ЕЛА, СЪРНИЧКЕ МОЯ

23336 | 21 май 2012 | 17:23

Излъганият човек и конекрадците от Кеворк КЕВОРКЯНМиналия петък, докато се мотах равнодушно из телевизионните канали, попаднах и на парламентарния контрол. В залата вече нямаше почти никой, та побързах и аз да избягам. Но докато изключа приемника, изведнъж долових една странна реплика: „ Ела, сърничке моя, ела!“

Бре, рекох, какво става, какъв е този изблик на любов към клетия избирател. Бързо включих отново телевизора и попаднах на Павел Шопов, който водеше заседанието - огледах го внимателно, но не ми се видя да е голям любител на сърничките. И тогава разбрах, че всъщност репликата е дошла от сериала „Комшии“ на съседния канал.

Бях сериозно разочарован. Във въображението си вече бях видял как репликата я изрича един Станишев, тя би била много подходяща за него след българските цигании в Сливен. Малко романтика сред дивите партийни страсти никога не е излишна, малко словесна зоб за наивните сърнички все още може да свърши някаква работа. Особено след водевила на двамата сливенски соцпървенци (познат ви от публикацията в „Преса”),

които се държат като конекрадци

Представям си какво униние е настъпило в двете цигански махали на Сливен, когато там са разбрали, че са задминати отдавна в изкуството на пазарлъка.

Нашите социалисти са социалисти, докато не стане въпрос за пари - и те са, с извинение, като Хичкок, който беше казал следното в разговорите си с Трюфо: „Аз съм демократ, но когато се отнася до парите ми, ставам републиканец. Не съм лицемер.“

Мнозина от нашите политически герои също не са лицемери - те, примерно, са социалисти, когато трябва да се глезят пред сърничките, обаче щом стане дума за пари, се превръщат в нещо друго, каквото и да е. И, поначало, вече е излишно да се питаме кои са химните, които водят нашите политици напред, кои са девизите, с които лягат и стават, какви са, доколкото изобщо ги имат, мечтите им за сърничките, които вероятно по-скоро им изглеждат като говеда.

Сливенската цигания не е интересна с нищо друго, освен като повод отново да се сетим за Излъгания човек. Обикновеният българин вече от две десетилетия пребивава в различните измерения и разновидности на политическата лъжа. Неговата наивност изглежда вече плашеща, за да не използвам по-силна дума - макар че е

изкушаван и обладаван с нелепости

някои от които направо абсурдни.

Как и с цената на какво оцелява тогава този човек?

И дали философията на конекрадците не е станала пример за него - в тягостната среда, която обитава?

Респект или погнуса пораждат в него примери като сливенския пазарлък?
Нямам отговор на тези въпроси, а и Излъганият човек не ни го подсказва.

Вероятно той изглежда удобен за партийните търгаши. Възможно е обаче и другото - на него също да са му удобни подобни партии. И в двата случая нищо добро няма да произлезе от политиката, която се практикува у нас.

Вижте сега как се отнася Излъганият човек например към парламентарния контрол, предаван по телевизията. Залата е празна, понеже депутатите отдавна са наясно, че Той не ги гледа. Но когато в края на 1989-а и през 1990 година правехме новата телевизия - напълно свободна, дръзка и дори новаторска, нашите предавания и особено тия от парламента бяха един мощен политически афродизиак за българското население. Стълкновенията там бяха невероятно притегателни тогава, те събудиха народа, направиха го и по-невъзпитан, ала това сложи край на послушанието му. Телевизията беше великият инструмент на Промяната - а сега, в по-голямата част от предаванията си, е като мизерен хоспис, в който някакви хора мрънкат нещо - и точно заради това ясно се чуват единствено диалози като този в Сливен.

Е, Миков се бил накарал в парламента на „Преса“, на Бойко и на всичко останало - вместо да се накара на своя председател, който витае в облаците - „Ела, Оланд, ела сърничке моя“. Тези хора се тревожат единствено от това дали сливенският думбазлък ще има някакво значение за конгреса на партията им и за избора на председател. Изобщо не ги интересува

как влияе той върху Излъгания човек

Предавам, както винаги, този текст още в съботния ден заради някакви полиграфически изисквания. Затова изобщо не знам какво ще произлезе от конгреса на социалистите, а и поначало изобщо не ме интересуват неговите резултати. Но ако той не вземе ясно отношение към сливенската афера, това ще бъде още една пробойна в и без друго изтънялото доверие към политиката. Подобно равнодушие ще бъде могъщ стимул за увеличаването на общия скептицизъм, който и без това е взел немислими мащаби.

В случая има и нещо друго. Част от българската политическа класа в момента се опитва да продаде свой представител на европейската общност. Това не е клоунадата на Соломон Паси, който се самопредложи за генерален секретар на НАТО. Станишев някак си успя реално да излезе на европейската сцена - друг въпрос е с цената на какво. И ще бъде много жалко, ако в обичайния си стил загърби сливенската афера. Тя вече е едно политическо ДДС върху неговата лична история и той трябва да плати по някакъв начин този данък.

