ГРИЗНИ СИ ОТ СЛАВАТА

36979 | 13 авг. 2012 | 11:01

Изхвърляния в жегата от Кеворк КЕВОРКЯНКакво ли си мислят хора като Плевнелиев, когато толкова усърдно се кипрят до спортните ни звезди? Ясно е, че специално него най-много го води желанието да не забравим, че е президент. Затова - хайде да се показваме по всеки възможен повод, да целуваме ръце, да развяваме байраци и пр.

Това приобщаване към успелите хора е израз на стремеж да откъснеш и ти парченце от тяхната слава, да си гризнеш от него, да се надигнеш на пръсти и поне за миг да се почувстваш значим колкото тях. Няма да мога да изброя и десетина души от днешната ни политическа секта, които да не са били подвластни на този глад за дял от чуждата слава.

Специално в случая с Плевнелиев трябва да сме доволни все пак, че той - по примера на своя патрон Бойко - не се пуска в някой спорт, макар че ми е трудно да се сетя какъв ще е той, освен художествената гимнастика. Бойко си е ритнитопковец от 40 години, това е в кръвта му, само като го видиш как тича срещу тебе като глиган, и си казваш, че този човек има две спортни души. Затова, когато подбира Марешки - онзи, за когото Янето твърдеше, че е голям измамник - да става спонсор на някакъв футболен отбор, си сигурен, че това е заради самото тичане. В това няма поза, на Бойко ще му е хубаво да стане спонсор на всичко и всички. Какво ще правят сега „Левски“ и ЦСКА, когато главният спонсор е един и същи, е друг въпрос - най-вероятно винаги ще завършват 6 на 6, но и това е нещо.

Тия дни Бойко ни съобщи, макар и без постановление на Министерския съвет, че „Плевнелиев е приятно, ненатоварващо момче“. Но по-вероятно е искал да каже, че вече е прекалено натоварващ.

Гледам една снимка на президента, тя е много показателна: победоносно и по изключение въздържано усмихнат, той е разперил между двете си ръце българския флаг - гледа право във фотоапарата, очевидно е, че сладостно позира. От двете му страни са Тереза Маринова, която притеснено се е подсмихнала, явно й е неловко, и Стефка Костадинова, която гледа мрачно; сигурно си казва в този момент: „И това ще мине и замине“.

За двете големи атлетки това перчене със знамето вероятно е непоносимо - защото то е пълзяло към небесата многократно и заради техните усилия, а празното му развяване за тях е неприлично позьорство.

Добре, вейте си байрака - но поне намалете брака в дърдоренето си. 

Ентусиазираният Плевнелиев вече публично обеща български паспорт на Камило Плачи - помощник-треньора на волейболистите. Не че бъбривият италианец не го заслужава, обаче защо го обещаваш толкова набързо и приповдигнато, все едно му казваш: „Хайде, мини да пием по една кафенце и да ти дам паспортчето!“ 

Щом за едно 3-то или 4-то място Плачи ще вземе паспорт, ако нашите бяха станали шампиони, паметник ли щеше да му направи Плевнелиев на площад „Гарибалди“?

Една бивша съветска република даде за трето място половин милион евро на спортист, който си е българин - а ние мяткаме паспортчета и смятаме, че по този начин сме си изпълнили държавния дълг.

Но веенето на байрака по олимпийските стадиони е аранжирано и с опасни изхвърляния.

Преди дни Плевнелиев люто се закани на атентаторите от Сарафово - вместо да издаде указ, с който да се забрани на спортните запалянковци като него самия да говорят за политика.

Той всъщност вече трябва да избере за спорта ли ще плаче с Плачи, или ще говори фриволно по сериозни въпроси, за да плачем по-късно всички ние.

Плевнелиев каза буквално следното: „Каквото и да й струва, България ще накаже атентаторите от 18 юли“.

Това е толкова неразумна фраза и още десет пъти по-опасна, че се поколебах известно време дали да я повтарям. Ето това са нашите политици: заканват се на терористите и се прибират в строго охраняваните си резиденции да гледат олимпиадата.

