Проф. Огнян САПАРЕВ: По върховете виждаме диагноза „тъпота с взлом“

25746 | 22 май 2012 | 16:12

Интервю на Мариела Балева с бившия депутат за партиите за „вечните“ депутати и за експлоатацията на патриотизмаПроф. Огнян Сапарев е филолог и литературен критик. Преподавател е във Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е генерален директор на БНТ (1990-1991), ректор на Пловдивския университет (1993-2003), депутат в 39-ия парламент. Един от най-изявените български фантасти, преводач на Станислав Лем. Наскоро представи двутомното издание „Критически илюзии“.


Проф. Сапарев, вие не сте член на БСП, но имате симпатии към левицата, бяхте и депутат от Коалиция за България в 39-ото народно събрание. Макар и отстрани, какви изводи може да направите след заседанието на 48-ия конгрес?

БСП не може да стане лидерска партия, но й липсва силен лидер. Очевидно такива са времената. Самият Бойко Борисов дава такъв тон от най-високо място. На БСП й трябва лидер, но не като днешния премиер, защото поведението му намирисва на авторитаризъм. Той трябва да може да удря по масата, но и да се съобразява с традициите в тази партия. Забелязва се засилване на лидерския момент при Станишев, но му трябва още малко. А цялата тази история с кандидатстването на Първанов за председател беше срамна и тъжна. Тя показва нещо познато - българинът се поврежда и като стане началник, той губи чувство за мярка.

Но Първанов все пак се оттегли от битката?

Оттеглянето на Първанов беше циничен опит за измиване на ръцете и за излизане що-годе от батака, в който сам се вкара. От Соломоновата притча, с която той е обяснил пред конгреса, че няма да се състезава, излиза, че Първанов е баща на БСП, едва ли не на партийното отроче, но това не е вярно. От чисто човешка гледна точка на двамата със Станишев ще им бъде трудно да работят заедно, макар че от партийна сигурно ще се сработят.

Първанов обаче ми се струва, че трябва да се замисли за своето поведение и място в българския политически живот. Защото след грешката със започването на „войната“ за разумния човек в България ще бъде много трудно да го приеме за лидер. Някои обясняват грешката му с това, че е млад. Е, не е чак толкова млад. А и той 10 г. беше един прекалено уравновесен човек.

В десницата също е нажежено, стигна се до пореден политически развод. Самоизяждането там към какво води - пречистване или упадък?

Упадъкът в старата десница е естествен. А и в България не може да има много дясна партия, защото богатите хора са малко. В десницата влязоха мнозина - бедни, но мразейки по свой начин партийните секретари и социализма. Те се правят на десни, но като икономическа база нямат нищо общо с дясното.

Между другото в началото на демокрацията вие бяхте симпатизант на СДС...

Не бях само симпатизант, аз участвах в създаването на СДС в Пловдив. Защото и моя милост не обичаше партийните секретари. Но като видях какви разбойници нахлуха в СДС, се отдръпнах. Оказа се, че точно тези лоши партийни секретари се пребоядисаха и станаха първи демократи. България се оказа не от трън на глог, а от трън на десет глога. СДС беше част от грабежа и разпада на държавността.

Старата десница вече е изживян вариант. А новата си няма хал-хабер какво става, те само знаят да гледат какво е на Запад. Е, България е страна на чуждопоклонничество и слугинските интереси на нашите държавни мъже са добре известни. Управляват ни олигофрени и това изобщо не ме е срам да го кажа. Просто не мислят изобщо с главите и не мислят за нищо повече, отколкото за утре и за другиден.

Защо сега патриотизъм се превърна в мръсна дума? Познат сте като един от депутатите, който в гласуванията си залагаше точно на патриотизма, поради което невинаги подкрепяхте БСП в НС.

България е малка страна и има стари традиции и в чуждопоклонничеството, в криворазбраната цивилизация, в подмазването на великите сили. Ето, ние си сменихме големия брат, кланяме се в други географски посоки. И то доста забележимо. Патриотизмът е нещо, което е крепяло България и което я е спасило в годините. Но сега той е профанизиран от някои патриотични сили. А от друга страна - държавната политика не е особено патриотична.