Навремето Живков добута до сияйни върхове народния скептицизъм към личността му - масовото отношение към него бе незлобливо, но все пак отчетливо скептично. Ала само 7-8 години след Преврата същият този скептицизъм се трансформира в почти безусловна реабилитация на Живков.

Преходът добре угои тази реабилитация

Бързите темпове, с които се случи това, са дълбоко смущаващи. И една от причините е, че новите политически лидери, повечето от които са си чисти самозванци, усърдно подхранваха мита за Живков заради собствената си безличност и некадърност.
Това е най-тревожната черта на нашия Преход, тя за дълго ще хвърля тежка сянка върху бъдещето. Некадърните лидери направиха така, че отново да процъфти народният скептицизъм, което си е направо позорно. Народът не можа да открие и припознае достатъчно личности, които да не работят за българската фабрика за измами. Преди време някой рече патетично, без да назове онзи, когото цитираше, че „трябвало да се затвори фабриката за илюзии“ - а всъщност ставаше дума за най-обикновена бандитска работилница за измами, неособено хитроумни при това.

А пък личните превръщения на някои лидери са просто необясними - сякаш някакъв патологичен разсъдък властва над нашата политика. И заради това текущата оценка за техните усилия никога няма да бъде справедлива. Мнозина се дерат срещу Първанов, но той придвижи влизането ни в НАТО. А пък Симеон, който се е мотал из някакво американско военно училище, през януари 1999 година беше ясен противник на това - каза го във „Всяка неделя“: НАТО щяло да бъде много скъпо удоволствие и заради това - ненужно. Той пък мери всичко в политиката така,

сякаш се намира в някоя бакалница

Измаменият човек привидно не отчита тия неща, обаче те все пак формират някаква сянка в съзнанието му, те са и горивото на неговия скептицизъм. Преходът като цяло е океан от диви несъответствия - ако се вгледате в практиката на тъй наречените лидери, ще се сблъсквате на всяка крачка с противоречия, които са по-скоро измамничества, нищо повече. Погледнете, ако не ви е гнус, вдясно и ще намерите изобилни примери за това и до днес. А са и неграмотни хора - може би с едно-две изключения, и едното е президентът Желев. Останалите са нищо и половина, дълбоко несмислени самодейци, които извикват в паметта ни шаячните политкомисари от първите години след Девети септември 1944 година. Продава кафе - и става шеф на СДС!

Стефан Попов написа преди доста години великолепното есе „Третото поколение“ - ако можеше сега да ни погледне отнякъде, щеше да си каже, че у нас не три, а тринайсет поколения няма да са достатъчни, за да се родят истински, а и морално грамотни лидери, хора, при които опитът и образоваността са се слели естествено.

Очевидно е, че търговците от Сливен са нещо типично за днешната политика. Но тя вече изглежда не може и да роди нещо друго, нещо по-различно. Да не би да не разтягат подобни локуми и хора от най-близкото обкръжение на Станишев? Ами мърлявите хартиени демократи? Вижте ги само как са се вкопчили в постовете си, сякаш от това зависи съдбата на света. Всички до един са такива.

Веднъж описах в „Приказки за телевизията“ на Т. Тошевия „Труд“ колко старателно Асен Гагаузов - той също е споменат във въпросния сливенски пазарлък - изстискваше една пъпка от носа си пред телевизионните камери в парламента, сякаш те въобще не съществуваха, сякаш нищо друго не съществуваше на този свят освен проклетата досадна пъпка. С подобна досада и отегчение се отнасят подобни хора и към Измамения човек - като към досаден мърльо, с когото могат да си позволят всичко.

Но дали и той вече не се е превърнал в добър ученик на вулгарните политически търгаши? Вероятността за това никак не е малка, така ми се струва. Защо иначе окончателно не им обръща гръб?


 


От категорията

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си

Германски медии: Репутацията на Радев спадна от 51% на едва 36%, бавно разширява властта си-Germanski-medii--Reputatsiyata-na-Radev-spadna-ot-51--na-edva-36--bavno-razshiryava-vlastta-si_1674804379.jpg

Политическата блокада, в която България живее вече две години, води до ...

27 ян. 2023 | 09:24

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!

Георги Йорданов за проф. Александър Чирков: Той е маестро на сърдечната хирургия!-Georgi-Yordanov-za-prof--Aleksandar-Chirkov--Toy-e-maestro-na-sardechnata-hirurgiya-_1674658201.jpg

Той не само е отличен лекар лечител, учен и педагог. Майстор в професията, той ...

27 ян. 2023 | 00:01

Кирил Петков пред "Гласът на Америка": НАТО купуваше оръжието ни и го даваше безплатно на Украйна
(Видео)

Кирил Петков пред "Гласът на Америка": НАТО купуваше оръжието ни и го даваше безплатно на Украйна-Kiril-Petkov-nyama-da-uvazhi-liderskata-sreshta--iskal-da-si-govori-nasame-s-Ninova--ili-troyka-s-DB_1674133267.jpg

От украинското посолство в София заявиха, че са получавали искания за оръжия и ...