Добре, нека Плевнелиев имитира Бойко като спортократ. Обаче няма ли кой да му каже да не имитира поне Обама. Да се заканваш на терористи публично, и то тогава, когато все още не е ясно кои са - това не ти е да целуваш ръката на Брат Джон, българския експоп имам предвид, не нещо друго.

Напоследък президентът започна да опреснява паметта си и внезапно се сети, че спасил фестивала „Пирин пее“ - това станало през 1997 година, когато някаква фирма, която той представлявал, дала пари за възстановяването му. Само след 5 години тогавашните хроникьори, които вече ще са напълно идиотизирани, ще пишат, че той е създал фестивала - а не една друга, глупава власт, която наливаше бесни пари за подобни мероприятия, както впрочем и за спорта, та бяхме дори четвърта спортна сила в света.

Хубаво, Плевнелиев се сеща за „Пирин пее“, обаче е забравил за песните на църковния разколник Брат Джон, който по едно време минаваше за свещеник - и отива и му целува ръка. Дори се е прегънал толкова в кръста, че се усъмних дали английската кралица вече не е дошла в София. Обаче не - на снимката си е Джон, разпътният поп от Пиринско!

Човек трябва да си каже, че всяко мъдруване около подобни срамни епизоди е излишно - виж снимката и отмини. Но все пак не се сдържам - всичко има в този акт: и липса на памет, и липса на собствено значимо минало, и безотговорно, лигаво присламчване, и пр. Питаш се, какво ли ще направи Плевнелиев, ако случайно се натъкне на патриарх Максим - задника му ли ще целуне, какво? Така смешното върви редом със страшното - плашиш световния тероризъм, докато мляскаш първите ръце, които ти наврат в лицето.

И Уорлик се обади в жегата - този човек няма насита в говоренето, готов е и да изпълни всяка роля, която му възложат. Неговият артистизъм ме довежда до отчаяние - казвам си, че Щатите сигурно вече не гледат сериозно на нас, за да позволяват тази буфонада. Сега пък казал, че станал „почти българин“. Вижте защо: понеже ядял салата, пиел ракия и играел кючек. Покрай последното можеше да се похвали, че е станал и циганин, обаче все още не се е сетил.

Значи вече е достатъчно да ядеш салата и да пиеш ракия, за да си българин. Жална ни майка, ако е така. Аз пък мечтая да дойде американски посланик, който да не яде салата, да не пие ракия, да не се друса като циганин на сватба, а да ми цитира думи от първобащите на Америка, да ми говори, че е истински американец, и да ни припомня, че това е страната, която често ни е карала да мислим за немислимото.

Дано и следващият посланик не е предварително зомбиран от нашите местни дупедавци, половината от които изобщо не са и истински българи - и никога да не играе кючек.

Да се върнем към политическите експлоататори на олимпиадата.

Тия хора биха могли да ни отговорят, че и те имат право да съпреживяват спорта, да му се радват, и пр. Да де, обаче засега в политиката не е измислен механизъм, който да ти дава право да прекратиш пълномощията си за три-четири дни, за да се превърнеш в досаден запалянко. Освен това отблъскваща е употребата на това съпреживяване - съпреживяваш в потопеното село Бисер, сетне съпреживяваш успеха на Станка. Между другото, ако Станка беше победила на финала в първите две части, не знам как щяха да удържат Плевнелиев да не слезе на тепиха и да доиграе третата част с байрак в ръка.

Тези хора се превръщат в импресарио на спортни или музикални събития, те импресарстват дори и по време на земетресения. А ролята им би трябвало да е друга - и далеч по-въздържана. Въздържанието е най-големият дефицит в българската политика. Бъбренето и кючекът -  в общия смисъл на думата -  вземат връх винаги и над всичко.

