Сапарев

Моментът е фатален, трябва ни „согласие“

16924 | 16 юли 2013 | 07:09

Интервю на Мариела Балева с проф. Огнян САПАРЕВ за разделението, омразата и перспективата да изчезнемПроф. Огнян Сапарев е филолог, преподавател във Философско-историческия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“, на който беше ректор през 1993-2003 г. Бил е и генерален директор на БНТ (1990-1991), и депутат в 39-ото народно събрание (2001-2005). Той е изявен български литературен критик, автор на двутомника „Критически илюзии“. Преводач е на полския фантаст Станислав Лем.


- Проф. Сапарев, минаха над 30 дни от началото на протестите срещу правителството и няма изгледи скоро да спрат. Как се отнасяте към тях? Може ли да се окажат и полезни?

- На първо място  - забавно ми е. Второ, малко ми е носталгично. На трето – тревожно ми е. Не мога да бъда лично срещу протестите, защото цял живот съм протестирал. И преди 10 ноември, и след 10 ноември. И когато е трябвало, съм понасял последствията със съответните наказания. По принцип нямам нищо лично срещу протестите. Смятам, че в някаква степен те може да се окажат полезни, защото пришпорват депутатите и правителството да работят и да търсят решения.

- Какво обаче не бива да се забравя при такава ситуация?

- От една страна, за всяко нещо трябва да има мярка - да се гледа малко по-далеч от носа и по-далеч от днешния ден. От друга страна, както знаем от диалектиката ни, нещата винаги са заредени с противоречия. Подобни процеси затрудняват нормалния процес на работа и социално обществено спокойствие. Протестите се превърнаха в начин и за психотерапия, и за разтоварване.

- Защо протестиращите не могат да стигнат до общ знаменател?

- Истината е, че българският народ никога не е бил толкова раздробен и вътрешно противопоставен. Достатъчно е човек да мине край някои от протестиращите и да разбере колко разнородни са те. Колко е трудно да им се намери общ знаменател. И как старият лаф, че всеки си е башка луд, тук действа с пълна сила.

- Крият ли опасност протестите?

- В тази ситуация много лесно може да се получат взривоопасни конфликти. Но да се надяваме, че точно така няма да гръмне подобна бомба.

- Тезата за Велико народно събрание е като някакъв политически демон, появява се в последните 10 години при всяка обществена криза или недоволство. Лидерът на „Подкрепа“ д-р Тренчев заплаши даже с общонационална стачка, ако няма ВНС. Има ли резон в това искане?

- Всъщност въпросът не е във Великото народно събрание, а кой и как ще подготви съответните материали. ВНС само по себе си не е никаква панацея, нито пък е единствено и основно спасително решение. Публична тайна е, че сред протестиращите има и платени хора. От друга страна, протестът се превърна във форма на развлечение за хиляди хора. Особено младите, които по този начин изживяват себе си като велики герои, намират си емоции. Както се казва, осигуряват си адреналин.

Протестът се превърна в развлечение за хиляди хора

- Много от участниците в шествията идват семейно, дори малките деца вече участват в протестите...

- Знаете ли как го тълкувам това - детето, кучето, родителите - и хайде на разходка. Тоест - занимавка, която им излиза и по-евтино. Това очевидно също трябва да бъде отчетено от социалната психология. Днес е златно време за всеки социален психолог.

- А не се ли връщаме там, откъдето тръгнахме?

- Това е доста характерно за нас, за българския народ, пък и не само за него. Всеки народ обича да се връща. Но ние, изглежда, много обичаме да се връщаме там, откъдето сме тръгнали. Лошото е, че го правим без полза за себе си и без някаква положителна перспектива.

- Лозунгите, които се издигат на протестите, са същите, каквито бяха и през 90-те години - „Оставка“, „Червени боклуци“ , „БСП в Сибир, за да има мир“?

- Особено като чуя „Червени боклуци“ и се ядосвам. Може би Валери Петров е червен боклук! Тъпо е да се реставрират по най-идиотски начин старите хватки отпреди 20-ина години.