Големият поет Иван Динков беше казал: „Как можа отечеството ни да се случи в такава държава!“ Има една стара приказка - национализмът на големите нации се нарича къде интернационализъм, къде глобализъм, а патриотизмът или национализмът на малките нации се нарича шовинизъм и се разглежда като нещо много отрицателно.

Голямо разместване става сред националистическите формации, никнат нови. Има ли място за още формации в тази посока?

Тази ниша не е запълнена достатъчно и все още има как да се експлоатира. Защото българинът се чувства заплашен именно като българин в своята държава. Патриотизмът е едно последно убежище на заплашения по всички линии среден българин у нас. Така че тук има ниша и тя неслучайно се експлоатира.

Само преди месец четох една стряскаща констатация в анализ на „Дойче веле“ - че българите ще се стопим до 5 милиона през 2050 г., а през 2134 г. - забележете - ще е изчезнал последният представител на нацията ни.

Това е много реалистично. Още преди години, когато се разработваше план „Ран-Ът“, се говореше, че целта е да се стопим на 5 милиона и постепенно да започнат да доминират други етнически елементи в България.

Властимащите нямат ли очи да видят това?

Първо, те страдат от синдром на придобита умствена недостатъчност. И да са я нямали в началото, след това са я придобили. Те мислят за себе си, за ближните си, за семействата си днес и утре, в близко бъдеще и изобщо не виждат, не усещат ужасните перспективи пред българския народ и държава. Никой не желае да мисли за това какво идва, накъде отиваме и какво ни чака. В училище имаше такъв израз - тъпота с взлом. Та това е тъпота с взлом.

Проф. Сапарев, не тъгувате ли за парламента, бяхте депутат?

Не, никак не тъгувам. Наблюдавам сеира, който е там. Вътре е много смешно, особено като се гледа отстрани. Смешно, жалко и нещастно.

Какво виждате вътре в Народното събрание?

(Смее се.) Не мога да говоря с прилични думи за народните избраници. Но поне сами разбирате, че хубавата българска дума идиот и идиоти, която се натрапва веднага, ми звучи удобно. Но все пак ще трябва да говоря уклончливо. Има и по-важни неща в държавата, на които би трябвало да се обърне внимание. Но там наистина е една тъжна и жалка картина. Българинът го съсипва системното му ограбване на битово равнище. А се краде масово. И когато това ни се случва няколко пъти, човек освирепява.

Бяхте казали веднъж, че ще влезете в парламента само с калашник. Още ли мислите така?

Абсолютно, даже все повече смятам за нужен калашника в парламента. Макар и да използвам метафора, това се налага, защото съм убеден, че количеството депутати трябва да бъде по-малко. И да се помисли за тяхното качество.

Българските депутати са познати като доста големи комбинатори, права ли съм?

Ооо, Остап Бендер е като романтичен герой пред тях. Отдалече се вижда как всеки гледа да си уреди повече масло върху хляба, как използва всякакви връзки, за да оправи себе си и семейството си... Да не споменам имена, но много хора в Народното събрание вървят на четири крака, махат с опашка, шават с уши с едничкия стремеж да пребивават там максимално количество години и мандати. И не говоря наизуст, аз съм го видял това вътре. Парламентът е като удобно място, където можеш да доиш държавата, да си живееш живота, ако си свиркаш послушно.

Вижте, има хора, които са забравили вече по колко мандата са там. Дори са забравили и кого представляват. Ето как Бялата сграда на съгласието се оказа оазис за всякакви такива хитреци. Да си признаем - депутат да си, се превърна в поминък. И то не лош.

Кои и какви са героите на днешното време?

Героите на новото време са отново разбойниците, те привличат общественото внимание, а медиите се занимават непрекъснато с тях. Още преди повече от 50 г. в Америка социолози установяват, че героите на обществото все повече са от развлекателната индустрия, а не научно-политически фигури. Този период продължава и до ден днешен. Излиза, че всякакви шоумени и шоугърли са по-интересни от всякакви по-сериозни лица.

Как бихте характеризирали днешното управление?

