Бедност

Изследване:

Българското общество едно от най-разединените

9890 | 4 авг. 2013 | 08:34

Най-сплотени са скандинавците, а на дъното с българите са гражданите на прибалтийските страни

Автор:


 


Българското общество не е сплотено, а е едно от най-разединените в света. Това показват данните от изследване на германската Фондация "Бертелсман", включващо 34 страни.

Германия се намира някъде по средата на списъка със страни със силно сплотено общество. В немския език не съществува модерното словосъчетание "духовни връзки". Но само по себе си това явление съществува. Но до каква степен се проявява? Фондация "Бертелсман" реши да установи това и проведе сравнителен анализ на сплотеността на обществото в 34 държави по света.

Лидери са скандинавците, аутсайдери - балканците

За изследването си учените са избрали три аспекта на темата. Първо, социалните връзки между съгражданите, например степента на взаимно доверие. Второ, чувството за принадлежност към обществото. То подразбира идентификация със своята страна. Трето, стремежът към общото благо. Тук са изучени такива явления като взаимна помощ и солидарност в обществото.

Резултатите показват, че немците са по средата, заемат 14 място. Непосредствено преди тях в класацията са Австрия и Ирландия, а след тях - Великобритания, Франция, Испания, Белгия и Естония.

Безспорните лидери, когато говорим за сплотеност и единение на обществото, са скандинавските страни - Дания, Норвегия, Финландия, Швеция. Високи показатели са регистрирани в страните с англосаксонски корени и дълга история на имиграцията - в Нова Зеландия, Австралия, Канада и САЩ. След тях се нареждат в класацията малките и богати западноевропейски държави - Швейцария, Люксембург и Холандия.

Най-разединените общества учените са открили в Прибалтика - Литва и Латвия, а също така в Югоизточна Европа - България, Гърция и Румъния.

Бързо сплотяване на обществото е невъзможно

Авторите на изследването не са провели собствени анкети, а са се опирали на многобройните социологически и статистически данни, събрани от 1989 до 2012. "Искахме да видим как нивото на сплотеност се е променяло за достатъчно дълъг период от време", заяви пред "Дойче Веле" Щефан Фопел, отговарящ за изследването във Фондация "Бертелсман".

Този подход им е позволил да направят принципно важния извод, че сплотеността на обществото е доста устойчива величина: те не са регистрирали някакви сериозни движения в съставения рейтинг за изминалите почти две десетилетия и половина. С други думи, стабилните духовни връзки или съществуват, или не. Никой не е успявал да ги укрепи в исторически кратки срокове.

Дания и останалите скандинавски страни са били лидери и остават такива. Това най-вероятно е свързано с господстващия в Северна Европа модел на държавата на всеобщото благополучие. Но как да обясним тогава достатъчно стабилните духовни връзки в САЩ - страна с огромни различия между бедни и богати? "Социалното неравенство само по себе си не беше предмет на нашето изследване. За сплотяването на хората е важно нещо друго - тяхното отношение към съществуващото неравенство. Например, едни общества са се приспособили към него далеч по-добре, отколкото някои други", пояснява Фопел.

Многообразието като признак за силата на обществото

Що се отнася до Германия, нейното място в класацията с изследваните 34 държави през последните години се е подобрило. Ярко изразена особеност на германците е тяхната готовност и стремеж да следват приетите норми на социално поведение. Така че стереотипът за тях като особено законопослушни хора, които не пресичат улицата на червен цвят, даже когато наблизо няма автомобил, не е възникнал на празно място.

А това, което е развито при немците в по-малка степен, отколкото при останалите народи, е идентификацията със собствената си страна. Причината за това са престъпленията и зверствата от времето на нацистите, които карат жителите на Германия подчертано критично да се отнасят към своята държава и особено към нейното минало.

За слабо място на днешната Федерална република авторите на изследването смятат недостатъчната готовност на немците да смятат човешкото многообразие за естествено явление, да не говорим да го възприемат като основа за по-нататъшно единение. А нали "съвременните общества се опират не на тази солидарност, която изпитват приличащите един на друг хора, а на солидарността, основаваща се на многообразието и взаимозависимостта между хората", подчертава Щефан Фопел. По тази причина, според него, "съвременните общества се нуждаят от такъв вид сплотеност, при който плурализмът при избора на начин на живот и индивидуалната идентичност се възприемат не просто като даденост, а като признак на сила".

В качеството на фактори, съдействащи за единството на съгражданите, авторите на изследването посочват високия жизнен стандарт, балансираното разпределение на доходите и технологичния прогрес в рамките на прехода от индустриално общество към общество на знанията. В същото време те подчертават, че силната религиозност по-скоро пречи на духовните връзки, отколкото да им съдейства. Във всеки случай това се наблюдава в изследваните страни.


 


От категорията

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото

Петър Волгин и неговият "Живот в радиото" - перманентна битка срещу статуквото-Petar-Volgin-i-negoviyat--Zhivot-v-radioto----permanentna-bitka-sreshtu-statukvoto_1679575554.jpg

Седмица след решението на ВАС бяха уволнени и последните знакови лица на ...

