АЗИС И ПСЕТО

21680 | 3 май 2012 | 15:53

от Кеворк КЕВОРКЯНКакто си говореха в парламента за яйца, изведнъж пак опряха до социализма. Постоянно опират до този проклетник.
Сигурно сте забелязали, че той изниква внезапно и по най-различен повод. Все си е там, в онази зала - и аз си го представям като някакво псе, което се преструва на уплашено; подгизнало е от словесния порой, който го залива от двайсет години, дори няма време да се обърше от слюнките на по-напористите оратори. Седи си обаче там, в един от ъглите, и от време на време тихичко проръмжава, колкото да стане ясно, че не е съвсем безобидно. 

Непрекъснато се сещат за него - спорят за някакви яйца и ето ти го соца, какво било тогава, пък как е сега. Много хора изобщо не могат без него - това се отнася особено до дясната част на залата и най-вече за една маргинална група там, скупчена около своя също тъй маргинален вожд. И това е неизбежно, защото соцът си е вътре в тях, той е част от тях, затова тези хора най-често споменават за клетото псе, и няма как да е иначе, понеже и те са били негови храненици.
По някое време и министърът на образованието подритна въпросното псе - а той е образован човек, макар че бруталните гласове в парламента имат далеч по-голям успех от него. Но при цялата си въздържаност Игнатов каза нещо озадачаващо в една полемика по друг повод - докато спореха дали веднага да кръстят някакво видинско училище на Азис, или да изчакат още година-две.
Ето какво рече Игнатов: „Циганите не са виновни, че са в това положение…“
И досега това изречение виси недовършено, всички очакваме продължението му, а то все не идва и не идва. Само една запетая има зад тези думи, които обаче оставят за времето един мрачен укор - и една не по-малко мрачна несправедливост.
Циганите не са виновни - тъй е, те никога и за нищо не са виновни, затова ние се отнасяме към тях като нещо много деликатно и чупливо, като към някакви мургави яйца, ехе... 
А кой е виновен тогава? Кой?

Псето сигурно е изръмжало от своя ъгъл, защото то много добре знае каква е истината.
И Игнатов също знае истината, но предпочете да се усуква край онази запетая и накрая да се скрие зад нея.
Той е наясно, кой пък им беше виновен преди 1989-а на същите тези цигани - когато бяха съвестни и работливи граждани. В моя роден Сливен, например, имаше седем текстилни фабрики и циганите бяха от добрите работници. А и в родния край на министъра - Видинския - едва ли е имало цигани, доведени до крайна степен на оскотяване, както е днес. Сега те са само номинални хора, за които единственото утешение е децата им да изпълняват в някакво училище песен на Азис - „техният герой“, както се изрази Игнатов.
(Между другото, могат да питат видинските цигани какво мислят за псето. Могат да питат и миньорите от Мадан, които сега нямат пари да си купят дори яйца.)
В случая Азис няма никаква вина, това е човек, който по невероятен начин изгражда собствения си образ и дори собствената си съдба, той е само повод да размишляваме за друго. Тези дни качих в сайта си / www.kevorkkevorkian.com/ една негова полемика с наскоро починалия проф. Иван Славов, който беше забележително остроумен човек. Поводът беше един скандален билборд на Азис, сложен точно срещу паметника на Васил Левски. Тогава, през 2004 г., Бойко, като главен секретар на МВР, без да му мигне окото, нареди да го свалят. Друг и досега щеше да се почесва по главата и да премисля върху съдбата на циганите - а пък Бойко просто прати пожарникарите да разкарат скандалния плакат.
В онази полемика обаче Славов, който се представяше по онова време като „глуполог“ и това изглеждаше много подходящо за разговор с подобен опонент, доста беше затруднен и накрая дори направо призна, че има комплекси от това, че е българин. И веднага беше настъпен от Азис, който запя песента, че е горд българин.
Правя следната връзка с парламентарната случка: ако някои хора продължават да се чудят чия е вината за циганите, накрая на българите ще им наредят се разядат от чувство за вина, а единствените горди българи ще си останат циганите.
Да продължим от запетаята, която Игнатов остави да виси.
Ако имаме малко въображение, можем да видим една запетая и като един клуп, на който виси обесено българското политическо говорене, което винаги е непълно, аморфно, пихтиесто. То е някакво смрадливо желе. И на човек му се приисква да открият един магазин за точки, от който българските политици да бъдат задължени задължително да пазаруват - за да стане речта им по-ясна и по-категорична. И по-честна най-вече.
Да продължим вместо Игнатов, надявам се, че ще ни позволи.
Тогава можем да кажем следното: „Циганите не са виновни, че живеят така - ЗАПЕТАЯ - виновни са всички правителства на Прехода: Ерата на Голямото крадене, на Голямото Дървене и на Голямата глупост  Тези правителства са виновни“.