Днешното управление е върхът на некомпетентността. Сега имаме един роден идеален популист Бойко Борисов, който умее да говори като средния българин и манталитетно да му съответства. Но народът много изпростя. Борисов е сложна фигура. Той тръгна отдолу, от мутрите, но очевидно е имал добри учители.
Знаем от кого се е учил и на кого подражава - на Живков и на царя. И очевидно добре се е учил от тях. Той умее да подушва какво очакват от него хората и веднага бърза да им го даде. Затуй се радва на такова внимание, каквото отдавна не се е случвало. Политическото му обоняние е доста впечатляващо.

Това обоняние ли спасява Борисов и харизмата му от разомагьосване на електората вече трета година?

От една страна, политическият му нюх, а от друга - прогресивното изпростяване на българския народ. Има и трето - срещу него има партии, които са опозиционни, но лидерска конкуренция няма. И трябва да му признаем, че държи здраво лидерския фронт.

С какви примеси, наноси и съставки е замърсено българското общество?

Ооо, наносите са различни и има доста тиня в тях. В България цари много голям хаос, много голямо объркване. И за съжаление много голямо изпростяване във всяко едно отношение.

Грях или грешки вършат политиците според вас?

Те непрекъснато вършат грешки, което до някаква степен е обяснимо и понякога оправдано. Но греховете им са непростими.

Кое общество може да бъде идеално и има ли такова?

Няма, поне досега не е имало. Както не е имало абсолютно демократично общество. Защото няма държава, в която народът да е управлявал. Но идеалното общество е това, в което няма да се наложи да има гражданска смелост. Защото няма да е нужно. Но... това вече е невъзможно.


 


Еврохолд

От категорията

Ген. Ричард Барънс: Сянката на поражението надвисва над Украйна

Ген. Ричард Барънс: Сянката на поражението надвисва над Украйна-Gen--Richard-Barans--Syankata-na-porazhenieto-nadvisva-nad-Ukrayna_1713079152.jpg

Едно нещо е сигурно: руският президент Владимир Путин няма намерение да ...

14 апр. 2024 | 10:16

Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП

Калина Андролова: Скандалът „Митници“ сложи точка на проекта ПП-1584904074.jpg

Този остър корупционен скандал някак финализира възможността ПП да говорят за ...

13 апр. 2024 | 12:47

Добромирова: Феновете на ПП-ДБ одобряват абсолютно безмозъчно всичко, сякаш им е направена лоботомия

Ивет Добромирова: Феновете на ПП-ДБ одобряват абсолютно безмозъчно всичко, сякаш им е направена лоботомия-1636987272.png

Отричат се от собствените си министри в собственото си правителство и се държат ...

14 апр. 2024 | 22:32

Бивш посланик на САЩ в НАТО: Дългосрочната подкрепа за Украйна е добра финансова политика

Кърт Волкър, бивш посланик на САЩ в НАТО-Kart-Volkar--bivsh-poslanik-na-SASht-v-NATO_1713118250.jpg

Путин трябва да разбере, че никога няма да спечели. Всеки път, когато се ...

14 апр. 2024 | 21:09

Най-важното

Политиката се диктува от хора, които си мислят, че всичко им е позволено, каза президентът от 2002 до 2012 г.

Георги Първанов за ставащото в МВР и митниците: България такова чудо не помни

Георги Първанов за ставащото в МВР и митниците: България такова чудо не помни-Georgi-Parvanov-za-stavashtoto-v-MVR-i-mitnitsite--Balgariya-takova-chudo-ne-pomni_1713104149.jpg

Аз бягам от думата "сглобка", която те си измислиха, защото дразни ...

14 апр. 2024 | 17:14

Възможно е да има покриване на корпоративен и купен вот, прогнозира лидерът на БСП

Нинова: ПП-ДБ опропастиха съдебната реформа, Борисов ще им свали скалпа и ще си го закачии на колана

Корнелия Нинова: Не вярваме, че МВР може да проведе честни избори-Korneliya-Ninova--Ne-vyarvame--che-MVR-mozhe-da-provede-chestni-izbori_1713108746.jpg

Не съм чувала никога за Паскал, не съм имала досег с тези ресори, посочи тя и ...