Има и една друга причина за мяткането на гьобеци - словесни или други. Няма задръжки в миналото на тези хора, там няма и мъдрост - а е известно, че въздържанието идва от мъдростта, която непрекъснато ти подсказва, че не бива да се радваш шумно никога, нито да тъгуваш шумно никога. И изобщо допирай се до знамето не като до парче плат, а като към нещо свещено. Дори и Гюро Михайлов, този прост българин, го знаеше това, но не и днешните ни първенци.

Влизат немъдри в политиката, а излизат още по-немъдри. Нямат и достатъчна грамотност - тя не се придобива изведнъж, докато продаваш хороскопи, пращаш гастарбайтери в чужбина или спиш по паркингите, нито дори когато внезапно забогатяваш. Мъдростта няма да те осени като гръмотевица и докато целуваш ръка на Брат Джон или другия Джон.

Стана дума за Станка и се сетих за думите й, след като загуби финала. Това момиче само промълви: „Съжалявам, че ви разочаровах!“ А по-късно казала: „Нищо не става от мен“ - ето това е велик спортист и човек. Кога ще доживеем да чуем тия думи от някой политик?

Нека после и да го освидетелстват в психиатрията на 4 километър, но някой все пак да ги каже, по дяволите! А не само да веят байрака като някакъв парцал.

За телевизионните подмазвачи пък изобщо не ми се говори - и техните дрънканици са допинг за хора като Плевнелиев. Ако следваха законите на нашия занаят, те биха споменавали Плевнелиев или всеки друг български политик само ако камерите на Би Би Си го покажат. А това не се случи нито веднъж, нямаше и защо. Президентът даваше сладки телевизионни интервюта, които можеха да бъдат и безкрайни, ако зависеше само от него, отделиха му повече време, отколкото на всеки друг наш спортист. Може би е трябвало да стане говорител на някой президент, а ние да нямаме изобщо президент.

Съжалявам, че не са запознали Плевнелиев с безногия бегач Оскар Писториус, чийто девиз бил: „Не тичай след нещо неизвестно!“

Може би тогава президентът щеше да си помисли за онова, след което тича - и доколко му е известно то изобщо.


 


От категорията

Скандални законопроекти. "Промяната" взима на Радев НСО, ДАНС, МВР и шофьора дори!

Скандални законопроекти. "Промяната" взима на Радев службите и шофьора дори!-Skandalni-zakonoproekti---Promyanata--vzima-na-Radev-sluzhbite-i-shofyora-dori-_1669848874.jpg

Въпреки гневната реакция на президента Кирил Петков и хората му са внесли ...

1 дек. 2022 | 01:14

Най-близкият човек до Лили: В най-интимните моменти хората имат усещане, че Лили пее точно за тях

Николай Недеков-Nikolay-Nedekov_1669837579.jpg

В позитивен план Лили бе впечатлена от публиката във всеки един град, за което ...

30 ноем. 2022 | 23:21

Тед Снайдър: Войната между Запада и Изтока в Украйна започва още през 2004-а

Тед Снайдър: Войната между Запада и Изтока в Украйна започва още през 2004-а-Ted-Snaydar--Voynata-mezhdu-Zapada-i-Iztoka-v-Ukrayna-zapochva-oshte-prez-2004-a_1669907996.png

Исторически Западна Украйна е гласувала за президентски кандидати с европейски ...

1 дек. 2022 | 17:18

DW: Когато земята в Украйна замръзне - кой ще надвие в зимната фаза от войната

DW: Когато земята в Украйна замръзне - кой ще надвие в зимната фаза от войната-ISW--Voynata-v-Ukrayna-struva-vse-po-skapo-na-Rusiya_1667456527.jpg

Украйна трябва да прекъсне руските маршрути за доставки – с помощта на ...

1 дек. 2022 | 16:38

Най-важното

До 2.55 часа парламентът обсъжда на второ четене промените в Изборния кодекс

Пак рекорд! 18 часа заседаваха депутатите за Изборния кодекс. Запазиха район "Чужбина

Снимка: БТА-Snimka--BTA_1669929935.jpg

Остана досегашната разпоредба, според която многомандатните изборни райони са ...