Ако не се каже това, накрая ще излезе, че са виновни  обикновените българи , които обаче са напълно безпомощни и невинни. Ще излезе, че те са виновни и за преименуването на турците, те са виновни и за циганските дивотии. Изобщо те са си виновни. Изначално. Това ще остане за Историята.
Не вярвам скоро да дочакаме някой политик да навърже в едно тези простички думи: „Виновна за циганите е Държавата, която е поддържана в изкуствена кома от 20 години насам. Но са си виновни и те, понеже нейната непорядъчност им даде шанс да хитруват и да мързелуват, да мързелуват и да насилват българите, да насилват българите и да чакат г-жа Хилари да им казва колко са непорочни“.
Подобно говорене е непосилно за днешните политици. Те не познават Г-жа Вина, на тях им е предостатъчно да познават г-жа Хилари.
Иначе нямам нищо против Азис и песента му - да си пеят каквото си щат в онова видинско училище.
Дори могат да изучават борбите на Хайдут Киро срещу българите потисници от Катуница.

* * *
Като си преглеждам сега записките, виждам, че Игнатов е казал и нещо друго, което е направо неприлично.
Според него (приблизително): „Циганите по някакъв начин трябва да се интегрират - няма да е лошо, ако това стане с помощта на Азис“.
Е, да, но работата е там, че докато се интегрират с помощта на Азис, никога няма да стигнат до Вазов примерно, те просто ще го подминат.

С помощта на Азис те могат да се интегрират единствено помежду си - но не и с нас.
Игнатов каза още една друга нелепица, вече съвсем неподходяща за него: През Азис циганите щели да стигнат до българската народна песен!
Никога няма да се случи това
Азис ще е първата и последната спирка на тези клетници.
Докато се беше загрижил за интеграцията на циганите, министърът едва ли изобщо е мислил за българската песен - той просто извади от джоба си едно удобно оправдание. Иначе можеше да се сети, примерно, за Дико Илиев, ако не за някой друг. А Игнатов е от онзи край, където и досега витае духът на този велик патриот, прочут със знаменития си духов оркестър.
Ако се замислим по-сериозно, подобно пренебрежение издава страх - да не те сметнат за някакъв патриотар, по-добре е да си вчешеш гривата на космополит и пр.
Те Вазов го слагат в ешелона на забравата, та за Дико Илиев ще се сещат.
Заради този страх утре ще поискат на националните празници в училищата да се изпълнява някоя песен на Азис вместо „Мила Родино“.
Писал съм и друг път, но няма да се уморя да го повтарям. Вече има един Якудзата, кръстен е на японската мафия и минава за цигански трубадур. Телевизиите много си падат по него, а единственото нещо, което го свързва с българите, е убеждението му, че чипът им бил сбъркан. И тази мръсотия телевизиите сладострастно излъчиха.
Якудзата всъщност повтаря една от великите глупости на ексцаря Симеон - той я изтърва веднъж, за да се превърне сега тя в крилата фраза на циганите.
Те са готови вече: имат си химните на Азис, имат си и девиз, който да извезат на знамената си.
И вижте само колко лесно внушенията на един немски ум поникват в циганските сърца…


 


 


От категорията

Ахмед Доган: Урната решава кой да вземе властта! Политическият катарзис не се е състоял

Доган: Власт не се предлага така! Урната решава кой да вземе властта-Dogan--Vlast-ne-se-predlaga-taka--Urnata-reshava-koy-da-vzeme-vlastta_1680073864.jpg

Разбираш ли какво значи да посегнат на името ти, на личността ти? В знак на ...

29 март 2023 | 09:32

Асен Василев и Христо Иванов: Без коалиция с ГЕРБ! Кабинет на малцинството с премиер Асен Василев

Асен Василев и Христо Иванов: Без коалиция с ГЕРБ, предлагаме правителство на малцинството-Asen-Vasilev-i-Hristo-Ivanov--Bez-koalitsiya-s-GERB--predlagame-pravitelstvo-na-maltsinstvoto_1680036997.jpg

Василев обяви, че си представя отново да бъде министър на финансите в него или ...

28 март 2023 | 23:52

Би Би Си: Защо авиацията играе малка роля във войната в Украйна

Би Би Си: Защо авиацията играе малка роля във войната в Украйна-Bi-Bi-Si--Zashto-aviatsiyata-igrae-malka-rolya-vav-voynata-v-Ukrayna_1680117757.jpg

И дори ако пилоти, които вече имат боен опит, се прехвърлят към тях, е трудно ...

