Мост между БСП и ГЕРБ е невъзможен

18809 | 9 юли 2013 | 10:04

Интервю на Мариела БАЛЕВА с проф. Петър-Емил МИТЕВ за гражданските уроци и ахилесовата пета на парламентаПроф. Петър-Емил Митев е роден през 1936 г. в София. Политолог и социолог, д-р на философските науки. Бивш председател на Българската социологическа асоциация. Народен представител в VII ВНС. В момента е директор на Института за социални ценности и структури „Иван Хаджийски“.


 

Макар и плахо, тези дни се прокарва тезата за търсене на мост, дори на примирие между ГЕРБ и БСП. Това възможно ли е и би ли имало полза за обществото, проф. Митев?
Днес е невъзможно. Мостовете са изгорени, а понтонен мост ще бъде гнил компромис. Станишев беше напълно прав, когато определи управлението на ГЕРБ като разрушаване на институциите. За съжаление крачката, която беше направена със Закона за ДАНС и с избора на Пеевски, беше в същата насока. Подчертавам това, защото институционна равносметка не беше направена. Примирието ще означава взаимно опрощаване на грехове, т.е. да се заметат следите от безобразия, които сътвориха предишните управляващи, за сметка на запазването на властовите шансове на днешните. Ще означава не крачка към разграждане, а на утвърждаване на плутократичния модел на българската държава, ако използвам терминологията на придобилата популярност „Харта 2013“.

Какъв знак са частичните избори за кмет във Варна, защо гражданите отказаха да участват във вота?
Един варненец в частен разговор даде следното обяснение. Защо да се гласува, след като който и да бъде избран, ще бъде купен. Дори да е съвсем чист сега, а такива просто не се кандидатират. Месецът премина под знака на урок, даден от улицата на политическите елити по повод на „казуса Пеевски“, но завърши с  граждански урок, преподаден от варненци на националния електорат. Във Варна лозунгът „Долу!“ проработи, предсрочни избори бяха назначени и проведени. Е, и... Останаха БСП, ГЕРБ и политическата апатия. Останаха групировките. Да споменавам ли имена?

Не е необходимо. Ако се вгледаме в отделните искания от февруари насам, ще видим непреодолими противоречия. И в основата им стои въпросът какво искаме от властта. Ясно ли е това днес, или продължава да е терра инкогнита?
„Харта 2013“ е крачка в това направление. Силен документ. Първа по рода си независима гражданска инициатива за възстановяване на демокрацията и върховенството на закона. Страхувам се, че има сериозна дистанция между равнището на този документ и фокуса в действията на протестиращите. Едно е да се разгражда плутократичният модел на българската държава, а друго е просто да се смени конфигурацията на същия този модел. Ако е вярно това, което прочетох във вашия вестник за отзиви от площада, като „бита харта“, то не само управляващите имат проблем с диалога, но и водещите интелектуалци. Управляващите проявиха учудваща липса на усет за обществените настроения, а това е техният тест за демократичност. Протестиращите полагат същия тест, макар и по друг начин - чрез усета за държавност.

Хората изглеждат щастливи, че са заедно и че са една общност, но не се ли превръща това по-скоро в купон - няма конкретни искания освен за оставка?
Така е. Шоу протест. Но това не го обезценява. Ефективността му в съвременния свят е сравнима с барикадите в миналото. Насмешката стреля и може да убива - рейтинги. Всеки протест - това се съдържа в самото му определение - е „срещу“. Отрицанието е по-ясно и по-мобилизиращо. Предпоставя се, че „след“ ще бъде във всички случаи по-добре. Но няма такива гаранции. Вашата колежка Елена Кодинова писа наскоро за „Бунтът на ироничните“. Но още Хегел е предупредил за „ирония на историята“. Ироничните може да се окажат иронизирани от самото развитие на политическия процес - в случай че останат без достатъчно ясна визия за позитивната алтернатива. Необходим е ясен отговор на въпроса за какво става дума: само за субекта на властта или за властовия модел.