2 дек. 2022 | 02:55

Вие мен с бял автобус не ме плашете. Готов съм пак да седна в него, заяви от трибуната Цонев

Окончателно! Върнаха хартиената бюлетина. Заплахи за "бунтове" и "белия автобус"

Парламентът върна хортиената бюлетина-Parlamentat-varna-hortienata-byuletina_1669911431.jpg

Дебатите по промените в ИК преминават при изключително видоко напрежение и ...

1 дек. 2022 | 16:11

Поради поисканото от БСП прекратяване на дебатите за връщане на хартиената бюлетина

ПП вдигат скандали в парламента: Кирил Петков изпадна в истерия, крещи и тропа по трибуната
(Видео)

Кирол Петков на трибуната на НС-Kirol-Petkov-na-tribunata-na-NS_1669901439.jpg

"Уважаеми колеги, приемете това като нормален ораторски патос", ...

1 дек. 2022 | 15:30

От трибуната прозвучаха и призиви за проверки на депутатите с дрегер

Скандал в парламента! Цонев обвини Рашков за незаконния арест на лидера на опозицията

Скандал в парламента! Цонев обвини Рашков за незаконния арест на лидера на опозицията-Skandal-v-parlamenta--Tsonev-obvini-Rashkov-za-nezakonniya-arest-na-lidera-na-opozitsiyata_1669897798.png

Ако аз бях вътрешен министър и бях арестувал лидера на опозицията и съдът ми ...

1 дек. 2022 | 14:23

Социалната комисия прие предложената от БСП еднократна подкрепа от 300 лв. за учениците от първи до четвърти клас

Корнелия Нинова: Още една добра новина за децата и семействата

Корнелия Нинова: Още една добра новина за децата и семействата-Korneliya-Ninova--Oshte-edna-dobra-novina-za-detsata-i-semeystvata_1669901929.jpg

Благодаря на партиите, които ни подкрепиха, написа във Фейсбук лидерът на ...

1 дек. 2022 | 15:37

Председателят на ПГ на ДПС подчерта, че с тях се премахват недействителните гласове

Карадайъ остро срещу ПП и ДБ за отхвърлянето на машините-скенери: Маските паднаха!

Отхвърлиха предложението на ДПС за въвеждане на машини-скенери-Po-poiskane-na-DPS-deputati-spirat--Lukoyl--da-iznesyat-goriva-_1669820596.jpg

"Видя се кой за машинно гласуване, кой е за честни избори. Ето ги ...

1 дек. 2022 | 17:49

Полезното действие е, ако някой осъществи собствен, личен жест, каза още режисьорът

Явор Гърдев: Директорът на Народния театър не може да освободи Велислава Кръстева

Явор Гърдев-Yavor-Gardev--Moyata-ostavka-ot-Narodniya-teatar-sashto-e-depozirana_1668527682.jpg

Хората не могат да бъдат уволнявани от работа просто така. Действието, което тя ...

2 дек. 2022 | 04:26

Минеков със заплаха: Ако шефът на Народния театър не извади себе си от блатото, то ще бъде изсушено
(Видео)

Минеков със заплаха: Ако шефът на Народния театър не извади себе си от блатото, то ще бъде изсушено-1659365165.png

Министърът призова Василев Василев да направи необходимото по скандал в театъра ...

1 дек. 2022 | 13:16

Понякога, за да надградим, трябва да разчистим гнилите ябълки

Министър Пулев обмисля да сезира прокуратурата и АДФИ за случващото се в ББР

Министър Пулев обмисля да сезира прокуратурата и АДФИ за случващото се в ББР-Ministar-Pulev-obmislya-da-sezira-prokuraturata-i-ADFI-za-sluchvashtoto-se-v-BBR_1669911836.jpg

Надзорът успя да вкара за гласуване едно за мен доста спорно решение, което ...

1 дек. 2022 | 18:23