29 март 2023 | 22:21

Марчела Абрашева: Важно е кого ще подкрепят решилите да гласуват в последния момент

Марчела Абрашева: Важно е кого ще подкрепят решилите да гласуват в последния момент-1589263250.png

И след тези избори първият или вторият няма да съберат достатъчно мнозинство, ...

29 март 2023 | 21:49

Най-важното

Зърнопроизводителите искат прекратяване на безмитния внос на украински стоки в Европейския съюз

Румен Радев ще се срещне с български зърнопроизводители

Румен Радев ще се срещне с български зърнопроизводители-Rumen-Radev--KT--Podkrepa--e-kritik--no-i-tsenen-partnyor-na-vlastta_1675848214.jpg

България, Полша, Унгария, Чехия и Румъния настояват за спешно регулиране на ...

30 март 2023 | 07:40

Ще се противодейства на битовата престъпност и купуването на гласове

Спецоперация започна рано тази сутрин във Варненска област

Спецоперация започна рано тази сутрин във Варненска област-Spetsializirana-politseyska-aktsiya-se-provezhda-v-Ruse_1663653833.png

На входа на варненското село Каменар има контролно-пропускателен пункт

30 март 2023 | 07:54

Вчера руските атаки са били само 57 нападения, регистрира украинската армия

Украйна призна за руски напредък в Бахмут

Украйна призна за руски напредък в Бахмут-Kiev--Ukrainskite-sili-prodalzhavat-da-udarzhat-pozitsiite-si-v-rayona-na-Bahmut_1677774477.jpg

Битката за града продължава няколко месеца и е най-кръвопролитната от началото ...

30 март 2023 | 07:49

Моята сестра не избяга от България, а излекува хиляди бебета, отговори на Лена Бориславова Борисов

Борисов от Добрич: Хората не искат да ни изчегъртат, искат ГЕРБ да управлява!
(Видео)

Борисов в Добрич-Borisov-v-Dobrich_1680104400.png

Аз съм 100% да помагаме на Украйна, но не на контрабандата на зърно“, изтъкна ...

29 март 2023 | 17:43

За нас, в тези кризи, най-важно е да се погрижим за хората и държавата да им помогне, коментира Нинова

БСП закри предизборната си кампания във Варна, Нинова поиска нов модел на управление

БСП закри предизборната си кампания във Варна, Нинова поиска нов модел на управление-BSP-zakri-predizbornata-si-kampaniya-vav-Varna--Ninova-poiska-nov-model-na-upravlenie_1680116561.jpg

Ние сме за таван на цените, за преизчисляване на пенсиите, за повишаване на ...

29 март 2023 | 21:57

Според КРИБ, АИКБ, БСК и БТПП е недопустимо подобно посегателство да се планира от служебен кабинет

Бизнесът до Гълъб Донев: Данък "свръхпечалба" е отнемане на доход от успешните предприятия

Бизнесът до Гълъб Донев: Данък "свръхпечалба" е отнемане на доход от успешните предприятия-Premierat-Galab-Donev-se-kachva-na-Shipka-za-3-mart_1677765104.jpg

Четирите работодателски организации настояват Министерство на финансите ...

29 март 2023 | 16:57

Каузата ни е българският национален интерес, независимостта и суверенитета на страната

БСП в предизборния клип: Да, можем! Да увеличим доходите и да намалим неравенствата (ВИДЕО)
(Видео)

БСП в предизборния клип: Да, можем! Да увеличим доходите и да намалим неравенствата--_1680088988.jpg

Ще се борим срещу корупцията в държавата и джендър идеологията в училищата, ...

29 март 2023 | 14:22

В затвора искаха да ме сломят, да ме пречупят, тогава изградих самоконтрола върху себе си

Ахмед Доган: Урната решава кой да вземе властта! Политическият катарзис не се е състоял

Доган: Власт не се предлага така! Урната решава кой да вземе властта-Dogan--Vlast-ne-se-predlaga-taka--Urnata-reshava-koy-da-vzeme-vlastta_1680073864.jpg

Разбираш ли какво значи да посегнат на името ти, на личността ти? В знак на ...

29 март 2023 | 09:32

ГЕРБ мисли за доходите, за да можете да си позволите повече. Ние ще увеличаваме, каза Десислава Танева

Борисов в Ямбол: Ние сме с 10-15% пред ПП, няма да ги подкрепим за кабинет. Идва генерална промяна!
(Видео)

Борисов събра симпатизанти в Ямбол, продължава обиколката в страната-Borisov-sabra-simpatizanti-v-Yambol--prodalzhava-obikolkata-v-stranata_1680017137.png

Тя се възмути от Асен Василев и за неизнесеното зърно на производителите. ...

28 март 2023 | 17:53