Възможно ли е бързото създаване на десен реформаторски блок, който да участва на едни следващи избори, може би скорошни?
Възможно е. Проблемът не е в самото създаване, а в неговото качество. Не се чу задълбочена политическа равносметка след загубата на изборите от нито една дясна партия. Няма катарзис, няма оздравителен процес. Линия от типа „Без Костов по костовски“ ми напомня за лозунг от миналото, който няма да цитирам от уважение към мои приятели от десницата. Необходимо е да се тръгне от нова дясна платформа, от идея, за да може след това да се определят и онези, които ще застанат зад нея. Сега се тръгва по обратния път: предварително се определя кръг на участници, което неизбежно ще предизвика междуличностни и междупартийни проблеми. В новата ситуация следва да се влезе по нов начин, не чрез своеобразно „дясно задкулисие“, ограничени контакти на лидерско равнище. Новата дреха на дясното трябва да се състои не от стари кръпки, а от обновени идеи.

ГЕРБ се снишиха, как да тълкуваме тяхното поведение - като уплаха, изчакване или бързо стягане на редиците? Какъв е полезният им ход?
Също катарзис. В случая особено труден, защото предполага раздяла с личности като Цветанов и преоценка на лидерството на Борисов. ГЕРБ се оформи като типична партия на властта, която без живителните властови ресурси започва да губи височина и е заплашена от разпад. Стана съвсем ясно, че партията не е в състояние да влезе в ролята на нормална парламентарна опозиция и да използва парламента за налагане на своята гледна точка. За партията е от изключително значение да се обявят в най-скоро време предсрочни избори, за да може да мобилизира своите избиратели, да реализира недоразградената партийна машина, и не на последно място - да противодейства на съдебното преследване на своите лидери.

Най-потърпевша от всички е БСП - там най-много ври и кипи сега. Иска се оставка на лидера, не са малко онези, които говорят за край или разцепление на БСП. Прави ли са?
В момента социалистите нямат печеливш ход. Със Станишев ги обременява тежък политически грях. Без Станишев са застрашени от политически срив. Вместо партията да бъде политическа опора на правителството, тя се крепи на неговия остатъчен ресурс. И все пак нека не повтаряме илюзии. Предизвестен край на БСП беше обявен още в началото на прехода и дори се танцуваше „Последен валс“, популярен сред феновете на СДС. Сега СДС е извън парламента, нещо повече, не го искат и в опозиционния десен блок. Десен блок без СДС!? Би трябвало да е по-ясно, че да се издържи дори 25-годишна политическа проверка, не е лесно. У нас столетницата се възприема като негативен синоним, повод за присмех. Алюзията: на сто години си близко до физическата смърт и при всички случаи си старомоден. Очевидно това е особеност на мисленето в страна с кратка най-нова история. В Англия партията на торите е на триста години и историческата устойчивост вече сама по себе си предизвиква респект. Разбира се, социалистическата партия е подложена на много сериозно изпитание. През август 1991 г. ръководството на БСП, водено от Лилов, отказа да осъди опита за преврат в Москва. Това беше груба грешка, която костваше загуба на изборите през октомври. Грешка, но не политическа авантюра. А това е точното наименование на „операцията Пеевски“. БСП се нуждае също от катарзис, от критична равносметка, в която да се достигне до корените, до предпоставките, довели до предизвикана политическа криза. Фактът, че имаше толкова силен критичен отзвук в собствените редици, включително безпрецедентни протести пред централата, показва, че партията не е загубила жизнен потенциал.

Доколко опасен е единият глас, на който се крепи държавата и който върти на пръста си парламента - този на „Атака“?
В 42-рото народно събрание няма Ахил, но самият парламент има ахилесова пета. Неслучайно улицата се прицели точно там. Д-р Николай Михайлов беше лаконичен и изчерпателен в едно интервю: невъзможно управление.