- Какво имате предвид?

- Ето, един способен човек като Едвин Сугарев, когото машината на времето го е върнала отново 20-ина години назад. Той има дар-слово и би могъл да се изрази малко по-другояче, а не чрез гладната стачка. В момента тя е смешна и жалка, но дано не стане тъжна. После - оставката добре, но след нея какво! След всички призиви за смяна на системата. С какво? С монархия ли? Добре, хубаво сте против олигархията. А нима Бойко Борисов нямаше никакво отношение към олигархията? Както казва Хегел, историята учи, че човечеството не се учи от историята. Това се отнася на първо място за българския народ.

- Вие сте изследвали народния дух - каква е причината във Варна да излязат само 25% от хората да гласуват за кмет?

- Едно е да протестираш в името на адреналина и на забавлението. Или просто защото не обичаш някого. А друго е да излезеш да гласуваш, воден все пак от някакво конструктивно съображение. От помисъл за бъдещето и от желание наистина да се появяват по-разумни социални процеси. На всеки е ясно, че в малка България нещата се решават от много фактори. При това не само вътрешни, но и външни. Виждате, напоследък много подозрително се активизираха всякакви соросоиди. Значи може би Сорос също има мнение по въпроса. Ясно е, че много фактори участват във всичките тези неща.

- Добре, тази фасадна демокрация трябва някак да бъде трансформирана в истински работеща система. Може ли това да стане с пиене на кафе пред парламента?

- Ако това е демокрацията - мерси. Имаш право да ругаеш властта и какво от това! Нещо да се подобрява? Тоест това е една псевдодемокрация отвсякъде. И хората неслучайно започва да ги гони носталгия по доброто старо време, в което иначе се извършиха много глупости.

- Навън протестират най-много хора, привърженици на старата десница.

- Ако може да се каже какво е дясно... Но истината е, че в основата на всичко това е ГЕРБ, който иска да се върне на власт и да се спаси от неприятни разследвания и раирани костюми. А разследванията трябва да се ускорят, да се разобличат кражбите и злоупотребите на правителството на Бойко Борисов. И най-фаталното нещо, което този народ може да измисли, е да го върне отново на власт. Тогава просешката тояга ни е абсолютно сигурна.

Напоследък се активизираха всякакви соросоиди

- И левите, и десните избиратели в България изгладуваха дългия преход, унизени от бедността, но търпящи с мисълта един ден децата им да са добре. Политическото дясно и ляво у нас не се ли нуждаят от ново съдържание, от нови хора, от ново общуване?

- Проблемът с новите хора е много дискусионен. Борисов дойде с нови хора, и царят също. И какво, нещо да се промени? Очевидно механизмите смилат тези нови хора и ги включват в своите манипулации. И така тези нови хора стават стари хора много бързо. Няма как да си внесем министри и надзорници от чужбина. Трябва тук да си ги създадем. Оказва се, че българският народ в момента е адски развратен. Много е трудно да се намери честен и устойчив човек на съответния натиск.

- Какво ни е необходимо?

- Очевидно трябва политико-психологическо възраждане, което не може да го реши млад човек. Това, че е млад, не му пречи да се корумпира много бързо, да бъде наивен или инфантилен. Младите хора невинаги спасяват нещата. Някой път трябва и по-стар човек, който знае за какво става дума. Дошло е време нацията ни да разбере, че тя - в своите различни политически възгледи - трябва да бъде хомогенна. Иначе е обречена на провал, на загуба на ориентация. Нещо общо съзидателно трябва да има.

- През тези 23 години непрекъснато се делим, заставаме едни срещу други, без да намираме общи точки. Не е ли опасно?

- Хората имат по две-три партии, ние имаме към 200. Това ужасно деление просто е невероятно. Първо, то е българска черта, второ - особено засилено е в наши дни. Никакво единство не прави силата, защото единство няма. И ако този народ иска да оцелее някак си, трябва да помисли за обединение, дето викаше Дядо Вазов, „за согласие“. Положението е фатално и ужасно. Разцепено, разединено, противоборстващо, всеки срещу всеки... Така не може да продължава.

