Доволен съм, че на Балканите вече не се избиват един друг

16884 | 21 май 2012 | 16:21

Генерал Уесли Кларк пред „Преса“: Войните никога нямат перфектна развръзка


 


Магдалена ГИГОВА разговаря във Виена с бившия главнокомандващ силите на НАТО за войната в Косово, балканската политика и размяната на шапки с Ратко Младич

Уесли Кейн Кларк е роден на 23 декември 1043 г. в Литъл рок, Арканзас. Раняван е 4 пъти във Виетнам. Като върховен главнокомандващ силите на НАТО в Европа  от 1997 до 2000 г. води войната в Косово. Съветник е на Ричард Холбрук по Дейтънското мирно споразумение. Кандидат за президент на САЩ от Демократическата партия през 2004 и 2008 г. Заедно с Петър Стоянов е член на борда на фондацията на Бил Клинтън „Глобъл инишитив“. Част от управата на Центъра за глобален диалог и сътрудничество и носител на Голямата награда за принос за разбирателството в следконфликтните региони на света.


Генерал Кларк, през м.г. вие получихте голямата награда на Центъра за глобален диалог и сътрудничество на Петър Стоянов. През т.г. тя бе за Бил Клинтън. Не е зле за две обикновени момчета от Литър рок, Арканзас.

Президентът Клинтън е изключителен човек. Той е невероятно надарен, забележително умен и има невероятния талант да работи с хора. А що се отнася до Литъл рок, мястото на раждане няма нищо общо с посветеността да служиш на обществото. С други думи, когато работиш за хората, никой не бива да обръща внимание къде си роден, колко пари имаш, а какво вършиш.

Държите ли под око балканската политика все още?

О, да. Мисля, че Косово бележи прогрес. Сърбите се опитват да използват Косовския проблем като национален за вътрешната си политика. Босна ще направи промяна в конституцията си, която дискриминира малцинства да се кандидатират за високи изборни постове. Това ще й помогне за членството й в Европеийския съюз. В Хърватия развитието изглежда добро. Резултатите на Словения - също. Македония има нужда от помощ за приемането й в НАТО. Целият регион, изглежда, е тръгнал по добър път в политическо отношение, но има нужда от икономическо развитие.

Преди година обаче казахте в интервю, че на Косово ще са му нужни 100 г., за да се оправят отношенията мужду сърби и косовари?

Не помня да съм го казвал. Но мисля, че в Косово нещата ще се оправят стъпка по стъпка. Тук, във Виена, разговаряхме  с вицепремиера на Косово и министър на икономиката и търговията Мимоза Кусари-Лила. Тя направи забележителен анализ. Страната има нужда от подобни лидери.

И до днес създаването на държавата Косово има много противници. Смятате ли, че то бе оправдано?

Да. Всяко правило си има изключения и създаването на Косово е изключение от общите предписания за промяна на границите. Бе станало невъзможно след години на нарушения на човешките права, прераснало в кървав конфликт, Косово да бъде смятано за реинтегрирана част от Сърбия.

А сръбското малцинство там?

Що се отнася до сръбското малцинство там, аз съм един от хората, изготвили програмата за защита на косовските сърби.

Доволен ли сте от начина, по който американските и балканските политици използваха победата ви във войната, която водихте и спечелихте в Косово?

Много съм доволен, че успяхме да спрем междуетническите сблъсъци. От моя приятел, покойния Ричард Холбрук, научих, че войните никога нямат перфектна развръзка. Но непременно първо трябва да спре избиването на хора и тогава да се оставят дипломатите и политиците да намерят правилния изход. Аз съм доволен, защото хората вече не се избиват един друг. Спряхме последното етническо прочистване на Балканите и сега е работа на световните лидери - американски, европейски и балкански, да заздравят демокрацията в засегнатите страни. Човек се научава да цени мира, когато е на война. Това е моят извод от случилото се.

Коя беше най-голямата ви грешка като главнокомандващ на НАТО в бивша Югославия  и кое бе най-доброто решение, което взехте?

О, аз никога не се съсредоточавам върху себе си и не се вглеждам в миналото. Имах стратегия и насочвах усилията си в използването на силите на дипломацията. Изградих стратегическото си мислене през 70-те години, когато бях млад офицер. Стараех се да изграждам плановете си стъпка по стъпка. Когато приема една работа, знам, че просто трябва да я свърша по най-добрия начин. 