14 апр. 2024 | 18:29

Според лидера на "Възраждане" за това ще отговарят адмирал Евтимов и Христо Гаджев

Костадин Костадинов: България тайно преговаря с Украйна за доставка на танкове и ракетни комплекси

Костадин Костадинов: България тайно преговаря с Украйна за доставка на танкове и ракетни комплекси-Kostadin-Kostadinov-za-izyavlenieto-na-Kovachevski--Podobni-izkazvaniya-sa-otkrovena-provokatsiya--Snimka-BTA_1684408151.jpg

Още тази седмица ще поставим въпроса за това национално предателство в ...

14 апр. 2024 | 22:44

Когато прокурор, свързан с "Осемте джуджета", заплашва главен секретар е голям проблем, посочи той

Кирил Петков се обърка за пудела и Бойко Рашков: Направихме много грешки, съжалявам, нямахме опит…

Кирил Петков: Ще дадем гръб на всеки, който е жертва на бухалката на прокуратурата-Kiril-Petkov--Shte-dadem-grab-na-vseki--koyto-e-zhertva-na-buhalkata-na-prokuraturata_1713108288.jpg

Конфликта в Украйна, в Израел, в Иран и хутите, които атакуват американски ...

14 апр. 2024 | 18:21

Американският президент разговаря с премиера на Израел

Байдън казал на Нетаняху, че САЩ няма да участват в израелска контраофанзива срещу Иран

Байдън казал на Нетаняху, че САЩ няма да участват в израелска контраофанзива срещу Иран-Baydan-kazal-na-Netanyahu--che-SASht-nyama-da-uchastvat-v-izraelska-kontraofanziva-sreshtu-Iran_1713111632.jpg

Говорителят на Белия дом Джон Кърби заяви, че САЩ ще продължат да помагат на ...

14 апр. 2024 | 19:19

Външните министри на двете страни се обявиха против допълнителна ескалация в Близкия изток

Русия и Иран със съвместна декларация за Близкия изток

Сергей Лавров и Хосеин Амирабдолахиан са говорили по телефона-Sergey-Lavrov-i-Hosein-Amirabdolahian-sa-govorili-po-telefona_1713114445.jpg

В телефонен разговор Сергей Лавров и Хосеин Амирабдолахиан са отбелязали, че ...

14 апр. 2024 | 20:05

На този етап не се налага и свикване на Съвета по сигурността към МС

Главчев: Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България

 Главчев: Няма непосредствена заплаха за националната сигурност на България--Glavchev--Nyama-neposredstvena-zaplaha-za-natsionalnata-sigurnost-na-Balgariya_1713073622.jpg

Премиерът тази сутрин свика работно съвещание с участието на министрите на ...

14 апр. 2024 | 08:46

Иранец, участващ в празненствата заяви, че нападението над Тел Авив било акт на отмъщение

Върховният лидер на Иран:Злонамереният ционистки режим, пълен със злоба и зло,добави още една грешка

Върховният лидер на Иран:Злонамереният ционистки режим, пълен със злоба и зло,добави още една грешка-Varhovniyat-lider-na-Iran-Zlonamereniyat-tsionistki-rezhim--palen-sas-zloba-i-zlo-dobavi-oshte-edna-greshka_1713076602.jpg

В последните часове хиляди иранци излязоха по улиците на Техеран, за да ...

14 апр. 2024 | 09:35

Байдън прекъсна своя уикенд в къщата си на плажа в Делауеър

Байдън: САЩ помогнаха на Израел да порази почти всички ирански дронове и ракети

Байдън прекъсна своя уикенд в къщата си на плажа в Делауеър, за да се срещне с екипа си по националната сигурност в Белия дом-Baydan-prekasna-svoya-uikend-v-kashtata-si-na-plazha-v-Delauear--za-da-se-sreshtne-s-ekipa-si-po-natsionalnata-sigurnost-v-Beliya-dom_1713074438.jpg

"По мое указание... американските военни предислоцираха самолети и ...

14 апр. 2024 | 08:59