Кое е по-добре - едно наплашено правителство да работи под натиск година време или да подаде оставка?
Оптималният вариант е да се договорят предсрочни избори през май 2014-а, едновременно с европейските, като се очертае кръгът от приоритетни законодателни и правителствени решения. Според заключението на нашия институт: „пълен мандат“ е пожелателно мислене, „избори наесен“ са контраподуктивни. Онзи, който не вижда рисковете пред прибързани избори, просто не познава историята. „Избори до дупка“ изкопаха ямата, в която беше погребана Ваймарската република.

Бихте ли сравнили случващото се днес с други събития на прехода - по сложност на политическата ситуация, трудност на задачите, гневност на хората?
Ние се изправяме пред проблемна ситуация, която съдържа двойно противоречие От една страна, между новото, несъмнено по-високо изискване за демократичност и старите манипулативни техники. От друга страна, погледнато към улицата, между новото, по-високо изискване за рационалност на управлението и старите първосигнални жестове. Степента на емоционалност е напълно сравнима с това, което сме наблюдавали в годините на прехода. Тогава, за разлика от сега, имаше ясен политически субект, който да поеме нещата и да не допусне политически хаос. Сега този субект не е формиран, за този субект само се говори. Очевидно трябва време. И така, стигаме пак до противоречие - революционно нетърпение (този термин също е класически), от една страна, и потребност да се рационализира ситуацията, за да не се достигне до политически хаос, до институционен разпад, от друга страна.

Българското общество показа, че е достатъчно демократично, за да протестира срещу своеволието на властта по цивилизован начин. Българското общество все още не е доказало демократичната зрелост, необходима, за да се намери конструктивен изход от конфликтната политическа ситуация. Изход, в който демокрацията да бъде не просто инструмент, път към властта на един или друг политически субект, а ново, по-високо стъпало в развитието на самото общество. България жадува катарзис!

(в. Преса, печатно издание, брой 184 (535) от 9 юли 2013)


 


От категорията

Древната професия на Христо Иванов: От "нито глас за Пеевски" до скута на Пеевски (Видео)
(Видео)

Архивите говорят: Къде отиде националното достойнство на Христо Иванов!?-Arhivite-govoryat--Kade-otide-natsionalnoto-dostoynstvo-na-Hristo-Ivanov-_1708615719.png

На видео послание към избирателите Христо Иванов заявява: "Нито глас за ...

22 февр. 2024 | 17:24

Избори 2 в 1? Предстоят тежки препирни, докато в сглобката стигнат до това решение

Тежки препирни в сглобката, докато стигнем до избори 2 в 1-Kiril-Petkov--Hristo-Ivanov--Boyko-Birisov---sglobkata-skartsa-li--skartsa--a-ha-da-se-razpadne--no-ne-se-razpada_1700754463.jpg

Срокът между два парламента би могъл да бъде и по-кратък - например един месец, ...

21 февр. 2024 | 17:34

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина

The Economist: Губи ли Украйна войната? Зеленски знае една горчива истина-Volodimir-Zelenski-Snimka--UNIAN_1702480122.jpg

Градовете на изток сега се опасяват, че ще бъдат следващите мишени на Русия, ...

22 февр. 2024 | 17:43

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?

Валерия Велева: Конференцията на ДПС, която трябва да постави "ново начало". Ще има ли изненади?-1448546816.jpg

1500 делегати на форума ще положат "ново начало и нов подход за ...

20 февр. 2024 | 22:06

Най-важното

Необходима е по-голяма ефективност в обществените поръчки

Световната банка с тежка критика за България: Събираемостта на ДДС е ниска, растежът се бави

Световната банка за България: Събираемостта на ДДС е ниска-1609887161.jpg

Без мерки, към 2050 година растежът на икономиката може да се забави до 1,25%. ...

22 февр. 2024 | 14:29

Ашколсун, Христо, евала, машала и аферим!