27 ян. 2023 | 18:57

Европейски нюзрум: Създава се Европейски съюз за танковете „Леопард“

Първите германски бойни танкове „Леопард 2“ могат да бъдат в Украйна след около три месеца-Germanski-tank--Leopard-2--Snimka--Uikimediya_1674646248.jpg

Германия, САЩ и други съюзници искат да подкрепят Украйна във войната срещу ...

27 ян. 2023 | 17:58

Най-важното

Парламентът трудно ще навакса за три дни пропилените три месеца, дано не са маскарадни игри, каза той

Радев за побоя над Пендиков: Властите в Скопие ясно да заявят, че това е престъпление от омраза

Ако имам намерения за промяна на формата на държавно управление - ще го заявя сам, посочи президентът Радев-Ako-imam-namereniya-za-promyana-na-formata-na-darzhavno-upravlenie---shte-go-zayavya-sam--posochi-prezidentat-Radev_1674833881.jpg

Случаят е израз на десетилетна политика, на насаждане на омраза към българите и ...

27 ян. 2023 | 17:37

Благодарение на БСП учебниците до 12-ти клас стават безплатни, подчертава лидерът на партията

Нинова: С безплатните учебници до 12 клас реално подкрепихме децата и семействата

Нинова: Днес БСП направихме още една крачка за реална социална подкрепа на децата и семействата-Ninova--Dnes-BSP-napravihme-oshte-edna-krachka-za-realna-sotsialna-podkrepa-na-detsata-i-semeystvata_1674822190.jpg

300 000 деца ще получат тази социална придобивка. Семействата им ще спестят по ...

27 ян. 2023 | 14:21

Не може каузата да бъде да се смени Нинова и да дойде Х или У, подчертава бившият президент на ПЕС

Станишев: Ключовият фактор за правителство след изборите е ГЕРБ - връщат доверие и влияние
(Видео)

ПП пропиляха доверието, което имаха, подчерта бившият президент на ПЕС-PP-propilyaha-doverieto--koeto-imaha--podcherta-bivshiyat-prezident-na-PES_1674822386.jpg

"ПП пропиляха доверието, което имаха. Предлаганите референдуми са ...

27 ян. 2023 | 11:29

В момента цената на газа за януари е 179 лв. за мегаватчас, очаква се да стане 129-130 лева

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното

КЕВР: Газът ще е с 30% по-евтин през февруари, няма да се променя цената на парното-KEVR--Gazat-shte-e-s-30--po-evtin-prez-fevruari--nyama-da-se-promenya-tsenata-na-parnoto_1674813420.jpg

"Булгаргаз" внесе заявление за цена февруари още на 11 януари. Тогава ...

27 ян. 2023 | 11:55

Не би трябвало да имаме опасения за нови бедствени събития, допълни Гечев

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората

Явор Гечев: Няма практика да се чистят наноси в речните корита в гората-Yavor-Gechev--Nyama-praktika-da-se-chistyat-nanosi-v-rechnite-korita-v-gorata_1674837107.jpg

Според Гечев евентуално може да се направят бетонови стъпала по горните течения ...

27 ян. 2023 | 18:30

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента, е заявил Карл Нехамер

Още по-твърда позиция! Австрия и Нидерландия обединяват усилия срещу приемането на България в Шенген

Единни сме в нашата съпротива срещу разширяването на Шенген в момента,  заявха Рюте и Нехамер-Edinni-sme-v-nashata-saprotiva-sreshtu-razshiryavaneto-na-Shengen-v-momenta--zayavha-Ryute-i-Nehamer_1674832727.jpg

Нидерландия и Австрия се готвят да поискат заедно решения в борбата срещу ...

27 ян. 2023 | 17:17

В Скопие може би не си дават сметка за сериозността на ситуацията, коментира Николай Милков

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев

В РСМ организират блокади на пътищата за Скопие, за да спрат българите за честванията на Гоце Делчев-V-RSM-organizirat-blokadi-na-patishtata-za-Skopie--za-da-sprat-balgarite-za-chestvaniyata-na-Gotse-Delchev_1674838096.jpg

Службите на двете страни ще имат работна среща. Ако български евродепутати и ...

27 ян. 2023 | 18:38

Българският премиер призова да бъдат прекратени говорът и престъпленията от омраза в РСМ

Гълъб Донев към Ковачевски: Честванията на Гоце Делчев трябва да са безпроблемни!

Гълъб Донев разговаря с Димитър Ковачевски за честването на Гоце Делчев Снимка: БТА, архив-Galab-Donev-za-makedonskiya-klub--Shte-sledim-za-antizakonni-idei--Kovachevski--Tryabva-sblizhavane-Snimka-BTA_1667048555.jpg

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев и председателят на ДАНС Пламен ...

27 ян. 2023 | 14:59

Украинското разузнаване обаче твърди, че Москва планира да създаде 2-милионна армия

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март

Bloomberg: Путин е наредил нова офанзива в Украйна през февруари-март-Bloomberg--Putin-e-naredil-nova-ofanziva-v-Ukrayna-prez-fevruari-mart_1674829530.jpg

Настъплението на руските войски трябва да започне, преди Киев да получи модерни ...

27 ян. 2023 | 16:23