А може би най-голямата ви грешка е размяната на шапките с генерал Ратко Младич? (Като директор по стратегическото планиране в Пентагона на 27 август 1994 г. в разгара на войната в Босна ген. Уесли Кларк се срещна в Баня Лука с командващия армията на босненските сърби ген. Ратко Младич. Обвиненият по-късно в геноцид и военни престъпления сръбски генерал изигра американеца, като му предложи да си сменят фуражките, както били правели големите пълководци. Кларк вежливо се съгласи, но снимките му по медиите му навлякоха обвинения, че е демонстрирал американска подкрепа за сърбите. „Кларк се перчи заедно с новия Гьоринг“, писа в. „Ню Йорк таймс“, а конгресмени зовяха за отстраняването му. „Това беше първият ми сблъсък с опитен измамник далеч от бойното поле“, каза тогава Кларк.)

Това се случи, преди да стана главнокомандващ на НАТО. Младич по онова време не беше военнопрестъпник. Това беше преди Дейтънското споразумение и  ние се опитвахме да постигнем мирно решение. Аз само се стараех да бъда добър и приятелски настроен посетител и не очаквах, че моят подарък ще бъде използван за пропагандни цели. Ратко Младич наистина не постъпи честно. Никой вече не си спомня за това. Нито дори аз.

Процесът срещу Ратко Младич започна и спря. Имате ли хипотеза какво означава това?

Трябва да питате съда. Аз вече съм далеч от политиката.

Поддържате ли все още връзка с хора от онова време?

Да, имам много приятели, вкл. и сърби. Някои от тях отдавна са извън политиката, други все още са в нея. 

Казахте, че сте далеч от политиката. С какво се занимавате сега?

Бизнесмен съм. Рабтя в частния сектор като инвестиционен банкер и консултант. В областта най-вече на горивата и енергията.

Наричаха ви „перфектния кандидат за президент“ през 2004 г. -  завършил пръв по успех Уестпойнт, учил в Оксфорд, раняван във Виетнам, с отлична биография, привлекателен мъж. Защо се отказахте? Може би политическата класа не желае да бъде управлявана от честен военен?

Не сте права! Генерал Дуайт Айзенхауер не само стана президент, но дори беше преизбран. Но тази ваша грешка сигурно няма да я публикувате във вестника.

Господин генерал, вие сте честен с мен и аз ще бъда честна с вас. Обещавам ви да я публикувам.

(Смее се заразително.) Ще ви държа под око. А сега сериозно - когато се втурваш в политическа кампания, ти трябва да си дадеш достатъчно време да добиеш практика. Аз никога не се бях занимавал с външна политика преди това например. По много причини аз не се включих достатъчно ожесточено в надпреварата. Напуснах, за да дам възможност да се състезават хора, които наистина се наслаждават на политическите борби.  Да се консолидират и усилията им да имат успех.

Официалното обяснение за спиране на кампанията бе, че сте свършили парите.

Когато започнах кампанията през септември 2003 г., нямах никакъв партиен опит, не бях член на Демократическата партия, хората вътре в нея не ме познаваха. Във всяка страна е различно, но в повечето е необходимо хората да те познават добре, да са усетили силата и възможностите ти, да са възприели идеите и страстта ти. Да са те опознали като личност. А ме познаваха само като генерал. Имаше личности, които се бяха стремили към позицията ми с години, преминавайки през цялата партийна йерархия. Доста хора ми обещаха подкрепата си и не удържаха на думата си. Те казаха: „Окей, аз обещах да ти помогна, но сега възнамерявам да дам подкрепата си на някой друг.“

Може би заради военната стратегия в момента сте толкова добър бизнесмен, колкото сте били генерал?

Във всяка професия трябва да познаваш детайлите и да работиш здраво. Да виждаш малките неща и да познаваш околната среда.

Използвате ли уменията си при работата за Центъра за глобален диалог и сътрудничество на Петър Стоянов като член на борда?

Аз съм тук да помогна за съзидателния диалог и сътрудничеството, за който говори Бил Клинтън.


Еврохолд

От категорията

Видими зависимости! Дори и председателят на ВКС Галина Захарова не може да ги скрие

Председателят на ВКС Галина Захарова-Predsedatelyat-na-VKS-Galina-Zaharova_1719257446.jpg

В разрез с етичните принципи на магистратите, мнозинството от ВСС дискриминира ...

24 юни 2024 | 08:10

Валерия Велева: Борисов се включи в играта. Правителство ще има!

Валерия Велева-1448546816.jpg

Говореното атни-ГЕРБ не може да бъде поведение и мотив за управление на ...

24 юни 2024 | 10:21

Арестович: Налице са всички предпоставки за срив на фронта

Олексий Арестович-1647522092.png

Назрява конфликт между доброволческите части и кадровите командири във ВСУ. Той ...

25 юни 2024 | 12:30

The Atlantic: Китай е големият победител от войната в Украйна

-Si--Putin_1715960126.jpg

Всяка надежда, че Си може да използва влиянието си върху Путин като лост за ...