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски

Трифонов: Всеки път като видя физиономията на Христо Иванов, ще си го представям в скута на Пеевски-1658757760.jpg

Би трябвало тук да приключи политическата му кариера, заради лъжите, заблудите, ...

22 февр. 2024 | 16:23

Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратуратаа, заяви лидерът на ПГ на ДПС

Пеевски: Христо Иванов пиеше мазно турско кафе и седеше в скута ми, предлагаше ми делкане
(Видео)

Делян Пеевски: Олигархията иска да овладее държавата! Битката е за КОНПИ и прокуратурата-Zastrashena-e-natsionalnata-ni-sigurnost--tova-e-uzhasyavasht-probiv--zayavi-v-petak-Delyan-Peevski_1705743178.jpg

Случи се нещо нечувано - изявените евроатлантици от ПП-ДБ провалят проекта на ...

22 февр. 2024 | 09:36

"Промяната" са изпращали винаги ярки политически фигури за ръководства на регулатори, изтъкна лидерът на ГЕРБ

Борисов за ПП: Изкарват се борци за чистота, а действията им показват точно обратното (ВИДЕО)
(Видео)

-Boyko-Borisov-pred-zhurnalisti-v-Narodnoto-sabranie-_1704978648.jpg

Запознах се с меморандума и точно ми е като попската работа, където един поп ...

22 февр. 2024 | 09:22

Единственият изход е оставка и избори 2 в 1, категорична бе лидерът на БСП

Нинова за Христо Иванов: Седеше в лодката пред Сарая, а после легна в скута на Пеевски. Падение!

Нинова: Започват от вътре да си вадят кирливите ризи, мафията започна да се самоизяжда-Ninova--Promyanata-v-Konstitutsiyata-e-nay-golyamata-vreda--koyato-sglobkata-nanese-na-darzhavata_1703067481.jpg

Тези хора се събраха само за постове, за пари, за власт и разпарчатосване на ...

22 февр. 2024 | 11:54

Съпредседателят на ДБ отрече да е лобирал Андрей Янкулов да бъде избран за главен прокурор

Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

Христо Иванов: ДПС иска да е скрит партньор на ГЕРБ в разпределението на властта-Hristo-Ivanov--Podkrepata-na-DPS-se-razshiri-po-estestven-nachin_1700419387.jpg

Иванов отговори на атаката на Делян Пеевски, че е "пил мазно турско кафе в ...

22 февр. 2024 | 11:46

Заплашили Цариградска, че мъжът и децата й ще бъдат с бетонирани крака на дъното на язовир

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова
(Видео)

Скандал в комисията за "Нотариуса": Съдия Цариградска отказа да седне до прокурор Зартова. Снимка БТА-Skandal-v-komisiyata-za--Notariusa--Sadiya-Tsarigradska-otkaza-da-sedne-do-prokuror-Zartova-_1708616604.jpg

Преди началото на заседанието председателят на комисията Никола Минчев заяви, ...

22 февр. 2024 | 15:50

Тази Конституция я има благодарение на нас, заяви председателят на ПГ на ДПС

Пеевски отговори на Иванов: Срамно лъже! Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши!

Делян Пеевски отговори на Христо Иванов: Много срамно лъже. Да спре да бъде слуга на олигарсите-Peevski-za-Geshev-i-Sarafov--Imahme-mrakobesen-glaven-prokuror-v-minaloto--no-sega-tova-prodalzhava_1706094566.jpg

Ако някой смята, че ще смаже ДПС - това време свърши. ДПС доказа какво е ...

22 февр. 2024 | 12:17

След като осъзна "грешката си", Радев пак не направи НИЩО, за да освети несъстоятелността на тези хора

Калина Андролова: Лена с кризисен пиар и хлъзгава любезност. ПП е банда, която плячкосва

-1584904074.jpg

ПП мошеничестват пред американците, че са готови на всичко, но двигателят на ...

22 февр. 2024 | 13:53