Планктон III”.

(в. Преса, печатно издание, брой 181 (532) от 6 юли 2013)


 


От категорията

Проф. Христов: Там, накъдето ПП-ДБ са тръгнали, ДПС отдавна се е върнало!

Проф. Христов:Битката за геополитическото бъдеще и бъдещето на България преминава през терена на ДПС-Prof--Ivo-Hristov--Ne-Avstriya-i-Holandiya--a-golemi-sili-vatre-v-ES-vsashtnost-ni-blokiraha-za-Shengen_1704197679.jpg

ДПС е участвало в българския политически живот и в доста по-сложни комбинации и ...

23 февр. 2024 | 13:53

Строежът на емблематичната сграда "Златен век" окончателно е потвърден от ВАС

Строежът на емблематичната сграда "Златен век" окончателно е потвърден от ВАС-Stroezhat-na-emblematichnata-sgrada--Zlaten-vek--okonchatelno-e-potvarden-ot-VAS_1708674924.jpg

Ще построим "Златен век", защото вярваме в съзиданието и закона, ...

23 февр. 2024 | 09:54

Кеворк Кеворкян: Некролози

Кеворк Кеворкян: Некролози-Kevork-Kevorkyan_1669805378.jpg

Както е известно, „публичността е целувката на смъртта“ – но Денков, сякаш не ...

23 февр. 2024 | 16:00

Георги Харизанов: Счупването на политическата конструкция не би довело до по-добра. Няма алтернатива

Георги Харизанов: Счупването на политическата конструкция не би довело до по-добра. Няма алтернатива-1639898225.jpg

Проблемът на меморандума е в тайминга. В меморандума има практики, които не са ...

23 февр. 2024 | 09:27

Най-важното

Христо Иванов директно предложи в ефир Андрей Янкулов за главен прокурор

Христо Иванов: Борисов днес ми се обади, иска да преговаряме за правителство

Христо Иванов: Борисов днес ми се обади, иска да преговаряме за правителство-Hristo-Ivanov--Borisov-dnes-mi-se-obadi--iska-da-pregovaryame-za-pravitelstvo_1708717070.jpg

В меморандума се предлага процедура за номинации, според която не само партиите ...

23 февр. 2024 | 21:36

Очаква се създателят и идеологът на Движението да се обърне с послание към делегатите на форума

Конференцията на ДПС - отсъствие на Доган, промяна в Устава, споделено председателство

Почетният председател на ДПС предложи Движението да се ръководи от двама съпредседатели - Делян Пеевски и Джевден Чакъров.-Konferentsiyata-na-DPS---otsastvie-na-Dogan--promyana-v-Ustava--spodeleno-liderstvo_1708715195.jpg

Конференцията трябва да адаптира Устава към новата ситуация с двама ...

23 февр. 2024 | 21:20

Следващия понеделник Мария Габриел ще е готова с оценката на изпълненото от кабинета досега

Денков: Разговарях с Габриел, готови сме за преговори за състава на МС след ротацията
(Видео)

Денков: Разговарях с Габриел, готови сме за преговори-Denkov--Ot-godini-me-tormozi-kak-voynik-s-avtomat-gleda-kam-SU--sega-se-chuvstvam-raztovaren_1702850836.jpg

В меморандома се предлагат ясни механизми, по които да се подберат хора с ...

23 февр. 2024 | 14:34

Христо Иванов е просто един малък, сладък слуга на българската олигархия, който тича по офиси

Пеевски взриви държавата: Бях омаскарен от Хр.Иванов и неговия олигарх! Искат да овладеят България!

Делян Пеевски: България ще бъде свободна от олигархията и това ще го направи ДПС-Peevski--Nedopustimo-e-BNR-da-stane-sauchastnik-v-ruskata-hibridna-voyna_1702652545.png

За Христо Иванов хората от ДПС са второ качество. Това трябва да приключи. ...

23 февр. 2024 | 12:01

Забранявам на Портних да се меси във град Варна - ще се меси само в областта, обяви той

Борисов: Чувам, че Христо Иванов иска да е само с ГЕРБ. Ама нали искахте да ни изчегъртате?
(Видео)

Борисов във Варна, обяви промени в структурите на партията в града
-Borisov-vav-Varna--obyavi-promeni-v-strukturite-na-partiyata-v-grada-_1708680791.png

До понеделник Габриел и Денков ще са готови с оценката на министрите, заяви ...

23 февр. 2024 | 11:29

Парламентът трябва да прокарва закони, а не да избира фирмите-строители

Петков: Няма да допуснем ГЕРБ и ДПС да имат мнозинство в регулаторите и службите

Кирил Петков скочи срещу ГЕРБ и ДПС: Днес вдигаме високо червения флаг-Kiril-Petkov_1708597485.png

Ние вдигаме високо червения флаг. Това доверие, което трябва да има между едни ...

23 февр. 2024 | 13:03

Един от вносителите на Законопроекта за ВЕИ в Черно море е депутатът от ГЕРБ Делян Добрев

Бойко Борисов обяви: Перки няма да допуснем да има в морето!

Бойко Борисов обяви: Перки няма да допуснем да има в морето!-Boyko-Borisov-obyavi--Perki-nyama-da-dopusnem-da-ima-v-moreto-_1708709607.jpg

Когато се запознах детайлно за каква мощност става въпрос и да поставим под ...

23 февр. 2024 | 19:32

Христо Иванов може да се отрече и от брат си, заяви придседателят на ПГ на ДПС

Пеевски за Христо Иванов: Малка бъбрива Шехерезада, която през НТО-та рекетира държавата

Пеевски: ДПС винаги е била стабилизиращ фактор и ще бъде. Не е нормално това, което правят колегите-Peevski--Ruska-shema-za-BG-grazhdanstvo-na-hora-ot-bivshiya-SSSR-i-Rusiya-e-nechuvan-probiv-v-sigurnostta_1707329263.jpg

Христо обърна държавата на един голям телевизор, опита се да го глътне и се ...

23 февр. 2024 | 10:04

Това е и сигнал към българските граждани да подкрепят свободата, независимостта и териториалната цялост

По идея на Тагарев: На 24 февруари сградата на МС ще бъде осветена в цветовете на украинското знаме

По идея на Тагарев: На 24 февруари сградата на МС ще бъде осветена в цветовете на украинското знаме-Tagarev--Planiranata-protivominna-operatsiya-v-Cherno-more-nyama-da-narushava-Konventsiyata-ot-Montryo_1699709627.jpg

Посланието на този акт е България да даде кураж на украинците да продължават ...

23 февр. 2024 | 16:25