- Казвате, че са нужни общи действия - съзидателни. Но как, като толкова много се мразим? Не се чуват едната и другата страна на барикадата.

- Тези най-негативни национални черти лъснаха, но ние все се мъчим да не забелязваме това и ги замазваме, дори ги подценяваме с приказката „не е чак толкова страшно“. Но точно това би трябвало да активизира интелигентните хора на тази страна. Защото българинът е носител на всякакви недостатъци, но е интелигентен. Необходимо е познание и разбиране, че няма никой да ни спаси, ние трябва да сторим това. Но за да се спасяваме, трябва наистина да намерим съгласие и по-конструктивен път. Историята ни учи, че в тежки моменти нещо се е получавало положително у българите. И ако продължаваме в същия дух, ще се затрием като народ и като нация.

- Колко големи са щетите от естетиката на епохата „Бойко Борисов“?

- Щетите са доста големи. Насаден нарцисизъм, изтъкване на себе си, полицейщина - това е част от тази епоха. Това беше фатално и доста ужасно. И тепърва има да оценяваме национално-психологическите загуби от това явление и мушмороците, които то създаде.

- Ако използваме шахматните термини, в какво състояние е сега държавата - шах, а после мат, пат или пък в цунг-цванг?

- Много бих искал да бъда оптимист, но ми е все по-трудно. Много се надявам да не сме шах-мат, а да сме само шах-шех или нещо подобно. Но проблемът е, че не може вечно да се протака тоя процес. Протестите водят до още по-безнадеждна ситуация. От друга страна, правителството също трябва да планира, да разсъждава и да разгледа повече варианти, повече възможности. Някои от тях са приемливи или не, удобни или неудобни, по-добри и по-лоши. Пред перспективата да изчезнем след 20-30 или 50 години като народ всички тези караници и омраза са пълни глупости. Те говорят за  инфантилизъм, невежество и липса на здрав разум. 

(в. Преса, печатно издание, брой 191 (542) от 16 юли 2013)


 


От категорията

Украински политолог: Безсмислено е да продължаваме военните действия,"победоносен край" е невъзможен

Украинският политолог Вадим Карасьов: Безсмислено е да продължаваме военните действия,"победоносен край" е невъзможен-Ukrainskiyat-politolog-Vadim-Karasyov--Bezsmisleno-e-da-prodalzhavame-voennite-deystviya-pobedonosen-kray--e-nevazmozhen_1709536769.jpg

Управляващите и украинското общество са в капана на дилема, избирайки между ...

4 март 2024 | 09:17

Психолог: Борисов е с дълга стратегия, Петков е слаб играч, Хр. Иванов бавно и методично са разорява

Политиката прилича на покер игра, казва Росен Йорданов-1613124507.jpg

По думите му, на Бойко Борисов в момента не му е удобно да поема ангажимента с ...

3 март 2024 | 20:56

Милен Керемедчиев: Няма бъдеще за Газа, което да е мирно или отрегулирано

Милен Керемедчиев: Няма бъдеще за Газа, което да е мирно или отрегулирано-1615973697.jpg

При примирие и двете страни ще се прегрупират, подчертава бившият зам.-министър ...

4 март 2024 | 13:11

Daily Express: Смъртоносните ракети на Путин "Сатана-II" са готови за бойно дежурство

-1650530400.png

Със зашеметяващата дължина от 35 метра, ракетата Satan-II тежи 220 тона и има ...

4 март 2024 | 09:23

Най-важното

Утре на 5 март ГЕРБ представят проект на коалиционно споразумение, изработен по европейските стандарти

Решаваща седмица: Денков подава оставка, ГЕРБ предлагат на ПП-ДБ коалиционно споразумение

Решаваща седмица: Денков подава оставка, ГЕРБ предлага коалиционно споразумение-Reshavashta-sedmitsa--Denkov-podava-ostavka--GERB-predlaga-koalitsionno-sporazumenie_1709534004.jpg

При завъртането на парламентарната рулетка ГЕРБ ще вземат първия мандат и ще ...