25 юни 2024 | 08:56

Най-важното

Зафиров подчерта, че няма да подкрепят правителство с първия или втория мандат

И БСП поиска от Радев третия мандат, обявиха се за балансьори
(Видео)

"БСП за България" са на консултации при президента
--BSP-za-Balgariya--sa-na-konsultatsii-pri-prezidenta-_1719302709.jpg

Кабинет на националното спасение и националното съгласие, такава формула обяви ...

25 юни 2024 | 11:02

Президентът охлади мераците на "Възраждане" за третия мандат

Костадинов: Готови сме с всички без ГЕРБ и ДПС за широк кабинет. Радев го поряза: Нямате гласове!
(Видео)

Радев и Възраждане-Radev-i-Vazrazhdane_1719296047.jpg

„Нека оставим църквата да бъде независима така, както е по Конституция и закона ...

25 юни 2024 | 09:12

Вътрешният министър отговори на нападките на бившия служебен министър

Калин Стоянов: Демерджиев омаловажава работата на над 16 000 полицаи, които се справиха с вота

Калин Стоянов: Демерджиев омаловажава работата на над 16 000 полицаи, които се справиха с вота-Kalin-Stoyanov--Ot-dnes-po-patishtata-shte-bade-absolyutno-tsyalata-tehnika--s-koyato-razpolagame_1715605435.jpg

Твърденията на този човек, че Министерството не е реализирало нито една ...

25 юни 2024 | 08:15

За БСП ще бъде трудно да отлепи от сегашното дъно на 7%, посочи бившият лидер на левицата

Станишев: Трябва да се сключи официална управленска коалиция, в която е ясно кой носи отговорност

Сергей Станишев: Би било крайно безотговорно да се хвърли страната в седми избори-Sergey-Stanishev--Bi-bilo-krayno-bezotgovorno-da-se-hvarli-stranata-v-sedmi-izbori_1719294374.jpg

Работата на политиците е да решават реални проблеми, а политиците в момента се ...

25 юни 2024 | 08:25

Дезинформацията е най-непосредственото предизвикателство, с което се борим всеки ден

Атанас Запрянов: През идните години ще се сблъскваме и с хибридните въздействия на Китай

Атанас Запрянов: През идните години ще се сблъскваме и с хибридните въздействия на Китай-Atanas-Zapryanov_1718378091.jpg

Последните избори в България преминаха под сянката на кремълската ...

25 юни 2024 | 10:40

Тя участва в концерта на "София Прайд",

След сигнал на ВМРО: Дадоха певицата Мила Роберт на прокуратурата за поругаване на националния флаг

След сигнал на ВМРО: Дадоха певицата Мила Роберт на прокуратурата за поругаване на националния флаг-Sled-signal-na-VMRO--Dadoha-pevitsata-Mila-Robert-na-prokuraturata-za-porugavane-na-natsionalniya-flag_1719300804.jpg

Изпълнителката беше облечена в къса рокля с трибагреника. Малко по-късно я ...

25 юни 2024 | 10:32

Няма да останем безучастни срещу настъпващия национализъм в Северна Македония!

Делян Пеевски: Думите на Мицкоски са провокация към европейските ценности

Делян Пеевски: Думите на Мицкоски са провокация към европейските ценности-Peevski--Blagodarya--Vyarvam--che-DPS-i-lichno-az-shte-opravdaem-golyamoto-doverie--koeto-ni-glasuvahte_1717958762.jpg

Арогантно декларираният отказ от изпълнение на договора с България, изискващ ...

25 юни 2024 | 07:38

Новият премиер на РСМ заяви, че има готовност да предложи "поне три креативни решения за изход от този процес"

Мицкоски чака правителство в България: Искате промени в конституцията? Защо?

Християн Мицкоски, премиер на Северна Македония
Снимка БТА-Hristiyan-Mitskoski--premier-na-Severna-Makedoniya-Snimka-BTA_1719291942.jpg

„След шест месеца ще ни кажат „Гоце Делчев чий е”, „Илинденското въстание ...

25 юни 2024 | 08:04

Г-жо Назарян, сте първият човек в държавата и трябва да имате мнение по тази чувствителна за обществото тема, добавя той

Бохосян към Назарян: Като модерен политик и майка, искате ли нова многопрофилна болница в София?

Бохосян към Назарян: Като модерен политик и майка, искате ли нова многопрофилна болница в София?-Bohosyan-kam-Nazaryan--Kato-moderen-politik-i-mayka--iskate-li-nova-mnogoprofilna-bolnitsa-v-Sofiya-_1719306191.jpg

Как и кога ще намалим рекордната детска смъртност и много високата обща ...

25 юни 2024 | 11:33