23 март 2023 | 14:17

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна

Washington Post: Бавните доставки на западни оръжия задържат Украйна-Washington-Post--Bavnite-dostavki-na-zapadni-orazhiya-zadarzhat-Ukrayna_1679601031.jpg

"Очевидно времето е на страната на Русия, което означава, че тя разполага ...

23 март 2023 | 21:48

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета

Андрей Райчев: Правителство трябва да има, но не може, 10 млрд. лева стърчат в бюджета-Andrey-Raychev--Balgarinat-zapochva-da-shvashta-Zapada-kato-neobhodimo-zlo--koeto-e-golyama-belya_1677332365.jpg

Политическата класа е много уморена, въпреки че не се издава. С ужас гледа как ...

23 март 2023 | 17:09

Най-важното

За да произведе оръжия за Украйна ЕС ще използва т. нар. Европейски фонд за подпомагане на мира

Повратен момент! Лидерите на ЕС одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна. Радев подписа!

Европейските лидери одобриха купуването на 1 милион снаряда за Украйна-Evropeyskite-lideri-odobriha-kupuvaneto-na-1-milion-snaryada-za-Ukrayna_1679603128.png

Съгласно сделката Украйна ще получи както прецизно насочвани ...

23 март 2023 | 21:19

17 държави сключиха споразумение с Европейската агенция за отбрана, България не е сред тях, поясни Радев

Радев: Даваме снаряди на другите, на Украйна - не! Но не можем да контролираме купувача

Радев: Даваме снаряди на другите, но не на Украйна!-Radev--Davame-snaryadi-na-drugite--no-ne-na-Ukrayna-_1679600250.jpg

Радев уточни, че страната ни ще попълва своите запаси и ще помага на другите ...

23 март 2023 | 21:37

Фалираха ни, обещаха ни завод в областта, оказа се лъжа, направиха цените в магазина по 3 и сега си мислят, че ще ни купят

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с лютеница и салам по вратите на къщите си

Троянци осъмнаха с предизборни торбички на ПП с хранителни продукти по вратите на къщите си-Troyantsi-osamnaha-s-predizborni-torbichki-na-PP-s-hranitelni-produkti-po-vratite-na-kashtite-si_1679596827.jpg

Палка шпек салам, един кашкавал, вафли Боровец и една лютеница Дерони!!! Ей с ...

23 март 2023 | 20:31

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки

КЗК образува три производства за тайни договорки срещу веригите за хранителни стоки-KZK-obrazuva-tri-proizvodstva-za-tayni-dogovorki-sreshtu-verigite-za-hranitelni-stoki_1679566957.jpg

Проверката е срещу "Била", "Кауфланд", ...

23 март 2023 | 12:05

Идваме да ви предупредим - октомври още 10 милиарда заем ще вземем заради ПП, посочи лидерът на ГЕРБ (ВИДЕО)

Борисов в Благоевград: Правителство без участието на ГЕРБ не може да стане!
(Видео)

Ако аз бях управлявал в последните 2 години щяха да ме питат защо от всеки литър гориво, зареден от вас, да ви вземат по един лев от джоба, заяви Борисов.-Ako-az-byah-upravlyaval-v-poslednite-2-godini-shtyaha-da-me-pitat-zashto-ot-vseki-litar-gorivo--zareden-ot-vas--da-vi-vzemat-po-edin-lev-ot-dzhoba--zayavi-Borisov-_1679588451.jpg

Как се прави правителство на малцинството, без ГЕРБ да участва в него? Това не ...

23 март 2023 | 17:57

Служебният кабинет да не чака и минута повече, категорична е лидерът на БСП

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа

Нинова: Да се спре временно вносът от Украйна, а внесените яйца да не стигат до търговската мрежа-Ninova--Da-se-spre-vremenno-vnosat-ot-Ukrayna--a-vnesenite-yaytsa-da-ne-stigat-do-targovskata-mrezha_1679580977.jpg

На предизборната среща в Несебър присъстваха още водачът на листата в Бургас - ...

23 март 2023 | 16:13

На изборите българите трябва да избират между Бойко и Кирчо. Прост избор. При кой живяхме по-добре!?

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците и отново заложиха на Бойко!

Георги Марков: Американците свалиха доверие от Кирчовците! Разбраха, че заложиха на куц кон!-1611662196.jpg

В Германия ограничиха мажоритарния вот - тежък удар върху Баварската партия ...

23 март 2023 | 14:31

Очакването е на 2 април до избирателните урни да отидат между 2,4 и 2,7 млн. души

Юлий Павлов: Разликата между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС ще е 35 000 гласа на изборите

Има фактори, които работят за това коалицията ПП-ДБ да са първи, сред които избирателите в чужбина, както и тези, които ще вземат решение в последния момент да гласуват. 

 -1660803152.png

Връщането на хартиената бюлетина е добро решение за повишаване на активността, ...

23 март 2023 | 14:29

Македонският премиер подчерта, че в Скопие може да се гледа БНТ

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?

Ковачевски пита МВнР у нас: Защо в България не се излъчва държавната телевизия на РСМ?-Kovachevski--Parlamentat-mozhe-da-vzeme-reshenieto--s-koeto-shte-se-prodalzhi-evropeyskiyat-pat-_1668442462.jpg

Споразумение за оказване на съдействие при разпространението на БНТ Свят и МРТВ ...

23 март 2023 | 18:47