4 март 2024 | 08:17

Отворихме нова страница в двустранните връзки, отбеляза президентът на Азербайджан (ОБНОВЕНА)

Желязков пред Алиев: Азербайджан е ключов партньор на България за енергийна диверсификация

Росен Желязков пред президента Илхам Алиев: Азербайджан е ключов партньор за България-Rosen-Zhelyazkov-pred-prezidenta-Ilham-Aliev--Azerbaydzhan-e-klyuchov-partnyor-za-Balgariya_1709536439.png

Председателят на парламента и водената от него делегация положиха венец пред ...

4 март 2024 | 10:53

Вътрешният министър разговаря с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон

Калин Стоянов подписа стратегическа рамка за сътрудничество с ЕК и Агенциите на ЕС

Вътрешният министър Калин Стоянов разговаря с комисаря по вътрешни работи Илва Йохансон-Vatreshniyat-ministar-Kalin-Stoyanov-razgovarya-s-komisarya-po-vatreshni-raboti-Ilva-Yohanson_1709552240.png

Предвижда се подпомагане на процеса на подготовка на българските институции за ...

4 март 2024 | 13:34

Скоро ще намерим решение на въпроса за разширяването на Шенген, подчертава президентът на Австрия

Байдън и Си сред президентите, поздравили българския народ за Националния празник Трети март

Байдън и Си сред президентите, поздравили българския народ за Националния празник Трети март-Pravitelstvoto--Nyama-instruktsiya-za--tih-boykot--na-Natsionalniya-praznik-Treti-mart_1708951827.jpg

Историческите крачки на България, включително напредъка в енергийната ...

4 март 2024 | 09:23

Средствата ще бъдат насочени за подобряване на охраната

ЕК предоставя 85 млн. евро на България и Румъния за управление на границите

ЕК предоставя 85 млн. евро на България и Румъния за управление на границите-1536825689.jpg

Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен написа в "Екс" по този ...

4 март 2024 | 13:18

В учебниците за 2 и 3 клас липсва 3 март като български национален празник, коментира юристът

Атанас Семов: Масовият българин все по-силно вее байрака на нетърпимост към отмяна на миналото

Атанас Семов: Съдебната система може да се изчисти, ако се пощади от политическа намеса-1610696084.jpg

Политическият живот даваше повече кураж на онези, които могат в тайно ...

4 март 2024 | 08:32

Въпреки това шансовете ѝ се смятат за илюзорни, твърдят анализатори

Ники Хейли отбеляза първа победа срещу Тръмп на първичните избори на републиканците

-Izborite-v-Yuzhna-Karolina-mozhe-da-sa-reshavashti-za-bitkata-Heyli---Tramp-za-nominatsiyata-na-Republikanskata-partiya_1706276249.jpg

Тя спечели надпреварата във Вашингтон, окръг Колумбия, с 62,86% от гласовете ...

4 март 2024 | 08:15

Украински войници разказват за отчаяните опити да бъде задържан градът

"Вашингтон пост": Загубата на Авдеевка е съкрушително поражение за Украйна

-Avdeevka_1709532719.jpg

Майор, 21 г., войник от 3-та щурмова бригада на Украйна, който се е сражавал ...

4 март 2024 | 08:11

Кадрите са заснети край връх Шипка и около Паметника на свободата там и озвучени със стиховете на гения Иван Вазов

Опълченците на Шипка оживяват във филм на арх. Пламен Мирянов
(Видео)

Опълченците на Шипка оживяват във филм на арх. Пламен Мирянов-Opalchentsite-na-Shipka-ozhivyavat-vav-film-na-arh--Plamen-Miryanov_1709451118.jpg

Това е пореден патриотичен проект на архитект Мирянов, посветен на България и ...

3 март 2024 | 09:30